Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 62 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    02-11-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 26 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Natuurnieuws uit Friesland uit de tweede helft van oktober 2022.

    door Jan de Jong

    15-10. Nog 3 jonge kerkuilen geringd met Durk Venema in de Brekkenpolder bij fam Akkerman. Het hele voorjaar geen kerkuil gespot in de boerderij.  Zelf bij de controle van de kast in juni geen activiteiten van de kerkuilen.  Nu in oktober hoorde Akkerman toch geluid uit de kerkuilenbak komen. En ja hoor. 3 jonge kerkuilen! (Age van der Meer, Wyckel). In Hemelum een putter bij uitgebloeide zonnehoed plant de zaadjes er uitpikkend (Joke Wolbers).

    16-10. In de omgeving van de Schraarderpolder bij Schraard 1 steenuil gezien (Thijs de Groot).

    Opmerking Jan de Jong: Toch een steenuil in oktober gezien. Waren ze nog op meer plekken?

    Bij Folsgare 1 ruigpootbuizerd (Johan op den Dries). Op Schiermonnikoog 1 bonte kraai gezien (Arend Vermaat).

    Foto © Jan Dreteler

    18-07-2022. Bonte kraai op Schiermonnikoog op de Banckspolder.

    Opmerking Jan de Jong. Deze ene bonte kraai wordt al het hele jaar op het eiland Schiermonnikoog gezien. Ook in de zomermaanden. Op het vasteland van Friesland wordt de bonte kraai al vele jaren maar zelden meer gezien. Opmerkelijk is dat Tonnie van der Weij uit Sint Nicolaasga me op 18 oktober j. l. meldde dat hij het weekend naar Berlijn was geweest en door de buitenwijken van Berlijn fietste naar het oude vliegveld (Tempelhoff) uit de tijd van de nazi’s. Daar waren wel honderden bonte kraaien doch geen enkele zwarte kraai. Vroeger waren er in mijn lagereschooltijd nog veel bonte kraaien in Friesland in de wintermaanden, doch vandaag de dag zie je nooit meer een, aldus Tonnie van der Weij.

    Verena Keller meldt in de ECCB-atlas (2020) dat de bonte kraai NIET meer als aparte soort gemeld wordt omdat er maar weinig genetische afwijkingen zijn met de zwarte kraai.

     In het al sterk verouderde Vogels in Friesland (1979, deel 3, blz. 1395-1399) noemde Arend Timmerman de bonte kraai voor Friesland nog een voormalige broedvogel en doortrekker en wintergast in vrij groot aantal. Nu zie je ze zelden meer. In 1979 was er in de omgeving van IJlst bij boer Jansma op “Uilenburg” nog een broedgeval van een gemengd paar zo meldde Sjoerd Landman uit IJlst me op 5 september 1979. Het paar bleek een kruising van 1 bonte kraai en een zwarte kraai. De jongen waren uitgekomen en zaten achter de jonge hazen aan!  Sindsdien is het rap bergafwaarts gegaan met de aantallen , de gemengde broedgevallen en waarnemingen van de bonte kraai in Friesland. Wat waren er in de winters vroeger veel bonte kraaien te zien.  De bonte kraai werd in de jaren rond 1980 nog volop gezien. Op 9 maart 1980 nog een groep van plm. 100 bij Appelscha op landerijen (A. Wijnia, Leeuwarden).   Op 20 december 1983 nog 80 aan de Helomaweg onder Fochteloo (J. Oosterloo, Appelscha). Op 12 november 1983 telden S. Luinenburg en Koert Scholten er zeker nog een 100 tal verspreidt in het Lauwersmeer. Begin januari 2003 meldde vogelringer Jan Hendriksma uit Oppenhuizen me al dat er in het Lauwersmeer geen enkele bonte kraai meer te zien was.

    17-10. Plotseling een ijsvogel bij de visvijver achter huis in Oudwoude. Vogel had erge honger (Willem Jonkman).  In de Tijnjepolder 1 velduil jagend (Toy Janssen/Maartje Bakker).  Op de Noordsvaarder op Terschelling 15 strandleeuwerik (Rik Meerema). Nog 20 boerenzwaluw voedsel zoekend bij Kollum (Tjibbe Dikkerboom). Groep van 34 kleine zilverreiger bij Het Rif op Schiermonnikoog (Ingrid Vloed).

    18-10. Twee boerenzwaluw gezien in de Noardermar bij Molkwar, jagend laag over het weiland. (Mineke Bekkema). In het Lauwersmeer bij Kampeerterrein De Pomp 25 baardman (Henri Hamer). Groepje van 10 staartmees bij de Westerduinen op Schiermonnikoog (Bram Borkent). Zeker 300 koperwiek overvliegend bij Oost-Vlieland (Lars Buckx). In de Lendevallei 1 ijsvogel gezien (Tom Jager).

    19-10. Vanmorgen 1 ijsvogel op de rand van de boot achter woning in Rottum (Feike van Dijk). Op Vlieland 1 pestvogel overvliegend bij Kooislid – Zwartelid (Marcel Stienstra en Andries Zijlstra). Twee wilde zwaan bij Fochteloo (Jan Kalsbeek). Veel goudplevieren aan de IJsselmeerkust. Bij Workumerwaard 1000, Gele strand bij Workum 500 en 500 bij de Bocht van Molkwar (Bernhard Spans).

    Opmerking; Ook elders kwamen grote groepen voor. Zo zag Herman Kremer op 12 oktober een groep van zeker 2000  goudplevieren in de Bantpolder in Lauwersmeer en kort erna ook een flinke groep bij Ezumazijl.

    Bij Drachten 1 houtsnip opvliegend (R. Riemersma). In het Oosterschar bij Sintjohannesga 1 visarend en een mannetje bruine kiekendief (Taeke Roosjen). In Workum een houtsnip opvliegend (Tjerk Kunst). Bij Teroele 1 ijsvogel (Jan Erik Valkema). Bij Lemmer 1 ijsvogel (Pim de Nobel). Op het Wad tussen Harlingen en Zurich 1 albino scholekster (Dennis de Vos).

     

    Foto © Dennis de Vos

    19-10-2022. De spierwitte scholekster met rode ogen en oranje snavel liet zich goed zien aan de Wad kust tussen Harlingen en Zurich. Zelfs Bruno Ens (scholekster onderzoeker) bestede aandacht aan dit unieke eksemplaar tijdens  het radioprogramma van  Vroege Vogels op zondag 30 oktober!

    20-10.  Vanmiddag rond 17.45 uur zat er bij ons achterhuis in Oudehaske op het terras ineens een hop. Mijn dochter (Femke Rosier) zag hem het eerst. Helaas waren we net te laat voor een foto. Maar gelukkig ging hij vervolgens bij ons voor huis weer zitten en toen hebben we hem wel snel op de foto kunnen zetten met de telefoon. Hij zat wel zo’n 5 meter verderop, dus de foto is niet heel scherp, maar de hop is zeker goed herkenbaar (Joke Rosier).

    Foto © Femke Rosier.

    20-10-2022.Een zeldzame hop in de gemeente De Fryske Marren in tuin van Fam. Rosier in Oudehaske.

    In mijn achtertuin in Oosterwolde een groepje van zes merels, vier koperwieken, twee zanglijsters, twee vinken en natuurlijk al het andere kleine grut zoals twee staartmezen en de winterkoning. De groene specht hoor ik hier al maanden en de gaten in het grasveld laten zien dat de vogel op mierenjacht is geweest. Ook de mierennestjes tussen de tegels waren vakkundig leeg gesnoept (Nel van Charante).

    Foto © Joke Rosier.

    20-10-2022. De koperwiek komt vaak in groepjes in oktober aan en is verzot op bessen van de van de hulst, lijsterbes en vuurdoorn en in flinke aantallen eten ze de struiken leeg.

    21-10.  In Ballum op Ameland vliegt nog een kolibrievlinder in onze tuin. Vandaag de eerste groepen brand- en rotganzen gezien in de weilanden rond Ballum op Ameland. Vind dit vrij laat. (Janke Nobel).

    22-10.  Aan de Badweg op Schiermonnikoog 1 pestvogel (Gijsbert Twigt). Vanmiddag fietsend door de Twijzelermieden stond in de kant van de sloot aan het doorgaande weggetje naar Blauwverlaat, een roerdomp, niet verscholen in een vrij kaal slootje (Tjip Oberman, Dokkum). In Heerenveen aan de Twentelaan twee koperwieken tegen de vensterruiten gevlogen en op slag dood (W. Steen).  Bij Zurich-viaduct bij Afsluitdijk door VRS Franeker 1 dwerggors geringd (VRS Franeker).

    Foto © Gerard Westerhuis.

    22-10-2022. De dwerggors broedt in het noorden van Zweden, Noord-Finland en met dichtste populaties in grote delen van Noord-Rusland. Soort overwintert voornamelijk via Mongolië naar zuidoost Rusland en noordoost China. Slechts enkele dwerggorzen bereiken West-Europa, waarschijnlijk van Zweedse en Finse populaties.

    23-10. In Joure 1 ijsvogel naast de school aan de E.A. Borgerstraat (Johannes Klaver). Bij de Holle Poarte te Makkum 1 pestvogel (Sietse Bernardus). Groepje van 17 kleine zwaan bij Afsluitdijk (Bob Woets). Bij de Veerhaven op Schiermonnikoog 400 pijlstaart (Robert Drenth). In Ypecolsga 300 goudplevier (Jose). Op de Duurswoudsterheide 1 zwarte specht (Martin Manson). Groepje van 100 goudplevier op Noorderleech (Marco Zomer).  In Leeuwarden bij Barrahuis 1 groene specht (A. Jansma). 

    24-10. Op de Workumerwaard groepje van 14 kleine zwaan (Tjerk Kunst). In Wolvega 6 manderijneend(Pim Frijling). Groepje van 15 waterhoen te Bolsward Oost (Eelco W. F. Brandenburg). Tijdens overtocht van Lauwersoog naar Schiermonnikoog 1 huiszwaluw gezien (Koen Kuiper). In Nijega 4 Carolina eend (Linda van Engelen).

    25-10. Te Offenwier 1 ijsvogel op een tak in de Offenwierstervaart (Fedde Bloemhof). Het roodborstje is weer terug bij ons in de tuin te Menaldum. Vorig jaar was ie al op 2 oktober terug (Oane Baarda). In Oudehaske in een boom langs de Reidkraach een ransuil rustend (Nicolai Veen).

    Foto © Nicolai Veen

    25-10-2022. De ransuil zoekt in najaar een slaapplekje op om rustig de dag door te brengen. Het is een vogel die in schemering en nacht naar muizen zoekt. Deze slaapplekken worden ook wel roestplekken genoemd. Soms zijn er meerdere ransuilen die zo’n roestplek bezoeken. Met nog een vers bladerdek voelen ze zich vaak beter beschut.

    Opmerking Jan de Jong; Ben benieuw of op  meer plaatsen de roestplaatsen van de ransuil alweer bezet zijn.

    26-10. In Sneek is de ijsvogel terug aan het Marsdiep (Dinie Zijlstra). Nog twee boerenzwaluw rond de deur vliegend te Oudega Sm. (Freek Jelsma).

    27-10. Groepje van 17 baardman bij Posthuiswad op Vlieland (Rob Krol en Robert van Hiele).  Twee pestvogels op Schiermonnikoog gezien (Bram Roobol e.a.). Twee wilde zwaan op de Makkummer Zuidwaard (Eelco W.F. Brandenburg). Op de Workumerwaard 1 reuzenstern (Hessel van Iest). In De Deelen 1 visarend (Martin Huisman). In de Ternaarderpolder 30 strandleeuwerik (J. Tuinstra).

    Foto © Rik Meerema

    Archieffoto; Van de strandleeuwerik worden dit jaar flinke groepjes gezien aan de Friese kust.

    28-10.  Op weiland aan de A7 voor de afslag naar Beetsterzwaag zeker 200 kieviten (Ydwine van der Molen).  

    Vandaag, 28 oktober 2022, kreeg ik van Cor Waringa twee oude berichten uit de Leeuwarder Courant betreffende de lijstervangst in Gaasterland. Een van 23 september 1887 en een van 19 september 1888.

    Leeuwarder Courant 23-9-1887.

    Gaasterland, 20 september. Alom begint hier veel drukte te komen, vooral onder den arbeidenden stand, nu de tijd, 1 oct., nadert waarop de lijstervangst wordt geopend. De handel in lijsterbessen (kwikkebeien) is levendig en beugels en strikken worden in gereedheid gebracht om straks tot valstrik wellicht van duizenden grijze lijsters te dienen. Reeds hebben enkele exemplaren dezer vogels zich hier laten zien. Een goede vangst levert aan velen een flinke verdienste.

    Leeuwarder Courant 19 september 1888.

    Gaasterland, 17 Sept. Allerwege in deze gemeente maakt men druk toebereidselen voor de a.s. lijstervangst. De daartoe nodige strikken worden vervaardigd van paardenhaar. Dat haar is niet altijd even gemakkelijk te verkrijgen en om nu toch in ’t bezit daarvan te komen gaan sommige op zeer laakbare wijze te werk.  Zoo werd dezer dagen een der beste paarden van den landbouwer D te Wijckel geheel van zijn staart ontdaan. De lijstervangst geeft aan velen een niet te versmaden winst.  In de bosschen van Jhr. Van Swinderen en Jhr. Feltz worden in ’t najaar duizenden strikken gehangen. De gevangen vogels worden tegen goeden prijs meest alle naar het buitenland vervoerd.

    Opmerking Jan de Jong;  Dat men vroeger niet altijd zachtzinnig te werk ging blijkt wel uit de tekst! Vaak ging het om enorme aantallen lijsters die gevangen en gedood werden. Deze lijstervangst dateert al van ouds, reeds in 1635 was er sprake van lijstervangsten in ons land en dus ook in Friesland. Zie ook het uitgebreide stuk over Vogels en vogeljacht en vogels en wetten van D. T.E. van der Ploeg in deel 2 van Vogels in Friesland blz. 534-581.Heden ten dage noemt men op diverse plaatsen de lijsterbes nog steeds kwikkebeien! De vangst met strikken en het doden van de lijsters (koperwiek, zanglijster, kramsvogel, grote lijster, etc.) is na de Vogelwet van 1912 verboden. Pas in 1918 kwam een einde aan de lijstervangst met strikken in Friesland. Zo zijn er in Gaasterland zeker meer dan 500.000 lijsterstrikken uitgehangen. Helaas kwamen er ook andere soorten in en stierven een akelige dood zoals pestvogels (!), spreeuwen, appelvinken, eksters, gaaien en mezen.

    29-10. In Drachten aan de Drait 1 bosuil (Sjoukje Scholten). Bij het Leeuwarderbos 1 roerdomp (Donald Wolters). In Feanwâlden bij De Houtwiel 2 Caroline eenden (Sjoerd Bresser).  Groepje van 7 dodaars op Vlieland bij de 3e Kroonspolder (Janneke Gerards). Bij Kornwerderzand 1 roodkeelduiker aan de IJsselmeerkant (Gert van der Heide).

    Foto © Gerard Westerhuis.

    28-10-2022. Een roodkeelduiker in winterkleed zwom een dag eerder al in de havenkom van Kornwerderzand.

    30-10.  In de Banckspolder op Schiermonnikoog 2 roodhalsgans (Ben Staal e.a.). In het Fochteloerveen een klapekster gezien (Lieneke van Tilburg). In Woudsend 1 overvliegende havik (Jorrit Zondervan). Groep van 25 strandleeuwerik in Peazerlannen bij Paesens (Thijs Glastra). Bij de Westhoek aan de Wadkant groepje van 22 baardman (Tim van Zwieten).

    31-10. Bij de Tolkenbuurt te Nijbeets 1 sneeuwgans (Anneke Slagman). In Heerenveen op de Akkers 1 houtsnip als vensterslachtoffer (Louwina Wijma- van Noord).  Te Witmarsum in Flietsterbos 2 opvliegende houtsnippen (Eelco W. F. Brandenburg). Aan het Sneekermeer 1 roerdomp gezien (Dick Pruiksma). Bij de Slotplaats te Bakkeveen 1 middelste bonte specht (Christiaan de Vries). Bij de Sondeler Leijen  groep van 300 goudplevier en zeker een 200 kieviten (Lykele Zwanenburg, Dronten).

     Tot zover weer de waarnemingen van de tweede helft van oktober 2022.

    Meldingen voor de Nieuwsbrief 27 graag vóór 15 november 2022 inzenden met vermelding van naam en adres.

    Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. Helaas kon ik deze keer ook niet alle binnengekomen meldingen opnemen.

    2 november 2022.

    Jan de Jong, Joure.

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel 1985-heden) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788.

     

    02-11-2022, 09:01 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-10-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 25 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Natuurnieuws uit de eerste helft van oktober 2022.

     01-10. N Hier in Deinum zijn de laatste (3) boerenzwaluwen zaterdag vetrokken. Gedurende de maand september namen de aantallen snel af. Het merendeel was halverwege september al vertrokken (Anne Jansma). Nog drie boerenzwaluw boven woningen aan het voedsel zoeken in De Westereen (Rindert Algra). In het Lauwersmeer 1 klapekster gezien bij Hoek van de Band (Ben Staal). Op Schiermonnikoog bij de Kobbeduinen 1 klapekster (Jesse Sinnema).

    Foto © uit archief (Huub Crommentuyn)

    In oktober kan men de klapekster in Friesland verwachten, vaak in de omgeving van wat muizenrijke plekken. In het Easterskar bij Sintjohannesga overwinterd haast elk jaar wel eentje.

    02-10. Nog twee boerenzwaluw in de schuur te Anjum (Tjitske Veenstra- van Dijk). In Hitzum nog een paar boerenzwaluwmet drie jongen (met vliegles) aanwezig. Zo laat heb ik ze hier nog niet eerder meegemaakt (Joki Bakkers). Nog twee boerenzwaluw in de schuur te Oldeberkoop (Dirk Schippers).

    03-10. Zo’n 20 a 25 boerenzwaluwen zoeken naar insecten in Tijnje boven de bomen (Anneke Ziel).  Bij Mirns in Gaasterland een groepje van 21 baardman gezien (J. van Dillen-Staal). Nog een nest met 4 jongen boerenzwaluw uitgevlogen in Wommels. De ouders voeren de jongen nog steeds fanatiek, op 6 oktober na de eerste buitenvlucht waren er nog 3 over (Roel Schraa).

    04-10. Alle boerenzwaluwen nu vertrokken uit de paardenstal in Terband (Henk en Trienke Tjepkema). Aan het Sneekermeer bij het Gerbrandygemaal nog 1 late gierzwaluw (Naut van der Mei). In Oosterwolde groepje van zeven witte kwikstaart overvliegend (Jan Kalsbeek). In Marrum nog 1 witte kwikstaart op dak (Tsjalling Walda). Bij Drachten twee veldleeuwerik overvliegend (R. Riemersma). Bij de Holle Poarte te Makkum 3 veldleeuwerik (Bauke en Jarig Roosma). Aan de Noordoever van het Tjeukemeer in natuurgebied Marswâl 1 roerdomp en een groep van zeker 30 baardman waargenomen. Van de baardman zijn 23 gevangenvoor trekonderzoek. Vier hiervan bleken al geringd te zijn (all op 21 juni 2022) en afkomstig uit de omgeving van Zwartsluis (3) en Kampen (1). In de periode 1985 tot heden was dit de grootste groep die op 1 dag gevangen werd. (Ringstation Rohel).

    Foto © Jacob Westerhuis.

    04-10-2022. De mannetjes van de baardman hebben een prachtige “baard”. Van 1985 t/m 2021 zijn er slechts 141 geringd op Ringstation Rohel. Meestal maar enkele per jaar. Piekjaren (meer dan 10) waren 2011 (15), 2012 (10), 2019 (19) en 2021 zelfs 26.! In 1988 werd op Ringstation Rohel op 22 oktober een volwassen man baardman gevangen met een Hiddensee ring die op 8 september van hetzelfde jaar geringd was bij Mechelenburg in Duitsland (ruim 424 km/44 dagen). De baardman zwerft in herfst en winter vaak wat om en schakelt over van insecten voedsel op zaden, bij strenge winters kunnen ze wegtrekken om zuidelijker te overwinteren (Belgie, Engeland /Frankrijk). Een groot deel van onze eigen broedvogels overwinterd ook in ons land, met name bij zwakke winters.  (Ring) onderzoek aan baardmannen heeft dat aan het licht gebracht.

    05-10. De nachtzwaluw is vandaag voor het laatst gezien op de pergola in Joure en is nu vertrokken (Irene Venema-Algra).

    Foto © Irene Venema-Algra.

    22-09-2022. De nachtzwaluw sliep overdag op de pergola (links op foto). Iets verscholen onder bladerdek. De fotos en waarnemingen werden gedaan vanuit het slaapkamerraam van de woning rechtsboven.

    Opmerking Jan de Jong;

    De nachtzwaluw is in de gemeente De Fryske Marren een zeldzame verschijning. Het is meer een nacht en schemervogel die overdag dus weinig gezien wordt. Je moet er dan ook nachts op uit om de vogel te willen ontdekken. De laatste in Friesland werd op 23 augustus 2022 op Terschelling nog roepend gehoord door Raymond Daemen. Groot was dan ook mijn verbazing dat ik van Irene Venema-Algra uit Joure een foto binnen kreeg van een nachtzwaluw die overdag in de achtertuin rustig boven op een pergola zat te slapen. De nachtzwaluw kon overdag mooi gecontroleerd worden op zijn aanwezigheid via een zolderraam. Reden te meer om eens te volgen hoe lang deze zeldzame vogel wel terugkwam. Tot onze verbazing is de vogel zeker 22 dagen achtereen teruggekeerd op precies dezelfde plek (van 13 september 2022 t/m 5 oktober 2022). Dat is uniek en bij mijn weten nooit eerder vastgesteld bij nachtzwaluw zo laat in het seizoen. Het is dus belangrijk om rustplekken niet te verstoren. Kennelijk is het een vogel geweest die aan de rand van de buitenwijk van Joure jaagde op nachtvlinders en insecten. Dank aan Irene Venema-Algra voor het melden en de fotos van dit geval.

     In het Leeuwarderbos 1 ijsvogel gezien (Naut van der Mei). Boven Kollumerpomp een zeearendovervliegend (Menne Osinga).  Groepje van 9 koperwiek overvliegend te Oosterwolde (Jan Kalsbeek). De laatste twee boerenzwaluwen in Noardburgum zijn nu vertrokken uit de schuur (Jan en Froukje van der Veen). In Kollumerpomp zijn de laatste boerenzwaluwen vertrokken. Er waren elke nacht minder in de schuur: 4, 3 en tenslotte nog 1 exemplaar. Is dit jaar wel een goed seizoen voor ze geweest, veel legsels, met weinig dode jongen (Menne Osinga). 

    06-10. Bij ons in de schuur in Wommels is 3 oktober het laatste nest boerenzwaluw uitgevlogen. De jonge vogels worden nog druk gevoerd door beide ouders (Roel Schraa). Bij het Sneekermeer 2 ijsvogel bij Gerbrandygemaal (Johan Helmus).  In de Bremer Wildernis bij Nijemirdum 1 kleine bonte specht (Peter van de Beek). In de Bouwepet bij Giekerk 17 baardman aan het voedsel zoeken (Aldrik).  Groep van zeker 100 watersnip bij Wide Mar bij Stiens, opgeschrikt door roofvogel (Lisette Cuperus). In Oldeholtpade 1 bokje gezien (Ruurd Jelle van der Leij). In de Terschellinger polder t. h. v. Seeryp zeker 850 wulp aanwezig ((Rob ter Ellen).  Op het Noorderleech 6 casarca gezien (Wim van Boekel).  Bij Zwarte Haan 1 smelleken gezien en gefotografeerd (René Zondergeld).

    Foto © René Zondergeld.

    06-10-2022. Het smelleken is een moeilijk te fotograferen soort door zijn snelle en behendige vlucht.

    07-10. Op Terschelling in de polder Formerum 1 smelleken (Arie Ouwerkerk). In de avond boven Joure een grote groep kolganzen gehoord (Durk Visser). Bij het Gele strand te Workum 1 roerdomp gezien (Tjerk Kunst). Opmerking; Je ziet ze tegenwoordig weer wat vaker. Ook Marinus Kampen zag op 15 september 1 roerdomp bij de Langweerder Wielen.   In de Polder de Zwettepoel bij Snikzwaag 1 Indische gans tussen een groep van zeker 200 grote canadese ganzen (Tj. Van der Honing). Twee kruisbek in Oldeholtpade gezien (Ruurd Jelle van der Leij). In Lauwersoog bij de sluizen 1 klapekster gezien (Marco van der Velde). In Sint Nicolaasga een ijsvogel gezien. In Berlikum nog 1 witte kwikstaart in de tuin. Vorig jaar was hij al op 3 oktober vertrokken (Ita Spoelman). In Uitwellingerga 1 dode kerkuil gevonden in de tuin van de buren. De vogel bleek op 1 juli 2022 als nestjong geringd in Poppenwier door K. Akkerman (Marieke Verf).  

    Opmerking Jan de Jong;Nu het eind september begin oktober in de ochtenduren weer langer donker blijft worden kerkuilen helaas weer meer als slachtoffer gemeld. Jonge vogels zijn vaak op zoek naar een nieuwe locatie.  Het is het verstandig om de ligbox, stal, schuur of hok goed te controleren voordat men iets gaat afsluiten tegen de kou en gure wind. Blijft het ûleboerd open of staat het dakvenster nog open? Velen sluiten deze na het vertrek van de boerenzwaluwen namelijk af. 

    08-10. Op Vlieland bij het Vuurboetsduin 3 huiszwaluw (Maurice van Veen). In Drachten 2 kruisbek gezien (Jarig Roosma). In Fogelsanghstate bij Veenklooster 1 bladkoning waargenomen (Kees Bode). Bij de Meeuwenduinen op Vlieland 1 vaal stormvogeltje gezien (Jens Tamminga en Peter Schutten). In De Deelen 1 visarend gezien (Marissa Klabbers). Op de A7 op Afsluitdijk bij kmp. 933 1 kerkuil dood gevonden als verkeersslachtoffer (Hans van Stijn). In Fogelsanghstate te Veenklooster 1 middelste bonte specht gezien (Joh. de Jong). Bij de Peazerlannen bij Paesens zit momenteel een groep van 4 velduil (Jan Andries Wagenaar, Damwâld).

    Foto © Jan Andries Wagenaar

    06-10-2022. De velduil jaagt graag op muizen in wat meer ruige vegetatie.

    09-10. In het Easterskar bij Sintjohannesga 2 casarca waargenomen (Johannes en Gea Koster). In de Lendevallei Driessenpoolder 1 kleine bonte specht gezien (Tom Jager). Op Schiermonnikoog bij Westerduinen 1 grijze wouw gezien (Jesse Sinnema). Te Franeker bij t ’War beflijster gezien (Erik Elzinga).  Rond 09:00 uur 1 zwarte ooievaar overvliegend bij van der Valk Hotel in Leeuwarden (Mevr.  Van der Ploeg, Giekerk).

    Opmerking Jan de Jong; Voor Friesland is dit een late waarneming. De laatste is dit jaar op 10 september gezien bij de Bocht van Molkwar.  Op 9 en 10 oktober was er in Valkenswaard (Noord-Brabant) ook nog 1 en op 12 oktober werd er bij Mepperdennen in Drenthe 1 gezien.

    10-10. Het laatste jonkie boerenzwaluw is vandaag vertrokken uit de schuur in Hitzum. Ik dacht dat de hele familie tegelijk zou vertrekken maar dat was niet zo. Op 8 oktober avonds nog 2 jonkies in de schuur, 9 oktober nog maar eentje. Moet dat kleine ding dus helemaal in zijn uppie de lange reis maken (Joki Bakkers). Nog 1 late koekoek gezien en gefotografeerd te Feanwâlden - Oer de Wiel (Wiebe Sjoerd van der Veen). In het Easterskar bij Sintjohannesga 8 baardman en 1 ijsvogel gezien (Tom Jager).  Een groepje groenling deed zich te goed aan de zaden van de zonnebloem in Boelenslaan (Henriëtte Scheper).

    Foto ©Henriëtte Scheper

    10-10-2022. De groenling is verzot op zonnebloempitten, een paar planten laten staan lokt deze zaadeters naar U tuin.

    11-10. In Beetsterzwaag sneuvelde een mannetje vink tegen de vensterruiten (Piet Hoekstra). Op het Nannewijd bij Oudehaske 2 dodaars gezien (Durk Visser).  Op Vlieland 1 houtsnip opvliegend (Carl Zuhorn). Twee boerenzwaluw in de Venebuurt bij Terwispel gezien (VRS Menork).

     Opmerking Jan de Jong;

    De houtsnip is de laatste weken (vanaf 1 september) regelmatig aan de kust gezien op de eilanden Vlieland, Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling. De laatste melding van de vaste wal van Friesland is alweer van 10 augustus 2022, toen werd er namelijk een gezien te Nijeberkoop bij het Diakonieveen (Douwe van der Ploeg). Nu met de milde najaars temperaturen zijn ze nog maar weinig   gemeld op de vaste wal van Friesland. Ben benieuwd wanneer de houtsnip ook in het binnenland worden gezien!

    12-10. Bij de pas opgeschoonde vijver in Oldeberkoop 1 waterspreeuw (Ieke Schreuder). Op Vlieland dwerggorsen een struikrietzanger geringd (VRS Vlieland).

