(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    22-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedichtenwandeling

    Gedichtenwandeling

    Met het Davidsfonds Halle Kempen

     

    We vertrokken aan de Vorssebeemden, voor de gelegenheid herdoopt in Halle-Plage.

    Men heeft er een afgraving gedaan om het Schijn meer water te laten bufferen.

    Miel kint had de zeefdrukken van de gedichten gemaakt en we kregen een brochuurtje met de gedichten en wat uitleg over de dichters.

    Mia Van Aelst droeg de gedichten voor.

    Foto’s

    Aan Halle-Plage

    Idem

    Gedicht

    Oversteken op de MedelaarStervende wilgen Majestatische bomen, te oud? Ik vermoed dat de afgravingswerken naast het Schijn er wel voor iets tussen zitten

    Gedicht

    Miel en Mia, stopplaats Kleine Medelaar

    Koeien van Marcel Cools, de enige resterende boer van het dorp

    Gedicht

    Stervende wilgen Majestatische bomen, te oud? Ik vermoed dat de afgravingswerken naast het Schijn er wel voor iets tussen zitten



















    22-07-2014, 10:06 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Poel

    Gedicht

    Op het Emmapad

    Gedicht

    Veld St. Janskruid

    Bij het huis van Bruno en Mia

    Toehoorders

    Gedicht

    Gedicht

     



















    22-07-2014, 09:54 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    21-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broer Leo op de afscheidsviering

    Broer Leo op de afscheidsviering

     

    Mijn Zus, sterk en ondernemend, maar ook gevoelig en kwetsbaar

    Voor al wie nauw verbonden is met Aleide is het een troost, een bron van voldoening dat haar grote inzet, haar moed en dynamisme geprezen worden. Zij is ’de sterke vrouw’. Niet de sterke vrouw van de Bijbel, zoals mijn Zus onlangs nog benadrukte, die zich alleen maar in het verborgene uitslooft voor man en kinderen. Zij is de geëmancipeerde sterke vrouw. De feministe met eigen ambitieuze projecten, fier en vrijgevochten. Haar voornaamste bron van levensvreugde, van zelfvertrouwen was ongetwijfeld  het feit dat zij gewaardeerd werd voor haar inzet voor COZOEGO (Kameroen), voor de Ecologie, voor gezonde voeding, en dat zij daarbij ondersteund werd door haar man en kinderen.

    Bij dit afscheid zijn lofbetuigingen terecht. Zelf zou zij daar ook echt van genoten hebben. Ik wil echter ook aandacht vragen voor een ander facet : haar gevoeligheid en kwetsbaarheid. Dat doet niets af van haar grote verdiensten, het brengt haar wel dichter bij ons. Ik wil haar in deze viering niet alleen op een voetstuk zien staan, ik wil ze ook dicht bij ons. Niet alleen applaudisseren, maar haar in mijn armen nemen. Haar ook een beetje koesteren en troosten.

    Zus groeide op als enig meisje tussen drie broers. En zij zette zich schrap tegen onze plagerijen. Ik denk dat wij het haar soms lastig maakten. Daar heb ik nu een beetje spijt van. In de jaren na de oorlog werd ons gezin uiteengetrokken. Het was toen een kwestie van overleven. Zus heeft haar leven lang het gevoel gehad dat zij door die situatie minder kansen kreeg dan haar broers om zich ten volle te ontplooien. Zij bleef hunkeren naar erkenning, bevestiging. Zij had soms het gevoel dat ze niet ernstig werd genomen.

    Zus zette zich totaal in. Zij schrok niet terug voor het nemen van risico’s. Dat gaf regelmatig aanleiding tot kleinere en grotere mislukkingen. Dat viel mij vooral op toen ze verslag uitbracht over haar Afrika projecten : het materiaal voor de zonneovens, fietsen, computers die niet ter bestemming kwamen, geld dat voor andere doeleinden werd gebruikt. Haar reactie daarop was opmerkelijk. Enerzijds spoorde zij onverschrokken de schuldigen op. Wanneer dat geen resultaat opleverde sloot zij het incident af, en ging gewoon door met het project. Dat heeft mij telkens weer met verstomming geslagen. Die generositeit en veerkracht heb ik nog nooit meegemaakt. Ik zou verwachten dat zij zou zeggen ; ‘Nu heb ik er genoeg van. Ik stop er mee’. Neen. Zij gaat gewoon door, met de glimlach. Die levenshouding geldt niet alleen voor die projecten, maar is karakteristiek voor haar persoon. Zij is niet rancuneus, maar genereus ingesteld.

