Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele
soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik
meedelen en zelf nog bijleren.
Voor de fruitliefhebber
24-10-2008
Twee Appelen van Jacques Bosschaerts te Zwalm
Twee Appelen van Jacques Bosschaerts te Zwalm
Jacques Bosschaerts
richtte eind der zeventigerjaren in het Arboretum te Kalmthout de eerste twee
grote Fruittentoonstellingen in Vlaanderen in.
Robert en Jelena De Belder
waren toen de drijvende krachten van het Arboretum, dat vooral door toedoen van
de dynamische Jelena, van Joegoslavische oorsprong, wereldfaam zou verwerven.
Het Arboretum zou later overgenomen worden door de provincie Antwerpen.
Jacques Bosschaerts,
verbonden aan Gevaert hadden we al leren kennen op zijn Veltvoordracht over
fruit in het Museum van het Vlaams Cultuurleven te Antwerpen.
Voor zijn expositie had
hij de medewerking van verschillende Vlaamse tuinbouwscholen. Frans Heyvaert
van de Tuinbouwschool Merchtem verleende zijn persoonlijke medewerking. Ook de
landbouwfaculeit van Gembloux verleende zijn medewerking. Ook de heer Pustjens van Ranst, de toenmalige voorzitter van de Antwerpse fruitkwekers was van de partij.
Jacques doopte een van zijn
goede zaailingen Jelena, ter
nagedachtenis van mevrouw De Belder, enkele jaren geleden op reis in haar geboortestreek overleden.
Jelena ziet er een
attractief appeltje uit. De smaak is goed.
Het zou goed zijn als
Jacques een pomologisch portret over deze appel zou schrijven.
De andere appel is de
gewichtskampioen onder de appelen: de Engelse keukenappel Howgate Wonder. De zwaarste appel die hier ligt haalt 800 gram.
Vergelijk met de Jacques Lebel, middelmaat vruchten.Op een bezoek,enkele jaren geleden, aan de
herfstfruitshow te Detling, Maidstone (de hoofdstad van het graafschap Kent), heb ik de reuzenvrucht gezien, die daarna werd
opgenomen het Guiness Book of Reccords.
Das
Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit hatte am Montag
berichtet, dass 2007 besonders bei Tomaten, Kopfsalat, Erdbeeren und Äpfeln
viele und teils auch hohe Rückstände gefunden worden seien. Bei einigen Proben
waren die Belastungen so hoch, dass «bei einmaligem Verzehr gesundheitliche
Beeinträchtigungen nicht auszuschließen sind».
Ik vertaal de laatste zin:
Bij sommige stalen waren de residuen zo hoog dat
bij eenmalig gebruik schade aan de
gezondheid niet uit te sluiten is.
Vergelijk deze zin met de
conclusie van ons Voedselagentschap (FAVV) van enkele dagen terug.
Alenkele jaren richt het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen een Fruithappening in.
Men verhuist telkens
naar een van de gemeenten die deel uitmaken van de intercommunale met 16
gemeenten. Vorig jaar Kruishoutem. Dit jaar te Zwalm, in de polyvalente zaal de
Zwalmparel.Nogal wat standen vonden er
onderdak en ook de kleinmannen werden met creatieve activiteiten niet vergeten.
Dat het R L V A belangrijk is voor de streek
wordt onderlijnd door het LEADER programma.
Het
plattelandsgebied (zij het nogal heuvelachtig!) van de Vlaamse Ardennen is
namelijk voor een periode van 6 jaar (2008-2013) uitgekozen als LEADER project,
een Europees subsidiëringsprogramma voor Plattelandsontwikkeling. Leader is de afkorting van Liaison Entre Actions de Développement de lEconomie Rurale.
Er komt steeds veel
volk naar de fruithappenings. Er zijn snoei- en entdemonstraties, lezingen... Ik
had het genoegen te mogen spreken over aanplant, onderhoud en ziektes van een
fruitplantsoen. Met voldoening zag ik dat iemand anders het over Kleinfruit
had, een thema dat niet dikwijls aandacht krijgt.
De man aan de
Wijnstand kwam uit het Kortrijkse, waar hij op meerdere percelen een wijngaard
had aangelegd met vooral resistente druivenrassen (o.a. Regent, Phoenix,
Sirius, Rondo enz. ) Enkel bij de start wordt er voorbehoudend een koper-zwavel
behandeling toegepast.
De stand van Andre
Van Peteghem van Eksaarde met een hele verzameling pitten en stenen van
pruimen, perziken en aanverwanten in historisch perspectief vind ik steeds heel
boeiend. Zeer didactisch tentoongesteld. Al gehoord van sleedoorn (Prunus spinosa) en
kroosjesvariëteiten Prunus institia)?
De stand van de
Nationale Boomgaardenstichting (NBS) werd bemand door Patrick Heyerick van
Kruishoutem, een specialist hoogstam. Hij schrijft er een blog over, die ik nog
niet kende:
en George Cooman
van Lochristi, afkomstig van de Zwalmstreek. George heeft een bijzondere feeling voor het
uitzaaien van pitten van appels die zijn aandacht trekken. Op de stand toonde
hij 3 van zijn zaailingen waarvan vooral Mephisto onder de aandacht werd
gebracht: een aantrekkelijk appeltje met rode blos, een goede smaak en vooral
rijk aroma. Twee andere tentoongestelde zaailingen dragen de namen Scheldefee en
Zwalmparel! Daarnaast heeft hij nog andere zaailingen.
De appelen die
aangeboden worden ter determinatie krijgen met vereende krachten meestal wel
een naam, te meer daar Jacques Bosschaerts weer van de partij was. Maar ook op rijke gronden
staan armtierige bomen die snoei en bemesting ontberen en slechts
prutsvruchtjes voortbrengen. Voor de boom tellen alleen de zaadjes, maar voor
ons is het vruchtvlees er rond van eetbelang.
