(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    19-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REUBEN

    REUBEN

    De herfstbraam. Zoals de herfstframbozen bestaat er nu ook een herfstbraam.
    In het voorjaar loopt die uit, bloeit in de zomer en zou rijpe vruchten moeten geven in de herfst.

    Op de Engelandreis waren ze er niet positief over. In midden-Engeland is het groeiseizoen te kort om goedrijpe bessen te bekomen.

    Dit voorjaar plantte ik mijn eerste exemplaar. Wellicht moet de plant zich eerst wat settelen. Daarbij hadden we dit jaar een laat voorjaar.

    Hoe de plant er vorige week uitzag zie je op de foto’s.

    Hopelijk doet ze het volgend jaar beter.

     

    FOTO’S

    2 foto’s van herfstframbozen

    Daarna 2 van de herfstbraam

     Eèn nog onvoldoende, rijpe bes

     Op de andere tak veel te late bloemen









    19-11-2013, 18:25 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    14-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode Superman, een West-Vlaamse appel

    Rode Superman, een West-Vlaamse appel

    De gewone Superman werd in 1944 gekweekt door Michel Brulez uit Ardooie, tegen Roeselare.

    Hij kruiste een Reinette Coulon la jaune met stuifmeel van Jonathan.

    Later ontstond door mutatie de Rode Superman.

    Het zijn echt reuzengrote appels, die op de koop toe nog kunnen bewaren tot maart. De smaak is vrij goed en ze geven een zeer goede appelmoes.

    Gisteren 13 november heb ik ze geplukt. Er was nog haast geen val.

    Ondanks de lichte schurftaantasting worden het toch mooie vruchten













    14-11-2013, 23:52 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    08-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brogdale

    Dag 8  25/8/2013

    Brogdale

    Faversham  Kent

    Ik citeer Jeanpierre. In deze fruitregio in het noordoosten van het graafschap Kent plantte Richard Harris, de persoonlijke fruitteler en –aankoper van Hendrik VIII de eerste, grootschalige boomgaarden met de beste, toenmalige rassen. Kent geldt als de fruittuin van Engeland

    De nationale fruitverzameling stamt uit circa 1800. Eerst had ze Chiswick, Londen als standplaats. Het beheer werd toen gedaan door de Horticultural Society (later werd hier Royal aan toegevoegd) onder leiding van Thomas Andrew Knight. De verzameling ontstond van uit de behoefte aan correcte beschrijvingen en benaming van de fruitvariëteiten in het V.K.  Een eerste cataloog werd gepubliceerd in 1826, aldra gevolgd door een meer gedetailleerd exemplaar in 1831. Hierin waren 1400 appel, 677 peer - en 360 stekelbesrassen opgenomen.

    Uiteindelijk kwam de collectie –via Wisley- in 1951 in Brogdale terecht.

    Op de website beginnen ze te tellen vanaf 1920, wellicht het moment dat de collectie onder de hoede kwam van de staat. Deze is nog steeds de eigenaar van de collectie. Dit is het Britse ministerie van landbouw: Defra (Department for Environment, Food and Rural Affairs).

    Onder Tatcher werd Brogdale in 1990 gedeeltelijk geprivatiseerd. De Trust (VZW) werd gecreëerd. De collectie zelf bleef eigendom van de staat. De zaken verliepen echter niet naar wens en het ministerie schreef een nieuw huurcontract uit. Een van de 5 mededingers was East Malling, met de intentie de verzameling naar East Malling te verhuizen. Joan Morgan heeft toen serieus gelobbyd om Brogdale te behouden. Als overwinnaar kwam de universiteit van Reading er uit samen met FAST Ltd (Farm Advisory Services Team). Per 3 okt. ll. werd hun mandaat voor 5 jaar verlengd.

