************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
16-01-2014
Hits op 22 april 1978
Hits op 22 april 1978
Van Argentinië naar de tango is maar een kleine stap. Ene nobele onbekende maakte ons op zaterdag 22 april 1978 wijs dat je met z'n tweeën moet zijn om de tango te dansen. Nogal wiedes want dansen met een bezem zou belachelijk zijn. Richard Myhill scoorde met zijn single 'It Takes Two To Tango' een one-hit wonder, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Benelux.
Marcel brengt ambiance in de keet! (zie foto linksboven)
'Baker Street' is het welbekende adres van Sherlock Holmes maar vanaf 22 april 1978 ook een beetje de straat van Gerry Rafferty, want toen kwam hij gezwind binnengevlogen in de BRT Top 30 met deze geweldige song. Gitarist Hugh Burns zet hier een prachtige prestatie neer maar het is vooral Raphael Ravenscroft op saxofoon die een geweldige pluim verdient. Merci Monsieur Adolphe Sax d'avoir inventé cet instrument merveilleux!
Maar ook ex-Beatle Paul McCartney liet van zich horen want met zijn groep Wings werd hij genoteerd in onze hitlijst van zaterdag 22 april 1978. De song 'With A Little Luck' kwam uit de elpee 'London Town' en scoorde als single wereldwijd.
En toen was het lachen geblazen, vooral in Brussel, want het ketje bij uitstek Tichke nam de artiestennaam Plastichke aan om een parodie op te nemen van 'Ça plane pour moi' van Plastic Bertrand, ook al een parodie op de punkbeweging. 'Ça gaze pour moi' kwam op zaterdag 22 april 1978 ook nieuw binnen in de BRT Top Top 30. ♫♫♫ Ça c'est du spek pour mon bec, ik zeg a mo da... ♫♫♫!
Maar reggae was toen ook zeer populair. Bob Marley & The Wailers scoorden vanaf 22 april 1978 opnieuw een grote hit. Ditmaal heette de single 'Is This Love', hij nestelde zich heel lang in onze hitlijsten en was niet uit de ether weg te slaan.
Thema's uit televisiefeuilletons waren in die dagen ook zeer gegeerd. De successerie was toen 'Charlie's Angels' en de hoofdrollen waren weggelegd voor Farrah Fawcett-Majors, Jaclyn Smith en Kate Jackson. Zij voerden in opdracht van de politie van Los Angeles -vertegenwoordigd door de gepensioneerde Charlie- allerlei gevaarlijke opdrachten uit die telkens goed afliepen. Donna Lynton kwam met haar 'Theme From Charlie's Angels' ook hoog binnen in onze hitparade van 22 april 1978.
Er was een nieuwe nummer één in de maak want op zaterdag 22 april 1978 werd de nieuwste single van Boney M. in de BRT Top 30 genoteerd als hoogste nieuwkomer en hij plaatste zich meteen op nummer 7 (!). 'Rivers Of Babylon' is een rastafarilied geschreven en opgenomen door Brent Dowe en Trevor McNaughton van de Jamaicaanse reggaegroep The Melodians in 1970. De tekst is aangepast uit psalm 137 en psalm 19 van de Bijbel. De originele versies van de song stonden op de soundtrack van de film 'The Harder They Come' uit 1972.
Brusselse humor in de BRT Top 30!
Instrumentaal thema gespeeld door het orkest van Henry Mancini.
Op 13 juli 1977 sloeg de bliksem in de elektriciteitskabels van enkele voorsteden van New York City met als gevolg een panne van 25 uren. De meeste mensen vonden er niets beter op dan maar naar bed te gaan zonder verlichting of verwarming. Het gevolg was 9 maanden later een "babyboom" van jewelste! En zie, The Trammps zongen er een liedje over en 'The Night The Lights Went Out' kwam als nieuwkomer binnen in de BRT Top 30 van zaterdag 8 april 1978, meteen op nummer 11.
Op 1 april 1978 was de single 'Magnolias For Ever' binnengekomen op nummer 13 in onze hitlijsten en de week nadien meteen weer gezakt tot nummer 30. En nog een week later, op 15 april 1978, kwam een ander 45-toerenplaatje van Claude François terecht in de BRT Top 30. Het was een ode aan 'Alexandrie Alexandra', niet te verwonderen want de Franse zanger was in Egypte geboren omdat zijn vader toen meewerkte aan het verwezenlijken van het Suezkanaal.
Op zaterdag 15 april 1978 kwam de single van een onbekende singer/songwriter terecht in onze hitparade. 'Winter In America' van Doug Ashdown wordt vaak gevraagd op een muziekquiz want de song heeft een lange instrumentale intro van 58 seconden. Bij het zien van de nieuwsbeelden van de afgelopen weken in Noord-Amerika heb ik vaak aan deze mooie song moeten denken...
De vrolijke bende van de Britse Darts die een ode brachten aan de doo wop muziek van de jaren '50 schudden ons meteen uit onze "winterslaap" van Doug Ashdown op die bewuste zaterdag 15 april 1978 en het was weer dansen geblazen op de radiogolven.
Wie er ook op de radiogolven surfte was de Amerikaanse funk- en rhythm & bluesgroep Raydio met hun mooie debuutsingle 'Jack And Jill'. Later kwamen we te weten dat ene Ray Parker Jr. in die groep zat. Maar op zaterdag 15 april 1978 zat hij nog altijd verscholen in Raydio al zou hij in de jaren '80 op z'n eentje een wereldhit scoren...
De Brit Nick Lowe (ex-Brinsley Schwarz) trouwde in 1979 met Carlene Carter, de stiefdochter van Johnny Cash. Maar laat ons niet vooruitlopen op de feiten. "Scherven brengen geluk" zegt het spreekwoord en dat werd in 1978 volmondig beaamd door de singer/songwriter: 'I Love The Sound Of Breaking Glass' kwam ook op 15 april nieuw binnen in onze hitparade. Dat is nu eens 'pure pop for now people' op het Stiff Records platenlabel.
Maar de hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 15 april 1978 was dit one-hit wonder van de Nederlandse gelegenheidsformatie Conquistador opgericht door studiomuzikant Piet Souer. Dat de tune 'Argentina' gebruikt werd voor de uitzendingen van het WK Voetbal op de radio zal ook wel tot het succes van die single hebben bijgedragen. Het plaatje deed meteen zijn intrede op nummer 6. Twee maanden later verloor Nederland met 1-3 van Argentinië, de nieuwe wereldkampioen. Wie had toen durven dromen dat onze Rode Duivels vier jaar later met 0-1 zouden winnen van regerend wereldkampioen voetbal Argentinië met dank aan het fantastisch doelpunt van Erwin Vandenbergh (klik maar op onderstaande bijlage).
De winters in Noord-Amerika kunnen heel streng zijn...
Nick Lowe ziet er nu heel oud uit...
Dit beeld uit 1982 staat in mijn geheugen gegrift maar laat ons niet vooruitlopen op de feiten!
