Het weer. Deze ochtend was het wisselend tot zwaarbewolkt met kans op buien. In de namiddag werden de buien talrijker en intenser en was er lokaal een onweer mogelijk. We haalden maxima van 15 of 16 graden in de Ardennen tot 20 of lokaal 21 graden in het centrum. De wind was meestal matig uit het noordwesten.
Goed of slecht weer, in Oekraïne woedt de oorlog verder. Maar onkruid en struiken hinderen het Oekraïense tegenoffensief tegen de Russen. Het zijn dus niet alleen de sterke Russische defensieve linies die hen parten spelen. Veel van de akkers in de gevechtszone liggen al achttien maanden braak en het onkruid en de struiken groeien nu heel snel door het warme en vochtige weer. Deze extra dekking helpt de Russische posities zich te camoufleren en maakt mijnenvelden moeilijker op te ruimen. Oorlog anno 2023. Dit is dus geen grap.
Zoals hiervoor vermeld blijft het weer enorm wisselvallig. Heel veel wolken, af en toe en bui en ja hoor, zowaar ook soms een streepje zon. Ondertussen worden de dagen stilaan al wat korter en kunnen we zeker niet genieten van de zomerse augustusdagen zoals het eigenlijk hoort. Maar het moet gezegd, voor te sporten valt dit weertje eigenlijk heel erg mee. Er is wel een strakke wind en die doet je dan wel af en toe de spieren eens testen. Reeds een paar dagen zowel een fietsrit als een run gedaan. Zo ook vandaag dus. Misschien het tochtje iets te lang gemaakt (26 km) want de beentjes hadden het verdomd lastig vandaag. Maar ik weet vanwaar het komt dus zeker geen paniek. Het ging traag maar dat mocht best wel eens.
Details: 5.46/km - 572 c - 168 pasfrequentie - 19,4°.
Het weer. Vandaag was er veel bewolking met buien, die lokaal nog pittig kunnen zijn, met kans op onweer en rukwinden tussen 50 en 70 km/h. Tegen de middag werd het tijdelijk droger in het westen en het centrum van het land, maar in de namiddag trokken nieuwe buien (nu minder intens) vanaf de Noordzee over het land. De maxima lagen rond 14 graden in de Hoge Venen, rond 17 of 18 graden aan zee en rond 19 of 20 graden in de andere streken. De wind waaide eerst op veel plaatsen nog vrij krachtig uit zuidwest. Later werd hij matig uit west tot noordwest. In de Ardennen werd hij zwak tot matig uit zuidwest tot west. Aan zee waaide de wind vrij krachtig of krachtig uit noordwest, geleidelijk afnemend tot matig.
Er zijn steeds meer waarnemingen van wasberen in Vlaanderen. In het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek worden deze diertjes vaker opgevangen dan vroeger. Men ziet steeds meer wasberen die in het wild geboren zijn, afkomstig van dieren die ontsnapt zijn of zijn vrijgelaten. In principe zijn ze niet gevaarlijk voor de mens. Ze kunnen wel vervelend zijn omdat ze in vuilnisbakken gaan snuffelen. Voor andere dieren vormen de wasberen wel een bedreiging. De wasbeer staat dan ook op de lijst van invasieve uitheemse diersoorten. Er worden door het Natuurhulpcentrum vallen gezet om de populatie wat af te remmen.
Nog steeds is het zaak om de weersvoorspellingen wat in het oog te houden. Als we het tijdens de run droog wil houden tenminste. Het blijft dus heel wisselvallig weer. Te nat en te fris voor deze tijd in het jaar. Maar veel kunnen we er natuurlijk niet aan veranderen. Nemen zoals het komt is de boodschap.
Details: 5.02/km - 578 c - 174 pasfrequentie - 17,2°.