    Die generositeit had voor gevolg dat zij op termijn geen vijanden maakte. Zij was nochtans zeer strijdvaardig. Zij propageerde levenswijzen  en nam standpunten in die door velen niet gedeeld werden. Dat gaf wel eens aanleiding tot botsingen, tot conflicten. Maar dat leidde bij haar niet tot blijvende vijandigheid. Zus was niet rancuneus. De spons er over. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook regelmatig niet met haar eens was, maar wij bleven steeds goed met mekaar opschieten. Daar ben ik blij om.

    Dank je wel, lieve Zus, dapper, gevoelig, genereus, zo blijf je verder leven in ons hart.

    21-07-2014, 23:32 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dank
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dank

    Leen  Veerle  Mieke  Tinneke Peter en ik danken u voor de vele blijken van medeleven

    21-07-2014, 14:58 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    16-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTO’S van Gympie

    FOTO’S van Gympie

    Gympie stuurde mij 3 foto’s door, waarvoor dank

    1. Aleide op een van de Afrikaanse Tuinfeesten

    Tijdens de afscheidsviering vorige zondag nam hij 2 foto’s:

    2. Jasmien en Isis zingen

    3. De broers Robin en Pieter spelen een gesmaakt, zelf gecreëerd gitaarstuk. Hun eerste publieke optreden.







    16-07-2014, 00:27 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    15-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dankkaartje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    15-07-2014, 14:28 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    12-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aleide Lagrou : moeder van Velt


                                                                            Aan de Beheerders en Stafmedewerkers van Velt

     

                                        Aleide Lagrou : moeder van Velt

     

     

    Een mens krijgt soms pas erkenning na zijn dood. Met Pasen, 4 april 1999 was het voor Aleide Lagrou bij een zwaar autoaccident bijna zo ver. Dit bracht mij op een idee.

     

    Zij was het die mij in 1962, na een eenmalig gebruik van een pesticide op prei en het lezen van de bijsluiter aanzette niet meer te spuiten. "Je gebruikt die vuiligheid niet meer. Er zal nog genoeg overschieten voor ons." Bij haar eerste zwangerschap had zij de werken van de Nederlandse arts Dr Hettema gelezen en 'Levend Voedsel' van Kristine Nolfi.

    We lazen over biologisch telen en leerden de eerste pioniers bij ons kennen: Alberic Spillebeen en Pierre Gevaert van Lima.

    Aleide nam op 6 juli 1969, in het kader van haar opleiding tot natuurgids, het initiatief voor een busuitstap naar het biologisch bedrijf 'Berkenhof' te Zwevegem en het natuurreservaat 'De Blankaart'. Al een tijdje was de idee aan het rijpen om een groep te vormen van biologische tuiniers. Op een kernvergadering, dec 1972 van 'Red de Voorkempen' in de actie tegen het duwvaartkanaal bracht zij dit initiatief naar voor. Journalist Alois Schoenmaeckers van De Standaard-Nieuwsbladgroep kwam haar intervieuwen en maakte het initiatief in de krant bekend met als gevolg vele reacties en voorstellen om samen te werken o.a. van 'Natura Sanat' in Brugge. Wij zochten echter contact met 'De Vrienden van de Biologische Teelt' te Beveren-Roeselare. Van Halle uit werden in 1973 meerdere groepen gesticht: Pajottenland werd de derde groep.Volgden St Katelijne-Waver (Netevallei), Limburg, Geel, Waasland, Turnhout…

    Van in het eerste 'Seizoentje' schreef zij over natuurlijke voeding. Hierbij was zij wijs genoeg om zich niet voor de kar te laten spannen van een van de vele voedingsgoeroes of methodes.

    Op de vijfde poging om een overkoepelend bestuur te vormen werd in haar huis te Halle-Zoersel op 20 januari 1974 de Velt vzw gesticht en werd haar huis met haar instemming het landelijk secretariaat.

    Bijna 10 jaar, tot de verhuis naar Wommelgem op 1 okt. 1982, had zij naast de zorg voor het eigen gezin van 6 kinderen, tevens de dagelijkse leiding van het Veltsecretariaat met de gewetensbezwaarden, bediende en vanaf 1978 meerdere BTK-krachten.           Daarnaast ging zij overal spreken en demonstraties geven over ecologische voeding. Zij schreef talloze bijdragen voor 't Seizoentje' en het 'Tussenseizoentje'. In 1980 startte zij voor 500 inschrijvers met een eerste schriftelijke 'Voedingscursus'. In 1982 volgde een tweede cursus, weer voor evenveel gegadigden. In elke provincie waren er samenkomsten.

