Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele
soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik
meedelen en zelf nog bijleren.
Voor de fruitliefhebber
30-10-2011
Lezen en Computer voor senioren
Lezen
en Computer voor senioren
Uit een onderzoek
blijkt dat geheugenoefeningen zoals het lezen van boeken en tijdschriften,
zelfs op oudere leeftijd een heilzaam effect hebben.
Ook computeractiviteiten zouden een beschermend
effect tegen geheugenverlies hebben bij mensen boven 70 jaar. De kansen op
geheugenverlies zou bij regelmatige computergebruikers met de helft verminderen.
Om de 2 jaar vindt in
Villeneuve dAscq, een nieuwe stad ten zuiden van Lille (Rijsel), een knap opgezette fruitexpo plaats. Doch ook de streekeigen
tuingewassen krijgen een plaats.
Als bindelement had men
dit jaar leifruit. Met veel museummateriaal van diverse afgestorven leifruitvormen
( snoeren, palmetten,
(dubbele)U-vormen enz.) had men knappe structuren gemaakt. Spijtig, met mijn
macrolens lukte het niet om behoorlijke fotos te maken.
Er waren een reeks oudere fotos
van machtige leivormen tegen huizen, waaronder een heel aantal uit Wallonië.
Het geheel gaf een zeer
mooie en verzorgde indruk.
Op de stand van Nord en
Pas de Calais maakte ik kennis met de nieuwe voorzitter Pierre Coustenoble. In
zijn boomgaard, net over de schreve, de grens met Frankrijk, heeft hij op de
Catsberg o.a. de Reinette dArmorique staan, een zeer late appel, die pas in
het volgend jaar te genieten is en lang bewaart. Nog een ander ras dat ik graag
zou beproeven is de Calleville Blanc dHiver. Met het warmer wordende klimaat
kan dit ras het wellicht ook bij ons doen? Dit ras wordt al vermeld in de 1600
jaren en was eertijds een luxefruit in Frankrijk.
Er was een promotiestand
voor een oude, winterharde sla. Let op de rode randen; wellicht verwant met Wonder der vier jaargetijden? Ik kreeg een staal mee. Die geef ik een plaats
in de plastiekkoepel, om ze te beschermen tegen mijn loslopende kippen. Ik las net dat men een zeer strenge winter mag verwachten? Kunnen de plantjes tegen meer dan -12° C?
Van de gelegenheid maakte
ik gebruik om een streng gerookte look aan te schaffen. Deze look houdt het een
jaar uit. Een decoratieve streng met 20 knollen kostte 11.
Ze hebben er een paar
eigen struikbonenrassen: Lingots du Nord en Flageolet vert, beiden om als
droogboon te consumeren. Van het streekras carottes de Tilques zou nu ookzaad te verkrijgen zijn.
Fruithappening van het RLVA te Geraardsbergen 16/10
Fruithappening van het RLVA te Geraardsbergen 16/10
Voor de 9de
keer organiseerde het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen een
fruithappening, ditmaal te Geraardsbergen.
Voor mij is dit steeds een
zeer boeiende dag met veel vragen en contacten.
Ik herinner mij vooral de
lange babbel met Bart Vanden Hove van de Fruitwerkgroep Velt Wevelgem. Sinds
enkele jaren zet hij mee zijn brede schouders onder de Veltfruitboomactie in
West-Vlaanderen.
Van hem vernam ik het
bestaan van de rijke verger (boomgaard in het Frans) van Pierre Coustenoble op
de zuidflank van de Catsberg, net over de schreve (Dit is het West-Vlaams voor
grens). Pierre is de huidige président
van de Crocqueurs de Pommes Nord et Pas de Calais.
Fotos
Dubbel Flip
Triophe de Vienne
Beurré Alexander Lucas
Comtesse de Paris
Jelena, van Jacques
Bosschaerts, ter ere van Jelena De Belder van het Arboretum van Kalmthout
Essing, een appel van de
Vlaamse Ardennen van de boomkwekerij De Bock, Oudenaarde.
