************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
13-02-2016
Hits 2-9 februari 1991
Hits 2-9 februari 1991
Het verloop van deze single is merkwaardig te noemen. Hij werd viermaal uitgebracht: in 1988, 1990, 1999 en 2008. De eerste uitgave van deze Liverpoolse groep flopte en de tweede had meer succes vooral omdat het plaatje toen meer gedraaid werd op de Britse zenders want Margaret Thatcher had haar ontslag als premier in november 1990 ingediend. En het is precies daarom dat The La's ook in de BRT Top 30 verschenen van zaterdag 2 februari 1991, zij het met enige vertraging. Lee Mavers schreef de song en er wordt gefluisterd dat dit een ode aan de heroïne was. Er werden ook gelijkenissen gevonden met 'There She Goes Again' van The Velvet Underground, alhoewel dat een totaal andere melodie is. De voorman van The La's heeft wel veel gemeen met Lou Reed. Een merkwaardige eendagsvlieg want na één week was ze al met de noorderzon verdwenen...
'Groovin'' van UB40 is geen cover van de gelijknamige song van de Young Rascals want soms staat er "Out On Life" tussen haakjes achter de songtitel. Ali Campbell en kornuiten hadden het toch weer klaargespeeld om terecht te komen in onze hitlijsten. Dat gebeurde op zaterdag 2 februari 1991 maar ook deze single was na één week verdwenen.
Het droevige gitaar- en stemgeluid van deze single zet mij meteen aan het dromen. 'Wicked Game' stond op de elpee 'Heart Shaped World' van Chris Isaak uit 1989. Toen de song op single uitkwam in 1990 was hij aanvankelijk geen hit. Het is pas toen David Lynch ervoor zorgde dat het lied voorkwam in zijn film 'Wild At Heart' (1990) -met Nicolas Cage, Laura Dern, en Willem Dafoe in de hoofdrollen- dat de bal aan het rollen ging. Prachtige nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 2 februari 1991.
En toen begon Mariah Carey een hevige concurrente voor Whitney Houston te worden. 'Someday' stond op haar debuutalbum 'Mariah Carey' uit 1990. Het was geen slow maar een uptempo nummer met jackswing-invloeden. In de VS stond ze daarmee aan de top maar in onze contreien was het een hele kleine hit want ook deze 45-toerenplaat was na één week uit de BRT Top 30 verdwenen. Zij was de eerste nieuwkomer van zaterdag 9 februari 1991.
Sting was een bezige bij, of moet ik wesp zeggen want zijn bijnaam is afkomstig uit zijn beginjaren toen hij nog rondliep in een geel/zwarte outfit met strepen, net zoals dat beestje met de puntige angel. Hij had weer een machtige langspeelplaat uitgebracht, onder de titel 'The Soul Cages' en daarop stond deze aanstekelijke song: 'All This Time'. Mooie nieuwkomer in onze hitparade van 9 februari 1991.
Het Australisch zangeresje Kylie Minogue had resoluut de kaart van de dance getrokken. Met haar nieuwste single 'What Do I Have To Do', geschreven door (hoe kan het ook anders?) Mike Stock, Matt Aitken, en Pete Waterman, had ze weer een hit te pakken! Op de b-kant stond geen andere song maar een remix van de a-kant. "Dansen is onze regel wel", moet ze toen gedacht hebben! Nog een nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 9 februari 1991.
Candyman werd door Tone Loc ontdekt die trouwens enkele woorden uitspreekt bij het begin van de single 'Knockin' Boots'. Nu noemen ze dit genre "Old school music" maar toen was dat gewoon rap of hiphop. In Nederland werd deze single een vette nummer één maar bij ons bleef dit onehitwonder steken op nummer 7. Vanaf zaterdag 9 februari 1991 verbleef deze single 9 weken in de BRT Top 30. De hoogste notering was op zaterdag 16 maart 1991. Volgens kenners gebruikte Candyman een sample van 'Tonight Is The Night' van Betty Wright. Anderen beweerden dan weer dat de song gebaseerd is op 'Ooh Boy' van Rose Royce. Luister zelf maar!
Wie hoort de gelijkenissen?
Morgen komen er nog 6 nieuwkomers uit de BRT Top 30 van zaterdag 9 februari 1991 aan de beurt want blijkbaar was dat een vruchtbare week. Zou Valentijn daar voor iets tussen gezeten hebben? Bedankt voor jullie reacties en tot later!
