Bewust (?) kiezen voor Biologische Kippen
(Een standpunt uit het geitenwollensokkentijdperk door een ecologische bioingenieur, de nieuwe benaming voor de vroegere landbouwingenieur)
Wanneer je dus bewust voor biologische kippen
kiest, weet je zeker dat de kip tot dan toe al een kipwaardig
bestaan heeft gehad (Juist).
In de biologische landbouw kiest men meestal
voor traag groeiende kippenrassen. Die rassen leggen
minder snel eieren (!) en krijgen minder snel veel
vlees. Door de tragere groei kunnen ze langzamer
worden opgefokt, wat hen meer kansen geeft om
een natuurlijke weerstand te ontwikkelen. Zo worden
ze niet zo vlug vatbaar voor ziekten en zijn ze
beter geschikt voor de biokweek.
(Dit klinkt goed, maar klopt niet met de werkelijkheid die ik ken. Mijn hybride Bovans Goldline legden op 21 weken en bleken zeer weerstandige dieren, die minstens even gezond waren als raskippen. Waarom zou men in de beroepsteelt nodeloos meer kosten maken?
Bij de vleeskippen 'traaggroeiers' gaat het om de superieure vleeskwaliteit! Gewone kwekers in Frankrijk hebben deze kweekwijze uitgekiend en als waarmerk genomen. Ze behaalden hiermee het nodige succes bij de fijnproevers. Biotelers volgden aan de hand van het biolastenboek.
AIs je over kippen voor de liefhebber spreekt, bieden
ook streekeigen rassen dikwijls deze kwaliteiten. (Dit heb ik nog nooit ondervonden.)
Het zijn traag groeiende rassen met voldoende
weerstand tegen ziekten, rassen die zijn aangepast
aan lokale klimaatsomstandigheden.
Momenteel worden streekeigen rassen in Vlaanderen nog
niet biologisch opgekweekt. Een biologisch opgekweekte
Mechelse hen vind je (nog) niet'
Belgische professionele biologische pluimveehouders houden
hybride rassen als leghen, zoals het ras Bovans
Goldline.
Op termijn moeten de beide aspecten - streekeigen
ras en biologisch opgekweekt - elkaar kunnen vinden.
Daar ligt de uiteindelijke oplossing voor de
professionele biologische pluimveehouder en voor
de ecologische liefhebber.
(Onwereldse wensdromerij! Onderzoeksstations kennen het Heterosiseffect, en zullen geen kostelijke en langdurige tijd meer investeren op zoek naar dit vermeende zuivere ras. Ze zijn met deze onderzoeken al 50 jaar gestopt.)
Maar op dit ogenblik is het biologisch aanbod nog zeer beperkt en helemaal afhankelijk van de (hybride) rassen die in de professionele biokweek worden gebruikt.
Op een andere plaats trof ik deze tekst aan:
Hybride Rassen
Door de toenemende commercialisering nemen zulke kippen een steeds grotere plaats in, ten koste van de streekeigen rassen. Dat zorgt voor een enorm verlies aan genetisch materiaal (Juist. In de fruitteelt is dit net hetzelfde; maar er zijn levende genenbanken als bijvoorbeeld Brogdale in Engeland met zijn 2300 appelrassen, 500 peren, 350 pruimen enz.)
en vormt een bedreiging voor de toekomst van de landbouw. ??? Dit laatste heb ik in de verf gezet! Klinkt vreselijk; maar dit lijkt mij onrealistische bangmakerij.
De genetische eigenschappen van zulke dieren zijn immers zo gewijzigd dat deze dieren niet meer probleemloos kunnen buiten rondlopen.
Een probleem dus voor de professionele biotelers?! Ik heb dit van hen nog niet gehoord. Hun dieren lopen probleemloos buiten!
Het buitenlopen kunnen de commercieel gehouden dieren in de gewone kweek ( in fabrieksstallen) vanzelfsprekend reeds lang niet meer, dit wil nog niet zeggen dat, wanneer zij daartoe de kans zouden krijgen, dit niet meer zouden kunnen!
In de bioteelt moeten ze wel buitenlopen . Mijn ondervinding is dat zeker de Bovans Goldline er evenzeer tegen bestand zijn als raskippen.)
31-03-2007, 00:00 geschreven door Daantje
|