Bart Vanden Hove van de
fruitwerkgroep Velt Wevelgem
Vandaag 24 okt. 2011, onder schitterend
herfstweer, heb ik de 3 struiken Sarpo Mira gerooid, zeer laat geplant op 23
mei.
De rode aardappelen zijn wel niet moeders
mooiste, maar er zitten zeer grote kleppers tussen. De opbrengst is groot. Aantasting
door de aardappelplaag is er niet gekomen. Het vroege ras Biogold en het late ras
Toluca bezweken wel aan de plaag, evenals de rode Raja, die nog gevoeliger
bleek, maar anderzijds een aardappel is die zeer in onze smaak valt.
Twee planten waren al iets vroeger afgestorven.
De derde plant had nog een levende stengel die bezweek onder de vorsten van de
laatste dagen. Bij deze laatste plant vond ik de enige rotte patat.
Nu nog ondervinden hoe ze in onze smaak
vallen. Hieronder de persmededeling van Velt en de smaakbeoordeling van Jos
Pauwels.
Dit persbericht werd toegestuurd door Velt (www.velt.be) , uit het tijdschrift
Seizoenen, november-december 2008, p. 12-13 (Tekst : Luc Vanhoegaerden).
Met dank aan lezer Jos Pauwels die één van de acht Velt-tuiniers is die het ras
dit jaar uitprobeerde. Zijn persoonlijke bevindingen vindt u na
dit artikel.
In haar ledentijdschrift Seizoenen van februari-maart 2007 besprak Velt, de Vereniging voor
Ecologisch Leven en Tuinieren uitvoerig de levenswijze van de Phytophtora-schimmel, die
de aardappelplaag veroorzaakt. Velt wees er toen op dat de plaagresistentie
verschilt van ras tot ras. In de veredelingssector gaat men immers voortdurend
op zoek naar rassen met een duurzame resistentie, die ook de nieuwe varianten
van de schimmel aankunnen.
Sarpo Mira scoort sterk
Van 2002 tot 2006 liep een proefprogramma binnen het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Biologische Teelt
(PCBT) met als doel de plaagresistentie tegen Phytophtora in het
aardappelloof na te gaan bij een aantal commercieel beschikbare rassen.
Tegelijkertijd werd de bestendigheid van deze resistentie in de loop van de
testperiode geëvalueerd.Niet minder dan 56 rassen werden in het onderzoek getest.
Eén ras, Sarpo Mira, kreeg de hoogste score voor plaagresistentie in het
loof: sterk tot heel sterk.
Bekijk info over plaagresisitentie bij deze 56 rassen.
In een voortgezet onderzoek van het PCBT bevestigde het ras in 2008 zijn hoge
resistentiegraad. Het weerstond immers met glans de hoge plaagdruk die zich
vanaf begin juni 2008 voordeed bij de aardappelteelt.
Nieuwsgierig
Door intensieve veredeling legde een Hongaars kweekprogramma in de
vroege jaren 1980 de basis voor het ras Sarpo Mira. Begin 2001 kwam het ras
voor het eerst voor op de rassenlijst in Groot-Brittanië, en momenteel wordt
het ras vanuit Denemarken verdeeld in Europa. Sarpo Mira is een late, licht
bloemige tot vastkokende ovale aardappel met wit tot crèmekleurig vruchtvlees
en met een roze tot rood aanlopende schil. Sarpo Mira maakte ons nieuwsgierig.
Dus onderwierpen we dit aardappelras tijdens het voorbije groeiseizoen aan een
veldtest in een biotuin. We kregen voor ons testprogramma klassiek geteeld
pootgoed van het biobedrijf De Brabander in Kersbeek-Miskom.
Frietjes?
Einde april 2008 zetten Velt-tuiniers 12 kg pootaardappelen uit op acht
groentetuinen in Limburg (Dilsen-Stokkem, Hoeselt, As en Zepperen), Vlaams
Brabant (Berg-Kampenhout, Veltem, Wilsele) en Brussel (Sint-Stevens-Woluwe). De
testgronden varieerden van zeer droog grof zand en lemig zand tot lichte
zand-leem- en vochtige leemgrond. Het ras gaf na een viertal maanden een
tiental fors uitgegroeide knollen per struik. De opbrengst op de testpercelen
lag gemiddeld rond 1,3 kg per struik. Door het grote formaat van de knollen is
Sarpo Mira een aanrader voor liefhebbers van frietjes.
