Het aantal klachten over installateurs van zonnepanelen is vorig jaar verdubbeld. Bijna de helft van de klachten gaat over niet-naleving of onduidelijkheid van de garantie. Vorig jaar werden bijna 100.000 zonnepaneelinstallaties geplaatst in Vlaanderen. Een forse toename, onder druk van de hoge energieprijzen en de sinds dit jaar gekortwiekte subsidies. Maar dat ging dus lang niet in alle gevallen zonder problemen. De meeste klachten gaan over de garantie die wordt aangeboden door installateurs. Consumenten worden geconfronteerd met gebreken, zoals een omvormer die niet naar behoren werkt, of met gevolgschade door een slechte installatie. Er is een garantieverplichting. Is het product binnen de twee jaar kapot, moet de verkoper het herstellen, vervangen of terugbetalen. Daarnaast bieden aannemers vaak nog een bijkomende garantie aan. Ze geven bijvoorbeeld een garantie van 30 jaar, maar het is onduidelijk wie daarvoor moet instaan: de verkoper, de fabrikant of de leverancier. Ruim een derde van alle klachten heeft trouwens te maken met vertraging of zelfs niet-levering van de zonnepanelen. De leveringstermijnen worden niet nageleefd door de installateur. Hierdoor lopen consumenten premies mis. En veel consumenten hebben ook een aanzienlijk voorschot betaald en vrezen dat geld niet terug te zien. In het ergste geval gaat de aannemer failliet en wordt het nagenoeg onmogelijk om dat voorschot nog te recupereren.
Vandaag eindelijk een run in de zon. De zonnepanelen langs mijn route konden hun werk doen. Deze die geplaatst waren tenminste. Er stond wel vrij veel wind maar ook met tegenwind kon ik een goed tempo aanhouden. Toch vermoeid aan de run begonnen want stilaan komt er outside meer en meer werk. Dat is dan de keerzijde van het iets betere en vooral drogere weer.
Details: 4.55/km - 692 c - 172 pasfrequentie - 9,4°.
Het netto beroepsinkomen van de werkende Vlaming van 20 tot 64 jaar bedroeg vorig jaar gemiddeld 2550 euro per maand. Tussen 2006 en 2022 steeg het netto beroepsinkomen met 11%, ofwel gemiddeld 0,9% per jaar. Ruim 45 % van de werkenden had in 2022 een beroepsinkomen van 2000 tot 3000 euro per maand, tegenover 38% in 2006. Bijna 26% van de werkenden had in 2022 dan weer een beroepsinkomen van meer dan 3000 euro per maand, tegenover meer dan 17% in 2006. Het gemiddelde beroepsinkomen van werkende mannen bedroeg vorig jaar 2760 euro, of ruim 5% meer dan in 2006. Bij werkende vrouwen nam het beroepsinkomen veel sterker toe: van gemiddeld 1857 euro in 2006 tot 2320 euro in 2022 of +25%.
Veel sport vandaag. Passief gekeken naar de marathon van Parijs en natuurlijk de Ronde van Vlaanderen. De marathon werd gewonnen door de Ethiopiër Abeje Ayana. De ronde door superkampioen Tadej Pogacar. Wat een coureur! Nog op het programma natuurlijk mijn run. Tussendoor. Goed tempo. het ging vrij vlot. Ben dan ook tevreden met deze oefening en met de conditie.
Details: 4.46/km - 616 c - 173 pasfrequentie - 5,6°.
De banken moeten een minimum aan dienstverlening blijven geven. Elk dorp moet tegen 2025 minstens één geldautomaat hebben. Dat is de federale regering overeengekomen met de financiële sector. Elke Belg zal voortaan ook minstens 24 keer per jaar kosteloos geld kunnen afhalen, ook bij banken waar hij of zij geen klant is. Die laatste regel moet zo snel mogelijk ingaan, zodra alles technisch geregeld is, liefst nog dit jaar.
Als we geen doel hebben om even te lopen kunnen we altijd even geld gaan afhalen. Vandaag was dat niet aan de orde. Het was vrij leuk lopen nu. Het regende wel maar het bleef beperkt tot een goede motregen. Nat werd je natuurlijk wel. Het tempo was ook van bij aanvang in orde. Dat gebeurt niet zo vaak bij mij. Dit duidt stilaan toch op een iets betere conditie. Maar we zijn er zeker nog niet. Alles kan beter en mijn huidige conditie zeker ook.
Details: 4.50/km - 650 c - 172 pasfrequentie - 8,9°.
