(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    22-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DEEI 4
    DEEL  4

    Het middageten was in restaurant “De Kaai”, in hangaar 26, naast het loodswezen, met zicht op de stroom. Hier staat ”Het Havenmeisje” naar Eugeen Van Mieghem.

    Iemand van de medereizigers, die vroeger aan de haven werkte, wees ons op de oudste kraan, nog enig in haar soort, die destijds op stoom fungeerde.

    Naast hangaar 27 staat een ander pak oude kranen, hefvermogen 3 ton. Vergelijk met de 800 ton van nu.



















    22-06-2009, 15:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DEEL 5
     DEEL 5

    Volgende halte: de vroegere brandweerkazerne en het pomphuis noord, nu een chick restaurant. Boven de brandweerkazerne  komt ook een grote, architecturale torenconstructie.                                                         

    Wat verder stappen we uit bij het kerkje van Oosterweel, het enige restant van een dorp dat ooit meer dan 1000 zielen telde. Het ligt in een put, 4-5 m lager dan de opgespoten omgeving, voornamelijk ingenomen door petroleumraffinaderijen.

    Vandaar naar Lillo-fort voor de overzet naar Doel.                 We wandelen door de smalle hoofdstraat . De cafe’s hebben veel te doen. Even een kijk in de kerk.                                                     Op de boot worden we letterlijk weggespoeld van de voorplecht door het hoog opspattende water.



















    22-06-2009, 14:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deel 6
    Deel 6

    Aan de overkant in Doel trekken de 170 m hoge koeltorens van de kerncentrale eerst de aandacht.                                       De vele verlaten huizen geven een beklemmende sfeer, waaraan de vele gedichtenvellen aan de huizen maar weinig kunnen veranderen.

    De op het einde van vorige eeuw nog voor 46 miljoen gerestaureerde kerk staat er intact bij. Om de maand is er nog een mis.

    Ernaast worden we door een artiest verwelkomd bij het Rubenshuis, in 1610 gebouwd door Jan Brandt, de vader van van Isabella Brandt, de eerste vrouw van Rubens. Na de dood van de schilder in 1640 erfde zijn 2 de vrouw, Helène Fourment dit pand. Via haar tweede man, een de Bergeyck kwam dit huis in deze familie terecht. Graaf Charles de Bergeyck ijvert als erevoorzitter van de vzw Hooghuis nu mee voor de redding van dit monument.

    Pas gisterenavond vernam de reisleiding dat de horicazaak in de molen op de Scheldedijk van Doel tijdelijk gesloten is en besloten zij dat de laatste pint in Emmadorp, in Nederland, aan het Verdronken Land van Saeftinghe, zou gedronken worden.

    Weer een fantastische uitstap van het Davidsfonds Halle. Vorig jaar waren we in Luik. Voor volgend jaar staat Keulen op het programma.

    FOTOMATERIAAL:

    - Het opspattende water

    - Doel: kerncentrale en molen

    - straat

    - Kerk

    - Voor het Rubenshuis, artiest met Lionel

    - Binnenzicht met Lia en Gust. De cellospeler houdt het al van    gisterenavond uit.

    - Het "Verdronken Land van Saeftinghe"

    - Idem

    - De laatste pint te Emmadorp

       



















    22-06-2009, 13:51 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    19-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maïsscheuten

    Maïsscheuten

    Suikermaïs heeft de neiging om een of twee zijscheuten te vormen (Het ene ras al meer dan het andere). Ze gaan met voedsel lopen en vormen toch geen kolven. Daarbij beconcurreren zij de hoofdtak, die minder sterk uitgroeit en mindere kolven produceert. Daarom tijdig verwijderen.

    Bij wijze van experiment hebben we een gedeelte van de afgebroken scheuten gestoofd. De stengel smaakt wat naar artisjok en is te genieten; de bladeren zijn bitterder.











