(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    22-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bio-areaal in Duitsland
    Bio-areaal in Duitsland overstijgt 1 miljoen hectare
    In Duitsland wordt 1 miljoen hectare biologisch beheerd. Het areaal is ten opzichte van 2009 met 5,7 procent gestegen. Om precies te zijn werd 1.001.200 miljoen hectare grond het afgelopen jaar biologisch beheerd. Dit blijkt uit cijfers van BÖLW, zij maakten dit bekend tijdens de jaarlijkse persconferentie.....

    22-02-2011, 21:25 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Braambesbladeren

    Braambesbladeren

    Vanmorgen (22/2) was er plots weer een kleine winterprik met -5° C.

    Deze winter met de vele sneeuw in december en ook vorst, zijn we toch ontsnapt aan temperaturen (een stuk) onder de – 10° C.

    Vorige winter was er strengere vorst.

    Toen leden de bramen schade. Het opvallendst was dit bij een rij planten Fantasia (een in Engeland geselecteerde wilde braam) in de kippenren.

    Er waren wel verzwarende omstandigheden, nl. een dikke (+/- 20 cm) mulchlaag maaisel van langs de wegkanten in de buurt met zeer weinig vervuiling; zo’n 5 ton materiaal dat ik voor een stuk in die grote ren gedeponeerd had. De braamstengels erboven bevroren compleet, terwijl dit bramenras op andere plaatsen duidelijk minder te lijden had. Aan de bewuste rij kon niet één vrucht geplukt worden!

    Opvallend is hoe goed de bramenbladeren de winter overleefd hebben.

    FOTOMATERIAAL

    De rij Fantasiabramen in de kippenren staan er dit jaar zeer groen bij. Binnenkort worden ze opgebonden.

    Ter vergelijking een stekelloze braam.

     









    22-02-2011, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    17-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reinette Hernaut

    Reinette Hernaut

    Het is volop snoeitijd. Vandaag mijn kleinfruit in de kleinfruitkoepel onder handen genomen.

    In de nabijheid staat op MM106 onderstam, een Belle Fille Normande ( een grote appel maar verder niets speciaals) die ik voor de helft omgeënt heb met Reinette Hernaut, een prachtige appel, halverwege de jaren dertig ontdekt op het stort van Anderlecht en door boomkweker Adams van Ruisbroek in de handel gebracht. Daar in het Pajottenland  spreekt men van ‘Dubbele Speeckaert’.

    De moederboom ( op zaailing) die ik van kwekerij Adams heb, deed het de eerste 10 jaar schitterend, maar dan verscheen er plots veel kanker. Nu na verloop van nogal wat jaren zie ik maar weinig nieuwe aantasting.

    Mijn tweede boom  (MM 106) staat in de luwte (aan de oostkant) van de boskant van mijn buur. Je zou zeggen een stuk vochtiger?

    Daar heb ik in de vijftien jaar nog geen kanker gezien.

    Je begrijpt dan ook mijn verwondering als ik 2 kankertakken opmerk in de top van de omgeënte boom. Deze takken stonden (want ik heb ze afgesnoeid) helemaal in de wind en volop in het zonlicht.

    17-02-2011, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    16-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is er verkeerd aan genetische manipulatie?

    Wat is er verkeerd aan genetische manipulatie?

     

    (Met dank aan Andre Teirlinck, bioschakel)

     

     

    10 Zaken waarvan Monsanto niet wil dat jij ze te weten komt!

     

    vertaling © Jan Smith / WantToKnow.nl   (Voor wie meer wil weten)

     

     

     

    Bitter humor, die ons helpt herinneren aan de vraag of je überhaupt eigenaar kunt zijn van 'voedselzaden'

     

    Genetische manipulatie is een radicale technologie die genetische barrières afbreekt tussen mens, plant en dier. Wanneer deze genetisch gemanipuleerde organismen (GMO’s) vrijkomen, kunnen ze zich makkelijk vermengen met andere organisme en kunnen daarna onmogelijk nog worden teruggehaald naar de laboratoria.

     

    Monsanto levert ruwweg 90% van de GMO zaden in de wereld. Deze zaden zijn genetisch gemodificeerd zodat Monsanto hun eigen pesticiden kan produceren of herhaalde behandelingen met hun eigen zwaar giftige herbicide ‘Roundup’ kunnen overleven.