Het weer. Deze ochtend was het zwaarbewolkt met regen. Maar reeds in de voormiddag werd het op de meeste plaatsen droog met mooie opklaringen. In het zuidoosten bleef het langer bewolkt met regen. In de namiddag ontstonden er op sommige plaatsen een aantal felle buien ontstaan, met plaatselijk kans op onweer en rukwinden tussen 60 en 70 km/h of lokaal zelfs meer. De maxima lagen rond 19 graden aan zee en in de Hoge Venen en tussen 20 en 24 graden elders. De wind waaide eerst matig uit het zuiden en werd later matig tot vrij krachtig uit zuidwest. Aan zee nam de wind toe naar matig tot vrij krachtig.
Op Tomorrowland zijn over de twee festivalweekends heen in totaal 37 personen betrapt op het dealen van drugs. Allemaal krijgen zij een rechtstreekse dagvaarding voor een themazitting rond drugs op Tomorrowland die dit najaar zal worden georganiseerd. Drie van de dealers werden ook voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De politie vatte ook 360 festivalgangers met een gebruikershoeveelheid drugs op zak. Zij moesten net als de dealers het festival definitief verlaten. Ze kregen een onmiddellijke minnelijke schikking aangeboden en de verdovende middelen werden in beslag genomen. In totaal ging het om 86.250 euro aan minnelijke schikkingen.
Je moet geluk hebben dezer dagen wil je geen regen hebben. Vandaag had ik dat. Daarom maar even verder gelopen. Een kilometertje of twee meer dan vooraf gepland. Ja, liever met dit winderig weertje dan in de helse regen.
Details: 5.05/km - 753 c - 170 pasfrequentie - 16,7°.
Het weer in juli. Na zon komt regen: nog nooit kregen we zoveel dagen regen in juli in dertig jaar tijd. Na een natte en koude lente volgde plots de warmste maand juni sinds het begin van de metingen. En ook juli lijkt perfect binnen dit gepingpong in ons weerbeeld te passen. We sluiten de maand af met 21 regendagen. Dat is dus de hoogste waarde sinds dertig jaar.
Als u het gevoel hebt dat de maand juli vooral somber en druilerig was, dan bent u niet mis. Maar liefst 21 van de 31 dagen viel er minstens 1 mm per vierkante meter regen uit de lucht. Daarmee werd het record uit 2011 van 20 dagen gebroken. Nog nooit regende het dus zoveel dagen in de maand juli in de afgelopen 30 jaar. Een sterk contrast met vorig jaar, toen regend ehet amper 5 dagen. In een normale maand juli is dit 14 dagen. Weliswaar komen we met 21 dagen regen niet in de buurt van het record sinds het begin van de metingen. In 1936 regende het maar liefst 29 dagen in de maand juli.
Ook de totale neerslaghoeveelheid ligt hoger dan normaal. In plaats van 76,9 mm/m2 viel er van 1 juli tot en met 30 juli al 113,2 mm/m2. Dit is veel maar toch niet voldoende om het record van 166,5 mm/m2 uit 2021 te breken. Het overgrote deel viel toen van 11 tot en met 20 juli. Het donderde en bliksemde ook meer dan normaal. Op 17 dagen was er onweer (normaal is dat 13 dagen). het record uit 2012 van 20 onweersdagen blijft daarmee wel overeind. Door al die regen kon de zon minder schijnen en kwamen we uit op 185 uren en 26 minuten zonneschijn.
Op het vlak van temperatuur verliep de maand juli wel normaal. De gemiddelde temperatuur bedroeg 18,4 ° (normaal is dat 18,7°). De gemiddelde maximumtemperatuur was 23°. Normaal is dat 23,2°. De gemiddelde minimumtemperatuur 14°. Normaal 14,1°. Op 7 zomerse dagen steeg het kwik in Ukkel boven de 25°. Slechts één keer, op 8 juli, was dat ook boven de 30°. Meteen dus ook de enige tropische dag van juli 2023.
Ondanks dat hebben we tijdens die maand juli toch behoorlijk wat kilometers gelopen (330). Dat volstaat ruimschoots want in principe hanteer ik dit jaar een gemiddelde van 10 kilometer per dag. Maar dat we een paar keer nat tot zelfs kletsnat geweest zijn hoeft zeker niet te verbazen als we de voorgaande cijfers bekijken. Maar het schijnt dat lopen in de regen gezond is. Het enige waar je moet op letten is dat je na de run niet blijft stilstaan. Dan krijg je het immers koud en kunnen er wat ziektekiemen opdoemen. En dat vermijd ik toch liever.