Wat
betreft de merels, welke tuinier heeft er geen? Bij mij eten ze bijvoorbeeld
ook niet alle rode bessen maar wel van bepaalde struiken. Enkele vogels eten zo
op termijn van een paar weken een rijtje leeg. Is het niet zo dat hun leven
zich vooral afspeelt in het lagere struikgewas; dat een boom of struik vooral
bezocht zal worden indien die op onopvallende wijze te benaderen is, of uit het
zicht staat? Ze komen laag aangevlogen, van struik naar struik, of aangehuppeld
onder struiken, ze vliegen dikwijls langs onderen de boom in. Of ze komen over
lage daken aangehuppeld. Ze voelen er niet veel voor om onbeschutte stukken
over te steken.
Ook
zitten ze graag beschut, bij mij zitten ze niet in de bessen die aan draad
groeien, en dat zijn open struiken. Zitten ze misschien in bomen met nog veel
blad?
En
zoals je zelf pas nog schreef bij de wijngaard die je bezocht: ze hebben
blijkbaar een beperkte actieradius. Jammer dat katten geen merels lusten. Als
er al eens een aan durft te beginnen eten, houdt die er meestal vlug mee op. Ze
hebben erg veel kleine zwarte pluimpjes die volgens mij hinderlijk zijn voor
het roofdier, ze blijven plakken in de bek. Ook mijn hond begint er niet aan,
en die is niet zo kieskeurig. Op die manier hebben ze wel erg weinig vijanden.
Bij mij broeden ze vaak dicht bij ons huis, waar geen roofvogels komen.
BRUSSEL Ruim de helft (52 percent) van het fruit in
ons land bevat resten van pesticiden. Dat blijkt uit een recent Europeesrapport. Bij 8 procent van dat fruit worden
de normen voor pesticiden bovendien overtreden. Dat is bijna twee keer zoveel
als het Europese gemiddelde.
De vruchten waarin het meest pesticiden
gevonden worden zijn druiven, bananen en peren.
Het federaal Agentschap voor de Veiligheid
van de Voedselketen (FAVV) stelt datde
groenten en het fruit in ons land nog altijd veilig zijn, ondanks het gebruik
van bestrijdingsmiddelen. Uit het activiteitenverslag 2007 van het Voedselagentschap
blijkt dat er slechts 5,8 procent van de groenten en fruit in België
non-conformiteiten werden vastgesteld in verband met residuen. Zelfs het eten
van grote hoeveelheden in ons land verkochte groenten en fruit houdt helemaal
geen gevaar in voor residuen aldus het FAVV.
Bron: De Morgen 18/10/2008
Naschrift: Het lijkt mij toch beter zelf je fruit te kweken
zonder spuiten.
En nog een noot: Herlees de laatste zin: "houdt helemaal geen gevaar in voor residuen"
De Bittenfelder leerde ik kennen van Gilbert Van Looveren, die in
de tachtigerjaren een fruitboomkwekerij had te Gooreind-Wuustwezel. Zijn half
en hoogstammen kweekte hij op onderstam Bittenfelder. Bart De Quidt te
Kemmel-Heuvelland gaat op dezelfde manier te werk. Als tussenstam ent men
Keuleman (om wille van van de gezonde, rechte stam) en dan op de gewenste
hoogte het ras.
Mijn Bramleys Seedling en Notarisappel, beiden forse halfstammen komen
nog van Gilbert.
In Duitsland is Bittenfelder een van de rassen in de Streuobst, bomen
langs wegen, velden en in weiden, waarvan de vruchten meestal gebruikt worden
voor de verwerking.
De Bittenfelderappelen rijpen pas eind oktober, begin november en hangen
windvast. Niet zelden kan men tijdens de winter bomen zien, nog behangen met
vruchten.
De middelmatig grote, gele appel smaakt zuur, niettegenstaande zijn hoog
suikergehalte (1:9) en is een zeer goede sapappel.
Bittenfelder kan goed tegen natte grond en is een zeer gezonde groeier.
De zaailing stamt van rond 1930 te Bittenfeld in Baden-Wurttemberg, een land in
het zuidwesten van Duitsland.
Via Louis Eelen, die er op bezoek was geweest met de Tuinclub van
Herentals kwam ik in contact met Gert De Herdt te Geel, die als liefhebber, met
artistiek bloed, zweert bij Bittenfelder. Vergeet een MM 111, diegroeien niet zo goed en gezond als
Bittenfelder.
Gert kweekt biologisch met veel compost. Hij zorgt voor bloemen als
waardplanten voor de nuttige insecten. Hij maakt gebruik van tagetes tegen
aaltjes. Hier en daar zag ik zelfs tabaksplanten staan als afweer. Tussen de
rijen staat klaver of een groenbemester.
Bittenfelder zou bij het begin eerder zwak groeien, maar de in maart met
driehoeksenting geënte bomen tonen al een flinke kroonvorming. Deze bomen
vragen wel een plantafstand van 5 -6 m, afhankelijk van het erop geënte ras.
Mij viel op welk goed formaat de Annanasreinetten hebben, in vergelijking
met die van mij op MM 106, die trouwens al een tijd weg zijn. Spontaan maak ik
de vergelijking met mijn zeer forse Notarisappels op Bittenfelder.
Voor
iemand die ruim plaats heeft lijkt Bittenfelder een zeer interessante
onderstam, maar voor de meeste mensen de meeste kavels worden kleiner en
kleiner - lijkt de haagvorm met boompjes
op een meter van elkaar, op M 26 of B9, een nieuwe, Russische onderstam , zoals
Willy Mahieu (*) van Jabbeke die aanraadt, de meest aangewezen keuze.