Karakteristieken
De teelt van Sarpo Mira toont een aantal opvallende kenmerken:
Het pootgoed liet zich eerder moeilijk voorkiemen. De beste resultaten werden verkregen
door scheutvorming binnenskamers, op een laagje vochtig gehouden overjaarse
compost gemengd met kokosvezel.
De groen-grijs gekleurde bladeren plooiden dicht bij valavond.
Het uitbundig groeiende gewas stoelde breed uit en had een lange
stengelgroei.
Het afrijpen begon pas laat in het seizoen, vanaf midden september.
In vergelijking met andere klassiek geteelde aardappelrassen leek
Sarpo Mira ons weinig wind- en droogtegevoelig.
Ziektresistentie
Wat ziekteresistentie betreft, stelden we een zekere schurftgevoeligheid
op de knollen vast. Op enkele groeiplaatsen was er een beperkte aantasting door
Alternaria merkbaar. Wat bovenal opviel was de
zeer sterke weerstand van Sarpo Mira tegen de aardappelziekte in het loof.
Alleen op de erg natte tuingronden in Zepperen en Dilsen-Stokkem werden er
tijdens het rooien enkele aangetaste knollen gesignaleerd.
Gevoeligheidsresitentie
Het mechanisme dat Sarpo Mira een sterke weerstand geeft tegen
Phytophtora, is bekend als de zogenaamde gevoeligheidsresistentie. Eenmaal de
schimmel is binnengedrongen in een plantencel sterven door overgevoeligheid
de omringende cellen af. De schimmel kan zich niet verder ontwikkelen. Daardoor
blijft de aantasting lokaal. De sporenvorming wordt ingedijkt. Bij een hoge
infectiedruk, zoals dat in 2008 op al de testplaatsen het geval was, vertoonden
de bladeren karakteristieke, kleine ingedijkte zwarte plekjes op afgestorven
bladgedeelten.
Conclusie
De uitgevoerde Velt-test bevestigde de PCBT-resultaten: Sarpo Mira biedt
ook voor de gewone biotuinier goede teeltperspectieven. Het ras Sarpo Mira
vormt momenteel een waardevol alternatief in de jaarlijks weerkerende strijd
tegen de Phytophtora-schimmel. Samen met andere resistente rassen die in de
beroepsteelt in ontwikkeling zijn (Bionica, Biogold) maakt het een
aardappelteelt met een beperkte Phytophtora-aantasting absoluut mogelijk. De
Deense verdeler van Sarpo Mira (Danespo) wil in 2009 biologisch pootgoed van
Sarpo Mira op de markt brengen. Vanaf 2009 vind je bij Ecoflora ( www.ecoflora.be
), onder voorbehoud, pootgoed van Sarpo Mira.
En dit schreef Jos Pauwels later, na afloop van
de Velt-proef in zijn groentetuin (2008). Sarpo Mira was eerst
afgerijpt eind oktober. De gemiddelde opbrengst lag rond de 2 kg per struik. Er
is wel een zekere schurftaantasting op de knol. Het vruchtvlees is wit, de knol
is zeer hard (moeilijk door te snijden), de smaak vind ik persoonlijk als
kookaardappel niet zo lekker. Deze is onvergelijkbaar met Charlotte, Ratte,
Cornes de Gattes. Als frietaardappel is hij nogal aan de droge
kant maar met de baktijd iets te verminderen zou dit wel eens anders kunnen
zijn. Tenslotte als pureeaardappel is hij wel lekker.