Maar vandaag was de regen geen probleem. Niet dat het volledig droog bleef maar tijdens de run deed het dat wel. Helaas ook weer amper een zonnestraaltje gezien. En dat mis ik toch wel een beetje.
Details: 4.53/km - 653 c - 173 pasfrequentie - 15,6°.
Het weer. Vandaag was het zwaarbewolkt, winderig, kil en miezerig met perioden van regen of motregen. In de late namiddag trok een actieve storing het land in vanaf het westen met stevige buien en enkele donderslagen. De maxima klommen niet hoger dan 17 graden in de Hoge Venen tot lokaal 21 graden in het centrum. Er waaide een matige tot vrij krachtige en aan zee soms een krachtige zuidwestenwind. De rukwinden konden oplopen tussen 50 en 65 km/u.
Slecht nieuws voor mensen die van zoetigheid houden. Chocolade dreigt duurder te worden. De cacaoprijs op de groothandelsmarkt is gestegen tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Dat komt vooral doordat de productie in West-Afrika, een regio die goed is voor twee derde van de wereldwijde cacao-oogst, wordt getroffen door tegenslagen. Onder meer zware regenval en een ziekte die rotting veroorzaakt, hebben in grote cacaolanden als Ghana en ivoorkust veel gewassen verwoest. Er wordt niet uitgesloten dat de prijzen verder zullen omhoog gaan. of dat de chocoladerepen kleiner worden. Dat laatste is natuurlijk ook een manier voor de producenten om te besparen.
Vandaag een korte run. Wel een goede interval met 12 x 300 met telkens 300 meter rustig tussenin. Het gevoel is goed op dit moment. We staan scherp. Hopelijk kunnen we gezond blijven en vrij van kwetsuren.
Details: 4.45/km - 466 c - 175 pasfrequentie - 17,8°.
Het weer. De dag begon met tamelijk veel bewolking en buien in het zuidoosten. Naarmate de dag vordert werd de bewolking geleidelijk wisselend met in sommige regio's kans op buien. Het werd iets koeler met maxima van 16 of 17 graden in de Ardennen tot 20 of 21 graden in het centrum en langs de kust. De west- tot zuidwestenwind was matig tot vaak vrij krachtig met rukwinden van 50 tot 60 km/uur. Aan de kust was de wind vrij krachtig tot krachtig met pieken tot 65 km/uur.
Het weer valt dus inderdaad tegen. Vandaag een uur in de regen gelopen. Toch was de eerste helft van de zomervakantie een schot in de roos voor het toerisme in Brugge. In juli zullen zowat 800.000 mensen de historische binnenstad bezocht hebben. In vergelijking met juli vorig jaar blijft het aantal binnenlandse bezoekers gelijk, maar zijn er wel beduidend meer buitenlandse bezoekers. Zowel het dag- als verblijfstoerisme kent een stijgend aantal bezoekers.
Details: 5.20/km - 763 c - 170 pasfrequentie - 17,8°.
Het weer. Vandaag was het wisselend bewolkt met buien. Er trokken buien van west naar oost over ons land. Deze waren soms intens en onweerachtig en zeer plaatselijk viel er 10 tot 30 l/m² neerslag in enkele uren. Later op de dag werd het vanaf het westen opnieuw droog met brede opklaringen. We halen maxima van 19 of 20 graden op de Ardense toppen en 22 of 23 graden elders in het binnenland. Er staat een matige zuidwestenwind. Aan zee is de wind vrij krachtig uit westzuidwest met rukwinden van 50 tot 60 km/h.
In 2022 kwamen er 80 nieuwe extremisten en terroristen op de lijst van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. 87% van de namen op de OCAD-lijst is gelinkt aan het jihadisme. Net geen 10% heeft banden met het rechts-extremisme. Vooral de online radicalisering vormt een grote uitdaging.
