In de muziekbusiness is het belangrijk op te vallen, liefs met een merkwaardige of opvallende naam.
In de jaren vijftig en zestig was het de gewoonte de groepsnamen als volgt samen te stellen:
de voornaam en de naam van de voorzanger of –zangeres gevolgd door de naam van de backing band.
Enkele voorbeelden: Johnny & The Hurricanes, Jackie Brenston & His Delta Cats, B. Bumble & The Stingers, Ike Turner & The Kings of Rhythm, Smokey Robinson & The Miracles, Gladys Knight & The Pips, Billy J. Kramer & The Dakotas, Gerry & The Pacemakers, Brian Poole & The Tremeloes, enz.
Bill Haley & His Comets had ook een originele naam bedacht n.a.v. de komeet van Halley, die om de 76 jaar ongeveer voorbijvliegt. De laatste doortocht was in 1986 en ze wordt weer verwacht in 2061.
De nieuwe jonge garde die eind jaren ‘50/begin jaren ’60 groepjes oprichtten, brachtenverandering in die ellenlange groepsnamen.
Een andere Britse groep die ook bewondering had voor Buddy Holly nam de groepsnaam The Hollies aan.
Pink Anderson en Floyd Council waren twee bluesmuzikanten en zij waren de inspiratiebron voor Syd Barrett om zijn groep die achtereenvolgens Sigma 6, de Megga Deaths, The Screaming Abdabs, en The Abdabs heette, van een nieuwe naam te voorzien: The Pink Floyd Sound. Al vlug werde de naam ingekort tot Pink Floyd.
Reginald Kenneth Dwight speelde eind jaren Â’60 in het groepje Bluesology. Twee van zijn collegaÂ’s waren Elton Dean en Long John Baldry. Zijn pseudoniem was vlug gekozen: de twee voornamen en Elton John was geboren.
Muddy Waters, een zwarte blueszanger en gitarist, had veel aanhangers bij de jonge garde zoals Eric Clapton, Jimmy Page, Rory Gallagher, Stevie Winwood, Rick Grech, Mitch Mitchell, Mick Jagger, Brian Jones, Bob Dylan, Canned Heat, Al Kooper, Brian May en Jeff Beck, om er maar enkelen te noemen. Zijn compositie uit 1950 “Rollin’ Stone” ook wel bekend als “Catfish Blues” zou later aanleiding geven tot de groepsnaam The Rolling Stones en de song “Like A RollingStone” van Bob Dylan. De filosofie van Muddy was dat een rollende steen geen mos vergaart, m.a.w. een echte artiest blijft nooit ergens lang hangen, hij vestigt zich nooit definitief. Een muzikant moet de boer op en leeft zoals een nomade.
Een Antwerpse groep, genaamd The Fredstones, naar de voornaam van hun zanger (Fred Bekky) en The Flintstones waar alle groepsleden fan van waren, moest zijn naam veranderen op aandringen van hun toenmalige producer Norman Petty (die ook voor Buddy Holly had gewerkt) in The Pebbles. Pebbles was ook de naam van het dochtertje van Fred Flintstone in de tekenfilms en “pebbles” betekent ook “keien”, wat dan weer mooi aansloot bij “rollende stenen” (rolling stones). Dat was in 1965. De rest is geschiedenis.
The Yardbirds (met o.a. Eric Clapton) hadden hun naam ontleend bij Charlie Parker, de jazz-gigant die de bijnaam Yardbird droeg.
Fleetwood Mac werd opgericht door Mick Fleetwood en John McVie en een groepsnaam werd gauw gevonden.
Andere namen waren dan weer te lang en werden na verloop van tijd ingekort zoals die van The Troglodytes : The Troggs lag beter in de mond. Ook Tyrannosaurus Rex, de groep rond Marc Bolan, werd ingekort tot T. Rex.
“Deep Purple” is de naam van een groep maar ook van een jazzklassieker van Nino Tempo & April Stevens en dat was een favoriet van de moeder of grootmoeder (naargelang de bron) van gitarist Ritchie Blackmore.
“Golden Earrings” is een hit voor Peggy Lee in 1948 en wordt door George Kooymans en Rinus Gerritsengekozen als groepsnaam ter vervanging van The Tornado’s, omdat een Britse groep deze naam al heeft en in 1963 een wereldhit scoort met Telstar. Het wordt dus The Golden Ear-rings (let op het koppelteken), na enkele tijd valt het koppelteken weg en na een paar jaren wordt de naam ingekort tot Golden Earring.
Zo verging het ook Cliff Richard en zijn begeleidingsgroep The Drifters in 1959. Deze groepsnaam bestond al in de V.S.A. (Ben E. King & The Drifters) en de nieuwe groepsnaam luidde Cliff Richard & The Shadows.
Blondie, de groep rond zangeres Debbie Harry, heet zo omdat de leden allen fan waren van de stripreeks in de kranten “Blondie” en niet omdat Debbie blond is.
Brian Poole & The Tremeloes was een succesrijke Britse groep rond 1963. The Tremeloes komt van ‘tremolo’ (Italiaans voor trillend omdat een gitaar snel na elkaar werd aangeslagen en ook vanwege hun hoge trillende stemmetjes). In 1965 scheidden hun wegen. Brian Poole zakte vlug weg in de anonimiteit en vanaf 1967 stonden The Tremeloes weer in de schijnwerpers.