Steenbakkerij Desta te Minderhout en de Scheldebrouwerij te Meer
Steenbakkerij
Desta te Minderhout en de Scheldebrouwerij te Meer
6
okt. Senioren Zoersel
In de jaren 60 heb ik nog
een werkende steenoven te Ravels bezocht. Na een bezoek aan een natuurgebied
met E. H. Frans Segers, de stichter van de Wielewaal, gingen we ons opwarmen
boven de steenoven. Overal op geregelde afstand was er een opening voor het
bijvoegen van antraciet kolen. Onze kleren waren vlug droog. Ik herinner mij
nog het gesjerp van krekels, die goed aardden in dit warm klimaat.
Te Minderhout-Hoogstraten
werden we rondgeleid door de heer Desmedt, de eigenaar van dit familiaal
bedrijf Desta met een dertigtal
werknemers. Men heeft nog een 20 Ha eigen klei, maar werkt ook met aangevoerde
klei. Het bedrijf ligt in een reuzengrote hal. Heel veel is geautomatiseerd. We
gingen kijken naar de ruimtes voor kleiopslag en vermaling. De bulldozer brengt
2,5 m3 per keer aan. We zagen de ruwe stenen, klaar voor het bakproces. De
wandeling voert naast en op de oven, een warme aangelegenheid. Er zijn grote kokers
om de restwarmte van de ovens te benutten voor het voordrogen. Voor het
bakproces heeft men gedurende enkele dagen een warmte nodig van een goede 1100°
C. Alles is computergestuurd. De afvalgassen worden al een tijd opgevangen en
gefilterd, zodat haast geen rook meer uit de schouw komt. Het bezoek eindigt
met een kijk op de afgewerkte stenen en klinkers. Met deze laatste wordt in
Nederland veel meer bestraat dan bij ons. Voor het leggen van steen worden al
robotten ingezet.
Na het middagmaal in de
Eiken rijden we naar de KMO zone van Meer voor het bezoek aan de
Scheldebrouwerij. De vestiging hier is nog geen 10 jaar oud. Het is een
uitbreiding van het moederbedrijf in Goes, Zeeland.
We kregen uitleg over de
ingrediënten en het brouwproces. Gebrande mout smaakt niet slecht.
Hier brouwt men een
tiental bieren. Achteraf gaan we er zeven van proeven in de Eiken.
Een curiositeit van de Scheldebrouwerij is het hondenbier.
Een hondenliefhebber met een achttal honden had aangedrongen om ook iets te
maken voor zijn honden. Het werd een weddenschap: als 7 van de 8 honden het
goedje lustten zou hij een brouwsel bestellen. Het werd een soort bouillon die
bij alle honden in de smaak viel. Dit werd een nieuw succesartikel voor de
brouwerij, dat naar overal uitgevoerd wordt. Trouwens de meeste bieren
vertrekken ook naar het buitenland.
De zeven geproefde bieren:
Witheer, een witbier met
ook wat tarwe van 5 % vol. alc.
Mug, met een mooie,
bittere smaak, ontwikkeld door Barend van de Mug in Middelburg; eveneens 5 %
vol. alc. Niet slecht.
Schoenlappertje, een
geurig fruitbier met zwarte bessen uit Zeeland. Het bier heeft een rode kleur, een
fruitig aroma en een fris zure afdronk. Bier zonder kunstmatige zoetstoffen,
eveneens met 5 % vol. alc. Zeker het beste fruitbier dat ik ooit proefde. De
vraag is of men het nog zal brouwen. Niet bekend en aldus te weinig vraag.
Dulle Griet, een donker
bier van 6,5 % vol. alc. Viel niet in mijn smaak o.w.v. de duffe mout.
Lamme Goedzak, een blond
bier van 7 % vol. alc vond ik beter.
Zeezuiper, een goudblonde,
moutige triple van hoge gisting met 8% vol.alc. met nagisting in de fles viel
veruit het meest in mijn smaak.
Tenslotte proefden we nog
Oesterstout van 8,5 % vol.alc. Geef mij maar veel liever een Guinness. Ik heb
die leren waarderen in Ierland.
Admission is $4 and is cash only. To keep the
line moving quickly exact change is appreciated
The truck of apples arrived early this morning
and we've now added the list of apples available to buy and taste,
as well as the list of apple trees for purchase to our website. This year we
have over 41,000 pounds of delicious apples and 25% of them are
organic!