    19-06-2009, 11:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    16-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PERKELS

    PERKELS

    Ik kreeg volgende mail:

    Mijn schoonouders waren dit weekend met heimwee aan het praten over de perkelboom die ze vroeger in hun tuin hadden. Ik heb nog nooit gehoord over perkels, laat staan dat ik ze al geproefd heb. Het zouden kleine perziken zijn. Enig idee of die nog ergens gekweekt worden en waar ze kunnen gekocht worden?
     

    In mijn jeugd at ik enkel 'perkels', de naam voor perziken in West-Vlaanderen. Meestal waren dit kleine perziken verwant aan het ras 'Reine de Verger'.
    Moest je overwegen zelf aan te planten dan zou ik aanraden: Fertile de Septembre, Wassenberger, Charles Ingouf, Reine de Verger van een goede kloon. Deze rassen hebben weinig of niet te lijden van de krulziekte.

    16-06-2009, 21:12 geschreven door Daantje

    Reageer (7)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Perzik van Pulderbos

    De Perzik van Pulderbos

    Zie blog van 3 mei. Precies een maand later stuurde Karel volgende feedback: kijk eens; drie takken afgebroken van de perzikboom.  Heb er nu 10 steunen ondergezet en veel afgeplukt om gewicht te verminderen. 

















    16-06-2009, 13:32 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    15-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'s-Hertogenbosch- Heusden

    ’s-Hertogenbosch- Heusden

    met Art-Fan

    Het regende van bij het vertrek om 8u30 tot bij de aanvang van de gegidste wandeling in het vestingstadje Heusden. Al bij al hadden we nog geluk.

    We stapten in Den Bosch uit in de druilregen en gingen kijken en schuilen in de St. Jan kathedraal. Daarna wachtte ons de wondere wereld van Jheronimus Bosch in het gelijknamig Art-center, gecreëerd in een voormalige kerk.

    Men krijgt een audioapparaat. De ene groep ziet eerst een inleidende film en de andere groep stijgt met de lift tot op de vijfde verdieping in de toren. Van op 40 m hoog heb je een panoramisch zicht op de stad met de gotische katedraal.

    Van Jheronimus Bosch zijn slechts 25 schilderijen bewaard. De reproducties hangen verspreid over de verdiepingen. In de kelderverdieping heeft men o.a. Jheronimus in zijn atelier afgebeeld.



















    15-06-2009, 19:06 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heusden

    Heusden

    ’s Middags naar het vestingstadje Heusden, tegen de Bergse Maas, een kleine 20 km van Den Bosch. Het gerestaureerde stadje herbergt nogal wat galerijen en leeft ten dele van het toerisme. ’s Zondags zijn nogal wat winkels open.

    De wandeling met gids start aan het bureau voor toerisme waar vroeger het stadhuis stond. Het werd in november 1944 door de wegtrekkende Duitsers opgeblazen om de toren als baken te laten verdwijnen. In dit gebouw schuilde echter een zevende van de toenmalige bevolking. Zonder verwittigen blies men het gebouw op: 134 slachtoffers.

    Ook de toren van de grote kerk werd opgeblazen en niet heropgebouwd. Even verder zagen we de moerbei uit de tijd van Napoleon. De gids maakte ons attent op de zwaan bovenop de Lutherse kerk. De ketter Hüs had op de brandstapel uitgeroepen dat het lelijke eendje als zwaan zou herrijzen wat gebeurde met Luther.

    Van op de wallen heb je een uitzicht op de vroegere versterkingen. In het bureau voor toerisme hadden we al een maquette kunnen bekijken.



















    15-06-2009, 13:38 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Heusden  vervolg


















    15-06-2009, 13:32 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    14-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Himalaya in Bloei

    Himalaya in Bloei

    Na de voorbije regendagen was het vandaag terug warm en zonnig. Bij de Himalaya-braam viel mij de uitbundige bloei op. Het gonsde van bijen en hommels. De andere wilde braam, Fantasia staat nog niet zover.















    14-06-2009, 00:45 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    11-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Issai

    Issai

    Ik was op bezoek bij Louis Eelen te Vorselaar en zag er zijn Issai. Vorig jaar( 2 de groeijaar ? ) had hij al enkele vruchten.