Het journaal van de maand februari 1991 werd grotendeels overheerst door de Golfoorlog. De rest van het nieuws was helaas ook meestal negatief.
7/2: De IRA voert een mortieraanval uit op Downing Street 10 tijdens een vergadering van het Brits kabinet.
9/2: Uiteenvallen van de Sovjet-Unie: In Litouwen stemt de bevolking voor onafhankelijkheid. Twee dagen later is IJsland het eerste land om die onafhankelijkheid goed te keuren.
13/2: Golfoorlog: Het bloedbad van Amirijah: Twee Amerikaanse lasergeleide "slimme bommen" vernietigen een ondergrondse bunker in Bagdad waarbij ruim 400 Irakezen omkomen.
14/2: Bij een explosie in een vuurwerkfabriek in Culemborg (Gelderland) vallen 2 doden.
16/2: Golfoorlog: Amerikaanse en Britse vliegtuigen bombarderen de buitenwijken van Bagdad waarbij 3 doden vallen.
22/2: Golfoorlog: Irak aanvaardt een Russisch staakt-het-vuren. De VS verwerpen het akkoord maar garanderen Iraakse troepen vrije doorgang als ze Koeweit binnen 24 uur verlaten.
23/2: Golfoorlog: Grondtroepen steken de grens van Saoedi-Arabië over naar Koeweit.
25/2: Golfoorlog: Een Iraakse Scud-raket doodt 28 Amerikaanse soldaten in hun kazerne in Dharaan (Saoedi-Arabië).
26/2: Golfoorlog: Saddam Hoessein kondigt op de radio aan dat hij zijn troepen uit Koeweit terugtrekt. Alvorens te vertrekken steken ze de Koeweitse olievelden in brand, met een verschrikkelijke milieuramp tot gevolg!
27/2: Golfoorlog: Bevrijding van Koeweit en een wapenstilstand waarbij Irak moet ontwapenen.
Op zaterdag 19 januari 1991 kwamen drumbeatgeluiden samen met de oerkreet van Tarzan uit mijn luidsprekers de eetkamer binnengevlogen bij het beluisteren van de wekelijkse hitparade. Het was de tweede single van de rapper Benny B. Abdel Hamid Gharbaoui (van Marokkaanse origine) werd in 1968 in Sint-Jans-Molenbeek geboren en hij besloot samen met DJ Daddy K de groep Benny B. (tevens zijn pseudoniem) uit de grond te stampen. Meteen was de Franstalige hip-hop een begrip want de debuutsingle 'Vous êtes fous' verkocht in 1990 439.000 exemplaren in Frankrijk en 75.000 in België (voornamelijk Brussel en Wallonië). Deze opvolger 'Qu'est-ce qu'on fait maintenant' ging dezelfde richting uit!
Knappe debuutsingle ('90) met de sample van "Theme From Shaft" als intro:
De single 'Situation' van de groep Yazoo uit 1982 (een grote hit in de Benelux en niet in het VK) werd in 1990 opnieuw uitgebracht omdat hij werd gebruikt in de TV-film 'Exile' (over de ziekte van Alzheimer) en ook in de reclame voor de Game Boy Nintendo SP NES Games. De archieven van de BRT Top 30 maken geen verschil tussen beide versies zodat de single op zaterdag 19 januari 1991 zogezegd al 9 weken in de hitlijsten had gestaan. Alison Moyet en Vince Clarke in goede doen!
In de VS heette de groep Yazoo gewoon Yaz om verwarring te vermijden:
De Belgische boysband B.B Jerome & The Bang Gang was een dance project van Jeroen Aerts, producers Koen Tillie en Dominic Sas en rapper B.B. Jerome met zijn "homies" Mike, Serge G. en Little Milk. Op zaterdag 19 januari 1991 kwamen zij vrolijk binnengestormd in onze hitparade met de kreet "radio station rock the nation!": 'Shock Rock'.
De song 'All Together Now' is geen cover van de gelijknamige single van de Fab Four, maar een moderne versie van de canon van Johann Pachelbel. In de popmuziek werd deze klassieke muziek talloze malen gebruikt (zie link onderaan dit artikel). The Farm was een groep uit Liverpool die socialisme, broederschap en voetbal hoog in het vaandel voerde. Een van de groepsleden had een boek gelezen over WO I en het legendarisch bestand tussen Kerstmis 1914 en Nieuwjaar 1915 toen er niet geschoten werd tussen de Geallieerden en de Duitsers. En dat was de basis voor de tekst. Nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 26 januari 1991. Ook een late kerstsingle dus...