Zoals ik eerder al schreef bij het bespreken van de elpee 'Out Of The Blue' (1977) werd er een groot aantal songs daaruit op single uitgebracht. Jeff Lynne schreef in zijn eentje alle nummers in Zwitserland. 'Mr. Blue Sky' is er één van en die single kwam op 1 april 1978 (geen aprilgrap!) binnengevlogen in de BRT Top 30. ELO had alweer een hit te pakken!
Op dezelfde zaterdag 1 april 1978 kwam de nieuwste single van de Nederlandse zanger George Baker ook binnen in onze hitparade. Hij had zijn groep, de Selection, blijkbaar achtergelaten voor een solocarrière. 'Rosita' heette zijn uitverkorene toen en ik weet niet waarom maar ik moet dan spontaan aan 'Otorongo' denken... (uit de schitterende jeugdreeks op de BRT televisie 'Johan en de Alverman' (1965-1967).
Niet alleen ELO maar ook 'Star Wars' (Film) en 'Battlestar Galactica' (TV) zorgden ervoor dat de ruimtevaart weer in was. Getuige daarvan deze single van het Nederlands duo Bolland & Bolland die bol stond van de ruimtegeluiden. 'Spaceman' werd hevig geplugd op Radio Mi Amigo en kwam dan ook op 1 april 1978 binnengevlogen in onze hitlijsten.
In het kielzog van haar landgenoten kwam ook Patricia Paay meegevlogen naar België om er zich te nestelen in de BRT Top 30 van 1 april 1978 met haar cover van de welbekende hit 'Everlasting Love'. In 1968 was de versie van The Love Affair een grote hit in West-Europa. Ik zeg versie want het origineel is eigenlijk van Robert Knight (1967), maar minder bekend in onze contreien. De song werd geschreven door Buzz Cason en Mac Gayden en de covers zijn legio: 1974: Carl Carlton; 1976: Mac Gayden (auteursversie); 1987: Sandra; 1989: U2; 1994: Gloria Estefan en 2004: Jamie Cullum, om de bekendste te noemen.
De elpee 'All 'N All' van de Amerikaanse formatie Earth, Wind & Fire was eind november 1977 uitgebracht en de eerste hitsingle daaruit vloog onze hitparade binnen op 1 april 1978. 'Fantasy' heette dat schijfje en de zinsnede "We'll be together until the twelfth of never" is volgens mij heel goed gevonden. Het getal doet me denken aan ons oneindig cijfer "elfendertig" (oneindig getal).
Terwijl de BRT Top 30 van zaterdag 1 april 1978 een nieuwe nummer één had met 'Denis' van Blondie kwam vanuit het niets Claude François met zijn schaarsgeklede Clodettes in onze hitlijst binnengesprongen, meteen op nummer 13. Tenminste, dat was zijn 45-toerenplaatje 'Magnolias For Ever' (uitgebracht in januari 1978) want de zanger was enkele weken voordien schielijk overleden... (zie ook onderstaande videoclip op het einde van deze pagina).
TV-series als 'Battlestar Galactica' zorgden voor een hernieuwde interesse in de ruimtevaart. De muziek werd gecomponeerd door Giorgio Moroder en de hoofdrol werd gespeeld door de Canadese acteur Lorne Greene die in de jaren '60 nog furore maakte als Pa Cartwright in de geweldige reeks 'Bonanza'.
Ook Earth, Wind & Fire was in de ban van de ruimtevaart. Kijk maar naar de raketten!
Het debuutalbum van Kate Bush uit februari 1978 heette 'The Kick Inside' en naast de hitsingle 'Wuthering Heights' bevatte het ook o.a. 'Kite', 'The Man With The Child In His Eyes' en 'The Saxophone Song'. Die wonderbaarlijke uitvinding van de man uit Dinant werd bespeeld door Alan Skidmore en als ik mij niet vergis zijn er walvisgeluiden te horen bij de intro.
De Amerikaanse rockband Blondie was een pionier in punk en new wave en de tweede elpee van Debbie Harry, Chris Stein & Co werd in februari 1978 uitgebracht onder de titel 'Plastic Letters'. Daarop stond naast het commerciële 'Denis' ook 'Presence, Dear' en vooral 'I Didn't Have The Nerve To Say No'. Het was meteen het laatste album dat door Richard Gottehrer werd geproducet.
Deze Schotse funk/soul/discoband bracht in de maand maart 1978 de elpee 'Warmer Communications' uit onder de productieleiding van Arif Mardin. Er kwamen geen grote hits uit voort al mag de instrumental 'Sweet And Sour' er best zijn. De naam Average White Band werd hoe langer hoe meer ingekort tot AWB waarbij de W altijd op een strategische plaats kwam te staan...
De tweede elpee van Elvis Costello werd uitgebracht in de maand maart 1978 en heette 'This Year's Model'. Een geweldige track daaruit is het stomende 'Pump It Up'. Onverstoorbaar bouwde Declan Macmanus, zoals Costello echt heet, voort aan zijn muzikale carrière.
De keizer van de reggae bracht in maart 1978 ook een nieuwe elpee uit die minder militant was en rustiger, meer laidback, dan zijn voorgaande platen. 'Kaya' werd dan ook door de critici minder goed onthaald omdat de sfeer van het album meer... gericht was op liefde en marijuana. Toch staan er pareltjes op zoals o.m. het titelnummer, 'Sun Is Shining', 'Is This Love', 'Satisfy My Soul', maar ook het openingsnummer 'Easy Skanking' mag er best zijn en Bob Marley & The Wailers hadden nog lang niet afgedaan.
Eind 1977/begin 1978 was zeer tumultueus verlopen voor Paul McCartney: met 'Mull Of Kintyre' had hij een wereldhit gescoord, zijn zoontje James zag het levenslicht en de groep Wings werd herleid tot een trio. Jimmy McCulloch (gitaar, backing vocals) en Joe English (drums, percussie) hadden nog meegespeeld op de tracks van de nieuwe elpee 'London Town' (maart 1978) maar de groep snel daarna verlaten. Terwijl Linda herstelde van de bevalling schreef Denny Laine samen met Macca dit mooie 'Deliver Your Children' waarop hij de lead vocals trouwens voor zich neemt. Andere hoogtepunten op die plaat zijn o.a. het titelnummer, 'With A Little Luck', 'I've Had Enough' en 'Girlfriend' dat McCartney speciaal schreef voor Michael Jackson. Deze laatste nam het pas op voor zijn doorbraakelpee 'Off The Wall' uit 1979 en Quincy Jones was toen de producer van dienst.
Wings was weer herleid tot een trio maar scoorde met de LP 'London Town'.
Warren Zevon trad in België pas op de voorgrond met zijn 3de LP. 'Excitable Boy' heette die plaat en er werden niet minder dan 5 singles uit gepuurd. Ik kende de Amerikaanse singer/songwriter al via de covers van Linda Ronstadt en deze opwindende 33-toerenplaat verzeilde dan ook snel in mijn platenkast. Zevon zingt in zijn typisch satirisch/sarcastische manier over het fenomeen "huurling" in de song 'Roland The Headless Thompson Gunner'. De elpee werd uitgebracht in januari 1978.