    Deze werking vond echter te weinig ondersteuning in de toenmalige Veltleiding. Later kwam er zelfs een breuk toen zij niet gevraagd werd mee te schrijven aan het werk 'Ecologische Voeding'.

    Dit nam niet weg dat zij zich op plaatselijk vlak is blijven inzetten.

    In 1981 was zij de inspiratiebron voor de nieuwe naam van Velt: Vereniging Ecologische Leef - en Teeltwijze.

    Om haar enorme verdiensten enerzijds, maar anderzijds gebrek aan officiële erkenning ,stel ik voor haar op zondag 18 april 1999, ter gelegenheid van 25 jaar Velt terecht de titel toe te kennen van : moeder van Velt.

     

    Ik zie er tevens een waardering in voor het werk van vele vrouwen in onze te mannelijke Velt.                                                                          

     

     

     

                          Daniel Willaeys, Halle-Zoersel 11 april ’99

    P.S. Mijn voorstel kwam niet bij de beheerders en verder. De toenmalige voorzitter en een paar stafleden, met wie ik niet de beste maatjes was, beslisten hierover.

    12-07-2014, 00:14 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    08-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aleide Lagrou

    Samen met u nemen wij afscheid van

    Aleide Lagrou

    Liefdevolle moeder

    Moeder van VELT (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren)

    Pionier voor een gezonde en rechtvaardige levenswijze

    Oprichtster en spil van COZOEGO

    (Comité Zoersel - Going Kameroen)

    echtgenote van Daniel Willaeys

    geboren in Antwerpen op 5 december 1933

    en overleden te Halle-Zoersel op 7 juli 2014.

     

    Naar moekes wens, ontvangen wij u graag in de tuin,

    aan de Lage Weg 60 te Halle-Zoersel,

    op zondag 13 juli 2014 om 10 uur.

     

    De afscheidsviering begint om 10.30 uur

    met aansluitend een receptie.

     

    Haar lichaam wordt geschonken aan de UA

    in dienst van de wetenschap.

     

    bloemen, noch kransen, maar een gift is welkom

    op het COZOEGO rekening nummer IBAN BE87 9793 3726 8294

     

    liefste moeke

    Ik zag

    elke dag

    in je ogen

    blauwer en brozer

    meer en meer

    een weerspiegeling

    van de hemel.

    Daniel Willaeys, haar man,

    Peter Willaeys,

         Jochen en Michiel,

    Leen Willaeys en Aminou Hillé,

         Keda, Kael, Nico en Isis,

    Veerle Willaeys en René Beyers,

         Robin, Pieter, Silke en Sarah

    Mieke Willaeys en Filip Colfs,

         Jonas en vriendin Nhu-Quan, Yamsi en Julie,

    Tinneke Willaeys en Werner Dhondt,

         Jasmien en Jonathan,

    haar kinderen en kleinkinderen,

     

    Jan(†) Lagrou,

    Leo en Marie-Anne Lagrou - Dewulf,

         kinderen en kleinkinderen,

    Evert en Lieve Lagrou - Dries,

         kinderen en kleinkinderen,

    Johan en Colette Meulemeester - Martens, Carmen(†) Lagrou,

         kinderen en kleinkinderen

    Joseph en Rosa Dedeene - Willaeys,

         kinderen en kleinkinderen,

    Roger en Maria(†) Saelens - Willaeys,

         kinderen en kleinkinderen,

    Raphaël Willaeys,

     

    haar broers, halfzus, schoonbroers, schoonzussen, neven en nichten.

     

    Uitvaartverzorging Fr. Marschang Antwerpen, Zoersel, Merksem

    03-233 01 65 - www.marschang.be

    08-07-2014, 15:32 geschreven door Daantje

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    05-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aleide
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aleide

    Zij heeft uitdrukkelijk gevraagd om geen bezoek meer te ontvangen. Haar einde nadert nu. Ik tref het dat dochter Veerle, arts haar voortdurend bijstaat, omringd door de andere kinderen.