We have a bike valet service at our main
entrance. Biking and walking are your fastest, easiest and cheapest
way to access the event. If you do drive, there is a FREE shuttle
bus from the UBC Campus West Parkade
No pets are allowed in the botanical garden.
Please leave your furry friends at home
BC Fruit Testers Association will be hosting a
physical display of the nearly 200 apple varieties that are still
grown in British Columbia. Members of the association are also
on-hand to give demonstrations of grafting and cider-pressing. Try
to stump them with apple varieties from your garden, as they are
experts at identifying apples (hint: bring along six apples from
your unidentified tree)
We are
also pleased that our friends at the UBC Farm will be joining the fun
with Heritage Orchard Tours. See below for more information:
On October 15 and 16, 2011 the
UBC Farm is excited to be joining the UBC Botanical Garden Apple
Festival. In addition to a booth on-site at the festival both days, we
will be offering tours of the UBC Farm Heritage Orchard on Saturday
October 15 at 10am, noon and 2pm.
The UBC Farm Heritage Orchard
was designed, grafted and planted as a student directed study beginning
in 2005. A sanctuary for apple culture, the orchard is composed of ~120
trees, including ~70 varieties of apples and a handful of plums. 2011
marks our first year of significant harvest for market sales and the
orchard is producing gorgeous apples. Come visit this urban agricultural
gem for tours with UBC
Farm staff who care for the orchard on SATURDAY October 15 at the UBC
Farm! Meet at the UBC Farm entrance gate. No UBC Farm orchard tours will
be offered on Sunday.
The UBC Farm is a 20-30 minute
walk, a 10 minute bike ride and a 5 minute drive from the Botanical
Garden. See map
link for details. Tours of the UBC Farm Heritage Orchard are free,
though donations are gratefully accepted.
For more about the UBC Farm
Orchard, check out this post
on the Friends of the UBC Farm blog. Also, be sure to follow the UBC
Farm on Facebook
and Twitter
for info about its research, learning, and quirky site happenings.
Op zaterdag rijden we met enkele fruitvrienden naar
Frans-Vlaanderen, Villeneuve d'Ascq
Pomexpo 13ème
Samedi 22 et
dimanche 23 octobre, la biennale POMEXPO revient pour célébrer notamment les
arbres palissés et bien sûr mettre en valeur les innombrables variétés de
pommes, de poires et de scoubidous...à l'espace Concorde de 10h à 18h.
Expositions, animation
(services Éducation à l'environnement et Développement durable), dégustations
(pommes, jus, poires cuites et crues), conseils en plantation, marché des
producteurs.
Op de Fruithappening kun je terecht voor alles wat je weten wil over streekeigen fruit en fruitbomen in de ruimste zin van het woord: veel infostands en infosessies maar ook heel wat interessante binnen- en buitenactiviteiten.
Bij de infostands maak je kennis met Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, de Nationale Boomgaarden Stichting , verschillende pomologen (vruchtendeskundigen), een gespecialiseerde boekenstand, boomkwekerij Sylva, Vogel Opvang Centrum Geraardsbergen , Landschapsbeheer Vlaamse Ardennen (landschapsteam), Natuurpunt Boven-Dender, VELT Geraardsbergen, Imkervereniging Ons Denderbieken,
Je kan er ook fruitsappen en een heel aantal minder bekende appel- en perensoorten proeven. Er is een koken-met-fruit-demo, een voordracht Fruit bewaren, inmaken, verwerken door Yves Hendrickx van de Nationale Boomgaardenstichting, een demonstratie houtsnijden en houtdraaien, een snoeidemonstratie en een demonstratie enten, een fototentoonstelling Leven in de boomgaard, een vertelsessie van Keltische godin Renata Bruggeman die je ook haar liefdesdrank laat proeven, Verder neemt natuurgids Herman De Waele je mee op een mooie wandeling langs een notenboomgaard en een boomgaard in Onkerzele en tonen de compostmeesters van Geraardsbergen je hoe je je groenafval hergebruikt in je eigen tuin. Terwijl je inspiratie voor de tuin opdoet verkennen de kinderen de knutselhoek. Aan de bar kun je verpozen bij een drankje en een versnapering. Die dag is ook de mobiele fruitpers aanwezig. Laat je eigen fruitsap persen, hiervoor is het nodigvooraf in te schrijven.