    Van alle Engelse universiteiten is Reading het meest landbouwgericht. Daar focussen ze al meer dan een eeuw op. FAST is de grootste fruit adviesgroep in de UK met meer dan twintig adviseurs die fruittelers over het hele land bijstaan. Naar verluidt is hun tussenkomst al duidelijk te merken in de toestand van de collecties. Met uitzondering dan van de kleinfruitcollectie (Zie blog van 03-08-2013 of vul bij zoeken fruitfocus in.)                                De universiteit is verantwoordelijk voor de conservatie en het wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor staat een team van 8 academici in met heel verschillende achtergronden waaronder moleculaire biologen en statistici. En de toekomstplannen? Het instandhouden van de vele waarnemingen betreffende bloei en opbrengst, het toevoegen van nieuwe waarnemingen, onderzoek naar de evolutie van fruit onder invloed van klimaatsverandering.                                                                          De perencollectie werd opnieuw vermeerderd en aangeplant. Ook wil men de collectie uitbreiden met variëteiten die een commerciële en/of  historische waarde hebben. Het nieuwe team wil industrie, de academische wereld en onderzoeksinstellingen van binnen en buiten Groot Brittannië weer naar Brogdale halen. Ook willen ze het grote publiek naar Brogdale brengen en fruit  op een efficiëntere manier gaan promoten vanuit de verschillende verzamelingen.

    Alles bij elkaar omvat Brogdale de grootste fruitverzameling van de wereld: 2.200 appelrassen (Geneva, Staat New York heeft er wel 3.000), 550 peren, 285 kersen, 337 pruimen, 17 kwee’s, 42 hazelnoten, 4 mispels en 318 bessen (kruisbessen, zwarte-, rode - en witte bessen), 50 druiven en verder nog bramen en braambozen.

    De farm is 20 Ha groot.

    Jeanpierre heeft ook opzoekingswerk verricht betreffende het kleinfruit.

    ‘Op Brogdale farm vinden we een ongewoon kloeke stekelbessenverzameling. De Engelsen hebben meer dan welk ander volk  wat met deze bes. Kruisbessen zijn echte cottage plants: bessenstruiken voor de gewone man. Er werden vruchten gewonnen uit zaad, die vele generaties lang gekruist en verbeterd werden om toch maar grotere en mooiere bessen te bekomen: groene, gele, rode, witte, ovale, ronde, behaarde en kale exemplaren. Vanaf de jaren 1700 werd de stekelbes al veel geteeld in en rond Londen.                                                            In groene toestand werden de bessen verwerkt in sauzen voor vis (ze zouden een perfecte combinatie vormen met olierijke makreel), voor varkensvlees, eend of gans. Rijp dienden de bessen als taartbeleg Stekelbessen werden rauw of gekookt gegeten of tot een sprankelende witte wijn gemaakt.

    Rond 1750 vormden de wevers van Lancashire hun stekelbessenclubs. Die clubs doken spoedig ook op in andere graafschappen als Cheshire, Derbyshire en Yorkshire. Gedurende meer dan 15 jaar werden jaarlijks 100 tot 150 clubmeetings en –shows georganiseerd. De ultieme betrachting van de clubleden was om de zwaarste bes te hebben op de showdag. Geld kon je niet verdienen aan de wedstrijd. In het beste geval kon je met een stel koperen potten of pannen naar huis, een zak meststoffen, en een enkele keer zelfs met een huis pistool. De tijden zijn veranderd.                                                                                               Doorheen de jaren zorgden die clubs voor meer dan 2500 introducties. Sommige kan je vandaag nog terugvinden in catalogen van gespecialiseerde kwekerijen. Zo’n 20 jaar geleden kon je in België nog de groengele ‘Leveller’ uit 1851 aankopen.                                                        De commerciële teelt van de besjes nam een hoge vlucht nadat de overheid een belasting instelde op suiker in het jaar 1874. Naast aardbeien en pruimen werden stekelbessen massaal aangeplant voor jam en voor het vervaardigen van pectine die men broodnodig had voor het vervaardigen van jam – en suikergoedbereidingen. In Cambridgeshire werden Careless, Lancashire Lad, Crown Bob en Winham’s Industry tussen de Bramley’s appelbomen aangeplant. Die grootschalige teelt viel stil toen er kunstmatige pectine op de markt kwam. Vandaag resten er nog een zevental stekelbessenshows. Die gaan zonder uitzondering allemaal door in Cheshire eind juli/begin augustus. Er zou nog een kwekerij in Yorkshire  bestaan die 45 rassen in aanbieding zou hebben.’