(*) Willy MahieuAppels en Peren,
laagstammige Fruitbomen van A tot Z. Lannoo
2005ISBN 90 209 6010 5
Enkele dagen terug
heb ik mijn Rabau appelen, een van de donkerste van de grijze Reinetten
geoogst. Alhoewel een echte winterappel die pas op smaak komt in
januari-februari, waren de meeste vruchten (M7 onderstam) reeds gevallen.
Wat mij nog het
meest verwonderde is dat op enkele dagen tijd de merels een ware ravage hadden
aangericht. Nauwelijks nog een gave vrucht te vinden.
En ik die dacht dat
merels het vooral op rode vruchten gemunt hebben.
Dit is ten dele ook
zo: aan mijn verste Jupiterboom vond ik vandaag geen enkele vrucht meer. Rode
Schone van Boscoop: gedecimeerd. (Trouwens die had ik al 10 dagen vroeger
moeten plukken).
Aan een kleine,
rode Bellefleur, met heel veel vruchten, zowel op de grond als op de boom,
wordt haast niet geraakt.
Naar de Ecolette,
stralend rode appelen, die daarenboven nog niet vallen, wordt helemaal niet
omgezien!
Rarara? Is de pel
te hard?
Let bij de Bellefleurs op de afgeknipte kankertakken. Deze Bellefleur is erg kankergevoelig. Na het wegknippen van enkele grote, aangetaste takken is de situatie toch duidelijk verbeterd.
Zowel de Rabau als de Bellefleur zijn sterk alternerend en dragen pas om de twee jaar.
De Ecolette, een resistente appel van Wageningen is sterk aan te raden.
Nationale Fruittentoonstelling van de NBS te Geel Ten Aard 12 okt.
Nationale
Fruittentoonstelling van de NBS te Geel Ten Aard 12 okt.
Het Provinciaal Landbouwcentrum de
Hooibeekhoeve bood een goede accommodatie, maar ligt ver van de bewoonde
wereld. Enkel fervente fruitliefhebbers wisten er te geraken.
Voor mij was de determinatiestand
samen met Eddy Vets, Louis Hoegaerts en Louis Millis een interessante ervaring.
Er komen eveneens ervaren
fruitkenners op af, ook uit Nederland. Ze hadden een curiositeit bij: een
Gieser Wildemanpeertje waarin het bloemkroonstadium nog te herkennen is (foto).
Van Marc Dierckx leerden we de Spencer
kennen, een appel uit het Canadese British Columbia, kruising tussen McIntosh
en Golden Delicious, geïntroduceerd in 1959. Het is een mooie, rode appel,
groot, een gezond en vruchtbaar ras, aangename smaak, knapperig, zoet, sappig,
bewaart tot december.
Vanmiddag merkte kleinkind Isis op de grond voor de veranda deze fraaie, gele rups op. Met 'Onze Vlinders van D. Ter Haar erbij lijkt die veel weg te hebben van de Meriansborstel D. pudibunda L.Deze rups leeft op allerlei loofhout.
Eigenlijk een
rotdag om iets te organiseren, met op geregelde tijden motregen en gelukkig pas
na 16 u zwaardere regen.
Toch daagde er
behoorlijk wat volk op.Ik ben in de
voormiddag geweest omdat men in de namiddag meer regen voorspelde.
Eddy is een eminent
lid van de Nationale Boomgaardenstichting (NBS) en voorzitter van de Mechelse
afdeling.
Te Itegem op de
Bevelse Steenweg bezit hij een grote boomgaard waarin hij de Belgische rassen
wil laten herleven. Daarbij wordt hij flink geholpen door Louis Millis voor het
praktische veredelingswerk. Daarnaast verzamelt hij de Reinetten.
In de schuur had
hij een reeks van zijn rassen uitgestaldom er sappig over te vertellen en te laten poeven.
De vroege herfstrassen
als Transparente de Croncel waren niet meer te genieten.
Gelukkig hield de
miezerige regen soms op en trok men de boomgaard in.
Eddy heeft er een
vruchtbare Court Pendu staan, een met de Sterappel zeer laat bloemende appel.
Hij wees op de noodzakelijkheid van wederzijdse bestuiving. De beroemde
Sterappel is duidelijk niet zijn lieveling. Van de Sterappel zijn er meerdere
mutaties leerde ik. Hij toonde een erg grote, zij het lichtere, dubbele
Sterappel. Jacques Lebel ligt ook niet in zijn gratie. Ik was niet de enige om
te presteren. Intertessant was het om de Vlaamse Bellefleur of Berglander te
zien.
Dat ook iemand die
heel veel pomologische kennis bezit het niet altijd bij het rechte eind heeft
bleek als hij zijn Reinette de Chenée aanwees en liet proeven. Dit is beslist
niet het ras dat ik destijds, dank zij Leo Peeters, heb leren kennen.
Halverwege de tachtigerjaren had Leo het initiatief genomen in onze
Veltwerkgroep Antwerpen-Voorkempen om MM 106 onderstammen , die hij in Klein
Brabant was gaan aanschaffen, voor te occuleren met de Reinette de Chenée en
waarop men dan zijn eigen voorkeurras zelf mocht enten. Bij mislukking hield
men toch de Reintte de Chenée over.
Ik heb mijn
exemplaar niet verder geënt. Het ras bleek regelmatig vruchtbaar, doch erg
kankergevoelig. Regelmatige verzorging was nodig. Het bleef een vrij kleine
boom, maar met lekkere, wel iets drogere appels.
Eddy bekwam zijn
boom rechtstreeks uit Wallonië, de bakermat van dit ras en vertrouwde uiteraard
op de juistheid. Maar fouten worden overal gemaakt.