Het voorjaar van 1978 werd wel gekenmerkt door de doorbraak van Amanda Lear die meteen twee langspeelplaten op de markt bracht (zie foto linksboven).
De vijfde elpee van Emmylou Harris werd ook in januari 1978 uitgebracht. Daaruit werden 3 hitsingles op de markt gebracht (o.a. 'To Daddy' van Dolly Parton) maar ik kies nu voor 'Two More Bottles Of Wine' geschreven door Delbert McClinton. Deze Amerikaanse muzikant was begin jaren '60 verantwoordelijk voor het mooie mondharmonicaspel op 'Hey Baby!' van Bruce Channell en tijdens een tournee doorheen Engeland leerde hij John Lennon de kneepjes van het vak. Uit de LP 'Quarter Moon In A Ten Cent Town' volgt nu een aardig stukje countryrock.
Ongeveer tegelijkertijd met Grace Jones begon ook de zangcarrière van Amanda Lear een hoge vlucht te nemen. Haar LP 'I Am A Photograph' uit 1977 werd in februari 1978 opnieuw uitgebracht samen met haar volgende langspeler. Deze Playboybunny was de voormalige "muze" van o.a. Salvador Dali en Bryan Ferry, ze werkte als model voor Paco Rabanne, Yves Saint Laurent, Mary Quant en Coco Chanel en over haar deden de wildste verhalen de ronde. Feit is dat ze in Vietnam werd geboren en wel degelijk van het vrouwelijk geslacht was ondanks haar diepe zangstem. Hier brengt ze het alfabet op de tonen van een prelude van Bach.
Die tweede LP van de Franse zangeres Amanda Lear heette 'Sweet Revenge' en daarop stonden o.a. 'Follow Me' en de bekendste song 'Enigma (Give A Bit Of Mmmh To Me)' die later in de hitlijsten zouden terechtkomen. Uit die langspeelplaat, die ook in februari 1978 werd uitgebracht, draai ik nu 'The Stud'. In de clip is La Lear te zien naast een schitterende motorfiets, Brigitte Bardot en Marianne Faithfull achterna...
De Schotse bard, die ik in het begin van dat decennium nog had zien optreden als de helft van het duo The Humblebums, had met zijn elpee 'City To City' recht in de roos geschoten. Het titelnummer stond al in de hitlijsten; de song 'Baker Street' zou weldra volgen en ook deze wondermooie ballade stond op die plaat uit januari 1978 die nu pas echt begon te lopen. Inderdaad: Gerry Rafferty met 'Whatever's Written In Your Heart'...
Een knipoog naar Marlène Dietrich.
Met dergelijke foto's veegde La Lear alle speculaties dat ze een man of een travestiet zou zijn meteen van de tafel.
Net zoals bij de 45-toerenplaatjes stonden de hitlijsten van de bestverkochte elpees in het voorjaar van 1978 nog bol van muziek uit het najaar van 1977. De soundtrack van 'Saturday Night Fever' (15/11/1977) werd grotendeels geschreven door de Gibb broers maar het waren de kerels van Tavares die met 'More Than A Woman' een wereldhit scoorden. Met Blue Weaver aan de synthesizer en de keyboards. De dubbelelpee kostte toen 350 BEF. Hier is de auteursversie.
De LP 'Slowhand' van Eric Clapton werd ook uitgebracht in november 1977. Er stonden kleppers op zoals 'Cocaine' (van J.J. Cale), 'Wonderful Tonight' (geschreven voor Patti Boyd, de ex van George Harrison) en 'Lay Down Sally' die later allemaal in diverse hitparades zouden opduiken. Daarom valt mijn keuze nu op 'Mean Old Frisco', oorspronkelijk van Arthur Crudup.
Earth, Wind & Fire was de Amerikaanse formatie die pop, soul, funk, jazz en Rhythm & Blues met succes wist te vermengen. De elpee 'All 'N All' werd uitgebracht op 21/11/1977 en bevatte krakers zoals onder meer 'Fantasy', 'Jupiter' en 'Magic Mind' maar ook onderstaand 'Serpentine Fire', waarop Philip Bailey en Maurice White zorgen voor de geweldige drums, conga's, percussie en vocals.
In het najaar van 1977 werd in Den Haag een merkwaardig debuutalbum van het muziekcollectief rond Hans Vandenburg uitgebracht. De LP had een onvergetelijke hoes, heette '10 Mistakes' en de plaat van de nieuwe Nederlandse band Gruppo Sportivo stond vol met geweldige popmuziek die een frisse wind deed waaien in muziekland. Het waren stuk voor stuk persiflages of pastiches die de songs meteen herkenbaar maakten. Toch duurde het tot in het voorjaar van 1978 eer de plaat goed begon te lopen in België. Mijn keuze viel vandaag op het swingende 'Beep Beep Love'.
Op de 5de LP van ABBA stonden wereldhits als 'Eagle', 'The Name Of The Game' en 'Take A Chance On Me' maar ook de medley van de minimusical 'Thank You For The Music/I Wonder (Departure)/I'm A Marionette' waarvan het eerste deel een eigen leven zou gaan leiden na de split van de Scandinavische groep. De elpee heette kortweg 'The Album', werd uitgebracht op 12/12/1977 en begon dus pas in het voorjaar 1978 goed door te breken.
Op zaterdag 25 maart 1978 stond Sheila met haar drie dansers van Black Devotion reeds vier weken genoteerd in de BRT Top 30 en dat was me even ontgaan. De Française zong sinds geruime tijd in het Engels en had resoluut gekozen voor het discogenre: 'Hôtel de la plage' van Sheila & B. Devotion.
De Amerikaanse band Tavares zou naast de Bee Gees de meeste vruchten plukken van de "Saturday Night Fever"-rage want op 25 maart 1978 kwamen de vijf muzikanten als nieuwkomer binnengedanst in onze hitparade met 'The Ghost Of Love'. ♫♫♫ Peak-a-boo, I see you! ♫♫♫ ...
De split van Stealers Wheel heb ik altijd jammer gevonden maar beetje bij beetje begonnen Joe Egan en vooral Gerry Rafferty aan hun solocarrière te werken. De LP 'City To City' van Rafferty uit het najaar van 1977 begon nu pas door te breken en de eerste single daaruit was het gelijknamig titelnummer met een heerlijke mondharmonica. Ook nieuw op 25 maart 1978: "Met de "intercity"-trein was u er al geweest!"...
De Nederlandse formatie Pussycat vond blijkbaar geen inspiratie meer in de country want onze Noorderburen putten uit het grote songbook van het platenlabel Motown. Daarin vonden ze 'It's The Same Old Song' van de Four Tops uit 1965 en met een ingekorte titel kwamen ze met hun versie binnen in onze hitlijst van zaterdag 25 maart 1978.
Producer Hans van Hemert stond aan de wieg van de Nederlandse meidengroep Luv'. Met de eerste single 'My Man' hadden Marga Scheide, Patty Brard en José Hoebee al in onze hitparade gestaan. De tweede single flopte maar deze derde was een schot in de roos. 'U.O. Me (You Owe Me)' was het themalied uit de VPRO-serie 'Het is weer zo laat' beter bekend als 'Waldolala' met Dolf Brouwers als louche eigenaar van een discotent. Dit was de hoogste nieuwkomer uit de BRT Top 30 van 25 maart 1978.