     

    Monsanto’s GMO’s werden niet ontwikkeld om bij te dragen aan de toename van grotere oogstopbrengsten in de wereld, maar eerder om de winsten van Monsanto op te krikken door het laten toenemen van het gebruik van hun eigen chemicaliën zoals ‘Roundup’ en ieder jaar opnieuw hun zeer dure gepatenteerde zaden op te dringen aan de agrarische sector.

     

    Door de enorme politieke invloed van Monsanto, wordt de Amerikaanse bevolking het recht onthouden te weten of hun voedsel genetisch gemanipuleerd wordt of niet. Hieronder volgt een lijst van 10 wetenswaardigheden over Monsanto en GMO’s en welke ongelofelijk nadelige invloed ze hebben op jouw gezondheid, op die van de agrariërs en op de planeet als geheel.

     

    Misschien moeten we beginnen je te wijzen op OFFICIEEL ONDERZOEK dat keihard aantoont, dat de claims over hogere voedselopbrengsten door GMO-gewassen, volkomen VALS zijn. In DIT artikel, hier op WantToKnow, vind je daar de keiharde gegevens over..!

     

    1 Geen Amerikaanse wetgeving die GMO-aanduiding verplicht

     

    Deze uiterst sneaky’ wetgeving zegt eigenlijk al meteen genoeg over de krankzinnige invloed die de Monsanto’s van deze wereld hebben op wetgevers en ambtenaren. Via lobbywerk heeft o.a. Monsanto het voor elkaar gekregen dat voedingsmiddelen die GMO’s bevatten, in de VS niet als zodanig hoeven te worden aangemerkt…! Het is werkelijk de wereld op zijn kop..!

    Monsanto heeft zeer harde strijd geleverd om wetgeving hierover tegen te houden. Dat is alarmerend, omdat ongeveer 70% van alle geproduceerde voedingsmiddelen in de VS nu gemanipuleerde ingrediënten bevat…

    De Europese unie, Japan, China, Australië, Nieuw-Zeeland en vele andere landen eisen nu verplichte identificatie. Maar ook dáár zit Monsanto op het vinkentouw om ambtenaren heftig te beïnvloeden en haar lobbyisten dátgene te laten doen dat nodig is, om een positieve houding naar Monsanto toe te organiseren.

     

    2 Gebrek aan adequate veiligheidsonderzoeken.

     

    In mei 1992 kondigde vice-president Dan Quayle het publieksonvriendelijke beleid aan van de FDA (Food- and DrugAdministration – de Amerikaanse Voedsel- en Waren Autoriteit – vert.), waarin wordt gesteld dat GMO-voedingsmiddelen niet als zodanig herkenbaar hoeven te zijn en dat er ook geen onderzoeken hoeven worden uitgevoerd naar de veiligheid ervan. Ondertussen hebben prominente wetenschappers als Arpad Pusztai en Gilles-Eric Seralini alarmerend onderzoeksresultaten bekendgemaakt waaruit blijkt dat dieren die met GMO-producten werden gevoerd, onherstelbare schade hebben opgelopen. (HIER volledig artikel op deze site)

     

    3 Monsanto maakt kleine agrariërs werkloos

     

    Percy Schmeiser is een Canadese boer wiens koolzaadvelden werden besmet met Monsanto’s ‘Round-Up Ready’ raapzaad door pollen afkomstig van een naburige GMO-akker. Monsanto won een rechtszaak tegen hem waarin hij werd beschuldigd van het schenden van patentrechten en Schmeiser werd gedwongen honderdduizenden dollaars schadevergoeding te betalen. Dit soort biologische terreur komt overal in de Verenigde Staten voor. Het is de consequentie van een wetgeving die tot stand is gekomen onder de Bush-presidenten. Zij waren degene die de patentwetten lieten uitbreiden met ‘het patent-op-levend-materiaal’. Elke DNA-knutsellaboratorium werd daarmee dus in staat gesteld zijn eigen patent te krijgen op zaden en levend DNA-materiaal.

     

    4 Monsanto Producten vervuilen Ontwikkelingslanden

     

    Monsanto heeft ons ook de dodelijke erfenis nagelaten van de productie van ‘Orange Agent’ en DDT. Tegenwoordig wordt in Columbia massale besproeiing met Roundup door de Amerikanen en de Columbiaanse  regering ingezet als militaire tactiek in de strijd tegen verzetsbewegingen waardoor oogsten en complete dorpen worden vergiftigd.