13 okt "Mea Culpa!" zei men vroeger. Gisteren is mij het licht opgegaan! Op de stand van de Nationale Boomgaardenstichting te Geel zag ik een bak Reinette de Chenée. Naar alle waarschijnlijkheid hebben wij gewerkt met een Reinette de France. Door het noodgedwongen verplanten wegens de aardgasleiding, waren er dit jaar geen vruchten. Dit moet ik onthouden voor volgend jaar.
Een opvallende ras
was Schmidt Hübsch, een Duitse mutatie van de Schone van Boskoop. Zo vol
beladen met grote, prachtige, rood kleurende vruchten dat takken afbraken.
Iemand heeft dit ras tijdens de oorlog meegenomen en hier gereïntroduceerd als Bieling.
Van
Eddy heb ik geleerd dat een boom gevoed moet worden. Als
wij honger hebben gaan we eten; een boommoet zijn eten gebracht worden! Hij
mulchet met een goede laag stalmest. Zie de fotos van zijn perenhagen. Een
peer heeft nog meer behoefte aan voeding dan een appel.
Dertig jaar terug
verkeerde ik in de mening dat peren het op zandgrond niet deden, tot ik leerde
dat met een betere voedselvoorziening toch goede resultaten kunnen behaald worden.
Onder de dikke
bedekking hebben echter ook de woelmuizen het naar hun zin. Eddy toonde een
zelf geconstrueerde plantkorf, die mits goed aangebracht, effectief blijkt
tegen wraat. Zie foto.
De verste boom in
de bezochte rij is een late Reinette waarvan ik de naam vertgeten ben, maar die
hij zeer interessant vindt; zeer vruchtbaar ook.
Zelf had ik twee
van mijn rassen meegebracht die tot de echte goudreinetten zouden te rekenen
zijn: Golden Reinette. De ene een forse appel, die nu practisch zijn optimale
eetkwaliteit bereikt en de andere die we
destijds in onze Veltwerkgroep doorgaven als Boer van Wemmel, van middelmatig
formaat, maar nu een heerlijke vrucht. Deze Goudreinetten hebben hun beste
tijd gehad tegen november. De Schone Van Boskoop komt dan pas goed op smaak en
bewaart tot februari.
Zelf vonden we de open
dag ook zeer geslaagd, wij hadden immers iets dergelijks nog nooit gedaan, en
het weer was ongelooflijk. Vooral de reacties van de mensen deden ons goed.
Het blijkt dat veel mensen
zaken voor bijzonder houden die het in mijn ogen niet zijn. Maar misschien zijn
veel mensen al te ver af komen te staan van de boerderij en van de natuur. Want
ook mijn groentetuin, die er wel eens beter heeft voorgestaan, werd door
sommigen geroemd alsof het een wereldwonder was.
Ook de deelnemers hadden
een goede dag. De man van de fuitpers was zeer enthousiast. Hij vertelde dat er
geen bank was die hem geld wilde lenen om een mobiele fruitpers aan te schaffen,
terwijl het nu toch wel aardig loopt. Die banken weten het ook allemaal niet zo
goed.
Vorig jaar had ik zeer
goed sap geproefd van de pers op een andere locatie. Dit jaar heb ik ook even
geproefd, maar dat vond ik toch iets minder, iets te zuur. Ons eigen sap viel
ons erg mee, dat zal vlug op zijn denk ik. Voor een kleine neef ga ik proberen
nog wat pakken in te slaan via de Stichting Landschapsverzorging.
Hopelijk is jouw sap ook
zo'n succes. Ga je er ook wijn van maken? Het is koud geperst, en snel dus
weing geoxideerd, ik denk dat het zeer geschikt zou kunnen zijn.
Wat betreft je blog, de
laatste weken is de productie weer indrukwekkend, vooral vorige week en
overwegend zeer interessant.
Nu hadden wij het zaterdag
nog even over Mirabelle de Nancy. In Landleven las ik deze week dat er enkele
verbeterde klonen van bestaan, met name de Duitse selecties Bellamira en
Miragrande zijn zelfs zeer geschikt als dessertvrucht. Is daar bij jou iets van
bekend?
Van mijn vijg (die
doorgaat voor een Castle Kennedy, gekocht bij Peter Bauwens van de Nieuwe Tuin)
heb ik op dit moment een serieus aantal herfstvijgen, van de tweede
vruchtzetting dus, en dat gebeurt niet elk jaar. Ze worden veel paarser dan de
1e oogst die al in juli was, en ze zijn lekker, romiger dan de zomerse versie,
maar wel ongeveer half zo groot. Dat is voor deze vijgen geen probleem want ze
zijn nl. normaal erg groot. Frappant is dat van deze struik alle vruchten voor
mezelf zijn en niet voor de insecten. De eerste oogst was voor hun te vroeg, de
tweede oogst te laat. Het is voor mij een troost, want dit jaar had ik
eigenlijk voor het eerst in 25 jaar geen pruimen.
Ik twijfel aan het ras,
want in zijn eigen boekje over vijgen plaatst Bauwens een foto van een vrucht
die totaal niet op die van mij lijkt.
Wat ik wel heb dit jaar
zijn walnoten, van een kwaliteit die mij meevalt na de matige zomer. Blijkbaar
kun je bij mobipers ook walnoten laten persen voor olie, als je ze zonder dop
aanlevert. Misschien ga ik dat nog eens een keer doen, het moet lekker en
gezond zijn, die olie.
Jammer dat we niet meer
gekeken hebben naar mijn Japanse wijnbes. Sinds een paar weken was er weer een
grote tak waarvan de bladere begonnen te krullen en verschrompelen.
En je hebt nog eens een
scheut tegoed van mijn gele stekelbes.
vriendelijke groeten
Karel
Aanvulling:
-Het sap dat ik liet persen vind men hier
zeer goed. Wijn maken doen we al lang niet meer.