In België is vorig jaar een recordaantal snelheidsboetes uitgeschreven. Het aantal onmiddellijke inningen steeg van 4,9 miljoen in 2021 naar 6,2 miljoen in 2022. Dat zijn er liefst 16.980 per dag of 707 per uur. Die opmerkelijke toename is onder meer te verklaren door nieuwe trajectcontroles. Omdat ons land het op het vlak van verkeersslachtoffers beduidend slechter doet dan onze buurlanden, kwamen er onder meer nieuwe trajectcontroles en werden de quota en tolerantiemarges op snelwegen afgeschaft. Tot voor kort werkten de snelheidscamera's op snelwegen met quota. Eens hun quotum bereikt, werden ze afgezet. Op andere plaatsen waren er ook tolerantiemarges, waardoor er bijvoorbeeld pas vanaf 140 km per uur werd geflitst. Dat is sinds de zomer van vorig jaar verleden tijd. Er wordt nu altijd een boete opgelegd als de gemeten snelheid o snelwegen meer dan 129 km per uur bedraagt.
Zo snel ging het niet bij mij. Het was door het stormachtige weer vrij moeilijk om tempo te lopen. Maar ik moet toch zeggen dat ik stilaan wat risico durf te nemen. Vandaar mijn, gezien de omstandigheden, toch fraai gemiddelde. Deze afstand volstond wel. Uiteindelijk sluiten we de maand af met 374 km op de teller en dat volstaat toch ruimschoots. We werken dus naarstig verder om in de nabije toekomst te kunnen uitkijken naar een wedstrijd. Maar dan moeten we natuurlijk in eerste instantie blessurevrij blijven. Als dat het geval is kunnen we ook terug eens wat interval doen.
Details: 5.00/km - 602 c - 172 pasfrequentie - 11,1°.
De jongste maanden kwam in de autokeuringscentra het ene na het andere probleem naar boven. Omdat onze politici het reilen en zeilen in die centra beu zijn geworden komen er maatregelen. Wie voortaan op de keuring een rode kaart krijgt voor kleine gebreken zoals slecht afgestelde lichten, versleten ruitenwissers of een te hoge uitstoot zal een jaar de tijd krijgen om dat euvel in orde te brengen. Dat zou de druk van de keuringscentra moeten halen want die kampen al een hele tijd met lange wachtrijen.
Ik moest vandaag eerst een verplicht bezoek aan Gent brengen zodat ik pas een eind in de namiddag kon beginnen aan de run. Was al wat vermoeid van bij het starten en heb het bijgevolg vrij sober gehouden, zowel wat tempo als wat afstand betreft. Maar toch tevreden dat we nog even buiten geweest zijn want de zon kwam zowaar even door de regenwolken priemen en koud was het ook geenszins.
Details: 5.29/km - 485 c - 170 pasfrequentie - 13,9°.
De gezondheid. Het gewicht. De helft van de volwassen Vlamingen weegt te veel. Ruim 34% heeft overgewicht en 16% lijdt aan obesitas. Ons gemiddeld BMI valt al sinds 2018 net boven de grens van 25. Dat is de grens tussen een normaal gewicht en overgewicht. Dat overgewicht komt vaker voor bij mannen, oudere leeftijdsgroepen, laagopgeleiden en mensen die moeilijk rondkomen.
Overgewicht heb ik niet. Voorlopig toch althans nog niet. Ook al is er sinds vorig jaar toch gemiddeld een tot twee kilogram bijgekomen. Maar stilaan gaan we terug naar de zomer en dat is toch een periode waarin we nog iets meer bewegen dan anders. Maar het grote probleem bij de meeste mensen zou niet echt bij het gebrek aan beweging liggen maar wel bij voeding. Vooral te weinig fruit en groenten eten zou een van de oorzaken en slechte gewoonten zijn.
De run vandaag verliep gewoon. Het tempo bewust vrij matig gehouden. En ook niet zo ver uit de buurt gelopen. Een paar blokjes om. Dat volstond.
Details: 5.17/km - 638 c - 170 pasfrequentie - 13,3°.
Bakpoeder is het nieuwe goud, en niet enkel meer om je tanden te witten of om de broccoli groen te houden bij het koken. Je kan er de turbo langer mee aanzetten zonder dat de motor ontploft. Echt vies proeft het niet, maar de combinatie van gelletjes in een brij vereist enig doorzettingsvermogen om het allemaal door te slikken. Het 'soepje' van bakpoeder helpt de opeenhoping van melkzuur in de spieren uit te stellen. Hoe meer melkzuur, hoe vermoeider, is de regel. Dus hoe minder melkzuur, hoe scherper de demarrage en hoe langer de inspanning kan worden volgehouden.