    De mini-kiwi staat tegen een zuidermuur en groeit voorbeeldig.

    Vorig jaar (oktober) heeft Louis 2 snoeiwijzen geëxperimenteerd: de zijtak op 1 oog, zoals bij druiven (linkertak op de foto) en de zijtakken +/- 30 cm lang laten (rechtse tak op de foto).

    Gevolg : rechts staan op de ingekorte, oude zijtak tot 3 nieuwe zijscheuten met bloemen; links slechts 1 nieuwe tak uit het ene oog. Wat is nu het beste? 1 tak met betere vruchten of de talrijke takken op rechts, telkens met bloemen ? Is dit niet van het goede teveel? Wie heeft hier ervaring mee?

    1.  Standplaats

    2.  Overzicht meer in detail

    3.  Nieuwe zijtak uit 1 oog van de oude zijtak. Men zou denken dat hij op de hoofdtak zelf staat.

    4.  Meer nieuwe zijtakken op de ingekorte zijtak van vorig jaar.

    5.  Bloemen en zich vormende vruchtjes, meestal in trosjes van drie.

    Wat opvalt is dat de rechterkant er wat groei en bladkleur betreft, duidelijk beter uitziet dan links. Of zal links het op de duur toch beter doen?











    11-06-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    08-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engelse Tuinen

    Engelse Tuinen

    Ik heb het genoegen om al 13 jaar een busgezelschap naar Engelse tuinen te begeleiden. Begin september hebt u de kans om 3 van de interessantste Engelse tuinen te bezoeken:

    Wisley, de unieke tuin en hoofdkwartier van de Royal Horticultural Society; Yalding Organic Gardens met een reeks historische tuinen en alle aspecten van biologisch telen; de gerenoveerde Brogdale Farm met de Engelse fruitcollecties in al hun herfstweelde, de grootste fruitverzameling van Europa.

    Zin in een weekend naar Engeland?

    Zat. en Zo 12 -13  sept ‘09 : Wisley Gardens, Canterbury, Yalding en Brogdale                      (org. VELT Zoersel /NBS in samenwerking met Reizen Lauwers)  

                                                        

    Met de bus op de Shuttle. We rijden Kent door tot in Surrey, onder Groot-London. Tussendoor genieten we van het typische Engelse landschap.  

    Na het verlaten van de M25 ligt Wisley Gardens rechts van de A3 naar Guilford. Deze 100 Ha grote, fenomenaal rijke tuin is tevens het hoofdkwartier van de Royal Horticultural Society met zijn 400.000 leden. Meer dan stof genoeg om een ganse dag te verkennen en te genieten.

    In de late namiddag rijden we naar Canterbury en de University of Kent. We voelen ons weer jong, elk op een studentenkamer (niet verboden om op de kamer te komen!). Het Dinner staat voor ons klaar. Wie niet te moe is kan nog mee voor een avondlijke wandeling in de stad.

     

    Op zondag bezoeken we eerst Yalding Organic Gardens, vroeger van Garden Organic, nu gerund door Maro Foods . Gegidste  rondleiding. (Voor een groep zorg ik voor vertaling), lunch.   www.marofoods.co.uk

     

    Daarna bezoeken we het vernieuwde  Brogdale (Faversham), met zijn fenomenale fruitcollectie: 2000 appels, 500 peren 350 pruimen enz.. Een levend fruitmuseum in zijn herfstweelde!

    We worden er gegidst en zullen kunnen genieten van de fantastische verzameling en hier en daar de proef op de som kunnen nemen. Cream koffie of Tea om in de Engelse sfeer te blijven.

    Opstapplaatsen: Parkeerplaats Rond punt van Wommelgem vertrek om 6u 00 stipt;  Wees enkele minuten vooraf aanwezig. 

    Opstapmogelijkheid in Gent, links van het U.Z. over de ring, aan hotel Campanile, naast Holliday Inn om 6u50  en  Loppem (rond punt afrit) om 7 u 25.   Reis met Shuttle.   Terug rond 23 u 30.