    Marc Geens van de proeftuin te Zomergem (Oost-Vlaanderen) is begonnen als een fervente kruisbessen verzamelaar met rassen van over de hele wereld. Het grote probleem met die oude rassen is hun gevoeligheid voor Amerikaanse meeldauw. Zijn huidig aanbod is geëvolueerd naar resistente rassen die op een ecologische manier te kweken zijn.

    Om voeling te houden met Brogdale en de fruitwereld in Engeland kan je best aansluiten bij de Friends of the National Fruit Collections.           Joan Morgan – van het onmisbare Book of Apples - heeft er de bezielende leiding van. Je hoeft je enkel aan te melden op

    http://www.fruitforum.net/inforequest.aspx

     

     

    ***

    Ziezo. Het verslag over de weer schitterende reis van de Nationale Boomgaardenstichting is eindelijk voltooid.

    Om het u iets gemakkelijker te maken:

    Dag 1 18/8 IJmuiden (Amsterdam) : blog op 28 - 8

    Dag 2 19/8 Fountains Abbey & Studeley Royal Water Garden  blog 31 - 8

    Dag 3 20/8 Saltaire  3 – 9 en Levens Hall  4 - 9

    Dag 4 21/8  Peter Glazebrook 7 – 9 John Starkey  8 – 9     Adrian Baggaley   14 - 9       Zie ook de Feedback van Adrian Beggaley op 19 - 9           

    Dag 5 22/8  Hereford en de Perryboomgaard Gregg’s Pit van James Marsden   29 – 9     Over deze schitterende dag zal Jeanpierre zelf berichten in Pomologia.

    Dag 6 23/8  Waddesdon Manor en Wrest Park   16-10

    Dag 7 24/8  Rivers Nursery Orchard en Ichworth Hall

    Dag 8  25/8  Brogdale

    Ik heb nu des te meer respect voor al het voorbereidende werk – reizen naar Engeland, voorbereidende contacten, veel opzoekingswerk en dan het neerschrijven van de reisbrochure -  waarvan ik meer dan dankbaar heb kunnen gebruik maken.

    Jeanpierre Billen verdient onze grote dank als reisleider. De NBS mag hem ‘op de blote knieën’ danken!

    FOTO’S

    1. Jeanpierre en Joan Morgan

    2.   Idem

    3. Early Rivers

    4.    Idem

    5. Red Reine Claude

    6. Veel taksterfte op een sierappel

    7.      Idem

    8. Dolgo

    9. Dolgo, een aantrekkelijke en gezonde sierappel



















    08-11-2013, 22:02 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    10. Damson Early Rivers

    11.     Idem

    12.  Nog eens Jeanpierre en Joan Morgan

    13. We gingen lunchen in een pup in Faversham centrum

    14. Ons gezelschap

    15.   Idem

    16.   Idem

    17.   Idem

    18.   We stappen in voor de lange rit naar huis. Te Folkestone rijdt de bus op de shuttle naar Calais. Alles gaat vlot.



















    08-11-2013, 21:57 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ichworth Hall

    In de namiddag reden we naar

    Ichworth Hall

    Bury St Edmunds  Suffolk

    Ook dit huis en domein staat onder het beheer van de National Trust.

    Het initiatief voor Ichworth kwam van de Ierse prins-bisschop Frederic August Hervey met een voorliefde voor Italië. De bouwwerken vingen aan in 1795. Bij zijn dood in 1803 was enkel de Rotonde voltooid. Ichworth moest een verbeterde versie worden van zijn huis in Ierland. Ook dat bestond uit een centraal rond gedeelte, geflankeerd door galerijen. De afstammelingen bouwden het domein verder uit.