Sheila stond toen al vier weken in onze hitparade met dit nummer.
Alweer een nummer dat omwille van zijn lengte in twee stukken werd geknipt!
Let vooral op de schitterende hoestekening!
Het eerste kwartaal van 1978 zit erop! Vanaf morgen bespreek ik tracks uit LP's die in het voorjaar van 1978 populair waren.
Op zaterdag 18 maart 1978 was de tweede single van The Babys een opgemerkte nieuwkomer in de BRT Top 30. John Waite was nog altijd de zanger/bassist van de Britse groep The Babys, een band die powerrock met een snuifje glam en dramatiek met succes wist te combineren. Hun grootste hit bij ons zouden ze echter pas in 1979 scoren...
Reeds bij de eerste noten van deze uitmuntende single werd je aandacht getrokken. De fijne stem van het mysterieuze zangeresje voerde je mee naar ongekende hoogten. Kate Bush heette ze en niemand minder dan David Gilmour van Pink Floyd ontdekte haar op 16-jarige leeftijd. 'Wuthering Heights' is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Emily Brontë. In deze clip had ze iets van een fee en toch ook iets van een ronddwalende geest... Ook een merkwaardige nieuwkomer in onze hitparade van 18 maart 1978.
Op 18 maart 1978 was er ook plaats voor funk in onze hitlijsten. Die kwam van over de grote plas en de band L.T.D. (voluit Love, Togetherness & Devotion) met de uitstekende single 'Back In Love Again'. Gemakkelijkheidshalve werd hier soms het etiket "disco" opgeplakt wat niet altijd terecht was. Twee oprichters van de band hadden trouwens in de jaren '60 nog gespeeld bij het grote soulduo Sam & Dave.
En toen gebeurde iets eigenaardigs in onze hitlijsten. Een single van The Shake Spears nestelde zich daar comfortabel in (t.g.v. een reünie in 1977) met hun versie van 'Summertime' (oorspronkelijk uit 1966) gecomponeerd door George Gershwin met lyrics van DuBose Heyward en Ira Gershwin uit de opera Porgy & Bess dd. 1935 (!). De groep kwam uit Noord-Rhodesië (nu Zambia) en de bekendste leden waren Brian (van Brian & The Hi-Five) en Gene Latter. Omstreeks 1967/1968 splitte de groep en gingen beiden solo verder. The Shake Spears woonden in de sixties in België en ze waren actief op het legendarisch platenlabel Ronnex. Nog een merkwaardige nieuwkomer die zaterdag 18 maart 1978.
Hier is de originele versie uit 1966:
Maar de leukste nieuwkomer in onze hitlijst van die bewuste zaterdag 18 maart 1978 was alweer een nieuw artiest uit het Stiff Records platenlabel met zijn debuutsingle die insloeg als een bom: 'Sex & Drugs & Rock & Roll'. Een van de weinige songtitels met drie ampersanten! Meteen was Ian Dury bekend en deze leuke single schreef hij samen met Chas Jankel. Onnodig te zeggen dat het 45-toerenplaatje meteen door de BBC in de ban werd geslagen!
Kate Bush met de betoverende ogen...
Alternatief hoesje.
Gene Latter ging later solo...
...maar ook Brian zou enkele hits in ons land scoren.
En toen kwam een zekere 'Denis' met veel tromgeroffel binnengerold in de BRT Top 30 van zaterdag 4 maart 1978. Blondie was de Amerikaanse new wave-groep, genoemd naar de bekende strip en al snel kwamen we te weten dat de frontvrouw Debbie Harry heette en niet Blondie. Maar wat ik pas vele jaren later toevallig te weten kwam via één van mijn talrijke verzamelplaten uit de jaren '60 is dat dit een cover was van 'Denise', een hit in de VS in 1963 van de doo wop-groep Randy & The Rainbows.
Luister maar:
Op diezelfde zaterdag 4 maart 1978 maakte ik kennis met de zeer leuke parodie/persiflage op het Smurfenlied van Vader Abraham in combinatie met The Muppets. 'Vader Grijzenbaard' heette het liedje en daarmee wist iedereen dat het over Pierre Kartner ging. ♫♫♫ Wizzewizzewis bombom! ♫♫♫...
De Vlaamse zangeres Ann Christy had al in vele talen gezongen, o.m. in het Frans, in het Engels en in het Nederlands. Nu probeerde ze met een totaal nieuw repertoire internationaal door te breken. Met 'Hold On' geschreven door Dan Hill kreeg ze goede kritieken, schouderklopjes van collega's uit de showbusiness en werd ze vanaf 4 maart 1978 eventjes genoteerd in onze hitparade. Ze kwam meteen binnen op nummer 12 maar de internationale erkenning bleef uit...
En dat carnaval in aantocht was zouden we geweten hebben want de grootste kraker kwam alweer van boven de Moerdijk. De Nederlander Tol Hansse scoorde vanaf 11 maart 1978 zijn grootste hit met deze originele en eigenwijze ode aan Amsterdam: 'Big City'!
Maar de leukste nieuwkomer uit de BRT Top 30 van 11 maart 1978 vond ik deze opgefriste versie van een rockabillysong uit 1957: 'Red Hot'. Robert Gordon kreeg hier de hulp van gitaarvirtuoos Link Wray. Deze Amerikaan had indiaans bloed in de aderen en was als G.I. een long kwijtgespeeld in de Koreaanse oorlog, vandaar dat hij zich beperkte tot instrumentals. En gitaarspelen kon ie als de besten!
Hier is de original uit de legendarische SUN-studio's:
Spoedig zou Debbie Harry opgemerkt worden door Andy Warhol.
Robert Gordon en Link Wray broederlijk naast elkaar.
Sam Phillips besloot aan de single 'Great Balls Of Fire' van Jerry Lee Lewis meer ruchtbaarheid te geven. Daarom werd deze single niet zo'n wereldwijde hit in 1957.
Tijd voor een stukje geschiedenis: Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) vluchtten twee stamvaders van de zigeunerfamilies Reyes en Baliardo weg uit Catalonië richting Arles en Montpellier (Zuid-Frankrijk). Zoon José Reyes vormde een muzikale groep die flamenco, rumba en pop met succes wist te combineren. Hij had een hit in België en Nederland met 'Lailola' maar stierf een vroegtijdige dood. Hij heeft dus nooit geweten dat zijn twee zonen samen met leden van de familie Baliardo vanaf 1987 wereldsucces zouden genieten als de Gipsy Kings. Hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van 18 februari 1978: José E Los Reyes met 'Lailola (No hables más)'.
Op zaterdag 25 februari 1978 haalde de nieuwste single van Donna Summer de onderste regionen van onze hitparade. Zij was toen een van de bestverkopende artiesten op het platenlabel Casablanca. 'Love's Unkind' is een heerlijk uptemponummer, perfect om op te dansen maar wordt jammer genoeg niet al te vaak meer op de radio gedraaid.