     

    Prijs: €  174 ( Velt en NBS) (€ 179  niet-lid):  inbegrepen: bus, drinkgeld chauffeur, overzet, alle inkomgelden, gidsen (vertaling voorzien) , avondmaal , overnachting en breakfast,  lunch te Yalding. Afternoon cream coffe/Tea. U kunt nu een inschrijven met een voorschot van €50. De rest betaalt u in juli.

     

    Inschrijven door overschrijving op rek. 000 -0875684 – 65  van  D. Willaeys  2980  Zoersel. ( Vraag eerst of er nog plaats is). Voorzie in wat Engels geld voor drank en desgewenst een knabbeltje voor zaterdagmiddag.

    Identiteitskaart bijhebben noodzakelijk!

     

    Info:  daniel@willaeys.be  Tel 03 383 12 37 http://blog.seniorennet.be/fruit

    Vraag een inschrijvingsformulier

     

    08-06-2009, 09:43 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    06-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kropinhoud Houtduif

    Kropinhoud Houtduif

    of Bosduif (Columba palumbus)

    Het gebeurt niet dikwijls dat je de krop van een slachtoffer wilde duif kunt onderzoeken. Opgelet dit is niet de maag.

    Al een tijdje plunderen ze de onbeschermde rij rode bessen. Dit jaar bleven ze verwonderlijk af van de groentetuin. Anders lusten ze wel koolplantsoen, jonge erwtjes, (suiker)maïs… Duiven kunnen heel wat schade aanrichten.

    Ik had dan ook verwacht de nog groene vruchten van de rode bessen aan te treffen van de struiken die al een ganse tijd geplunderd worden.

    Deze duif had blijkbaar andere voorkeuren.

    In de bomvolle krop trof ik aan:

    -     4 eikels, 3 gehele en 2 halve.

    -     13 kruisbessen

    -     3 zwarte bessen, rood verkleurd

    -      En wat grit

    Onrijpe stekelbessen staan dus ook op het menu. Haast niet te geloven hoeveel een dergelijke duif binnenspeelt!







    06-06-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    04-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Isis 8

    Isis 8

    Gisteren 3 juni vierden we de 8 jaar van Isis. Zij werd hier ter plekke geboren. Leen onze oudste dochter werkte toen voor Sabena in Kameroen en was al 5 weken bij ons. Men mag slechts vliegen tot 5 weken voor de geboortedatum. Haar 3 kinderen moesten nog naar België geraken onder begeleiding. Maar men vond niemand. In de vooravond van 2 juni begonnen de weeën. Plots om 22 u, een telefoon uit Kameroen. Een Amerikaan zou met de kinderen ’s anderdaags om 7 u ’s morgens in Zaventem aankomen. Op slag stopten de weeën. ’s Morgens vroeg ben ik met Leen naar de luchthaven gereden.

    Terug thuis begonnen de weeën opnieuw. De vroedvrouw kwam met een zwembad voor de onderwaterbevalling en ik was badmeester: vullen met warm water en bijvullen.  Zeer gemakkelijke onderwaterbevalling.













    04-06-2009, 14:47 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    03-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taybes 2009

    Taybes 2009

    Op de laatste foto van de open tuindagen zag je een foto van de Taybes, half braam, half framboos.

    In de Filclairserre zijn ze al rijp, een maand vroeger dan buiten. De rijpe vruchten werden al geplukt. Op de foto's zie je het verschil binnen - buiten.

















    03-06-2009, 22:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    01-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Tuinendagen

    Open Tuinendagen

    We troffen het met het zonnig weer. Een van de interessante dingen is dat je op dergelijke dagen enkele goede bekenden van vroeger terugziet. Met anderen worden er nieuwe contacten gelegd. Je wisselt gegevens uit met ervaren tuiniers en je helpt nieuwelingen op weg.