    13-10.  Aan het Burgumermar 1 klapekster gevangen en geringd (Ringgroep Eastermar). Een grote groep koperwieken bessen etend van de hulstboom in Oldeberkoop (Ieke Schreuder). Bij de Put van Nederhorst te Boornzwaag 2 bladkoning (Sietse Bernardus).   In Easterskar bij Sintjohannesga 1 dodaars gezien (Gerco Schutten). In Leeuwarden bij het Van Hall Larenstein 1 beflijster gezien (Anne van der Laan).   In Oranjewoud nog 1 draaihals bij de pindakaas pot (Andries van der Molen).

    Opmerking Jan de Jong; Opmerkelijk late draaihals! De laatste dit jaar was op 30 september in Oudeschoot gezien (zie Nieuwsbrief 24). Dat is dicht bij Oranjewoud, zou het om dezelfde vogel kunnen gaan? Door de zachte winters en het veranderende klimaat trekken draaihalzen mogelijk wat later weg. Op 4 oktober werd er in Asten (N. Brabant) en op 5 oktober nog 1 in Lichtenvoorde (Gelderland) gezien.

     Bij de pinda korf in de tuin te Feinsum een opvallende koolmees met meer vuilwitte borst. Normaal is de borstkleur veel geler (Hielke de Groot).

    Foto © Hielke de Groot

    13-10-2022. De koolmees met de opvallende lichte kleuren bij de pindakorf in Feinsum.

    14-10.  Op Vlieland bij Oude Huizenlid 1 klapekster en bij Westerse Veld 250 houtduiven overvliegend naar ZW (Carl Zuhorn). Op Vlieland 1 beflijster en een late boerenzwaluw geringd (VRS Vlieland). In Feanwâlden – Oer de Wiel is het paar wilde zwaan met 3 jongen nog steeds aanwezig (Wiebe Sjoerd van der Veen). In polder de Twaalf Voeten bij Sint Nicolaasga 11 casarca op mais stoppelland tussen kolgans, grauwe gans, nijlgans en Canadese gans (Sjoukje Scholten).  Bij Moddergat 1 houtsnip gezien (Rudy Fopma en Marcel Stienstra).

    15-10. In Oosterwolde 1 overvliegende grote gele kwikstaart (Jan Kalsbeek). Bij de Holle Poarte te Makkum 1 bladkoning gezien (Sietse Bernardus). In Bolsward vloog een vuurgoudhaan tegen de vensterruiten. Gelukkig overleefde hij de klap (Gea Postma). Bij de Fallom 2 Carolina-eend gezien (Wiebe Sjoerd van der Veen). Bij Ald Duerswâld bij Wijnjewoude 1 houtsnip overvliegend (J. Dolstra). In de Overtuin te Oranjewoud 1 ijsvogel (Benno Wevers).

    Tot zover het overzicht van de eerste helft van oktober. 


    Steenuil wordt steeds zeldzamer.

     Door J. de Jong

    In Nieuwsbrief 8 (9 februari 2022) hebben we uitvoerig stil gestaan bij de verspreiding en het voorkomen van de steenuil in Friesland. Eens kijken waar de steenuil dit jaar in Friesland is gemeld t/m/ 14 oktober 2022.

     MELDINGEN STEENUIL 2022 FRIESLAND

    27-02. Mannetje roepend te Oudehorne (GVV).

    01-03. Gehoord in Drenth Friese Wold (Meindert Boskma /Rixte Boskma -Buitenwerf).

    12-04. In Kollum een gezien (Klaas de Vries/Djoke Nijdam).

    02-07. In de Veenpolder van Echten 1 aanwezig (Maartje).

    20-07. T/m 06-08. Een op camera vastgelegd in omgeving Oldeboorn (Vogelwacht Tjalleberd 11-8-2022. Facebook bericht met foto’s).

    27-08. Een roepend op Terschelling (Marius Bolck).

    18-09. Te Warfstermolen een (Berend Stam).

    25-09. Te Hoog Duurswoude aan Duisterweg een voedsel zoeken (Tijn de Boer).

     

    Foto © Koos Piek.

    07-10-2015. De steenuil is in oktober 2015 nog gezien en gefotografeerd in de omgeving van Heerenveen.

     De meldingen van steenuilen zijn de laatste jaren flink gekelderd. Tot nu toe niks gehoord over een (mogelijk) broedgeval in de provincie. De meldingen in juli zijn (mogelijk) wel broedt verdacht!  Staat U melding er niet bij dan horen we dit graag. Vroeger broeden ze nog op veel plaatsen in boerderijen en schuren in de provincie en werd er veel minder op gelet. Nestkasten ophangen in geschikte gebieden heeft kennelijk nog geen enkel resultaat opgeleverd. Toch is dit naast habitat verbetering een van de mogelijkheden om de neergang te keren.    

    Meldingen voor de Nieuwsbrief 26 graag vóór 1 november 2022 inzenden met vermelding van naam en adres.

     Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. Helaas kon ik niet alle binnengekomen meldingen opnemen.

    16 oktober 2022.

    Jan de Jong, Joure.

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel 1985-heden) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788.

     

     

     

    16-10-2022, 14:25 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-10-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 24 Vogel en Natuurnieuws Leeuwarder Courant.

    Natuurnieuws uit de tweede helft van september 2022.

    door Jan de Jong.

    15-09. In Snikzwaag plotseling een 40-tal boerenzwaluw vertrokken uit broedschuur (Menno -Kier Visser). In Lippenhuizen waren de boerenzwaluwen eigenlijk al op 28 augustus vertrokken, doch vandaag ontdekte ik nog een 20-tal hier (Wytze de Jong).

    16-09. In het Lauwersmeer bij Ezumakeeg nog een koekoek (Kees Bode). In de Alde Feanen op Krukkelân bij Eernewoude vijf koereiger (Bauke Roosma).  Bij Harlingen, Plasjes aan N31, twee koereiger (Marco van Stenis). In de Jan Durkspolder bij de Alde Feanen nog een witte kwikstaart (Jan Hullen). In Drachten overnacht nog een boerenzwaluw op het nest (Thomas Dijkstra). In Lauwersoog gezien dat een kauw een veldmuis pakte en opat (Marten Zijlstra). Te Broeksterwâld 1 fluiter gevangen en geringd in de tuin, de eerste weer hier sinds 2001 (Harry de Boer).

    Foto © Harry de Boer

    16-09-2022. De fluiter wordt weinig gezien in Friesland.

     

    17-09.  De “winter” roodborst is vorige week hier bij ons inHoornsterzwaagalweer terug in de tuin (Jan en Jet Hofstra).  In Delfstrahuizen laatste nest boerenzwaluw uitgevlogen.Nu zwerven er nog wat rond de paardenstallen. Dit jaar zijn er veel nesten met 5 jongen groot geworden (Nelleke Roos).  Vrijwel dagelijks twee boomvalk rond huis in Tjerkgaast. De vogels jagen op libellen en langpootmuggen (Marten van der Heide). Afgelopen week 1 visarend gezien bij Ballum op Ameland. Bij ons is de laatste boerenzwaluw vandaag vertrokken uit de stal (Petra Visser). In Drachten bij de Folgeren een waterspreeuw gezien (Messina). Op Terschelling al een sneeuwgors op de Strieper Kwelders (Theo Ruppert).

    Foto © Theo Ruppert.

    17-09-2022. Zeer vroege sneeuwgors liet zich zien op Terschelling.

     18-09. Nog een 20-tal boerenzwaluw jagend op insecten te Feinsum (Gerard Mast, Stiens). Er zitten nog een dertigtal boerenzwaluw in de schuur te Holwerd (Jan Idsardi). Vanmorgen nog drie boerenzwaluw die even in de stal komen kijken in Wanneperveen. Dit jaar maar 28 boerenzwaluw jongen uitgevlogen, veel minder dan vorig jaar (78) of de jaren ervoor, toen waren er vaak meer dan 100 (Jan van der Zee, Wanneperveen). Wij hebben sinds dinsdag (13 sept) een nachtzwaluw in onze achtertuin in Joure. Vanmiddag zit hij al lange tijd op dezelfde plaats dus kon ik hem ook even op foto vastleggen (Irene Algra).

    Foto © Irene Algra

    22-09-2022. De zeldzame nachtzwaluw rustend op de pergola in de achtertuin in Joure.

     19-09. Te Kornwerderzand 1 kleine jager (Gerard Westerhuis). Vandaag weer even twee boerenzwaluw terug in de stal te Hitzum (Bouwe en Betty Blanksma). Op Vlieland 2 koperwiek geringd door VRS Vlieland. Bij Zwarte Haan (Oude Bildtpollen) 2 jonge roodpootvalk gezien (Jan Andries Wagenaar).

     

    Foto © Jan Andries Wagenaar.

    19-09-2022. Dit jaar waren er op meerdere plekken roodpootvalken in Friesland te zien; Vlieland, Lauwersmeer, Ameland, Terschelling, Afsluitdijk, Mirns, Westhoek, Leeuwarden, Sneekermeer, Blauwgraslanden Akmarijp, Oude Bildtpollen en Anjum.  

     20-09. Tijden slaapplaatstelling bij de Wide Mar bij Stiens 129 grote zilverreiger, 1 blauwe reiger en 4 ooievaar geteld (Gerard Mast). Groepje van 12 koperwiek overvliegend bij Horrekooi op Terschelling (Jacob Jan de Vries). Te Feanwâlden nog 1 koekoek gezien (Sibbele de Jong). In Noardburgum hebben we nu nog 7 boerenzwaluw in de schuur (Jan en Froukje van der Veen). Om 04:10 uur (!) 1 geluidsopname vastgesteld van een koperwiek die overvloog boven Minnertsga (Bakero).  In Drachten groepje van 9 appelvink (Rommert Cazemier).   In het Oosterschar bij Sintjohannesga 1 porceleinhoen (Jan Dreteler).

    Foto © Jan Dreteler.

    20-09-2022. De porceleinhoen laat zich vaak maar weinig zien en verschuilt zich in de vegetatie.

     Op 7 september zagen we in Ouddorp 1 ekster met een heel lange snavel (Auke van der Galiën).

    Foto © Auke van der Galiën

    07-09-2022. Een ekster met een lange snavel wordt zelden gezien.

     21-09. Bij de jachthaven op Schiermonnikoog 470 steenloper gezien (Adriaan Guldemond). Op Ameland bij het Westgat 64 steenloper (Roely Bos).  In Hemelum vloog zich een roodborst dood tegen de vensterruiten (Joke Wolbers). In Franeker een vroege koperwiek gezien (Marnix Oudega). In het Lauwersmeer bij Ezumakeeg nog een blauwborst (Willem Hartholt). Bij de Alde Feanen 1 visarend (Gerrit Jellema).  In de Rottige Meenthe groepje van 11 baardman (Boena van Noorden).  

     22-09.  Vanmorgen zag ik tijdens de Jouster Merke nog een 15-tal boerenzwaluwen aan het insecten jagen rond de kerktoren midden in Joure. Ze waren zich druk aan het opvetten (Jan de Jong).  De boerenzwaluwen zijn nu echt verdwenen uit de schuur in Wijnaldum, we hadden 10 bewoonde nesten dit jaar (Rinze en Maartje Post).  Alle boerenzwaluwen zijn nu weg uit de paardenstal in Terband (Henk en Trienke Tjepkema). In Sint Anna Parochie zijn de laatste boerenzwaluwen vertrokken uit schuur en loodsen (Alco de Jong).   Bij het Holstmeer in Alde Feanen bij Eernewoude 1 ge(kleur)ringde visarend. De vogel bleek als nestjong geringd te zijn op 6 juli 2022 door ringer Sondre Krokeide bij Frederiksstad (in omgeving Oslo) in Noorwegen. (Roel Bos).

    Foto © Roel Bos

    22-09-2022. Een visarend vloog over boven de Alde Feanen met een kleurring uit Noorwegen.

     23-09. In Sint Anna Parochie 1 ijsvogel (Andries Miedema). Nog 3 boerenzwaluw in pony hok te Molkwar. Dit jaar hadden we hier zo’n 20 nesten van de 1e leg en 10 van de 2e leg. Veel vogels zijn in de week 37 (12-18 sept) vertrokken (Mineke Bekkema). In Heerenveen op 10 hoog   nog veel boerenzwaluwen aan het insectenjagen rond de flat, op 23 september waren ze alle vertrokken (Nico Vink). In de vijver bij de golfbaan De Hildenberg in Appelscha 4 dodaars (Jan en Lyda Osinga, Oosterwolde).  Al enkele dagen vliegen er geen boerenzwaluw meer in en uit in Bears. Ik zou willen dat dat ook geldt voor de wespen die met gigantische nesten vakantiehuis, woonwagen en caravan gekraakt hebben (Jochum Rijpma).

     24-09.  Te Wommels groepje van 10 koperwiek overvliegend (Jordi Roosma). In Hitzum zijn de laatste boerenzwaluwen uitgevlogen (Bouwe en Betty Blanksma).  De nachtzwaluw is nog steeds aanwezig in Joure (Irene Algra). De twee laatste boerenzwaluw zijn vertrokken uit de stal aan de Norgervaart te Huis ter Heide (Orpa Sekeronej). Groepje van 25 koperwiek overvliegend boven Bomenland op Vlieland (Daan Drukker, Jurriën van Dijk e.a.).

     25-09. Bij Workum 1 ijsvogel (Tjerk Kunst).  Bij Ferwerd al een groepje van 30 a 40 smient op land in de omgeving van het tempeltje van Ids Willemsma (Auke van Dijk). In de Venebuurt bij Terwispel 1 koperwiek geringd (Ringroep Menork).  Bij Stavoren 1 bladkoning (Jos Hooijmeijer). Nog twee boerenzwaluw in de stal gezien te Holwerd (Jan Idsardi).Vorige week zaten er 90 boerenzwaluwen in een schuur met koeien bij Hollum op Ameland, lekker nog even opwarmen en foerageren (Petra Visser).  Op Vlieland bij Lange Pad 13 (!) bladkoning waargenomen (Rommert Cazemier). Te Suamarreheide 1 beflijster in de tuin (Bareld Storm).   Bij ons zijn alle boerenzwaluwen weg uit Ruigahuizen, dat nu kunnen we de boel schoonspuiten (Melle van der Goot). Bij de Holle Poarte bij Makkum 1 ijsvogel (Patrick Agterberg). Nog twee boerenzwaluw in de schuur te Noardburgum (Jan en Froukje van der Veen). Bij Kornwerderzand op Afsluitdijk een noordse boszanger gevangen en geringd (VRS Franeker).

    Foto © Gerard Westerhuis

    25-09-2022. Noordse boszanger gevangen bij Kornwerderzand op Afsluitdijk (VRS Franeker).

     26-09.  Aan het Sneekermeer groepje van 10 koperwiek aan Griene Dyk (Johan Helmus).  Op Terschelling bij Lies 1 beflijster (Jan Jacob de Boer). Vanmorgen zat er weer een boerenzwaluw in de paardenstal in Terband, heeft er de hele nacht gezeten. Vanavond zelfs weer twee terug(Henk en Trienke Tjepkema). Op Ameland 6 bladkoning in Ballumerbos (Justin Jansen).

     27-09. Nog een tiental boerenzwaluw in Koufurderigge die steeds voor de trekker rondvlogen tijdens het gras maaien voor de koeien, ook in de stal nog steeds diverse aanwezig (Jan Brouwer).  Op Vlieland een zeldzame eerste jaars roodmus gevangen en geringd (VRS Vlieland).  De nachtzwaluw is nog steeds aanwezig in Joure, tussen de middag zat ie weer op zijn vertrouwde plekje (Irene Algra). Vanavond alweer vier boerenzwaluw terug in de paardenstal te Terband (Henk en Trienke Tjepkema).

     28-09. Het roodborstje is vanmorgen weer bij ons in Winsum in de tuin aangetroffen (Jantine en Teake Brouwer).  In Nieuweschoot nog 3 boerenzwaluw in de schuur (Tineke de Boer).

     29-09. Op 7 september vond in op de oprijlaan bij ons huis in Joure 1 draaihals. Vogel is w.s.  Tegen de ruiten gevlogen en gestorven (Marlies Ballemans).

    Foto © Marlies Ballemans.

    29-09-2022.Een nog laat doortrekkende draaihals sneuvelde in Joure tegen de ruiten.

     Veel doortrek al van roodborst. Tijdens ringonderzoek aan de noordoever van het Tjeukemeer in het SBB-gebied Marswâl 30 geringd voor onderzoek. Verder al 2 vroege koperwiek aanwezig en nog 1 late rietzanger.  (Jan de Jong/Gerard Westerhuis. Ringgroep Rohel). In Bovensmilde nog twee boerenzwaluw in de stal, overdag voedsel zoekend en nachts nog in de stal (Rita Delger).

     30-09. Bij ons achter huis aan de Heidemeer in Heerenveen zit een groene specht die op jacht is naar mieren. Hij mag ze van ons allemaal hebben! (B. van der Berg). In de polder Aent Lieuwes bij Koudum 15 reuzenstern (Jorrit Zondervan). In Oudeschoot 1 draaihals gezien en gefotografeerd (Marc Bleijerveld).

    Bij de Hege Gerzen te Oudemirdum 5 beflijster gezien (Peter Zwaan). Bij Laaxum 1 beflijster en bij Mirns 2 gezien (Hessel van Iest). Op Schiermonnikoog 1 blauwstaart gezien (Thijs Glastra e.a.).

     Tot zover de meldingen van de tweede helft van september 2022.

     

    In de tweede helft van september kreeg ik veel meldingen binnen van boerenzwaluwen die plotseling (nadat ze allemaal uit de schuur waren vertrokken) voor enkele dagen terugkeerden naar de warme stal. Deze terugkeer heeft stellig te maken met de wisselende weersomstandigheden (regen/koudere nachten). Tot op dit moment zijn er in de provincie nog vele boerenzwaluwen die (verlaat?) aan het opvetten zijn en flinke aantallen trekken nog door. Zo zag ik ze gistermorgen nog op insectenjacht rond de sporthal de Stuit voor onze woning.  Ik ben dan ook erg benieuwd hoe lang de zwaluwen nog te zien zijn in de stallen en wanneer de laatsten vertrokken zullen zijn.

     Meldingen voor de Nieuwsbrief 25 graag vóór 16 oktober 2022 inzenden met vermelding van naam en adres.

    Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. Helaas kon ik niet alle binnengekomen meldingen opnemen.

     

    2 oktober 2022.

    Jan de Jong, Joure

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel 1985-heden) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788.

    02-10-2022, 10:20 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-09-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 23 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Natuurnieuws uit de eerste helft  van september 2022.

    door Jan de Jong

    01-09. Groep van zeker 100 boerenzwaluw voedsel zoekend bij vijverpartij in Leeuwarden. De groep is zeker al en week aanwezig bij de flat (Mevr. Jellema). In Joure in de wijk Skipsleat bij het Wand 1 roodpootvalk gezien. Vogel was dicht te benaderen (Mevr. Skiere). Tien smient gezien te Mirns bij See Hanne (Aart Vink). Twaalf grote zilverreiger in het Easterskar bij Sintjohannesga (Wietze V). In de Alde Feanen bij Eernewoude 1 visarend gezien (Meino Zondervan). Bij het Gerbrandygemaal aan Sneekermeer 1 boomvalk (Dick Pruiksma e.a.). Bij Mirns drie boomvalk (Aart Vink). Twee grote gele kwikstaart bij de Ketlikerheide, mannetje vloog weg. Het vrouwtje gefotografeerd. (Henk Tulp).

    Foto © Henk Tulp.

    01-09-2022. Grote gele kwikstaarten vallen op door de lange staart. Het aantal waarnemingen van de soort lijkt de laatste jaren toe te nemen in Friesland, nu het broeden nog.

     02-09. In het Lauwersmeer bij Ezumakeeg 1 zwarte ibis (Marcel Stienstra e.a.).  Op Vlieland 1 eerste jaars poelsnip gevangen en geringd door VRS Vlieland. De vogel had een vleugel van 157 mm en is uitvoerig gefotografeerd en bekeken.  (Jeroen Breidenbach e.a. VRS Vlieland).

    Foto © Jeroen Breidenbach.

    02-09-2022.  De poelsnip lijkt wel wat op de watersnip doch heeft een veel grotere vleugel en verschilt van de watersnip door de opvallende witte buitenste staartpennen.

    Foto ©Jeroen Breidenbach

    02-09-2022. Naast de grote vleugelmaat zijn de opvallend witte buitenste staartpennen kenmerkend voor een poelsnip.

     

    03-09. Rond 15:30 uur een groep van zeker 40 kauwen hoog overtrekkend naar WZW boven de E.A. Borgerstraat in Joure (Jan de Jong). Boven de Badweg op Schiermonnikoog nog 2 gierzwaluw (Willem Bosma e.a.). In Molenend een zeldzame roodborstlijster gefotografeerd (Jean Leclercq).

    04-09. Op de slaapplek van Wide Mar bij Stiens vandaag 160 grote zilverreiger, 8 ooievaar en 3 blauwe reiger. Alleen de binnenkomende vogels geteld (Gerard Mast).

    05-09. Vandaag zijn bij ons de laatste boerenzwaluwen uitgevlogen in Kollum (Fam. Solle). In Zweins zijn bij ons in de schuur de 4 paar boerenzwaluwen met hun jongen alle vertrokken (Anneke de Boer). In Joure sneuvelde 1 sperwer tegen de vensterruiten (Bouke Meester). Opmerking; De vogel droeg een pootring en werd me aan de deur gebracht. De vogel woog nog maar 99,6 gram en erg verzwakt en kennelijk op zoek naar een prooi geweest. Het eksemplaar was op 28 juni 2022 als man nestjong geringd bij Bloempketerp in Franeker uit een legsel van 5 jongen. Ringer W. Vellinga noteerde verder dat de vogel toen nog 155 gram woog en een vleugellengte van 119 mm had. Jonge sperwers komen in najaar veel in tuinen en zitten dan vaak achter mussen of lijsterachtigen aan, soms durven ze grotere prooien te pakken zoals Turkse tortels of zelfs houtduiven.

    Foto © G. van Houdt (archief Jan de Jong).

    Sperwers kunnen soms grote prooien pakken, ze deinzen daar niet voor terug al ze honger hebben. In dit geval pakt een jong vrouwtje sperwer een volwassen houtduif.

    06-09. In Stiens twee kolibrievlinder in de tuin (Gerard Mast). Eerste groepje smienten weer terug op vaste winterverblijf aan Koarte Ekers bij Joure (Durk Visser).

    07-09. Bij de uitkijktoren van It Fryske Gea aan de Slinkeweg te Workum 3 Indische ganzen op grasland (Herman van der Werf Tirns).

    08-09. Nog 1paar boerenzwaluw met grote jongen in de schuur. Alle andere paren al weg (Dirk Schipper, Oldeberkoop). In Offenwier grote groep van zeker 125 boerenzwaluwen aan het voor verzamelen voor de wegtrek op oude telefoondraad (Fêdde Bloemhof, Offenwier).

    Foto © Fêdde Bloemhof

    08-09-2022. Oude telefoonpalen met draad fungeren nog steeds als voorverzamelplaats voor de wegtrek van zwaluwen bij Fêdde Bloemhof in Welsryp.

     

    09-09. Te Vrouwenparochie twee ijsvogel (Ruurd Tadema).

    10-09.  Bij Joure aan de Lange Ekers 1 groep van zeker 30 nijlgans op weilanden (Durk Visser). Bij ons is het paar boerenzwaluwen vandaag vertrokken (Henk F. Hansma, Hemrik).Te Heerenveen 2 kolibrievlinder op petuniaplant tweehoog (!) op flat (Nico Vink).

    Foto © Nico Vink

    10-09-2022. Kolibrievlinders zoeken het soms hoger op om aan nectar te komen.

     

    11-09. In Wijnjewoude bij de Stripe 1 brilduiker (Roel Oost). Op Schiermonnikoog nog een gierzwaluw overvliegend (Andre-Willem Faber).  Bij Hempens aan Mardyksterpaad 1 roerdomp gezien (J.P. Reitsma). Op Schiermonnikoog aan de Stuifdijk 11 paapje gezien (Andre-Willem Faber).

    12-09. De trek van de roodborst begint al aardig op gang te komen, op Ringstation Rohel aan de noordoever van het Tjeukemeer werden vandaag 16 gevangen en geringd (ringgroep Ringstation Rohel).  Opmerking; Ik ben benieuwd wanneer de eerste roodborstjes als vaste wintergast weer in menig tuin zal verschijnen.   In onze tuin een merel met witte vlekken. Vogel was er in 2020 ook al op 10 december. Het eksemplaar wordt steeds witter (Siebe Haven, Welsryp).

    Foto © Siebe Haven, Welsryp)

    12-09-2022. Een vrouwtje merel met een “bont” verenkleed in de tuin te Welsryp. De vogel is individueel herkenbaar en verblijft al enige jaren in de omgeving.

     

    13-09. In polder Gele strand bij Workum 1 paapje (Tjerk Kunst).  In Veenklooster in Fogelsanghstate 1 ijsvogel (Kees Bode). In de Plasjes aan N31 bij Harlingen plm. 200 smienten (Christiaen Mous). Bij Koudum in polder Aent Lieuwes 10 smienten (Hessel van der Iest).

    14-09. De huiszwaluwen zijn 2-3 weken al vertrokken bij mij in Dedgum, dat is vroeg dit jaar. De boerenzwaluwen zijn nu bijna allemaal al weg, ook weken eerder dan afgelopen jaren. Er zijn nog enkele in de schuur en in het dorp vliegen er nog een aantal, maar de trek is begonnen. En dit jaar geen dode jongen als gevolg van de hitte deze zomer. (Ton Westendorp, Dedgum). In Zwagerveen 1 kolibrievlinder (Sjoukje Hofstede). Bij Drachten een miskleur meerkoet met deels witte hals en borst/buik (Thomas Dijkstra).

    15-09. Bij Bakkeveen 1 raaf (Koert Scholten). Nog 1 gierzwaluw bij Munnekeburen (Monique Pol). In Heerenveen 1 kolibrievlinder in de tuin (Sjoukje van Sprengen Heidstra).

     Tot zover deze Nieuwsbrief 23.

    De najaarstrek begint al aardig op gang te komen.  Mocht U bijzondere waarnemingen/vondsten hebben gedaan in de afgelopen periode dan horen we het graag.

     Helaas krijgen we elk jaar veel meldingen van slachtoffers die tijdens hun (vaak eerste vlucht) omkomen tegen de vensterruiten. In september/oktober gaat het vaak op kleine zangers (roodborst) en lijsterachtigen (merel/zanglijster/koperwiek). Graag zouden we wat meer willen weten waar/wanneer/ en hoeveel vogels er wel sneuvelen. Het moeten er in onze provincie jaarlijks vele duizenden zijn. In deze Nieuwsbrief een vondst opgenomen van een gesneuvelde (geringde) sperwer in Joure. Soms is de conditie van de vogel (zwak) er de oorzaak van dat ze sneuvelen, in andere gevallen zijn ze nog goed vet tijdens de wegtrek, doch na een lange vlucht erg vermoeid toch gesneuveld. Soms helpt het om raamstickers aan te brengen op ramen of windschermen om zo vogelaanvaringen te voorkomen.

     

    Meldingen voor de Nieuwsbrief 24 graag vóór 1 oktober 2022 inzenden met vermelding van naam en adres.

    Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. Helaas kon ik deze keer niet alle binnengekomen meldingen opnemen.

     

    17 september 2022.

    Jan de Jong, Joure

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel 1985-heden) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788.

    17-09-2022, 10:37 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-09-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 22 Vogel en natuurnieuws Leeuwarder Courant

    Natuurnieuws uit de tweede helft van augustus 2022.

    door Jan de Jong

    15-08. In Drachten aan de Flevo 1 reuzenhoutwesp van zeker 4 cm groot in de houtschuur (Eddy Dijkstra).

    Aan de noordoever van het Tjeukemeer 1 jong vrouwtje ijsvogel gevangen en geringd weer losgelaten (Ringgroep Rohel).    

    16-08. Op pad naar de woning 1 dode geringde goudplevier gevonden (Marten van der Heide, Tjerkgaast).

    Opmerking; Bij navraag bij de Nederlandse Ringcentrale (Vogeltrekstation Wageningen) bleek de goudplevier geringd te zijn als eerste jaars op 27 december 2020 bij Trophorne te Ypecolsga door vogelringer Catrinus Monkel en woog toen 227 gram. De vogel is met een wilsternet gevangen.

    Bij Oldelamer nabij Brandemeer een afwijkende eerste jaars boerenzwaluw met een “stropdas” gezien en gefotografeerd (Johannes Ruurd Fokkens).

    Foto © Johannes Ruurd Fokkens.

    16-08-2022. Drie jonge boerenzwaluwen met nog gele snavelrand nabij het Brandemeer bij Oldelamer. De middelste van de drie heeft een duidelijke “stropdas”.

    Opmerking; Deze afwijking zie je maar weinig bij boerenzwaluwen. Deze boerenzwaluw heeft te veel melanine (zwart) in partiele kleed. Een afwijking dus. Let op de zwarte borstkleur en de meer zwarte kruin (zonder metaalglans).  Zie de laatste tijd veel meer boerenzwaluwen met afwijkingen. Ook bij de staart komen bij jonge vogels vaak afwijkingen voor. De witte vlekken ontbreken nogal eens bij jonge vogels deels op 2e tot 4e pen (van binnenuit geteld). Soms heel kleine vlekjes (vooral bij vrouwtjes). Ook komen er (ook partiele) ruistoornissen voor doordat ze niet goed door de (winter)rui komen. Soms komen boerenzwaluwen aan uit hun overwintergebied met nog deels niet voltooide rui (onderbroken rui), deze wordt dan vaak hier op de broedplek niet voortgezet. De deels nog blauwe bloedspoelen zijn dan grijs (afgestorven) en pennen groeien niet meer. Deze stoornissen wijt ik grotendeels aan erfelijkheid en deels aan het veranderende klimaat (insecten verspreiding veranderd).