Brotherhood of Man stond iets hoger genoteerd in de BRT Top 30 van zaterdag 25 februari 1978. Ditmaal zongen de vier Britten over een haarkapper: 'Figaro', of was hij een "Romeo" die het strand en de zee in het oog hield en zo nodig levens redde?
Verrassing alom want de Britse glamrockband Sweet slaagde er op zaterdag 25 februari 1978 nog eens in onze hitlijsten binnen te dringen. De nieuwste single heette 'Love Is Like Oxygen' en Brian Connolly moest niet te veel naar zuurstof happen want hij zong nog als de besten. In februari 1979 zou hij de groep echter moeten verlaten t.g.v. alcoholproblemen...
En toen was het hek van de dam: het effect van de film en de soundtrack van 'Saturday Night Fever' deed zich terdege gevoelen in het dagelijkse leven. John Travolta werd een megaster en de muziek van de Bee Gees spatte omzeggens overal uit de luidsprekers. Vanuit het niets sprongen de drie broers onze hitparade binnen op nummer 6. 'Stayin' Alive' was inderdaad de hoogste nieuwkomer van die bewuste zaterdag 25 februari 1978.
Donna was de dochter van een Amerikaans predikant.
Deze film bracht een enorme rage teweeg op wereldvlak. De dansscholen sprongen als paddenstoelen uit de grond! En de discotheken zaten eivol...
Op zaterdag 11 februari 1978 werd mijn aandacht getrokken door het gefluit bij de intro van deze single. De groep was toen voor mij nog onbekend. Later kwam ik te weten dat tussen al die Commodores ene Lionel Richie verscholen zat met een Afrokapsel om onze Rode Duivels Fellaini en Witsel groen van jaloezie te doen uitslaan. Het label was Motown en dit was funk om van te snoepen: 'Brick House' kwam toen hoog binnen in onze hitparade.
Maar de hoogste nieuwkomer in onze hitlijsten was de nieuwste 45-toerenplaat van die twee Spaanse zusjes. Met 'Darling' scoorden ze ook in Nederland, want de prentbriefkaart kwam uit Amsterdam zoals ze zelf zongen bij de intro... Op 11 februari 1978 stond Baccara dus plots op nummer 11 genoteerd in de BRT Top 30.
De week nadien, op zaterdag 18 februari 1978, was er in onze hitparade plaats voor een heel ander soort muziek. David Bowie werd toen nieuw genoteerd met de opvolger van zijn single 'Heroes'. De song 'Beauty And The Beast' kwam ook uit de elpee 'Heroes'.
Christine McVie schreef 'You Make Loving Fun', een song die ook al op de elpee 'Rumours' stond. De hoesfoto maakt intussen deel uit van ons collectief geheugen. Met deze single kwam Fleetwood Mac binnen in de BRT Top 30 van zaterdag 18 februari 1978 om er wekenlang in te vertoeven.
Een van de hoogste nieuwkomers uit de hitparade van 18 februari 1978 was de single 'Is je moeder niet thuis' van de Nederlandse zanger Nico Haak en daarmee wist ik meteen dat carnaval in aantocht was...
De opnames in de Berlijse studio waren blijkbaar afmattend...
Bowie zong over de schone en het beest...
...en de Franse schilder Matisse zal wel geweten hebben wat schoonheid was...
...maar voor mij kan dat evengoed een viool met vlinders zijn!
The Zombies brachten deze fantastische song (geschreven door Rod Argent) al uit in 1964 en toen Colin Blunstone de groep verlaten had scoorde hij er in 1969 een hit mee onder het pseudoniem Neil MacArthur. Carlos Santana haalde 'She's Not There' van onder het stof, voegde er elektrische gitaren aan toe, veel drums en conga's, en vanaf 4 februari 1978 stond de band Santana met deze nieuwe versie te blinken in onze BRT Top 30.
Als een donderslag bij heldere hemel kwam deze discoversie van 'I Can't Stand The Rain' binnengestormd in onze hitlijsten op zaterdag 4 februari 1978. Het was de hoogste nieuwkomer die zich meteen op nummer 9 nestelde. De groep heette Eruption en de zangeres was Precious Wilson. Het origineel van deze song is van Ann Peebles (een persoonlijke favoriet van John Lennon) en Tina Turner bracht later ook haar cover uit.
Een week later, op zaterdag 11 februari 1978, was het de beurt aan Hot Chocolate om in onze hitparade terecht te komen. Als geen andere wist zanger Errol Brown ons te boeien met zijn meeslepende en melodieuze song 'Put Your Love In Me'.
Exact één week na Peter Allen gingen onze Noorderburen ook naar 'Rio'. Blijkbaar was dat een populaire bestemming in Brazilië want de nieuwste single van de Dizzy Man's Band was ook een nieuwkomer in onze hitlijst van 11 februari 1978. Carnaval was niet meer veraf...
Rod Stewart's romance met Britt Ekland was verleden tijd en dus was hij weer "foot loose & fancy free". Op zaterdag 11 februari 1978 was deze Britse rocker ook een opgemerkte nieuwkomer in de BRT Top 30 maar aan wie zouden deze fraaie 'Hot Legs' dan wel toebehoord hebben? ♫♫♫ I love you honey! ♫♫♫...
'For A Few Dollars More' had niets vandoen met Sergio Leone of Ennio Morricone maar het was gewoon de nieuwste 45-toerenplaat van de Britse groep Smokie en Chris Norman was de zanger met die karakteristieke stem. Tot zover mijn muzikale bijdrage van vandaag. Morgen post ik nog twee nieuwkomers van 11 februari 1978 en drie van de week erna. Tot dan!
C
Carlos Santana aan het werk...
Precious Wilson zou de groep snel verlaten.
Toen was Rod Stewart nog samen met Britt Ekland. Ze waren twee jaren samen maar zijn nooit getrouwd. Britt was ooit nog Mevrouw Peter Sellers.
Bebe Buell is hier Rod aan het verleiden of was het omgekeerd? Het Amerikaans model en zangeres is de moeder van Liv Tyler. Zij strikte dus ook Steven Tyler...
Rod steekt zijn Schotse afkomst nooit onder stoelen of banken.
Rod op oudere leeftijd met zijn huidige eega Penny Lancaster. Hij schijnt zijn wilde haren verloren te hebben...
En toen nam Julie Covington de song 'Only Women Bleed' van Alice Cooper onder handen. Zij was bekend geworden met 'Don't Cry For Me Argentina' uit de musical 'Evita' en vanaf 4 februari 1978 bazuinde zij in onze hitlijsten deze stelling uit die ik niet helemaal kon onderschrijven want als kind bloedde ik regelmatig uit mijn neus... Alle gekheid op een stokje: het lied gaat niet over maandstonden maar over geweld tegenover een vrouw binnen een huwelijk! Hierdoor werd de song vaak geboycot op sommige radiozenders in de Verenigde Staten.