De fruithappening vindt plaats op zondag 16 oktober in zaal de Spiraal, Zakkaai 29 in Geraardsbergen.
Toegankelijk van 10 tot 18u, activiteiten starten om 10u (snoeidemo, kookdemo en voordracht) of om 14u (snoeidemo, entdemo, natuurwandeling, kookdemo, vertellen, enz..) Doorlopend van 10 tot 18 uur info- en proefstanden, advies, boekenhoek, pomologen, gratis wedstijd, knutselhoek, mobiele fruitpers, fototentoonstelling, bar,...
De fruithappening is een organisatie van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen in samenwerking met Stad Geraardsbergen.
VRT Radio 1 Peeters en Pichal 12/10 9-11u Plant een Boom 1970 en
VRT Radio 1 Peeters en Pichal 12/10 9-11u
Plant een Boom 1970 en
Dank zij fruitvriend Paul Bekaert, die mij gehoord had, heb
ikzelf de uitzending kunnen beluisteren via het internet. Gisteren voormiddag
had ik Spaans. Onderweg had ik nog Prof emer. van de landbouwfaculteit Univ.
Gent, M. Van Miegroet gehoord, intussen 89, °10 sept. 1922.
Paul zei mij te googlelen naar Peeters en Pichal. In de
rechterkolom, iets naar beneden staat: voorbije uitzendingen herbeluisteren.
Seizoen 2011-2012 12/10/11 10-11u Schuif
de geluidsbalk ongeveer op 1 derde, na de verkeersinformatie.
Ik kreeg vandaag een telefoontje van Herman De Winné in
verband met de uitzending morgen van Radio 1 tussen 9 en 11.
Het gaat over de boomplantacties van begin der zeventigerjaren.
In 1970 was ik daar als voorzitter van het plaatselijke Groencomité
nauw bij betrokken.
Ik stuurde hem nog volgende aanvulling;
Ter Attentie van Herman De Winné
Betreft Plant de Boom
U vroeg naar boomrestanten van die tijd.
Een aanvulling die ik nog graag wou vermelden.
Wij wonen op een hoeve langs een landbouwweg die naar het
geklasseerde Zoerselbos loopt, met veel wandelaars en fietsers.
In de winter 1970 kwamen de gemeentewerkers alles langs de
weg proper maken: dit wil zeggen
alle opslag en spontane boomvorming verwijderen.
Toen mijn vrouw Aleide dit zag heeft zij direct de schepen
van openbare werken opgebeld, die direct kwam en de mannen opdroeg de bomen te
sparen die net naast de gracht groeiden. Na 40 jaar is dit een dreef geworden
met vooral zomereik en ratelpopulier met een paar berken en meidoorn, nu
ongeveer 45 jaar oud, al respectabele bomen. Ook de Gagel is nog niet helemaal
verdwenen.
In de Fruit Grower van
oktober lees ik over de proevenvan
DrMichelle Fountain te East Malling Research.
Bij een goede bestuiving
zijn de bessen groter en gelijkvormiger. Hommels zijn eveneens goede
bestuivers. Honingbijen vliegen niet op zwarte bessen.
De proefopzet bestond uit series
van 12m lange vliegkooien met de rassen Ben Gairn en Ben Hope.
De resultaten zijn
duidelijk, zei Dr Fountain. Met enkel de wilde bijen bekwamen we de maximale
bestuiving van Ben Gairn tijdens zonnig, warm weer.
Ben Hope bloeide later
tijdens slecht weer met 10mm tot 15mm regen en lage temperaturen. Dan zorgen de
hommels uit nestboxen voor de bestuiving, want in dergelijk weer zijn de wilde
bijen ook weinig actief. In vergelijking met de zetting in de vliegkooien was
de zetting in open veld tot 40 % lager.