    Op 25 augustus ringden Arend Timmerman en Gerben de Vries (Ringroep Eastermar) veel jonge boerenzwaluwen aan het Bergumermeer. Bij het verwerken  van de boerenzwaluwen zagen zij een  opvallende eerste jaars vogel waarvan het roodoranje onder de keel door liep tot net voorbij de cloaca. Een kleurafwijking van het partiele kleed, die w.s. te wijten is aan een stoornis in de aanmaak van kleurstoffen. De roodoranje achtige veren van de keelvlek bij jongen boerenzwaluwen loopt in principe niet door. Jonge boerenzwaluwen hebben soms (niet altijd!) een wat roze achtige zweem op de borst. Doch deze is nooit zo "donker" als de keelvlek. Ook bij adulten herkennen we verschillende stadia van kleurverschil in borstveren, doch nooit zo "donker" als een volwassen keelvlek.  Dit “normale” kleurverschil noemen we de z.g. "boisonneauti" variant.

    Het voedsel (insecten) is een van de belangrijkste factoren waar we als vogel onderzoekers nog te weinig kijk op hebben. Stoornissen komen bij veel meer soorten voor als je er goed op let.

    17-08. Bij de Ringvaart in Tijnje1 ijsvogel gezien (Anneke Ziel-Lantinga). In Langweer sneuvelde 1 jong vrouwtje ijsvogel tegen de schuifpui (Jan de Groot).

    18-08. Zuidelijk van Echtenerbrug tijdens fietstocht 1 purperreiger gezien (Marten van der Heide).

    19-08. Om 14.30 uur zag ik een draaihals in de tuin te Leeuwarden -Huizum (Jaap Versteeg). In een natuurgebied bij Oude-Nieuwehorne niet ver van de Meulestuw 1 purperreiger gezien (Martinus en Louwina Wijma). Op slaapplek in de Wide Mar bij Stiens 88 (!) grote zilverreiger, 3 ooievaar en 3 blauwe reiger geteld (Gerard Mast, Stiens).

    20-08. In Lauwersmeer bij Ezumakeeg 51 reuzenstern (Hessel van Iest). Bij Zwarte Haan 2 roodpootvalk waargenomen (Marchel Stienstra). Bij het Workumer Nieuwland 1 koekoek overvliegend (Libbe Zijlstra). In de Nijtsjerkerksterpolder bij Marrum 1 koekoek overvliegend (Steven Vantieghem).

    21-08. Zeven reuzenstern gezien in het Easterskar bij Sintjohannesga (Henk Nipperus, Joure).

    Opmerking; De reuzenstern zie je de laatste jaren steeds vaker in het binnenland van Friesland. De forse dikke snavel valt daarbij erg op en het harde geluid. Ook in het Lauwersmeer en de Friese IJsselmeerkust worden soms flinke groepen van meerdere tientallen gezien op zoek naar visjes.

    Foto © H. Nibbering.

    03-08-2022. Volwassen reuzenstern in vlucht met forse snavel, donkere snavelpunt, poten en petje.

    22-08. In Tijnje bij ons huis aan de Haenebuert 1 jonge ijsvogel gezien (Anneke Ziel).

    23-08. Bij de Groenplak op Terschelling 1 nachtzwaluw vrouw roepend (Rick Dekker e.a.). Bij de Bocht van Molkwar 2 lachstern waargenomen (Jeroen Breidenbach en Hessel van Iest). In het Lauwersmeer 1 draaihals gezien (Tina Leguijt). Op Terschelling een roze spreeuw waargenomen (Tijmen Majoor e.a.).

    24-08. Bij Ravenswoud een zwarte specht roepend (Erik van Ommen). In de omgeving van Oldeholtpade 2 paar roodborsttapuit (J.de Groot).

    25-08. In Langweer 1 ijsvogel op de brug gezien, er zijn er dus gelukkig meer (Jan de Groot). Opmerking; Zie ook 17 augustus. Helaas sneuvelen er onder ijsvogels veel tegen vensterruiten. Maar ook andere soorten komen om als ze op doortrek zijn.

     

    Foto © Beitske Bijl- de Vroe.

    25-08-2022. Jonge koekoeken kunnen nog laat in het seizoen doortrekken, vaak zijn de oude vogels dan al in Afrika. Helaas sneuvelen er elk jaar veel op tegen windschermen en vensterruiten.

     Aan de noordoever van het Tjeukemeer werd op dezelfde dag een koekoek van de rosse fase gevangen en geringd (Ringgroep Rohel).

    Foto © Gerard Westerhuis.

    25-08-2022. Een jonge koekoek van de rosse fase wordt niet veel gevangen in Friesland. Dit was de 13e ringvangst van een koekoek op Ringstation Rohel (1985-2022).

    Vangst van een Napoleonwever door Ringgroep Rohel aan Noordoever van het Tjeukemeer bij Rohel Gerard Westerhuis, Jan de Jong, Jacob Westerhuis, Cor van der Meer en Germ Wierstra).

    Foto © Jan de Jong

    25-08-2022. Een mannetje Napoleonwever met puntgaaf kleed in de gemeente De Fryske Marren gevangen en geringd weer losgelaten.  In Portugal schijnt de soort al vrij in de natuur voor te komen (afstammelingen van ontsnapte kooivogels).

    26-08. Bij de Steile Bank te Oudemirdum 3 zeearenden gezien (Patrick Agterberg, Rudi Fopma en Marcel Stienstra). Op Terschelling 1 fluiter gezien (Jochem Verweij en Hugo Wieleman). In de Weperpolder bij het Fochteloerveen 5 roodborsttapuiten (Jurgen Hasselt).

    27-08. In het Easterskar bij Sintjohannesga 1 visarend (Johannes en Gea Koster). In Woudsend 1 purperreiger gezien (Jorrit Zondervan). In Alde Feanen bij Rengerspôle ook 1 purperreiger (en Gerben Mensink). Dros). Bij Aengwirder- of Tjalleberterkrite 1visarend gezien (Harry Waltje, Hinko Talsma). Opmerking; Ook op Vlieland en Terschelling en bij Cornwerd aan het IJsselmeer zijn visarenden gezien!

    28-08. Nog 1 gierzwaluw boven het dorp op Schiermonnikoog (Lonnie Bregman). Op Vlieland bij Oost-Vlieland een kruisbek roepend (Remco Hofland e.a.). Op Terschelling bij Oosterend 1 draaihals gevangen en geringd (Gerrit G. Gerritsen).

    29-08. Bij Paesens 10 tapuit waargenomen (Edwin Beijeman). In Oldeholtpade 11 (!) appelvink waargenomen (Ruurd Jelle van der Leij). Op de Vliehors op Vlieland 1 overvliegende kleinste jager (Merel Zweemer). Op het Wad bij de Westhoek 30.000 bonte strandlopers (Diederick Meinen). In Hallum nog een waterhoen paartje met 4 heel kleine jongen (Jarig Nicolai).

    30-08. Bij de Houtwiel te Veenwouden 1 bokje opvliegend (Erwin Walstra). In het Lauwersmeer bij Ezumakeeg 1 zwarte ooievaar (Harry Siegers). In Reahûs (Roodhuis) 1 middelste bonte specht gezien (C.E. van Hamersveld). Op Ameland in de Kooiduinen 1 roepende noordse boszanger (Lars Bucks en Arjan Dwarshuis).

    31-08. In Oldeholtpade 3 zwarte ooievaar overvliegend (Ruurd Jelle van de Leij).  Aan de Griene Dyk bij het Sneekermeer 1 bokje opvliegend (Dick Pruiksma). In bos op Schiermonnikoog een groepje van 12 staartmees (Wouter Monster). Bij de Westerplas op Schiermonnikoog 1 houtsnip (Wouter van der Ham).

    KORTE BIJDRAGEN VAN CORRESPONDENTEN.


    Oude manegepaarden worden opgevrolijkt met zwaluw gekwetter.


    Een verhaal van Ineke de Groot uit Beetgumermolen 

    Van de Stichting Opvang Oude Manegepaarden en Pony's in Friesland.

     In Beetgumermolen staat een pension voor oude manegepaarden die met pensioen zijn gegaan. Paarden en boerenzwaluwen gaan vaak goed samen. In veel paardenstal klinkt het vrolijke gekwetter van boerenzwaluwen. Menig paardenliefhebster vindt het geluid van deze kwetterende vogels in de stal een ware aanwinst, ook de paarden want kennelijk hebben ze er baat bij. De boerenzwaluwen zorgen ervoor dat op natuurlijke wijze de insectenplaag in en rond de stallen op een nuttige manier wordt opgeruimd.

    De komst van de boerenzwaluwen in het voorjaar wachten we in Beetgumermolen altijd met spanning af. Dit jaar waren ze laat, pas in de tweede helft van april meldde zich, vermoedelijk een mannetje, als eerste. Hij heeft minstens een week alleen doorgebracht voor er meer boerenzwaluwen kwamen. Er broedden er vaak zo'n vijf paartjes in wat we noemen het verste staldeel waar de helft van onze paarden staan. De rest zoals gewoonlijk in de opslagruimte. Dat nestje in het verste staldeel is ergens in mei dit jaar ''geruimd'' door de ouders. Kort na elkaar vonden we drie kleine dode zwaluwtjes op de grond. Triest.

     Inmiddels wordt er volop voor de tweede maal gebroed, zeker vier nestjes. De eerste lichting heeft op die drie na het allemaal gehaald.  Er waren nestjes met drie tot vier jongen. Afgelopen zondag (14 augustus) vond ik in de opslagruimte twee kleine dode jonge boerenzwaluwtjes. Uit een nest van vier. De andere twee jonge zwaluwen keken over de rand. De lijfjes voelden nog warm dus ze waren kort ervoor uit het nest gegooid of gevallen. Hopelijk worden het er niet meer. Ons dak is van damwandplaat dus onder het dak wordt het heel heet met dit weer. Ik schat dat er door de vijf paartjes zeker 16 jongen zijn groot gebracht bij de eerste leg. Nu zijn er zo'n 12 jongen die nog verzorgd worden.

    We hebben destijds ''airport Beetgumermolen'' (bordje staat op het naambord bij de weg) geopend met een ''arrivals'' en ''departure'' bord in onze opslagruimte om de zwaluwen te begroeten en uit te zwaaien bij hun komst/vertrek naar Afrika.

    Foto © Ineke de Groot.

    Het welkomst bord voor de zwaluwen in Beetgumermolen

     Boerenzwaluwen zijn heel welkome helpers om de vliegen en muggen rond onze stallen te vangen. Zodra de eerste boerenzwaluw zich meldt krijgt iedere verzorgster de instructie: altijd de schuifdeuren aan de zijkant of de dubbele deur naar de paddock openlaten. De zwaluwen moeten er altijd in en uit kunnen. Het is en blijft wonderbaarlijk dat zulke kleine vogeltjes, zonder TomTom of GPS, 5000 km vliegen vanuit Afrika en bij Harlingen rechtsaf slaan en onze loods in Beetgumermolen binnenvliegen. Ieder jaar opnieuw. Dit ook tot groot plezier van de verzorgsters en natuurlijk de paarden die bij ons een rustige oude dag hebben.

    Email ontvangen op16 augustus 2022; Ineke de Groot, voorzitter/oprichtster

    Stichting Opvang Oude Manegepaarden en -Pony's in Friesland. Zie ook: www.pensioenpaard.nl

     

    Tjiftjaf verzorgt jongen van koolmees.

     Je hoort niet zo vaak dat een tjiftjaf de jongen van een andere soort verzorgt. Doch een afloop als deze had ik nog niet eerder meegemaakt. Hierbij het verhaal opgetekend door Karst Tamminga uit Tirns.

     In een klimop had ik dit jaar een legsel van de tjiftjaf. Toen de jongen werden gevoerd begonnen de ouderlijke vogels tot mijn verbazing de jongen van een koolmees te voeren in een nestkast die 5 meter verderop hing.

    De tjiftjaffen vlogen in en uit de nestkast. Eerder dacht ik dat ze door het gepiep van de jongen werden afgeleid maar gelukkig werden ook de eigen jongen zo nu en dan nog gevoerd. Ook de eigen jongen groeiden gestaag en verhongerden gelukkig niet.  Toen gebeurde er iets waar ik mij wederom over verbaasde, een ouderlijke koolmees vloog het nest van de tjiftjaf in een joeg de jongen eruit, daarnaast begon de koolmees één van de jongen dood te pikken. Daarna joeg de koolmees ook nog achter de andere jongen aan en probeerde de ouderlijke tjiftjaf ze te verdedigen. Al met al een bijzonder schouwspel wat bij mij toch enige verontwaardiging opriep en de koolmees enige sympathie heeft verloren en wij deze ‘terror’ koolmees hebben genoemd. Verder nog twee legsels koolmees bij de woning waarbij de laatste is mislukt door bezoek van een steenmarter die het deksel eraf heeft gehaald. Inmiddels alle deksels vastgeschroefd.

    Opmerking; Vaak zijn het de mannetjes die hun nest en jongen sterk verdedigen. Doch dat ze daar zo ver in gaan dat ze ook het nest met jongen van mee voederende tjiftjaf verstoord en zelfs een van de jongen dood pikt is wel opmerkelijk.

     

     Vogelakkers met bloemenmengsel goed voor de boerenzwaluw.

    Door Jan Idsardi, Holwerd.

     Naar aanleiding van uw vogelrubriek over de boerenzwaluw, en uw interesse in hoe het op andere plaatsen met de zwaluw gaat, hierbij even hoe het er bij mij in Holwerd voorstaat.

    Even onze situatie in Holwerd; ik heb een akkerbouwbedrijf tussen Holwerd en Ternaard. De plek waar de boerenzwaluwen zitten is in de boerderij, in de schuur (stelpboerderij). In de aardappelloods zitten ze niet; dat komt omdat ik daarvan de deur meestal dicht is. In de schuur houd ik er rekening mee dat ze altijd kunnen in- en uitvliegen. In de schuur zitten dit seizoen, ik schat, zo'n 15 broedparen. Ik heb echter erg weinig dode jongen gezien, niks meer dan andere jaren. En ook de laatste weken niet. Wat me week 32 (8-14 aug.) wel opviel was dat de boerenzwaluwen met de warmte overdag in de schuur bleven. Ze zaten dan op een trekbalk boven het looppad in de schuur. Ik telde er totaal 38 jonge zwaluwen. Aan de vogelpoep op de vloer kun je precies zien waar ze zaten. Wat me de laatste weken verder opviel, is dat ze lager in de schuur broeden, dus minder boven in de nok; er is daar altijd wel een oud nest dat ze opnieuw kunnen gebruiken want die laat ik zitten. Dat er hier bij mij in Holwerd weinig sterfte is onder jonge boerenzwaluwen, en dat het hier de laatste jaren erg goed gaat (meestal tussen de vijftien en twintig broedparen schat ik) komt volgens mij doordat we hier in de omgeving vogelakkers en akkerranden hebben die zijn ingezaaid met mengsels die insecten aantrekken, en die ook de hele zomer door blijven staan. Dus in principe genoeg voedsel voor al die boerenzwaluwen.

    Opgemaakt 19 augustus 2022. Jan Idsardi, Holwerd

     

    Sterfte boerenzwaluwen door voedselgebrek.                                                                                                 

     Ervaringen van Hendrik en Atsje de Vries, Katlijk.

     De sterfte onder de jonge boerenzwaluwen komt volgens mij door voedselgebrek. Wij hebben dit jaar tot nog toe (10 aug.) ook legsels verloren, een door predatie en een door voedselgebrek. De ouders doen er langer over dan normaal om hun jongen groot te brengen, daardoor zitten de jongen langer in de nesten dan normaal waardoor er ook meer kans op luis e.d. is. Ook de hitte is een factor, ik leg altijd isolatie platen boven de plaatsen waar de nesten zitten. Met name onder houten zolders en golfplaten kan het zeer heet worden! Soms schroef ik even een plankje onder een nest als de boel dreigt te vallen of de jonger eruit vallen. We hebben tot nu (10 aug.) toe 8 jongen verloren en nog 2 nesten met daarin 9 jongen te gaan. Op 29 augustus hebben de laatste boerenzwaluwen ons verlaten. Wij hebben een slecht broedseizoen gehad, 6 paartjes wisten in totaal 29 jongen groot te brengen. Vooral hitte en voedselgebrek hebben hun parten gespeeld!

    Hopelijk volgend jaar weer beter!

     30 augustus 2022, Hendrik en Atsje de Vries.

     

    Tot zover deze wat langere Nieuwsbrief!

     Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. Helaas kon ik ook deze keer niet alle binnengekomen meldingen opnemen.

     De zomer is weer voorbij, het najaar begint.  Mocht U bijzondere waarnemingen/vondsten hebben gedaan  in de afgelopen periode dan horen we het graag. Veel vogelsoorten zijn al aan het wegtrekken. De septembermaand is altijd een mooie maand met veel soorten die ons Friese landschap een bezoekje aandoen.  Er is veel te ontdekken in de natuur. Meldingen voor de Nieuwsbrief 23 graag vóór 16 september 2022.

     3 september 2022.

    Jan de Jong, Joure

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788.

     

    03-09-2022, 08:31 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 21. Vogel en Natuurnieuws Leeuwarder Courant

    Natuurnieuws uit de eerste helft van augustus 2022.

    door Jan de Jong.

    01-08. Voor Friesland 1 zeldzame graszanger bij Ternaard buitendijks gezien (Marchel Stienstra, Jeroen Breidenbach en Jos Welbedacht). Vroeger noemden we hem de Waaierstaartrietzanger.

    Foto © Jan Hendriks

    23-08-2021. Graszanger in het Noord Brabantse Vught vastgelegd.

     

     Opmerking: Op 26-8-1972 werd de graszanger voor het eerst in ons land op de Noordwaard bij Makkum in Friesland waargenomen. In 1974 is in hetzelfde gebied een waarschijnlijk broedgeval geweest (Kees Hermsen in Vogels in Friesland, deel 3, 1979, p.1216-1217). De graszanger is in ons land komen opzetten na de wat zwakkere winters. De Vogelatlas van Nederland (SOVON) geeft aan dat in 2013-2015 er zo’n 6-28 paar in ons land broeden, voornamelijk nog in Zeeland. Voor Friesland is het nog een zeldzame broedvogel.

    De soort wordt de laatste jaren steeds vaker in Friesland gezien.

    Enkele waarnemingen:

    24-08-1995 Vlieland./19-07-1996 Fochteloerveen./22-08-1999 Noordwaard Makkum/05-06-2000 Vlieland/ 28-08-2020 Lauwersmeer en 17-06-2021 Fochteloo.   

    Het moet niet uitgesloten worden dat de graszanger de afgelopen jaren mogelijk toch al in Friesland gebroed heeft.                                                      

    02-08. In Leeuwarden zitten we avonds naar de bakken met geraniums op het balkon te zien, plotseling komt er een   glasvleugelpijlstaart vlinder die zijn lange roltong meerdere keren in de bloem steekt. Voor ons een apart en onbekend gezicht. Opvallend waren de vier doorzichtige vleugels van deze vlinder (Doeke en Tine Plantinga, Leeuwarden).


    Foto © Anne S.

    27-07-2022.  Glasvleugelpijlstaart vlinders vallen op door hun doorzichtige vleugels. In Friesland zijn ze dit jaar gezien te; Hoornsterzwaag, Delleboersterheide, Katlijk, Jubbega, Ureterp, Bakkeveen, Pauwenburg, Oldeberkoop, Oudehaske, Easterskar Sintjohannesga, Terschelling en Vlieland. En nu ook in Leeuwarden dus. 

    03-08. In IJlst om 13.30 uur 2 zeearenden gespot boven ons huis aan de Ylostinslaan, 1 vloog/zweefde erg laag, met de verrekijker konden we ze heel mooi bekijken! (Jan en Hannie Haven, IJlst).

    Ik heb bij ons huis in Oldeouwer een ouderpaar knobbelzwaan met 7 jongen waarvan er twee vrij donkergrijs zijn en vijf wit (Fokke Stastra, Oldeouwer).


    Foto © Fokke Stastra, Oldeouwer.

    26-07-2022. Ouderpaar met zeven jongen in ganzenpas naar het water. 

    Vanuit Gelselaar-Zuid in de Achterhoek in Gelderland een berichtje over de boerenzwaluw. Ik herken dit jaar het laat terugkomen van de boerenzwaluwen en dat er minder zijn. Ik heb twee schuurtjes waarin ze graag nestelen. Een paar heeft begin juli een nieuw nest hoog in de nok gemaakt. De kuikens zijn nu uit het ei en ik verwacht nog 1 à 2 weken, voordat ze uitvliegen. Op de plek waar de meeste paren zich bevinden zijn toch aardig wat broedsels groot geworden. Ik schat nu in toch zo’n vier nestjes met jongen. Ik kan dit jaar moeilijk constateren of het een eerste of tweede leg is. Vandaag vond ik opnieuw en tot mijn verrassing een leeg eierdopje. Teken dat er opnieuw jongen zijn. Ik schat in dat dit nest goede kans heeft om groot te worden en de jongen ook naar het zuiden zullen trekken. De Achterhoek is ook dit jaar kurkdroog en ik merk dat de insectendruk niet zo hoog is. Wonderlijk dat de boerenzwaluwen bij ons toch voldoende voedsel vinden om hun jongen groot te brengen. 

    In Tijnje naast de 2 paren boerenzwaluw die ieder 2 legsels hebben grootgebracht vandaag een derde nestje boerenzwaluw in de stal met nog heel kleine, kale piepende jongen. Gisteren zaten de (uitgevlogen) families van in totaal zo'n 25 boerenzwaluwen al kwetterend op en rond de bogen van de tunnelkas alhier. Daar komen er dus nog zo'n 5 bij, dus de 'oogst' is hier bepaald niet slecht! (Annemarie van Garderen, Tijnje). 

    04-08. Het zijn wel geen vogels, maar er kwamen deze week bij ons in Terkaple een hele familie wezel onder de veranda vandaan. Ze liepen in en uit, mooi gezicht (Jurjen van der Meer, Terkaple).

    Foto © Jurjen van der Meer, Terkaple

    30-07-2022. Een wezel kijkt nieuwsgierig op de veranda of er wat te halen is. 

    Zwaluwen staan deze week centraal. Over miskleur bij de boerenzwaluw heb ik niets te melden, maar wel over de gierzwaluw. Ik miste iets op donderdagavond 4 augustus de gierzwaluwen toen ik bij een heerlijke zomertemperatuur achter in de tuin in Sneek op het terras zat en spiedend omhoogkeek. Van de ene dag op de andere waren ze verdwenen. Meteen moest ik weer denken aan een voorval zo’n dikke 50 jaar geleden. Mijn overbuurman – Dirk Westra – was amateur-ringer (later beroeps bij het Vogeltrekstation Arnhem) en kwam op het lumineuze idee om te proberen gierzwaluwen bij de Houkesloot te vangen met een (vis)schepnet! De gierzwaluwen jakkerden daar met hoge snelheid door de wolken eendagsvliegjes die laag boven het riet hingen. Verstopt achter de rietkraag staken we af en toe – meestal op goed geluk – het schepnet omhoog. Veel succes hadden we niet, maar in Cees van Elven z’n net knalde toch een gierzwaluw. Het beestje mankeerde niets, kreeg een ring om en werd de lucht ingegooid (van de grond opvliegen lukt ze niet). Ik kan me nog herinneren, dat de bek en omgeving onder de eendagsvliegjes zaten. Het is bijna wel zeker, dat dit de enige gierzwaluw is die met een schepnet gevangen is (Jacob Bos, Sneek). Opmerking; Ben benieuwd wanneer de gierzwaluwen in U woonplaats plotseling verdwenen waren. 

    Na een vijfdaags bezoek aan het haventje aan de Sânmar, achter Gaastmeer helaas geen broedgevallen van de boerenzwaluw meer aanwezig onder de steigers aldaar.  De wilgensingel achter het haventje, die is echter jaarlijks in drie delen gekapt, als maatregel van de Skriezekrytte Idzega, tegen predatie weidevogels door nestelende roofvogels (Feyte Terpstra, Heeg). 

    05-08. Vanmiddag zag ik een groepje van tien grote lijsters op De Hoorn, dat is het westelijke deel van de Delleboersterheide. De vogels zullen op trek zijn geweest (Bauke Sienema, Heerenveen). In Leeuwarden 1 jonge zwarte roodstaart in de tuin (Jitty en Bert van Wijk).

    06-08. In het Lauwersmeer 1 grauwe klauwier (Klaas Schepers).  In Fochteloerveen 1 grauwe klauwier. (Gert Snijders). Opmerking; De waarnemingen van deze soort nemen de laatste jaren sterk toe. Mede door het gebruik van veel goede kamera’s worden ze door vogelfotograven meer gespot. 

    Foto © Gert Snijders.

    06-08-2022. De grauwe klauwier wordt steeds meer gezien in Friesland. 

    07-08. Bij Twijzelermieden 1 boomvalk (Lieuwe de Haan). In Terkaple nog een houtduif die vanmorgen nog 1 ei legde (Jurjen van der Meer). Achter de woning in de Dorpsvaart te Vrouwenparochie 1 ijsvogel gezien (Ruurd Tadema). Op 20 mei 2022 zag ik een miskleur rosse grutto tussen een groepje soortgenoten bij de Ballumerbocht op Ameland (Taeke Roosjen). Opmerking; Bij deze soort zie je zelden kleurafwijkingen.

    Foto © Teake Roosjen

    20-5-2022. Miskleur rosse grutto aan de kust gezien op Ameland. 

    08-08. Bij Westhoek aan Wadkant 1 waterrietzanger gezien (Jeroen Breidenbach, Merel Zweemer, Andries Zijlstra en Jan Bijlsma). 

    09-08. Op Terschelling bij Groenplak 1 nachtzwaluw (Vincent Kalkman). In de Houtwiel bij Feanwâlden 2 groenpootruiters (Wiebe Sjoerd van der Veen). Op Vlieland 1 groenpootruiter (Thije de Jong).

    10-08. Bij Goingarijp aan het begin van Lykvaart/Scheensloot 1 roerdomp in paalhouding langs de rietzoom (Johan van der Sluijs).

    11-08. Bij Ezumakeeg in Lauwersmeer 7 reuzensterns (Kees Bode).  Bij Harlingen (Plasjes N31) 2 reuzenstern gezien (Dick Pruiksma). In het Easterskar bij Sintjohannesga 1 visarend (Gerrit Woudstra). 

    12-08. Te Bakkeveen 5 kruisbek (Koert Scholten).

    13-08. Vangst van een waterrietzanger in polder de Krûsbrekken bij Sibrandabuorren (Johannes Ruurd Fokkens).

    14-08. Twee ijsvogel te Drachten (Fam. Nijboer). In Menaam (Menaldum) kwam de kat met een olifantsrups (vlinder Groot Avondrood) binnen (Oane Baarda).

    15-08. Aan de noordoever van het Tjeukemeer 1 waterrietzanger met geluid gevangen en geringd door aspirant ringer in opleiding Gerard Westerhuis (Ringgroep Rohel).

    Foto © Gerard Westerhuis

    15-08-2022. Aan de Noordoever van het Tjeukemeer 1 waterrietzanger gevangen en geringd. Dit is tot op heden de 4e waterrietzanger die op Ringstation Rohel gevangen is (1985-2022). Een van de twee vogels die op 11-8-2021gevangen werd is na 15 dagen al gecontroleerd in Villeton in Frankrijk op 1032 km. 

    Tot zover deze Nieuwsbrief 21.

    Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. Helaas kon ik niet alle binnengekomen meldingen opnemen.

     Voor velen is de vakantie alweer voorbij, voor anderen begint ie pas.  Mocht U tijdens de vakantie bijzondere waarnemingen/vondsten hebben gedaan dan horen we het graag. Veel vogelsoorten zijn al op trek of staan op het punt om te vertrekken.   Er is veel te ontdekken in de natuur. Meldingen voor de Nieuwsbrief 22 graag vóór 1 september 2022.

     

    19 augustus 2022.

    Jan de Jong, Joure

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788.

     

    19-08-2022, 08:34 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    05-08-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 20 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Natuurnieuws uit de tweede helft van juli 2022

    15-07. Op 13 juli zag ik in het Aekingerzand een tapuit met kleurringen en kon er een foto van maken. De vogel droeg aan de linker poot een gele en een blauwe kleurring en aan de rechter poot een aluminium ring en een gele kleuring. Ben benieuwd waar ie weg komt (Ytsje Dijkstra, Lemmer).

    Opmerking; Heb navraag gedaan bij Frank Majoor van SOVON en werd doorverwezen naar ringer Stef Waasdorp. Uit navraag bleek dat de tapuit als nestjong geringd is in hetzelfde Aekingerzand op 21 mei 2021 met aluminium ring en kleurringen. In het nest zaten toen vijf jongen. Op 13 juli 2022 werd deze vogel met kleurringen door Ytsje Dijkstra binnen enkele honderden meters van de geboorteplek gezien. Volgens de ringer Stef Waasdorp had deze vogel op moment van de foto net uitgevlogen jongen van het 2e broedsel.

    Foto © Ytsje Dijkstra.

    13-07-2022. Een tapuit met kleurring zat in het Aekingerzand waakzaam te wezen.

     

    16-07. Bij de Spokeplas te Noordwolde 1 oeverloper waargenomen (Bauke Sienema, Heerenveen). In Augsbuurt (Uitland) 1 oehoe (Jellie van Lune). In Bakhuizen een jonge appelvink (Peter van Beek).