The Paramounts was een Brits groepje dat in 1963 een hitje had met een cover van “Poison Ivy” in Groot-Brittannië. In 1966 viel het groepje uiteen, maar met enkele nieuwe leden en een nieuwe groepsnaam die werd gesuggereerd door hun manager hadden ze een dijk van een nummer 1 hit over de hele wereld: “A Whiter Shade OfPale”. De naam werd Procol Harum zoals de kat van een vriend werd genoemd. Ik heb mij laten vertellen dat ‘procul harum’ keukenlatijn is voor “ver weg en toch nabij”, zodat de groepsnaam vaak verkeerd gespeld wordt tot Procul Harum.
Bij het uiteenvallen van The Yardbirds (Eric Clapton was al vervangen door Jeff Beck en Jimmy Page was er al bijgekomen) stond Jimmy Page er quasi alleen voor en vormde hij met een aantal nieuwe leden een nieuwe groep en die werd tot ‘Jimmy Page & The New Yardbirds’ gedoopt. Keith Moon, drummer van The Who, vond die naam veel te lang en zei dat die nieuwe groep geen lang leven zou beschoren zijn en weldra zou neerstorten als een loden zeppelin (a lead zeppelin). Zij speelden nog enkele maanden als backing band van P.J. Proby. Jimmy Page koos toen voor een nieuwe groepsnaam en spoedig werd Lead Zeppelin gewijzigd in Led Zeppelin omdat men in Amerika Lead vaak uitsprak als ‘lied’ en niet als ‘led’.
The Equals, de groep rond Eddy Grant, koos de gemakkelijkste weg: de band bestond uit drie kleurlingen en twee blanken die zich gelijkwaardig voelden, vandaar de groepsnaam ‘De Gelijken’ ofte The Equals.
Three Dog Night is dan weer een speciaal geval. Het toenmalige vriendinnetje van leadzanger Danny Hutton, June Fairchild, las in een tijdschrift een artikel over aboriginals in Australië waarin werd uitgelegd dat het de gewoonte was bij koude nachten in een hol in de grond te slapen en daarbij een dingo (een wilde hond) te omarmen. Hij koudere nachten sliep men dan met twee honden en bij uitzonderlijk koude nachten was het dan een ‘Three Dog Night’ en aangezien de groep beschikte over drie zangers werd de nieuwe naam spoedig aangenomen.
Twee broers, Tom en John Fogerty richtten eind jaren vijftig de groep ‘Tommy Fogerty and the Blue Velvets’ op. In 1964 wijzigt de naam in The Golliwogs en in 1967 wordt besloten de groepsnaam nog een te wijzigen in Creedence Clearwater Revival n.a.v. een biermerk (Creedence Clearwater) en de rockrevival die aan de gang was en in 1968 zou pieken. Later werd gemakshalve de naam ingekort tot CCR.
David ofte Davy Jones was medio jaren ’60 secretaris van de fanclub van The Beatles. Hij besloot ook zanger te worden en aangezien er al een Davy Jones was bij The Monkees veranderde hij zijn familienaam in Bowie, omdat hij een groot fan was van Jim Bowie, de uitvinder van het gelijknamige junglemes. David Bowie kon aan zijn internationale carrière beginnen.
De naam UB40 is zeer origineel en ontleend aan een voormalig formulier van de Engelse sociale dienst en werkloosheidsuitkering (UB = Unemployment Benefit). Alle stichtende leden waren tot dan werkloos geweest. Daar zou vlug verandering in komen. Zij werden een succesrijke multiculturele covergroep.
De naam Toto werd gekozen naar het hondje in de film “The Wizard Of Oz”.
De groepsnamen “The Lovin’ Spoonful” (een liefdevol lepeltje vol – de groep rond John Sebastian) en “10 cc” vinden hun oorsprong in hetzelfde, met name de hoeveelheid sperma die de gemiddelde man kwijtraakt per zaadlozing (9cc), maar aangezien de bandleden net iets meer waren dan de gemiddelde man, moest de naam 10cc worden. De naam werd gegeven door producer Jonathan King die een droom had over een wereldbekende band met die naam. Overigens komt bij de zaadlozing gemiddeld slechts 3cc sperma vrij. De oorspronkelijke naam van 10 cc was “Hotlegs”. Voor The Lovin’ Spoonful is er nog een andere uitleg, nl. een lepeltje vol met drugs dat vervolgens verwarmd wordt. Wie zal het zeggen ?
“4 Non Blondes” was de naam van een meidengroep. Geen van de bandleden was blond. Dat was een makkie ! Grootste hit: “What’s Up” uit 1993.
Kris en Koen Wauters en Bob Savenberg kozen voor de naam “Clouseau” omdat zij fan waren van het typetje van de stuntelige detective uit de Pink Panther-filmreeks.
Een Nederlandse groep koos voor een anagram van perzik en het werd Krezip. Uit 2000 stamt hun grootste hit: “I Would Stay” en de band werd opgericht onder invloed van de Belgische “K’s Choice”.
The Doors was een Amerikaanse rockgroep die actief was tussen 1965 en 1973. Deze groepsnaam was ontleend aan 'The Doors of Perception', de titel van een boek van Aldous Huxley, die op zijn beurt de frase had ontleend aan een gedicht van William Blake: "If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, infinite" (vrij vertaald als: indien de deuren van perceptie zouden schoongemaakt worden zou alles duidelijk worden voor de mens, zoals het is: eindeloos).
John Kay, een Duits-Canadese singer-songwriter richt de band Steppenwolf op. De naam is geïnspireerd op Hermann Hesse’s boek ‘De Steppenwolf’. Volgens ingewijden wordt deze naam aan John voorgesteld door Jim Morrison, zanger van The Doors, die zoals bekend goed thuis was in de literatuur en zich sterk aangetrokken voelde tot het boek.