    Om het huis in al zijn glorie te kunnen appreciëren moet je er al een heel eind vanaf gaan staan. Dat mag niet verwonderen als je weet dat van kant tot kant 180 m overbrugd dient te worden. In de hoogte reikt de Rotunda tot 31m. Groots in vele opzichten.

    Rond het huis strekt zich een groot park uit. Er staat nog een kapel en er is een walled garden. Verder zijn er kms uitgestippelde wandelwegen. Maar daarvoor is er geen tijd.

    Na de verkenning van het imposant gebouw ontdekte ik in een zijkamertje een tweedehands bookshop met prachtwerken voor een prikje. Vooral Britain, The History and Beauty. A comprehensive Tour of Britain’s Countriside, Historic Houses, Castles and Stately Houses, their interiors and beautiful Gardens. Een gewichtig werk op groot format voor 3£, samen met nog enkele andere, begon op de duur door te wegen.


    FOTO’S

    1. De Rotunda

    2. Interieur

    3. Bibliotheek

    4. Salon

    5. Marmer

    6. Idem

    7. Zilverwerk

    8.  Idem

    9. Atlas (?) ceder

     

     



















    08-11-2013, 21:51 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rivers Nursery Orchard

    Rivers Nursery Orchard

    Te Sawbridgeworth Hertfordshire

    NBS Reis  Dag 7  24/08/2013

    Vandaag staat in het teken van de historie. We hebben een ontmoeting met de vereniging ‘Vrienden van Rivers Nursery’. Ze ontvangen ons in een gemeenschapszaal op de verkavelde site van de beroemde kwekerij.

    Hun assistant chair, tweede man, Joseph Fitzgerald is een gedreven man en belicht de vroegere kwekerij en hun streven naar het levendig houden van het historisch erfgoed, het beheer van de archieven en van de nog bestaande boomgaard. Ze zijn met een hele ploeg medewerkers. Hun voorzitster, een dame kwam ons ophalen aan het hotel.

    Medewerkers zorgen dat we met de bus veilig door de smalle straten kunnen laveren tot dicht bij de boomgaard, die nu een openbaar wandelpark is.

    Na het bezoek aan de boomgaard trakteert men ons op een smakelijke, speciale lunch.

     

    Voor een keer hebben we minder geluk met het weer; af en toe wat motregen, al bij al niet te hinderlijk.

    De boomgaard die we vandaag aantreffen op de Rivers site (Ik put uit de reisbrochure van Jeanpierre) was duidelijk geen commerciële boomgaard. Het is veeleer een verzameling van moederbomen uit de laatste levensfase van de kwekerij. Het oudste gedeelte telt vooral appel en wat peer, aangeplant kort na het einde van WO 2. Pruim en kers dateren van eind jaren zestig. Toen stopte het zelf vermeerderen en ging men aankopen.

    Geschiedenis

    Eind 18de en de hele 19de  eeuw leverde Rivers planten en fruitbomen aan buitenhuizen, grote en kleine eigenaars en tuinliefhebbers.

    Vanaf 1820 gaat de derde Thomas Rivers op zoek naar nieuwe variëteiten om de markt open te trekken en in te spelen op het exclusieve. Rivers was zeker niet de eerste om dit te doen. Voor hem waren Coe, Knight en Veitch al succesrijk. Maar Thomas Rivers ging een hele stap verder.

    In 1832 erfde Rivers het familiebedrijf, gespecialiseerd in rozenteelt, met in tweede lijn fruitboomverkoop. Hij was echter meer geïnteresseerd in fruitbomen dan in rozen. Daarop maakt hij een toer door België en Frankrijk. Hij neemt enthout van pruim, peer, perzik en druif mee huiswaarts. Zo kan hij uitpakken met een ongeëvenaard aanbod. De man heeft bovendien een goede pen. Zijn boekje ‘The Miniature Fruit Garden’ van 1843 werd twintigmaal heruitgebracht. Dit betekende 161.000 verkochte exemplaren tegen zijn sterfjaar 1877. Het hele boekje draait om kleine fruitbomen.