Bij het studieonderzoek
identificeerde men 13 verschillende rassen wilde bijen die fourageren op de
pollen en de nectar van zwarte bes.
25 sept. Met de Koninklijke Vlaamse Dendrologische Vereniging op stap. Prachtig
nazomerweer. Vele jaren geleden was ik er nog eens geweest en dacht dat ik wist
waar dit lag. We kwamen terecht op de nieuwe parking. We betaalden de inkom
maar kwamen algauw tot het besef dat het arboretum zich buiten het Openluchtmuseum
bevindt. We kregen de entreeprijs terugbetaald. De weg naar het arboretum ligt
er precies naast. Echter geen wegaanduiding gezien. We waren met andere
bezoekers aan t praten over de eetbaarheid van de rok van taxusbessen, maar de
pit uitspuwen, want die is giftig, evenals al de rest van deze boom, toen onze
groep er aankwam.
Het is hier een waar bomen,
struiken en plantenparadijs. Sommige leden zijn wandelende encyclopedieën.
Wij genoten van de vele
vormen en kleuren. We leerden de Amerikaanse hulst kennen. Zagen o.a. Paw Paw
en leerden ook de dadelpruim kennen. Een vroege vrucht konden we zelfs proeven:
een heerlijke smaak. De Jolico, gecultiveerde Cornus mas, gele kornoeilje stond
bij het administratief centrum. Hier een opgaand boompje met weinig vruchten.
Ik heb thuis een vertakte struik, overvol met vruchten.
Op vele plaatsen zagen we
de ravage van de Pukkelpopstorm van 18 augustus. Heel veel omgewaaide en
geknakte grove dennen; maar ik heb ook 2 omgewaaide eiken gezien. Er waren kale
stroken waar de stormwind plakken bomen had geveld.
Met de familie Dhondt-Willaeys op de Milieuboot zo. 2/10
De afspraak was aan de Oude
Kaai te Turnhout voor een vaart van 10u tot 13u op het Kempisch kanaal Schoten Dessel.
We varen tot Arendonk en komen dan terug. In scheepstermen heet draaien zwaaien.
Het schipperskoppel is Nederlands, maar de boot is Belgisch.
Dit kanaal werd gegraven
in 1840 om de Kempen beter te ontsluiten. Het stuk tussen Turnhout en Schoten
kwam er dertig jaar later in 1870. Tussen Beerse en Brecht groef men door
kleilagen. Tot 1960 waren er een aantal steenbakkerijen. De pannen op ons huis
komen nog van SintLenaarts.
We waren al aan het
afmeren toen dochter Mieke opdaagde. Als zij de weg vroeg kende men enkel de
Nieuwe Kaai, maar dat was fout.
Schoonzoon Werner was de
milieuwerker van dienst. Hij gaf de inleiding en nodigde ons uit in het ruim
voor een reeks proeven om de waterkwaliteit van dit kanaal na te gaan.
Bij het vertrek werd een
emmer water opgehaald en verdeeld in bokalen voor de tafel van elk groepje.
Kleindochter Jasmien, in
witte labojas, was belast met het opschrijven van de bevindingen.
We hadden de temperatuur
van het geputte water onderschat: gemiddeld 19,5 °C. We beleven een echte Sint-
Michielszomer. Vandaag voorziet men weer 27 °. Het zonnen op het dak was voor
de terugvaart. Als buitentemperatuur werd 25 °C geconstateerd. Het is nog maar
rond half elf.
Het onderzoek gaat verder:
geur en kleur van het water? Geur neutraal, kleur zeer licht gelig.
Dan zeer belangrijk voor
de waterkwaliteit. De hoeveelheid zuurstof ligt ver in de goede groene zone.
Vissen en waterwezens hebben er een goede levenskwaliteit, ware het niet van de
boten, de Kempenaars van 50 m lang en 600 ton. De milieuboot is een maat
kleiner: 40 m, maar knap educatief ingericht. De kleinsten werden op een andere
plek op de boot speels begeleid door nog twee andere medewerksters. Als 2 zon
boten elkaar kruisen schiet er niet veel ruimte meer over. Men telde nogal wat
vissen met aanvaringsverschijnselen.