    05-07-2014, 16:38 geschreven door Daantje

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    29-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vruchten Braambozen

     

    Vruchten Braambozen

    Nu heb ik zekerheid: de vruchten van de Buckingham Taybes, de ongestekelde mutatie van 1995 zijn identiek met de oorspronkelijke, gestekelde Medana Taybes zijn.

    Ik heb ze naast elkaar staan en op die plaats draagt de Buckingham voor ’t eerst.

    Zie de foto’s, daterend van 21 juni.

    1. Links staat de Buckingham , rechts de gestekelde

    2. Idem

    3. Idem

    4. Vruchten van nog een andere Medana Tayberry

    5. Obsidian: de grootste bessen lijken al geplukt. De vruchten smaken zeer aangenaam, minder complex dan de Taybes.

    6. Idem

    7. Idem

    8. Van dezelfde famile is Metolius, iets smallere, langwerpige bessen. De smaak is goed doch minder dan Obsidian.

    9. Idem



















    29-06-2014, 16:19 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    10. Adrienne werd gekweekt door Derek Jennings na zijn pensionering als onderzoeker aan het Scottish Crop Research institute

    11. Idem. De vruchten hangen meer verscholen tussen de weelderige bladeren.

    12. Helen werd eveneens gekweekt door Derek Jennings na zijn pensionering. Was de onderzoeker aan het Scottish Crop Research institute.

    13. Idem. Ik heb nog nooit zoveel vruchten gezien als dit jaar. Je zou zeggen veel meer vruchten dan bladeren.

    14. De afstervende Kotata gevolg van de heksenbezemziekte besproken in de blog van 13-03-2014. (Een beginnende aantasting bij de jongste Kotata, een braamboos. Ik heb de aangetaste plek zo goed als het ging uitgeknipt. Misschien een (kleine) kans dat het lukt?)

    15. Idem

    16. Zwarte framboos

    17. Bramenhaag

    18. Als toemaatje: rijpende Amerikaanse kruisbessen

     



















    29-06-2014, 16:10 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naschrift Taybessen

    Naschrift Taybessen

    Op de vorige blog zag u de grote oogst Taybessen.

    In de winkel zal u deze bessen niet vinden. Daarvoor zijn ze te teer. Ze hebben geen uitstalleven zoals dat heet. Ze dienen praktisch onmiddellijk te worden verwerkt of ingevroren.

    Een keer heb ik de vraag gekregen waar dergelijke bessen te verkrijgen waren om ze te verwerken in ijsroom.

    25-06-2014, 09:49 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    24-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medana Taybessen
    1. Medana Taybessen

    Dit zijn de vruchten, vanmorgen geplukt van 1 struik van de oorspronkelijke, gestekelde Taybes, de braamboos (half braam half framboos) die al in 1978 op de markt kwam en nog steeds een van de beste braambozen is.

    Er steekt ook een vreemde eend in de bijt; in dit geval de zwarte braamboos Metolius, doch deze is duidelijk minder van kwaliteit.









    24-06-2014, 10:47 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    19-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opendeur dag Dodoenstuin

    Dit weekend opendeur dag Dodoenstuin

     

    De Dodoenstuin in het park van Schilde, op het einde van de Bellevuedreef is een verwezenlijking van onze Veltafdeling Antwerpen-Voorkempen halverwege de zeventigerjaren. Jos Ratinckx, onze voorzitter, tuinarchitect, was de realisator.

    Nu is er een nieuw elan.

    ZATERDAG 21 JUNI van 13 uur tot 18 uur met allerlei leuke activiteiten in de tuin

    Naast een bezoek aan de tuin kunnen jullie zien hoe je op een eenvoudige manier een bijenhotel kunnen maken. Patrick demonstreert hoe je met kruiden een lekkere risotto, pasta kan klaarmaken en nog andere activiteiten.

    Er worden zowel zaterdag als zondag ook plantjes/zaden verkocht. Mochten jullie in het bezit zijn van een overstock van plant-zaaigoed of zaden, dan zijn jullie eveneens welkom om deze aan de man te brengen.

    ZONDAG 22 JUNI van 13 uur tot 20 uur.

    Om 13 uur starten we met het maken van een kruidenspiraal. Je bent van harte welkom op deze workshop. Een tuinbezoek en een culinair avontuur krijgen jullie er ook nog bij.

    Maar om 17 uur starten ‘LES BUSICIENS’, een zeer goede groep die wereldmuziek op een zeer aangename manier brengen. Dit optreden duurt tot 20 uur.