Dat bicarbonaat (bakpoeder) helpt tegen verzuring bij extreme sportinspanningen is weliswaar reeds meer dan veertig jaar gekend. Maar er was dus altijd één probleem: het spul was niet binnen te houden. Diarree, boeren, winden laten: daar ga je niet harder van fietsen of lopen. Maar nu is er dus een Zweedse sportvoedingsproducent (Maurten) die een manier heeft gevonden om bicarbonaat in je lichaam te krijgen zonder al die vervelende bijwerkingen. En de inname heeft geen negatieve effecten op het lichaam, ook niet op lange termijn. Voor de internationale dopingautoriteiten is het gebruik van bicarbonaat geen probleem.
Desniettegenstaande heb ik toch mijn inspanning gedaan zonder bakpoeder of bicarbonaat (en zal ik dat ook in de toekomst blijven doen veronderstel ik). Het was vrij fris. De temperatuur gaf hetzelfde aantal graden aan als gisteren maar toch voelde het kouder aan vond ik. Het was wel volledig droog. Opnieuw veel wind, wat je soms vlugger deed lopen zonder noemenswaardige extra inspanningen te leveren. Elk nadeel heeft zijn voordeel weet je wel.
Details: 4.57/km - 842 c - 171 pasfrequentie - 6,1°.
Een tornado. In de Verenigde Staten. In Mississippi, in het zuiden van het land. De armste staat van het hele land. Huizen als luciferdoosjes uit elkaar geschud. Als ze wel nog recht staan, ontbreekt het dak of een muur. De schade is enorm. Predsident Joe Biden heeft de noodtoestand uitgeroepen.
Hier buien. Maar tussendoor zonnige perioden. Voor de rest bewolkt. Dus voor elk wat wils. Het eerste ontbrak tijdens mijn run. Het bleef droog. Van een tornado was ook geen sprake maar waaien deed het wel. En het was bewolkt. Af en toe een zeldzaam zonneschijntje. Met het weer dat we de laatste tijd al gehad hebben zou ik bijna zeggen, meer moet dat niet zijn. Maar dat is toch wat overdreven. Het mag stilaan wel wat beter. Maar of het al voor deze week zal zijn is nog maar de vraag.
Details: 5.20/km - 653 c - 170 pasfrequentie - 6,1°.
Eeklo is de eerste plaats in Oost-Vlaanderen die het 'kraanwatercharter' ondertekent. Met dit charter wil de stad inzetten op duurzaam en rationeel waterverbruik, en het drinken van kraantjeswater stimuleren. Dat water is immers perfect drinkbaar. Men moet zich dan ook de vraag stellen of het wel logisch is dat kraanwater gebruikt wordt om bijvoorbeeld een gazon te besproeien of het toilet door te spoelen.
Water was er vandaag voldoende. Maar het was, net zoals eigenlijk al gans de week, opnieuw regenwater. Het werd dus weer een natte run. Maar we konden het tempo vrij hoog houden. Er was zuurstof in de lucht want er stond ook vrij veel wind. Eigenlijk was het niet direct de bedoeling dat ik zo veel kilometers zou lopen maar de tweede lus zorgde dan toch voor deze opnieuw mooie afstand. Dit dus ondanks het slechte weer.
Details: 4.53/km - 625 c - 173 pasfrequentie - 6,7°.
De zomer moet nog beginnen maar het is nu al bijzonder warm in Spanje voor de tijd van het jaar. Op verschillende plaatsen steeg de temperatuur er deze maand reeds tot boven de 30 graden. Het land verkeert in een toestand van langdurige droogte na zesendertig maanden van weinig neerslag.
Droog is het hier geenszins, wel integendeel. Ook vandaag terug gedurende zeker een tiental minuten een fikse stortbui over mij gekregen. Men had ze voorspeld en ze zijn er ook gekomen. Tussen de buien viel het eigenlijk nog mee. Maar er stond toch ook behoorlijk wat wind. Dus het werd geen gemakkelijke run.
Details: 5.20/km - 784 c - 170 pasfrequentie - 11,1°.
De Belgische fiscus is klaar met het nieuwe aangifteformulier voor de personenbelasting. Dat bevat een aantal nieuwigheden en krijgt er opnieuw nog eens vier nieuwe codes bij. De Vlaamse aangifte telt nu een recordaantal van maar liefst 843 codes. Vorige maand raakte ook al bekend dat de belastingaangifte vanaf dit jaar genderneutraal wordt. De man staat daardoor niet meer automatisch in de linkerkolom. Wel de oudste partner. We kijken er alweer naar uit. Maar toch niet echt reikhalzend.