-De Bellamira® heb ik 4 jaar geleden
meegebracht van het tuincentrum Der Sängerhof te Meckenheim, iets voorbij
Bonn. Vorig jaar oogstten de vogels. Dit jaar waren er geen pruimen. Ik moet de
boom dit najaar verplanten, want hij staat te dicht bij mijn Winterbanana die ik
helemaal kaal geknipt had met het oog op rooien, doch die liep toch opnieuw uit
en krijgt een nieuwe kans. Ik weet niet of Bellarmina dichterbij te verkrijgen
is.
-Naar ik vernam laat Mobipers de noten
voorlopig nog persen in Frankrijk.
-De Japanse Wijnbes is in tegenstelling met Dormanred vrij droogtegevoelig.
Bij mij stierven in het verleden ook meerdere struiken. Bij het laattijdig herplanten
dit voorjaar overleefde geen enkele van de 3 Japanse Wijnbessen, terwijl de
meeste braamachtigen wel overleefden. In de toekomst voorzie ik in een dikke
mulchlaag tegen droogtestress.
Volgende zondag 5 okt. te Itegem Bevelse stwg 85 bij Eddy Vets. 10 18 UEddy is
voorzitter van de Mechelse Pomologen. Hij wordt bijgestaan door Louis Millis,
een fantastische enter en kweker van vele fruitsoorten.
Je komt hier in een grote boomgaard. Naast het kweken
van de Mechelse rassen is Eddy gefacineerd door de grote familie van de Renetten.
De kweek hier is biologisch.
De Nationale
fruittentoonstelling
van de Nationale Boomgaardenstichting (NBS)
gaat dit jaar door op zo. 12 okt. te
Geel Ten Aard in de Hooibeekhoeve,Hooibeeksedijk. 10 18 U
Meer dan 300 oude en
streekeigen fruitrassen. Een ideale kans voor de belangstellenden of personen
met plantplannen om ons nationaal fruitassortiment te leren kennen en kennis te
maken met de verschillende kenmerken en eigenschappen van de onderscheiden
rassen.
Tevens zijn er lekkere fruitbereidingen
voorzien, zoals rasechte fruitsappen (Gascoigner Scarlet sap, Keuleman sap,
Court-Pendu sap, .), fruithoning van de eigen hoogstamboomgaarden, appel-
en perenstroop gemaakt van fruit uit hoogstamboomgaarden, zonder enige
toevoeging, Een uitgebreide proef- en verkoopstand van authentieke
appel- en perenrassen.
Heeft u een voor u
onbekende fruitboom in uw tuin staan, breng dan gerust een vijftal vruchten
mee, dan zoeken de NBS-medewerkers voor u uit om welke fruitsoort dit gaat.
De Hooibeekhoeve is het praktijk en
voorlichtingscentrum voor de melkveehouderij in de provincie Antwerpen.Je maakt er tevens kennis met
verschillende aspecten van landbouw en platteland.
Zo. 19 oktFruithappening
van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen10 18 Uin het Cultureel Centrum te
Zwalm. Vorig jaar was Kruishoutem aan de buurt.
Men heeft mij gevraagd twee maal een half uur te
spreken over de aanplant, het onderhoud en de mogelijke ziektes.
Zoals telkenjare zijn er veel standen en activiteiten
rond het fruitgebeuren.
Foto's Fruit van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland Open Deur K. Martinet Heikant
Eisinger Klumpke
Zoete Ermgaard
Pondspeer of Catillac
Karmijn de Sonnaville
Gloster
Falstaff: (door mij meegebracht) Kruising van East Malling tussen James Grieve en Golden Delicious.
Geïntroduceerd in 1986; rijke smaak; groeit voldoende gezond.
Was het in 74 of 76?
dat we in Brussel een film zagen hoe Jean Pain in het zuiden van Frankrijk het
houtgewas uit brandgangen composteerde en de compost gebruikte in zijn tuin
midden de wildernis. Die tuin was echt gebarricadeerd met boomstammen om de
everzwijnen buiten te houden.
Frederik Vanden
Brande van Londerzeel, 2 de Veltvoorzitter van 1978 tot 1980, vertaalde het boek
van Jean Pain Een andere Tuin. Op Hof ter Winkelen richtte hij zijn eigen
compostwerf voor compostering van vers houtgewas op. Hieruit groeide de vzw Comité
Jean Pain. De man kwam hier regelmatig op bezoek. Je weet: niemand is sant in eigen (Frankrijk) land.
Frederik kon 3
werkkrachten van het door de regering net gecreëerde Bijzonder Tijdelijk Kader, om
de werkeloosheid op te vangen, tewerkstellen. In Velt konden we 12 krachten aantrekken.Een
formidabele steun in de rug.
Frederik haalde de
woorden aan van Jean Pain: lAnnée 1981 sera lannée de lexplosition! . In
Readers Digest van mei/81 verscheen een reportage van 7 blz., in een oplage van
32.000.000 exemplaren.Reactie: 16.000
brieven. Zes weken daarop begaf het hart van Jean Pain.
Londerzeel groeide
uit tot een internationaal centrum. Personen uit 65 landen kwamen er al op stage.
Met Frederik kan het ook in het Esperanto.
Met Filip Robinet
en zijn opvolger Gerrit Van Dale werden er knappe medewerkers aangetrokken.
De overheid zag het
belang in van compostverwerking en richtte de Vlaamse Compostorganisatie, VLACO
vzw op. Gerrit heeft de cel Thuiscomposteren met de vorming en de begeleiding
van de compostmeesters onder zijn hoede.
Die begeleiding
waren we in Nederland vergeten getuigde Harry Winckels van VAM, Nederland.
Gerrit Van Dale
combineert zijn job met het Comité Jean Pain, waarvan hij onlangs de nieuwe
voorzitter werd, na bevordering van de 82 jarige Frederik Vanden Brande tot
erevoorzitter.