'Well Well Well', wie we daar hadden in de BRT Top 30 van zaterdag 26 januari 1991! De groep Leyers, Michiels & Soulsister was intussen uitgegroeid van een duo tot een heuse band van 6 geweldige muzikanten die van plan waren de wereld te veroveren. Producers Chris Lord-Alge en David Werner hielpen daaraan mee. Beverly Jo Scott en Jody Pijper zongen in de achtergrond en verder speelden Eric Melaerts, Evert Verhees, Marc Rosso, Hervé Martens, Jan Cuyvers en Werner Pensaert mee op de studioversie. Tevens te vinden op de elpee 'Heat'.
Handgeklap, gefluit, en enkele Spaanse woorden: daarmee tapten de bandleden uit de Franse houseband Lorca uit hetzelfde vaatje als de voorganger 'Ritmo de la noche'. 'Los niños del sol' (kinderen van de zon) werd nochtans deels in het Engels gezongen en daarmee scoorde Lorca een tweede hit in onze hitparade vanaf zaterdag 26 januari 1991, een hartverwarmend liedje in de winter!
Dat Jon Bon Jovi solo een hit zou scoren in de BRT Top 30 mag dan ook geen wonder heten want de groep Bon Jovi had al een grote vrouwelijke aanhang sinds de begindagen. 'Miracle' was de hoogste nieuwkomer in onze wekelijkse hitparade van zaterdag 26 januari 1991.
Die dag slaagde Vanilla Ice met zijn bonte pofbroek erin met 'Ice Ice Baby' na 8 weken op nummer één te komen, niettegenstaande er hem een proces wegens plagiaat boven het hoofd hing (omwille van het gebruik van de riff van 'Under Pressure' - Queen & David Bowie). 'Sadeness Part 1' van Enigma zakte toen van één naar twee.
Dit waren de nieuwkomers in de BRT Top 30 van 5 en 12 januari 1991. Het waren er slechts 7, bitter weinig als je het mij vraagt. Maar de hele wereld zat in spanning af te wachten of er werkelijk een oorlog zou uitbreken in de Perzische Golf. Het ultimatum van 15 januari 1991 naderde met rasse schreden... Morgen komen de 7 nieuwkomers uit de hitlijsten van 19 en 26 januari 1991 aan de beurt. Ook benieuwd wie? Volg mij dan op deze muzikale blog of via Facebook. Bedankt voor jullie reacties en tot later!
Met een rotvaart en onder het geluid van een stoomfluit kwamen Jive Bunny & The Mastermixers binnengereden in de BRT Top 30 van zaterdag 5 januari 1991. Het was weer een bonte mengeling van oude hits van Glenn Miller en rocklegendes uit het einde van de jaren vijftig en de prille jaren zestig van vorige eeuw. De single kreeg de toepasselijke titel 'Let's Swing Again' en hij eindigde net zoals hij begon: "All aboard?"...
The Beautiful South was een Britse popgroep. De groep werd opgericht in 1988 toen de band The Housemartins eind jaren tachtig uiteenviel en twee leden, Paul Heaton en Dave Hemingway, onder deze nieuwe bandnaam verder gingen. De groep leverde altijd kwaliteitsvolle singles af zoals deze 'A Little Time' die zich op zaterdag 5 januari 1991 in onze hitparade nestelde.
Elton John nam de single 'You Gotta Love Someone' in 1990 op voor verscheidene goede doelen waaronder ook het Steunfonds voor Roemeense wezen. De Engelse singer/songwriter had een hoofdstuk in zijn leven afgesloten dat werd beheerst door drank- en drugsproblemen. De song werd tevens gebruikt in de soundtrack van de film 'Days of Thunder' (1990) van regisseur Tony Scott met Tom Cruise, Nicole Kidman en Robert Duvall in de hoofdrollen. Nieuw in de BRT Top 30 van 5 januari 1991.
Michael Hutchence en zijn makkers pasten geen grote verdwijntruc toe toen ze met de single 'Disappear' plots hun opwachting maakten in onze hitlijsten van 5 januari 1991. Die maand waren er slechts 14 nieuwkomers in de BRT Top 30, een absoluut laagterecord want gewoonlijk zijn er zo'n 30 nieuwe hitsingles per maand. Na 7 weken was INXS weer uit onze hitparade verdwenen.