En op zaterdag 4 februari 1978 hing er ook romantiek in de lucht want de Italiaanse zanger Umberto Tozzi zat in mijn radio en hij verklaarde zijn liefde aan iedereen die het horen wilde! Onnodig te zeggen dat 'Ti amo' een grote hit werd. ♫♫♫ Ma che bella canzone! ♫♫♫
Wat mij betreft was zangeres Jerney Kaagman nog altijd "wild and exciting" toen ik hoorde dat de Nederlandse symfonische popgroep Earth & Fire een nieuwkomer was in de BRT Top 30 van zaterdag 4 februari 1978 met de nieuwste single. '78th Avenue' werd evenwel niet zo'n grote hit als alle voorgaande plaatjes. Hun grootste internationale hit zouden ze echter een jaar later scoren...
Dit jaar gaan de Rode Duivels naar Rio de Janeiro maar in 1978 was het de Australische singer/songwriter Peter Allen die naar Rio ging. 'I Go To Rio' stond op één van zijn elpees uit 1976 maar werd pas twee jaar later een hit. Australië ligt dan ook niet bij de deur...
Claude François en zijn exotische Clodettes waren er als de kippen bij om hun versie uit te brengen:
En we zijn nog altijd aan het grasduinen in de BRT Top 30 van zaterdag 4 februari 1978 want toen waren er enorm veel nieuwkomers. ABBA schoot als een raket naar de hoogste regionen van onze hitparade met de nieuwste single en die heette 'Take A Chance On Me'. Spoedig zouden ze op nummer één belanden.
Ook de Amerikaanse singer/songwriter Neil Diamond scoorde vanaf 4 februari 1978 een grote hit met 'Desiree'. Het was niet de hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van die bewuste zaterdag want twee singles zouden nog hoger eindigen maar die bespreek ik morgen. Tot dan!
Zelfs Monsieur 100.000 volts bracht zijn versie uit:
In 2014 gaan onze Rode Duivels ook naar Rio.
Eén van de laatste wapenfeiten van Clo-Clo en zijn Clodettes.
Agnetha Fältskog was de blonde zangeres van ABBA.
Frida was de roodbruine zangeres van ABBA.
Monsieur 100.000 volts bracht zijn krachtige versie van 'Désirée'.
In 1964 werd de song 'Only A Fool Breaks His Own Heart' in New York geschreven. Aanvankelijk was het moeilijk een uitvoerder te vinden tot Arthur Prysock het lied in 1965 opnam. Sindsdien zijn de covers legio. Tom Jones bracht zijn versie uit op de LP 'Delilah' (1968) maar de bekendste versie uit 1966 werd slechts een hit in 1969. Het was een calypsobewerking van The Mighty Sparrow (zijn stem had een hoog Humperdinckgehalte) met het orkest van Byron Lee & The Dragonaires. In 1977/1978 werd een heruitgave van de single opnieuw een hit in de Benelux en zelfs in 2005 wist het plaatje te scoren. Nieuw in de BRT Top 30 van 21 januari 1978: 'Only A Fool' van The Mighty Sparrow/Byron Lee & The Dragonaires. Hoe een dubbeltje rollen kan en wat een heerlijke plakker!
De oude traditionale folk/bluessong van Lead Belly was bijna niet meer te herkennen toen ie op zaterdag 21 januari 1978 uit de luidsprekers spatte. De Amerikaanse blues/rockband Ram Jam had de song in 1977 zodanig bewerkt dat het een hardrockversie werd met veel gitaarwerk. Het succes bleef echter beperkt tot deze eendagsvlieg. Toch knap gedaan!
Op zaterdag 28 januari 1978 was het weer tijd voor een flinke portie "Sound of Philadelphia". Neen, geen plattekaas maar soul/disco van de bovenste plank gebracht door Billy Paul die met 'Only The Strong Survive' nogmaals bewees meer in zijn mars te hebben dan een vluchtige affaire met Mrs. Jones. Onkruid vergaat niet!
Toen ik dit traditioneel deuntje voor het eerst op de radio hoorde was het toch wel even slikken. Het was niet de fanfare van honger en dorst of de fanfare van "smeer op" maar The Brighouse & Rastrick Brass Band uit het VK met 'The Floral Dance'. Het plaatje werd al in 1976 geperst maar werd pas twee jaar later een dikke hit. Een vreemde eend in de bijt in de BRT Top 30 van 28 januari 1978.
Het muzikaal aanbod in die dagen was zó divers dat er in onze hitlijsten zelfs plaats was voor klassieke muziek overgoten met een reggaesausje. Op zaterdag 28 januari 1978 kwam de single 'If I Had Words' (oorspronkelijk van Saint-Saëns) binnengehuppeld in de BRT Top 30 om er heel lang in te vertoeven. De uitvoerders waren de Schotse zanger Scott Fitzgerald en de Nederlandse zangeres Yvonne Keeley, de jongere zus van Patricia Paay.
En de hoogste nieuwkomer in onze hitparade van 28 januari 1978 was deze discobewerking van alweer een traditional: 'The House Of The Rising Sun'. Natuurlijk hou ik meer van de versies van The Animals en Frijid Pink maar deze "gitano" bewerking met Spaanse gitaren en veel trompetten van Santa Esmeralda mag er zeker zijn. Bovendien met een groot kampvuur- of barbecuegehalte. Oprichter en zanger van de Amerikaans/Franse formatie Leroy Gómez werd hier vervangen door Jimmy Goings.
Een hit in 1969, 1978 en 2005.
Grote hoeden en enorme zonnebrillen waren toen erg in de mode.
De hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 14 januari 1978 was Randy Newman met zijn nieuwe single 'Short People'. In de Angelsaksische wereld veroorzaakte de sarcastische tekst (met een dubbele bodem) een storm van protest. Zó erg dat de singer-songwriter zelfs doodsbedreigingen kreeg. Amerika was blijkbaar niet rijp voor dat soort humor want in het refrein legt Newman uit dat hij wèl van kleine mensen houdt. Ze hadden blijkbaar niet goed geluisterd. De controversiële song stond ook op zijn LP 'Little Criminals' (alweer een veeg uit de pan voor dwergen en kabouters?).
Linksboven staat een foto van mijn vrolijke buurman Pipou Lacomblez (zie onderaan bij Plastic Bertrand) die ook een kleine mens is.
Een persoonlijke vriend van Jacques Brel, de Amerikaanse dichter, singer-songwriter en tekstschrijver Rod McKuen, haalde een week later onze hitparade met een discoversie van het aloude Zuid-Amerikaanse lied 'Amor' en hij verdubbelde zelfs de titel tot 'Amor, Amor'. McKuen had in de jaren '60 vele chansons van Brel naar het Engels vertaald en op 21 januari 1978 stond hij zowaar met een big band te shaken op radiogolven en later op de dansvloer! ♫♫♫ Ay amor, amor, amas amor... ♫♫♫
Zelfs de Nederlandse producer Hans van Hemert stortte zich op de discorage want zijn project 'Veronica Unlimited' kwam op 21 januari 1978 ook in onze hitlijst terecht. De groep bestond uit een Duitse zanger en vier, soms drie, achtergrondzangeressen en danseressen. 'Right On' heette hun tweede single.