We waren blij met
het terugzien van Jean Cornelis, toen voorzitter van Velt Ukkel-Brussel, een
van de eerste Veltafdelingen en medestichter van de vzw Comité Jean Pain.
We genoten van het
verhaal van Luc Van Acker, nu in de top van Ovam, hoe hij met echtgenote en
dochtertje voor info kwam en ter plaatse aangetrokken werd als medestichter.
Gerrit leidde in
zijn eigen stijl de verschillende sprekers in.
De burgervader van
Londerzeel onderlijnde de pioniersrol van Frederik Vanden Brande. Bij een
vorige viering kreeg Frederik al de eretitel ereburger van Londerzeel, net
als Gerard Walschap.
Uit de toespraak
van de vertegenwoordiger van de provincie Brabant onthield ik hoe deze
provincie het verst staat met de steun voor het compostcentrum. Jan Vannoppen, sinds vorig jaar de directeur van Velt, bracht een gesmaakt eresaluut vanuit zijn ervaringsrijke achtergrond.
Het Comité heeft
ook zijn vertegenwoordigers in Brussel en Wallonië. Vanuit Frankrijk kwam
iemand aan het woord van de compostmeesterwerking te Valenciennes. Iemand
bracht ook een groet in het Spaans. Harry Swinkels van de Vuil Afvoer
Maatschappij (VAM) in Nederland, die al van veel vroeger compost maakt, was vol
waardering voor het werk in Vlaanderen.
Daarna bezochten we
de werf.
De bekomen compost
gaat reeds al de tijdnaar de 12 tuintjes
van dorpsgenoten. Haast iedereen teelt ook asperges. Die doen het blijkbaar
goed in al die humus. Ik meen een C (koolstofgehalte) van 35 te hebben gehoord!
Op Hof Ter Winkelen word je altijd hartelijk ontvangen.Daartoe draagt ook Lauraine bij, de echtgenote van Frederik.
Open Deur bij Karel Martinet door de Stichting Landschapsbeheer Zeeland te Heikant Hulst
Open Deur bij Karel Martinet
door de Stichting Landschapsbeheer Zeeland te Heikant Hulst
27
september, schitterend Herfstweer
Een
tot in de puntjes verzorgde ontvangst
Hier was tot kort
na de oorlog een vlasbewerkingsbedrijf gevestigd. Bolle, familie van ons, had
op De Reiger te Ichtegem een gelijkaardig bedrijf. Ik heb als kind dikwijls
naar het zwingelen staan kijken, het wegslaan van de lemen, de gebroken,
houtige omhulsels van de vlasdraad. Tijdens de wintermaanden werd een soort
ketel gevuld met lemen omgekeerd op de Leuvense stoof gezet. De lemen brandden
gedurende lange tijd en gaven extra warmte. Over meerdere
vlasbewerkingstoestellen werd uitleg gegeven door vakmensen uit de tijd.
De 100 jarige, machtige
schuur vormde een bijzonder attractiepunt. Op de oude dorpsvloer werd het
dorsen met de vlegel (vlei in het West-Vlaams) gedemonstreerd. Bij ons thuis werd
nog gedeeltelijk gedorsen tijdens de oorlog.
Voor de oorlog al had
de dorsmachine haar intrede gedaan. Uit mijn prilste kinderjaren herinner ik
mij nog Den Duvel met indrukwekkende zwarte snoet die met een brander verhit
werd. Met alle beschikbaar volk werd aan de lange, brede aandrijfriem tussen de
stoommachine en de dorsmachine getrokken om het aandrijfmechanisme op gang te
trekken.Tegen het begin der oorlogsjaren werd die stoommachine al vervangen
door een speciale tractor.
Een van de laatste dorsmachines
kon men in de wei aan het werk zien. Voor de bediening was maar één man meer
nodig, plus de man op de schelf om de schoven met de vork toe te leveren. Bij
volle werking is er nog iemand nodig bij het graan en bij het geperste stro.
Voor mij het
interessantste was echter de kennismaking met de Mobipers,
een complete sapbereidingsmachine van een jong echtpaar uit Zoelen bij Tiel, de
Betuwe, de fruitstreek van Nederland.
De machine werd
naar eigen ontwerp van de man gebouwd en is nu voor het tweede jaar in bedrijf.
De capaciteit is 500 l per uur. Het sap komt in een bag-in-box van 5 l
met tapkraantje. Blijft 2 j goed, geopend tot 8 weken.
De NBS heeft dit
najaar ook hen voor een paar dagen ingehuurd, naast iemand van Aken, met een
iets minder grote capaciteit, voor nog een 5 tal dagen. De bedoeling van de NBS
is om volgend jaar over een eigen sapmobiel te beschikken. Men dient vooraf in
te schrijven met minimum 75 kg en zich op het uitgestippelde moment aan te
bieden.
Het rendement sap
zou 70 % bedragen. Ik kon 190 l sap inladen.
Er waren nog andere
werkende toestellen als bv een haverpletter. Verder tochten met de huifkar.
Meerdere standen, waaronder een fruitstand van de Stichting Landschapsbeheer
Zeeland. Dit is een recent initiatief, gecoördineerd door Theo Aernoudts.
Karel verzorgde
geleide rondleidingen. Ik kon mij aansluiten bij de eerste, die na veel
omzwervingen via gebouwen en demonstraties tenslotte eindigde in zijn tuin.
Dank Karel voor de boeiende uitleg.
Zorba is onze halfwilde,
gesneden witte kater, gekregen van nonkel Andre Lagrou van Leffinge. Kleinkind
Jasmien heeft die destijds een beetje tam gekregen. Als die honger heeft is die
eventjes te aaien maar je moet opletten, want de klauwen zwiepen nog steeds zo
uit.