    17-07. In het Easterskar bij Sintjohannesga 1 witgatje (Johannes en Gea Koster). In Lauwersmeer 1 draaihals gezien (Jan Doevendans). Op de ringplek Zurich- Viaduct 1 jonge sijs gevangen en geringd (VRS Franeker). Twee zwarte ooievaar boven de Drait in Drachten (Rommert Cazemier en Rudi Offereins). Bij Beetsterzwaag 1 zwarte ooievaar overvliegend (Joost Vogelzang).

    In het Easterskar 1 jonge waterral waargenomen (Albertje Alkema ten Hoeve). Opmerking; Op 19 juli 2022 kon Albertje Alkema ten Hoeve een mooie foto maken van deze nog jonge waterral in het Easterskar bij Sintjohannesga.

    Foto © Albertje Alkema-ten Hoeve, Ouwsterhaule.

    19-07-2022. Mooie foto van een jonge waterral in het Easterskar. Zo zie je ze niet zo vaak!

     

    18-07. Twee zwarte ooievaar overvliegend bij Duurswoudsterheide (Martin Manson). Aan de Kustweg in Lauwersmeer tijdens trektelling twee lachstern al roepend overvliegend naar zuid (Ton Bot). Boven het Forumerbos op Terschelling 4 zwarte ooievaar overvliegend. De vogel werden door andere vogelaars ook al op 17 juli daar gezien.

    19-07.  De “bonte” merel is op 15 juni, 26 juni,6 juli, 7 juli en 13 juli nog ons in Stiens achter in de tuin gezien (Gerard Mast).

    Foto © Gerard Mast.

    29 april 2022. In Stiens een miskleur merel(mannetje) met gele snavel en dip zwarte staart in de tuin.

     

    Deze sperwer man vermaakte zich op 19 juli uitstekend bij onze vijver. Wij wonen al jaren aan het natuurgebied in Harlingen, en zien regelmatig veel verschillende vogels, maar nooit eerder in onze tuin. Het was ook eerder niet zo warm. We genoten van het prachtige schouwspel (Maria van Sterkenburg).

    Foto © Maria Sterkenburg

    19-07-2022. Een volwassen mannetje sperwer vermaakt zich op een zeer warme dag bij de vijver van Maria Sterkenburg in Harlingen.

     

    20-07. Te Noardburgum 1 koekoek (Jeffrey Huizenga).  In het Lauwersmeer bij Ezumakeeg 1 grote grijze snip gefotografeerd (Arjan Dwarshuis en vele andere).

    21-07. In de Merksen bij Siegerswoude 1 roepende kwartel (Koert Scholten). In Lauwersmeer 1 overvliegende kwartel bij Hoek van de Bant (Jeroen Breidenbach).

    22-07. In Wijnjeterperschar 1 alarmerende boompieper (Marlies). Op Ringstation Rohel aan de noordoever van het Tjeukemeer in Staatsbosbeheer gebied Marswâl 1 boompieper geringd (Gerard Westerhuis e.a. van de Ringgroep Rohel). Tijdens een fietstochtje op de Griene Dyk aan westkant Sneekermeer 1 miskleur boerenzwaluw, leek me een jonge ongeringd (Dick Pruiksma).

    Foto © Dick Pruiksma, Sneek.

    22-07-2022. De miskleur boerenzwaluw samen met twee normaal gekleurde jonge vogels op een stek langs de Griene Dyk aan de westkant van het Sneekermeer.

    23-07.Jonge boerenzwaluwen dralen nog even samen op draadjes tussen de balken op de delle in het Gelderse Gelselaar in de Achterhoek. Een aantal vloog al buiten, waar verkwikkende regen de afgelopen nacht verfrissend werk heeft gedaan. Maar rond half acht zijn de meeste vogels weer teruggekeerd en heerst er weer even rust op de draadjes. De dag is nog lang. Tijdens de zeer warme dagen deze week vertoefden de jonge vogels ook vaak op de koele delle, om tegen de avond weer op jacht te gaan naar insecten en hun gezamenlijke dans uit te voeren aan de blauwe hemel (Arend Heideman, Gelselaar).

    Foto © Arend Heideman, Gelselaar.

    23-07-2022. Gespannen draden op de broedplek geven een rustpunt voor de pas uitgevlogen jonge boerenzwaluwen. 

     

    24-07. In Feinsum in de nacht diverse roepende jonge ransuil in bomen rondom huis (Hielke de Groot). In het Easterskar 1 boompieper (Johannes en Gea Koster).

    25-07. Drie reuzenstern in een plas dras gebiedje aan de Liemdyk in Easterskar bij Sint Johannesga(Bauke Sienema, Heerenveen). Aan de westkant van het Sneekermeer is al twee weken een boerenzwaluw met afwijkende kleur aanwezig. Vandaag kon ik hem eindelijk goed op de foto krijgen (Gerda Bijker -Bos, Sneek). Opmerking; Het blijkt inmiddels (1 augustus) dat deze vogel NIET geringd is aldus Gerda Bijker-Bos en dus waarschijnlijk niet afkomstig is uit de paardenstal in Tijnje waar in 2020 zeker zes jongen door mij zijn geringd. Weet iemand ook uit welke schuur/stal deze boerenzwaluw uit de omgeving van Sneek komt? Mogelijk dat daar dan meerdere afwijkingen kunnen worden ontdekt (met name bij late tweede legsels). De kans is groot dat deze vogel uit de directe omgeving komt!

    Foto © Gerda Bijker-Bos, Sneek

    25-07-2022.  Opvallend miskleur boerenzwaluw (kleurmutatie “Brown”) liet zich op een hek fotograferen aan de westkant van het Sneekermeer.

     

    26-07. Aan de Reling in Joure (buurt Skipsleat) al sinds 1 week een zingende nachtegaal (Bertus en Tineke Rijpkema).

    27-07. In de Lendevallei, Driessenpolder 1 purperreiger overvliegend (Tom Jager/Hiele Lootsma). In de Grootte Sint Johannesgaaster polder 1 purperreiger gevangen (Frank van Gessele).

    28-07. Op Schiermonnikoog bij jachthaven 20 regenwulp (Wouter van der Ham). Bij het Fochteloerveen 1 zwarte ooievaar (Tonny Kamminga). In Fogelsanghstate te Veenklooster 2 ijsvogel (Kees Bode). Aan de Tjeukemeer oever bij Rohel 1 purperreiger overvliegend en landend bij kanaal (leden Ringgroep Rohel).

    29-07.Twee boompieper te Beetsterzwaag (Anne van der Wal). Het gaat niet goed met de boerenzwaluwen die bij ons broeden. Tot nu toe zijn er nog maar 12 uitgevlogen en er wordt (nog) niet voor de 2de keer gebroed. Wij hebben dit jaar ook bedroevend weinig insecten (Adrienne Jonker, Appelscha).

    30-07. Wij fietsten vanmiddag van Húns (Huins) naar Hatsum (onder Dronrijp), boven een stuk weiland zagen we veel boerenzwaluwen vliegen wat op zich niet bijzonder was natuurlijk, wat wij wel apart vonden dat er een geheel witte boerenzwaluw tussen vloog (Oane Baarda, Menaam). Opmerking: Zou het mogelijk om de miskleur kunnen gaan die ook al een tijdje bij Sneek is gezien?

    In de Tijnje zijn beide nesten van de boerenzwaluw succesvol uitgevlogen (2 x4 jongen). Op dit moment zijn de boerenzwaluwen afwezig, dus mogelijk geen tweede legsel. Nog wel 3 nesten van de huiszwaluw, jongen zijn nog niet uitgevlogen (Koos en Corrie Willemsen). Zeldzame woestijnplevier gezien en gefotografeerd bij Ferwerd Buitendijks (Sietse Bernardus, Joure). Ook door veel andere waarnemers vastgesteld en gefotografeerd.

    Foto © Sietse Bernardus, Joure.

    30-07-2022. Een mannetje woestijnplevier gezien in Friesland bij Ferwerd. Waarschijnlijk dezelfde vogel die in ons land van 22 juli t/m 29 juli op Texel is gezien.

     31-07.Bij Holwerd 15 regenwulp (Jeroen Breidenbach). Bij het Swin te Elahuizen 16 regenwulp (Libbe Zijlstra). In het Oosterschar 1 ijsvogel (Martine Huisman/Dirk van Doorn).

     

    Tot zover deze Nieuwsbrief 20.

    Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. Helaas kon ik niet alle binnengekomen meldingen opnemen.

     Veel vogellaars gaan op vakantie (nu kan het weer), soms ook ver weg. Mocht U tijdens vakantie of gewoon in die perioden bijzondere waarnemingen/vondsten doen dan horen we het graag. Het zijn ook de maanden dat veel vogelsoorten al op trek gaan.  Er is veel te ontdekken in de natuur. Meldingen voor de Nieuwsbrief 21 graag vóór 16 augustus 2022.

     

    5 augustus 2022.

    Jan de Jong, Joure

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788.

    05-08-2022, 15:13 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 19 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Natuurnieuws uit de eerste helft van juli 2022.

    door  Jan de Jong

    01-07. In Oudehaske broedde dit jaar een scholekster 3 eieren uit op een parkeerterrein van een bedrijf. De bak is ongeveer een meter hoog en er komt regelmatig verkeer vlak langs. Kreeg deze foto toegestuurd van Henk Mienstra in Oldetrijne (Albert Koning, Wolvega). Opmerking; Let op het detail van de het solar tuinlampje (ledverlichting) naast de broedende scholekster! De vogel had dus in de nacht een lichtje om de omgeving in de gaten te houden en zo tijdig weg te komen als er gevaar dreigde.

    Foto © Henk Mienstra Oldetrijne

    Broedende scholekster op drie eieren in plantenbak op parkeerterrein met solar tuinlampje in Oudehaske. Scholeksters kunnen op vreemde plekken tot broeden komen.

    02-07. De groene specht is in Damwâld een succesverhaal dit jaar! Op begraafplaats Damwâld woensdag (29 juni) het vrouwtje groene specht met drie jongen! Ze worden nog actief gevoerd.  Zo te zien zijn het twee jonge vrouwtjes en een juveniel mannetje. Het adulte mannetje groene specht zie ik niet meer, wellicht weggetrokken met een aantal jongen? (Jan Andries Wagenaar).

    03-07. Onder Laaxum 1 onvolwassen Jan van Gent vloog het binnenland in (Lieuwe van Welie, Joure).

    04-07. In Beetsterzwaag op Alpherveld 1 grote vos vlinder gezien (Sibbele de Jong).

    Opmerking; De grote vos vlinder wordt de laatste tijd op veel meer plekken in Friesland gezien. De vroegste werd dit jaar gezien op 13 maart bij Hemrik, Koningsdiep (Wender Bil, Hurdegaryp) en 18 maart bij Olterterp in Amvestbossen (Rommert Cazemier). In mei op 4 mei 1 op de Delleboersterheide en in april op 20 april op Terschelling, Ameland, in Oranjewoud en in het Harichsterbos grote vos gezien. Ook in juni, o.a. 29-6 te Rinsumageest en het Fochteloerveen en op 26 juni te Eastermar (Arend Timmerman). Op 1 juli 1 in de Nijebuurterpolder (Yde Kuipers, Hemelum). Op 3 juli 1 te Burgum (Sjoeke van Dijk).

    Foto © Arend Timmerman

    26-6-2022. Grote vos vlinder ontdekt op hooilanden bij de Achterweg te Eastermar.

     

    Opmerking Arend Timmerman; Ik zie eigenlijk niet vaak een nieuwe soort. Maar op 26 juni onlangs liep ik door het hooiland bij de Achterweg; dus vlak bij huis. Zag in het gras een grote vlinder die niet (meer) weg kon vliegen. Dat bleek een Grote vos te zijn. Een soort die de laatste jaren komt opzetten maar nog wel zeldzaam is in onze provincie. Zie foto. Lengte van vleugeltop naar vleugeltop ruim 7 cm.

     De verspreiding van de Grote vos vlinder in Friesland neemt inderdaad toe als we naar de waarnemingen tussen 2000 en 2022 kijken op de waarnemingssite www.waarneming.nl . Opvallend is dat de grote vos veel minder in Midden-Friesland en in de gemeenten De Fryske Marren en Sûdwest-Fryslan wordt gemeld. Ook op Vlieland zou de vlinder nooit gezien zijn. Aanvullingen zijn welkom.

    Foto © www.waarneming.nl

    Verspreiding van waarnemingen van grote vos vlinder (Nymphalis polychloros) in Friesland tussen 2000 en juli 2022.

     

    05-07. Te Bantega vloog zich een boerenzwaluw dood tegen de vensterruiten (Ad Jacobs, Stavoren).

    Opmerking: Soms hebben boerenzwaluwen die in schuren, stallen en hokken broeden maar beperkte mogelijkheden om binnen te komen. Als ze door een open raam moeten vliegen bestaat de kans dat ze sneuvelen. In Eastermar heeft vogelkenner Arend Timmerman een oplossing bedacht om de boerenzwaluwen vrij te laten in en uitvliegen. In de garagedeur is een luikje gemaakt waar ze gemakkelijk door kunnen vliegen. Het luikje is eventueel afsluitbaar na het seizoen.

    Foto © Arend Timmerman, Eastermar.

    Boerenzwaluw paren kunnen gemakkelijk in en uit vliegen door een speciaal luikje.

     

    06-07.  Vorige week woensdag 29 juni jl. merkte ik rond 9.30 uur gerommel op het dakterras aan de Wettering in Leeuwarden. Het bleek te gaan om een meerkoet. De vogel liep maar wat rond en ik dacht hoe krijg ik deze weer weg. Vogel is tenslotte door Dierenambulance  opgehaald (Uilke Jan Looijenga, Leeuwarden). Opmerking;Het blijkt hier om een jonge vliegvlugge meerkoet te gaan die op het kunstgras was afgekomen op het dakterras!

    Foto © Uilke Jan Looijenga

    Jonge meerkoet zag het verschil niet tussen kunstgras en echt gras.

     

    07-07. Ryptsjerk is vooral bekend om zijn dorps eenden en de vele eenden korven die hier in het voorjaar worden uitgezet. Het gebeurt regelmatig dat een broedende holenduif wordt aangetroffen in een eendenkorf, voor een holenduif een ideale broedplaats. Dit voorjaar werd voor mijn woning ruzie gemaakt om een in een appelboom hangende eendenkorf door een paartje holenduiven en een paartje dorps eenden. De ruzie werd opgelost door het uitzetten van een tweede eendenkorf in een dichtbij staande appelboom. Zowel de holenduif als de dorps eend hebben met succes hun legsel uitgebroed. De holenduif zit inmiddels voor de 2e keer te broeden. (Jouke Vlieger, Ryptsjerk).

    Vanmiddag vond ik twee juveniele boerenzwaluwen dood op de Liemdyk bij het Easterskar, blijkbaar tezamen aangereden. Toen gebeurde er iets opvallends: een fitis kwam op de weg en pikte in een van de dode zwaluwen, meerdere malen. Ik denk overigens niet dat hij vlees at, waarschijnlijk pikte hij insecten of maden op die zich in/op de zwaluw bevonden (Bauke Sienema, Heerenveen).

    Foto © Hans Slot, Heerenveen.

    28-06-2022. Foto van een volwassen boerenzwaluw die bij het Easterskar te Sintjohannesga drie jonge zwaluwen voederde die op een hek zaten langs de weg.

     

    08-07. Te Tjerkgaast een zeearend overvliegend (Marten van der Heide). In tuin te Ryptsjerk 1 dode grote bonte specht gevonden met pootring NLA. L…530012. De vogel had zich in een beschermnet voor rode bessen verstrikt en was al een tijdje dood (Dirk Wierda, Ryptsjerk). Opmerking; De ring werd me toegezonden door Dirk Wierda. Aan de hand van het ringnummer bleek dat de vogel op 5 januari 2019 geringd was als volwassen mannetje te Broeksterwâld in het Labadiskebosk door vogelringer Harry de Boer. Helaas sterven tijdens de wegtrek veel vogels rond deze tijd door allerlei oorzaken. Mocht U een vogel met ring vinden dan horen we het graag en zoeken het voor U uit.

    09-07. In Weperpolder bij Haule 1 wespendief vrouw gezien (Christian de Vries). In de polder Oldelamer 1 purperreiger overvliegend (Ted van der Knaap).

    10-07. In Jonkerslân een vreemd slakje gevonden door mijn buurvrouw Maria Arisz (Heleen Achterberg).

    Foto © Maria Arisz

    In Jonkerslân werd een vreemde slak aangetroffen in een berg stenen.

     

    Opmerking: Heleen Achterberg uit Jonkerslân schreef me dat ze van haar buurvrouw Maria Arisz een foto kreeg van blauwe slakjes die hun huisje zijwaarts dragen (zie foto), die ze met het opruimen en verplaatsen van bouwmaterialen een paar dagen voor 18 september 2021 vond en nog nooit in haar leven gezien had. Of ik ook wist wat het was. Het huisje is behoorlijk plat, met een draaiing van verschillende kleuren. Als de zon op het kleine slakje schijnt is hij knalblauw en erg kwetsbaar. Ze zaten graag tussen de stenen. Volgens de buurvrouw Maria moeten de slakjes er al jaren hebben gezeten. Zij meldde; Hoe lager ik in de stenen kwam, hoe veelvuldiger ik ze zag. Uiteraard heb ik gered wat ik kon redden door ze in de schaduw onder hout en andere stenen los te laten. Je hoopt dan dat ze zullen overleven!

     

    Na enig pluiswerk kwam ik erachter dat het voor 100% zeker de Grote Glansslak is. Oxychilus draparnaudi (H. Beck, 1837). Zie het verspreidingskaartje hieronder van NDFF hieronder. Voor Friesland komt ie niet zoveel voor. Zie verspreiding in Nederland; https://www.verspreidingsatlas.nl/S73500

    11-07. In Joure in de wijk Skipsleat 1 koekoek roepend (Bertus Rijpkema). Op Schiermonnikoog in de  Banckspolder 1 albino scholekster (Theo Ruppert). In het Fochteloerveen 1 grauwe klauwier vrouw waargenomen (Zerach Anakotta).

    12-07.  In de Wide Mar bij Stiens 1 smient (Dick Bos).

    13-07. In het Fochteloerveen(Zuidoost) 1 paapje gezien (Dick Bekken). Bij Pingjum in de polder 1 albino scholekster (Paul van Kerkhoven). Opmerking; Zou het dezelfde zijn die ook op 11 juli op Schiermonnikoog is gezien?

    14-07. Op Schiermonnikoog 1 bonte kraai gezien en gefotografeerd (Theo Ruppert)

    15-07.  Op de heide bij Allardsoog 1 roodborsttapuit (Koert Scholten). Bij de Oudegaaster Brekken (de Rijp) 1 koereiger waargenomen (Wim Visser). In Heeg 1 jonge kwak gezien en gefotografeerd (Bert Zijlstra).

     

    Tot zover deze Nieuwsbrief 19.

    Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. Helaas kon ik ook nu niet alle meldingen opnemen.

     Rond half juli en augustus gaan dit jaar veel vogellaars op vakantie (nu kan het weer), soms ook ver weg. Mocht U tijdens vakantie of gewoon in die perioden bijzondere waarnemingen/vondsten doen dan horen we het graag. Het zijn ook de maanden dat veel vogelsoorten al op trek gaan.  Er is veel te ontdekken in de natuur. Meldingen voor de Nieuwsbrief 20 graag vóór 2 augustus.


    20 juli 2022.

    Jan de Jong, Joure

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788

     

    20-07-2022, 13:53 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 18 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Natuurnieuws uit tweede helft van juni 2022.

    Beste mensen, 

    De tijd gaat snel. Op veel plaatsen vliegen de boerenzwaluw jongen van het eerste legsel al uit. Dit jaar kreeg ik van veel plaatsen al berichten dat het aantal boerenzwaluw broedparen  in bepaalde stallen toch wat was afgenomen.Ze hebben dan ook een slechte overwintering gehad in Afrika met veel tegenslagen op de heen en  terugweg naar hun broedgebieden. Ook ging het niet altijd goed met de huiszwaluwen. Menig broedpaar keerde niet op tijd terug naar de broedplek en waren ze er wel dan stelden velen ook het broedbegin door de droogte nog uit.

    In deze nieuwsbrief weer wat wetenswaardigheden en ervaringen van lezers.

    Blijft U vooral U reacties insturen!

     De vakanties staan voor de deur en menigeen komt dan meer in aanraking met de natuur om hem heen.Vaak een mengeling van lief en leed van wat er in de natuur aan de hand is. Blijft U vooral genieten en zich verwonderen om de ontzettend grote variatie aan vogels en allerlei levende organismen die we nog hebben. En sta eens stil hoe al die leefgemeenschappen in de natuur  zich staande houden in de al maar toegenomen  inkrimping/bedreiging van hun leefgebied. 

    Een vogelrijke maand toegewenst,

     Jan de Jong

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant.

     

    Nieuwsbrief 18. Vogelnieuws Leeuwarder Courant

     Door Jan de Jong.

     Natuurnieuws uit de tweede helft van juni 2022

    15-06. Een kolibrievlinder in de tuinte Eernewoude (Rikele Hollema).

    Wij zagen vanochtend een hele grote groep kokmeeuwen met zwarte kop zwevend boven onze tuin. Dit prachtige schouwspel – met geluid – duurde zeker wel 20-25 minuten. Via google vond ik een ‘verklaring’ dat de meeuwen dan happen naar mieren in de lucht: “mannetjesmieren vliegen tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht omhoog, achter de mierenkoninginnen aan. Zij stijgen op met behulp van de warme lucht” (Louwina Wijma-van Noord, Heerenveen). Opmerking; Mooi vroeg, meestal is dit bij ons in de achtertuin in Joure rond half juli, doch op een warme en broeierige dag kan dit wel eerder zijn (Jan de Jong).  Bij Makkum 1 koekoek in topje van boom (Henk Rienstra).

      Ondanks de redelijke hoeveelheid regenwater deze maand, zijn de huiszwaluwen, NIET in aantal toegenomen, ons paartje is nu druk aan het voeren(Feite Terpstra, Heeg). Opmerking; De huiszwaluw heeft het moeilijk gehad dit broedseizoen. Op veel plaatsen vielen oude nesten naar beneden door de droogte. Velen kwamen ook later aan op de broedplek en hadden de pech dat er weinig regen was gevallen. De soort heeft wat vochtiger weer nodig tijdens het broedseizoen en dit is gezien de klimaatverandering (met droge en hete zomers) de laatste jaren steeds moeilijker. Een oplossing zou zij net (bij)plaatsen van kunstnesten aan woningen of het plaatsen van zwaluwtillen. Zoals dit jaar in Grou, Wommels, Damwâld, Bolsward en Tjalleberd (Jan de Jong).

    Foto © Vogelwacht Tjalleberd (https://www.facebook.com/search/top?q=zwaluwtil ).

    25-3-2022. Huiszwaluwtil geplaatst op erf van veehouder Piet de Boer in Tjalleberd. Til is gemaakt door Hein de Glee en de paal door Arnoud Kraan en het geheel is geplaatst door loonbedrijf Luuk Veldman. 

    16-06. Aan de Kerkweg bij Rohel aan noordoever Tjeukemeer een volwassen meerkoet met zeven al vrij grote jongen (Durk Visser, Joure). Opmerking; meestal worden er van de grotere koppels jongen maar 1 a 2 jongen groot. Vaak worden ze weggepakt door snoeken, ratten en of andere predatoren (Jan de Jong).   In het Easterskar aan Scharweg 1 zingende wielewaal (Bauke Sienema, Heerenveen). In Joure in de wijk Wyldehorne broeden zo’n 65 paar oeverzwaluw in de vaste wand (Jan de Jong).

    17-06. In Tjalleberd in moerasbos ten oosten van Albert Mol’s Menninge en in Terband bij bosjes bij de hoek van Bornego aan de P.G. Otterweg op beide plaatsen een zingende wielewaal Bauke Sienema, Heerenveen).

    18-06. Te Gaast een kwak gezien (Pieter Hamstra). Bij van Hal Larenstein in Leeuwarden 7 kruisbek overvliegend naar west (Merel Zweemer). Bij Bakkeveen 2 kruisbek (Koert Scholten). Groepje van 5 kruisbek overvliegend op Vlieland bij Posthuis (Carl Zuhorn). In Ketlikerskar 1 wielewaal zingend (Marcel Stienstra) en op de Duurswoudsterheide 1 wielewaal roepend (Koert Scholten en J. Dolstra).

    19-06. Tijdens onze fietstocht moesten we even wachten voor de brug bij de sluis in Workum. Daar zagen we dat er een nestje met boerenzwaluwen in een hoekje op een stalen balk zat. Onder het beweegbare stuk brug dus. De jongen gingen mooi mee op en neer, en werden ook gewoon gevoerd door de ouders. Kennelijk waren ze er gewoon aan gewend. Ik had dit nog nooit gezien en vind het zeer bijzonder. Ook dat de eieren er niet uit vielen in een eerder stadium. (Marten van der Heide, Tjerkgaast). Opmerking: Boerenzwaluwen kunnen soms op vreemde plekken nestelen. We hebben al eens broedgevallen gehad in een in gebruik zijnde pont, in melkmachines op het land, in veewagens die gebruikt werden, onder vaste bruggen en in de huiskamer. Doordat het nest van de boerenzwaluw vaak flinke opstaande randen heeft rolden de eieren er in dit geval waarschijnlijk niet uit.

    20-06. In Sneek op industrieterrein Aukesleat bij Bouwbedrijf van der Meer vijf jonge zwarte roodstaart geringd (Jan de Jong). De kolibrievlinder is nog steeds aanwezig in de tuin te Earnewâld (Rikele Hollema).  Nooit geweten dat een (man) kneu zo van de veldzuring houdt. Zag 2 paar op 22 mei 2022 zich te goed doen aan de bloeiende veldzuring. Beide paren hebben gebroed en jongen grootgebracht in de begroeiing van voormalige camping 't Hop te Wyckel (Pieter Veenstra).

    Foto © Pieter Veenstra

    22-05-2022. Mannetje kneu bij camping t’ Hop te Wyckel eet naast zaden van de veldzuring ook vaak insecten.

     21-06. Meldde al eerder dat er twee huiszwaluw nestjes bij ons onder de dakgoot hangen in Hemelum. Vanmorgen lag er eentje op de grond (de inhoud) met 1 eitje. En eromheen brokken klei. Ik vind het zo triest. De zwaluwen doen zo hun best (Joke Wolbers, Hemelum). Opmerking; Zijn er op meer plaatsen spontaan nesten naar beneden gevallen door de droogte?

    22-06. Op het Wad bij Lauwersoog een zieke Jan van Gent aangetroffen (Jan de Boer, Aldtsjerk). Opmerking; Aan de kust komen veel gevallen van vogelgriep voor, mogelijk ook deze vogel.

    Van Jappie Boersma uit Sneek (wilsterflapper) kreeg ik een terugmelding van een geringde kluut (…3710932) die als nestjong op 25 juni 2012 op het land van Murk Nijdam bij Wommels geringd werd. De pootring werd op 1 juni 2022 met een telescoopkijker afgelezen te Kattendijke in Zeeland. Afstand 206 km. Tijd 3628 dagen. Opmerking; Deze was op enkele weken na al 10 jaar. Kluten kunnen erg oud worden. Volgens Vogeltrekstation Wageningen werd de oudste in ons land 27,9 jaar. Oudste in Friesland 24,7 jaar.

    Veel kluten trekken in najaar weg om te overwinteren. Kluten overwinteren van Frankrijk, Spanje tot aan de Afrikaanse Westkust (tot in Senegal). Zie foto.

    Foto © https://vogeltrekatlas.nl/soortzoek2.html?-0-Kluut-Totaal

    Verspreiding van gevonden en geringde kluten in Nederland (Bron; Vogeltrekstation Wageningen).

    Donkerblauw.  Van december t/m januari = overwintering.

    Licht oranje.    Van februari t/m half april= voorjaar.

    Oranje.             Van half april t/m juni= broedperiode.

    Licht blauw.     Van juli t/m/ november = wegtrek/ omzwervingen.

     23-06.  In het Ottema Wiersma reservaat 1 sierlijke witsnuitlibel waargenomen (Jan Andries Wagenaar, Damwâld).  In Warns in de tuin een steenuil gezien en gefotografeerd (Jan Albada).

    Opmerking; Dit is tot nog toe de enige melding van een steenuil die we dit jaar ontvingen in juni. Vermoedelijk een jong eksemplaar dat uit de omgeving komt?

    Foto © Jan Albada

    23-06-2022. Steeds zeldzamer wordende Steenuil op een paaltje in Warns gefotografeerd.

     Via Durk van der Gaast van de Vogelwacht Hommerts Jutrijp vandaag een telling ontvangen van de boerenzwaluw nesten in 2022 in hun wachtgebied. In Hommerts-Jutrijp 314 nesten, Koufurderigge 101 en Smallebrugge 34.  Tellers waren Theo Batstra, Willem Bogtstra, Germ Albada, Durk van der Gaast en Piet M van der Hoek. Zij doen dit als vrijwilligers al vele jaren bij de vogelwacht Hommerts-Jutrijp. Met plezier worden de tellingen door dit groepje mensen gedaan, aldus Durk van der Gaast. Per huisadres alle nesten geteld Proficiat. Bijna 50 lokaties bezocht waarbij op enkele plekken zelfs meer dan 20 nesten.

    In Hommerts; M.P. van der Hoek (20), F. van der Velde (23) en H.J. van Oss (27). Jutrijp; H.J. de Jong (22), H. Huitema (26) en R. Groenveld (50!). Smallebrugge; Mts. Jellema (22). Koufurderigge; D. Piersma (20).