     

    5 Monsanto Blokkeert Regeringswetgeving

     

    Er is sprake van innige samenwerking tussen Monsanto en de Amerikaanse wetgevende en rechterlijke macht waar belangrijke besluitvorming plaatsvindt. Rechter Clarence Thomas, een voormalig juridisch adviseur van Monsanto, was de auteur van de meerderheidsopinie in een belangrijke zaak tegen Monsanto. Michael Taylor werkte ooit voor de FDA en vertegenwoordigde Monsanto als advocaat, keerde daarna weer terug naar de FDA en werd er Beleidsmedewerker toen het groeihormoon rGBH werd goedgekeurd..

     

    Nu denk je wellicht dat dit alleen in de VS gebeurt, maar graag herinneren we je aan het FEIT dat -nota bene- de voorzitter van de Europese Raad voor Voedselveiligheid, mevrouw professor Banati (foto), lid is van de GMO-lobby..!!! Kijk HIER.

     

    6 Monsanto Schuldig aan Valse Reclame

     

    Het Franse Hooggerechtshof oordeelde in 2009 dat Monsanto gelogen had over de veiligheid van hun onkruidverdelgingsmiddel Roundup. Het Hof bevestigde een eerdere uitspraak dat Monsanto valse reclame had verspreid door het middel aan te prijzen als zijnde ‘biologisch afbreekbaar’.

    Als je een voorbeeld wilt zien, hoe manipulatief Monsanto meent te moeten omgaan, met zoiets als ‘duurzaamheid’, dan kun je hiervan nog een staaltje ‘greenwashing’ lezen in dit kader HIER.

     

    7 Consumenten weigeren groeihormoon voor rundvee

     

    Onder druk van de publieke opinie hebben winkelketens als Safeway, Publix, Wal-Mart en Kroger zuivelproducten waarin Monsanto’s controversiële genetisch gemanipuleerde hormoon zit, uit hun winkelschappen verwijderd. Starbucks heeft op aandringen van onder andere onze bondgenoot de Organic Consumers Association alle melkproducten waarin het berucht groeihormoon rGBH zit, in de ban gedaan. Zie HIER en HIER artikelen hierover op WantToKnow.

     

    8 GMO leidt niet tot grotere opbrengsten

     

    In een door de VN en de Wereldbank gesponsord rapport waaraan meer dan 400 wetenschappers hebben meegewerkt en dat door 58 landen werd onderschreven, wordt de conclusie getrokken dat genetisch gemanipuleerde gewassen nauwelijks een bijdrage leveren aan de uitdagingen van de wereldwijde armoede, honger en klimaatveranderingen.

    Er zijn betere alternatieven beschikbaar en in het rapport wordt de voorkeur uitgesproken voor organische land- en tuinbouw als de duurzame manier voor de ontwikkeling van Derde Wereldlanden.

     

    9 Monsanto Controleert de Amerikaanse Soja-markt

     

    In 1996, toen Monsanto begon met de verkoop van hun beruchte Roundup Ready sojabonen,  bevatte nog slechts 20% van de Amerikaanse sojabonen hun gepatenteerde gen. Tegen 2008 zat het schadelijke Monsanto-gen al in meer dan 90% van alle sojabonen op de Amerikaanse markt.

     

    10 GMO Voedingsmiddelen kunnen leiden tot voedselallergieën.

     

    In maart 1999 werden Britse onderzoekers aan het York laboratorium gealarmeerd door de ontdekking dat in het daaraan voorafgaande jaar de allergische reacties op soja met een schrikbarende 50% was toegenomen. In het Verenigd koninkrijk was de import van genetisch gemanipuleerde soja uit Amerika nog maar recent toegestaan en de soja die in het onderzoek was gebruikt was voornamelijk gemanipuleerd. Kijk voor een uitgebreid artikel hierover, op DEZE link van WantToKnow. Dat er zelfs wetenschappelijk experimenten zijn gehouden, die keihard aantoonden, dat GMO-producten SCHADELIJK ZIJN VOOR LEVER EN NIEREN, zie je in DIT artikel hier op de site.