Toen Cliff Richard op zaterdag 12 januari 1991 met een kerstsingle terechtkwam in de BRT Top 30 waren dat "vijgen na Pasen" ("mosterd na de maaltijd" voor onze Nederlandse vrienden). Het was de tweede maal dat de Engelse zanger een nummer één had in het Verenigd Koninkrijk met een kerstplaatje. De eerste maal was dat met 'Mistletoe And Wine' in 1988. 'Saviour's Day' was de eerste nieuwkomer in onze hitparade van 12/1/1991.
In 1990 waren de Drie Tenoren samengekomen voor een concert en waarschijnlijk daardoor beïnvloed kwam Malcolm McLaren op de proppen met een mengeling van klassieke muziek en hiphop. 'Operaa House!' stond bol van fragmenten uit de opera's 'Madama Butterfly' en 'Carmen' met daarover het geluid van rappers. Eigenaardige nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 12 januari 1991. 'Malcolm McLaren Presents The World Famous Supreme Team Show' heette de single voluit want de Britse impresario en manager was altijd een buitenbeentje in de muziekwereld.
De b-kant van deze eigenaardige single hoor ik liever: 'Aria On Air':
Whitney Houston had ooit een date met acteur Eddie Murphy. Uiteindelijk viel ze voor de charmes van r&b-ster Bobby Brown in 1989. Na drie jaar traden zij in het huwelijk. 'All The Man That I Need' ging waarschijnlijk wel over hem want ze zong dit met zoveel passie. Hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 12 januari 1991. De wondermooie saxofoonsolo is natuurlijk van Kenny G.
Het nieuws van januari 1991 stond grotendeels in het teken van de losbarstende Golfoorlog, de inval van de Sovjet-Unie in Litouwen en het terreurgeweld in Corsica.
- 3/1: Met 6 bomaanslagen op gerechtsgebouwen maakt de Corsicaanse terreurbeweging FNLC een einde aan het bestand dat op 1 juni 1988 inging.
- 11/1: De Sovjet-Unie bezet Vilnius om de onafhankelijkheid van Litouwen te verhinderen. Tevergeefs want de Sovjet-Unie is langzaam maar zeker aan het uiteenvallen.
- 12/1: Het Amerikaans Congres keurt een resolutie goed die een militaire bevrijding van Koeweit toelaat.
- 16/1: Golfoorlog: Operatie Desert Storm die Koeweit van Irak moet bevrijden begint. Ook de luchtaanvallen op Irak beginnen. Nooit stonden we dichter bij een 3de Wereldoorlog dan toen...
- 17/1: Golfoorlog: Irak vuurt 8 Scud-raketten af op Israël. Israël beantwoordt de aanval met Patriotraketten die de Scuds kunnen neutraliseren.
- 28/1: Boris Becker lost Stefan Edberg na 24 weken af als nummer één op de wereldranglijst van de tennisprofessionals maar de Duitser moet die positie al na 3 weken weer afstaan aan de Zweed.
Hieronder de laatste foto's van singles en/of artiesten die in 1990 vaak op de radio werden gedraaid maar niet in de BRT Top 30 wisten binnen te dringen. De Nederlandstalige liedjes kwamen natuurlijk wel terecht in de Vlaamse Top 10. Veel kijkplezier en nu op naar het jaar 1991.
'Marie tu m'as' staat op de LP 'Ratata'.
De b-kant 'Fiets', a capella gezongen, is ook beslist de moeite waard!
In 1990 ging Jan De Wilde heftig tekeer tegen de commerciële televisiezender VTM en zijn kijkers. Het toeval wil toch wel dat hij met de elpee 'Hè Hè' en de gelijknamige titelsong vaak op de radio werd gedraaid. Uiteindelijk moest hij zelf opdraven in Blankenberge om zijn hit te spelen op het podium van 'Tien Om Te Zien'. De gezichten van sommige aanwezigen toen ze hem zijn tirade hoorden afsteken was geld waard...
'Gek zijn is gezond' staat ook op de elpee 'Is dit nu later' van Stef Bos en die leuke song werd in 1990 vaak op de radio gedraaid. Je moet de tekst natuurlijk met een korreltje zout nemen want mensen uitlachen mag niet! De Nederlandse zanger/acteur verloor toen zijn hart aan Vlaanderen en ondertussen ook aan Zuid-Afrika.
Del Amitri is een Schotse rockgroep uit Glasgow die met 'Nothing Ever Happens' even in de aandacht kwam. In Nederland bleven de Schotten steken in de Tipparade en bij ons kwamen ze niet terecht in de BRT Top 30. Maar de knappe single, die ook op hun debuutelpee uit 1989 stond, werd in 1990 heel vaak op de radio gedraaid.