     Op de meeste plekken zijn de bewoonde nesten net als vorig jaar iets gedaald.  Meer dan vijftig nesten op 1 locatie komt maar weinig voor. Vaak wordt er nogal eens van nest gewisseld bij een vervolglegsel. Vroeger (rond de zeventiger jaren) had je nog wel veel boerderijen waar grote kolonies boerenzwaluwen broeden.  Aanwezigheid van een kerkuil zorgde dit jaar op twee plekken in het wachtgebied van Vogelwacht Hommerts-Jutrijp dat daar geen boerenzwaluwen tot broeden komen.

    24-06. In Koudum 1 kolibrievlinder in de tuin (Trees Westendorp). In het Easterskar aan de Liemdyk 1 man grote weerschijnvlinder gezien (Bauke Sienema, Heerenveen). Opmerking; Voor Friesland een zeldzame vlinder. Op 27 mei 2022 werd er in het Easterskar door Wim Langbroek ook al een rups van de grote weerschijnvlinder gevonden en in 2021 werd op 7 juli in Rottum een vlinder in de tuin ontdekt door Gerco en Peter Schutten.

    Foto © Peter Schutten.

    07-07-2021. Grote weerschijnvlinder in tuin te Rottum ontdekt. In 2021 kwamen er vlinders voor van de grote weerschijnvlinder voor in Lendevallei bij Wolvega, Oldeberkoop, Fochteloerveen, Rottum en het Easterskar bij Sintjohannesga. 

     Aan de Zuiderlaan op Hollum (Ameland) 1 nestje met 4 jongen van de grauwe vliegenvanger van 1 week oud in een oud nestkastje boven de deur. Vorig jaar zaten ze in een aardappelkistje tegen de achtermuur. Voorlopig wordt de deur van de schuur niet gebruikt, streng verboden.  (Jan B. Wijnberg).

    Foto © Jan B. Wijnberg

    24-06-2022. Grauwe vliegenvangers kunnen op uiteenlopende plekken broeden, naast oude (halfopen) nestkasten broeden ze vaak ook in hangplanten, kransen, houtstapels, wagenhokken en op zonneschermen.

    27-06. In Hommerts aan de Krimwei in een ligbox bij van Os zeker twee paar holenduif aanwezig. Bij het boerenzwaluw ringen 1 holenduif in een mistnet gevangen en geringd weer los. Er werden 16 boerenzwaluw gevangen, een daarvan droeg al een pootring en woog maar liefst 23,1 gram en was op 19 juni 2018 als volwassen vrouw geringd en had de ring al 4 jaar en 8 dagen gedragen. De vogel bleek een ei te dragen en was mogelijk al met de tweede leg begonnen. Veel oude boerenzwaluwen verbleven met de vliegvlugge jongen van het eerste legsel buiten de stallen. (Jan de Jong).

    29-06. Bij van der Hoek aan de Krimwei in Hommerts zijn 14 boerenzwaluw gevangen in de ligbox. Ook verblijven zo’n duizend (800 a 1000) spreeuwenrond de boerderij. De vogels komen op het voer voor het vee af. Tijdens het vangen van de boerenzwaluwen zijn dan ook 31 spreeuw gevangen en geringd (Jan de Jong). Opmerking; Het valt me op dat rond juli/ augustus er op veel plaatsen in Zuid-Friesland spreeuwen in stallen voorkomen. Veel boeren hebben er last van en zijn niet blij met deze profiteurs! Doch ze willen de stallen ook niet afsluiten zodat de boerenzwaluwen er niet in kunnen. Soms helpt het om het voer voor vee buiten af te dekken, doch ze komen op allerlei manieren dan toch nog in de stallen, door allerlei ventilatie roosters en ramen en blijven wekenlang rond de boerderijen rondhangen omdat daar gemakkelijk aan (eiwitrijk) voedsel te komen is.

     30-06. In Oudehaske een aparte kever in de tuin (Feike van Dijk). Opmerking; Het bleek om een gevlekte smalbok te gaan. Zie Nederlands Soortenregister;  https://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=156378&cat=&epi=1

    Foto © Feike van Dijk.

    30-06-2022. Gevlekte smalbok in tuin te Oudehaske.

     

    In Friesland komt ie vooral in de Zuidoosthoek voor. Aanvullingen (foto’s) zijn welkom. Waarschijnlijk is de verspreiding groter dan op de kaart van het Nederlands Soortenregister (Kenniscentrum Insecten EIS).

    Foto © Nederlands Soortenregister.

    Verspreiding van de gevlekte smalbok in Nederland van vóór 1980 en na 1980.

     Tot zover deze Nieuwsbrief 18.

    Wilt U de eerdere Nieuwsbrieven nog eens bekijken kijk dan op mijn Blog;

    http://blog.seniorennet.be/frieslandnatuurnieuws/

    Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. De afgelopen periode kwamen er ook veel meldingen van kolibrievlinders binnen. Heeft U ze ook in U tuin gezien?

     Juli en augustus zijn de vakantie maanden bij uitstek. Mocht U tijdens vakantie of gewoon in die perioden bijzondere waarnemingen/vondsten doen dan horen we het graag. Het zijn ook de maanden dat veel vogelsoorten gaan zwerven en (weg)trekken. Er is veel te ontdekken in de natuur.

     06 juli 2022.

    Jan de Jong, Joure

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds 1977).

    Tel; 0513-414788

     

     

     

    06-07-2022, 15:59 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 17 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Natuurnieuws uit de eerste helft van juni 2022.

    door  Jan de Jong

    01-06. Wij wonen in het Schalsumerplan te Franeker en wij horen ook een koekoek vaak uren achtereen. Hij zit in één van de bomen bij een boerderij in buurtschap Arkens, gelegen tussen de A 31 en de wijk Schalsumerplan in Franeker. Ook vorig jaar zat er eentje, misschien zijn het er 2. Als je dan buiten zit kun je uren genieten van het geroep (Betty van Dijk).

    02-06. Aan het Tsjûkemar bij Rohel 1 bosrietzanger geringd in het Staatsbosbeheer gebied Marswâl (Ringgroep Rohel).

    03-06. De jongen van de groene specht in Damwâld zijn uitgevlogen. Dit is een week eerder dan vorig jaar.  Het vrouwtje heeft er minimaal 2 onder de hoede, waaronder dit juveniele vrouwtje. De jongen bedelen met een zacht kuuuk. Van het andere jong kon ik het geslacht niet zien. Het mannetje trok met 1 jong op. Wellicht zijn er nog meer, maar moeilijk te zien met de bomen volop in blad (Jan Andries Wagenaar).

    04-06. In het Fochteloerveen 1 mannetje grauwe klauwier gezien (Durk Lautenbach). Op de Delleboersterheide 1 wespendief (Hans van der Meulen). In Ketlikerskar 1 groene specht (Naut van der Mei).

    05-06. Aan het Tjongerpad in Delfstrahuizen (Zevenbuurt) broedt een ijsvogel paar (melding Nelleke Roos). In Tijnje een geringde huiszwaluw gevonden (Trijntje de Leeuw). De vogel bleek op 27 juli 2018 als enige geringd te zijn als een volwassen mannetje aan een elektriciteit gebouwtje bij de manege van Harriet Nijland in Tijnje. De vogel heeft de ring zeker 3jaar ,10 maanden en 9 dagen gedragen.

    Ringvondsten van huiszwaluwen komen maar weinig voor in Friesland. De oudste huiszwaluw werd ruim 7 jaar. Op 9 juli 2010 als volwassen vogel geringd in Ried (Friesland) en op dezelfde plek teruggevangen in 2010,2013, 2016 en op 13-7-2017. De vogels zijn dus honkvast.

    06-06. Jonge boerenzwaluw hangt zich op aan nestmateriaal in Harkema.  Er zaten zeker 7 beestjes op de dode zwaluw die rap tussen de veren wegkropen. (Foppe van der Meer).

    Foto © Foppe van der Meer.

    Een jonge boerenzwaluw heeft zich zelf opgehangen aan nestmateriaal.

    Foto © Foppe van der Meer.

    Een luisvlieg (Ornithomya avicularia) deze komen vaak voor op boerenzwaluwen.

     

    In Wyckel 1 nest van grauwe vliegenvanger in druivenstruik. Twee jaar terug heeft de vogelsoort er ook gepoogd te broeden doch toen mislukte het in de ei fase (Annemiek Troost).

    Foto © Annemiek Troost.

    06-06-2022. Grauwe vliegenvangers keren vaak terug naar dezelfde broedlokaties.

     

    07-06. Net bij het uitlaten van de hond schrokken we van een koekoek die uit het struikgewas kwam "vergezeld" door een echtpaar merel in gebied plan De Heide, Heerenveen (Thomas Rypkema). In Damwoude 1 jonge groene specht gevangen en geringd (ringer Harry de Boer/ via Jan Andries Wagenaar).

    Foto © Harry de Boer.

    07-06-2022. Deze jonge groene specht is nog maar net uitgevlogen en komt uit de buurt.

     08-06. Vanmorgen maakten we een wandeling door de bossen in Oranjewoud. Op het wegdek ontdekten we allemaal kleine lichtgroene motvlinders. Er waren ook al verschillende doodgereden. Een zoektocht op internet kwam uit bij de kleine groenuil. Omdat we hier regelmatig wandelen en deze vlindertjes er nog nooit eerder hadden gezien, komt de vraag op: zijn deze vlindertjes verstoord geraakt door de activiteiten m.b.t het Oranjewoud-festival? (Tryntsje de Boer, Joure). Ja, dat denk ik ook. Ze komen op licht af en als er op een plaats veel licht is tijdens zo’n festival voelen deze vlinders zich daartoe aangetrokken.

    Foto © Aart Vink

    01-07-2015. Deze opvallend kleine groenuil komt graag op het licht af.

     09-06. In Polder Oldelamer 1 purperreiger (Ted van der Knaap). In Oosterschar 1 witgesterde blauwborst (Jan Dreteler). Aan Tjeukemeer bij Rohel een grote karekiet zingend (Jan de Jong). Aan de Afsluitdijk (Friesland) 1 zwarthalszwaan waargenomen (G. Neijsen).

    Foto © G. Neijsen

    09-06-2022. Deze zwarthalszwaan zal stellig uit een particuliere collectie afkomstig zijn. Dit jaar is dezelfde (?) vogel ook gezien bij Harlingen, op Ameland en bij Kûkherne. In 2021 ook in het Lauwersmeer.

     

    10-06. In Heerenveenop flat van 10 hoog1 Johanneskever op bloem op balkon (Nico Vink).

    Foto © Nico Vink

    10-06-2022. De Johanneskever zoekt zijn nectar hoog boven Heerenveen!

     

    11-06. In Woudsend een man zwarte roodstaart (Jorrit Zondervan).

    12-06. Aan de Veenscheiding bij Nannewijd een witsterblauwborst gezien (Marco Hasselaar, Heerenveen).

    13-06. In Oppenhuizen 1 broedgeval van zwarte roodstaart met 6 eieren (Cor van der Meer).

    14-06. Op Ringstation Rohel aan het Tjeukemeer 1 grote karekiet gevangen en geringd (Ringgroep Rohel).

    Foto © Jan de Jong

    14-06-2022. De grote karekiet was sinds 2009 niet weer gevangen op Ringstation Rohel. Dit is daar pas de 8e vangst sinds 1985. In 1993 werd op 17 mei bij Follega (de Brekken) nog een broedgeval ontdekt dor Bertus Kallenkoot uit Lemmer.

    Tot zover deze verkorte Nieuwsbrief .

    21 juni 2022.

    Jan de Jong, Joure

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Tel; 0513-414788

    21-06-2022, 10:10 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 16 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Binnenkomende vogelmeldingen van correspondenten in 2e helft mei.

    14 mei. Aan de Langweerder Wielen bij de Put van Nederhorst een paar roodborsttapuit alarmerend (Durk Visser, Joure). De soort wordt in de gemeente De Fryske Marren maar weinig als broedvogel gemeld. Toch neemt de soort flink toe vanaf 2015. 

    15 mei. In Dokkum is een nestje met 7 jongen koolmees uitgevlogen, een niet uitgekomen ei bleef achter (Piet de Haan). Bij de Rinsma Pôle in Driezum 1 weidebeekjuffer gezien (Jan Andries Wagenaar, Damwâld). Deze libel wordt na 2015 steeds meer in Friesland waargenomen.

    16 mei. In Hoornsterzwaag nu pas 1 paartje boerenzwaluw aangekomen in paardenstal (Jan en Jet Hofstra).

    17 mei. Aan de Noordoever van het Tsjûkemar bij Rohel een zeldzame roodsterblauwborst gevangen en geringd (Gerard Westerhuis, Jan de Jong).

    Foto © Jan de Jong

    17-05-2022. Een voor Friesland zeldzame roodsterblauwborst (2kj man) gevangen en geringd op Ringstation Rohel in de gemeente de Fryske Marren. Dit is de 2e vangst van een roodsterblauwborst op dit ringstation sinds 1985. De 1e werd in 2020 gevangen op 19 mei en was ook een tweede jaars man!

     18 mei. De nachtegaal is nachts nog steeds aanwezig in Tjalleberd, we hebben hem elke nacht tussen 12 en 18 mei nog gehoord (Sia de Heus). In Joure in Skipsleat aan de Korte Ekers 1 spotvogel gehoord in een es (Durk Visser).

     19 mei. Te Oldeberkoop 1 zwarte roodstaart badderend in vogelbadje bij woning (Ieke Schreuder).

    Een groep grote canadese gans (36 adult en 78 pulli) in Feanskieding tussen Heerenveen en het Nannewijd zwemmend (Marco Hasselaar, Heerenveen).  Marco vroeg zich af waar deze broedparen toch vandaan komen. Ik vermoed dat het een groep van 18 broedparen is met gemiddeld zo’n 4 jongen per paar. Gezien de zwemrichting zijn ze afkomstig uit de omgeving van het Nannewijd. Was me niet bekend dat daar zo veel grote canadese gans tot broeden kwam. Of komen ze toch uit het Oosterschar via het verbindingskanaal Rotstersleat langs de Badweg? 

    Foto © Marco Hasselaar

    19-05-2022. Een Armada van grote canadese ganzen trok in het kanaal langs het fietspad tussen Oudehaske richting Heerenveen.

     20 mei. Te Sintjohannesga aan de Hogedijk sneuvelde een tjiftjaf (met pootring) tegen de vensterruiten (Jellie Klijnsma/ melding Andre de Jager, Ouwsterhaule). De vogel bleek op 8 september 2021 geringd te zijn aan de noordoever van het Tjeukemeer als volwassen vogel (3,37 km/254 dagen).  In het Easterskar bij Sintjohannesga 1 steltkluut gezien (Marco Hasselaar, Heerenveen). In Burgum 1 grote lijster bij de buren op het dak. Hij viel ons op door het krakende geluid, net een kikker. Mooi dat in de Friese naam dat kraken terugkomt. Op 21 mei met voer in bek gezien (Andrys en Hennie Stienstra).

    Foto © Andrys en Hennie Stienstra.

    20-5-2022. De kreaklyster (Frysk) of grote lijster wordt de afgelopen jaren niet meer zoveel gezien en gemeld. Vroeger broedden ze graag in grote tuinen en appelhoven.

     21 mei.  In Oldeouwer nog maar 1 paar boerenzwaluw bij ons terug, in andere jaren waren er altijd meer (Fokke Stastra). In Grou zit een ransuil in een torenvalk broedkast (Sjoerd en Hinke Hoekstra).  Pas nu een koekoek horen roepen bij Heeg. Vorig jaar al op 26 april een gehoord hier (Feite Terpstra). 

     Deze week de eerste jonge Turkse tortels uit gevlogen in Heeg uit hun nest op een speciale plek, 2de broedpoging dit jaar, de eerste had geen resultaat, eieren niet bevrucht nest verlaten. Na een paar weken hebben ze het opnieuw geprobeerd om eieren te leggen op het onderste gevelbalkje. Het plankje toen wat verbreed met twee balkjes om het nest wat af te schermen, nu is de derde geslaagde broedpoging met uitvliegen bekroond (Feite Terpstra).

    Foto © Feite Terpstra

    Opvallende nestplek van een Turkse tortel in Heeg.

     22 mei. Drie koekoek gezien te Scharnegoutum (Rients en Martha de Jong, Goënga). Eerste jongen van de boerenzwaluw uitgekomen te Noardburgum (Jan van der Veen).

    23 mei. In Terband een broedgeval van grote bonte specht in een oude kastanjeboom. De vogels hebben nu jongen. Op 11 april zijn ze begonnen met het uithakken van de nestholte (Bob en Gerda Jonker). In Ballingbuer 1 jonge ijsvogel gezien (Johan van der Sluijs).

    24 mei. Vorige week een dode appelvink met voer in de bek in tuin te Beetsterzwaag gevonden (Cootje Schaagen-de Jong). De soort is sterk in opmars als broedvogel in Friesland. Het grote lijster paar voedert 1 jong in de tuin te Burgum (Andrys en Henny Stienstra). Broedgeval dus in Burgum, zie ook 20 mei.

    25 mei. In het Easterskar bij Sintjohannesga 1 reuzenstern en twee steltkluut gezien (Bauke Sienema Heerenveen). In Damwâld aan de Camstrastrjitte een vrouw groene specht mieren etend in grasveldje. Het bleken gewone zwarte mieren en gele weidemieren te zijn (Jan Andries Wagenaar).

    Foto © Jan Andries Wagenaar, Damwâld.

    De groene specht is verzot op mieren, ze zitten zelfs aan de snavel en in nek en op de rug.

     

    26 mei. Bij de Rinsma Pôle te Driezum 1 paar groene specht aanwezig (Jan Andries Wagenaar, Damwâld).

    27 mei. In De Knipe een nest met 5 jonge zwarte roodstaarten in overkapping in tuin (Sil Dekker). Deze jongen zijn door mij geringd. Zwarte roodstaarten worden niet zoveel geringd in Friesland.

    28 mei. In Tjalleberd bij Piet de Boer in kalverstal nestje met 4 jongen boerenzwaluw geringd (plm. 17 dagen oud) die al konden vliegen (Jan de Jong). Bij een broedduur van 15 dagen moet het eerste ei zo rond 22 april gelegd zijn.  In de Rinsma Pôle bij Driezum 1 man weidebeekjuffer op foto vast hunnen leggen (Jan Andries Wagenaar, Damwâld). Zie ook 15 mei! Dit jaar in Friesland gezien te; Zwagermieden, Lauwersmeer (Kampeerterrein de Pomp), Rottige Meenthe, Kûkherne, Sjoukjemuoisgat (onder Dokkumer Nieuwe Zijlen).

    Foto © Jan Andries Wagenaar, Damwâld.

    28-05-2022. De weidebeekjuffer (man op foto) neemt sinds 2015 in Friesland vanuit het zuidoosten flink toe. Vooral in de wat nattere natuurreservaten wordt deze opvallende libel door de flink toegenomen amateurfotografen de laatste jaren meer opgemerkt en met steeds betere fotocamera’s op de gevoelige plaat vastgelegd. De vrouwtjes weidebeekjuffer vallen minder op en worden dan ook minder gemeld/gefotografeerd.

    29 mei. In Drachtstercompagniebroeden al jaren de grauwe vliegenvanger en de gekraagde roodstaart in de tuin. Dit jaar plotseling geen enkele! (Cees Conijn). Kan zijn van de aanwezigheid van een predator (steenmarter?) of dat er tijdens de overwintering in Afrika (beide Afrika gangers) vele zijn gesneuveld. Beide zijn insecteneters! Ben benieuwd of dit wegblijven van beide soorten op meer plaatsen is waargenomen. In De Knipe 1 paar nijlgans met 7 jongen (Auke en Theresia Postma).

    30 mei. In Sint Nicolaasga broedt een paar gekraagde roodstaart in een speciaal rieten nestkastje (al 20 jaar oud!) aan de muur (Rinus en Lida Spijkerman).

    Foto © Rinus en Lida Spijkerman.

    Onder de categorie nestkasten vind ik dit toch wel een heel mooie.

     In Terband vloog een boerenzwaluw zomaar de huiskamer binnen. Meteen maar een foto gemaakt van dit voorval (Bob en Gerda Jonker). Dat gebeurt niet vaak zoiets. Kennelijk heeft het mannetje een sterke drang gehad om voor zijn vrouwtje een nieuwe nestplaats te zoeken. Daarbij komt het voor dat ze naar allerlei openingen in schuren, stallen, maar ook woningen (!) zoeken. Soms komen ze via een openstaand raam binnen. Ben benieuwd of dit op meer plaatsen voorkomt. Zelden wordt er in de woonkamer een nest gemaakt.

    Foto © Bob en Gerda Jonker

    De boerenzwaluw zit in de kamer op de kast en kijkt in het rond naar een geschikte locatie voor het nest.

     31 mei. In Heerenveen heeft een ijsvogel gebroed (vogelwacht Heerenveen).

      

    Zeer zeldzame vogels in de 2e mei periode in Friesland.

    In Friesland worden soms zeer zeldzame vogelsoorten gezien. Hierbij een lijstje van de waargenomen soorten in de 2e helft van mei 2022. Bron: www.waarneming.nl .

    15 mei. Op Ameland bij Buren een grijze wouw waargenomen (Hans Kleine Koerkamp en Piet Heetebrij).

    16 mei.  Bij de Van Oordt’s Merksen 1 havikarend gezien (Wender Bil).

    18 mei. Op Schiermonnikoog een roodkopklauwier gezien bij Noorderduinen (Koos Dijksterhuis).

    18 mei. Bij Hoek de Band1 Aziatische goudplevier (Buddy van Nieuwehoven).

    19 mei. Te Ferwerd Buitendijks 1 alpenheggenmus (Jappie van der Pol).

    19 mei. Bij de Veerdam te Holwerd 1 breedbekstrandloper (Marcel Stienstra/R. Gjaltema). Ook op 21 mei aldaar gezien door Henk Hiemstra.

    20 mei. In Fochteloërveen1 slangenarend (diverse waarnemers). Ook aanwezig op tussen 21 en 31 mei.

    22 mei. Te Feanwâlden 1 steppebuizerd (Erwin Walstra).

    28 mei. Op Vlieland een mannetje Balkan baardgrasmus (Henri Bouwmeester e.a.).

    28 mei. Op Schiermonnikoog bij Kobbeduinen 1 Iberische tjiftjaf (Vincent van Dijk).

    29 mei. Op Vlieland een Balkan baardgrasmus (Jeroen Breidenbach).

    31 mei. Op de Duurswoudsterheide 1 slangenarend (Jelmer Luyckx).

    Foto © Arjen Siepelinga.

    27 mei 2022. De zeldzame slangenarend (met slang) boven het Fochteloërveen.

     

    Let Op.

    Tot zover weer de 16e Nieuwsbrief. Vanaf 1 juni zal de Nieuwsbrief wat minder vaak verschijnen in verband met mijn ringonderzoek aan boerenzwaluw/oeverzwaluw en het CES project op Ringstation Rohel. Het ringen onderzoeken en de opleiding van een aspirant ringer neemt tevens ook de nodige tijd. Na de vakantieperiode pakken we de draad weer op en verschijnt de Nieuwsbrief weer veel regelmatiger.

     

    Blijft U vooral de leuke, interessante en bijzondere voorvallen in de natuur melden. Het vogelnieuws in de Leeuwarder Courant blijft gewoon doorgaan (al vanaf 1977).

     Opgemaakt; 5 juni 2022

     Jan de Jong

    E.A. Borgerstraat 66

    8501 NG Joure.

    Tel. 0513-414788

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant (sinds 1977).

    05-06-2022, 08:55 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 15 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Binnenkomende vogelmeldingen van correspondenten in 1e helft mei.

    Ook in mei kwamen er weer vele berichten binnen van correspondenten. Hierbij een greep uit al het binnen gekomen materiaal. 

    01 mei. Het 2e broedpaar boerenzwaluw heeft zich vandaag pas gemeld in Oosternijkerk (Roel /Sikkema). In Langezwaag morgens 1e huiszwaluw bij restant van oud nest en in de middag een achttal boven woning rondvliegend (Joop Petter). In de Froske Pôle bij Leeuwarden vanmiddag 1 koekoek gehoord (Sybout Jaasma). Op drie plekken rond Joure (Polderboskdyk/Wilde Hornstersingel/Vegelinsweg) zingende tuinfluiter gehoord (Durk Visser, Joure). Tijdens een fietstochtje over het Wynserpad, oostelijk van Oentsjerk (Oenkerk), nabij het gebied Uilenmeer twee kemphaan groepjes (van 10 a 20 vogels) op de weilanden en de prachtige zang van de veldleeuwerik (Wim de Haan). Pas nu het eerste paartje boerenzwaluw terug in de schuur te Koudum (Hindrik en Petra Wiersma).

    02 mei. In Appelscha vloog zich een zanglijster dood tegen het keukenraam (Adrienne Jonker). In onze tuin in Leeuwarden 1 braamsluiper gezien (Bert van Wijk). Om 19:28 uur een groepje van 5 gierzwaluw boven ons huis in Joure (Tonny de Jong).

    03 mei. In Heeg om 20:30 uur 1 gierzwaluw gezien (Feite Terpstra). Te Pietersbierum de koekoek gehoord (Klaske en Gorrit Smidts).

    04 mei. In Terwispelal een nest met 5 eieren boerenzwaluw (Sjoerd Wagenaar en Jan de Jong). Om 20:00 uur 2 gierzwaluw boven Koudum (Jacob van der Veer). In park bij onze woning in Dokkum 1 koekoek waargenomen. In 2020 daar 1 gezien op 21 juni en in 2021 1 op 21 mei.  (Tjip Oberman). In Bantega 1 mannetje beflijster op film gezet (Ditty de Jong). Bij de Put van Nederhorst aan de Langweerder Wielen 1 nachtegaal gehoord (Wouter Schothorst, Joure). Om 12:30 uur twee huiszwaluw te Heeg terug bij oude nest aan onze woning (Feite Terpstra). Om 13:30 uur stapte ik uit de woning en zag een groepje van tien a 12 gierzwaluw overvliegen naar noord. Wij wonen vlak bij de gereformeerde kerk in Heeg waar elk jaar gierzwaluwen broeden, doch deze groep trok strak verder, geen blijvers dus (Feite Terpstra). Groepje van 5 gierzwaluw boven onze woning in Joure (Anne Andreas Lenis). Opmerking: waarschijnlijk zelfde groepje wat Tonny de Jong ook zag op 2 mei. In Tijnje bij bosje De Warren 1 koekoek gehoord (Annemarie van Garderen).  In Workum om 13:15 uur 2 gierzwaluw boven woning (Andries Blom). In St.-Annaparochie in het Henk Hornstrapark 1 nachtegaal gehoord (Ita Spoelman, Berltsum). In het Lauwersmeer bij Ezumakeeg enkele honderden kemphaan (Gerrit Nijboer, Wergea).

    05 mei. In Friens 1 appelvink op de voedertafel (Sybe van der Meulen). In Tijnje bij de woning 1 spotvogel gehoord (Annemarie van Garderen).

    06 mei. Aan het Helmhout in Joure 3 gierzwaluw terug (Bertus Rijpkema). In Heerenveen 2 oeverloper in de tuin (Bep van den Berg).  In de Venebuurt bij Terwispel 10 tuinfluiter gevangen. Een van de vogels droeg een pootring die op dezelfde plek al in 2017 (15 mei) was aangelegd bij een volwassen mannetje. Deze vogel heet de pootring dus al bijna 5 jaar (op 1 week na!) gedragen (Ringgroep Menork W. Bil e. a). Aan de Skardyk in Sintjohannesga 1 nachtegaal gehoord (Durk Visser). Langs de Greate Krite te Wergea (Warga) twee groepjes kemphaan van 22 en 52 eksemplaren op landerijen (Gerrit Nijboer).

    07 mei. In de Dûnegeasterpolder bij Doniaga 1 kwartel gezien (Tonny de Jong). In Heerenveen eerste gierzwaluwen terug (Baukje Visser/ melding Lutske Visser). Bij het strandje in Skipsleat in Joure 1 koekoek aanwezig, ook op 8 mei aldaar (Bertus Rijpkema).

    08 mei. Afgelopen week 1 eekhoorn (bruin) in boom te Heerenveen, die probeerde bij olienoten in de tuin te komen (Bep van den Berg).Meldingen van eerste eieren boerenzwaluw van Ringgroep Menork (Willem Bil, Lippenhuizen). 1 x 2 ei te Langezwaag bij Sietse van der Wal. Bij Fekken in Langezwaag 1 x 1 ei. Bij Theun Algra in Hemrik 1 x 2 ei /1 x 3 ei en 1 x 4 ei. Daarmee lijken onze “Friese” boerenzwaluwen dit jaar wat laat. Van de boerenzwaluw onderzoeker Peter Alblas Maastricht kreeg ik op 11 mei al bericht dat daar al 2 nesten met nestjongen waren. Zie ook 4 mei hierboven.

