Op Fruituitstap
(Klik op foto. Links Weiki met beginnende vruchten. Rechts achter Marc, glimp van Issai.)
Zo 15/7 iets voor 10 u aan De
Proeftuin Bauwerwaan 62 te Zomergem. Het tweede weekend van juli houdt hij
traditioneel opendeurdag. Gezien het vroege seizoen is dit dit jaar ruim laat
voor de stekelbessen, te meer dat de vele zaterdag bezoekers het meeste al
hadden geproefd.
In t Noordwesten een donkere
hemel. Er waren al een twintigtal bezoekers. Op de rondleiding was er gelukkig
enkel wat motregen.
Marc heeft een hele collectie
druiven aan palen. De kunst bestaat er in die zeer geleidelijk op te kweken.
Elk jaar wordt de topscheut ongeveer met de helft ingekort.
Bij de zomersnoei knipt hij in na
3 bladeren. Op de dieven laat hij een of twee bladeren staan. Hij wees op het
belang tegen rijpingstijd over nieuwe bladeren te kunnen beschikken voor een
betere suikeropbouw in de vruchten.
Mijn aandacht werd getrokken op
mooie trossen die een begin van roodkleuring begonnen te vertonen. Dit is het
ras Rondo, een blauwe wijn- eetdruif,
eerder kleine-middelgrote bessen met zeer donkerblauw sap en vruchtvlees, midden
september, niet ziektegevoelig.
Marc is begonnen als
kruisbessenspecialist. Zijn kruisbessencollectie is uitgegroeid tot 253 rassen!
Heel interessant voor de
liefhebber is ook de kleine, onbehaarde Siberische Kiwi. Als je deze geproefd
hebt, wil je geen andere meer. Het hybride ras Issai, met zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen kan ook als
bestuiver dienen voor het Beierse ras Weiki,
met goed smakende, kleuriger vruchten.
Bij de rode bessen proefde ik Traubenwunder®
Grote trossen met dikke bessen, goede
smaak, weinig regengevoelig, middenseizoen.
Stevige groeier, vormt snel een
forse struik met goede opbrengst, verlangt middellange snoei, goed
ziektebestendig.
Nog een derde soort schafte ik aan:
Cornus officinalis Kintori, de Japanse kornellebes.
Deze soort vertoont veel gelijkenis
met Cornus mas, maar groeit nog sterker. De gele bloemen zijn groter en bloeien
later.
De rode, gelijkaardige
vruchten hoop ik over 5-6 jaar te kunnen proeven.
Zie: www.proeftuin.info