Vanmorgen lag er
een volwassen bruine rat aan de achterdeur.
Hij doet dus nog
steeds zijn werk. Maar ik vrees dat ook zangvogeltjes sneuvelen. Die worden
niet tentoongespreid maar opgepeuzeld. Een verdwaalde veer zegt soms genoeg.
Als dit van een merel is raakt mij dat niet. Hier zie ik geen afname van het
aantal.
Gans onze zuidgevel
is op dit ogenblik goed gebarricadeerd met insectendoek over de druiven. Na een
week is de vesting nog niet ingenomen.
In de voormiddag
bezoek aan het geboortehuis-museum van pater Damiaan te Tremelo.
Wie destijds
melaatsheid opliep werd veroordeeld tot afzondering. Een van die
vergeetplaatsen was een stuk van het eiland Molokai, afgesloten van de rest van
het eiland door een hoge bergrug. Pater Damiaan ging midden onder hen wonen,
bouwde er een kerk en woningen. Hij werd zelf besmet en stierf er in 1889, het
geboortejaar van mijn vader.
Het waren
protestantse zendelingen die het werk van pater Damiaan wereldkundig maakten.
Molokai behoort tot
Hawaï, nu de 50 ste staat van de Verenigde Staten.
De besmetting loopt
men op door speeksel. Als men met de handen uit een gezamelijke pot eet met
besmette personen in hun incubatieperiode van 6 jaar, is de kans groot om ook
besmet te geraken. Melaatsen voelen zich niet ziek. De zieke plaatsen, met in
die tijd afgrijselijke en stinkende wonden, zijn gevoelloos geworden.
Mits een
behandeling van 2 jaar geneest men nu volledig. Door goede verzorging tracht
men intussen niet te veel weefsel te laten verloren gaan.
Het
namiddagprogramma staat in het teken van de Hagelandse wijn te
Wezemaal-Rotselaar.
Eerst maken we met
gids Etienne Vanoosthuyse, een doorwinterde kenner, een flinke wandeling naar
en op de Wijngaardberg. Hij heeft zijn eigen wijngaard op een andere helling in
Rotselaar. Een van zijn buren hebben we eind der zestigerjaren nog leren
kennen: eerwaarde heer professor Bouts, natuurgeneeskundige, die er woonde op een
domein van 8 Ha. Hij is een vijftal jaar geleden op de gezegende leeftijd van 99
jaar en 11 maanden overleden.
Vroeger heeft men
op de Wijngaardberg van Wezemaal terrassen aangelegd voor wijnbouw. Op de
kam bouwde men met de uitgedolven ijzerzandstenen een 1,80 m hoge en 1,6 km
lange muur als beschutting tegen de Noordenwind. Dit was in de jaren 1810 tot
aan de verwoesting van de wijngaarden in Europa door de druivenziekte,
halverwege de 19 de eeuw. Dank zij enting op de onderstam van de Amerikaanse
druif, die hiertegen bestand bleek, heeft de wijnbouw zich opnieuw kunnen herpakken
en zich verder uitbouwen.
Al een tiental jaar
geleden zorgde de gemeente voor het materiaal en vormde zich Den Steenen Muur,
een groep van een 10-12 tal vrijwilligers, die iedere zaterdag voor het verdere
onderhoud en het wijnmaken instaan. De wijngaarden beslaan 1,2 Ha, goed voor
6.000 flessen. 30 % gaat naar de medewerkers, 10 % naar de gemeente en 60 %
staat ter beschikking voor het wijnproeven in kelder en garage van de wijnkelder "Den Steenen Muur" in het vroegere
gemeentehuis van Wezemaal.
Elk jaar is de
voorraad op. Verkoop komt er niet bij.
Bij het begin van
de wandeling zien we de opvallend grote kerk voor een dorp van 1300 zielen. In
vorige eeuwen was het een belangrijk bedevaartdoord naar St. Job. Een verdere
getuige hiervan is de imposante pastorij met kasteelallures met als pastoor een
Norbertijn van Averbode.
Bij het begin van
de wandeling op de Wijngaardberg is er een Pinot Noir wijngaard. Op de eerste
rij zijn de merels sinds een week, na het oogsten van de mais, duchtig beginnen mee te snoepen. Hoger op de berg komen ze
niet. De merels zitten enkel rond de huizen.
De druiven worden
gekweekt aan draden op een naar rechts gebogen gesteltak waarop de draagtakken
staan. Bij het begin van de buiging groeien de twee takken die voor de
vervanging moeten zorgen. Begin volgend jaar zal men de gesteltak met de
vruchttakken van dit jaar afzagen tot tegen de stam en de beste van de twee takken
vlak binden. Hierop zullen zich de nieuwe draagtakken ontwikkelen. De andere
tak wordt op 2 ogen ingeknipt die zullen instaan, de ene als nieuwe gesteltak
en de andere, ingeknipt op 2 ogen, zal zorgen voor de 2 takken als voortzetting
en vernieuwing van de wijnstok.
We zien een
vroegere boomgaard die stilaan ingenomen wordt door het bos. Hoger op de berg
is er enkel nog bos, tot we op een van de vroegere terrassen komen. Daar heeft
men een wijngaardje met het resistente ras Sirius (witte druif) aangelegd. Hier
kweekt men aan palen en zijn er meer vruchttakken. De trossen werden vorige
zaterdag geoogst.
Op de top zien we
eerst nog de restanten van een vroegere ijzerzandsteengroeve met erachter een overblijfsel van de vroegere Stenen Muur.
De andere kant is helemaal
in cultuur met een appelplantage. Men is volop bezig met een eerste tussenpluk van de Jonagold.
De volle paloxen worden tussen de rijen van een nieuwe perenaanplant gezet, misschien
om nog wat na te kleuren met de koude nachten.