Op zaterdag 21 januari 1978 werden we geconfronteerd met vrouwelijke punk op de radio want een stelletje ondeugende meiden zongen over hun 'School Days' en geraakten daarmee tot in onze hitparade. De bekendste Runaways waren Cherrie Currie en Joan Jett die later nog over zich zouden laten horen want zij verlieten al vrij vlug de groep voor een solocarrière.
Niet alleen de punk zelf kwam in de ether maar ook een pastiche op het genre en onderstaande single verkocht als zoete broodjes en geraakte zo in de BRT Top 30 van 21 januari 1978. Lou Deprijck en Yves "Pipou" Lacomblez (mijn sympathieke buurman) schreven 'Ça plane pour moi' en Deprijck was de producer van dienst. De single geraakte zelfs in de Britse en Amerikaanse hitlijsten en zowat overal ter wereld en is één van de bestverkochte Belgische singles. In 2006 won Plastic Bertrand een proces dat Deprijck tegen hem had ingespannen omdat hij beweerde dat hij het nummer zelf had ingezongen. Als gevolg van deze rechtzaak werden experts aangesteld die Deprijck gelijk gaven maar de rechtbank heeft nog niet beslist over deze netelige royalties-kwestie. Sylvain Vanholme (zijn makker uit Two Man Sound) heeft onlangs nog gezegd dat Plastic Bertrand wel degelijk zong maar dat Lou Deprijck enkel de hoge noten bij "ooh, ooh, ooh, ooh" voor zijn rekening nam. Wordt ongetwijfeld in de rechtbank verder uitgevochten...
The Runaways waren een stelletje ondeugende meiden...
Toen waren Plastic Bertrand en Lou Deprijck nog dikke vrienden...
Plastic Bertrand schminkte zich zowaar.
Al vlug kwam er een Engelstalige cover.
Sylvain Vanholme (rechts) beweerde onlangs dat Plastic Bertrand wel degelijk zong maar dat Lou de hoge noten van "ooh, ooh, ooh, ooh" voor zijn rekening nam.
Ondertussen zijn we aanbeland in het jaar 1978, een bewogen jaar op persoonlijk vlak met tegenslag maar ook met voorspoed. En zoals altijd een jaar waarin de muziek mij telkens een hart onder de riem stak zoals deze geweldige meestamper van de Tom Robinson Band die met '2-4-6-8 Motorway' nieuw binnenkwamen in de BRT Top 30 van zaterdag 7 januari 1978.
Gelukkig Nieuwjaar!
Op dezelfde zaterdag 7 januari 1978 kwam het meidentrio First Choice ook binnengedanst in onze hitparade. Vijf jaar voordien hadden ze in de VS nog hoge toppen gescheerd met 'Armed And Extremely Dangerous' maar nu gingen ze op consult bij 'Doctor Love'. Zouden zij de Three Degrees van de troon stoten?
Het studioproject van Robbie van Leeuwen (ex-Shocking Blue en Galaxy Lin) heette Mistral en met de single 'Jamie' kwamen deze zangeres en haar twee insecten binnengevlogen in onze hitlijsten van 7 januari 1978. Onderstaand optreden in AVRO's TopPop veroorzaakte wel enige ophef toen omstreeks 2:15 minuten een expliciete seksscène in beeld kwam...
En terwijl Wings met 'Mull Of Kintyre' op zaterdag 7 januari 1978 de nieuwe nummer 1 was stormden The Babys onze hitparade binnen met 'Isn't It Time', een song met een herkenbare piano-intro. De zanger met de krachtige, hoge stem was John Waite en hij zou jaren later nog in onze hitlijsten opduiken als solozanger.
Een week later, op zaterdag 14 januari 1978, kwam de liveversie van 'My Way', opgenomen enkele maanden vóór het overlijden van Elvis Presley, onze hitlijsten binnen. En toen was het al aan de King of Rock and Roll te zien dat het heel slecht met zijn gezondheid gesteld was. De tekst kreeg plots een heel andere betekenis...
De media noemden haar de vrouwelijke Rod Stewart want zij had ook zo'n typisch schuurpapieren stemgeluid. Bonnie Tyler meldde zich present op zaterdag 14 januari 1978 in de BRT Top 30 met haar geweldige nieuwe single 'It's A Heartache'. Gaynor Hopkins is haar echte naam, ze komt uit Wales en haar vader was een mijnwerker. Haar moeder was een operafan en zij deelde haar passie met haar zes kinderen...
Het optreden in AVRO's TopPop deel wel heel wat stof opwaaien!
Hét kijkcijferkanon op televisie in 1977 en de daaropvolgende jaren was ongetwijfeld The Muppet Show. Jim Henson had het schitterend idee om marionetten en poppen te kruisen en daaruit ontsproten The Muppets. Mijn favorieten waren Fozzie Bear, Statler & Waldorf en de Zweedse kok. Hier is dan ook het leuk thema!
Omdat de soundtrack van die televisiereeks uit 1977 zó leuk is volgt hierna nog een fragment: The Muppets en hun versie van die geweldige compositie van Randy Newman die Alan Price wereldkundig had gemaakt: 'Simon Smith And The Amazing Dancing Bear'.
De James Bondfilm uit 1977 heette 'The Spy Who Loved Me' met in de hoofdrollen Roger Moore en Barbara Bach (mevrouw Ringo Starr). Marvin Hamlisch schreef de muziek en Carole Bayer Sager de lyrics van het thema dat voor één keer anders heette dan de film: 'Nobody Does It Better' en Carly Simon was de zangeres van dienst. Niemand had dit inderdaad beter kunnen doen...
In 1977 verscheen de soundtrack van 'Star Wars' op een dubbelelpee. De film heet nu 'Star Wars Episode IV: A New Hope' want er zijn ondertussen prequels verschenen. De muziek komt van John Williams en de romantische song daaruit is 'Princess Leia's Theme'. Ongetwijfeld was deze film van regisseur George Lucas toen hét kijkcijferkanon in de bioscopen en de sequels zouden het minstens even goed doen.
En ik sluit nu het jaar 1977 officieel af met de soundtrack van de film 'Saturday Night Fever' van regisseur John Badham waardoor John Travolta op slag wereldbekend werd. De dansfilm ging in november 1977 in première in de VS en de muziek daaruit was in het voorjaar van 1978 een onwaarschijnlijke hit. De soundtrack verkocht als zoete broodjes en het waren de Bee Gees die speciaal voor de prent songs schreven die bijna allemaal in de hitlijsten terechtkwamen. 'K-Jee' is mijn keuze voor vandaag. Het is een oud instrumentaal nummer uit 1975 van de studioformatie M.F.S.B. ('The Sound of Philadelphia') en het stond ook op die elpee. Oh ja, voor het wie het nog niet wist: M.F.S.B. staat voor Mother, Father, Sister & Brother. Tot volgend jaar!
Jim Henson had het briljante idee om The Muppets uit te vinden.
Op deze song kreeg Randy Newman het gezelschap van de desperado's bij uitstek: namelijk de Eagles. Telkens ik deze geweldige song hoor moet ik aan Lucky Luke denken terwijl hij de zonsondergang tegemoet rijdt. 'Rider In The Rain' komt ook uit het muzikaal jaar 1977.