Goede run vandaag. Iets beter weer dan gisteren. Het was wat rustiger. Maar het waaide toch nog vrij hevig. Dus neen, zeker nog geen lenteweer. Maar dat hadden we ook niet verwacht.
Details: 5.07/km - 699 c - 174 pasfrequentie - 11,7°.
De lente die aan herfst doet denken. Maart is bijzonder somber, nat en kil. Tot nu toe was de maand niet alleen koeler dan normaal, we kregen ook meer regen en veel minder zonneschijn. De regenjas en warme trui wordt het best nog enkele weken binnen handbereik gehouden zegt men ons. Vooral het schamele aantal uren zonneschijn doet maart tot nog toe op een herfstmaand lijken. Maar ook voor onze energierekening brengt deze maand slecht nieuws. Tterwijl de gemiddelde temperatuur in maart 7,1 graden bedraagt, moesten we het tot nu toe stellen met 6,6 graden.
Een en ander heb ik vandaag tijdens de run mogen ondervinden. Een paar fikse regenbuien hebben mij meer dan voldoende verfrist. Er zaten zowaar ook enkele fijne hagelsteentjes tussen. Dus neen, ook voor mij niet direct het weer waar ik nu naar verlang. Het werd dus een natte bedoening ook al kwam er op het eind toch wat licht in de duisternis. De conditie gaat trouwens ook stilaan wat de goede kant op. Dus dat is wel positief.
Details: 5.04/km - 660 c - 174 pasfrequentie - 13,3°.
De torenhoge overheidsschuld en de oplopende kostprijs van de vergrijzing plaatsen België bij de landen in de risicozone en zelfs op de laatste plaats naast Italië. De gouverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch, zegt dat er zich een probleem stelt. Hij zegt niet dat we volgend jaar failliet zijn, maar het tekort is op lange termijn onhoudbaar. Bovendien volstaat het volgens hem niet om de werkzaamheidsgraad op te trekken richting 80 procent (het is ongeveer 72 procent nu) om het probleem op te lossen. Het is wel een gunstig element maar alles mag daar niet op ingezet worden. Bij ongewijzigd beleid zullen we op een muur afstevenen en nieuwe schokken niet meer kunnen opvangen.
Onrust op de finenciële markten. Onrust ook wat het weer betreft. Regen en wind vandaag. Het eerste viel nog mee tijdens de run. Maar waaien deed het toch behoorlijk. Het tempo mocht evenwel wat lager dan de voorbije dagen. Maar al bij al viel ook dat nog wel mee. Zonder echt noemenswaardige inspanningen gelopen. Ontspannend. Ter afwisseling mag dat zeker wel eens.
Details: 5.19/km - 704 c - 171 pasfrequentie - 11,1°.
Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren drastisch vermindert, is het waarschijnlijk dat de opwarming van de aarde boven de anderhalve graad uitkomt. En dat is de schuld van de mens. Door de toename van de opwarming zullen bepaalde gevaren geïntensiveerd worden, zoals daar zijn intensere hittegolven, zwaardere regenval en extreme droogte. Zowat 3,3 tot 3,6 miljard mensen, voornamelijk in de armste landen, wonen nu al in een gebied dat heel kwetsbaar is voor die klimaatverandering.
Deze voormiddag terug intens gewerkt. Bij thuiskomst, het was dan al rond de middag, direct de loopschoenen aan gedaan en iets minder dan een uur in beweging geweest. Een voldoende aantal kilometer afgelegd aan een goed tot heel goed tempo. Dus tevreden, jawel.
Details: 4.59/km - 662 c - 175 pasfrequentie - 11,7°.
Wie een studentenkot wil, moet geduld hebben. Uren werd er aangeschoven in Leuven om nog maar de inkomhal van het gebouw te kunnen bekijken. Men verwacht de komende dagen in Gent dezelfde taferelen. Nochtans is het aanbod van koten, zeker al in Leuven, de laatste jaren sterk toegenomen. Maar de vraag is nog sneller gestegen. Vandaar dat het nu een stuk moeilijker is om een kot te vinden. Een van de redenen is dat studenten er nu langer over doen om een diploma te halen. Waar ze vroeger hun studies na vier jaar afgerond hadden, duurt het nu vaak vijf of zes jaar. Bovendien zijn er heel wat studenten die na een eerste diploma nog geen zin hebben om te gaan werken en een tweede diploma willen halen. Een derde reden is dat studenten die op amper een paar kilometer van de stad wonen, vroeger heen en weer pendelden tussen thuis en universiteit. Nu blijken de ouders welstellend te zijn en mogen ook deze jongeren op kot.