    Hij ontdekt dat in de kwekerij veelvuldig verplante bomen kleiner blijven en vroeg en uitbundig vrucht dragen. Het is een techniek die hij verdedigt ondanks het vele werk, naast het gebruik van zwakke onderstammen. Er werd ook in potten geplant voor in serres. Rivers, een goed koopman zijnde, schreef in functie van zijn handel. Hij brak een lans voor zwakke onderstammen. Die waren zeker geen nieuwe introductie in het midden van de 19de eeuw, maar het werd wel als dusdanig verkocht. Naast de verkoop van ‘buitenlandse fruitvariëteiten’ had Rivers ook een uitgebreid kruisings- en selectieprogramma lopen. Hieruit kwamen decennia lang nieuwe aanwinsten. De ene peer die iedereen kent, doch niemand aan de naam Rivers linkt is de Conference die gelanceerd werd ter gelegenheid van een perenconferentie in 1895. De Belgische perentelers moeten Rivers op hun blote knieën danken voor die sterkhouder van hun handel. Of zoals Adrian Baggaley zei bij een rondrit door Haspengouw: “die man verdient hier een standbeeld”.

    De appelvariëteiten in de huidige boomgaard zijn relatief modern. Ze dateren praktisch uit de periode na de derde Thomas Rivers. Bij een identificatieproject in 2005 werd de culinaire variëteit Thomas Rivers gespot. Dat is zowat het enige appelras dat de kwekerij zelf introduceerde tijdens haar 265 jarig bestaan. Dat er maar twee bomen van stonden geeft aan dat het meer om een eerbetoon dan om een commercieel succes ging. Van de commercieel meest succesrijke rassen zijn er veel meer bomen: Cox Orange Pippin (28), Bramley’s Seedling (15) en Crimson Bramley (6).                                    De boomgaard is een weerspiegeling van wat goed lag in de markt op het moment van de aanplant.

    Thomas en zijn zoon Thomas Francis focussen vooral op pruim. Voordien waren het vooral keukenpruimen als Yellow Egg en Imperatrice. De geïmporteerde variëteiten deden het niet goed in Engeland. Vandaar dat Rivers ging zaaien en selecteren. Dat leverde veel betere resultaten op.                                         In 1870 publiceerde Rivers een lijst met 28 aanbevolen rassen. Hiervan komen er 5 uit eigen vermeerderingsprogramma, de rest zijn introducties en herbenoemde variëteiten voornamelijk uit Frankrijk en België. Met twee introducties zat Thomas erg goed. Uit de Précoce de Tours won hij de vroege selecties Rivers Early Prolific en Early Favourite. Ook zette hij Reine Claude Diaphane op de markt onder de naam Transparant Gage. Dat bleek niet zo’n goede drager in Engeland. Uit deze variëteit  selecteerde hij Early Transparant, Late Transparant Gage en Golden Gage. Deze voldeden heel wat beter onder de Engelse weeromstandigheden. Met deze (meestal) vroege dessertvariëteiten voldeed hij perfect aan de toenmalige vraag van de markt.

    Ook de derde Thomas Rivers en zijn zoon Thomas Francis bleven nieuwe rassen op de markt brengen. Zij schakelden terug naar de keukenpruim. Sommige zitten nog in het hedendaagse gamma zoals Czar en Monarch. Einde 19de , begin 20ste eeuw veranderde de markt voor fruitbomen. De amateurs bleven belangrijk maar de commerciële markt en de fruitboer werden nu de voornaamste klanten. Hierbij werd de vraag ook anders. Door de industriële toepassingen zoals inblikken en de thuisverwerking waren variëteiten als Pershore, Burbank en Early Rivers populair tot de jaren 1950. In de boomgaard staan vandaag meer dan tachtig pruimenbomen waarvan een aantal nog niet geïdentificeerd zijn.