Deze instrumentale song werd gebruikt voor TV-series ('The Lonely Shepherd'/'De verlaten mijn') of in films (o.a. 'Kill Bill') en is gemeenzaam bekend als 'Einsamer Hirte' gebracht door het orkest van James Last met de Roemeen Gheorghe Zamfir op de panfluit in een glansrol. Alweer een prachtig deuntje uit 1977.
Mijn favoriete versie van 'La Donna e Mobile' uit de opera 'Rigoletto' van Verdi komt ook uit 1977. De Spaanse operazanger Plácido Domingo werd in Madrid geboren en week als kind met de hele familie uit naar Mexico. Hij staat bekend om zijn veelzijdigheid als tenor.
De Amerikaanse formatie Atlanta Rhythm Section werd in 1977 vrij vaak gedraaid op de radio met de single 'So In To You'. Toch geraakte deze knappe song toen niet in onze hitlijsten. Misschien wel in 1978, maar daarvoor moeten we nog enkele dagen wachten...
De debuutsingle 'I Need A Man' van Grace Jones komt oorspronkelijk uit 1975 maar werd toen niet opgemerkt. Twee jaar later stond hij op de debuutelpee 'Portfolio' (september 1977) en kreeg een speciale disco remix enig succes in de Billboard dance hitlijst. Hierdoor kreeg Grace Jones ook meer en meer bekendheid in de "gay scene".
En ik eindig voor vandaag in schoonheid met de titelsong van de elpee 'Aja' van Steely Dan uit 1977. Bijna acht minuten heerlijke muziek gebracht door grootmeesters Walter Becker en Donald Fagen omringd door formidabele studiomuzikanten die er hier een Aziatisch tintje aan geven. Steve Gadd mept er op het einde met de drumsticks geweldig op los.
De Eagles kwamen als echte desperado's Randy Newman muzikale bijstand verlenen.
Zamfir met de bekende panfluit in aanslag.
Plácido Domingo in de opera 'Rigoletto' van Verdi.
De debuutsingle van Grace Jones uit 1975 had dan twee jaar toch nog enig succes in bepaalde kringen.
In 1977 had de Franse zanger Claude François besloten de Angelsaksische wereld te veroveren en samen met zijn huppelende Clodettes slaagde hij daar bijna in. In het voorjaar van 1978 trad hij op in Londen voor 6.000 uitzinnige fans en zijn single 'Magnolias For Ever' was niet uit de ether (radio- èn TV-zenders) weg te slaan. Op 11 maart 1978 sloeg het noodlot toe maar Clo-Clo heeft nooit zoveel platen verkocht als na zijn overlijden...
Het is opmerkelijk hoe de meeste (hard)rockgroepen hun grootste hit scoren met een ballade. Ik denk hier o.m. aan Led Zeppelin, Scorpions en Metallica. Zo verging het ook met de Amerikaanse band Kansas van wie het prachtige 'Dust In The Wind' uit 1977 steevast genoteerd staat in de eindejaarslijstjes en ook een veelgevraagd nummer is op uitvaarten. "Want stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren!"...
Deze Amerikaanse singer-songwriter met de zeer lange adem weet als geen andere de donkere wolken aan het firmament te verdrijven met zijn optimistisch lied, maar je moet er wel zelf in geloven: het wordt beslist een 'Lovely Day'! Ook deze geweldige song van Bill Withers kwam uit 1977. En dan nu allemaal samen... ♫♫♫
1977 was ook het jaar waarin de softpornoprent 'Bilitis' massa's volk naar de bioscopen lokte. Het thema uit die film kwam van het orkest van Francis Lai en zowel de soundtrack als de foto's/posters van David Hamilton verkochten als zoete broodjes...
De Vlaamse bard Kris De Bruyne had in 1977 zijn buik vol van slapeloze nachten. Hij bracht niettemin de knappe elpee 'Ballerina's' uit waaruit ik nu het titelnummer speel. Op die plaat speelden geweldige muzikanten mee zoals o.m. Joris Verdin (broer van Walter) en Koen De Bruyne (broer van Kris) op keyboards en op basgitaar Yvan Desouter. De uitstekende achtergrondzang werd geleverd door Titia Dekker, Wanda Stellaard en Margriet Eshuijs. De zinsnede "Ballerina, kleed je uit voor mij" veroorzaakte toen wel een storm in een glas water in het preutse Vlaanderen...
Na zijn overlijden op 11 maart 1978 werd dit een grote hit.
Claude François was een superidool in de Franstalige landen en probeerde ook door te breken in het VK en de VS.
Zijn Clodettes stalen de show.
Magnolia's zijn prachtige bloemen maar als de blaren afvallen is het een ware pest...
Op deze LP stond de prachtige ballade.
Hierboven een stilstaand beeld uit de videoclip. Prachtig geluid van de viool!
Francis Lai verdiende goed zijn brood met de muziek uit de film "Billetjes" zoals 'Bilitis' hier en daar wordt genoemd...
De première van de musical 'En nu naar bed' van Annie M.G. Schmidt vond in 1971 al plaats en toch kwam dit duet tussen de Nederlandse cabaretier Frans Halsema en Jenny Arean pas in oktober 1977 in de Nederlandse Top-40 terecht. Bij ons werd deze parel slechts af en toe op de radio gespeeld: 'Vluchten kan niet meer'...
De reünie van de originele leden van The Animals in 1977 resulteerde in een prachtige elpee en daaruit pluk ik nu het machtige bluesnummer 'As The Crow Flies' geschreven door Jimmy Reed. Ook Tony Joe White en Rory Gallagher, om er maar een paar te noemen, zetten deze song ooit op hun repertoire.
En dat brengt mij naadloos tot de elpee 'Animals' (1977) van de Britse supergroep Pink Floyd. De trouwste vriend van de mens nam een flinke hap van de plaat in beslag. 'Dogs' duurt inderdaad meer dan 17 minuten en daar zijn we een tijdje zoet mee.
Op de elpee 'Rattus Norvegicus' van The Stranglers uit 1977 stond de song 'Peaches' en die ging heus niet over perziken. De redactie van Sportweekend op de BRT was er als de kippen bij om het deuntje te gebruiken als tune voor het welbekend zondagavondprogramma. Zou Carl Huybrechts daar voor iets tussen gezeten hebben?
Ook deze meeslepende en opwindende song komt uit 1977 maar hij geraakte toen niet in onze hitlijsten al werd de single wel vaak op de radio gedraaid. Michel Sardou is een van mijn favoriete Franse zangers en 'La java de Broadway' staat dan ook genoteerd in mijn Top-3500 aller tijden! Geweldig om op te dansen: ♫♫♫ "Ça swingue comme à Meudon" ♫♫♫...
De geniale Annie M.G. Schmidt met de herkenbare grote bril.
The Animals herenigden zich voor de tijd van de LP 'Before We Were So Rudely Interrupted'.
'As The Crow Flies' werd door Jimmy Reed geschreven.
Pink Floyd met de track 'Dogs' uit de LP 'Animals'.