In mijn jeugdjaren kwamen de erwtjes en de worteltjes uit conserven van de welbekende Belgische fabriek Marie Thumas. In 1980 werd ze overgenomen door de Franse conservenfabrikant Bonduelle. Deze verkocht de fabriek te Geer voort aan het Waals Gewest maar hier werden de activiteiten spoedig stopgezet. In 1985 werd een nieuwe start genomen onder de naam HesbayeFrost, een fabriek voor diepgevroren groenten. In Mechelen werd nog voort geproduceerd tot in 1991. De afbraak van de fabriek volgde in 1994. De merknaam Marie Thumas verdween geleidelijk, en werd bij het begin van 21ste eeuw vervangen door de naam Bonduelle. In 1990 zong Arno een lied waarvan de titel 'Marie tu m'as' gebaseerd is op die fabriek. Mijn gevoel bij het verdwijnen van dit merk was "Marie, tu m'as eu"... De erwtjes en de worteltjes komen nu uit een glazen pot van het merk Boni.
Vandaag sluit ik het jaar 1990 af met 'Daar gaat ze' van Clouseau want met die single viel Nederland ook voor de charmes van de Belgische groep. Zoals Alex Callier van Hooverphonic ooit zei zingt Koen Wauters het lied met een "grain" in de stem. Hij gebruikte toen zijn stembanden verkeerd of was dit de tol van de veelvuldige optredens? In de tekst werd voor de tweede maal gezongen over de Belgische premier. De eerste maal was het Raymond van het Groenewoud in 'Je veux de l'amour' (1980). En raad eens, het was telkenmale Wilfried Martens, want die was van april 1979 tot maart 1992 (met een korte onderbreking) eerste minister van België.
Hieronder de foto's van de 5 hoesjes van de artiesten die in dat jaar vaak op de radio werden gedraaid maar jammer genoeg niet terechtkwamen in de BRT Top 30.
Volgens mij de allermooiste Nederlandstalige elpee van 1990!
Single uit 1990 maar ook een track op de LP 'Hoezo?' uit 1989.
Arno Hintjens is een man van vele gedaanten: Freckleface, Tjens Couter, TC Matic, Charles et les Lulus, e.a. Als Arno werd hij in 1990 vaak op de radio gedraaid met zijn single 'Lonesome Zorro'. In mijn jeugdjaren was ik ook in de ban van de Mexicaanse vos die in Californië het recht in eigen handen nam... Geen echt grote hit voor de Oostendse rockzanger, maar niet vergeten.
Met de elpee 'Hier en nu' scoorden De Kreuners een geweldige hit in 1990. De Vlaamse rockzangers kenden hierdoor een nieuw elan en op die knappe schijf stonden enkele fraaie nummers zoals o.a. 'Ik wil je'. Bassist Berre Bergen overleed jammer genoeg twee dagen geleden.
Als het nu stenen uit de grond zou vriezen, zou ik Stef Bos misschien gezelschap houden met een glas wodka. De song 'Wodka', Russisch voor "watertje", stond ook op zijn debuutelpee 'Is dit nu later' uit 1990. Hartverwarmend en bij de tonen van de accordeon en de viool zijn de Kozakken nooit ver weg!
Guido Belcanto (zang) had in 1990 ook een radiohit met 'Vlammetjes'. Hij kreeg het gezelschap van uitmuntende muzikanten: Henny Vrienten (basgitaar); Jacob Klaasse (accordeon, elektronisch orgel, piano); Jan De Hont (gitaar); Johan Verhelst (klarinet); en Leon Klaasse (drums). Maar wie weet nog dat dit een cover was van de Nederlandse zangeres Helga?
Origineel liedje van zangeres Helga uit 1971 die Annie van Eeuwijk heette:
Vandaag sluit ik af met het leuke 'Louise' van Clouseau uit 1990. Het liedje stond al op de debuutelpee 'Hoezo?' uit 1989 maar als single werd het pas in 1990 uitgebracht. Een grote hit in de Vlaamse Top 10 maar nooit in de BRT Top 30. ♫♫♫ "Clouseau ligt languit op de planken, kom terug s'il te plaît, alsjeblieft, oh please" ♫♫♫ was wel een leuke vondst van Jan Savenberg!