    09 mei. Op al enkele dagen gemaaid grasland bij Goëngahuizen een groep van zeker 95 regenwulp aan het voedsel zoeken (Lykele Zwanenburg, Dronten). Bij Loënga 1 scholekster met drie jongen (Lieuwe Bouma, Sibrandabuorren/ Sijbrandaburen).  Boven t’ Zand in Joure slechts drie gierzwaluw gezien. Er zijn er minder dan vorig jaar terug (Durk Visser). Om 14:40 uur 1 rode wouw gezien aan de snelweg tussen Beetsterzwaag en Gorredijk (Ytsje Dijkstra, Lemmer). Te Haskerhorne 1 koninginnenpage in de tuin gezien aan Kerkpad (Dhr. en Mevr. Bulsing /Arendje de Hoop -Smit). Deze vlinder wordt weinig in de gemeente De Fryske Marren gezien. In Friesland tussen 1 en 9 mei 2022 3 x gezien (Beetsterzwaag / Lauwersmeer /  Schiermonnikoog). Ben erg benieuwd of ze elders in Friesland ook meer gezien worden. Het boek Dagvlinders in Fryslân (Vlinderwerkgroep Friesland) geeft een toename van het aantal meldingen tussen 2010-2020 ten opzichte van 1990-2000. Wat opvalt is dat op veel plaatsen mensen deze vlinder kweken, van soms elders gevonden rupsen of poppen.

     

    Foto © Archief Jan de Jong

    02-08-2011 1 koninginnenpage op vlinderstruik (2e generatie) in tuin Joure/E.A. Borgerstraat.

     

    In de Alde Feanen aan de Oksepoel bij Earnewâld (Eernewoude) probeerde een tjiftjaf een koekoek uit de omgeving van het nest te lokken door er steeds maar om heen te vliegen (Doeke Visser, Burgum).

    Foto © Doeke Visser, Burgum

    09-05-2022. Tjiftjaf probeert koekoek te verjagen uit zijn broedgebied.

     

    10 mei. In de nacht van 9 op 10 mei zijn er 6 gierzwaluw aangekomen in Leeuwarden aan de Emmakade. Ze zijn andere jaren altijd tussen 27 april en 2 mei hier, dit jaar wat later (Marianne Borgman). In Burgum 1e gierzwaluw terug (Herman Hoekstra). Te Heerenveen in flat op 10 hoog (!) 1 meikever op balkon (Nico Vink).

    Foto © Nico Vink.

    10-05-2022. Meikever vliegt hoog in Heerenveen.

     

    11 mei. In Haulerwijk 1 koninginnenpage uitgekomen van een pop, die eerder in Haulerwijk was gevonden (Hielkje Westerhof). Bij de Valom 1 spotvogel bij de (voormalige) ijsbaan te De Westereen (Rindert Algra). Twee oeverzwaluw terug bij de wand te Deinum (Theo de Vries). Twee gierzwaluw boven ons huis aan de E.A. Borgerstraat te Joure (Jan de Jong).

    12 mei. Aan de Haulsterdyk te Haskerhorne 1 bonte vliegenvanger en in de Haulsterbossen 1 boompieper zingend (Durk Visser). Nachtegaal zingend  in Tjalleberd (Sia de Heus-Krikke).

    13 mei. In Zweden de eerste boerenzwaluw aangekomen in Jämtland. Daarna was het even stil en nu (18 mei) zijn er een 15 tal. Elk jaar komen de eersten hier tussen 10 en 15 mei  (Lenie Terluin, Zweden). In Haskerhorne 1 boomvalk bij woning gezien (Henk Bulsing). Vanmorgen in de schuur bij Venema in Rotsterhaule nestje boerenzwaluw met 4 jongen van 2 dagen oud en 1 onbevrucht ei aangetroffen. Eerste ei moet dan rond 22 april gelegd zijn (Jan de Jong).  In Hitzum hoog in de schuur nestje met boerenzwaluw jongen pas uitgekomen, er lagen op 13 mei 8 dopjes, w.s. van vier jongen, onder het nest. Op 14 mei nog 2 eischalen onder nest, dus minstens 5ei /5 jongen (Bouwe en Betty Blanksma).  Bij 5 jongen is rond 23 april 1e ei gelegd in Hitzum. In Joure sneuvelde 1 koekoek tegen de vensterruiten aan It Hiem (Tjipke Hofma).

    Foto © Jan de Jong

    13-05-2022. Koekoek sneuveld tegen vensterruiten. De vogel werd me aan de deur gebracht. Vleugel= 221, 0 mm. Staart=172,0 mm. Gewicht= 131,2 gram.   Vetscore Busse 3.0. De vogel, een nog jong mannetje van vorig jaar, had nog ongeruide jeugdveren in kleine slagpennen, kleine slagpendekveren en de alula (duimvleugel).

     

    Nestje met zeker 2 jonge boerenzwaluw in Tjalleberd (Piet de Boer).  

    14 mei. Nestje met 5 jongen boerenzwaluw net uitgekomen in stal te Terwispel (Sjoerd Wagenaar). Zie ook 4 mei toen het nestje ontdekt werd. In Joure aan de Koarte Ekers 1 spotvogel gehoord (Tonny de Jong).

    15 mei.  Een bosrietzanger zingend bij kruising  Alde Dyk / Twizelerfeart (Rindert Algra).  In de omgeving van Bontebok een ooievaar op nest (met eieren of kleine jongen) gefotografeerd met pootring 4E …. 314 (Marco Hasselaar). De gegevens van de pootring opgezonden naar het Vogeltrekstation Wageningen. De ooievaar bleek op 3 juni 2017 als nestjong geringd te zijn door Wim van Nee in de omgeving van Meppel. Het nestjong was op het moment van ringen ongeveer 40 dagen (+/- 3 dagen) oud. In het nest lagen op moment van ringen twee nestjongen en woog 3190 gram en de vleugellengte was 375 mm.

    Foto © Marco Hasselaar.

    15-05-2022. Ooievaar op nest in de omgeving van Bontebok.

     

    Succesvol broedgeval nijlgans in apenboom.

     

    Van Herman Kremer uit Feanwâlden (Veenwouden) ontving ik een melding over een nijlgans die met een ekster in een apenboom broedde bij de woning. Een voorbeeld dat deze nijlgansen zich goed kunnen aanpassen hier. Ze kiezen vaak ongewone broedplekken uit. Nijlganzen broeden nogal eens op oude buizerd, ekster, kraaiennesten en zelfs in een torenvalk nestkist is me bekend.

    Hierbij het bericht van Herman Kremer betreffende het broedgeval van een paar nijlganzen in een apenboom.

     Op ons perceel van 900 m2 iets buiten het centrum van Feanwâlden (Veenwouden) staat een slangenden of apenboom (Araucaria araucana) van ongeveer 10 meter hoog. Begin april zagen wij regelmatig een paartje nijlganzen op ons dak en dat van beide buren. Op een gegeven moment streken de nijlganzen neer in de top van deze boom. Dat leidde tot veel geruzie met een paartje eksters, dat op diezelfde plek inmiddels aan het broedseizoen was begonnen. De nijlganzen kozen steeds precies hun nest als landingsplaats. Alles was vrij moeilijk waar te nemen, omdat het topje van de boom erg dicht 'bebladerd' is, en ik alleen hier en daar wat uitstekende takken kon zien.

    Foto © Herman Kremer.

    In de hoge apenboom zat een nest van de nijlgans.

     Toch zag ik op een gegeven moment dat één gans vanaf het eksternest iets dieper de boom in ging, en daar niet weer uitkwam. Daar zou zich naar mijn mening dus nog een oud nest moeten bevinden, waar de gans dan gebruik van zou maken. Dit zal van een paar ekster geweest moeten zijn, want die broeden elk jaar in deze boom. Ik heb geprobeerd dit nest te ontdekken, maar dat is mij niet gelukt. Ik heb daartoe pogingen gewaagd vanuit alle straten er omheen, maar zelfs met mijn telescoop kon ik geen nest en geen glimp van een broedende gans in het oog krijgen. In de avonduren tussen 21.00 en 21.30 uur zag ik vaak beide vogels op een dak, waarna het vrouwtje dan in de boom verdween, wederom weer tot ongenoegen van de eksters. Tussen 05.30 en 06.30 uur arriveerde het mannetje weer en liet hij zich vanaf één van de daken horen (waarbij er regelmatig kraaien laag over hem heen scheerden). Hoewel ik dus niets van een nest had gezien, moest dat er, gezien het gedrag van de vogels, toch wel zijn. Inmiddels kon ik duidelijk constateren, dat de eksters ietwat aan de situatie gewend raakten, en zich steeds minder van de ganzen aantrokken. Donderdagmorgen vroeg (4 mei) zag ik dat het mannetje weer was gearriveerd. Hij riep regelmatig naar het vrouwtje en zij riep terug, maar ze kwam de boom niet uit. Tenslotte vloog het mannetje de boom in en werden hun contactroepen luider. Dat ging geruime tijd zo, en langzamerhand kreeg ik het vermoeden dat er een jongen waren. Ik ging toen naar binnen om vanuit onze keuken een oogje op de tuin te houden. En jawel: om 07.30 uur hoorde ik versterkte geluiden en zag ik het ouderpaartje in de tuin, samen met twee kuikens. En vlot daarna kukelden er nog eens vier naar beneden. Ik was al een tijdje wat bang dat ze bij hun val vanwege de erg scherpe stekels van deze boom niet ongeschonden de grond zouden bereiken en dat zelfs misschien niet zouden overleven, maar daar was gelukkig geen sprake van. Ze huppelden alle zes vrolijk achter hun ouders aan. 

    Foto © Herman Kremer

    04-05-2022. Paar nijlganzen met hun zes ongeschonden jongen uit de apenboom in tuin rondstappend.

    Maar hoe ging het nu verder. Ze konden onze tuin niet uit (de kleintjes wel, maar de ouders niet). Daarom hebben we ze langzaam de straat op begeleid, en we hebben ze zo naar een vijver met wat groen er omheen geleid. En daar eindigde ons avontuur. We hebben een maand lang van deze vogels genoten.

    We hebben zoiets al eens eerder meegemaakt rond 1995, en wel op ons vorig adres aan de Zwette in Noardburgum. Daar zat ik nietsvermoedend achter het raam aan de tuinkant te lezen, toen er plotseling een aantal donkere bolletjes van het dak viel, waar vervolgens twee pootjes uit bleken te komen. Zonder dat we het wisten had een paartje Carolina-eenden een nest gehad achter ons uilenbord! In het lege nest bleven nog wat onbevruchte eieren achter destijds.

    8 mei 2022 Herman Kremer, Feanwâlden.

    Zeer zeldzame waarnemingen in Friesland in 1e helft mei.

    In Friesland worden soms zeer zeldzame vogelsoorten gezien. Hierbij een lijstje van de waargenomen soorten in de 1e helft van mei 2022. Bron: www.waarneming.nl .

    1 mei. Een Roodkopklauwier op Vlieland bij de Nieuwe Kooi (Merel Zweemer e.a.).

    6 mei. De Slangenarend gezien bij Goattum (Arjan).

    8 mei. Een Amerikaanse goudplevier op Ameland bij Vogelpolle (Robert Pater e.a.).

    9 mei. Een 2e kj. Amerikaanse goudplevier op Ameland bij Vogelpolle (Jeroen Breedenbach).

    10 mei. Een 2e kj. Amerikaanse goudplevier op Ameland bij de Vogelpolle (Marco van Reenen).

    12 mei. In het Lauwersmeer in Bantpolder 1 marmereend (Ynze Reitsma).

    13 mei. In het Lauwersmeer een marmereend (Andries Zijlstra).

    14 mei. In het Lauwersmeer 1 grijze wouw (Dennis Meijer).

    14 mei. Op Vlieland bij de IJsbaan 1 mannetje withalsvliegenvanger (Henri Bouwmeester e.a.).

     Jan de Jong

     

    Zeldzaamheden worden vaak opgemerkt aan de kuststrook, daar is de kans het grootste om er een op te merken. Liefhebbers gaan er vaak speciaal op uit om zeldzaamheden te ontdekken en leggen deze meestal vast op camera. Toch kunnen er nog veel zeldzaamheden zijn die niet ontdekt worden door onbekendheid met de specifieke soort. Hobby fotografen maken tegenwoordig met zeer goede camera’s foto’s van vogels.

    Mocht U ook eens een zeldzaamheid op de foto hebben vastgelegd, laat het ons dan even weten.   

    Tot zover deze 15e Nieuwsbrief met vogel en natuurnieuws. Heeft U ook iets bijzonders gezien, gefotografeerd of een melding van iets unieks meegemaakt. Laat het me even weten.

     

    Opgemaakt 16 mei 2022. 

    Jan de Jong

    E.A. Borgerstraat 66

    8501 NG Joure.

    Tel. 0513-414788

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant (sinds 1977).

     

    21-05-2022, 09:51 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    07-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 14 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Binnenkomende vogelmeldingen van correspondenten in 2e helft april 2022.

    In de 2e helft van april kwamen veel meldingen binnen, hierbij een greep uit de vele aantekeningen van de correspondenten die bij me binnenkwamen.

     

    16 april. In Joure 1 braamsluiper zingend aan de Vegelinsweg en 1e oranjetip vlinder in tuin (Durk Visser). Te Wijnaldum 1 mannetje zwarte roodstaart (Sjors Bosma, Franeker). In het Stienserbosk is het ijsvogel paar waarschijnlijk verstoord door hut bouwende jeugd (Gerard Mast). In de Venebuurt bij Terwispel 1 nachtegaal zingend bij het klapbruggetje en 1 snor geringd op vaste ringplek daar (Ringgroep Menork W. Bil e.a.).

    17 april. Bij de oeverzwaluwkolonie in Joure al 16 oeverzwaluw terug (Bertus Rijpkema). Bij de jachthaven in Jistrum 1 rietzanger gehoord (Rindert Algra).  In Aldtsjerk 2 beflijster in tuin (Klaas Vijverda). In Degum 3 huiszwaluw terug bij de nesten. De boerenzwaluwen zijn laat, ook hier nog niet terug (Ton Westendorp). Afgelopen weekend 1 snor en een sprinkhaanzanger gehoord aan de Graverij bij de petgaten te Snikzwaag (Tonny de Jong).

    18 april. Bij de Houtwiel te Veenwouden 1 sprinkhaanzanger terug (Rindert Algra). Bij Kornwerderzand 1 braamsluiper zingend (Auke van Eck, Hitzum). In het Van Oordt’s Mersken (Snelle Warren) 1 draaihals gezien (Wender Bil). Bij Rotstergaast 1 purperreiger (Wietse Nijlunsing, Mildam). Bij Burgum tijden fietstocht 1 mannetje wielewaal gezien (Bonne Vierstra). Op het Noorderleech aan de kust veel zingende veldleeuwerik (Gerard Mast, Stiens). In de Westereen 1 zingende braamsluiper (Rindert Algra).  In Zuiderburen te Leeuwarden een braamsluiper zingend (Sybout Jaasma).

    19 april. Drie huiszwaluw aan de Lange Ekers bij Joure. Op zelfde plek ook een zingende grote lijster. Zeker een 80-tal kemphanen en twee gele kwikstaarten in de Blauwgraslanden bij Akmarijp (Durk Visser). In het Stienzer bosk 1 groene specht en bij de Wide Mar een paartje kleine plevier gezien (Gerard Mast Stiens). Al zeker 10 dagen wordt er geroffel gehoord van twee grote bonte spechten in de tuin te Joure bij Beukerstation. Woon er al 39 jaar en nu voor het eerst twee in de tuin. (Evert den Drijver).  In het Leeuwarderbos 1 zingende nachtegaal (Agnita Jaasma). Aan de Langweerder Wielen 1 nachtegaal zingend (Lourens Potijk). In Fermanjebosk te Damwoude 3 mannetjes en 2 vrouwtjes manderijneend (Jan Andries Wagenaar). In Joure op industrieterrein 1 paar visdief terug bij broedplek op daken (Bertus Rijpkema). Langs de Linde bij Wolvega 1 bokje gevonden die in het prikkeldraad hing (Bert Groen, Oldeholtpade).

    Foto. © Bert Groen

    Bokjes treft men zelden aan als prikkeldraadslachtoffer.

     

    20 april. In de wijk Zuiderburen in Leeuwarden 1 zingende nachtegaal (Sybout Jaasma). Aan de Liemdyk in het Easterskar bij Sint Johannesga 4 (!) raven (Bouke Sienema, Heerenveen).  Bij Feike van dijk in Oudehaske vliegt een mannetje zwartkop tegen de ramen. Gelukkig heeft ie de klap overleefd. In Menaam 1 roffelende grote bonte specht op een lichtmast (Oane Baarda). In het Lauwersmeer (Kollumerwaard) 1 draaihals (Jeroen Breidenbach/Merel Zweemer e.a.).

    21 april.  Aan de Scheen te Joure 1 grasmus gehoord (Tonny de Jong). In Heerenveen aan de Woudsterweg zwom 1 Chileense smient samen met een vrouwtje wilde eend (Wisse Klaren). Stellig een vogel die ontsnapt is uit een particuliere collectie.

     

    Foto © Wisse Klaren

    De Chileense smient heeft als oorspronkelijk leefgebied ondiepe meren, moerassen en traag stromende rivieren in de pampa’s van Uruguay, zuidelijk Brazilië, zuidelijk Chili, Vuureiland en de Falkland Eilanden.

     

    Op 18 april is de Chileense smient ook gezien te Heerenveen en op 22 april in Oosterschar door Douwe Dijkstra en Lieuwe van Welie. In Terwispel broedt een koolmees (nu 4 a 5 ei) al voor het 5e achtereenvolgende jaar in een meterkast aan de muur van de boerderij (Sjoerd Wagenaar).

    22 april. Bij het Zwemmerpark in de Westereen 1 sprinkhaanzanger zingend (Rindert Algra). Bij Sint Nicolaasga 1 man gele kwikstaart (IJtje Spoelstra-de Schiffart /Wilhelminaoord/St. Nicolaasga). Bij de Groene dijk bij Sneek 1 draaihals (Dick Pruiksma). Van Rita Delger uit Bovensmilde in Drenthe ontving ik een foto van een winterkoning nest wat boven op een boerenzwaluw nest was gebouwd.

    Foto © Rita Delger

    Winterkoning pikt nest van boerenzwaluw in.

     

    23 april. In de Dûnegeasterpolder bij Doniaga 1 vrouwtje beflijster en een kleine karekiet (Tonny de Jong).  In Grou bij de spoorbrug aan het Prinses Margrietkanaal 1 zingende grasmus (Durk Visser). In Burgum een draaihals in de tuin (Andrys en Henny Stienstra).

    Foto © Andrys en Henny Stienstra.

    De draaihals is vaak op de doortrek op zoek naar mieren in de tuin.

     

    24 april. Vijftien huiszwaluw bij strandje in Skipsleat te Joure (Bertus Rijpkema).

    25 april. Meerkoet met 2 jongen te Ballum op Ameland (Janke Nobel). In Luinjeberd bij de begraafplaats 1 gekraagde roodstaart terug bij nestkast (Egbert Veenstra, Drogeham). Te Bantega 1 man beflijster in tuin, samen met een man merel (Anneke en Tiemen Berger). In Balk 1 man beflijster in de tuin bessen etend in de klimop, de vogel werd verjaagd door een mannetje merel die kennelijk zijn broedterritoria verdedigde (Riemer Bosma). In Beetsterzwaag 1 appelvink op de voedertafel (Durk Plantinga). In Rottevalle 1 appelvink gezien (Mevr. Wiersma).

     26 april. Groep van zeker 75 kramsvogel opvliegend bij Snikzwaag(Tonny de Jong, Joure). In Eastermar zit al wekenlang een pimpelmees zich te bekijken in een spiegel van de vrachtwagen (Anne Hoekstra). Deze pimpelmees verdedigd zijn territoria en meent een concurrent te zien in de spiegel. De pimpelmees herkent zijn spiegelbeeld niet. Spiegelgevechten komen ook vaak voor bij koolmees, witte kwikstaart en andere soorten. In Joure aan de Iepensteinlaan 1 bonte vliegenvanger (Durk Visser). Top op heden al een 5-tal nachtegaal gehoord bij Leeuwarden (Edvard Mlinar). Veel nachtegalen zijn nog op doortrek. In het Hitzumerbos bij Franeker de koekoek gehoord (Murk de Groot Tzum). In Hardegarijp bij het verzorgingshuis Bennemastate 1 dood mannetje beflijster gevonden (Gerda Schraa). Vandaag vloog de eerste boerenzwaluw in Jonkerslân pas de stal binnen. Wij zitten al weken met smart op de boerenzwaluwen op onze stal in Jonkerslân te wachten. Helaas bleef het daarbij. Sinds een week zien we wel steeds een tweetal boven ons weiland. Wel heb ik ze sinds 3 weken bij ons in de buurt boven andere weilanden zien vliegen, maar niet meer dan 4 stuks (Helleen Achterberg, Jonkerslân). Helaas zijn op veel meer plaatsen nog maar enkele terug in de stallen. De grote hoofdmoot moet nog komen, dat kan zelfs nog tot diep in mei. Daar er de afgelopen tijd veel kou en droogte is geweest zijn er ook nog niet zoveel insecten. Met wat regen en warmte komt dat sneller op gang. Op 2 plaatsen in Joure de braamsluiper gehoord vanmorgen (Durk Visser). Twee beflijster gezien in Rinsumageest (Trienke de Vries).  In Burgum een mannetje wielewaal (Jantje Edema). Te Sint Anna Parochie al een paar dagen een groepje van rond de 7 (!) beflijster in de tuin, hiervan zeker 3 mannetjes met helderwitte bef (Anja Miedema). Te Hitzum 1 mannetje beflijster in de tuin. Op 29 april waren er 2, op 30 april 3 en op 1 mei waren ze alle weer vertrokken (Joki Bakkers, Hitzum).

     

    Foto © Joki Bakkers

    Mannetjes beflijster hebben een helderwit befje en worden soms enkele dagen achtereen in tuin gezien.

    27 april. In Workum een koekoek gehoord (Klaske Opmeer). Jasmijn de Winter (9 jaar!) uit Morra maakt met tablet een filmpje van een witgesterde blauwborst die bij de woning daar tegen de ruiten was gevlogen. De vogel overleefde de klap gelukkig en is later weer weggevlogen. Jasmijn toonde haar filmpje aan haar opa Wim de Haan in Giekerk. Nest met 2 eieren waterhoen in Hallum. Dit is het 2e legsel al, het eerste is verloren gegaan door predatie (Jelle A. de Vries).

    28 april. In Boornbergum1 draaihals in de tuin (Rinze Elverdink).  In Alde Feanen bij Eernewoude 1 koekoek (Roel Bos). Deze week in de Westereen (Zwaagwesteinde) bij de woning een dode wilde eend (vrouw) gevonden met de kop eraf, het mannetje heeft de hele dag de dodenwacht gehouden (J.W. Lourens). Kennelijk het werk van een steenmarter, deze durven zelfs broedende vogels van hun nest te pakken.  Een opvallend bontgekleurde merel man in de tuin te Stiens. De vogel was op 27 april ook al in het Heechhof in Stiens te zien (Gerard Mast).

     

    Foto © Gerard Mast.

    Dit mannetje merel valt wel erg op met zijn bonte verenpak. Het gaat in dit geval om Progressive Greyning volgens specialist Hein van Grouw uit Engeland. Ook bij andere soorten komen miskleuren voor (voor boerenzwaluwen zie ook mijn Boerenzwaluw Journaal 2020 blz. 41 – 51). (Wordt U op aanvraag per email toegestuurd).

    Hierin opgenomen de meest voorkomende kleurafwijkingen volgens Hein van Grouw; Albinism/ Leucism /Progressive Greyning /Brown/ Dilution-pastel/ Dilution-isabel /Ino-light /Ino -dark en Melanisme

    29 april. Bij petgaten gebied te Snikzwaag 1 tuinfluiter en groepje van plm. 100 kemphaan (Tonny de Jong, Joure). In Joure aan de Boeier een nest met 8 eieren van het waterhoen in een gele lis pol aan de waterkant. De volgende dag is het legsel helaas door een ekster geplunderd (Willem de Vries).

    30 april. Twee grauwe klauwier in heidestruiken in Bakkeveenster duinen (Rindert Algra).

     Meldingen van de 1e helft van mei worden opgenomen in volgende Nieuwsbrief. Helaas heb ik niet alle binnenkomende meldingen kunnen opnemen, dit is slechts een deel van de binnen gekomen meldingen.

     Enkele bijzondere terugmeldingen van geringde en gevonden vogels.

     Veel vogelsoorten sneuvelen op de voor en najaarstrek tegen vensterruiten en in het verkeer. Ik krijg altijd veel meldingen binnen van al mijn correspondenten. Op allerlei plekken worden slachtoffers gemeld, vaak tijdens veldtochtjes in de natuur of rondom huis of erf.  Soms zijn het vogels uit de omgeving, doch ook maar al te vaak komen ze van ver en zijn ze oververmoeid tijdens hun zwerf en trektocht gesneuveld. Hieronder enkele recente meldingen van gevonden vogels met ringen uit het archief.  Mocht U tijdens de voorjaarstrek ook opmerkelijke vondsten hebben gedaan dan horen we het graag, ook van niet geringde vogels waarvan men twijfelt over de soort. Vaak is een foto van het slachtoffer (ring of kleurring) snel gemaakt en kan er snel uitslag verkregen worden.

    Merel.

     SFH. A…844634. Geringd als eerste jaars merel mannetje op10 september 2021 te Kirkkotie, Uusimaa in Finland.  Op 6 november 2021 dood gemeld door H. Stobbe en P. Metselaar. De merel vloog met een klap tegen vensterruiten in de Triemen en was op slag dood. Slechts 57 dagen geleden geringd tijdens de wegtrek in Finland en op 1385 km van de ringplek in de Triemen tegen vensterruiten aan zijn einde gekomen.

    Merels uit noordelijker landen komen in najaar hier ook overwinteren of treken nog door.

    Zeekoet. 

    GBT Y…07890. Geringd op 2 juli 2020 als nestjong in Engeland bij Helmsdale. Niet vers dood gevonden op 9 februari 2022 op een buitendijks strandje bij Koehoal door Gerard Westerhuis uit Sint Anna Parochie. De vogel heeft de ring 587 dagen gedragen en is op 789 km van de ringplek gevonden. Ringvondsten van zeekoeten komen maar weinig voor.

     Grauwe gans.

    DKC…3902658. Geringd op 8 juni 2013 als vrouw na tweede kalenderjaar door Jesper Brinkmann Nielsen bij Ballerup in Denemarken. Niet vers dood gevonden (zeker 2 weken dood) op 7 maart 2022 aan het Tjeukemeer op Ringstation Rohel door Jan de Jong uit Joure tijdens schoonmaken oeverzone. Afstand tot ringplaats is 530 km.  De vogel heeft de ring 3194 dagen gedragen en is zeker ouder dan 10 jaar. Vogel werd op 28 april 2014 nog gezien bij Smørmosen, Herlev, Region Hovedstaden in Denemarken, vlakbij de plek (op 2,5 km) waar de vogel geringd is.

    Kerkuil

    NLA. 5573382. Geringd op 19 juni 2019 als nestjong (vrouw) uit een nest met 4 jongen in Lippenhuizen door kerkuil onderzoeker Johan de Jong (Beetsterzwaag). De vogel werd op 8 januari 2022 vers dood gevonden als verkeersslachtoffer in Jubbega aan de Schoterlandseweg dor Cobi Hiemstra uit Jubbega. De kerkuil had de ring 934 dagen gedragen en werd op bijna 5 km van de plek waar zij was geboren helaas dood gevonden. Veel kerkuilen komen om in het verkeer zo blijkt uit de vele terugmeldingen in ons archief zitten.

     Kokmeeuw.

    NLA. …2516720. Geringd als nestjong op 7 juni 2019 door Jan de Jong op het Konijneneiland in het Tjeukemeer (Tsjûkepolle). Van deze kokmeeuw werd op 5 januari 2021 (in de winter) in Spanje de pootring na 578 dagen afgelezen met een verrekijker te Montearagón, Toledo op ruim 1643 km van de ringplek.

    Veel kokmeeuwen blijven in zachte winters wat in de omgeving rondzwerven. Enkelingen trekken echter veel verder weg.

     NLA. …3645594. Geringd als nestjong op 8 juni 2007 door Eelke Haagsma op het eiland Tsjûkepolle in het Tjeukemeer. Op 16 januari 2021 is van deze kokmeeuw het ringnummer afgelezen met een kijker te Cardiff in Engeland op ruim 635 km van de ringplek. De vogel was toen al 13 jaar, 7 maanden en 8 dagen oud.

    De vogel werd 5 dagen eerder ook al in de omgeving van Cardiff gecontroleerd. Het aflezen van ringnummers en kleurringen is door de grote verbeteringen van kijkers en fototoestellen in heel veel landen een vrijetijdsbesteding.

    Ooievaar. 

    NLA. ……885. Geringd als nestjong op 10 juli 1988 in ooievaarsdorp Liesveld, Groot-Ammers (Zuid-Holland) door A. Enters. Op 19 maart 2021 nabij Heerenveen door Jan Oord uit Mildam het ringnummer afgelezen met kijker. Vogel stond daar op een afgezaagde boom! Vogel heeft ring 11940 dagen (32 jaar, 8 maanden en 10 dagen) gedragen en is daarmee een van de oudste ooievaars in ons land. Zeker een van de oudste die in Friesland is gezien.

    De oudste ooievaar in ons land werd 39,6 (bijna 40) jaar oud (Vogeltrekstation Wageningen).

    Foto © Marco Hasselaar.

    Ooievaars kunnen zeer hoge leeftijden bereiken.

     Rietzanger

    ESS…032945. Geringd als eerste jaars rietzanger op 8 augustus 2021 in Laguna de Gallocanta Tornos, Teruel in Spanje door Spaanse vogelringgroep (Grupo Aragón de Anillamiento). Op 13 april 2022 op Ringstation Rohel aan het Tjeukemeer door aspirant ringer Gerard Westerhuis (in opleiding) gecontroleerd en weer losgelaten. De vogel heeft de ring 248 dagen gedragen en was in Rohel op 1439 km van de ringplek (Vogeltrekstation Wageningen).