     

    * * *

     

    Onderneem actie, NU; hier zijn de actiepunten waarmee jij aan de slag kunt:

     

    - Lees het laatste nieuws en doe mee op Action Alerts, teken in op de gratis nieuwsbrief op www.OrganicConsumers.org

     

    - Koop organisch verbouwd voedsel in de biologische winkels, in je buurtwinkel, bij coöperaties of boerenwinkel. Kijk bijv. eens op de site van ODIN, waar je een abonnement kunt nemen op een tas vol bio-groenten, die je elke week ophaalt, bij een natuurwinkel bij jou in de buurt. HIER

     

    - Vermijd genetische geproduceerd voedsel, in het bijzonder dat voedsel waarin Soja, katoenzaadolie en/of koolzaad is verwerkt, tenzij erop wordt vermeld dat het product organisch werd verbouwd. Je zult het niet geloven, maar er is al wetgeving aangenomen, die de wereld op zijn kop zet..! Dat wil bijvoorbeeld zeggen, dat je ALLEEN NOG MAAR kunt zien of een product GMO-geproduceerd is, als NIET opstaat dat het biologisch/regulier-organisch geproduceerd is..!!

     

    - Bel of stuur een brief naar je volksvertegenwoordigers. Vertel hen dat je voorstander bent van het duidelijk op de etiketten vermelden van de ingrediënten en veiligheidsonderzoeken naar GMO’s en kleinschalige boerenbedrijven wil subsidiëren teneinde het hen mogelijk te maken over te stappen op organische landbouwmethoden.

     

    - Laat de volgende bedrijven weten dat ze moeten stoppen met de verkoop van GMO-ingrediënten:

     

    * Kellogg’s/Kashi *  Coca-Cola * Kraft/Nabisco *  McDonald’s * Frito-Lay * General Mills *  Quaker Oats *  Procter & Gamble * Nestle *  Safeway * Campbell Soup * Wal-Mart

     

    Organic Consumers Association 

     

     

    16-02-2011, 21:08 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    15-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'˜De Ronde' in het huis van zoon Peter

     

    ‘De Ronde’ in het huis van zoon Peter

    Nieuw: ‘De ronde’: Nu zondag 13 februari, omstreeks 21.40 uur kunt u op Eén kijken naar

    De eerste aflevering van de veelbelovende nieuwe fictiereeks ‘De Ronde’. Voor deze reeks koos regisseur Jan Eelen een locatie in onze gemeente, namelijk Kattenberg 31 in Halle. De eigenaar vertelt:"In de serie bekomen Bruno Vanden Broecke, Wim Helsen en nog wat acteurs in mijn lemen huis van een avondje stappen ... Ik heb zelf nog geen beelden gezien, dus ben ik erg benieuwd naar wat de kijker te zien zal krijgen. Er werden zowel binnen als buiten opnames gemaakt." Binnenkort dus een nieuwe bekende plaats in onze gemeente.

    Zoersel Nieuwsbrief nr 299 11 februari ‘11











    15-02-2011, 00:20 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    12-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engelse Zaden

    Engelse Zaden

    Wie geïnteresseerd is in de meestal biologische zaden van zaden van Chase en Garden Organic stuurt een e-mail aan daniel@willaeys.be.

    12-02-2011, 17:15 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    08-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ganzenuitstap met Natuurpunt

    Ganzenuitstap met Natuurpunt

    Vorige zondag, 6/2 nog eens mee geweest op de traditionele ganzenuitstap. Het weer viel mee. De stormwind van de voorbije dagen was gelukkig wat geluwd. Het was droog. Behalve op 1 plaats ontbraken de kolganzen. Wel verschillende troepen brandganzen gezien.

    Verder rotganzen en enkele grauwe – en rietganzen waargenomen.

    De boerenganzen zijn een gedomesticeerde vorm van de grauwe ganzen.

    We maakten een tocht over Tholen, met wandeling op de Oesterdam, dan naar het Grevelingenmeer en verder op Goeree-Overflakkee. Middagstop in een eetcafé te Middelharris.

    Op de Brouwersdam was er flink wat wind. In de inham doken 2 zeehonden. Verder op de weg waren zich stuifduinen aan het vormen.