     

    FOTO’S

    1. Sawbridgeworth

    2. In der boomgaard

    3. Joseph Fitzgerald van de Vrienden van Rivers Nursery geeft uitleg

    4. Met jeanpierre

    5. Er zijn nog meer geïnteresseerden in de boomgaard. De jongste geniet van een vrucht

    6. Een schurftvrij ras?

    7. Vrijwilligers serveren de lunch

    8.   Idem

    9. Een beetje ongewoon, doch echt smakelijk. De plaatselijke beenhouwer had een speciale worst gemaakt



















    08-11-2013, 20:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    10. Tijdens de uiteenzetting

    11. Jeanpierre heeft een geschenk

    12. Een ferme ploeg medewerkers

    13.     Idem

    14.     Idem

    15.     Idem

    16.     Idem

    17.     Idem

    18.     Idem

















    08-11-2013, 20:20 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    06-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationale prijs voor bladluisverschrikker van KUL

    Internationale prijs voor bladluisverschrikker van KUL

     

    Een studententeam van de KU Leuven heeft op de jaarlijkse internationale iGEM-wedstrijd voor synthetische biologie in Boston de prijs voor 'Best Model' in de wacht gesleept met zijn 'bladluisverschrikker'. Het ging om een genetisch gemodificeerde E.coli-bacterie die in staat is bladluizen te verdrijven van planten en die bovendien natuurlijke vijanden van de bladluis kan aantrekken, zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen.

     

    De studenten slaagden erin een gewone bacterie extra genetische info te geven zodat deze twee signaalstoffen produceert, de ene om bladluizen weg te jagen en de andere om natuurlijke vijanden aan te trekken. Door de bacteriën in zakjes aan planten op te hangen, kunnen ze via verspreiding van geurstoffen wel degelijk hun werk doen, maar ontsnappen ze niet, wat tegemoetkomt aan de vrees voor deze ggo's. Het interfacultaire team kreeg de prijs voor Best Model voor de wijze waarop het aan de hand van gesimuleerde computerprogramma's kan voorspellen hoe het systeem zal werken.

    De bladluisverschrikker is het werk van zestien studenten uit de faculteiten geneeskunde, biomedische wetenschappen, (bio-)ingenieurswetenschappen, biochemie en filosofie (voor de ethische aspecten) van de Leuvense universiteit. Tijdens een Europese preselectie half oktober in Lyon slaagden ze erin zich te plaatsen voor de finale in het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) Boston. Aan de International Genetically Engineered Machines-competitie nemen universitaire studententeams van over de hele wereld deel.

    bron Belga

    05/11/2013

    Met dank aan Johan Staf voor het doorsturen van de info

     

     

    06-11-2013, 10:26 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    05-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Moeke

    Aleide, mijn vrouw is opgenomen in het St. Jozef ziekenhuis Malle. Ze ligt op de afdeling Medisch intensieve zorgen, hart – en longproblemen. Ze is telefonisch te bereiken op 03 380 28 72.

    Op de foto zie je haar hier rechts, op het afscheidsfeestje voor Elisabeth uit Kameroen, die in september een maand bij ons was. (Klik op de foto voor vergroting)

    05-11-2013, 20:04 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    03-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog de Pomexpo

    Nog de Pomexpo

    1. De presentatieopstelling der kruisingen. De boom met aan de takken de nakomelingen en aan de voet de kruisingsouders.

    2. Beurré de Naghin

    3. Madame Grégoire

    4. Conseiller à la cour

    5.  Curé

    6. Cellini

    7. Lemoen appel

    8. Pilot

    9. Pirouette



















    03-11-2013, 20:26 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

     

    VERVOLG

    10. Topaz

    11. Diwi

    12. Reinette de Waleffe, een van de laatste bijgevoegd op de lijst van Gembloux

    13. Reinette Clochard

    14. Reinette de Flandre

    15. Reinette de Capucin

    16.   “  “   : lekker voor appelmoes

    17. Saint Mathieu

    18.    “       “         De bakpeer bij uitstek in Frans-Vlaanderen (Cfr bij ons de Saint Remy of ook de Catillac (Pondspeer).



