    Meer info: 

    mieke vanderhaeghen
    maria clarastraat 4
    2160 Wommelgem
    0474/742624

     

    19-06-2014, 13:34 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    17-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met Davidsfonds Halle-Kempen naar de Westhoek

    Met Davidsfonds Halle-Kempen naar de Westhoek

    Voor de jaarlijkse reis had deze keer de voorzitter, Lionel Vandenberghe, voormalig voorzitter van het IJzerbedevaartcomité (1989-2002) de touwtjes in handen. Een volle bus. Er zijn 2 zonen van oudstrijders mee: musicus Gust De Groof en ik. Lionel zal gedurende de ganse reis honderduit vertellen en de bus wel een paar keer op smalle paadjes loodsen.

    We krijgen een witte papaver opgespeld. In 1933 gelanceerd als symbool voor de afwijzing van oorlog en hoop op “nooit meer oorlog”. De rode werd in 1926 voor het eerst gebruikt voor het liefdadigheidswerk van het Britse leger.

    Eerste stop te Nieuwpoort. Na een croissant en een koffiekoek –niet de grote boterkoeken van meer in het binnenland- ging het naar de Ganzepoort, waar meerdere kanalen samenkomen, van waaruit de onderwaterzetting in oktober 1914 gebeurde. Eerst kwamen we bij het monument voor de Britse gesneuvelden bij Antwerpen en bij de verdere terugtrekking langs de kust.

    Het monument van koning Albert I is afgesloten voor grote restauratie en uitbreidingswerken. We komen aan de Plassendaalse vaart met in de buurt een Frans monument op het Charles De Gaulle pleintje.

    Verder staat er nog een Belgisch herdenkingsmonument en in de voorgevel van een huis zien we de naam van H. Geeraert vermeld, uitvoerder van de onderwaterzetting.

    We rijden tot de westkant van De Panne, even voorbij het standbeeld van Leopold I, die er in 1831 voet aan wal zette als koning der Belgen. Waar destijds de koninklijke villa stond en het eerste hospitaal l’Océan staan nu appartementsblokken.

    Dan slaan we het binnenland in.

    Als we door het Calmeynbos rijden op weg naar Adinkerke, herinnert Lionel aan het misbruik in 1925 van 500 heldenhuldezerkjes om er daar een weg mee aan te leggen. Uit protest werd besloten de Ijzertoren te bouwen.

    We stoppen aan het station Adinkerke–De Panne, iets voorbij Plopsaland, vroeger de Meli, waar we in mijn collegetijd te Torhout een paar keer gingen spelen. Daar ligt nog de reeds lang buiten gebruik gestelde spoorweg naar Frankrijk, die sommigen zouden willen heropenen.

    We rijden door de weidse polders van De Moeren, tot 4 m onder de zeespiegel gelegen, reeds in 1626 door Wensel Cobergher ingepolderd gebied.

    We stoppen aan de weg naar de kasteelhoeve Sint-Flora waar koning Albert I in 1917 ging wonen.

    Op grondgebied Houtem zien we het geboortehuis van Ward Lootvoet, de oprichter van Ecomat (Zoersel) en medereiziger Ivan Lootvoet. Via smalle wegen bereiken we de dorpskom van Houtem, eveneens het geboortedorp van onze Lionel.

    In de voormalige pastorie, met toren, tegenover de kerk bevond zich van 1915 tot 1918 het hoofdkwartier van het Belgisch Leger. Op het kerkhof, rond de kerk, staat het grafmonument van generaal Wielemans. Lionel brengt ons nog naar de plaats van het toenmalige vliegveld met het er tegenoverliggende café van de Vandenberghe’s, zijn voorvaderen.

    In de contreien van Vinkem en Wulveringem bevond zich het nieuwe hospitaal l’Océan en twee scholen voor niet minder dan 600 leerlingen van 5-15 jaar, voor het eerst in Co-educatie.

    Te Bauvoorde passeren we de bio-kleinfruit plantage Frambiosa y Besos van Wim Vandenberghe, de voorzitter van de bio-kleinfruittelers.

    Te Oeren, rond de kerk bevindt zich een kerkhof voor een 500 tal Belgische soldaten. We bemerken ook een paar Heldenhuldezerken, naar Joe English. Onder een van die zerken rust Karel Uytroeven, onderwijzer te Sint-Antonius-Brecht, nu St-Antonius-Zoersel, met een straat naar hem benaamd.