    Terug in de polder stapte een kleine zilverreiger in de sloot naast de bus. Dit is sinds enkele jaren een inwijkeling in dit gebied. Nog tweemaal werd deze vogel waargenomen. Een speciaal zicht waren de tamelijk grote troep kleine zwanen. Er werd ook een slechtvalk gespot. De buizerd werd regelmatig gezien. Tegen valavond werd vergeefs uitgekeken naar de velduil. Misschien te winderig? Kramsvogels en koperwieken hadden we eveneens niet te zien gekregen. Ze hadden beschutting gezocht tegen de wind. Een mooie waarneming was een wijfje blauwe kiekendief in zijn sierlijke vlucht.

    Reisleider Wim Veraghtert kent vele vogelrijke gebieden. We vernamen dat het al zijn tiende ganzentocht was. Er was nog een quiz : hoeveel ganzen verbleven er in de maand januari in Nederland?  1 000 000, een kleiner aantal omwille van de sneeuw. Normaal zijn er 1 500 000 tot 2 miljoen.

    Fotomateriaal

    1.  Brandganzen

    2.  Plassen

    3.  Vogelkijken

    4.  Op de Brouwersdam, rechts de Noordzee.

    5.  Vorming van stuifduinen op de weg.

    6.  Een steenlopertje is niet bang.

    7.  De 2 stippen zijn zeehonden.

    8.  Kleine zilverreiger in de sloot naast de bus.

    9.  Wim Veraghtert, reisleider.



















    08-02-2011, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    31-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alarm rond GGO

    Alarm rond GGO

     

    Ik kreeg volgende E-mail van Andre Teirlinck, 'BIOSCHAKEL'

     

    “Hallo, beste vrienden.  Als je wil weten waarom ik konsekwent voor bioprodukten kies dan is één van de reden dat GGO's in bio verboden zijn.  Immers GGO's onderdrukken de boeren zonder dat zij het beseffen althans bij ons.  In India ondervinden ze het al.  Lees maar eens op www.wanttoknow.nl het artikel "200.000 boeren in India al tot zelfmoord gedreven".  Ik kan je hierin een goede raad geven:  doe een inspanning om de eetwaren met GGO's te weren al wordt dit hoe langer hoe meer moeilijker als men niet voor bio kiest want ze duiken meer en meer op in de industriële voeding.

    Ik wens jullie gezonde voeding die ons niet ziek maakt.”

    Andre

     

    Commentaar:

     

    Genetisch Gewijzigde Organismen worden in het huidig, kapitalistisch landbouwsysteem door de grote wereldconcerns wraakroepend uitgebuit en schaden mens en natuur.

     

    Op landbouwgebied heb ik nog geen weet van positieve toepassingen van GGO. Wellicht zijn die ggo’s niet commercieel interessant? In de medische wereld blijken ggo’s wel zeer nuttig.

     

    De groeiende Biolandbouw is alvast een zeer positieve evolutie, die de laatste jaren ook van overheidswege gesteund wordt. Bewuste consumenten –en die gaan ook in stijgende lijn- zijn hier dankbaar voor.

     

    31-01-2011, 21:41 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    29-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug rechtgezette Boom

    Terug rechtgezette Boom

    Als gevolg van de zware sneeuw waren een paar bomen bezweken onder de sneeuwlast (blog van 28 /12 /2010).

    De schoonzoon van mijn buurman is vrachtwagenbestuurder.

    Toen terloops de scheefgezakte bomen ter sprake kwamen zei hij. “Ik weet een oplossing. De zware sjorbanden voor het vastzetten van ladingen hebben een trekkracht tot 5 ton. Daarmee trekken we de bomen weer recht.”

    De boom op M7 onderstam, een Tydeman's Early Worchester met de top omgeënt tot Transparente de Croncels, aangekocht in 1963, maar verplant, is nog ver van versleten. Ik heb hem wel een flinke snoeibeurt gegeven.

    De appel Tydeman’s Early Worchester komt van het onderzoeksstation East Malling in Kent. Henry Tydeman kweekte deze appel uit een kruising van McIntosh en Worchester Pearmain in 1929. Het ras kwam in 1945 op de markt.

    Het is een mooie, vrij rode zomerappel van eind augustus en begin september die best direct van de boom gegeten wordt. Bewaart een week. Sappige, witvlezige appel met aardbeiaroma. Gedeeltelijk zelfbestuivend.