    Het weekend begon met een verrassing. De eerste bezoeker was Guy Augustijns van St. Lenaarts, in maart verkozen als nieuwe landelijke voorzitter van VELT (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren). Destijds was het fijn samenwerken. In het bestuur nu was afgesproken dat de beheerders overal op het veld gingen kijken. 

    Er kwamen een 100 tal bezoekers; sommigen van ver, uit Oost- en West-Vlaanderen en 2 echtparen uit Nederland, de meesten Velt-leden. Het deed mij deugd een paar keer door lezers van de blog aangesproken te worden met ‘Daantje’, mijn blognaam, nog afkomstig van de ondertekeningen van mijn opstellen in de Latijnse humaniora destijds.

    Een natuurkennis van vroeger had een stukje uit een krant bij over een kleine invasie van de distelvlinder en in de tuin konden we op die tour tweemaal een exemplaar waarnemen.

    Aleide kon honderduit vertellen over Afrika, zonneovens, composttoiletten en over het benutten en verwerken van de producten uit de tuin. Sommigen komen al terug naar het 8 ste Afrikaans Tuinfeest op zo 12 juli.      

    Foto’s

    Gelukkig werd er op het laatste moment nog aan gedacht enkele foto’s te nemen.   

    1 en 2 Aleide bij de zonneoven

    3.  Vragen beantwoorden

    4. In de tuin

    5. Bij de tuinbonen (labbonen) en de suikermaïs

    6. Bij de aardbeien afgedekt met oud insectengaas, stukken   gemakkelijker in het gebruik dan vogelnet, dat overal hapert. 

    7. Bij de serre. De voorste tomaten zijn pas enkele dagen geleden geplant met volop water. Voortaan zullen ze het moeten stellen met het bodemvocht en ‘leven van de hemelse dauw’, in dit geval de condensdruppels van de foliebedekking. En dat volstaat. Echter niet voor de paprika’s. Die worden wel aangegoten.

    8. We komen aan de kleinfuitkooi. 

    9. Het net ligt klaar om het straks aan te brengen.



















    01-06-2009, 14:18 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg

    Vervolg

    10. Let op het haagsysteem van de rode – en witte bessen. Deze werden pas in februari aangeplant, maar hebben zo goed als niet geleden onder het verplanten. Een ras begint al te rijpen. Ik bekwam het ras begin der tachtigerjaren van de tuinbouwschool Vilvoorde als ‘Vroege Hollander’.

    11. Voor mij de rij braambozen met Taybes. In het midden van de rij de weelderige nieuwe scheuten van de Kotata

    12. We staan bij de wilde braam Fantasia.

    13. Let op de mulching rond de boom rechts. Waarom verder lopen, of nog erger, meegeven met de GFT container? De bedekking dient om verdere groei van onkruid en dus wortelconcurrentie met de boomwortels tegen te gaan. Afdekking belet verdamping en de boom kan het bodemvocht beter benutten. Tenslotte wordt het verteerde materiaal humus en voedsel voor de boom.

    14. Bij de infostand

    15. Dorpsgenoot Paul aan de praat met onze vrienden Willy en Martine.

    16.  Niko bij de drankentafel

    17. Een gedeelte van de bundeling van de blogs vormt al een heel pak.

    18. Taybes



















    01-06-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (4)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    29-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONZE ECOTUIN
    Nog werk aan de winkel. Verveling is bij ons ver weg!


    Zoersel
    Bekijk grote afbeelding





    Zoersel



    Bij Daniël en Aleide Willaeys
    Lage Weg 60, 2980 Halle-Zoersel

    Moestuin: 1500 m² / Boomgaard: 0,7 ha
    Open: zaterdag 30 mei van 10-18 u en zondag 31 mei
    van 10-18 u


    Landschappelijke tuin, bloemrijke tuin, eetbare tuin, bostuin, moestuin en zeer diverse fruittuin.
    Op 1 ha in de Schijnvallei, tegen het Zoerselbos is van alles te zien: grote moestuin, kippen, houtkweek, maar vooral een uitgebreide verzameling groot- en kleinfruit in vele soorten en rassen. Bijzonder is de grote kleinfruitkooi en de bramengalerij.
    Aleide kan heel wat vertellen over de bereiding en verwerking van dit alles. We putten uit 45 jaar ervaring. Hier werd op 20 januari 1974 Velt als vzw gesticht.
    Vier jaar waarnemingen, allerlei info en belevenissen op www.blog.seniorennet.be/fruit

    Extra ecologische bezienswaardigheden: alternatieve energie en eco-actief in de keuken.