    We toeren even door Alveringem, het dorp van Cyriel Verschaeve. Daar werden destijds de “Open frontbrieven” gedrukt.

    Vandaar gaat het naar de Ijzertoren voor het middagmaal en aansluitend bezoek aan de toren met het panorama, om vervolgens af te dalen in het pas vernieuwde Museum. Eerst geeft gids Steven Maes een gesmaakte inleiding.

    Op de panorama-uitkijk heb je zicht op de bedding van de oude spoorlijn Diksmuide – Nieuwpoort, nu fietsroute. Destijds vormde de iets verhoogde bedding de ”Frontzate”, waarachter de soldaten konden schuilen. Bij pozen is het West-Vlaamse heuvelland, van de Kemmelberg tot de Catsberg in Frankrijk te zien. Ik meen in de verte het Wijnendale bos te onderscheiden, waartegen ik hoog (+/- 47 m) geboren ben, op De Reiger te Ichtegem, op een eerste heuvelrij op 20 km van de kust, van Koekelare, Ichtegem, Wijnendale-Torhout tot Aartrijke, met als hoogste punt 51 m op de Veldemolen te Ichtegem.

    De eerste toren van 50 m werd ingehuldigd op 24 aug. 1930. E.H. Paul Dehem van Ieper, titularis van de vijfde latijnse (nu de 2 de) was er aanwezig en vertelde hoe men met een vliegtuig de massale Ijzerbedevaart trachtte te verstoren.

    Ik heb die toren gezien in 1945. Toen was er al een gat geslagen bij een eerste aanslag. De volledige dynamitering gebeurde in de nacht tussen 15 en 16 maart 1946. De nieuwe toren van 84m werd afgewerkt in 1965 en is een beschermd monument.

    Al afdalend in het Museum zie ik o.a. de heldenhuldezerk van Leo Smits van Antwerpen, broer van Paula Smits, moeder van mijn echtgenote Aleide Lagrou.

    Huiveringwekkend is de donkere passage op passerellen in de ‘Dug Out’, onderaards verblijf, schuilplaats en slaapplaats voor soldaten.

    Het laatste bezoek is aan het Duitse kerkhof te Vladslo met het beroemde, treurende ouderpaar van Käthe Kollwitz met ervoor de grafsteen met o.a. de naam van hun zoon Peter. Hier liggen 25.644 soldaten begraven.

    FOTO’S

    Brits monument

    Idem

    Albert I

    Plassendale vaart

    Frans monument

    Belgisch monument

    H. Geeraert

    Bus

    Glimp op de zee



















    17-06-2014, 10:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Weg naar Sint-Flora in De Moeren

    De Moeren

    Idem

    Ouderlijk huis Lootvoet

    Te Houtem

    Idem

    Kerk

    Pastorie

    Idem



















    17-06-2014, 09:58 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG 2

    Lionel met Gust De Groof

    Grafmonument generaal Wielemans

    Plaats van het oorlogsvliegveld

    Paxpoort

    Restant van de gedynamiteerde toren. In de crypte eronder liggen enkele voorname Vlaamse soldaten.

    De nieuwe toren

    Diksmuide

    Links begint “De Frontzate” en is te volgen tot in de verte. Let op de bomen.

    Ichtegem, mijn geboortegemeente, 13 km



















    17-06-2014, 09:50 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 3

    VERVOLG 3

     

    Huidige spoorlijn naar Veurne met ervoor de bedding van de spoorlijn naar Nieuwpoort. Nu fietsroute.

    Gids Steven Maes

    Heldenhuldezerk Leo Smits

    Vladslo

    Idem

    Idem

    Ouderpaar Käthe Kollwitz

    Grafzerk

    Vladslo



















    17-06-2014, 09:45 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 4

    VERVOLG 4

    Doodprentje Leo Smits. Met dank aan Leo Lagrou die zorgde voor de digitalisering.

    Idem





    17-06-2014, 09:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    16-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feedback Zwartkop (Sylvia atricapilla)

    Feedback Zwartkop (Sylvia atricapilla)

    Van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen ontving ik bericht dat de vogel geringd was te Berchem-Kluisbergen op 08.09.2013, 102 km van hier.

    Sinds een week zie ik regelmatig zwartkoppen in de fruitkooi. Wellicht zijn ze het meest verlekkerd op de blauwe bessen die beginnen te rijpen.

    (zie blog 10-04-2014 of vul bij Zoeken in: zwartkop)

    16-06-2014, 20:52 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!