De naam "Canned Heat" werd ontleend aan een in 1928 uitgebrachte blues van Tommy Johnson 'Canned Heat Blues'. Een song over een alcoholicus die reddeloos verslaafd was aan het drinken van verdunde Sterno, een alcoholproduct in blik gebruikt voor verwarming, ook wel in het algemeen "canned heat" (ingeblikte warmte) genoemd. In het nummer 'Turpentine Moan' op de LP 'Boogie with Canned Heat' zingt Canned Heat over hetzelfde fenomeen nl. het drinken van brandstof (Terpentine).
En tenslotte, ene Robert Allen Zimmerman, een Amerikaanse Jood uit New York afkomstig, kiest als artiestennaam Bob Dylan, een eerbetoon was aan de Welshe dichter Dylan Thomas.
De krekels (crickets) inspireerden de kevers (beetles).
The Beatles hadden het schitterend idee "beetles" om te vormen tot "Beatles" (zie logo).
Bill Haley vond de naam van zijn orkest bij de komeet van Halley.
Blondie is geïnspireerd op de dagelijkse strip en niet op de haarkleur van Debbie Harry.
Robert Zimmerman had vele werken gelezen van de Welshe dichter Dylan Thomas.
De ingeblikte warmte was een inspiratiebron voor de leden van de bluesgroep Canned Heat.
De broers Fogerty vonden hun inspiratie in een biermerk en in de rock 'n' roll revival van eind jaren '60.
De eerste single van Cliff Richard & The Drifters in 1957: "Move It!". Al vlug werd de platenmaatschappij onder druk gezet om de naam van de groep te wijzigen. The Drifters bestonden immers al in de V.S.A. als backinggroep van Ben E. King.
Ook op de cd uitgave van zijn eerste platen staat nog altijd "Cliff Richard & The Drifters".
Peter Sellers was een intieme vriend van The Beatles. Deze acteur heeft zelfs liedjes van hen opgenomen en hij heeft meegespeeld met Ringo Starr in de film "The Magic Christian". Zijn typetje van inspecteur Clouseau in de Pink Pantherfilms van Blake Edwards (echtgenoot van Julie Andrews) deed een lichtje branden bij een jonge groep muzikanten uit het Pajottenland.
In de beginjaren bestond de groep Clouseau uit 11 leden, onder wie een zangeres. Toen ze doorbraken in 1989 waren ze nog met z'n vijven. Tegenwoordig blijven alleen de broertjes Wauters over.
Davy Jones vond zijn naam te gewoon en trouwens de zanger van The Monkees heette ook zo. Dus veranderde hij hem in David Bowie.
Deep Purple is een jazz-standaard gepopulariseerd begin jaren zestig door Nino Tempo & April Stevens. De (groot)moeder van gitarist Ritchie Blackmore vond die naam goed klinken voor een band. En gelijk had ie !
The Doors Of Perception zou redelijk belachelijk geweest zijn voor de groep rond cultfiguur Jim Morrison. De naam werd dan maar ingekort tot The Doors.
De kleine studiomuzikant Reginald Dwight speelde samen met de reus Long John Baldry in de groep Bluesology. Baldry zal waarschijnlijk veel indruk gemaakt hebben en ook zijn collega Elton Dean, want hij voegde beide voornamen samen tot Elton John. In 1968 had Elton John nog haar, alhoewel zijn voorhoofd er al door kwam piepen.
Eddy Grant met een afschuwelijk lelijke blonde pruik in de groep The Equals waar de huidskleur geen belang had. Alle leden waren elkaar waard: The Equals.
De naam voor een nieuwe bluesgroep in Engeland was vlug gevonden toen Mick Fleetwood (links) en John McVie (derde van links) een deel van hun beider namen samenvoegden tot Fleetwood Mac. De groep zou nochtans een boegbeeld vinden in de zanger/gitarist Peter Green (tweede van links) die het pareltje "Black Magic Woman" aan Carlos Santana zou schenken. Enkele jaren later verliet hij de groep, ging in een sekte, verdween van de aardbol en de groep viel uiteen om als een feniks uit zijn as op te staan in Californië met twee zangeressen, Christine McVie (Perfect, echtgenote van John) en Stevie Nicks.
Four Non Blondes was vrij simpel als groepsnaam: niemand had blond haar.
Peggy Lee en ook Marlene Dietrich hadden een hit met "Golden Earrings". George Kooymans en companen namen eerst de naam The Golden Ear-rings aan, dan The Golden Earrings om vervolgens Golden Earring te worden. De eerste zanger, Frans Krassenburg, verliet de groep in 1967 en werd vervangen door Barry Hay. Zijn eerste soloplaat in 1968 was trouwens "Golden Earrings".
The Hollies waren ook fan van Buddy Holly (vandaar hun groepsnaam). Zij brachten trouwens een volledige elpee uit met niet anders dan Holly-nummers, zoals zij in 1969 hadden gedaan met Bob Dylan (Hollies Sing Dylan). Ik vond deze plaat alleszins veel beter dan die met de Dylancovers. Deze LP ging onopgemerkt voorbij terwijl het eerbetoon aan Dylan commercieel een succes was maar in mijn ogen niet artistiek. Dit leidde trouwens tot het weggaan van Graham Nash uit de groep.
Waarschijnlijk is iemand uit de groep Krezip verlekkerd op perziken. Vandaar de naam !
Keith Moon (The Who) lag aan de basis van de nieuwe naam van 'Jimmy Page & The New Yardbirds'. De zeppelin ging niet neer als een loden mastodont maar bleef nog jaren later hoog in de lucht pronken !
Een lepeltje vol met drugs of met een kwakje ? Zullen we het ooit weten ?