Vanmorgen werd ik -gejaagd door de wind- plots wakker... In 1990 werden Walter Grootaers en zijn kornuiten ook gewekt en dat verhaal werd toen vaak op de radio gedraaid. De Kreuners geraakten evenwel met de single 'Maak me wakker' niet in de BRT Top 30 maar wel in de Vlaamse Top 10. Met behulp van een mooie saxofoonsolo...
Marco Borsato zingt over 'Rood' maar in het jaar 1990 zong The Scene over een andere kleur. De single 'Blauw' was toen een grote hit voor Thé Lau en co, vooral in Nederland en iets minder in Vlaanderen. Want ook deze steengoede single werd nooit genoteerd in de BRT Top 30. Inmiddels is deze song uitgegroeid tot een heuse classic.
Het is moeilijk te geloven maar de eerste singles van Clouseau die in de BRT Top 30 wisten binnen te dringen waren Engelstalige songs uit het jaar 1993. Maar in 1990 stond 'Oh ja' op de elpee 'Of zo...', een vrolijk nummer geschreven door Kris Wauters en met Eric Melaerts aan de gitaar. De vinylelpee verscheen toen op het platenlabel HKM (Hans Kusters Music). Geen studioversie gevonden op het internet, vandaar deze live uitvoering van jàren later.
Als de sfeer op een barbecue of een feestje begint te slabakken is het aangeraden 'Wap Bam Boogie' van de groep Matt Bianco op te zetten. Deze Britse popgroep werd opgericht in 1982 door bassist Kito Poncioni, zanger Mark Reilly en toetsenist Danny White. Zij hebben uit voorliefde voor hun favoriete tv-series en films gekozen voor een zelfbedachte spionfiguur of geheim agent, die zelfs in sommige liedjes opduikt. Te klasseren dus onder de M en niet onder de B: geweldige "floorfiller" uit het jaar 1990.
En tot slot voor vandaag, Stef Bos die vanaf 1990 stilaan begon door te breken in de Lage Landen. Met zijn elpee 'Is dit nu later' schreef hij muziekgeschiedenis en daaruit werd minstens de helft van alle tracks grijsgedraaid op de radio. Hieruit het gelijknamig titelnummer, ook met een mooie saxofoon. De vinylplaat werd eveneens uitgebracht op het platenlabel HKM (Hans Kusters Music). Ik herinner mij dat mijn exemplaar een kras vertoonde op het einde van het geweldig nummer 'Papa' en dat mijn platenboer weigerde de plaat in te ruilen. Hij raadde mij aan de compact disc te kopen. Na een schriftelijke klacht bij de muziekuitgeverij kreeg ik een waardebon die ik kon inruilen voor een nieuw krasvrij exemplaar in... Oostende! En zo geschiedde... De cd-speler kwam er pas in 1993.
Afspraak morgen voor een tweede schijf van 5 liedjes uit 1990 die toen niet scoorden in de BRT Top 30 maar wel een mooie plaats wisten te veroveren in mijn Persoonlijke Top 3800 Aller Tijden! Nog altijd te volgen op mijn blog "Muziek is mijn passie" via de link http://blog.seniorennet.be/djmico1951/ of op mijn Facebookpagina - Bedankt voor jullie reacties en tot later!
Hierop stond 'Eerste sneeuw', een prachtige compositie van Lieven Tavernier. Jan De Wilde fulmineerde tegen het succes van VTM en Tien Om Te Zien met de song 'Hè Hè' maar profiteerde tegelijkertijd mee van de heropleving van het Vlaamse lied dankzij die commerciële zender.
De Nederlander pakte eerst Vlaanderen in en dan pas zijn geboorteland. Later ging ook Zuid-Afrika door de knieën...
"Clouseaumania" in Vlaanderen en Nederland!
Radio 1 van de BRT bracht deze elpee uit met covers van bekende hits in het Nederlands als reactie op het succes van Tien Om Te Zien van de VTM. Kris De Bruyne stond erop met 'Taaier dan de rest'.
De volgende dagen bespreek ik nog enkele liedjes uit het jaar 1990 die niet in de BRT Top 30 terechtkwamen waar de Angelsaksische muziek de plak zwaaide. Maar wel in de Vlaamse Top 10 waarvan ik helaas geen cijfers heb. Gelukkig zijn ze in mijn geheugen blijven plakken en staan ze in mijn persoonlijke Top 3800 Aller Tijden! Hier en daar zijn er ook een paar Engelstalige nummers bij die ook niet scoorden in onze contreien maar die wel zijn blijven hangen.