    Deze rietzanger is op de najaarstrek naar het overwintergebied in Afrika geringd in Spanje en was in april op de terugtocht naar zijn broedgebied, welke mogelijk nog noordelijker ligt. Veel rietzangers trekken in juli- augustus weg en door aan het Tjeukemeer en keren vanaf half april tot diep in mei terug.

     NLA. BH…91175. Geringd als eerste jaars op Ringstation Rohel aan het Tjeukemeer op 24 juni 2019. Gecontroleerd door Spaanse vogelringer op 25 augustus 2021 te Villarquemado in Spanje. Ring 793 dagen gedragen en terug gemeld op 1478 km van de ringplek. Dit is de verste afstand van een rietzanger die op Ringstation Rohel is geringd in periode (1985-2022). Helaas is er nog nooit 1 rietzanger uit het overwintergebied in Afrika van de in Rohel geringde rietzangers terug gemeld.

     Tot zover deze opgave van geringde en gevonden vogels. Heeft U ook een ring gevonden meldt het ons dan.

    Het avontuur van Popke de Protter.

     Ontvangen van Sibbele Witteveen uit Oosterzee en door mij overgezet vanuit het Fries naar het Nederlands. Als reactie op het verhaal van de spreeuw in de kachel in de vorige nieuwsbrief. Een verhaal uit 1980 dat ook echt gebeurd is. Uit de natuurgroep “De natuerswalkers út Eastersee” met onder anderen Douwe Kootstra als bestuurslid. In het krantje nr. 7 van de 5e jaargang is beschreven wat er bij Sibbele Witteveen thuis gebeurde.

     

    De koude winter is voorbij. Alle sneeuw en ijs is gedooid. Het gras begint al wat groener te worden en aan de bomen komen alweer dikke knoppen. “Popke” de Protter (spreeuw) heeft de winter doorgebracht in Frankrijk. Hij vliegt nu met nog een paar andere spreeuwen over België en Zuid-Nederland naar het noorden. Dan komt hij bij een mooi dorpje aan een groot meer in Friesland. Hij gaat in het topje van een hoge berkenboom zitten en kijkt eens om hem heen. Ja, hier is hij weer terug op zijn plekje in Oosterzee. Hier bij deze woning zal hij de zomer doorbrengen net als alle andere voorgaande jaren. 

    Hij zoekt een plekje waar het nest gemaakt kan worden doch dat valt niet mee. Vorig jaar was dat gemakkelijk, toen kon hij nog wel een gaatje tussen en onder de oude dakpannen vinden. Maar nu liggen er allemaal nieuwe pannen op het dak en op die plekken waar nog wel ruimte was waren andere spreeuwen hem al voor. Hij vliegt van het ene naar de andere plek doch het wil niet slagen.  Dan ziet hij een nestkastje hangen, maar daar kan hij niet inkomen, hij is te dik. Hij wordt moedeloos van het zoeken en gaat boven op de naald van het dak zitten te rusten.

    Opeens ziet “Popke” een gaatje en kruipt daarin. Hij komt in een lange donkere gang waar het wat branderig ruikt. Hij kruipt verder. Eerst is hij blij. Hij denkt dat hij een mooi plekje heeft gevonden voor zijn nest. Maar er komt geen einde aan die lange tunnel. Hij wordt bang en wil terugvliegen, maar daar is de gang te nauw voor. Hij fladdert weer verder. Ineens komt hij in een grote ruimte waar het ook wat lichter is. Hij gaat op dat licht af doch stoot zijn hoofd en valt naar beneden. Hij begint te piepen en wil naar buiten toe, doch is zo over zijn toeren dat hij het pad terug niet kan vinden.Hij weet niet meer wat hij doen moet, hoe komt hij hier weer weg?

    © Illustratie; Henk de Nie

    De spreeuw fladderend voor het raam en het kacheldeurtje staat open!

    Het wordt nog lichter om hem heen. (Kachel deurtje gaat open).  Door een opening komt hij in een heel grote ruimte. Hij ziet de bomen en de blauwe lucht en wil daar heen vliegen maar botst weer tegen wat hards aan en valt op de grond. Hij wordt vastgepakt en meegenomen naar buiten. Daar wordt “Popke” losgelaten en blij vliegt hij naar het topje van de berkenboom om bij te komen van de schrik.

    Jullie hebben het al in de gaten wat er met “Popke” (de spreeuw) gebeurd is.

     

    In de kamer waren ook een paar jonge jongens erg bang. Arjen en Ysbrand waren in de kamer aan het spelen. Ze hoorden ineens wat ritselen in de schoorsteen. Ze zeiden tegen elkaar; ”Swarte Piet”? Ze riepen vader en moeder erbij, die begrepen eerst ook niet wat er aan de hand was. Die deden het deurtje van de kachel open en daar vloog wat naar buiten. Arjen en Ysbrand stonden te huilen maar “Popke” de spreeuw was weer vrij!

    Tot zover het verhaal van “Popke de Protter” wat in deze tijd zomaar zou passen in een educatief voorlees stukje voor het slapen gaan van de jongste kleuters.

     Tot zover het vogelnieuws in de Nieuwsbrief 14 deze keer. Mocht U iets hebben voor de volgende Nieuwsbrief dan hoor ik het graag. Fotos mogen toegevoegd worden. Meldingen graag toezenden met naam en woonplaats.

     

    Opgemaakt; 7 mei 2022

     Jan de Jong

    E.A. Borgerstraat 66

    8501 NG Joure.

    Tel. 0513-414788

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant (sinds 1977).

     

     

     

    07-05-2022, 15:40 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 13 Vogelnieuws Leeuwarder Courant

    Dertig jaar aankomst gegevens van boerenzwaluw in Gelderland.

    door Jan de Jong 

    Van Arend Heideman (Fries om ûtens) uit het Gelderse Gelselaar kreeg ik onlangs een leuke foto toegestuurd met daarop tevens de aankomstdata van de boerenzwaluwen in hun boerderij.Arend schreef me het volgende; 

    Voor het 30e achtereenvolgende jaar heb ik, op 10 april 2022, in boerderij Stokkink in Gelselaar de aankomst van de eerste boerenzwaluw van een seizoen genoteerd. In 1993 begon ik hiermee. Vanzelfsprekend was toen hun terugkeer hier niet meer zeker. (Melk)vee werd er toen al niet meer gehouden. Beginjaren negentig werd ook gestopt met het houden van varkens. Zouden er dan nog wel voldoende insecten zijn voor deze boerenzwaluw en om hun jongen te voeren? Deze vrees vormde de achtergrond van deze notities. Later bevorderde de aanleg van een modderslootje sterk het aantal boerenzwaluwen dat zich nestelde tussen de eeuwenoude balken in het achterhuis van deze Gelselaarse boerderij, waar voor het huis een Bentheimer put prijkt met het jaartal 1575 erop. Zeer belangrijk is natuurlijk ook dat boerderij Stokkink (nog) niet is omgebouwd tot woonboerderij, zoals veel boerderijen in de omgeving. Anders is er voor de geliefde zomergasten (boerenzwaluwen) geen plek meer. Op de 'delle' ligt ook nog altijd een lemen vloer. Zie voor meer gegevens de blog zwaluwenboerderij: https://zwaluwenboerderij.blogspot.com/ Arend Heideman

     

    Foto © Arend Heideman

    Als we deze gegevens van Arend wat nader bekijken door de jaren dan komen we leuke en opmerkelijke data tegen. Zo is de gemiddelde aankomst (1993-2022) 3,2 april. Tussen de vroegste (23 maart) en de laatste (23 april) data zit precies een maand! In de maand maart zijn er 9 aankomstdata (1995/ 2004/ 2006/ 2010/ 2011/ 2012/ 2017/ 2020/ 2021) en in april 21 keer. Al die gegevens zijn vastgelegd in een grafiek hieronder.  Uit de trentlijn kunnen we zien dat in Geselaar (Gelderland) de laatste 30 jaar de aankomst in de stal bij Arend Heideman met zeker 5 dagen is vervroegd.

    Grafiek aankomst in Gelselaar op boerderij Stokkink.

     

    Uit de grafiek zien we dat de aankomstdata in 2002/2005/1994/2003/1996 en 2022 op 10 april of erboven ligt en dus aan de late kant is. Duidelijk is te zien dat de eerste aankomstdata van 2006 tot 2012   en van 2016 tot 2021 duidelijk vroeger waren dan in de beginjaren. Aankomst van de eerste boerenzwaluwen in stallen kan soms grillig zijn. Vaak zijn het de mannetjes (met lange staarten) die het eerst opvallen. Bij aankomst zingen de mannetjes vaak in de stal/schuur of ligbox, ze inspecteren het oude nest en zijn vaak veel buiten om de eerste vrouwtjes te verwelkomen. Soms help het om in de stal/schuur een zangpost of een ontmoetingsplaats creëren. Dat kan in de vorm van een gespannen draad maar ook op andere ludieke wijze.

    Foto © Arend Heideman.

    Een opgehangen kapstok kan als ontmoetingsplaats of zangpost in de stal opgehangen worden.

     

    Binnenkomende vogelmeldingen van correspondenten 1 helft april.

    De laatste weken komen er steeds meer meldingen binnen uit de natuur. Al die meldingen kan in onmogelijk kwijt in het Vogelnieuws in de Leeuwarder Courant. Daarom plaats ik in deze rubriek een deel van de natuurmeldingen. De meldingen worden op volgorde van datum geplaatst. Aanvullingen zijn welkom.

    1 april. In Oudebildtzijl zag Peter Adriaan 1 mannetje merel met een witte vlek bij het oog. Kleurafwijkingen bij merels komen vaak voor. Soms geheel witte maar ook regelmatig slechts enkele veren afwijkend.

    2 april. Groepje van 10 a 15 lepelaars bij Marrum aan de kust (Jan van Duinen).

    3 april.  In Bergum bij de woning in het weiland 1 paartje krakeend aanwezig (Mevr. Edema). In Bantega bij de nestkastjes plotseling alle mezen verdwenen, oorzaak kou (van der Pol). In Joure een zwarte roodstaart op industrieterrein De Ekers en bij museum Joure 1 groene specht (Durk Visser). Vorige week nog een groepje van 8 witte kwikstaarten op industrieterrein De Ekers in Joure (Bertus Rijpkema). Bij Hoornsterzwaag al een koekoek gehoord (Jeep van Houten). Te Leons een nest met 4 afwijkende eieren van de kievit gevonden (Klaas Visbeek).

    Foto © Klaas Visbeek

    Deze eieren herken je niet direct als kievitseieren.

     

    6 april. In Oudwoude 1 paartje goudvinken (Willem Jonkman).

    7 april. Groepje van zeker 15 a 20 kepen en groepje groenlingen al zeker een week in tuin te Kollum (Kor en Cobie Lautenbag). Jurjen van der Meer meldde in Nieuwsbrief 11 het vroege nest (eind februari 1 ei) van de wilde eend in een eendenkorf in Terkaple. Vandaag zwommen en een hele koppel jongen bij de moeder in de sloot. Het vrouwtje heeft rustig gebroed en op 5 april zijn de eieren uitgekomen en 1 dag later kwamen de jongen al uit de korf aldus Jurjen.

    Foto © Jurjen van der Meer

    Eend met een nog hele toom jonge kuikens in Terkaple

    8 april. In Sneek zijn de aantallen oeverzwaluwen nog niet terug bij de broedwand (Anneke Heijnis). Ook in Joure nog geen oeverzwaluwen bij de broedwanden (Tonny de Jong). Steenmarter plundert eendenkorf in Joure, gespot met camera (Karel Gildemacher). In de Westhoek een blauwborst gezien (Auke van Eck, Hitzum).

    9 april. In de Scheltingapolder bij de Linde 1 zwarte ibis (Jan Oord).

    In de Stienservaart 1 paartje mandarijn eenden (Ger Boersma). Aan de Kerkweg bij Rohel een groepje kemphanen op grasland (Albertje Alkema ten Hoeve). Drie zwartkop gehoord in Joure en in de Haskerveenpolder nog een flinke groep wulpen (Durk Visser). In de Alde Feanen bij Eernewoude (Wikelslân) 6 fitis, 2 blauwborst en 1 roodborsttapuit en bij Lytsemar nog 1 zwartkop en 5 kramsvogels (Rindert Algra).

    10 april. In Kollumgroepje van 15 a 20 kepen bij de voersilo. Op 11 en 12 april waren ze nog aanwezig maar op 15 april waren ze plotseling gevlogen (Cor en Cobie Lautenbag). In Franeker is al een tijdje een Kokardezaagbek te zien (Wierd Snijder). Nest met 4 eieren van het waterhoen in Koudum aan Dammenseweg (T. Westendorp). In Goutum 1 beflijster in de tuin (Peter Egbers). In het Wynterper Skar 1 fitis gehoord (Durk Visser, Joure). In tuin 1 beflijster te Suamarreheide (Bareld Storm).

    Kokardezaagbek in Franeker is zeker een exoot.

    11 april. Twee zeearenden boven wijk Pasveer in Sneek (Hiske van Leeningen). Bij de zandput van Oudehaske 1 fitis zingend (Wouter Schothorst). In Zuiderburen te Leeuwarden 1 fitis zingend (Sybout Jaarsma). 

    12 april. Te Makkum 1mannetje tjiftjaf gesneuveld tegen vensterruiten (Mark de Graaf). Een huiszwaluw keerde terug bij nest te Kollum (Cor en Cobie Lautenbag). Aan de Korte Ekers Joure 1 boerenzwaluw (Anne Andreas Lenis). In Houtigehage 1 paartje gele kwikstaarten gezien (Willy Pultrum). In Sneek 7 oeverzwaluwen terug bij de broedwand (Anneke Heijnis). Eerste huiszwaluw terug in Harkema (Foppe van der Meer). Drie beflijster in Suamarreheide, twee ervan geringd (Bareld Storm).

    13 april. In de Lendevallei bij Wolvega al enkele dagen een zwarte ibis (Wiebe Nijlunsing). Al enkele dagen 1 paar grauwe vliegenvangers in de tuin in Oudemirdum (Joke en Rinke Koopmans). In Stiens 1 braamsluiper bij woning gehoord. Verder in de Wide Mar groep van enkele honderden kemphanen en een 40-tal grutto’s. In Stienserbosk 1 fitis zingend en een ijsvogel nog steeds aanwezig (Gerard Mast). In Hitzum zang van fitis gehoord (Auke van Eck).

    14 april. In Drachten 1 gekraagde roodstaart terug (Nel Otter). Te Giekerk 1 beflijster gezien (Wim de Haan). Groepje van plm. 100 kemphaan op nat weiland (SBB) te Koudum (Wouter Schothorst, Joure). In de Westereen (Zwaagwesteinde) 1 gekraagde roodstaart terug (J.W. Lourens).

    15 april. In Heerenveen bij de IBF 1 koekoek gehoord (Koen de Jong). In Molkwar al enkele dagen een Casarca eend gezien (Mineke Bekkema).

     

    Aankomst van Boerenzwaluwen in de stal in 2022.

     

    Nu ik dit schrijf lopen de meldingen van terugkerende boerenzwaluwen in stallen flink binnen. Op Goede Vrijdag zelfs meer dan 50 reacties.  Hieronder even een lijstje van de reeds gemelde aankomstdata en aantallen (stand 20 april 2022).  Mogelijk staat U aankomstdata er nog niet bij, of zijn ze bij U nog niet aangekomen. De lijst is op alfabet van woonplaats genoteerd zodat de melding wat gemakkelijker is terug te vinden. Mocht U onjuistheden of aanvullingen (o.a. data van 2020 en 2021) in de lijst vinden dan hoor ik dat graag even.

    Verheugend is dat er ook steeds meer info uit andere provincies binnen komt.

                 Boerenzwaluw terug in de stal in 2022

    plaats

    provincie of land

    naam

    1e terug in stal 2022

    aantal

    Aalsum

    Friesland

    Maatschap Andringa

     

     

    Appelscha

    Friesland

    Adrienne Jonker

     

     

    Baak

    Gelderland

    Anja Verbeek

    16-apr

    1

    Bears

    Friesland

    Jochum Rijpma

    16-apr

    1

    Berkenwoude

    Z-Holland

    Jaap Graveland

     

     

    Bovensmilde

    Drenthe

    Rita Delger

    3-apr

    1

    Bonheiden

    Belgie

    naam ?  (via jean niesz)

    7-apr

    2

    Preston Lancashire

    Engeland

    Liz Roskell

     

     

    Britswert

    Friesland

    Afke Hoogland

    11-apr

    1

    Broeksterwâld

    Friesland

    Elisabeth Post

     

     

    Broek bij Joure

    Friesland

    Jan Bles

     

     

    Buren Ameland

    Friesland

    Janke Nobel

     

     

    Burgum

    Friesland

    Jaap  en Rinske van Leersum

     

     

    Burgum

    Friesland

    Tsjebbo Durk de Jong

    6-apr

    1

    Dedgum

    Friesland

    Ton  Westendorp

     

     

    Deinum

    Friesland

    Anne Jansma

    6-apr

    1

    De Knipe

    Friesland

    Sil Dekker

     

     

    De Knipe

    Friesland

    A. Durkstra

     

     

    Delfstrahuizen

    Friesland

    Nelleke Roos

     

     

    Drogeham

    Friesland

    Egbert Veenstra

    9-apr

    1

    Eastermar

    Friesland

    Arend Timmerman

    11-apr

    1

    Eastermar

    Friesland

    Willem Oevering

     

     

    Ermelo

    Gelderland

    Marion Derks /schaapskooi

    5-apr

    1

    Gelselaar

    Gelderland

    Arend Heideman

    10-apr

    1

    Gelselaar

    Gelderland

    Wilbert Oltvoort

    11-apr

    2

    Goingarijp

    Friesland

    Bloemers I.

    13-apr

    3

    Grou

    Friesland

    Maatschap. Wartena- Hoekstra

     

     

    Grou

    Friesland

    Sjoerd Hoekstra

    16-apr

    2

    Grijpskerk

    Groningen

    Lageweg

    12-apr

    2

    Harkema

    Friesland

    Foppe van der Meer

    9-apr

    1

    Harkema

    Friesland

    Eelke Sikkema

    10-apr

    1

    Harkema

    Friesland

    Erik Gorter

    8-apr

    1

    Haskerhorne

    Friesland

    Familie Bulsing

     

     

    Haskerhorne

    Friesland

    Hieke en Nico Boersma

     

     

    Haskerhorne

    Friesland

    Jolanda Hoekstra

    12-apr

    2

    Haulerwijk

    Friesland

    Dirk Hiemstra

     

     

    Hempens

    Friesland

    Pieter en Nellie de Boer

     

     

    Hemrik

    Friesland

    T.Algra

     

     

    Hemrik

    Friesland

    Henk.F.Hansma

     

     

    Hitzum

    Friesland

    Joki Bakkers

    19-apr

    2

    Hitzum

    Friesland

    Bouwe en Betty Blanksma

    8-apr

    1

    Hommerts

    Friesland

    H.J. van Os

     

     

    Hommerts

    Friesland

    Mts van der Hoek

     

     

    Houtigehage

    Friesland

    Kees van der Meulen

    12-apr

    2

    Houtigehage

    Friesland

    Willy Pultrum

    11-apr

    2

    Huis Ter Heide

    Drenthe

    Orpa Sekeroneij

    14-apr

    2

    Jelsum

    Friesland

    Marie Christien van Deursen

    12-apr

    4

    Jonkerslân

    Friesland

    Heleen Achterberg

     

     

    Joure

    Friesland

    Artina Oppenhuizen

    14-apr

    1

    Jutrijp

    Friesland

    Wilbert Boersma

     

     

    Jutrijp

    Friesland

    I. Groenveld

     

     

    Jutrijp

    Friesland

    H. Huitema

     

     

    Jutrijp

    Friesland

    H.J. de Jong

    16-apr

    2

    Katlijk

    Friesland

    Hendrik en Atsje de Vries

     

     

    Kinnum

    Friesland

    Willy Nijdam

     

     

    Kollum

    Friesland

    F.Solle

     

     

    Kollum

    Friesland

    Anny de Jong

    15-apr

    1

    Kollum

    Friesland

    Willem van der Kooij

     

     

    Kollumerpomp

    Friesland

    Menne Osinga

    12-apr

    1

    Kortehemmen

    Friesland

    Hilda Mollenhorst

     

     

    Koufurderrige

    Friesland

    Jan Brouwer

    16-apr

    2

    Koufurderrige

    Friesland

    B.de Vries

     

     

    Langezwaag

    Friesland

    Joop Petter

     

     

    Langezwaag

    Friesland

    Sietse van der Wal

     

     

    Langezwaag

    Friesland

    B. de Vries

     

     

    Langezwaag

    Friesland

    G.J.Fekken

    13-apr

    1

    Lippenhuizen

    Friesland

    L. Jager

    14-apr

    2

    Lippenhuizen

    Friesland

    Wytse de Jong

    15-apr

    1

    Luxwoude

    Friesland

    maatschap Maat - Fleer

     

     

    Makkum

    Friesland

    Wietske Visser

    10-apr

    1

    Metslawier

    Friesland

    Tjitske Veenstra-van Dijk

    10-apr

    1

    Midlum

    Friesland

    Alida Kroon

    15-apr

    1

    Mildam (brug)

    Friesland

    Jan Oord

     

     

    Molkwerum

    Friesland

    Mineke Bekkema

    14-apr

    2

    Muizen

    Belgie

    naam ? (via jean niesz)

    11-apr

    1

    Muizen

    Belgie

    naam ? (via jean niesz)

    11-apr

    1

    Nijehaske

    Friesland

    Jan Kroes en Baukje Tilma

     

     

    Noardburgum

    Friesland

    Sep Sierksma

     

     

    Noardburgum

    Friesland

    Jan en Froukje van der Veen

    12-apr

    2

    Noardburgum

    Friesland

    Johannes van der Veen

    11-apr

    1

    Offingawier

    Friesland

    Dirkje Winia Hoekstra

     

     

    Oldeberkoop

    Friesland

    A. Koning

    12-apr

    1

    Oldeberkoop

    Friesland

    Dirk Schipper

     

     

    Oldekerk

    Groningen

    Roel en Maartje Veenstra

    12-apr

    3

    Oldeouwer

    Friesland

    Alkema J.

     

     

    Oldeouwer

    Friesland

    P. Klompmaker

     

     

    Oldeouwer

    Friesland

    H. Nijholt

     

     

    Oldeouwer

    Friesland

    Fokke Stastra

     

     

    Ommen

    Overijssel

    Ton Elzerman

     

     

    Oosternijkerk

    Friesland

    Els Daan

    11-apr

    1

    Oosternijkerk

    Friesland

    Roel Sikkema

     

     

    Oosterzee

    Friesland

    Jan van der Stouwe

     

     

    Oudega

    Friesland

    Abe Stegenga

     

     

    Oudkerk

    Friesland

    Klaske Adema

    12-apr

    5

    Oudwoude

    Friesland

    Willem en Sietske Jonkman

     

     

    Ouwsterhaule

    Friesland

    Maatschap  Wietsma

     

     

    Paesens

    Friesland

    Oane Taekema

    19-apr

    1

    Pietersbierum

    Friesland

    Gorrit en Klaske Smidts

     

     

    Radewijk

    Overijssel

    Ria Vinke Ranter

     

     

    Rohel

    Friesland

    D.J. Akkerman

     

     

    Rotsterhaule

    Friesland

    Afke Baas

     

     

    Rotsterhaule

    Friesland

    J. de Kleijne

     

     

    Rotsterhaule

    Friesland

    S.F. Venema

    8-apr

    1

    Rottum

    Friesland

    H en E. Meester

     

     

    Ruigahuizen

    Friesland

    Melle van der Goot

    13-apr

    2

    Rijs

    Friesland

    Piet Bosman

    16-apr

    2

    Scharsterbrug

    Friesland

    Siebe en Titia Bosma

     

     

    Sint Anna Parochie

    Friesland

    Sophie Brakelé

    28-mrt

    1

    Sint Johannesga

    Friesland

    Petra  Vermaning

    11-apr

    1

    Sint Johannesga

    Friesland

    Wiebe Hoekstra

     

     

    Steggerda

    Friesland

    Ultsje Jellema

     

     

    Suamarreheide

    Friesland

    Bareld Storm

    10-apr

    2

    Sumar

    Friesland

    Hendrik van der Meer

    2-apr

    1

    Terband

    Friesland

    Trienke en Henk Tjepkema

    12-apr

    4

    Terwispel

    Friesland

    Bart Berga

    12-apr

    2

    Terwispel

    Friesland

    Evert Wind

     

     

    Terwispel

    Friesland

    Arie en Ilse Steenwijk

    11-apr

    2

    Terwispel

    Friesland

    Hannelien Ruijs en Marc van Leuven

     

     

    Terwispel

    Friesland

    Rikus en Tryntsje Veenstra

     

     

    Terwispel

    Friesland

    Sjoerd Wagenaar

    11-apr

    4

    Tijnje

    Friesland

    de Vries

     

     

    Tijnje

    Friesland

    Harriet van Sleen

    11-apr

    2

    Tijnje

    Friesland

    Eelke van der Veer

    13-apr

    1

    Tijnje

    Friesland

    Jenny Hoogeboom

     

     

    Tijnje

    Friesland

    Ernst de Groot

    14-apr

    1

    Tijnje

    Friesland

    Annemarie van Garderen

    13-apr

    1

    Tjalleberd

    Friesland

    Piet de Boer

    6-apr

    2

    Twijzel

    Friesland

    Joke Smith

     

     

    Tzummarum

    Friesland

    Wopke de Groot

     

     

    Uitwellingerga

    Friesland

    Bauke van der Meer

    12-apr

    1

    Vegelinsoord

    Friesland

    Herman Lenes

     

     

    Wanneperveen

    Overijssel

    Jan van der Zee

    12-apr

    1

    Warga

    Friesland

    Keimpe Gerrit de Boer

     

     

    Warga

    Friesland

    Aafke en Wiebe Kooistra

    11-apr

    1

    Warga

    Friesland

    S. Talsma

     

     

    Warns

    Friesland

    P.J. Dijkstra

     

     

    Warns

    Friesland

    Bauke Smid

    12-apr

    2

    Warns

    Friesland

    Sybe de Vries

     

     

    Welsrijp

    Friesland

    Joustra

     

     

    Westergeest

    Friesland

    Johannes Annema

     

     

    Wijckel

    Friesland

    Daan Meijer

    11-apr

    1

    Wijnaldum

    Friesland

    Sytse Elzinga

     

     

    Wijnaldum

    Friesland

    Rinze en Maartje Post

     

     

    Wijnjewoude

    Friesland

    Frans Pool

     

     

    Wijnjewoude

    Friesland

    H.Drent

     

     

    Wijnjewoude

    Friesland

    Ineke Westers

     

     

    Wognum

    N-Holland

    Jacob Blank

    13-apr

    2

    Wommels

    Friesland

    Roel Schraa

    11-apr

    2

    Zwagerbosch

    Friesland

    Doete Zandstra

    13-apr

    1

    Zweins

    Friesland

    Anneke de Boer

     

     

     © RAS Boerenzwaluwproject VT Wageningen/Jan de Jong

     

     Tot zover het vogelnieuws in de Nieuwsbrief 13 deze keer. Mocht U iets hebben voor de volgende Nieuwsbrief dan hoor ik het graag. Fotos mogen toegevoegd worden.  Er worden recent nogal eens bijzondere ringvangsten of vondsten gedaan van vogels met opmerkelijke ringen en herkomst. Een volgend keer daarover iets meer.

    Opgemaakt; 21 april 2022

     

    Jan de Jong

    E.A. Borgerstraat 66

    8501 NG Joure.

    Tel. 0513-414788

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant (sinds 1977).

    Vrijwillig wetenschappelijk vogelringer Vogeltrekstation Wageningen (sinds 1985).

     

     

     

    21-04-2022, 16:55 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 12 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Stof tot nadenken.

     Inleiding.

    Hieronder een opvallende foto uit een artikel van NASA over de al maar toenemende stof en zandstormen die nu ook Europa regelmatig bereiken.  Steeds vaker krijgen we in Europa te maken met toenemende stof en zandstormen uit Afrika die voor enorm veel soorten zangvogels problemen kunnen veroorzaken als ze terug willen keren naar hun broedgebieden in Europa.

    De kaart hierboven toont een model van de stofbeweging op 17 maart (bron NASA).

    (Bron NASA).

    De eerste storm begon op 15 maart 2022 over het noorden van Midden-Europa en verspreidde zich van Polen, Tsjechië en Oostenrijk naar het zuiden naar de oostelijke Middellandse Zee. Dit was ook ongebruikelijk omdat er "meestal een directe verbinding is van met een droge stofbron, dichter bij de woestijn zelf."

    Op 16 maart volgde een tweede storm het klassieke patroon, dichter bij de bron van het stof in Afrika. De grote, wijdverspreide stofwolk trok verder noordwaarts over Europa in de richting van Scandinavië en de Noordelijke IJszee. Vervolgens bewoog het zich oostwaarts over Noord-Rusland voordat het een bocht nam en op 20 maart terug boog naar Oost-Europa en het Zwarte-Zeegebied.

    Eind maart begon er weer een grote stofstorm naar het noorden te trekken die Saharastof over de Middellandse Zee en Europa voerde. Hoewel de laatste storm even groot lijkt te zijn, is hij misschien niet zo langdurig.