De (rollende) keien gecombineerd met de dochter van Fred Flintstone. Fred Bekky kwam op de naam The Fredstones, maar Norman Petty (manager van Buddy Holly) overhaalde hem te kiezen voor The Pebbles.
Syd Barrett richtte een bluesgroep op en kwam op het idee om al die vorige ingewikkelde namen te vervangen door The Pink Floyd Sound, naar twee bluesgitaristen Pink Anderson en Floyd Council. Al na de eerste single werd de naam ingekort tot The Pink Floyd en later tot gewoonweg Pink Floyd.
Syd Barrett werd uit de groep gezet na strubbelingen met de andere groepsleden vanwege overmatig drugsgebruik. Later zouden de overige Pink Floyd-leden hem gedenken in het nummer "Shine On You Crazy Diamond" uit de LP "The Dark Side Of The Moon" en op de LP "Wish You Were Here". Hier een foto van een sessie voor zijn eerste solo-album. Wat had die kerel grote voeten !
De rollende stenen vonden inspiratie in het lied van Muddy Waters en Bob Dylan werd door deze compositie ook beïnvloed om "Like A Rolling Stone" te schrijven. The Rolling Stones hieronder met de betreurde Brian Jones (de blonde in het midden).
De allereerste en legendarische single van een legendarische groep: "Born To Be Wild", een nummer van Mars Bonfire, gebracht door Steppenwolf, opgericht door John Kay, die als tienerjongen met zijn vader vluchtte uit Oost-Duitsland om zich in Canada te vestigen. Zijn uitwijk naar de V.S.A. hebben hem geen windeieren opgeleverd. Op de hoes John Kay met de eeuwige zonnebril.
Die mannen van 10cc waren pochers ! Een kwakje is gewoonlijk maar 3cc of zouden ze het vermenigvuldigd hebben met 4 ? Dan kunnen ze niet goed rekenen. Feit is dat Jonathan King gelijk had de naam Hotlegs (Neanderthal Man), nog zo'n one hit wonder, te veranderen in 10 cc.
Dorothy met haar hondje Toto in de film "The Wizard Of Oz". Een Amerikaanse band adopteerde niet het hondje maar wel zijn roepnaam.
Het vierde album van de groep Toto.
Brian Poole and The Tremeloes hadden succes met "Twist And Shout" en "Do You Love Me". In het lied "Someone, Someone" kon men al horen hoe de groep zou klinken.
In 1966 gingen zanger en groep uiteen en een nieuwe succesrijke popgroep stond er en had meestal succes met vertalingen van Italiaanse liedjes. Ze zongen meestal met een 'tremolo' in hun hoge stemmetjes.
Van een holbewoner (Neanderthal Man) naar een dinosauriër (Tyrannosaurus Rex) en terug naar Troglodieten (ook holbewoners). De cirkel is rond maar de naam te lang, dus werd hij ingekort tot The Troggs.
Een stempelkaart was een UB40 in het Groot-Brittannië van de jaren '80 onder het bewind van Margaret Thatcher, the Iron Lady. Maar ook de naam van een groepje werklozen die een band oprichtten. De band heeft een sterk multicultureel karakter, zowel muzikaal als qua afkomst; de leden hebben hun wortels liggen in Engeland, Schotland, Ierland, Jamaica en Jemen.
De naam van een kunstgalerij in Londen nabij Abbey Road, de opnamestudio's waar The Beatles geschiedenis schreven. Enkele Brusselse muzikanten (uit de popwereld en uit de klassieke middens) staken de hoofden bij elkaar om een popgroep te vormen. Het allereerste Belgisch conceptalbum werd opgenomen ("Laughing Cavalier") en de groep Wallace Collection was geboren !
Enkele jonge Britse bluesliefhebbers hielden ook van jazz. Zij kozen de bijnaam van Charlie Parker (Yardbird) als hun groepsnaam. Op deze hoes zie je uiterst rechts Jeff Beck die Eric Clapton al heeft vervangen. Later komt hier nog de studiomuzikant Jimmy Page bij en als de groep uiteenvalt vormt hij met enkele andere muzikanten de groep "Jimmy Page & The New Yardbirds" om na enkele maanden met de legendarische benaming "Led Zeppelin" te komen.
Een mondegreen ofte mama appelsap is een verkeerde interpretatie van een gedicht of een lied op basis van klankgelijkenis.
De term 'mondegreen' dankt zijn naam aan een strofe uit het Schotse gedicht 'The Bonny Earl of Murray'. De eerste strofe van dit gedicht eindigt met de tekst "They have slain the Earl of Murray / and they laid him on the green". Als kind verstond de Amerikaanse schrijfster Sylvia Wright dit als "They have slain the Earl of Murray / and the Lady Mondegreen". In 1954 gaf zij de naam van deze niet bestaande dame aan het verschijnsel.
De term 'mama appelsap' hebben we dan weer te danken aan Michael Jackson: in zijn nummer "Wanna Be Startin' Somethin'" horen sommige mensen de tekst 'Mama say mama sa mama appelsap'. De oorspronkelijke tekst is 'Mama-se mama-sa ma-ma-coo-sa'.