Zoals ik al eerder schreef kende het jaar 1990 een ongekende heropleving van het Vlaamse lied. Eén van die hoogtepunten was beslist de elpee 'Hè Hè' van Jan De Wilde waarop hij geweldig te keer ging tegen de VTM-kijkers in het algemeen terwijl die heropleving juist te danken was aan die commerciële zender. Maar er stonden vele parels op die plaat zoals deze 'Eerste sneeuw', geschreven door -het kan niet genoeg gezegd en geschreven worden- Lieven Tavernier. Onze eerste sneeuw kenden wij dit jaar in de maand januari.
Eén van de weinige singles van de supergroep Traveling Wilburys die de BRT Top 30 niet bereikten was 'Nobody's Child' geschreven door Cy Coben en Mel Foree. De benefietsingle ten bate van de Roemeense weeskinderen stond ook op de compilatieplaat "Nobody's Child: Romanian Angel Appeal". De single scoorde enkel in het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland. Of George Harrison het liedje kende van Hank Snow weet ik niet, maar beslist wel van de versie gebracht door de jonge Beatles, toen nog een achtergrondgroepje van Tony Sheridan in Hamburg.
Country & Western uit 1949 en tevens original:
Deze versie opgenomen in 1961 en uitgebracht in 1964 kende ik het eerst:
En toen kwam een sympathieke Nederlander terecht in ons land. Aanvankelijk was Stef Bos een onhandige schilder bij Gert & Samson maar gaandeweg vond hij zijn eigen weg in muziekland. Hij zong "doebiedoewaa" op de single 'Door de wind' van Ingeborg op het Eurovisiesongfestival van 1989. Met de elpee 'Is dit nu later' schreef hij geschiedenis in ons Nederlandstalig gebied en er werd gretig geplukt uit die plaat door radioprogrammatoren. 'Wat een wonder' was dan ook een terechte radiohit in 1990.
De voortrekkers van de Vlaamse muziek sinds 1989 was beslist de groep Clouseau uit Sint-Genesius-Rode. De elpee 'Of zo...' uit 1990 was de opvolger van 'Hoezo?' en daarop stond natuurlijk 'Domino'. De groep bestond uit vijf jongens: Koen en Kris Wauters, Bob Savenberg, Karel Theys en Tjenne Berghmans. Clouseaumania begon toen langzaam de kop op te steken!
Maar ook de Vlaamse singer/songwriters begonnen de invloed van de heropleving van het Nederlandstalig lied te ondervinden. Kris De Bruyne was aanvankelijk kleinkunstzanger maar schakelde gaandeweg over op elektrische gitaar zoals zijn idool Bob Dylan het jàren voor hem had gedaan. Hij tackelde in 1990 de compositie 'Tougher Than The Rest' van Bruce Springsteen en bracht een knappe Nederlandstalige versie onder de titel 'Taaier dan de rest'. Wat ik sommige samenstellers van programma's op Radio 2 verwijt is dat zij altijd kiezen voor 'Je suis gaga' uit 1985, een nummer dat de Vlaamse bard trouwens zelf niet graag meer hoort. Kies ook eens voor deze prachtige versie of een ander lied uit zijn welgevuld repertoire. Alvast bedankt!
Links de geweldige cover en rechts The Boss met zijn original uit1987:
Hieronder nog enkele foto's van hoesjes en/of artiesten die toen in onze BRT Top 30 genoteerd stonden. Met op het einde van dat jaar een gloednieuwe nummer één!
Allesbehalve saai was die videoclip van 'Being Boring' van de Pet Shop Boys!
Gloednieuwe nummer één dankzij producer Michael Cretu en zijn toenmalige vrouw Sandra.
De Roemeen had ook een bijnaam: "Curly MC".
Haar echte naam is Sandra Lauer. Ondertussen zijn ze helaas gescheiden...
De zwarte doos in een vliegtuig is oranje en wij hebben een rockgroep die de naam Black Box Revelation draagt en uit Dilbeek afkomstig is. Maar in het jaar 1990 was er een Italiaans dancetrio met de naam Black Box, iets later als Blackbox gespeld. Op zaterdag 22 december 1990 kwam die band terecht in de BRT Top 30 met een cover van 'Fantasy', een geweldige hit voor Earth, Wind & Fire in 1978. Enkele dagen geleden overleed één van de componisten van die geweldige song, m.n. Maurice White.