Vrij veel geluk gehad met het weer. Wel een bui moeten verwerken. Maar omdat de temperatuur best heel aangenaam is (om te lopendan toch) viel alles eigenlijk nog best mee. Je wordt even kletsnat maar je bent even vlug terug helemaal droog. Het tempo was zeker voldoende hoog. Eigenlijk niet moeten forceren om dit aan te houden. De conditie mag er op dit moment dus best zijn.
Details: 5.03/km - 754 c - 170 pasfrequentie - 19,4°.
Het weer. ‘s Ochtends was het zwaarbewolkt tot betrokken met lichte regen. Overal maar vooral ten zuiden van Samber en Maas. In de namiddag kwamen er vooral in het centrum en het noorden van het land enkele opklaringen voor. Over het zuiden en oosten van het land vielen er wat meer buien, die lokaal intens waren en vergezeld gingen van onweer. De maxima lagen tussen 18 graden op de Ardeensetoppen en 23 of 24 graden in het laagland. Er stond een veelal matige westen- tot zuidwestenwind.
Zeven op de tien Belgische kmo's staan niet te springen voor een verdere afschaffing van het ziektebriefje. Eind 2022 keurde het parlement een wet goed die werknemers toelaat om drie keer per jaar één dag ziek te zijn zonder een medisch attest voor te leggen. Werkgevers met minder dan vijftig werknemers kunnen van deze regel afwijken. In het voorjaar van 2023 kwam er een nieuw wetsvoorstel dat de afschaffing van het ziektebriefje uitbreidt naar drie keer drie dagen per werknemer per kalenderjaar én naar alle bedrijven ongeacht hun omvang. De meerederheid van de kmo 's vraagt echter altijd een medisch attest, zo blijkt uit de bevraging, zelfs bij één dag. Slechts één op de tien vraagt geen ziektebriefje. Het weglaten van de ziektebriefjes zou de personeelsplanning complexer maken, vooral in productieomgevingen met arbeiders.
Een iets langere run. Niet geforceerd wat tempo betreft. Wat op loopstijl en soepelheid van het lopen gelet. Dit kan het best bij een iets lager tempo.
Details: 5.24/km - 674 c - 171 pasfrequentie - 19,4°.
Het weer. Vandaag was het de hele dag zwaarbewolkt tot betrokken met tijdens de ochtend regen. In de namiddag bleef het over de zuidoostelijke helft regenachtig, terwijl het in noordwestelijke helft droger werd. De maxima lagen rond 15 graden in de Hoge Venen en 18 tot 20 graden elders. De wind waaide matig en soms vrij krachtig in het binnenland, maar aan zee soms krachtig. De rukwinden lagen tussen 50 en 60 km/uur.
Het voorbije halfjaar heeft de FOD Financiën reeds 382 voertuigen in beslag genomen omdat de eigenaar nog openstaande verkeersboetes had. Dat gebeurde bij een controle met nummerplaatscanners langs de kant van de weg. Wanbetalers krijgen eerst de keuze; het bedrag direct betalen of een inbeslagname van het voertuig. Elke dag kiezen dus twee chauffeurs voor het tweede. Wie zijn auto terug wil, moet binnen de 30 dagen de boete betalen, anders wordt de auto verkocht. Van die 382 auto's werden er 212 verkocht omdat de eigenaar de boete ook dan niet betaalde. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om het boetebedrag te incasseren, het resterende bedrag wordt aan de eigenaar overgemaakt. Het voorbije halfjaar leverde dat de Belgische staatskas al bijna 1 miljoen euro op. Vandaag worden bestuurders voornamelijk gecontroleerd op openstaande verkeersboetes. Volgend jaar worden controles uitgebreid naar onbetaald alimentatiegeld of openstaande belastingschulden.
Het bleef droog tijdens de run. Ondanks de erg dreigende wolkenslierten. Zon was er niet te bespeuren. Maar veel zuurstof in de lucht en ideale temperatuur dus we konden het tempo wat hoger leggen dan normaal tijdens een trainingsloop.
Details: 4.51/km - 617 c - 170 pasfrequentie - 16,7°.