Verder blijkt dat het
water een laag nitraatgehalte heeft. Weinig insijpeling van meststoffen. Het
kanaalwater komt hoofdzakelijk van de Maas. De beken met oppervlaktewater - dat nog steeds vervuild is - worden immers
in collectoren onder het kanaal naar de andere kant geleid.
Er kwamen nog wel een paar
punten aan bod maar die ben ik vergeten.
Met dit weer was het zalig
aan dek.
Op geregelde afstand zijn
er trappen waar overzwemmende reeën gemakkelijk uit het kanaal kunnen.
Werner en dochter Tinneke trakteerden
de familie op schuimwijn.: 19 jaar getrouwd! Een speciale familiebijeenkomst!
Meestal vaart men met
scholen en groepen, maar op zondag kunnen ook andere geïnteresseerden mee.
De fotos
komen van de GSM van kleinkind Jonas, die aan de K.U. Leuven gestart is met
Computer wetenschappen.
Foto van de oude kaai met
de gebouwen van de veevoeders Joosen-Luyckx. Werner vertelde dat men nu in de kelders
Steur kweekt met het oog op kaviaar. Als je een volgende keer kaviaar eet komt
die wellicht niet meer uit Rusland!
Als laatste foto: gezellig
brunchen bij dochter Leen in Poederlee.
Om 8u30 nemen we afscheid
van Angelika en Armin Beisel die ons verwend hebben tijdens het vierdaags
verblijf.
De bestemming is
Rüdesheim, het romantische wijnstadje aan de Rijn.
Allemaal wijngaarden als
we de Rijnvallei bereiken. We stappen uit buiten het centrum en wandelen langs
de Rijn, maar de drukke spoorlijn erlangs belet het zicht op de stroom. Een
opmerkelijk gebouw is de 20 m hoge Adlerturm(Adelaarstoren), een hoektoren van
de vroegere stadsomwalling. Even een zijsprong naar een kerk met een speciale
windwijzer, ster en maan. Terug naar de Rijnstraat. Aan de rechterkant een
hoge, vierkante Romaanse toren, 38 m hoog, met een paleis van een woning er
tegenaan gebouwd. Dan komen we aan de Brömserburg, een burcht van het begin der 10 de eeuw, nu
wijnmuseum van de stad
We slaan ernaast rechts
af, een oplopende straat. Aan de linkerkant een wijngaard. Aan de andere kant er
van de vroegere gebouwen van de stokerij Asbach, vergelijkbaar met cognac. De
moderne vestiging werd buiten de stad gebouwd.
Op de heuvelflank voor ons
zien we de kabelbaan die naar een groot monument Germania , nu in restauratie,
voert.
Dit nationale monument werd in 1883 opgericht en is bedoeld als herinnering aan
de stichting van het Wilhelminische keizerrijk, na de FransDuitse oorlog van
1870-1871. Het Germaniabeeld van J. Schilling is 10,50 m hoog en weegt 3200
kilo. Het zwaard dat Germania draagt is 7 m lang.
We slaan rechts af in de
parallelstraat met de Rijnstraat. Hier zijn verschillende wijngoederen
gevestigd.Een eindje verder, links,
ligt het restaurant voor het middagmaal. We laten het goed smaken, begeleid
door een goede Riesling.
Daarna moeten we maar een
100 m terugkeren om links de befaamde Drosselgasse te bereiken. Het is maar een
korte straat die afdaalt naar de Rijn. Zelfs op dit uur is het er druk. Alle
huizen zijn eet drank of vermaakgelegenheden en souvenirwinkels. De bus
komt ons in de buurt ophalen.
We genieten van de rit
langs de Rijn met talloze burchten. Na Koblenzzijn het weer de gewone autowegen.
Nog een stop op een
Raststätte. Een laatste kans voor een grote Weisse Hefe.