    03-11-2013, 20:21 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    01-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Villeneuve d’Ascq  POMEXPO 27/10

    Te Villeneuve d’Ascq bij Lille bevindt zich het Centre régional de ressources génétiques Nord-Pas de Calais (CRRG, 1985) met een Verger Conservatoire régional (1984) op de Ferme du Héron.

    René Stievenard en Jean-Lin Lebrun publiceerden in1996 ‘Les Pommes du Nord’ met beschrijving van 78 rassen.

    Er kwam een intense samenwerking tot stand met Gembloux:

    Centre wallon de recherches agronomiques de Gembloux    Département sciences du vivant-unité 2  Amélioration des espèces et biodiversité onder leiding van Marc Lateur.

    Vandaag ontmoette ik terug Michel Duflot die we al in 1987 leerden kennen. Zijn vriend Jean Wisniewsky was er dit keer niet bij. Als oud-mijnwerker heeft Jean de vondelingen op de steenkoolterrils verzameld.

    We waren er bij op de eerste Pomexpo op de Ferme du Héron in 1887. Toen leerden we vooral de Cabarette of President van Dievoet en de Collapuis kennen.

    Om de 2 jaar houdt men een Pomexpo in het Espace Concorde in het centrum van de stad.  In het verleden week men een drietal keer uit naar het Parc de reconstitution archéologique Asnapio (een soort Bokrijk), maar daar was men te afhankelijk van het weer.

    Het hoofdaccent ligt op fruit, doch ook de regionale groenten komen aan bod. In een belendende zaal bieden lokale producers hun waar aan. Er waren ook een paar bio-boeren bij.

    Zeer leuk vond ik de stand met het resultaat van enkele kruisingen. Voor de presentatie gebruikt men telkens een boom. Aan de voet van de boom liggen de vruchten van de kruisingsouders. Aan de takken heeft men telkens de vruchten van de kruising opgehangen. De bekomen vruchten wijken soms danig af van de ouders. Daarvoor bekijk je best de foto’s.

    In de namiddag begon het systematisch proeven van een zestal nieuwe rassen; een van de elementen wanneer men een nieuw ras op de markt wil brengen. Elk van de nummers werd beoordeeld naar smaak en naar uitzicht, telkens met een waardering van 1 tot 10. Bijkomende gegevens waarmee men rekening kan houden: geslacht en leeftijd.

    Foto’s

    Van deze dag onthoud ik vooral 3 dingen

    1. Contacten met personen

    2. De originele voorstelling van het kruisen van rassen

    3. De smaaktest van nieuw te lanceren rassen.

     

    PERSONEN

    1 Michel Duflot

    2. René Stievenard

    3. Marc Lateur

    4. Met Jacques Bosschaerts en Micel Duflot

    5. R. Stievenard  en M. Lateur

    6. In het midden Pierre Coustenoble, president van de Crocqueurs de Pommes Nord et Pas de Calais

    7. Nog een oude bekende. Hij en Michel hadden onthouden dat ze bij ons Sugar Snabs hadden gegeten.

    8. Michel met Camille Duhayon, beiden imkers



















    01-11-2013, 23:58 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling van kruisingen

    Voorstelling van kruisingen

    01-11-2013, 23:50 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1. 11 kruisingen van Baguette d’été & Colapuis (9 foto’s)

    1. 11 kruisingen van Baguette d’été & Colapuis    (9 foto’s)



















    01-11-2013, 23:49 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 2. Nageslacht van Collapuis (6 foto’s)

    2. Nageslacht van Collapuis  (6 foto’s)













    01-11-2013, 23:45 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 3. 8 kruisingen van Baguette d’été en Cabarette (8 foto’s)

    3. 8 kruisingen van Baguette d’été en Cabarette  (8 foto’s)

















    01-11-2013, 23:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 kruisingen van Cabarette en een onbenoemd ras van l’INRA