    Transparente de Croncels is een Franse appel van 1869 van de befaamde kwekerij Charles en Ernest Baltet te Troyes. De appel met een gladde, gele pel en een tikje rozig aan de zonkant is een vrij gezonde (weinig schurft en geen bloedluis) lekkere, sappige, wat zurige appel. Een handappel maar ook ideaal voor appelmoes. Ook een goede droogappel.

    Bij mij is de appel beurtjaargevoelig, maar draagt dan overvloedig. Het is een herfstappel in september, begin oktober die daarna, tot december, veel van zijn frisheid verliest.

    Dit ras werd vroeger in de hoogstamboomgaarden veel aangeplant. In Zeeland ooit machtige bomen zien staan.

















    29-01-2011, 17:39 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    24-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruit in de Kempen

    Fruit in de Kempen

     

    “Ik wil namelijk enkele hoogstam en halfstam fruitbomen zetten, maar heb hier een erg zanderige grond. Een lijst waarin ook duidelijk de 'grondvoorkeur' vermeld staat heb ik nergens gevonden terwijl ik het toch een belangrijk aspect vind. Liefst heb ik rassen die het hier in de kempen al lang naar hun zin hebben...)

    Antwoord

    Rassen die het goed doen op zandgrond: Bellefleur, Jacques Lebel, Lombarts Calville, Notarisappel, Schone van Boskoop…

    Maar eigenlijk kan je de meeste rassen telen.

    Het kan interessant zijn ook rassen te kiezen die pas la(a)t(er) bloeien omwille van mogelijke late nachtvorst.

    Zorg voor verbetering van de plantgrond: ph in orde.(Kalk nodig?) Ik gebruik bentoniet (montmorriliniet), basalt en lavameel met het oog op de nodige spoorelementen en verbetering van de grond. In het plantgat slechts een beetje compost. Een dikke compostlaag wordt pas na het planten aangebracht met eventueel nog wat organische mest.

    Jaarlijks kan de compost en mest toediening herhaald worden, zeker bij peren.

    Zorg voor een passende onderstam: B 9, M 26, MM 106 of nog sterker.

    De plaatselijke boomkweker, Mampay in Viersel entte vroeger zijn bomen op M 7. (Nu nog?). Dit worden wel flinke bomen, maar met snoeien kan je die toch wat lager houden, tenzij je een hoogstam verkiest.

    Voor de meeste liefhebbers- gezien de eerder beperkte ruimte waarover ze beschikken - zal eerder het fruithaag systeem aangewezen zijn, zoals bv gepropageerd door Willy Mahieu van Jabbeke in zijn boek Appels & Peren Laagstammige fruitbomen van A tot Z   (2005)  Uitgeverij Lannoo Tielt  ISBN 90-209-6010-5

    In 2010 heeft de Provincie Antwerpen Fruit-Wijzer uitgegeven met beschrijving van de interessantste rassen voor en soms van de streek. Inwoners van de Provincie Antwerpen kunnen dit gratis aanvragen.

     

    24-01-2011, 23:38 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    17-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuwklokjes

    Sneeuwklokjes

    De sneeuwklokjes zijn in deze warmere periode van +/- 10 ° C ontloken. Wanneer zullen ze zich openen? Men voorspelt weer koudere nachten, iets onder het vriespunt



    17-01-2011, 23:50 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    16-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mezen terug

    Mezen terug


    Ik ben pas eind november beginnen voederen. Tot twee jaar terug waren er steeds veel mezen. Deze winter zag ik er hoogstens een paar. Wellicht waren de andere al weggetrokken naar andere gevulde tafels toen ik begon te voederen?

    De laatste dagen zie ik er echter meestal 5 – 6 ter zelfdertijd bezig. Vandaag was er zelfs een koppeltje matkopmezen bij; een paar dagen geleden een kuifmees.

    We wonen toch een eindje van de bosrand, in landbouwgebied en de kuifmees en de zwarte mees zijn bosbewoners. Dit jaar heb ik de zwarte mees nog niet opgemerkt.

    Ik begon al te vrezen dat mijn nestkasten weinig bevolkt zouden zijn dit jaar. Vanaf nu beginnen de mezen uit te kijken naar geschikte broedplaatsen.

    Wellicht hebben ze daar meer zin in met voedselbronnen in de buurt. Eind april stop ik wel met bijvoederen, want dan kunnen ze op zoek gaan naar de jonge rupsjes van de kleine wintervlinder en dergelijke.