Zo is er een bekende mondegreen van Jimi Hendrix in "Purple Haze". Hij zingt " 'scuse me while I kiss the sky" en vele mensen horen " 'scuse me while I kiss this guy". http://www.youtube.com/watch?v=cnFSaqFzSO8 (Jimi Hendrix met "Purple Haze")
De Afrikaanse zanger Wes zingt in zijn monsterhit "Alane" "son deri sang" en het klinkt alsof hij "Kom daar eens hangen" zingt. Onze Noorderburen horen dan weer "Zomer in Zaandam". Zie onderstaande link: http://www.zelan.be/zelan/muziek/4207/Wes_Alane_met_ondertitels.html
En bij "Strawberry Fields Forever" van The Beatles hoort iedereen op het einde @ 3.58 min. John Lennon zeggen "I bury Paul" terwijl hij "Cranberry Sauce" zegt ! http://www.youtube.com/watch?v=8A4r2RU1u3g (The Beatles - "Strawberry Fields Forever")
Hieronder nog een link naar leuke mama appelsapjes ofte mondegreens :
Trojan is een bekend platenlabel uit Jamaica dat uiteraard reggae muziek verdeelt. Onlangs heeft Trojan een prachtige serie uitgegeven van 6 cd's met als titel "Trojan Reggae Chartbusters Volume 1 - 6". Deze serie is in de betere platenzaak te vinden tegen de schappelijke prijs van iets meer dan 4 euro per cd.
Ik zal niet proberen uit te leggen van waar reggae afkomstig is (zie onderstaande link). Ik kan er alleen maar aan toevoegen dat men in het begin reggay schreef en dat het enkele jaren later reggae werd (zie ook onderstaande platenhoezen). Als je aan 10 mensen zou vragen wat reggae bij hen oproept zal 90% waarschijnlijk antwoorden: "Bob Marley". Toch is hij niet diegene die reggae heeft uitgevonden. Vóór hem waren er al artiesten zoals Prince Buster, The Maytals, Desmond Dekker ("The Israelites") en Max Romeo ("Wet Dream") allebei uit 1969, Johnny Nash die met een nummer van hem uit 1967 ("Stir It Up") een hit had in 1972. Het is pas wanneer Eric Clapton een monsterhit scoort in 1974 met "I Shot The Sheriff", alweer een nummer van Bob Marley dat men hem in Europa een beetje leert kennen en in 1975 is het hek helemaal van de dam wanneer een liveplaat met daaruit de single "No Woman No Cry" ineens honderdduizenden exemplaren verkoopt. In 1978 maakt 10cc gebruik van de reggaerage om de single "Dreadlock Holiday" uit te brengen.
Paul McCartney had in 1968 ook al de opkomst van de reggae gemerkt en een schuchtere poging ondernomen in "Ob-La-Di, Ob-La-Da" met het wedervaren van Desmond & Molly. In 1964 was er ook het ska-hitje van Millie Small ("My Boy Lollipop"). De muziek die voortkwam uit Jamaica was eerst calypso, vervolgens blue beat, ska, rocksteady en dan reggae. In de James Bondfilm uit 1962 (Dr. No) was er al calypso te horen ("Under The Mango Tree" en "Kingston Calypso" van Byron Lee & The Dragonaires).
Na de doorbraak van Bob Marley in 1975 werden de oudere platen van The Wailers opnieuw uitgebracht en deze keer met succes. Marley is dan het boegbeeld geworden van de reggae.
Niet alleen in Jamaica maar in de hele Bahama's is er calypso. Een van de boegbeelden van de calypso was Harry Belafonte. In haar beginjaren zong Shirley Bassey ook calypso.
Een lokaal platenlabel met talloze onbekende maar daarom niet minder boeiende artiesten. Susan Cadogan is er zo een die zowel in het calypsogenre als in de reggae menige hit had.
Byron Lee & The Dragonaires bracht met zijn orkest ook al ska.
Byron Lee is voor de calypso wat Fausto Papetti is voor de saxofoon: kleurrijke hoezen met halfnaakte meisjes !
Authentieke ska uit Jamaica met o.a. Prince Buster en Jimmy Cliff.
Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig zou er in Groot-Brittannië een heropleving zijn van de ska met groepen als Madness, The Selecter, The Specials en UB40.
Medio jaren zestig is er een nieuwe stroming met blue beat en zelfs een nieuwe dans !
Hier zijn de danspasjes netjes uitgelegd.
In 1965 brengt Prince Buster & zijn All Stars een single uit genaamd "One Step Beyond". Madness zou deze song coveren in 1979 met veel meer succes dan het origineel. http://www.youtube.com/watch?v=WWxxFCeM9nA (Prince Buster - "One Step Beyond")
Blue beat vormt zich om tot rocksteady. Het ritme is iets trager.
Een vroege elpeehoes van Byron Lee waarop het woord reggae gespeld wordt als reggay.
Uiteindelijk zal de muziekstroming zich reggae noemen.
Vaak worden de verzamelalbums versierd met stralende meisjes uit de Bahama's.
En al vlug wordt er een vlag gevonden met kleuren voor de reggae: de nationale kleuren van Ethiopië, het beloofde land ! Rastafari !
Het platenlabel Trojan brengt regelmatig prachtige compilaties uit van reggae.