We dalen iets
verder terug aan de zuidkant af en komen bij hun grootste wijngaard op de
helling. Bacchus is geplukt; Pinot gris en Dornfelder volgen eerstdaags; voor
de Chardonnay is het wachten tot eind oktober, begin november. Het plezante is
dat we van elk ras een besje kunnen proeven.
Terug in het
centrum nemen we plaats in de garage. Een andere groep heeft de kelder met
tongewelf ingenomen.
Het eerste
geserveerde wijntje, dat best heel goed smaakte, bleek een appelwijn. Daarop
volgde een Pinot gris, iets te zuur betoond. Dan de zeer goede, compelexe
Chardonnay. De Bacchus is vooral aromatisch. Dit jaar laat men de pel 1 dag
meegisten voor een nog beter resultaat. Voor mij was de max de Pinot Noir, de
ingrediënt voor de rode Bourgogne. Zonder pel bekomt men een witte wijn met een
zweempje rood. Mits enkele dagen meegisten van de pel wil men nu ook een rosé
maken. De rode Dornfelder is op. De pas 2 maanden oude Sirius is gewoon lekker. Het meest verrukte mij
een tijd geleden de Bio-Sirius 2005 van De Hageling,Tienen. Ik vond dat een
fenomenaal wijntje.
Ook in België
worden beslist zeer goede wijnen gemaakt. Wezemaal kent de stiel!
Dit jaar heeft men
iets minder druiven, maar die zijn, dank zij de goede septembermaand zeer goed
voorzien van suiker en zuur.
Je kan alvast gaan
proeven tijdens de Wijnfeesten op het laatste weekend van augustus volgend
jaar.
Fotos:
Wezemaal: oud
gemeentehuis met aanpalend wijnkelder Den Steenen Muur.
Aan de voet van de
Wijngaardberg.
Bij de Pinot noir
Bij de Steenen
Muur
De grote wijngaard
met Pinot gris, Bacchus, Chardonnay en Dornfelder.
Dornfelder heeft de
mooiste trossen. De onderste bladeren zijn weggenomen voor betere belichting.
Wat
leuk te lezen dat jullie bij Velt zijn geweest in onze mooie gemeente Gemert.
Ook toevallig is dat wij dit jaar met 75 kinderen een schooltuin hebben bij
Velt. Iedere week gaan onze kinderen onder schooltijd daar tuinieren. Vandaag
worden de erdperen geoogst.
Het
kaartje dat bij u is aangetroffen staat op dit moment nummer 1. 4 km voorsprong
op de nummer 2.
Jan
van der Veen (directeur van jenaplanschool De Pandelaar)
Sissinghurst,
de beroemde tuin van Vita Sackville-West en Sir Harold Nicolson, gecreëerd in
de dertiger jaren; sinds 1967 in het bezit van de National Trust, is steeds een
diepe schoonheidsbeleving.
Knappe fotos op www.invectis.co.uk/sissingKlik op de verschillende gedeelten op het
plannetje om een hele reeks fotos te zien.
Enkele fotos van
ons bezoek.
Wie Sissinghurst
bezoekt heeft een prachtig uitzicht vanuit de als museum ingerichte
woontoren.
Zicht op het
inkomgebouw.
Zicht op de vroegere
bedrijfsgebouwen en hoppeast. Hier werden de hoppebellen gedroogd voor de
bierfabricatie.
Sissinghurst is
bekend om zijn tuinkamers. Hier het centraal punt van de witte tuin.
De boomgaard.
In de boomgaard zagen
we een boom waarvan de vruchten een voor mij ongekende ziekte vertonen.
Bij een eerste zicht dacht ik aan hagelschade, maar dat is het niet. Wie
weet meer?
Wat een onverhoopt
succes: we kunnen mee met de shuttle! Er is haast niemand. We zien in de
verte nog een andere bus en een paar autos. We wachten voor een bord:
18.20 - 20.23 Calais. De shuttle rijdt alternatief op 1 spoor en doet er
ongeveer een uur over, anders 35 minuten. (Foto Magda Schuurmans)
We zijn nr 1. Achter
ons stond nog een auto. (Foto Magda Schuurmans)
Chauffeur Winnie. De
jonge Florens wist hem te charmeren. Voor ons was de tijd zo voorbij.
Brogdale is telkens
een belevenis met al die vruchten in vele vormen, kleuren en smaken.
1.Algemeen
zicht op het appelperceel. (Foto Magda Schuurmans)
2.Sierappels
(Foto Magda Schuurmans)
3.Is
dit geen aantrekkelijke pruim: Gordon
Castle. De smaak was ook goed.
4.Mij
trof de onlangs in speciale vorm gesnoeide pruimen op een opbrengstperceel.
Pruimen worden in blad gesnoeid, meestal na de oogst, maar in deze afhangende
vorm nog nooit gezien. Het betrof wel reeds uitgegroeide bomen. Moet gemakkelijk
zijn om te plukken. Wel altijd gehoord dateen pruim schuin opwaarts moet groeien om zijn groeikracht te behouden.
5.Idem
(fotos Magda Schuurmans).
6.Mooie
peren (fotos Magda Schuurmans).
7.Bij
dekwee Ronda. Dit ras viel op door zijn gezonde groei en mooie vruchten.
(Er is wel een maar, want hier wordt behandeld). Dit is nog een vrij recent ras
van Wädenswil (Zwitserland) en in 1984 in de handel gebracht. Zelfvruchtbaar en
minder vorstgevoelig. Fijnkorrelig vlees, weinig steencellen. Mag niet te laat
geplukt worden om wille van de bruinverkleuring van het vlees cfr Vranja.
8.Na
de ploughmans lunch of pie. Florens is voldaan.
9.We
vertrekken. De majestatische Libanonceder kun je vanop de M2 autoweg zien.