    Velt-afdeling: Zoersel

    Kaart en reisweg

    De plaatsaanduiding is niet correct. We wonen nog 300 m verder.

    29-05-2009, 09:17 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatillo

    Tomatillo

    Ik was vandaag verrast toen Aleide tomatillo’s van vorig jaar te voorschijn haalde. Zij gebruikt die in diverse vegetarische schotels. Ik stond voornamelijk te kijken dat deze vruchten zo uitstekend natuurlijk bewaren. We zijn namelijk einde mei en deze vruchten zijn geoogst in oktober vorig jaar. Vooraleer te verwerken heeft zij er foto’s van genomen. De bessen waren al ontdaan van hun frakje. Ze waren bewaard gebleven, opgehangen in een netwerk-zakje in een ruimte op kamertemperatuur. De onderste waren wel bezweken onder de druk van de bessen erboven.

    De tomatillo (Physalis philadelphica, synoniem: Physalis ixocarpa) of Mexicaanse aardkers is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Het is een nauwe verwant van de Ananaskers (Physalis peruviana) en de echte lampionplant (Physalis alkekengi).

    Sinds enkele jaren zaaien ze zichzelf uit. Ik laat ze ter plaatse staan of verplant ze met onberoerde kluit.  Zie blog van 08/04/2006

    Tot nog toe heb ik in de tuin nog maar drie jonge planten kunnen ontdekken. Ze hoeven niet verplant te worden, zodat onverstoord doorgroeien gegarandeerd is.

    Wat de goudbes, Physalis pruinosa of Physalis pubescens betreft, ziet het er dit jaar om onverklaarbare redenen veel minder goed uit. Tot nog toe heb ik nauwelijks nieuwe plantjes kunnen ontdekken.









    29-05-2009, 07:54 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    26-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honingbes (Lonicera Kamtschatica)

    Honingbes (Lonicera Kamtschatica)

    De vroegst rijpende bessen

    Ik heb deze bes leren kennen als Maibeere in het Duits. Vier jaar terug bracht ik het ras Maistar mee van Meckenheim.

    Vorig jaar verplantte ik ze in de open kleinfruitserre. De langwerpige blauwe vruchten hebben we dit weekend geplukt. Twee jaar terug stonden er al enkele vruchten aan, maar ik had de struikjes niet afgedekt. De vruchten zitten verscholen onder de langwerpige bladeren en zijn door ons niet te zien. Merels kijken echter van onder naar boven en waren mij toen voor! De kleinfruitserre is afgedicht met vogelnet. Geen concurrentie meer.

    De vruchten voelen zacht aan - dit was voor mij geen aangename gewaarwording - en kunnen niet lang bewaard worden. Best direct eten. De smaak is gewoon aangenaam zoet en zuur. De dracht was nog niet zeer groot. Kruisbestuiving door een ander ras zou een positieve factor zijn, maar het plantje van de Proeftuin, Zomergem is nog te jong.

    Als je het vruchtje opensnijdt, zie je dat de onderkant van de pel roodkleurend is. Een vrucht die zeer rijk is aan antioxydanten. Beschouw deze plant eerder als een curiosum. De smaak is maar gewoon. Blauwbessen sla ik een heel stuk hoger aan.

    De struik neemt niet veel plaats in en groeit tot 1,5 m hoog. De bloei is al in maart, maar de bloemen weerstaan lentenachtvorst tot - 8° C. Zorg voor een goede compostgrond met een gewone PH, dit in tegenstelling met de blauwbessen die een duidelijk zure grond van ongeveer 5 PH vereisen.   















    26-05-2009, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!