In 1969 stond de wereld op zijn kop want Desmond Dekker & The Aces braken door met hun eerste single: "The Israelites". Reggae was eindelijk geboren ! http://www.youtube.com/watch?v=qzMWe6XyVdc
Enkele weken na "The Israelites" klom alweer een reggaenummer in de hitlijsten en het werd zowaar gebannen door de BBC. Volgens Max Romeo was er niks aan de hand. Hij gebaarde van "krommen aas" en verkocht toch plaatjes als zoete broodjes ! http://www.youtube.com/watch?v=RQRPX9n9fIo (Max Romeo - "Wet Dream")
In 1972 heeft Johnny Nash een wereldhit met "Stir It Up", een song geschreven door ene Bob Marley (toen nog onbekend) in 1967:http://www.youtube.com/watch?v=9O9rcd5HAX8
In 1974 schrijft Eric Clapton geschiedenis door een song van Bob Marley te coveren op zijn LP "461 Ocean Boulevard", zijn comeback album na een lange periode van afkicken. Iedereen moet opeens weten wie "I Shot The Sheriff" gecomponeerd heeft. http://www.youtube.com/watch?v=metNk_1hhvs (Eric Clapton - "I Shot The Sheriff" - live)
En in 1975 is het dan zover: Bob Marley & The Wailers brengen een live-album uit met daarop het schitterende "No Woman, No Cry". Marley is op slag wereldbekend ! http://www.youtube.com/watch?v=hg2n039txnk (live versie)
In 1978 pikt 10cc nog een graantje mee van het reggae succes: "Dreadlock Holiday"... (I don't like reggae, I love it !!!) http://www.youtube.com/watch?v=ZVArC_klWEI (10cc - "Dreadlock Holiday")
Hier volgen de 6 hoesjes van de cd's van Trojan waar het allemaal om begon. Ik ben ze nu aan 't beluisteren en het is een formidable reeks van 20 songs per cd ! Yeah Mon ! Rastafari !
Lucy In The Sky With Diamonds is niet meer. De Lucy, op wie het Beatlesnummer uit de LP "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" (1967) is gebaseerd, overleed op 28 september 2009.
De 46-jarige Lucy O'Donnell Vodden werd bekend over de hele wereld omdat ze voorkomt in dat Beatlenummer, maar ze heeft daar eigenlijk geen verdienste aan. Zij zat namelijk in hetzelfde kleuterklasje als het driejarig zoontje van John Lennon, Julian. Die liet zijn vader in 1966 een tekening zien en toen die hem om uitleg vroeg antwoordde de kleuter dat het Lucy was, een klasgenootje dat in de wolken vertoefde met diamanten. Als naar gewoonte recycleerde Lennon de titel tot een song en het nummer gaat dus niet over L.S.D. (de befaamde drug die medio jaren zestig veel werd gebruikt door tandartsen) maar over Lucy Vodden. Zij overleed, zo meldt het Londens ziekenhuis waar ze werd behandeld, aan lupus, een chronische ziekte waarbij het immuunsysteem het lichaamsweefsel aanvalt.
Links staat een mooi voorbeeld van een vaderlands hoogtepunt: Soeur Sourire (de Zingende Non aka The Singing Nun) stond eind 1963/begin 1964 op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten, net vóór The Beatles Amerika zouden bestormen ! "Dominique" is niet bepaald mijn favoriet genre muziek maar ik moet toegeven dat ik bij het horen ervan telkens weer vrolijk en opgewekt word. Hoe komt het dat een Franstalig en godsdienstig lied op nummer 1 in de V.S.A. kwam ? Amerika was sinds eind november 1963 in een diepe mentale depressie gekomen door de aanslag op John Fitzgerald Kennedy. Het opgewekt liedje was daarom ook een verademing in die sombere dagen ! http://www.youtube.com/watch?v=_CIWmO7W0gc (Soeur Sourire - "Dominique" - 1963) http://nl.wikipedia.org/wiki/S%C5%93ur_Sourire
1940: Django Reinhardt, een Sinti (zigeuner) uit Henegouwen, schrijft muziekgeschiedenis in de jazzwereld met zijn eigen compositie "Nuages". Hij zou in de jaren '50 de eerste begeleider worden van Bobbejaan Schoepen, de eerste Vlaamse artiest die internationaal doorbrak. http://www.youtube.com/watch?v=DY0FF4iR9Cw http://nl.wikipedia.org/wiki/Django_Reinhardt
1959: Het hek is helemaal van de dam als een jonge Italiaan die zich in België is komen vestigen een wereldhit schrijft. "Marina" is niet meer van de radiostations te bannen en op elk bal wordt dit lied gespeeld en meegezongen. Nadien worden nog veel meisjes geboren die de naam "Marina" zullen moeten dragen ! http://www.roccogranata.be/nl/biografie.html http://www.youtube.com/watch?v=0wXiJgCRH4Y (Rocco Granata - "Marina" - 1959)
1960: Pure nostalgie. Hoeveel keren hebben wij "Kili Watch" niet meegebruld op scoutskampen of vakantiekolonies aan zee of in de Ardennen. Les Cousins (uitspraak op zijn Frans) veranderden hun naam tijdig in The Cousins om internationaal te kunnen doorbreken. http://houbi.com/belpop/groups/cousins.htm http://www.youtube.com/watch?v=rlINAHwta6Y (The Cousins - "Kili Watch" - 1960)