    4. 6 kruisingen van Cabarette en een onbenoemd ras van l’INRA (institut national de la recherche agronomique.) (9 foto’s)



















    01-11-2013, 23:33 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 5 kruisingen tussen Alkmene en Reinette blanche de Beussent (8 foto’s)

    5. 5 kruisingen tussen Alkmene en Reinette blanche de Beussent (8 foto’s)

















    01-11-2013, 23:26 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Proefopzet

    De Proefopzet

    Systematisch proeven van een zestal nieuwe rassen, een van de elementen als men een nieuw ras op de markt wil brengen. Elk van de nummers werd beoordeeld naar smaak en naar uitzicht, telkens met een waardering van 1 tot 10. Bijkomende gegevens waarmee men rekening kan houden: geslacht en leeftijd.

    Naar mijn smaak waren er een paar goede rassen bij, maar (nog) niet de top. Een winterappel wordt nog beter met de tijd.













    01-11-2013, 00:22 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    24-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitexpo NBS Tuinbouwschool Melle

    Fruitexpo NBS Tuinbouwschool Melle

    (20 okt. 2013)

    Dit jaar had de fruittentoonstelling van de Nationale Boomgaardenstichting plaats te Melle. Volgend jaar (half okt.) is de locatie weer Alden Biezen voor EUROPOM 2014, de grote internationale Fruitexpo.

    Voor mij was de dag de gelegenheid om vele fruitvrienden en –kennissen te ontmoeten. Sommigen kenden mij van de fruitblog.

    Een tijd volgde ik de determinatie van onbekende rassen door de twee Louis, Dirk en Hugo. Als ploeg kan men meer. Het was er druk. Exemplaren die niet onmiddellijk op naam konden worden gebracht werden opzij gelegd voor verdere determinatie later.

    Telkens ben ik onder de indruk van het grote aantal rassen dat tentoongesteld wordt. Er waren weer bijzonder veel peren. Maar ook bij de appelen zijn er voor mij nog vele onbekende.

    Wat het moeilijk maakt zijn de steeds de individuele verschillen in een zelfde ras. Sommige rassen werden wellicht te vroeg geplukt en hebben nog niet hun gewone kleur. Andere kleuren dan weer veel sterker dan ik meen ze te kennen. De exemplaren verschillen nogal in grootte komende van een hoogstam of laagstam.

    Bijzonder interessant was dat er inzendingen waren van diverse kanten zelfs uit Nederland van Piet Janssen en Wouter Tigges. De fameuze fruitontwikkelaar Georges Cooman van Locristi toonde er enkele van zijn creaties als Mephisto en Van Gogh. De tuinbouwschool Melle stelde eveneens enkele van zijn rassen tentoon.

    Men kon onder begeleiding ook de kwekerijen bezoeken. Ze hebben o.a. ook al een oudere, rijk dragende kiwibesplantage. Het ras Weiki viel op door de gele herfsttooi van zijn bladeren. 

    Medewerkers van de Sociale Werkplaats vzw verzorgden de proef - en verkoopstand. Ik had het genoegen er twee (van de acht) personen terug te zien die mij uit de nood hielpen bij het ruimen van de tuin bij de aanleg van de Fluxys gasleiding: voorjaar 2006 voorbereiding van de bomen voor verplanting door Ludo, verplanten van de bomen in de herfst, voor de uitgebreide collectie kleinfruit verhuis naar een gehuurd wachtperceel en het herplanten in het voorjaar 2008.

    FOTO’S

    1. Tuinbouwschool Melle

    2. NBS

    3. Sociale Werkplaats vzw

    4. De beide Louis aan de determineerstand. Links Louis Milis, rechts Louis Hoegaerts

    5. Wouter Tigges

    6. Een jeugdige proever

    7 kiwibessen bij de vleet

    8. Mephisto, ras van Georges Cooman

    9. Van Gogh, ras van Georges Cooman

















    24-10-2013, 22:51 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!