Nu het onovertroffen origineel:
Eind 1990 was het blijkbaar in de mode om covers te brengen of samples van hits te gebruiken. Zoals Monie Love die als Simone Gooden in Londen werd geboren en uitgroeide tot rapper en radiopersonaliteit in de Verenigde Staten. Nieuw in onze hitparade van zaterdag 22 december 1990: 'It's A Shame (My Sister)'.
Wie herkent deze karakteristieke gitaar van het origineel uit het jaar 1970?
Geschreven in 1970 door Stevie Wonder, Syreeta Wright en Lee Garrett. Instrumentatie door The Funk Brothers!
De Amerikaanse boysband New Kids On The Block gooide het over een andere boeg en probeerde nogmaals de top van alle hitlijsten te bereiken, ditmaal met een slow. 'Let's Try It Again' kwam dan ook heel hoog binnen in de BRT Top 30 van zaterdag 22 december 1990.
De nieuwste single van de Pet Shop Boys heette 'Being Boring' en hij was de op één na hoogste nieuwkomer in onze wekelijkse hitlijst van zaterdag 22 december 1990. Chris Lowe en Neil Tennant hadden alweer een ferme hit te pakken! De bijhorende videoclip was allesbehalve saai, oordeel zelf maar!
EMF is een Britse indie-danceband uit Forest of Dean, Gloucestershire. De band werd in 1989 gevormd en bestond uit zanger James Atkin, gitarist Ian Dench, keyboardist Derry Brownson, bassist Zac Foley (overleden in 2002) en drummer Mark DeCloedt. De naam EMF staat officieel voor "Epsom Mad Funkers", maar als alternatief wordt ook menigmaal "Ecstasy Mother Fuckers" genoemd. Het is misschien moeilijk te geloven maar deze single was op zaterdag 22 december 1990 de allerhoogste nieuwkomer in de BRT Top 30: 'Unbelievable'!
Vergeet even dat Crazy Horse een striptent is uit Parijs of de geweldige begeleidingsband van Neil Young. Het is namelijk ook een Belgische jongensgroep uit Wallonië die ooit een hit had met een vertaling van 'Ik ben verliefd op jou' van Paul Severs en 'Zeven anjers, zeven rozen' van Willy Sommers. Les Crazy Horse (ook wel Le Cheval Fou genaamd) was een Belgische popgroep, met als frontman Alain Delorme, die tussen 1971 en 1975 vooral succes oogstte in Frankrijk, Canada en Franstalig België. Al hun songs werden geproduceerd door Marcel De Keukelaire en Jean Van Loo. Maar dat ze ook nog andere hits hadden bewijst deze 'Medley' die op zaterdag 29 december 1990 de eerste nieuwkomer was in onze hitparade.
Blijkbaar waren Franse liedjes op het einde van 1990 bijzonder populair want iets hoger dan Les Crazy Horse stonden Didier Barbelivien en Félix Gray genoteerd met de opvolger van 'A toutes les filles': 'Il faut laisser le temps au temps'. Tijd heelt inderdaad alle wonden... Verrassende nieuwkomer op zaterdag 29 december 1990.
Die dag slaagden Michael Cretu en Sandra Lauer als Enigma erin om na slechts 4 weken op te klimmen naar nummer 1 met 'Sadeness (Part 1)'. En plots waren Gregoriaanse gezangen terug populair!
Hier zijn nog enkele hoesjes en/of foto's van artiesten die toen scoorden in onze hitparade.
Veel kijkplezier!
Op de foto hiernaast (linksboven) is duidelijk te zien dat Madonna inspiratie vond bij de film 'The Night Porter' uit 1974 met Charlotte Rampling en Dirk Bogarde in de hoofdrollen.
De controversiële single van de Amerikaanse zangeres was weer eens hét onderwerp van vele gesprekken in de metro of op het werk. Niet iedereen smaakte de erotische scènes uit de videoclip zoals hieronder is afgebeeld.
Nochtans had Vanessa Paradis het haar voorgedaan in de videoclip van haar single 'Tandem', een compositie van Serge Gainsbourg die met 'Je t'aime... moi non plus' in 1969 al geschiedenis had geschreven!
Madonna dacht dat ze meespeelde in de film 'The Night Porter'.
Een bizarre kerstsingle...
Het jaar 1990 liep stilaan op zijn laatste benen. Morgen nog 7 nieuwkomers uit de BRT Top 30 en dan neus ik nog even in mijn Top 3800 aller tijden.