1964: Salvatore Adamo, van Italiaanse komaf, verkoopt platen als zoete broodjes tot in het verre Japan ! Ik heb Vietnamese vrienden die zijn uitgeweken naar Los Angeles (Californië) en die met elke kerst deze plaat opzetten en treuren om een winter zonder sneeuw. Heimwee naar huis ! http://nl.wikipedia.org/wiki/Salvatore_Adamo http://www.youtube.com/watch?v=7A9xWYZD55U (Adamo - "Tombe La Neige" - 1964)
1966: Jacques Brel, een Brusselaar van Vlaamse afkomst, is het werken in de kartonfabriek van zijn zwager beu en trekt naar Parijs. Na enkele sombere jaren breekt hij internationaal door. "Le Plat Pays" zingt hij ook in het Nederlands: "Mijn Vlakke Land", waarin hij het natuurlijk over Vlaanderen heeft. http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_Brel http://www.youtube.com/watch?v=zqvynHRLrdQ (Jacques Brel - "Le Plat Pays" - 1966)
1966: Ferre Grignard slaagt erin met zijn "Ring, Ring" mee op de boot te springen van de protestzangers à la Barry McGuire ("Eve Of Destruction") en komt ermee zelfs in de onderste regionen van de Amerikaanse hitparades. Jammer genoeg zal hij er niet rijk van worden en sterft hij veel te vroeg in ellende. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ferre_Grignard http://www.youtube.com/watch?v=hyU69gIG4sg (Ferre Grignard - "Ring, Ring" - 1966)
1967: Twee broers uit Portugal komen naar België en met een stevige backing band spelen ze "blue eyed soul" in Brussel en omgeving. Hun doorbraak hebben ze te danken aan het fantastisch dansnummer "Move". http://houbi.com/belpop/groepen/jessjames.htm http://www.youtube.com/watch?v=ASlkcx2KcUU (Jess & James with The J.J. Band (featuring Francis Goya) - "Move")
1967: Will Tura staat al op de planken sinds 1957. "Eenzaam Zonder Jou", "Het Kan Niet Zijn", "El Bandido", "Moa Ven Toh", en zo vele andere schrijven geschiedenis. Toch hou ik het bij dit schitterend nummer in de stijl van "Leader Of The Pack": "Arme Joe", jaren later knap gecoverd door Stijn Meuris (Noordkaap). http://nl.wikipedia.org/wiki/Will_Tura Geen "Arme Joe" gevonden dan maar "Moa Ven Toh!": http://www.youtube.com/watch?v=0TITdoN5veA&feature=related
1969: Uit Gent komt een eerste popgroep: The New Inspiration met een aanstekelijke meezinger. "Mr. Moody" verovert de hitlijsten in no time. Er zouden nog een paar andere mooie hits volgen. Geen discografie gevonden op het internet. Als audiolink heb ik enkel die andere grote hit van hen gevonden: "You Made A Fool Of Me": http://www.123video.nl/playvideos.asp?MovieID=534319
1969: Uit Antwerpen komt een andere popgroep: The Pebbles. Oorspronkelijk heetten ze The Fredstones (Fred Bekky - The Flintstones), maar onder druk van de producer van Buddy Holly (!), Norman Petty, veranderden ze die in The Pebbles (keien - rollende stenen - Rolling Stones, hebt u 'm ?). "Get Around", "Seven Horses In The Sky", "Mackintosh", "Mother Army", "Beggar", "Down At Kiki" en "To The Rising Sun" zijn allemaal prachtige nummers, maar ik hou het bij dit "Incredible George", waardoor ze een gelukstelegram ontvingen van George Harrison, maar helaas geen contract bij Apple. Badfinger (ex-Iveys) werd in hun plaats verkozen. http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Pebbles Helaas geen "Incredible George" gevonden dan maar hun bekendste hit: http://www.youtube.com/watch?v=yvPnv6iPL0o (The Pebbles - "Seven Horses In The Sky" - 1969) Ook zeer de moeite waard is deze: http://www.youtube.com/watch?v=l9qXnJuYTMs (The Pebbles - "Down At Kiki" - 1971)
1969: Uit Brussel kwam dan de groep Wallace Collection met hun bewerking van een klassiek nummer (het Zwanenmeer van Tchaikovsky) tot "Daydream" met een lange finale nanana's (Ã la "Hey Jude"). Toch hou ik het liever bij het volledig album dat werd opgenomen in de Abbey Road Studio's (!) en dat volgens mij het eerste Belgisch conceptalbum was. Sylvain Vanholme (aka Sylveer Van Holmen) zat daarvoor met Freddy Nieuland in de groep Sylvester's Team. Lang, lang geleden zat Sylvain ook in The Seabirds. In de jaren '70 zou Sylvain nog eens opduiken samen met Lou Deprijck in Two Man Sound. http://nl.wikipedia.org/wiki/Wallace_Collection_(band) http://www.youtube.com/watch?v=2AqR00loT9k (Wallace Collection - "Daydream" - 1969) http://www.youtube.com/watch?v=V9-PHwaVg3M&feature=related (Wallace Collection - "Fly Me To The Earth" - 1969) http://www.youtube.com/watch?v=uYLNdcOThbg&feature=related (Wallace Collection - "Serenade" - 1970) Classic meets pop !