Het weer. Vandaag was het wisselend bewolkt met in het begin een paar lokale buien, vooral dan over het centrum en het oosten van het land. In de namiddag werd het overwegend droog vanaf het westen met bredere opklaringen. De maxima lagen tussen 17 graden in de Ardennen, 20 graden aan zee en 21 of 22 graden in de meeste andere streken. De westenwind waaide overwegend matig.
De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat vragen de Raad van State om de stikstofinstructie van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir te schorsen. De impact van de verstrengde stikstofinstructie die Demir vorige week afkondigde, is volgens de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat buiten alle proportie en totaal onnodig. Deze instructies betekenen niet minder dan een totaal uitdoofscenario voor de sector, zo luidt de kritiek. Als de Raad van State ingaat op de vraag tot schorsing wordt de eerste stikstofinstructie, die minder streng was, weer van toepassing. Maar rechtszekerheid kan er alleen komen als in het stikstofdecreet wordt afgestapt van het onderscheid tussen de landbouw en de industrie, zegt men. Zolang daaraan wordt vastgehouden, is er geen oplossing.
Veel werk vandaag. Het gras moest dringend onder handen genomen worden. En van de fruitbomen werd heerlijk fruit geplukt. Allemaal leuk maar het zorgt er wel voor dat de benen bij aanvang van de run erg vermoeid aanvoelden. Ik nam mij voor dat vijf kilometer zouden volstaan. Uiteindelijk werden het er toch opnieuw bijna tien. Maar het tempo hield ik bewust laag en dan nog was het efkens doorbijten.
Details: 5.42/km - 557 c - 168 pasfrequentie - 18,3°.
Het weer. Deze ochtend trok een storing van west naar oost met perioden van regen en buien, in het zuidoosten met lokaal véél regen. Later overdag werd het wisselend bewolkt vanaf het westen en viel er plaatselijk nog een bui. In de namiddag liet de zon zich geleidelijk wel meer zien vanaf het noordwesten. Het bleef kil met maxima van 14 graden in de Hoge Venen tot 20 à 21 graden in het centrum. De wind waaide matig uit het noorden tot noordwesten.
Elektrische fietsen en dergelijke, levensgevaarlijk. In het Antwerpse Wilrijk is een vrouw levensgevaarlijk gewond geraakt bij een ongeval met haar e-step. Een automobilist zag iets voor middernacht de vrouw achter de struiken op het fietspad liggen. De man verwittigde meteen de hulpdiensten. Die stelden vast dat het slachtoffer, dat buiten bewustzijn was, wellicht ongelukkig ten val was gekomen met de e-step. De vrouw werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ze kon nog niet verhoord worden.
Goede run vandaag. Nog eens de weg opgezocht. Ik zat vrij vlug in een goed tempo. Dat schept dan altijd mogelijkheden om rond of onder de 5.00/km te eindigen. Om dat te halen heb ik de laatste twee kilometers toch nog een tandje moeten bij steken.
Details: 5.00/km - 755 c - 170 pasfrequentie - 14,4°.
Vandaag verliet een regenzone via het oosten ons land. Maar zij werd vanaf het westen gevolgd door buien die lokaal stevig en onweerachtig waren. We haalden maxima van 18 of 19 graden op de Ardense hoogten en tot 21 of 22 graden in Vlaanderen en in Belgisch Lotharingen. De wind was matig en aan zee vrij krachtig tot soms krachtig uit het zuidwesten, ruimend naar het noordwesten vanaf de kust. De windstoten schommelden rond 55 km/uur, maar tijdens een intense bui kon dat nog wat meer zijn.
Of de wind er iets mee te maken had weet ik niet maar een vrouw van in de vijftig is overleden nadat ze in La Roche-en Ardenne met haar elektrische fiets tegen een boom was geknald. Alvorens ze overleed kon ze nog net zeggen dat ze in Vlaanderen woonde. De plek van het ongeval ligt op een gevaarlijke route. Er waren geen remsporen. Een verder onderzoek zal de exacte omstandigheden van het ongeval moeten uitwijzen.
Door de wind, inderdaad. Gelukkig niet door de regen. Daar hadden we terug geluk mee. Opnieuw een interval vandaag, jawel. Nu ging het om 12 x 200 met telkens 200 relatief rustig maar zonder stil te vallen. Een gans ander gevoel wel dan bij de 10 x 400 m die ik vorige keer als interval liep. Raar dat die twee oefeningen toch zo verschillend kunnen zijn. Maar over de conditie hoor je mij op dit moment zeker niet klagen. Het is misschien al beter geweest, maar zeker en vast ook al heel wat slechter.
Details: 4.53/km - 684 c - 172 pasfrequentie - 15,6°.
Het weer. Vandaag was het vaak zwaar bewolkt tot betrokken met gans de dag kans op regen en buien. De maxima schommelden tussen 18 graden in de Hoge Ardennen, 20 tot 21 graden in het centrum en 23 graden in het noordwesten. De zuidwestenwind was matig tot vaak vrij krachtig, en tot zelfs krachtig aan zee, met pieken tot 50 à 65 km/uur.
Martine Tanghe, voormalig VRT-journaliste en jarenlang anker van 'het journaal', is overleden op 67-jarige leeftijd. Ze was al enkele jaren ziek en leed aan kanker. Ze was ook het vaste gezicht van de verkiezingsprogramma's van de VRT. Heel haar carrière lang was ze een voorbeeld en een ambassadeur van mooi en helder Nederlands. Voor die verdienste kreeg ze vorige donderdag nog, op 20 juli, het prestigieuze ereteken van Commandeur in de Kroonorde. Ze las jarenlang het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor, de spellingswedstrijd tussen Vlaanderen en Nederland. Daarnaast was Martine een boegbeeld van Kom op tegen kanker. Na haar carrière bleef ze actief, onder meer als juryvoorzitter bij de nieuwe Vlaamse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur en als theatermaakster.
De Ronde van Frankrijk eindigde ook vandaag. Jonas Vingegaard is de eindlaureaat. Jordi Meeus won enigszins verrassend de laatste rit in Parijs.
Ik liep en had geluk. Dit wil zeggen, ik heb de regelmatige en soms fikse regenbuien kunnen ontwijken. Daar moest je vandaag toch wat geluk mee hebben. Voor de rest was het een gewone en vrij rustige run. Ik was vooral blij dat ik toch weer die tien kilometer heb behaald.
Details: 5.13/km - 603 c - 170 pasfrequentie - 20,6°.
Juwelier Moens uit Oostakker (Gent) die veroordeeld werd tot tien maanden cel met uitstel omdat hij een overvaller doodschoot, gaat in beroep. Zijn advocaat Walter Van Steenbrugge laat weten dat Filip Moens niet kan leven met het vonnis. Volgens Van Steenbrugge schoot de juwelier alleen maar omdat hij één van de overvallers 'tirer' (schieten) hoorde roepen. Als hij zelf niet had geschoten, was hij zelf neergeschoten. Hij kan niet leven met het etiket van koelbloedige moordenaar en gaat voluit voor de vrijspraak. Wordt dus vervolgd.
Vandaag nog eens een interval gelopen. Lastig om het te doen maar wat een eerlijk gevoel heb je achteraf. Het is net alsof je er alle ballast hebt uitgelopen. Het ging vrij goed en ben dus tevreden met de huidige conditie.
Details: 4.46/km - 618 c - 175 pasfrequentie - 15,6°.
Je moet het hebben. Dat is punt een. En je moet er ook aan geraken. Dat is punt twee. Met dat laatste hadden ze in Moorsele, deelgemeente van Wevelgem, tot voor kort problemen nadat de laatste bankautomaat er in september vorig jaar gesloten werd. Maar nu is er dus terug een automaat. En dat is meteen een unicum want het is de eerste keer dat een lokaal bestuur, en dus geen bank, er zelf voor zorgt dat de bewoners weer cash geld kunnen afhalen in de eigen gemeente. Laat het geld dus nu maar rollen daar!
De voorspellingen waren niet heel duidelijk. Er zou regen vallen, jawel, daar waren alle voorspellers het zowat over eens. Maar wanneer precies? Zou het vooral in de voormiddag zijn of toch later op de dag? Dat was niet heel duidelijk. Om enkele fikse buien te vermijden toch maar voor de voormiddag gekozen al was het eerste plan er een om later op de dag te lopen. De keuze viel mee maar toen we na ongeveer anderhalf uur terug kwamen van onze lange duurloop begon het, jawel, te regenen. De kilometers werden goed verteerd. Een eind langs de moeilijk beloopbare spoorkant gelopen. Een stukje trail van een paar kilometer. Dus ja, het tempo is wat het is en na de toch wel snelle run van gisteren hoefde het wat dat betreft allemaal nu niet zo nodig. Zoveel mogelijk afwisselen, zowel qua afstand als qua tempo, is de opdracht.
Details: 5.26/km - 941 c - 170 pasfrequentie - 16,1°.
De hitterecords sneuvelen op verschillende plaatsen in Europa. In de Italiaanse hoofdstad Rome steeg de temperatuur tot 41,8°, dit is meer dan een graad hoger dan het vorige plaatselijke record van 40,7°, dat pas eind juni vorig jaar werd gevestigd. In het zuiden van het land werd het nog warmer. Op Sardinië klom het kwik tot 44°. En daar worden de komende dagen zelfs nog hogere temperaturen verwacht. Mogelijk moet zelfs het Europese record, dat nu op 48,8° staat, eraan geloven. In het Spaanse catalonië is eveneens een nieuw hitterecord bereikt. Er werd daar een temperatuur van 45,3° gemeten. En ook de VS heeft te maken met hitte. In Death Valley wordt deze week mogelijk het wereldwijde record van 56,7° gebroken.
Dan liep ik vandaag in aangenamere temperaturen. Gelukkig maar, want ik wou er opnieuw een snelle oefening van maken. Op de Finse piste. Ik ging wel zien hoelang ik het tempo kon aanhouden. Uiteindelijk viel het mee. Eventueel kon ik nog wat langer gelopen hebben maar dat zou allicht het algemeen gemiddelde iets trager gebracht hebben. Daarom maar geopteerd om er mee te stoppen na een zevental kilometer.
Details: 4.26/km - 415 c - 174 pasfrequentie - 16,7°.
Volgens een nieuw rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) lopen 1,3 miljoen Belgische banen het risico vervangen te worden door artificiële intelligentie (AI). Zowat alle jobs komen in het vizier. Opvallend daarbij is dat volgens het rapport vooral hoogopgeleide functies in het gedrang komen. Zo waarschuwt de OESO dat AI tot jobverlies kan leiden onder juristen, bankiers en dokters. Zijnde posities die tot nog toe gespaard bleven van automatisering. En de ontwikkeling gaat razendsnel. Zo snel zelfs dat men heel goed moet nadenken welke jobs we willen overlaten aan AI en welke niet. Er is dus dringend actie nodig om ervoor te zorgen dat artificiële intelligentie op een verantwoorde en betrouwbare manier wordt gebruikt.
Gisteren ging het behoorlijk vlot en snel. Vandaag was het tegenovergestelde het geval. Maar wisselende tempo's lopen is productief dus zijn we ook tevreden over deze run.
Details: 5.47/km - 609 c - 167 pasfrequentie - 21,1°.
Het Dolfinarium in Brugge, het enige in ons land, mag blijven bestaan. Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo moet er tegen 2027 een buitenbassin komen voor de dieren en volgen er evaluaties of ze ergens anders, bijvoorbeeld in een reservaat, terecht kunnen. Voor de dierenactivisten is het een ontgoocheling. Zij vinden onder meer dat de dieren in veel te kleine bassins moeten zwemmen.
Vandaag een goede testrun gedaan. Het tempo zat van de eerste kilometer vrij goed (5.05) en van dan af besliste ik om geen interval te doen maar het er op te wagen om een tiental snelle kilometers af te werken. Dat is gelukt, de drie laatste kilometers gingen respectievelijk in 4.30, 4.33 en 4.38.
Details: 4.38/km - 593 c - 171 pasfrequentie - 18,3°.