Ik was druk doende met verven in de Katoenstraat. Een en ander kon een laagje verf gebruiken. Ik heb zeker nog niet alles kunnen doen. Allicht doen we morgen, of eventueel de daaropvolgende dagen, nog wat verder. Ik was dus opgewarmd deze middag als ik aan mijn run begon. Het tempo was dan ook meteen vrij goed. De oefening verliep ook verder zonder problemen. Dus toch wel vrij optimistisch. Maar ook realistisch.
Details: 5.06/km - 631 c - 172 pasfrequentie - 8,9°.
Totaal uitgeput bereikte de West-Vlaamse tandarts Karel Sabbe (35 jaar) de finish van de Barkley Marathons, de zwaarste ultratrail van de wereld. Hij is één van de drie deelnemers die dit jaar de race uitliepen. Jezelf afbeulen tot je niet meer weet van welke parochie je bent, is dat wel gezond vraag ik, en allicht velen met mij, zich af? Er blijken nog geen onderzoeken te zijn gedaan die aantonen dat lopen op lange termijn schade kan toebrengen aan je gezondheid. Specialisten vermoeden wel dat Karel een aantal weken nodig zal hebben om helemaal te herstellen. Aan eenieder wordt alvast deze raad gegeven: als je een marathon wil gaan lopen bouw dan geleidelijk op om blessures te voorkomen.
Uitgeput was ik zeker niet na mijn run vandaag. Het gemiddelde tempo lag dan ook laag. De laatste kilometers gingen wel wat vlugger maar ook dan bleef de snelheid nog beperkt. Ik ben nog steeds aan het uittesten of een wedstrijd de komende weken er terug zou inzitten. In elk geval wil ik geen of in ieder geval toch weinig risico's nemen. Ik ben als de dood om terug te hervallen. Dan liever wat rustiger en elke dag nog even kunnen buiten komen. Meer moet dat eigenlijk niet meer zijn.
Details: 5.32/km - 958 c - 170 pasfrequentie - 10°.
Heel wat supermarkten staan in ons land op het randje van het faillissement. Het supermarktlandschap zal hier de komende jaren dan ook fors hertekend worden. Liefst één op de twee supermarkten heeft te weinig reserves om onverwachte schokken de baas te kunnen. Als er geen faillissementen komen zullen er meer warenhuizen overgenomen worden en dan hou je allicht enkel nog grote spelers over, die alle kleintjes zullen opslorpen.
Vandaag terug naar Astene om wat te werken maar tegen de middag terug naar huis. Op die manier waren we toch wat minder vermoeid dan gisteren en konden we dus iets frisser aan de run beginnen. In tegenstelling tot gisteren was het weer nu minder en had ik af te rekenen met enkele fikse regenbuien.
Details: 4.55/km - 607 c - 174 pasfrequentie - 11,1°.
De angst voor het coronavirus is weg, maar heeft nu plaatsgemaakt voor andere bekommernissen zoals de energiecrisis, d einflatie en de oorlopg in Oekraïne. Deze zaken worden nu ervaren als een stevige domper op onze toekomst.
Vermoeid aan de run begonnen. Al mijn krachten moeten bundelen om dit tot een goed einde te brengen. Na een dag schilderen in Astene was mijn pijp uit. Het uitermate zachte weer kon maar weinig soelaas brengen.
Details: 5.21/km - 488 c - 170 pasfrequentie - 16,7°.
Er zijn steeds meer Nederlandse leerkrachten aan de slag in Vlaanderen. Tijdens het schooljaar 2017-2018 waren er 770 Nederlandse leerkrachten aan het werk in Vlaanderen. Vorig schooljaar liep dat op tot 1010. Een stijging van meer dan 30% in vijf jaar.
Heel zacht en zonnig weer. Dat is aangenaam lopen. Eindelijk kunnen we terug uitzien naar de lente. Maar in het weekend en vooral volgende week wordt wel veel regen voorspeld. Dus toch maar even afwachten hoe een en ander gaat uitdraaien. Maar koud zou het zeker niet worden. Dus dat is alvast al positief vind ik.
Details: 5.06/km - 627 c - 174 pasfrequentie - 13,9°.