    16-01-2011, 19:31 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    14-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goedkope halfdoorzichtige Zonnecellen

    Mijn goede vriend ir.Guido De Coene gaf volgende info door:

    Goedkope halfdoorzichtige zonnecellen

    Nieuwe technologie vervangt vloeibare elektrolyt door vaste organische halfgeleider

    Publicatiedatum: 14 januari 2011

    Goedkope halfdoorzichtige zonnecellen

    Oxford Photovoltaics, een Engelse firma die is opgericht met de hulp van de Oxford University, heeft een methode ontwikkeld waarbij reeds eerder ontwikkelde fotosynthetische electrochemische zonnecellen worden gecombineerd met halfgeleider-plastics tot half doorzichtige zonnecellen. De nieuwe zonnecellen maken gebruik van een vorm van dunnefilm-technologie, een relatief nieuwe ontwikkeling op het gebied van zonnecelproductie.

    guy/do/bom/pa 

     

    Het grote voordeel van de op deze manier geproduceerde zonnecellen is dat ze op glas of andere oppervlakken kunnen worden geprint in een aantal kleuren. Hierdoor zijn ze ideaal voor gebruik in nieuwe gebouwen, waar ze dan in glazen panelen en ruiten kunnen worden geïntegreerd.

    De huidige dunnefilm-technologieën hebben het probleem dat de gebruikte minerale grondstoffen schaars zijn. De ontwikkeling van kleurstofgevoelige zonnecellen komt niet vooruit door de vluchtige natuur van vloeibare elektrolyten. Bij de door Oxford Photovoltaics ontwikkelde technologie wordt de vloeibare elektrolyt vervangen door een vaste organische halfgeleider, waardoor zonnecellen eenvoudig op glas of andere oppervlakken kunnen worden "gedrukt". Groen blijkt hierbij de meest efficiënte "kleur" te zijn voor het produceren van elektriciteit, rood en paars liggen daar qua rendement vlak achter.

     

    Oxford PV verwacht dat de productiekosten van de nieuwe zonnecellen zo'n 50% lager zullen liggen dan de goedkoopste huidige zonnecellen op basis van dunnefilm-technologie.

    Meer info:
    www.ox.ac.uk/media/science_blog/110106.html

    14-01-2011, 17:55 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wateroverlast

    Wateroverlast

    Net als 2 maanden terug loopt de gracht weer over.

    Een paar noten baden opnieuw in het water. In het verleden is dat nog gebeurd, maar ze kwamen er ongehavend uit. Kunnen ze er blijvend tegen?

    Een plant die van de voorbije winter en het water geen last schijnt te hebben is de koningskaars.















    14-01-2011, 14:33 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    13-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bestrijdingsmiddelen

    Niets aan de hand?

    Bestrijdingsmiddelen

    een uitzending op de Nederlandse TV Vara

    Onder de titel “Gif in de Bloembollenteelt”            8 januari 2011

    Momenteel nog te zien

    http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=37328&tx_ttnews[backPid]=1974&cHash=ee801d3130fd736d624a3750bb3167cf

     

    …Toxicoloog prof. L. Reijnders in ZEMBLA: ‘Wij gebruiken in Nederland heel erg veel bestrijdingsmiddelen. Veel meer dan in bijna alle andere landen. We zijn samen met Japan en België recordhouder per hectare wat we aan bestrijdingsmiddelen gebruiken.’
    …Door verwaaiing en verdamping komt veel landbouwgif in de lucht terecht. Dit blijkt onder meer uit publicaties van de Gezondheidsraad.
    …De kleine gifdeeltjes kunnen zich kilometers ver verspreiden en neerdalen in de tuinen en huizen.
    Kinderarts professor P. Sauer in Groningen zegt in ZEMBLA dat het met name effect heeft op kinderen die nog in ontwikkeling zijn: ‘We weten dat als deze kinderen op deze leeftijd worden blootgesteld aan deze stoffen, dat het een schadelijk effect heeft.’

    13-01-2011, 22:05 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    09-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cornus mas - Kornellebes

    Cornus mas – Kornellebes

    De knoppen van de Cornus mas zitten al barstens klaar om eind volgende maand open te barsten in gele gloed; een prachtige winterbloeier en met interessante vruchten later.







    09-01-2011, 11:44 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    06-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine Wintervlinder bis

    Kleine Wintervlinder bis (6 jan.)