1970: Louis Neefs had al hits in de vroege jaren zestig maar "Laat Ons Een Bloem" (een knappe cover van "Leave Us A Flower" van Wally Whyton) mag hier zeker niet ontbreken. De man met de knappe donkere basstem ! http://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_Neefs http://www.youtube.com/watch?v=71wghw75fQs (Louis Neefs - "Laat Ons Een Bloem" - 1970)
1970: Uit de Brusselse rand (Meise, Grimbergen ?) kwam de groep Pendulum die met country music à la Flying Burrito Brothers, The Byrds of The Band een instant hit had met "It's A Beautiful Day". Derde foto op de hoes is die van Erik Van Neygen die samen met Mich Verbelen nog zou spelen in de backing band van Raymond van het Groenewoud. Ture was waarschijnlijk de eerste pedalsteelgitarist van ons land. Kijk en luister maar naar deze link: http://www.youtube.com/watch?v=CAXJd5YlQxw http://www.houbi.com/belpop/groepen/pendulum.htm http://video.google.com/videoplay?docid=-149547353799063072# (Pendulum - "It's A Beautiful Day" - 1970)
1971: Voor deze band en zijn debuutsingle heb ik een speciaal (koffie)boontje ! Irish Coffee staat hier op het dak van een kantoorgebouw tussen de Kaas- en de Botermarkt in Brussel. Hun "Masterpiece" kon, volgens mij, de internationale concurrentie van The Greatest Show On Earth ("Real Cool World") en The Ides Of March ("Vehicle") moeiteloos doorstaan. Onze eigen Deep Purple! Een pareltje !!! In het midden staat William Souffreau. http://www.houbi.com/belpop/groepen/irishcoffee.htm http://www.youtube.com/watch?v=55qRFQb2mpY (Irish Coffee - "Masterpiece" - 1971)
1973: "Laat Me Nu Toch Niet Alleen" is een compositie van Johan Verminnen en Dan Lacksman, die de moog synthesizer bedient. Later kwam hij nog even in het voorplan met Telex (samen met Marc Moulin). Het is een prachtig, sober lied dat ondersteund wordt door Dan Lacksman met zijn moog synthesizer of was het een mellotron ? http://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Verminnen Ook hier weer niets gevonden op YouTube. Elke link is dus welkom. Daarom een mooie ode aan Brussel: http://www.youtube.com/watch?v=A11raATYyCg (Johan Verminnen - "Brussel" - 1976)
1977: Raymond van het Groenewoud is een buitenbeentje. Geboren in Schaarbeek uit Nederlandse ouders die naar België waren gevlucht omdat vader Nico Gomez (artiestennaam) zijn legerdienst niet wou vervullen. Raymond heeft vele hoogtepunten: "Cha Cha Cha", "Je veux de l'amour", "Liefde Voor Muziek". Maar ik heb gekozen voor "Meisjes" (ze maken ons zo zot meneer !) http://nl.wikipedia.org/wiki/Raymond_van_het_Groenewoud http://www.youtube.com/watch?v=YTiktzvSSig (Raymond van het Groenewoud - "Meisjes" - live in Tilburg)
1978: The Kids uit Antwerpen was een punkgroep. Met een redelijk commercieel nummer haalden ze toch maar de hitlijsten. Telkens als ik hun "There Will Be No Next Time" hoor heb ik de neiging te dansen, mee te brullen en luchtgitaar te spelen. Eersteklas ! http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Kids http://www.youtube.com/watch?v=DpkN7XjWJDs (The Kids - "There Will Be No Next Time") Antwerpse commerciële punk ! Zeer dansbaar ! "So come on ..."
1981: Arno Hintjens mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Muzikale duizendpoot: eerst Tjens Couter, dan T.C. Matic, eventjes Charles et les Lulus met Roland en tenslotte solo. Ik heb gekozen voor "O la la la (C'est magnifique)". http://nl.wikipedia.org/wiki/T.C._Matic http://www.youtube.com/watch?v=X1v1BC1TL-Q (T.C. Matic - "O la la la" - 1981) Maffe videoclip !
1989: Jo Bogaert slaagt er ei zo na in met zijn project Technotronic de hoogste regionen van de Amerikaanse hitlijsten te veroveren. "Pump Up The Jam" strandt op nummer 2 ! Mede dankzij de knappe video en de knappe zangeres Felly wordt het dansnummer een echte rage in alle discotheken ter wereld. http://nl.wikipedia.org/wiki/Technotronic http://www.youtube.com/watch?v=1K7fL5s_1ac (Technotronic - "Pump Up The Jam") Everybody on the dancefloor ! Make my day !!!
1990: Clouseaumania in Vlaanderen en Nederland ! Het meeslepende nummer "Daar Gaat Ze" komt op nummer 1 te staan ! Knappe melodie en knappe tekst (vooral de passage met de premier die zijn portefeuille aanbiedt en naar de maan verwenst wordt !). Toen waren ze nog met z'n vijven: de broertjes Koen en Kris Wauters, Tjenne Berghmans, Bob Savenberg en Karel Thys. http://nl.wikipedia.org/wiki/Clouseau http://www.youtube.com/watch?v=CtkQoUlf_K0 (Clouseau - "Daar Gaat Ze" - live) Blijkbaar fans tot in Duitsland !
1991: Bart Peeters, de broertjes Mosuse en Dany Lademacher (ex-Kleptomania en ex-Herman Brood & His Wild Romance) hebben een dikke hit te pakken met "She Goes Nana", zowel in West-Europa als achter het vroegere IJzeren Gordijn. http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Radios http://www.youtube.com/watch?v=SoAxWHDu6Ao (The Radios - "She Goes Nana" - live 1992)
1995: Sarah en Gert Bettens (zus en broer) spelen eerst in The Choice en veranderen dan van naam in K's Choice. Hun nummer "Not An Addict" wordt een internationale hit. Sarah scoort ook solo als Sarah Beth. Volgens mij is het haar hese sexy stem die het hem doet ! http://nl.wikipedia.org/wiki/K's_Choice http://www.youtube.com/watch?v=9MbbBYalam8 (K's Choice - "Not An Addict" - 1995) Amerikaanse videoclip.
2000: Hooverphonic wordt al vroeg internationaal ontdekt toen het nog gewoonweg Hoover was door Bernardo Bertolucci (filmregisseur). Hij gebruikt "2Wicky" in zijn film "Stealing Beauty". Geike Arnaert is de vierde (!) zangeres van Hooverphonic. Zij verlaat de groep in oktober 2008. Ook Pamela Anderson danste ooit in Baywatch op de tonen van de ambient-pop van deze groep uit Sint-Niklaas. "Mad About You" is en blijft internationale klasse !!! http://nl.wikipedia.org/wiki/Hooverphonic http://www.youtube.com/watch?v=0cWggYivjh8 (Hooverphonic - "Mad About You" - 2000)
En als kers op de taart een fantastisch nummer uit 2004. Klik op onderstaande link: