Gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkt en meestal droog.
Vanochtend was wat nevel of (soms aanvriezende) mist mogelijk, vooral ten zuiden van Samber en Maas. Later was het wisselend tot tijdelijk zwaarbewolkt. Op een geïsoleerd buitje of wat lokale lichte regen na, bleef het droog.
De maxima lagen tussen 2 graden in de hoge Ardennen en 8 graden aan zee.
De wind waaide zwak uit veranderlijke richting en later uit het zuidwesten.
Actueel.
ARMOEDE
Bijna 6% van de Belgen woont in een woning die in de winter niet comfortabel verwarmd kan worden. Bij de meest kwetsbare mensen gaat het om een kwart. Daarnaast woont 13% in een woning die in de zomer niet comfortabel koel gehouden kan worden.
Het probleem is het grootst bij mensen in ernstige materiële en sociale deprivatie. Dat zijn mensen die bepaalde goederen, diensten of activiteiten , die de meeste mensen noodzakelijk of wenselijk vinden, niet kunnen betalen. Vorig jaar ging het om 6,1% van de bevolking. In die groep geeft dus een kwart aan in een woning te leven die moeilijk op de gewenste temperatuur kan worden gehouden.
Terug in de tijd: vrijdag 4 december 2009.
7 km gelopen. Chrono 0:35:12. 4.57/km. Gestart om 19.30 uur. Temperatuur 8°.
De run.
In de namiddag gelopen deze keer. Door omstandigheden. Er stond onder meer een bezoek aan de kapper geprogrammeerd in de voormiddag. Dan ook nog wat boodschappen gedaan, onder meer broodmeel meegebracht zodat we terug het verse, dagelijkse smakelijke brood kunnen bakken.
Traag begonnen. Wat soep naar binnen gewerkt deze middag. Misschien was er iets te weinig tijd tussen die maaltijd en het begin van de run. Na een vijftal kilometer begon het dan wel te vlotten. Om een en ander dan wat in evenwicht te brengen heb ik dan nog maar een paar snellere kilometers gelopen. Dus zeker niet ontevreden vandaag. Meer dan voldoende kilometers en het algemeen gemiddelde lag zeker ook hoog genoeg.
Details: 5.21/km – 678 c – 170 pasfrequentie – 2,8°.
Deze ochtend trok een storing het zuidoosten van het land en de regio's langs de grens met Frankrijk. Aan de achterzijde werd het wisselend bewolkt met enkele buien maar ook soms brede opklaringen.
De maxima lagen tussen 3 graden in de Hoge Ardennen en 8 graden aan zee.
De wind was eerst zwak tot matig uit west tot noordwest en werd tegen de avond zwak en veranderlijk.
Actueel.
ATLANTISCHE BLAUWVISTONIJN
De Atlantische blauwvistonijn is na 50 jaar terug in de Noordzee. De grote roofvissen verdwenen in de jaren 1960 door overbevissing, maar wetenschappers zien nu een opmerkelijk herstel dankzij visserijbeheer. Er zijn intussen reeds meerdere waarnemingen van de vissensoort gedaan, onder meer in Nederland.
Studies merken op dat de reuzentonijn de Noordzee en de Oostzee gebruikt als voedselgebied, vooral in de zomer en de herfst. Vaak keert hij na een jaar terug. Onderzoekers noemen het een positieve trend maar benadrukken dat waakzaamheid nodig blijft.
De Atlantische blauwvistonijn wordt ook wel ‘de keizer van de oceaan’ genoemd, door zijn lengte tot 3,5 meter en zijn gewicht tot 700 kg. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en kan tot 70 km/uur zwemmen.
Terug in de tijd: donderdag 3 december 2009.
7 km gelopen. Chrono 0:34:44. 4.57/km. Opnieuw lichte regen. Temperatuur 8°. Gestart om 19.30 uur.
De run.
Een interval. Wel ja, af en toe lukt het nog eens. Toch trachten om het iets vaker te doen. Een gewone run doet goed, een interval geeft toch nog enig surplus. Maar het kost wel wat meer moeite. We moeten uit onze comfortzone komen. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Met een klein beetje reserve begonnen. De laatste vijf à zes kilometers zaten wel onder de 5.00. Dat is zeker een positief gegeven. Dat kunnen we meenemen naar… een volgende interval!
Details: 5.10/km – 1343 c – 173 pasfrequentie – 5,6°.
Zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen.
Maandag kregen we eerst veel wolken met perioden van regen of motregen. In de namiddag werd het in het westen en het centrum wisselend tot zwaarbewolkt met enkele buien die zich later naar het oosten verplaatsten. Een donderslag was niet uitgesloten, vooral dan in het westen.
Het was zacht bij maxima van 7 graden in de Hoge Ardennen tot 11 graden in Laag- en Midden-België.
De matige zuidwestenwind draaide naar het westzuidwesten. Aan zee werd de matige zuidwestenwind geleidelijk vrij krachtig uit west.
Actueel.
WIJN
Wijnboeren stevenen af op het slechtste jaar sinds 1961. De mondiale wijnproductie zou dalen naar 227 tot 235 miljoen hectoliter. Dat is 2% minder dan vorig jaar. En dat was ook al een slecht wijnjaar. De aanleiding is overal het slechte weer. Zo zagen wijnboeren in Frankrijk hun productie met bijna een kwart zakken door hevige regenval. De nattigheid betekende er ook dat schadelijke ziektes zich sneller konden verspreiden. In andere landen was er dan weer extreme droogte of een vroege periode van vorst, wat slecht uitpakte voor de druiven.
Terug in de tijd: woensdag 2 december 2009.
8 km gelopen. Chrono 0:39:38. 4.54/km. Het regende lichtjes. Temperatuur 7°. Van start kunnen gaan om 19 uur.
De run.
Deze morgen had het al redelijk wat geregend. Maar tijdens de run bleef het droog. Gelukkig had ik mijn regenvest niet aangedaan. Dan zou het zeker te warm geweest zijn. Want koud was het zeker niet. Ik had zelfs een klein beetje te veel kleren aan. Maar het tempo hoefde niet echt hoog vandaag. Een vlotte kadans volstond. En eigenlijk was het redelijk aangenaam lopen. Wel wat wind maar dat heb je deze periode nu ook bijna altijd.
Details: 5.13/km – 882 c – 172 pasfrequentie – 11,1°.
Vandaag was het eerst droog met op de meeste plaatsen brede opklaringen en in Belgisch Lotharingen aanvriezende mist. In de loop van de dag nam de bewolking gestaag toe vanaf het westen. In het westen was in de namiddag een lokaal buitje mogelijk, in het oosten hielden de opklaringen stand tot ‘s avonds.
De maxima schommelden tussen lokaal 3 graden in het zuidoosten van het land en 9 à 10 graden in het centrum bij een zwakke tot overwegend matige zuidelijke wind.
Actueel.
Vorig jaar kampte 11% van de tweejarigen in Vlaanderen met overgewicht. Het gaat om een lichte stijging tegenover 2022 (10%). Hoewel het percentage peuters met obesitas stabiel bleef op 1,5% baart het overgewicht bij die jonge leeftijdsgroep experts zorgen.
De cijfers laten ook regionale verschillen en genderverschillen zien. Zo lopen meisjes iets meer risico: 11,5% van hen heeft overgewicht, tegenover 10,6% van de jongens. En hoewel de stijging zich overal in Vlaanderen voordoet, kennen de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen de grootste stijgingen met respectievelijk plus 1,7 en plus 1,3 procentpunt.
Om ouders te ondersteunen worden brochures gelanceerd over voeding en beweging. Een goede gezondheid als kind is immers de basis van een gezond volwassen leven.
Zo creëer je een gezond gewicht zonder diëten:
1° zorg voor regelmaat
Niet alleen wat je kind eet is belangrijk, maar ook hoe het eet. Op vaste momenten eten geeft structuur en is optimaal voor de biologische processen in het lichaam. Maak van de maaltijden ook een fijn moment van ontspanning.
2° beweeg
Volgens de bewegingsdriehoek moeten kinderen tussen 1 en 5 jaar dagelijks minstens drie uur bewegen. Voor 6 tot en met 17-jarigen is dat het grootste deel van de dag licht bewegen en minstens drie dagen per week een uur intensief.
3° vermijd lichaamsontevredenheid
Leer je kind dat iedereen anders is en dat dit oké is. Belangrijker dan hoe je eruit ziet, is hoe gezond je leeft.
4° slapen is de basis van een gezonde levensstijl
Kleuters (3-5 jaar) slapen idealiter tien tot dertien uur, kinderen (6-13 jaar) negen tot elf uur, en jongeren (14-17 jaar) acht tot tien uur.
Terug in de tijd: dinsdag 1 december 2009.
7 km gelopen. Chrono 0:33:52. 4.49/km. Het was nevelig en fris (5°) toen ik aan de run begon omstreeks 19.30 uur. Ondanks de overvloedige regen van de laatste dagen lag de Finse piste er toch weer droog bij en waren alle plassen verdwenen.
De run.
Even terugblikken. Met misschien een klein beetje nostalgie. Alhoewel. Elke periode in een mensenleven heeft toch wat ups maar ook wat downs. Ik denk niet dat iemand daar kan aan ontsnappen. Zijn er voordelen aan ‘iets’ ouder worden. Toch wel. Dat heeft vooral met het begrip ‘tijd’ te maken. Ik verras mezelf vaak door vast te stellen hoe weinig dat nog echt deel uitmaakt van mijn leven. Op tijd vertrekken, op tijd aankomen, … Het wordt mij stilaan allemaal wat vreemd. En dat is goed zo. Het enige waar ik eigenlijk nog wat op let is op tijd opstaan. Ben altijd wel een vrij vroege vogel geweest en dat zit er nog wel wat in. Om zeven uur opstaan. Het lijkt wel een levensmotto. Die ganse dag nog voor je. Ik kan hem plukken. Moet je doen ook. Want de tijd vliegt. De dagen, de weken, de maanden, de jaren. Maar tijd heb je eigenlijk altijd. Wie geen tijd heeft leeft niet meer!
Vandaar deze run. Iets langer dan vijftien jaar geleden. Iets minder vlug ook. Maar toch een goede tempoloop. Alweer eigenlijk. Het was niet direct de bedoeling. Maar zoals we reeds eerder stelden, als de eerste kilometer vlot gaat, volgt de rest eigenlijk bijna vanzelf. De laatste vijf kilometers gingen zelfs behoorlijk snel. Een goede start dus van de laatste maand van het jaar.
Details: 4.52/km – 762 c – 171 pasfrequentie – 2,2°
Vandaag was het, na een koude start, zonnig met soms hoge wolkenvelden. In de loop van de voormiddag kwam er meer bewolking opzetten over het westen.
De maxima lagen tussen 4 graden in het zuidoosten en 7 of 8 graden in het centrale deel van het land.
De wind waaide meestal zwak uit zuidelijke richtingen.
Actueel.
BEBOUWDE OPPERVLAKTE VLAANDEREN
In Vlaanderen was begin vorig jaar 3940 km2 in beslag genomen door bebouwde gronden. Het gaat net als in 2022 om 28,9% van de totale oppervlakte van het Vlaams Gewest (13.626 km2). Helemaal status quo bleef het cijfer evenwel niet: in 2022 was er namelijk sprake van 3936 m bebouwde grond of 4 m2 minder.
Doorheen de jaren is het aandeel bebouwde gronden steeds blijven toenemen. Zo ging het in 2000 bijvoorbeeld nog om 24,4% van de totale oppervlakte van Vlaanderen. In 39 gemeenten is meer dan de helft van de oppervlakte ingenomen door bebouwde gronden. Het gaat bijvoorbeeld om de grootsteden Gent en Antwerpen en de centrumsteden Leuven en Brugge. In de Westhoek, het Meetjesland en Zuid-Limburg ligt het aandeel bebouwde oppervlakte het laagst.
De run.
Een eerder korte run om de maand af te sluiten. Maar wel aan een goed tempo gelopen. Dus: kort maar goed. tevreden daarmee. Meer moest het niet zijn.
Details: 4.50/km - 708 c - 172 pasfrequentie - 1,7°.
Na een vrij koude nacht kon er deze ochtend in sommige streken (aanvriezende) mist of lage bewolking voorkomen, die geleidelijk in de loop van de voormiddag oploste. In de namiddag werd het vrij zonnig met hier en daar wat sluierwolken.
De maxima lagen tussen 2 en 4 graden in de Hoge Ardennen en 6 of 7 graden in het centrum.
De wind was zwak tot soms matig uit het zuidoosten.
Actueel.
Een luide knal in een Colruyt-supermarkt heeft Antwerpen gisteravond omstreeks 20 uur doen opschrikken. Onbekenden gooiden volgens een medewerker zelfgemaakte bommen naar de winkel. De politie gaat uit van een aanslag met knalvuurwerk. Er zijn wellicht brandversnellers gebruikt. het gerechtelijk labo en DOVO kwamen ter plaatse, maar niemand geraakte gewond.
De run.
Vroeger had je vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode. tegenwoordig het ganse jaar door. Het blijft toch nog altijd even wennen. Vuurwerk was er niet tijdens de run. Kalmaan gedaan. Even een bezoek gebracht aan het vandaag officieel geopende 'Wonderwoud' in Gent op de grens met Lochristi. Het lijkt mij niet dat het al volledig af is. Maar het was zeker al eens leuk om er doorheen te lopen. En ja, 'woud' vind ik toch wel iets overdreven. Maar een bos kan je dat wel noemen. Ik ga het vast en zeker wel eens regelmatig bezoeken. Nu was het maar een heel korte ontdekkingstocht.
Details: 5.42/km - 819 c - 168 pasfrequentie - min 1,1°.
Deze ochtend hingen er vooral over het zuidoosten van het land lage wolken met soms wat neerslag. In de andere regio's kregen we opklaringen maar ook al enkele (lichte) buien. In de loop van de dag werd het overal wisselend bewolkt met nog enkele geïsoleerde buitjes.
De maxima schommelden van 4 graden in de Hoge Venen tot 10 graden in het westen en het noordwesten van het land.
De wind was zwak tot matig uit west tot noordwest, later werd hij zwak en veranderlijk.
Actueel.
VERKEER
Er waren nooit meer files op de Vlaamse snelwegen dan het afgelopen jaar. Concreet lag de filezwaarte de voorbije 12 maanden op gemiddeld 928 kilometeruren per werkdag. Dat betekent dat er elke werkdag gemiddeld 928 kilometer file was gedurende één uur.
De filezwaarte is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke val vanaf maart 2020 als gevolg van de coronacrisis.
Sinds juli 2023 bereikt de filezwaarte weer nieuwe recordhoogten. De meeste en langste files doen zich voor in de regio's Antwerpen en Brussel, met een filezwaarte in de voorbije 12 maanden van respectievelijk 450 en 373 kilometeruren.
De run.
Het werd net geen lange duurloop. Daarvoor was mijn op voorhand uitgestippelde rondje iets te kort. Maar ook met deze gelopen afstand zijn we zeker tevreden. Het was frisser dan de voorbije dagen maar, belangrijker, veel zonniger. En dat maakt het toch allemaal een stuk aangenamer om even buiten te komen.
Details: 5.04/km - 1041 c - 172 pasfrequentie - 3,9°.
Vanochtend regende het eerst. Vanaf het zuidwesten werd het echter al snel droger met tussendoor wel nog kans op wat lichte regen of motregen. In de namiddag volgden er vanaf het westen opnieuw perioden van regen (deze neerslag bereikte het oosten pas naar de avond toe). Het bleef meestal zwaarbewolkt.
De maxima schommelden van 7 graden in de Hoge Venen tot 12 of hier en daar 13 graden in Laag- en Midden-België.
De wind waaide eerst matig uit zuid en later meestal vrij krachtig uit zuidwest. Aan zee ruimde de geleidelijk krachtig wordende wind naar west tot noordwest. We kregen rukwinden van 55 tot 70 km/u. Zeer lokaal konden er pieken tot 75 km/u of iets meer opgetekend worden, vooral dan aan zee in de namiddag. Over het zuidoosten was het rustiger met eerder rukwinden tot 50 à 55 km/u.
Actueel.
De Antwerpse politie gaat de Joodse buurt bewaken met camera's met artificiële intelligentie (AI) om geweldincidenten voortijdig te detecteren. Voor het proefproject krijgt de politie bijna 1,5 miljoen euro subsidie van de Europese Unie. De slimme camera's kunnen bepaalde gedragingen herkennen en het doorzoeken van de database met camerabeelden vergemakkelijken. Met de inbreng vanuit de Joodse gemeenschap worden methoden ontwikkeld om potentiële dreiging sneller te herkennen.
De run.
Het bleef gelukkig droog tijdens de run. Maar ideaal loopweer kunnen we dit zeker niet noemen. Er stond heel wat wind en dat maakte dat het toch wat harken was vandaag. Temeer de run van gisteren nog niet volledig verwerkt was. Alle herbegin is moeilijk. Een week niet buiten komen laat zich natuurlijk voelen. Maar we komen terug. Als we gezond en vrij van kwetsuren mogen blijven natuurlijk. De maaltijden smaken in elk geval terug. En zeker als er lekker konijnenvlees op het menu staat!
Details: 5.43/km - 641 c - 169 pasfrequentie - 11,7°.
Vandaag werd het wisselvallig met opklaringen en buien die van west naar oost over ons land trokken. Aan de kust was een donderslag niet uitgesloten. Ten zuiden van Samber en Maas was het eerst zwaarbewolkt met regen of buien maar in de namiddag verschenen er daar ook opklaringen en kon er nog een lokale bui vallen.
De maxima schommelden tussen 7 en 10 graden.
De wind was meestal matig uit het zuidwesten.
Actueel.
VERKEER
Fietsers zijn de grootste ergernis in het verkeer. Dit blijkt uit een enquête van mobiliteitsorganisatie VAB bij 3500 Vlamingen. Liefst 95% ergert zich eraan, vooral wanneer ze zonder licht rijden, maar ook aan de snelheid van speedpedelecs en aan het GSM-gebruik.
Bestuurders hebben ook last van collega-weggebruikers die hun richtingaanwijzers niet gebruiken, bumperkleven en middenvakrijden. VAB pleit voor opfriscursussen en strengere boetes voor deze overtredingen.
Opvallend in het onderzoek is dat we ons vaak ergeren aan zaken waar we ons zelf aan bezondigen. Zo ergert één Vlaming op de vier zich aan snelheidsduivels, terwijl 28% toegeeft zelf soms te snel te rijden.
De run.
Het was van vorige week dinsdag geleden. Een ganse week dus niet gelopen. Natuurlijk is mij dat nog wel eens overkomen. Bijna altijd is dit dan te wijten aan een blessure. Nu ben ik buiten strijd geweest door ziekte. Kinkhoest. Longontsteking. Longen en borstkas wogen als lood. Afgezien. Wat is het heerlijk om dan die kilometertjes te kunnen lopen en even buiten te vertoeven. Na zo 'n periode leer je een en ander nog meer waarderen en voel je je terug vlug een andere mens. Of wat dat beetje sport kan teweeg brengen. Ik kijk in elk geval al uit naar een volgende. Laat ons hopen dat ik er nu geen week moet op wachten!
Details: 5.26/km - 560 c - 171 pasfrequentie - 7,2°.
Vandaag bleef het aanvankelijk zwaarbewolkt tot betrokken met periodes van regen. In de namiddag werd de aanhoudende regen geleidelijk vervangen door buien vanuit het noordwesten ten noorden van Samber en Maas. Deze buien konden afwisselen met enkele opklaringen. Tegen het einde van de dag nam de neerslag op de Ardense hoogten een winters karakter aan.
De maxima, bereikt in de ochtend, lagen tussen 7 en 11 graden.
De wind wa matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten en draaide in de loop van de dag naar het westen, terwijl hij iets in kracht afnam. Windstoten konden 60 tot 70 km/u bereiken, vooral in de ochtend.
Actueel.
Het aantal mensen dat in Vlaanderen een leefloon ontvangt heeft een recordhoogte bereikt. Ze zijn ondertussen met 57.200, een stijging van 5% tegenover vorig jaar en van liefst 70% ten opzichte van 2007. Met 560 miljoen euro lag de kost voor leeflonen nooit hoger. Opmerkelijk: niet-Europese migranten maken een steeds groter deel uit van de mensen met een leefloon. In 2024 gaat het al om 35%. Bovendien blijkt 98% op arbeidsgerechtigde leeftijd. Het systeem is een hangmat geworden.
Een avondje uit met vrienden in het café op 50 meter van zijn appartement in de Doelstraat in Sint-Lievens-Houtem is in pure horror geëindigd voor Mario Verdonck. Hij is in elkaar geslagen en beroofd van zijn geld en portefeuille.
Mario weet ondertussen wie de daders zijn en diende ook klacht in bij de politie. “Het zijn Oekraïners en ze wonen op het Marktplein. Dat heb ik ook zo aan de politie laten weten. Het is erg dat we in ons eigen dorp niet meer veilig zijn als we ‘s avonds de baan op gaan. Ik hoop dan ook dat ze hun straf niet ontlopen".
De run.
Oekraïners komen hier duidelijk ook niet om te werken. Dan maar iemand beroven zeker. Welkom in het land van melk en honing... voor sommigen.
Door de weersomstandigheden werd het een zware run. Misschien raar maar het voorgaande deed mij toch volhouden en de lange run volmaken. Heel veel regen, heel veel wind. Veel modder op de landelijke wegen, veel waterplassen op de andere. Kortom: liever toch iets droger de komende dagen. Het zal kouder worden dus misschien krijgen we zo toch droger en zonniger weer. Want de zon, die was nu in de verste verte nergens te bespeuren.
Details: 5.06/km - 931 c - 174 pasfrequentie - 12,2°
Vandaag bleef het grotendeels droog ten noorden van Samber en Maas. De zon scheen ook af en toe. In het zuiden bleef de bewolking overheersen en kon er soms wat regen vallen.
De maxima schommelden tussen 4 of 5 graden in de Ardennen en 8 of 9 graden in het centrum en aan zee.
De wind werd stilaan overal zwak uit westelijke of veranderlijke richtingen.
Actueel.
Andere tijden!
José De Cauwer was ooit zelf profrenner en reed op 16-jarige leeftijd zijn tweede koers. "Ik was met de fiets naar de start gegaan want thuis hadden we geen auto", vertelt hij in een interview met Het Nieuwsblad. "Vijftien kilometer in de regen."
"Na de koers zag ik mijn ouders staan, die meegekomen waren met mijn nonkel. Ik dacht: ‘Ha, straks krijg ik ook een lift’, maar toen ik buitenkwam, waren ze allemaal al weg. Dat deed zoveel pijn."
"Ik ben naar huis gereden, al wenend van colère. Daar heb ik gedacht: ‘Met mij gaan jullie nog wat mee maken’. “Ik zie die weg naar huis nog altijd voor me. Ik weet nog altijd wat ik toen allemaal heb gedacht. Niet te geloven.”
Huidige tijden!
Sinterklaas is op komst. In Antwerpen heeft hij al zijn intrede gemaakt. Live uitgezonden op televisie. Altijd blije gezichtjes en gezelligheid zou je denken. Maar dat is niet zo. Er is tegenwoordig ook zo iets als Sinterklaasstress. De drukte rond Sinterklaas kan soms een beetje te veel zijn voor kinderen. Voor sommige kinderen gebeurt er gewoon te veel. Ze geraken overprikkeld, slapen minder goed en de gezelligheid kan al vlug omslaan in onrust.
Hoe herken je Sinterklaasstress? Door volgende klachten en symptomen:
je kind is drukker dan normaal en kan zich minder goed concentreren; je kind is gevoeliger en huilt sneller dan normaal; je kind wordt snelelr boos en heeft een kort lontje; je kind is ineens heel nieuwsgierig en stelt veel vragen; je kind krijgt vaker plasongelukjes; je kind voelt zich sneller ziek en klaagt over buikpijn, hoofdpijn en/of misselijkheid
Dan is er Sinterklaasstress in het spel! Wat doe je dan?
geef je kind ruimte
kom je Sinterklaas en/of een Piet tegen in de winkel? blijf op afstand en laat je kind zelf kiezen hoe dicht hij of zij wil komen
'de schoen' kan je tijdens de dag zetten, bijvoorbeeld voor je op pad gaat; bij terugkomst... de verrassing! (zwarte) Piet is geweest, maar zonder dan enge nachtelijke bezoek!
één of twee dingen op het Sinterklaaslijstje is voldoende; zo hou je de verwachtingen laag en voorkom je teleurstelling
de intocht van Sinterklaas, het Sinterklaasfeest bij de sportclub, de knutselnamiddag op school, enzovoort enzovoort; de feestjes zijn eindeloos; maar... je hoeft niet overal bij te zijn; kies de leukste activiteiten en sla de rest over
ga buiten spelen, rennen en springen; even ontladen in de speeltuin of het park; het kind raakt energie kwijt; er is frisselucht en je kind is uitgeraasd
blijf zo veel mogelijk in de gewone routine
is je kind bang van Sint of Piet; dat is helemaal normaal; laat je kind dan maar afstand houden; als het te spannend is, is er geen noodzaak om op de foto te gaan
De run.
Zo zie ja maar weer. De tijden veranderen. Daar liep ik zo wat aan te denken tijdens de run. Maar oh wat liep het moeilijk vandaag. De hartslag was prima maar al de rest. Het liep zo moeizaam. Een mindere dag. Kan al eens gebeuren. Toch geen Sinterklaasstress zeker! Neen, dat zal het wel niet zijn. Alhoewel, ik herinner mij wel dat ik vroeger ook hartstikke bang was om bij die heilige man op de schoot te gaan voor een foto. Die zwarte Pieten konden mij niet deren. Maar die rare man met zijn lange baard en dat vreemd gewaad was niet echt mijn ding. Maar het cadeautje (jawel, eentje maar) en de mandarijntjes en de marsepeinen worteltjes maakten toch heel veel goed. En wat was ik blij dat ik mijn schoen had gezet maar daarin de grootst mogelijke wortel. Het waren inderdaad andere tijden, leuke tijden!
Details: 5.34/km - 605 c - 169 pasfrequentie - 8,3°.
Deze ochtend was het aanvankelijk nog regenachtig over de zuidoostelijke landshelft. Elders was het, afgezien van enkele lokale buien, meestal droog met stilaan opklaringen. In de loop van de dag kregen we overal een afwisseling van zon en wolken met een paar plaatselijke buien, vooral dan in de Ardennen.
De maxima lagen tussen 5 graden in de Hoge Venen en 10 graden over het westen.
Er waaide een matige westenwind. Aan de kust was de wind vaak vrij krachtig uit west tot noordwest.
Actueel.
Het zuidoosten van Spanje, en dan vooral de provincie Valencia, werd twee weken geleden zwaar getroffen door het noodweer als gevolg van het weerfenomeen DANA. Bij de overstromingen vielen zeker 224 doden, van wie 216 in Valencia.
Eerder heeft Carlos Mazón (50), de minister-president van Valencia, zich bij de bevolking geëxcuseerd voor de laattijdige hulpverlening aan de slachtoffers van het noodweer. “Ik wil mijn excuses aanbieden aan alle mensen die het gevoel hebben gehad dat de hulp niet kwam, of onvoldoende was”, zei hij in een toespraak.
De minister-president gaf toe dat zijn regering “fouten” heeft gemaakt bij de aanpak van de ramp. “Ik ga geen enkele verantwoordelijkheid uit de weg”, zei hij. Hoewel veel inwoners van Valencia het ontslag van Mazón eisen, weigert hij op te stappen.
Hoewel het noodweer van twee weken geleden een spoor van vernieling heeft achtergelaten in Valencia, gaat de jaarlijkse marathon in de Spaanse stad gewoon door. Dat hebben de organisatoren van de race, die plaatsvindt op zondag 1 december, bekendgemaakt. Het wordt een omarming van deze gebroken stad en een belofte van herstel, klinkt het. De organisatie zal tijdens de marathon geld inzamelen voor iedereen die door de overstromingen is getroffen.
De aankondiging is goed nieuws voor de 35.000 lopers, onder wie veel buitenlanders, die zich voor de marathon hebben ingeschreven. Het doel van de organisatoren is om iedereen die door het noodweer is getroffen te steunen. Het wordt een moment waarop sport hoop en hulp kan bieden aan degenen die dat het meest nodig hebben. Het is een manier om te tonen dat we samen, als samenleving, elk obstakel kunnen overwinnen.
Tijdens de marathon zal er geld worden ingezameld voor het herstel van de getroffen gebieden. Zo zal de organisatie 3 euro doneren voor elke loper die de finish haalt. Dat bedrag komt bij de som van de sponsors van de race. Tot slot kunnen ook de lopers geld doneren als ze dat willen. Het record dat ze dit jaar willen breken, is dat van de solidariteit.
De run.
Vandaag een wat kortere run. Maar aan een goed gemiddeld tempo. De eerste kilometer was de traagste. Al de rest ging vlugger met zelfs een paar uitschieters die onder de 4.45 gingen. Over de conditie hoor je mij op dit moment niet klagen. Volgende week allicht iets minder kilometers. Als het weer niet te slecht is toch nog eens pogen om mee te lopen met Hilde Dosogne, de marathonvrouw die stilaan het einde van haar monsteronderneming in zicht heeft. Zonder erge ongelukken kan het bijna niet meer fout gaan. Aan haar moreel zal het zeker niet liggen. Wat een karakter!
Details: 4.50/km - 604 c - 173 pasfrequentie - 8,3°.
Vanochtend was het grijs met over het zuiden kans op enkele plaatselijke mistbanken. In de loop van de dag bleef het bewolkt met toch ook enkele lokale opklaringen.
We haalden maxima van 5 graden in de Hoge Ardennen tot 11 graden over het westen.
De zuidwestenwind was eerst over het noorden zwak tot matig en over het zuiden zwak en veranderlijk. Later overdag werd de wind overal meestal matig.
Actueel.
SPIKING (vervolg)
Wat spiking doet met je lichaam
Spiking heeft een direct effect op je lichaam. Het ene moment voel je je nog helemaal nuchter, het volgende moment ben je vaak compleet van de kaart.
Veelvoorkomende symptomen zijn:
je ziek voelen of ziek zijn;
je 'duizelig' of meer dronken voelen dan verwacht;
je verward of gedesoriënteerd voelen;
slaperig zijn;
een wazig of vertraagd zicht hebben, of moeite hebben om goed te zien;
je evenwicht of coördinatie verliezen;
moeite hebben met communiceren;
hallucinaties hebben;
flauwvallen.
Die symptomen kunnen al binnen 15 minuten optreden, afhankelijk van wat je binnenkrijgt. De symptomen kunnen enkele uren aanhouden.
Vaak veroorzaakt spiking ook geheugenverlies zodat je je niet meer precies herinnert wat er met jou gebeurd is of wie de dader was.
Date rape-drugs zijn bijzonder gevaarlijk wanneer ze worden gemengd met alcohol, omdat ze samen een heel krachtig verdovend effect hebben. In extreme gevallen kan dat leiden tot een coma of zelfs de dood.
Spiking heeft ook psychische klachten als gevolg, zoals angst en schaamte, vooral als er ook sprake is van misbruik of verkrachting. Slachtoffers doen vaak geen aangifte uit schaamte of uit angst om niet geholpen te worden.
De run.
Een fartlek (wisseltempoloop). Altijd eens leuk om te doen. Het liep goed. Zoals het hoort ook de laatste kilometers iets vlugger afgelegd dan de eerste. Dus opnieuw best tevreden met deze oefening.
Details: 5.01/km - 974 c - 173 pasfrequentie - 7,8°.
Vandaag is het meestal zwaarbewolkt en grijs met kans op wat motregen en in het westen deze ochtend lokale mist. Plaatselijk kunnen er wel enkele opklaringen verschijnen. We halen maxima van 7 graden in de Ardennen tot 11 of 12 graden in Vlaanderen. De zwakke en veranderlijke wind draait op het einde van de dag naar het zuiden.
Actueel.
SPIKING
Drink spiking is het stiekem toedienen van alcohol of drugs in je drank zonder jouw medeweten en toestemming. Bij needle spiking gebeurt het toedienen van drugs of medicatie via injectienaalden.
Het aantal meldingen van incidenten gelinkt aan drink spiking in pubs, bars en clubs neemt de laatste twee jaar toe. Needle spiking of naaldprikken is een vrij nieuw en ongekend fenomeen. Spiking wordt vaak in verband gebracht met verkrachting. Elk jaar zijn er in België zo’n 50 aangiftes van verkrachtingen na drink spiking. Dat is bijna één slachtoffer per week. Hoe groot het probleem precies is, valt moeilijk in te schatten. Er is een heel groot dark number: veel slachtoffers durven niet (meteen) aangifte te doen. Amper 1 op de 10 doet aangifte. Spiking is een strafbaar feit.
Er zijn verschillende redenen waarom iemand tot spiking overgaat. Stiekem alcohol of drugs toedienen kan bedoeld zijn als 'grap', maar het wordt ook gedaan om iemand gemakkelijker te kunnen verkrachten, seksueel aan te randen of seksueel te misbruiken.Een gevolg van de drugs is dat je remmingen wegvallen. Sommige mensen verliezen zelfs het bewustzijn. Daar kan de spiker misbruik van maken. Spiking gebeurt ook soms met als doel iemand te beroven.
Wat het motief ook is, spiking is nooit grappig. Het kan mensen extreem kwetsbaar en ziek maken en een blijvende impact hebben op hun leven en welzijn.
Spiking kan overal gebeuren: op een feestje, maar ook tijdens housewarmings, op café of op restaurant.
De meest voorkomende manieren waarop spiking plaatsvindt, zijn:
Drink spiking: het toevoegen van alcohol of drugs (legaal of illegaal) aan een alcoholvrije drankje, of extra alcohol aan alcoholhoudende dranken.
Needle spiking: het toedienen van drugs via een injectiespuit. Er is nog geen toxicologisch bewijs gevonden voor needle spiking.
Het gebeurt ook dat iemand je een drug geeft, maar daarbij vertelt dat het een andere dosering of een totaal andere drug is. Het gaat hier gewoonlijk om een drug die als medicijn wordt voorgeschreven of verkocht.
Verschillende middelen wordentoegediend:
Partydrugs: illegale drugs die vaak worden gebruikt tijdens nachten uitgaan of op feestjes, zoals ecstasy of lsd.
Date rape-drugs: drugs die bekend zijn geworden door mensen die ze gebruiken om iemand te verkrachten, seksueel aan te randen of seksueel te misbruiken, zoals rohypnol of vloeibare xtc. De verkrachtingsdrugs kunnen in poeder-, tablet- of vloeibare vorm verkrijgbaar zijn.
Geneesmiddelen:op voorschrift, zoals kalmerende middelen, tranquilizers en opiaten —Valium of Xanax bijvoorbeeld.
Weten of je drank effectief gespiket is, is niet evident. Veel van de drugs zijn kleurloos en geurloos. Bestel daarom zelf je drankje, laat je drankje nooit onbeheerd achter en hou ook de drankjes van je vrienden in de gaten. Neem geen drank aan van iemand die je niet kent.
De run.
Een goede lange duurloop. Prima weertje! Niet te koud, niet zo heel veel wind en het was droog. Veel meer kunnen we deze periode van het jaar niet wensen. Ik forceerde niet. Zeker in het begin eerder langzaam op toerental gekomen. De laatste kilometers ging het wel wat vlugger.
Details: 5.08/km - 883 c - 173 pasfrequentie - 10°.
Vandaag was het eerst zwaarbewolkt en grijs met wat regen of motregen. In de namiddag werd het droger vanaf het noorden, maar de bewolking domineerde nog steeds het weerbeeld. Op de Ardense Hoogten was en bleef het mistig.
De maxima schommelden tussen 7 en 13 graden.
De zwakke tot matige westen- tot noordwestenwind draaide naar het noorden.
Actueel.
Nergens in Europa worden minder plastic zakjes gebruikt dan in België. Gemiddeld gaat het om vier wegwerpzakjes per persson per jaar. In 2022 werden er in totaal 29,8 miljard verbruikt in Europa. Dat wil zeggen dat elke Europese inwoner jaarlijks 66,6 zakjes verbruikte, een daling met 14% in vergelijking met 2021. Na België vervolledigen Polen en Portugal de top drie met een verbruik van respectievelijk 7 en 13 zakjes per persoon per jaar. De landen met het hoogste verbruik zijn dan weer Litouwen (249 per persoon), Letland (193 per persoon) en Tsjechië (185 per persoon).
Alle EU-landen hebben intussel wel maatregelen genomen om het verbruik te verminderen, naar de Europese richtlijn. Volgens die richtlijn moeten landen het gebruik van plastic zakken beperken tot maximaal 40 zakjes per persoon tegen 31 december 2025.
De run.
Een goede run met vrij veel afwisseling. Traag, goed tempo en ook enkele heuse versnellingen van verschillende duur en lengte. Tevreden met deze training.
Details: 5.01/km - 708 c - 174 pasfrequentie - 10°.
Na het optrekken van het lokale ochtendgrijs bleef het vandaag droog en werd het wisselend bewolkt maar in de namiddag nam de bewolking toe vanuit het noorden.
De maxima laggen tussen 4 graden in de Hoge Venen en 12 graden vlak aan zee.
De wind was op de meeste plaatsen zwak uit veranderlijke richtingen. In het zuidoosten van het land was de wind aanvankelijk nog matig uit noordoost.
Actueel.
DE KIP OF HET EI
De vraag der vragen zeker. Wat was er het eerst, de kip of het ei. Zwitserse wetenschappers zeggen nu een antwoord te hebben gevonden. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat de natuur al in staat was om eieren te creëren voordat er zelfs maar dieren bestonden. De studie richtte zich op een eencellig organisme met name Chromosphaera perkinsil. Dat leefde meer dan een miljard jaar geleden en is een verre voorouder van dieren. De onderzoekers ontdekten dat het zich kan delen in een meercellige kolinie, vergelijkbaar met hoe een dierlijk embryo zich ontwikkelt. Volgens Omaya Dudin, de leider van de studie, toont dat aan dat de processen voor meercellige ontwikkeling al bestonden lang voordat de eerste dieren op aarde verschenen.
De run.
Het gras nog eens afgereden. De laatste keer? Vermoedelijk wel. Ik hoop het alvast. Maar een en ander hangt natuurlijk ook af van de temperaturen de komende dagen en weken. Normaliter moeten we stilaan toch wat ovrst krijgen. Zeker 's nachts. We zien wel hoe het loopt.
Het liep alvast niet gemakkelijk tijdens de run. Zeker in het begin was het echt zwoegen en zweten. De run van gisteren en het werk van vandaag zaten duidelijk in de benen. Toch doorgezet en de beoogde tien kilometer behaald. En zelfs het gemiddelde tempo viel nog redelijk mee. Daar ben ik dus best wel tevreden mee!
Details: 5.13/km - 587 c - 174 pasfrequentie - 11,7°.
Vandaag was het eerst vrij bewolkt met nog regen of enkele laatste buien. In de loop van de dag werd het geleidelijk droger en plaatselijk ontwikkelden er zich opklaringen.
De maxima variëerden tussen 5 of 6 graden in de Hoge Venen en 11 graden vlak aan zee.
De noordoostenwind was matig en aan zee aanvankelijk nog vrij krachtig.
Actueel.
Bij een ongeval met een paardenkoets in Libramont is zondagmiddag een bejaarde landbouwer (75 jaar) om het leven gekomen. Het tragische voorval deed zich rond 14.45 uur voor. De man maakte met zijn vier kleinkinderen een ritje met de paardenkoets toen één van de dieren plots steigerde en nadien verschrikt wegrende. Daardoor kantelde de koets en kwamen de vijf onder het gevaarte terecht. De koetsier was op slag dood. Zijn kleinkinderen kwamen er haast ongedeerd vanaf. Eén van hen liep lichte verwondingen op. Ze kregen psychologische begeleiding. Bij het voorval waren geen andere voertuigen betrokken.
De run.
Een lange duurloop. In een typisch herfstweer, dat wil zeggen vrij veel wind en fris. Het bleef, op een klein buitje na, zo goed als droog. Ik liep samen met Hilde Dosogne, marathonwomen, die stilaan aan het einde van haar marathonreeks komt. Zij, en met haar allicht velen, kijken er naar uit.
Details: 6.04/km - 1991 c - 169 pasfrequentie - 10,6°.
Deze voormiddag trok een regenzone snel over ons land van de kust naar de Ardennen. Na de doortocht ervan verschenen er opklaringen. Na de middag nam de kans op een bui opnieuw toe vanaf het noorden van het land.
De temperaturen haalden 8 graden op de Ardense hoogten tot 13 graden aan zee en in het westen van het land.
De wind ruimde overal naar het noordwesten en waaide matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee met daar pieken tot 50 km/u.
Actueel.
PEPER
Wat is eigenlijk het verschil tussen witte en zwarte peper? En is het wel de moeite waard om witte én zwarte peper te kopen voor een recept dat je wilt maken?
Verschil tussen witte en zwarte peper
Alsof er twee verschillende kampen bestaan, sommige mensen zweren bij zwarte peper en andere bestrooien hun eten enkel met witte peper. En dan heb je nog de mensen die het eigenlijk geen bal uitmaakt, peper is peper toch? Nu komen beide pepers van dezelfde plant, toch zijn er wel degelijk verschillen, niet alleen in kleur.
Witte peper
Peper wordt gemaakt van de bessen van de peperplant Piper nigrum. Ondanks dat witte en zwarte peper van dezelfde plant komen is er een duidelijk verschil in het rijpingsproces. Witte peper wordt namelijk gemaakt van een rijpe bes, die rijpt aan de plant totdat deze verkleurd is tot oranje of rood. Vervolgens wordt het velletje losgeweekt onder stromend water. Wat overblijft is wit vruchtvlees wat vervolgens gedroogd wordt. Daaruit ontstaat een witte peperkorrel zoals we die kennen uit de potjes.
Zwarte peper
Voor zwarte peper wordt een onrijpe peperbes gebruikt, vaak nog groen van kleur. Deze bes wordt eerst gekookt en vervolgens gedroogd in de zon waardoor een zwarte peperkorrel ontstaat. Een geheel ander verwerkingsproces dus, waardoor je een andere peperkorrel krijgt.
Smaak: verschil tussen witte en zwarte peper
Ondanks dat witte peper meer rijping heeft gehad is de smaak een stuk subtieler dan de smaak van zwarte peper. Witte peper heeft een lichte en aardse smaak die goed combineert met andere kruiden. Daarnaast gaat witte peper ook erg goed met verschillende soorten vis, wit vlees en sauzen. Soms wordt er ook gekozen voor witte peper omdat de kleur minder opvalt in gerechten. Denk maar eens aan een gladde bechamelsaus, daar wil je geen zwarte puntjes in zien.
Zwarte peper geeft gerechten pit en heeft een duidelijke, aanwezige smaak. Door de duidelijke smaak hoef je hier vaak maar een beetje van te gebruiken om een gerecht op smaak te brengen, al hangt dat natuurlijk ook van je eigen smaak af. Over het algemeen gaat zwarte peper goed bij rood vlees of in stoofpotjes en soepen. Er bestaan veel verschillende soorten, waaronder de Tellicherry uit India (met een zoete, ronde smaak), de Braziliaanse (een harde peper) en Lampong uit Indonesië (met een vleugje citrus in de peper).
Voor alle pepersoorten geldt dat je het eigenlijk een beetje kunt vergelijken met wijn of olijfolie. Afhankelijk van de regio waar de peper groeit zijn er subtiele smaakverschillen. Probeer de volgende keer eens een pepersoort van de toko in plaats van het standaard potje uit de supermarkt, je zult ontdekken dat er veel verschillen zijn. De belangrijkste tip: koop altijd korrel in plaats van gemalen peper. Door de peper zelf te malen komt er veel meer smaak en aroma vrij dan dat het al gemalen in een potje zit.
De run. Meer dan degelijke run. Zeker na de lange duurloop van gisteren. Eigenlijk buiten alle verwachtingen vandaag. Het weer was dan ook prima. Geen regen en ook niet te veel wind. Kortom, een vlotte run.
Details: 4.53/km - 670 c - 174 pasfrequentie - 12,2°.
Vandaag bleef het overwegend grijs en nevelig met soms motregen. In de loop van de dag ontstonden er op sommige plaatsen mogelijk enkele schaarse opklaringen. Aan het einde van de namiddag ontwikkelden er zich zelfs tijdelijk bredere opklaringen in de Kuststreek.
We haalden maxima van 8 tot 12 graden.
De wind was overwegend zwak en veranderlijk. Aan zee werd de wind tijdelijk matig uit west tot noordwest.
Actueel.
AJUIN
Het basisingrediënt bij uitstek voor bijna elk hoofdgerecht is ongetwijfeld de ajuin. Een straffe smaakmaker die ons tot tranen toe kan bewegen maar die we echt niet meer zouden kunnen missen in onze keuken. Wel past de ene ui al beter bij een bepaalde bereiding dan de andere. Wat is nu het verschil tussen gele ui, rode ui, sjalot en lente-ui?
Gele ui
Een ‘gewone’ ui is de bleke bol met bruine schil die je in grote hoeveelheden in de winkel vindt. Rauw heeft deze soort ui een straffe, scherpe smaak waardoor je er best niet te veel van gebruikt. Eigenlijk is deze ajuin dus meer geschikt voor warme bereidingen waarin zijn straffe aroma minder scherp is maar wel nog altijd goed doorsmaakt. Maak je een gerecht waarin ui een van de hoofdingrediënten is zoals uiensoep, bouillon of een stoofschotel? Dan is het deze gele soort die je moet hebben.
Er bestaat ook zoiets als zoete ui. Zoals de naam zelf al zegt is deze milder en zachter van smaak. Deze ui kan je verwerken in gerechten die slechts een lichte uismaak nodig hebben zoals een ovenschotel. Ook bij kinderen zal deze uisoort in de smaak vallen.
Rode ui
Rode ui is verwant aan de gele ui maar dan zoeter (met een hoger suikergehalte) en extra knapperig. Precies daarom is rode ajuin onze favoriet in koude bereidingen. Geef je salade of broodje extra pit én kleur met een paar rode uiringen. Ga je toch een warm gerecht maken? Ook dan kan je perfect een rode in plaats van een gele variant gebruiken. Probeer rode ui bijvoorbeeld eens te grillen op de barbecue of maak er uienconfituur van!
Sjalot
Deze kleinere uisoort is eigenlijk geen echte ui maar wel familie van de lookplant. Net zoals lookteentjes groeien sjalotten in trosjes aan elkaar. Ook heeft de smaak iets lookachtig maar toch gebruiken we sjalot zoals een ajuin. De verfijnde smaak maakt sjalotten trouwens erg populair bij veel (hobby)chefs. Het milde en delicate aroma leent zich perfect voor visgerechten, warme sauzen zoals wittewijnsaus maar ook koude dressings.
Lente-ui
Pijpajuin, lente-ui of bosui, het is eigenlijk allemaal hetzelfde: het zijn kleine bolvormige uitjes die in bosjes groenen en met het eetbare, groene loof verkocht worden. Het enige kleine verschil tussen een lente-ui en een bosui is dat een lente-ui iets vroeger geoogst wordt en een iets mildere smaak heeft. Deze langvormige stengels snippert men meestal fijn om onder een salade of dressing te mengen. Ook als extraatje bij een gerecht of in de soep is lente-ui heerlijk!
De run.
Vandaag een wandeltocht gedaan. De Boerenkrijgstapperstocht in Berlare. Zoals steeds werd dit wandelen in looptempo of lopen in wandeltempo. Toch kon ik, in tegenstelling tot wat op sommige van die andere tochten wel eens gebeurd, nu op de meeste plaatsen goed doorlopen en waren de meeste wegen beloopbaar. Een paar echt smerige modderstroken niet te na gesproken. Maar dit hoort er natuurlijk wel een beetje bij. En al zeker in deze herfstperiode.
Details: 5.33/km - 1351 c - 170 pasfrequentie - 8,3°.