Vaals en Aachen met KVLV Halle-Schilde
Na koffie met een lekkere fruitvlaai op de Vaalserberg in het restaurant WT (tussen haakjes het hoogste punt van Nederland 322,5 m) rijden we naar de Glasblazerij van Gerardo Cardinale, een Venetiaan. Ik lees dat hij al in 1995 uitgeroepen werd tot Europa ’s beste glasblazer.
In zijn werkplaats zitten we voor de oven, die nooit gedoofd wordt en waarin 500 kg kristal op 1150° ligt. Hij koopt Mols kwartszand, potas, kalk, lood (voor drinkglaswerk hoogstens 24%). Telkens je uit een kristalglas drinkt krijg je een zeer minieme hoeveelheid lood binnen. Zaak is de drank niet te lang in het glas te laten! Achteraf schafte ik mij in de winkel een gesculpteerd wijnglas aan. Terwijl ik dit tik heb ik het glas met koud water gespoeld en gevuld met een Tongerlo trippel, die ik onlangs bij Linda en Jan leerde kennen als een uitstekend bier.
Ik heb mijn hele leven ontzag gehad voor vakmensen die kunnen toveren met hun handen en dat hebben we kunnen zien. Bij glasblazen dacht ik dat je hard moest kunnen blazen, maar dat valt blijkbaar mee. Het belangrijkste is dat het hete glaskristal blijvend rondgedraaid wordt. Zaken worden echt geassembleerd. Zo zagen we een champagneglas maken voor trouwers. Eerst wordt het drinkgedeelte geblazen in een moel. Vervolgens neemt men in de oven wat nieuw kristal en plakt dit aan het bovenstuk. Dit wordt het middenstuk. Vervolgens wordt nog wat kristal genomen, aangeplakt en draaiend gemouleerd tot de voet. Dit mouleren, vormen gebeurt met een moel, zeg maar houten handschoen in peren- of beukenhout, omwille van de gladheid van dit hout. Zaak is dat dit allemaal draaiend en op korte tijd gebeurt, want het kristal mag weinig afkoelen. Trouwens het afgewerkte product wordt onmiddellijk in een zij-oven van 500° gestoken om geleidelijk af te koelen.
Na de verzorgde maaltijd in het restaurant van ’s morgens rijden naar we naar Aken. Aan de gratis Park en Ride met halte West-Friedhof op de Vaalserstrasse (vanaf Vaals 3de lichten) pikken we gids Riet Vermeeren op. Zij legde er de nadruk op dat wie Aken wil bezoeken hier best parkeert en dan naar de halte gaat. Men vraagt aan de chauffeur een Park en Ride ticket. Dit is een ticket tot 5 personen retour voor €5. Men stapt uit aan de Elisenbrunnen. Bussen elke 5 à 10 minuten, ‘s zondags om het half uur; 13 minuten naar het zeer nabijgelegen Aachen.
We stappen af aan het theater met halteplaats voor de bus en stappen naar de Elisenbrunnen, een verkeersknooppunt van de stad. Daar borrelt het warme, geneeskrachtige water. Akenaren hadden vroeger hun bekertje mee om te drinken. Het water is nu wel niet meer drinkbaar verklaard, doch daaraan stoort men zich niet. De geur is zeker niet aantrekkelijk. Wij volgen Riet op het met plaatjes op de grond uitgestippelde parcours.
We staan stil bij een printenbakker om te proeven; Printen zijn het Akens gebak, die het midden houden tussen speculaas en honingkoek, vrij zoet.
Op de plaats van de Romeinse thermen bevindt zich nu een grote boekhandel.
Volgende halte is het plein met standbeeld van Karel De Grote voor het stadhuis dat we even binnengaan voor de portretten van Napoleon en zijn gemalin. Riet maakt ons attent op de bijtjes in het gewaad.
Aan de achterkant van het gebouw is er een lange bank waarop iedereen plaats neemt voor de groepsfoto. Aan de overkant van het pleintje hebben we zicht op de Dom. Doch om die te bereiken moeten we een hele omweg wandelen.
Dat de oude Dom grotendeels gespaard is gebleven mag een wonder heten.
Ik heb echt genoten van dit bezoek aan Aken, dat ik dankzij Riet, nu veel beter heb leren kennen dan bij vorige bezoeken. Je moet wel wat wennen aan haar Limburgs-Duits accent. Zij heeft er echter de slag van weg om zo’n grote groep rond zich te scharen en te blijven boeien Riet heeft veel te vertellen en doet dit met de nodige humor en soms met wat gekscheren, ‘Swiesseln’ noemt dat in mijn West-Vlaams dialect!
FOTO’S
Heuvelend landschap
Bij de glasblazer
“
“
“
De uitkijktoren bij het restaurant
Aan de Elisenbrunnen
Stadhuis
Idem
30-10-2014, 10:17 geschreven door Daantje
|