    Een uurtje geleden heb ik de bureellamp naar het raam gedraaid en waarempel er is een mannetje Kleine Wintervlinder tegen de ruit komen zitten. De voorbije wintermaand heeft hem blijkbaar niet gedeerd. Momenteel is het 5°C, een ideale temperatuur voor deze vlindersoort naar natuurkenner Wim Veraghtert mij vertelde.

    06-01-2011, 23:59 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spuitresten op appels

    Spuitresten op appels

    Door het Duitse Lebensmittelinstitut Oldenburg (Nedersaksen) werden van april 2009 tot juli 2010 168 monsters van appels, herkomstig uit 11 landen, op residuen van gewasbeschermingsmiddelen onderzocht.


    Van de 160 monsters van de traditionele en 8 monsters van de biologische teelt kwamen er 89 uit Duitsland en verder uit Italië, Chili, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Frankrijk, Nederland, China, Brazilië, Oostenrijk en Polen.

    Op 11 monsters van de 168 - 4 van de 160 traditionele  en 7 van de 8 biologische - werden geen residuen gevonden. Bij het 8ste bio-monster kan het residu, gezien de geringheid, te wijten zijn aan drift uit een belendend traditioneel perceel.

    In 156 van de 160 stalen appels uit traditionele teelt werden wel een of meerdere residuen van gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Bij een staal uit Frankrijk waren er dit zelfs 8 verschillende. Er werden wel geen overschrijdingen van de maximaal toelaatbare chemische stoffen gevonden.

    Totaal werden er 36 verschillende stoffen aangetroffen, waarvan 124 keer het fungicide Captan, gevolgd door de fungiciden Trifloxystrobin (53x) en Thiabendazol (26x). In 10 monsters werd de groeiregulator Ethephon aangetroffen.

     

    06-01-2011, 12:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    05-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Netoverdekking Fruitkooi

    Netoverdekking Fruitkooi

    (10 op 25 m)

    Het was er niet van gekomen om het net over de kleinfruitkooi af te nemen. Nu dochter Leen niet meer inwoont schoot het erover om voldoende volk te mobiliseren om het net op te plooien.

    Gevolg het hing er nog.

    Een vriend had mij vroeger verteld dat gans zijn overdekking ingestort was als gevolg van de sneeuwlast.

    Dus na de eerste sneeuw ik naar buiten: met een borstel de sneeuw  door het net schudden: iets dat vlot vooruit gaat. Je bent er wel verwonderd over hoeveel het pak sneeuw toch weegt.

    Dit werkje kon ik nog twee keer herhalen, na de tweede en derde sneeuwbui. Een vorm van sneeuwpret in de gezonde buitenlucht! Je hebt er wel een regenfrak met kap bij nodig.

    Met het nieuwjaarsfeest van de familie was het een geschikt moment om met het groot volk het uitgestelde opplooien alsnog tot een goed einde te brengen.

    Ik wil het lot niet uitdagen: veronderstel dat er 25 cm sneeuw ineens valt, is het net dan nog sterk genoeg om die last te dragen?

    FOTO’S

     

    7. Jonas, Peter, Jochen, Kael, Filip, Werner, ik

    9. Zoon Peter en ik



















    05-01-2011, 13:33 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    04-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenkastanje

    Paardenkastanje

    (aesculus hippocastanum L.)

    Deze van oorsprong Zuid-oost Europese houtsoort is intussen over de ganse gematigde wereld verspreid. Deze soort groeit het best op een rijke, vochtige, humusrijke en liefst leemhoudende grond. In mijn zandgrond profiteert hij al tientallen jaren van de composthopen die geregeld ernaast liggen. Als die er iets langer blijven liggen groeien de wortels gretig omhoog, wat het opscheppen iets bemoeilijkt.            

    De talrijke afgevallen bladeren worden dankbaar gebruikt als vorstbedekking in de tuin.

    Deze boom, alsmede de twee linden naast de oprit, plantte ik begin maart 1970, als voorzitter van het Halse Groencomité als gevolg van de BRT actie “Plant den Boom”.

    De laatste jaren heeft hij nogal wat last van de mineerziekte met een wormpje dat de bladeren van binnen doorgroeft, met als gevolg bruinverkleuring en veel minder bladgroenverrichting.



















    04-01-2011, 12:30 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!