     “Twee grote [stormen] zoals deze, bijna achter elkaar, is enigszins ongebruikelijk, maar de weerpatronen in Noord-Afrika en Europa tijdens de lente lijken meer bevorderlijk te zijn voor het veroorzaken van stofstormen die Europa bereiken dan in andere periodes van het jaar. ”

     Referenties en bronnen

    Ansmann, A., et al. (2019) IJskiemvormend deeltje versus ijskristalgetalconcentratie in altocumulus- en cirruslagen ingebed in Sahara-stof: een sluitingsstudie . Sfeer. Chem. Fys., 19, 15087-15115.

    Caffrey, PF, et al. (2018) WRF-Chem-simulatie van een Oost-Aziatische met stof doordrenkte baroklinische storm (DIBS) . Journal of Geophysical Research: Atmosferen, 123, 6880-6895.

    Copernicus Atmosphere Monitoring Service (2022, 18 maart) Historische stofaflevering uit de Sahara in West-Europa – voorspellingen van CAMS kloppen . Geraadpleegd op 30 maart 2022.

    Fromm, MD, et al. (2016) Met stof doordrenkte baroklinische stormwolken: het bewijs, de meteorologie en enkele implicaties . Geofysisch onderzoekbrieven, 43, 12.643-12.650.

    Leibniz Instituut voor Troposferisch Onderzoek (2022, 17 maart) Saharastof veroorzaakt extreem grote bewolking boven Europa . Geraadpleegd op 30 maart 2022.

    NASA Earth Observatory (2022, 17 maart) Een atmosferische rivier van stof .

    NASA Earth Observatory (2021, 22 juni) African Dust bezoekt Europa .

    NASA Earth Observatory (2021, 19 februari) Saharastof op weg naar Europa .

    NASA Earth Observatory (2019, 16 mei) Stof wervelt over Azië .

     Spreeuw in kachel in Leeuwarden.

    Op 25 maart 2022 zat een van de twee katten van Jelske en Johan Vlasman in Leeuwarden aandachtig naar het kachelraampje te kijken. De andere kat liep toevallig buiten achter de woning. De kachel was niet aan, dat kon het niet wezen dus even kijken wat er zo’n aandacht verdient om tijden naar te kijken. Als snel bleek het duidelijk waar de kat naar keek, een …vogeltje!

    Foto © Jelske Vlasman

    De kat bleef maar naar het raampje van de kachel kijken.

    De spreeuw, een mannetje, was kennelijk bij het zoeken naar nestgelegenheid door het luchtkanaal naar binnen gekropen. Vooral in het voorjaar, maar ook tijdens strenge vorst wil er nog wel eens een vogel in het rookkanaal van kachel of de afzuigkap belanden. Tijdens de wintermaanden zitten de vogels dan vaak dicht op de rand van de schoorsteen (zonder kapje) en raken wat bedwelmt door de koolmonoxide en vallen dan naar binnen.  Soms een spreeuw, maar ook uilen, duiven en lijsters kunnen zo naar binnen geraken.

    Bij een open haard is het altijd oppassen dat vogel als je de haard opent dat de vogel, vaak met roet besmeurd, niet de woonkamer invliegt.  Gelukkig viel het in Leeuwarden wat mee en kon de vogel snel gepakt worden voordat hij roetschade veroorzaakte en de kat had het nakijken. 

     Ook eens en vogel in de kachel of afzuigkap gehad, meldt het mij even. Soms vliegen ook vogels door open ramen naar binnen.

    Foto © Jelske Vlasman

    Een mannetje spreeuw was door het rookkanaal naar binnen gekomen.

    Nieuwe aankomst gegevens boerenzwaluw uit Kollum.

    In 2011 publiceerde de vogelwacht Kollum in hun jaarverslag Fûgelpraet een lijstje met de aankomstdata van de boerenzwaluw in houthandel Barkmeijer van 1944 t/m 2005. Een unieke reeks! Deze reeks hebben we destijds opgenomen in het Boerenzwaluw Journaal van 2012 (bz.25-27).  Dit verslag is op aanvraag via mail te verkrijgen (j.d.jonglc@home.nl ).

     Helaas werden na verval van de loodsen van Barkmeijer deze in 2006 afgebroken. Hendrik Poortinga van de vogelwacht Kollum stelde de gegevens van de aankomst veilig en noteerde in een eerdere fase de aankomst gegevens van de “hanenbalken” op papier en hield elk jaar de aankomstdata bij. 

    In maart 2022 verscheen het prachtige jubileumboek van Vogelwacht Kollum e.o. 75 jaar in woord en beeld.

    Op bladzijde 57-59 staat een verslag over de Zwaluwwerkgroepen; Vogelwacht Kollum e.o. ook op de bres voor de zwaluwen.  In het jubileumboek ook een opgave van de aankomstdata van boerenzwaluwen bij houthandel Barkmeijer van 1944 t/m 2005. Vanaf 2007 t/m 2021 is Willem van der Kooij met de notities van de eerste aankomstdata doorgegaan met de aankomst in een stal aan de Brongersmaweg 1.

     Hieronder de aankomstdata Brongersmaweg 1 Kollum (bron; Willem van der Kooij);

    2007: 11-4, 2008: 8-4, 2009: 13-4, 2010: 18-4, 2011: 10-4, 2012: 8-4, 2013: 12-4, 2014: 7-4, 2015: 9-4, 2016: 5-4, 2017: 16-4, 2018; 11-4, 2019: 9-4; 2020;10-4 en 2021; 30 maart.

    Bij deze reeks van 15 jaar (2007-2021) is de gemiddelde aankomstdata 9,7 april.

    Kijken we naar de eerste periode (2007-2013) dan is dat gemiddeld 11,49 april.

    De tweede periode (2014-2021) is gemiddeld 8,13 april.

    Dat is een duidelijke vervroeging in de tweede periode van 3,36 dagen.

    We zien dat de trend van vervroeging van de aankomst zich bij Kollum voortzet.

    Was de gemiddelde aankomst bij Barkmeijer in de periode 1944-2005 nog 16,74 april.

    In de periode aan de Brongersmaweg 1 is dit (2007-2021) al 9,67 april.

    Aankomstdata in schuren zijn van heel veel factoren afhankelijk en deze factoren kunnen bij elke locatie soms weer anders zijn. Toch is het belangrijk om de aankomstdata in stal PER LOCATIE bij te houden. Dit om een verklaring te vinden/zoeken per regio/broedplek.  Alleen het waarnemen van een boerenzwaluw buiten de stal locatie geeft geen zekerheid dat het om eigen broedvogels gaat. Meld dus jaarlijks de eerste opgave van aankomst in de stal/broedplaats. Soms verschillen aankomstdata uit verschillende stallen uit een en hetzelfde dorp nogal sterk.

     Heeft U als Vogelwacht/ of particulier ook nog gegevens liggen van de aankomst van de eerste boerenzwaluwen in stallen of schuren dan hoor ik dit graag. Vroeger schreef de boer de 1e aankomstdata wel op de balk in het bûthûs of werd dit in de boekhouding genoteerd. 

    Veel binnenkomende vogelmeldingen uit de provincie.

     De laatste weken komen er steeds meer vogelmeldingen binnen. Wel eens leuk om een deel van deze meldingen hiervan toch weer onder de aandacht te brengen. Vroeger publiceerde mijn voorganger (Gerrit Bosch) ook al bijzonder Vogelnieuws in de Leeuwarder Courant en later in Vanellus (orgaan van de BFVW) en allerlei andere kranten en tijdschriften. Zo maar een greep uit de vele reacties die binnengekomen zijn in de maand maart.

     Waarnemingen maart 2022;

    01-03.4 kluten in een polder bij Formerum (G. Smid).

               1 aardhommel in woonkamer van dochter te Leeuwarden (Marianne Borgman).

               2 scholeksters langs de weg te Berltsum (Ita Spoelman).

    03-03.1 witte kwikstaart terug op dak te Berltsum (Ita Spoelman).

    05-03. Vier grote zaagbekken in bosvijver Stienzer bosk (G. Mast).

    07-03. Appelvink in tuin te Stiens (Gerard Mast).

               Tjiftjaf gehoord in Oudwoude (Willem Jonkman).

               Drie grote Alexanderparkieten in natuurgebied de Heide te Heerenveen (Nico Vink).

    09-03. Trek van buizerds boven Stiens, ook 1 ruigpootbuizerd gezien (Gerard Mast).

    10-03. In Gorredijk tjiftjaf gehoord (Johannes Grondsma).

              Grote gele kwikstaart te Hoornsterzwaag (Elske van Houten).

              In Stiens kleine vos vlinder en 1 citroenvlinder gezien (Gerard Mast).

    11-03. Kleine vos vlinder in Heerenveen (Nico Vink).

    12-03.1 witte kwikstaart weer op de nok van de loods in Sondel (Hinke Trinks-Jonkman).

              2 raven bij Fogelsanghstate baltsend (Jan Andries Wagenaar).

              1 tjiftjaf te Leeuwarden, Kalverdijkje (Tonny de Jong, Joure).

    13-03. In Veenwouden bij Wieger van der Wal (82!) 2 jonge Turkse tortels in een oud merelnest  in een Hortensia klimplant.

              Twee citroenvlinders in de tuin te Joure (Jan de Jong).

              Acht groenlingen in boom te Menaam (Oane Baarda, Menaam).

               In Ballum op Ameland 1 koolwitje vlinder gezien (Janke Nobel).

               In Winsum 1 paartje krakeenden achter huis in weilanden (Teake en Jantine Brouwer).

    14-03.1 paar grote bonte spechten en een “lachende” groene specht in Houtigehage (Willy    Pultrum).

               Bert Bos uit Joure brengt me een dode houtsnip die in Urk gevonden is bij werkplaats.   Vaak zijn dit slachtoffers die ergens tegen aan gevlogen zijn. Deze had de nekgebroken,was vet en woog 285,2 Gram.Vleugel; 202 mm. Staart 89 mm. Het was een mannetje met al flink ontwikkelde testes.

    15-03. In een sloot van de voormalige psychiatrische inrichting in Franeker zit al 10 dagen een    meerkoet te Broeden (Willem van der Meulen). De eerste kuikens worden met 2 weken al verwacht. 

              Aan de Griene Dyk aan Sneekermeer 1 blauwborst (Bauke Sienema, Heerenveen).

              In Oudemirdum 1 paar appelvinken op de voedertafel (Joke en Rinke Koopmans).            In Ureterp 1 witte kwikstaart terug bij de buren (Ydwine van der Molen). Bij Goënga 1 witte kwikstaart terug (Rients en Martha de Jong).

    16-03.1 dodaars in vijver in Stienzer bos (Gerard Mast). Op 20 maart was ie weg!

               1 vrouw blauwe kiekendief op akkerveld tussen Westhoek en Sint Jacobi Parochie (Ita     Spoelman).

               2 zeearenden bij vogelkijkhut te Wier (Ita Spoelman).

    18-03.1ijsvogel te Stiens gezien (Gerard Mast).

    20-03. In Oosterzee 1 kleine bonte specht aanwezig (Sibbele Witteveen).

    21-03.1 zwarte ibis bij Dronrijp (Susie Hooghiemster).

    Zingende spreeuw bij nest te Joure (Bertus Rijpkema). Op 23 maart al slepend met nestmateriaal!

    22-03. Groepje kemphanen tussen grutto’s bij Wommels (Jantine Brouwer).

    23-03. Roerdomp bij Timertsmar gehoord (Hans de Jong, Grou).

    24-03. Visarend bij kijkhut Piaam (Jappie van der Meer).

               1 zwarte roodstaart in tuin te Heerenveen (Sjoukje van Sprengen Heidstra).

    28-03. Bij L. H. van Esch (81)1 paar goudvinken in de tuin te Drachten.

    30-03.1boerenzwaluw bij Ezumazijl (Jeroen Breidenbach).

    31-03.1boerenzwaluw gezien tijdens flinke sneeuwbui te Bakkeveen (Koert Scholten).

    Heeft U in de maand april iets leuks of bijzonders gezien meldt het dan even.

     Eerste eieren.

    De melding van de vondst van de eerste eieren van veel soorten werd vroege vaak gemeld. In Friesland ging het vaak om de vondst van de eerste eieren van weidevogels die tijdens het kievitsei zoeken werden gevonden. Maar ook andere soorten hadden de aandacht. Zo horen we graag de data van allerlei 1e ei meldingen van nestkastbroeders en toevallige controles.

     

    Een eerste aanzet voor 2022. Aanvullingen zijn altijd welkom.

     

    Scholekster.

    25 maart 1e ei gevonden in Oterleek aan de Huijgendijk.

    29 maart 1e ei in akkerbouwlanderijen te Tjalleberd gevonden door Siebren Siebenga. Op 2 april lagen er 3 eieren in zo meldde Wilco Siebenga (Vogelwacht Tjalleberd /Facebook BFVW).

    Kievit.

    9 maart 2 ei in Hengevelde door Tonny Ruppert (Overijssel).

    10 maart 1 ei in Wilnis door Gijsbert Tijsseling (Utrecht).

    12 maart 1 ei bij de Cocksdorp te Texel door Cees Dijker (Noord-Holland).

    13 maart 2 ei door Jan Pier Cleveringa (Drenthe).

    14 maart 2 ei Workumerwaard door Wietse Jan Dijkstra (Friesland).

    14 maart 1 ei Zevenhuizen door Bert Jaap Darwinkel (Groningen).

    Grutto.

    21 maart 1e ei te Oostzaan langs de Haal gevonden door Wout de Jong (Noord-Holland).

    23 maart 1 ei in gemeente Stompwijk door Aletta en Martin van de Reep (Zuid-Holland).

    26 maart 1 ei in Eemdijk door Jeanette en Matthijs Beekhuis (Utrecht).

    28 maart 1 ei in Tolhuislanden door Aalt de Weerde (Overijssel).

    30 maart 1e ei in Schettens gevonden door Jelle Hibma (BFVW Facebook).

    5 april 4 eieren in Winsum Joop Sijsbolts (prov. Groningen).

    5 april 4 eieren in Nijkerkerpolder gevonden door Evert van Veldhuizen (Gelderland).

     Tureluur.

    2 april 1e ei te Kwadijk gevonden door Meindert van der Meulen (Facebook/Weidevogels in Nederland).

    Knobbelzwaan.

    1 april. 1 ei in Wezerhaven (Buijs Eco Consult).

    Merel.

    1 maart 1e ei te Burgum in klimopbosje bij keukenraam (Sytze Elzinga).

    7 maart 1e ei onder overkapping te Westereen (J.W. Lourens).

    Wilde eend.

    28 februari 1 ei in eenden korf in Terkaple (Jurjen van der Meer).

    Foto © Jurjen van der Meer.

    Vroege wilde eenden ei in eendenkorf op een knotwilg in Terkaple.  

    Rosella parkiet duikt op in Oudehaske

     Op 28 maart 2022 vloog er bij de buren van Elsa en Nico Veen in Oudehaske een vreemde vogel rond bij het pinda netje in de tuin. Nico zond me een foto toe van de felgekleurde vogel.  Het bleek een rosella parkiet te zijn die kennelijk (uit de omgeving?) uit een particuliere collectie is ontsnapt. De prachtige kleuren van de vogel vallen sterk op.  De vogel bleek aan de rechterpoot geringd te zijn met een nogal forse pootring. 

    Foto © Nico Veen Oudehaske

    Rosella parkiet komt op pinda netje in de tuin af.

    Steeds vaker horen we dat in voorjaar of tijdens vakantieperioden er vogels uit particuliere collecties (volières, kooitjes) ontsnappen. Vaak komt dat doordat anderen erop moeten passen en per ongeluk “even” het deurtje open laten staan en de vogel of vogels kans zien te ontsnappen.  Kleine zangers hebben vaak tijdens vrij strenge winters vrijwel geen kans dit te overleven. Ze komen dan vaak op voedsel in tuinen af. Doch nu de laatste jaren er steeds meer zwakke winters voorkomen neemt ook het aantal overlevende exoten toe. We ontvangen dan ook graag meer meldingen van deze z.g. exoten die worden gezien in tuinen, parken of het vrije veld. Soms worden vogels (te grote collecties) wel eens losgelaten tijdens economisch slechte perioden omdat er geen geld meer is om ze te verzorgen. Een fotootje met een mobiele telefoon is vaak snel gemaakt.

      Mocht U ook vreemde vogels in de tuin zien dan hoor ik dit graag.

    Opgemaakt 9 april 2022

    Jan de Jong

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant.

    j.d.jonglc@home.nl

    Tel. 0513-414788

     

    09-04-2022, 13:59 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 11 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Boerenzwaluwen hebben ook in voorjaar 2022 overlast van stof en zandstormen.

    Op 15 maart 2022 werd een pluim van Saharastof uit Noord-Afrika en over de Middellandse Zee naar West-Europa geblazen. Net in een periode dat boerenzwaluwen en andere zangers (lange afstandstrekkers) op weg zijn naar hun broedgebieden in Europa. Het stof kleurde op veel plaatsen in Europa de lucht oranje en bedekte steden en dorpen. Het vermindert de luchtkwaliteit en door regen kwam het op veel plekken naar beneden.

     Foto © NASA 15 maart 2022

    Hele gebieden met stofwolken Sahara-zand in Portugal, Spanje en Frankrijk werden via zuidelijke winden (atmosferische rivieren) naar ons land gevoerd.

     Informatie van NASA.

    We wisten al dat stof en zandstormen in de Sahara voor veel overlast kunnen zorgen bij ons in voor en najaar. Helaas was het dit voorjaar weer het geval. Via luchtstromingen (“Atmosferische rivieren “genoemd door NASA) komen zowel vocht/regen en stof via stormen snel in Europa. Volgens NASA hebben “heeft 78 procent van de atmosferische rivieren boven Noordwest-Afrika de afgelopen vier decennia geleid tot extreme stofgebeurtenissen boven Europa”.  Dat betekent dat de afgelopen periode van 4 x 10 jaar (1980-2020!) we steeds meer met deze ontwikkeling te maken hebben gehad.  Misschien toevallig; Maar hebben we niet toevallig (?) sinds de tachtiger jaren te maken met langzaam slechter wordende omstandigheden voor al onze lange afstandstrekkers van en naar Afrika? 

    Kijken we nu naar de recente foto’s van NASA van 14 en 15 maart (hieronder) dan zien we dat net in die gebieden waar veel van onze Nederlandse /Friese boerenzwaluwen proberen te overwinteren) en hun veren pakket ruien (Nigeria/Ghana /Ivoorkust /Sierra Leone/ Burkine Faso/ Centraal African Republiek/ Congo ook de extreme stofstormen voorkomen.

    Foto © NASA 14 - 15 maart 2022

    De stof en zandstormen van 14 en 15 maart in Midden-Afrika worden door de GEOS-5 van NASA aangeven waar ze plaatsvinden en dat is net in het gebied waar onze Nederlandse boerenzwaluwen trachten te overwinteren.

    Volgens NASA waait er meer dan 100 miljoen ton stof uit Noord-Afrika, opgetild uit de Saharawoestijn door sterke seizoens winden. Dit gebeurt een paar keer per jaar.  Het stof speelt een belangrijke rol in het klimaat en de biologische systemen van de aarde. Het bemest onder anderen oceaanecosystemen met ijzer en andere mineralen die planten en fytoplankton nodig hebben voor de groei. Deze stof en zandstormen tasten echter ook de hoeveelheid zonlicht en de luchtkwaliteit aan. Verder kan het leiden tot verdonkering van de sneeuwlaag waardoor de reflectie (ook albedo genoemd) van de sneeuw met 40% daalt en het oppervlak verwarmt (sneeuw smelt). Volgens NASA verminderde dit in 2021 de sneeuwdiepte in de Alpen met de helft in minder dan een maand.

    Kan me voorstellen dat ook vogels (ook vlinders) gebruik maken van deze luchtstromingen (“Atmosferische rivieren “) om zich zo economisch snel te verplaatsen. Volgens mij is de Rosse grutto daar een van.

    De natuur trekt zijn eigen wegen.

     Referenties en bronnen (van NASA).

    - Africa Times (2022, 15 maart) Sahara-stofexplosies over Noord-Afrika en Europa . Geraadpleegd op 16 maart 2022.

    - Chakraborty, S., et al. (2021) Uitbreiding van het concept van atmosferische rivieren tot aerosolen: gevolgen voor klimaat en luchtkwaliteit . Geofysische onderzoeksbrieven, 48, e2020GL091827.

    - Copernicus Atmosphere Monitoring Service (2022, 16 maart) Copernicus: CAMS bewaakt het stoftransport in de Sahara door West- en Midden-Europa . Geraadpleegd op 16 maart 2022.

    - Francis, D., et al. (2022) Atmosferische rivieren zorgen voor uitzonderlijk stoftransport uit de Sahara naar Europa . Atmosferisch onderzoek, 266, 105959.

    - Magnusson, L., et al. (2021) Sahara-stofgebeurtenissen in het voorjaar van 2021 . Europees centrum voor weersvoorspellingen op middellange termijn. Geraadpleegd op 16 maart 2022.

    - Murcia Today (2022, 14 maart) Saharastof verft Murcia en Alicante Sky Orange . Geraadpleegd op 16 maart 2022.

    - NASA Earth Observatory (2021, 22 juni) African Dust bezoekt Europa .

    - NASA Earth Observatory (2021, 19 februari) Saharastof op weg naar Europa .

    - NASA Earth Observatory (2018, 27 maart) Saharastof maakt oranje sneeuw .

    - NASA Earth Observatory (2011, 8 april) Saharastof naar Europa .

     Jan de Jong ,24 maart 2022.


    Aankomst boerenzwaluwen in 2022.

    Rond deze tijd komen de eerste boerenzwaluwen weer terug in ons land. We zijn erg benieuwd wanneer U ze weer tegenkomt in dorp of stad. Voor de statistiek houden we graag bij wanneer de eerste broedvogels weer terug zijn in stallen en schurenVaak zie je de boerenzwaluw al enkele dagen ervoor wat rondvliegen, doch dit kunnen dan best geen “eigen” broedvogels uit de schuur, ligbox of garage zijn die bij U altijd broeden. Doch ook zwaluwen van elders kunnen nog aan het voedsel zoeken zijn ver van hun broed of geboortegrond. Graag hoor ik dan ook de aankomstdatum en het aantal terugkerende boerenzwaluwen op de broedplaats. Meldingen graag voorzien van naam en adres, en waar mogelijk het aantal jaarlijkse broedparen. Bij voorbaat mijn hartelijke dank. Ook losse meldingen van eerste boerenzwaluwen zijn welkom. Meldingen kunnen zowel schriftelijk als telefonisch of per email worden opgegeven aan; Jan de Jong E.A. Borgerstraat 66 8501 NG Joure. Tel. 0513-414788. Email;j.d.jonglc@home.nl

    Vroege meerkoet in Franeker.

     Op 15 maart kreeg ik van Willem van der Meulen uit Franeker een berichtje dat bij de voormalige psychiatrische inrichting daar al tien dagen een meerkoet zat te broeden. Dat is vroeg. Meestal beginnen ze pas begin april met de eerste eieren. Doch door de steeds zachter wordende winters (invloed klimaat) passen meerkoeten zich wat aan. Ook late legsels komen voor. Zo werd op 7 december 2021 nog een nest met 4 eieren van de meerkoet gevonden in vaart bij het MCL in Leeuwarden door A. Terpstra uit Sint Anna Parochie. Helaas heeft het nest het niet gehaald. Zo meldde Jeroen Breidenbach uit Leeuwarden me op 15 januari. Het nest was een stuk verdreven omdat het niet verankerd was en lag in de hoek van de sloot bij het MCL.

    © Jeroen Breidenbach Leeuwarden.

    Meerkoetnest leeg en naar de hoek van de vaart rechts afgedreven (zonder jongen) bij het MCL Leeuwarden.

    Bij het nazien van oude aantekeningen en jeugdherinneringen kwam plots het verhaal wat ik als jongen had gehoord van een plaatselijke broodjager.  Een raadsel van een veldwachter en de slimme eierraper dat toen mening eierzoeker in die tijd (vlak na de 2e wereldoorlog) bezighield.  Hieronder het verhaal en de ontknoping.


    Een veldwachter en een slimme eierraper.

    Opgetekend door Jan de Jong

     Een kort en waar gebeurd verhaal.

     Van uit mijn jeugdjaren weet ik me nog te herinneren dat de eieren van wilde eenden maar ook van meerkoeten in het Lage Midden en zuiden van Friesland na de tweede wereldoorlog (1940-45), tot wel diep in de zestiger jaren, nog werden gezocht en gegeten. Ook vóór de tweede wereldoorlog werden de eieren van de meerkoet gezocht en als eiwit aanvulling op het dagelijkse voedsel gegeten. Dit tot ergernis van de plaatselijke veldpolitie die probeerde de illegale rapers te betrappen en te bekeuren.  Vroeger had je meer eendeneizoekers dan kievitseizoekers.  Zo weet ik me nog een voorval te herinneren uit mijn jeugd (rond de zestiger jaren) verteld door een plaatselijke broodjager. Een keer werd de eierraper bijna betrapt doch door een gelukkige omstandigheid wist ie zich er toch nog uit te redden.

     In en voor de 2e wereld oorlog werd op het zoeken naar eenden en meerkoeteieren wat minder toegekeken. Toch kende de plaatselijke veldwachter in de omgeving van Rohel (bij het Tjeukemeer) wel de mensen die naar deze eieren zochten. Vaak werden regelmatig dan ook rapers betrapt op het meenemen van deze eieren. Toch was de veldwachter gebrand om één van die rapers (beter bekend als alias Jan van Jel) op hederdaad  te betrappen en te verbaliseren. Doch dit gelukte hem niet, ook na de 2e wereldoorlog niet. Het bleef een raadsel.  Een plaatselijke broodjager vertelde me dat Jan van Jel (later in het stuk Jan genoemd) altijd vroeg op pad was en de veldwachter dus vroeg uit de veren moest om hem te betrappen. Ik heb Jan ook persoonlijk gekend, hij woonde vlak bij ons in Vierhuis aan de vaart.  De broodjager kwam er na jaren achter hoe de slimme eierraper steeds aan de veldwachter wist te ontkomen. Tijdens mijn jeugd kwam ik regelmatig bij deze broodjager daar hij ook beroepsvisser was op het Tjeukemeer en bij een van deze bezoeken kwam ik door vragen hoe zoiets toch kan aan de weet.  

    Het verhaal.

    Vaak was de veldwachter al te laat en kwam Jan alweer terug uit het veld. Tijdens een van zijn controles kwam de veldwachter Jan tegen.  De veldwachter vroeg hem; Jan wat moest jij vanmorgen zo vroeg in het veld?.  Jan antwoorde dan steevast; Ik was op zoek naar kievitseieren, maar helaas kon ik er deze keer geen een vinden. De veldwachter vroeg dan of hij dan ook wel even onder zijn alpinopet, in de broekzakken en in de jaszakken mocht kijken of hij ook andere eieren bij zich had. Ja, natuurlijk zei Jan op vriendelijke toon. De veldwachter kreeg de alpinopet aangereikt. Daar zaten geen eieren in. Wel zat er aan de buitenzijde van de achterkant van de pet een spijker in de rand van de alpino pet. De veldwachter vroeg hem; wat moet jij met een spijker in de pet Jan?  Nou zei Jan dan; die heb ik er ingestoken omdat de pet me eigenlijk wat te groot is en als ik die spijker er insteek is de pet wat kleiner en past ie beter op mijn hoofd. Want ja, die kievitseieren zijn maar klein en zouden er zo uit kunnen rollen bij een te grote pet, en dat zou zonde zijn. Ja, natuurlijk zei de veldwachter, maar meteen daarachteraan, ik zou ook graag jouw broek en jaszakken wel eens willen controleren of de eieren daar in zitten.  Moet dat dan, ik draag eieren altijd onder de pet antwoorde Jan. De broekzakken werden geleegd; een zakdoek, wat touw, zakmes en een kapotte kam kwamen tevoorschijn.  Ook in de broekzakken geen eieren.  Dan nu maar de jas even controleren zei de veldwachter. Dat kan zei Jan. Hij haalde een grote fles uit de lange jas en gaf de veldwachter de jas om deze te laten controleren. In de jas zat een oude doek die niet al te fris meer ruikte, maar geen eieren. Wat zit er in die fles Jan? O, deze zei Jan daar zit mijn “Beerenburg” (drank) in. Ik neem die altijd mee het veld in want morgens is het toch nog vrij koud als ik achter een hek zit om de kieviten te observerend, dan heb ik even een hartversterkertje nodig. Of wilde jij ook een slokje veldwachter? De veldwachter keek Jan aan en zei; nee dank je Jan, ik drink niet in diensttijd. Hier is je jas terug en als je weet wie die eenden en meerkoeteieren langs de ruige slootkanten en in de petgaten raapt dan wil ik het wel van jou weten. Jan pakte de jas weer aan en stopte de Beerenburg fles weer terug en groette de veldwachter met de woorden; veel succes veldwachter met het vinden van de eierrapers. De veldwachter gromde dan wat en zei; Ja dat hoop ik ook Jan!

     Vaak herhaalde zich het tafereel van aanhouden en controleren zich gedurende een lange periode daar de veldwachter Jan ervan verdacht dat ie toch op een of andere manier de eendeneieren meenam. Misschien had ie ze dan wel ergens verstopt. Op een ochtend ging de veldwachter wel heel erg vroeg uit bed en zei tegen zijn vrouw; ik wil nu de eendenei-raper wel eens te vroeg af zijn en hem op hederdaad betrappen. Nog in donker arriveerde de veldwachter op de fiets en hield zich schuil achter een hek. De fiets wat weggestopt aan de kant van de sloot. Het was die ochtend wat heiig over het veld en de veldwachter hield op gepaste afstand van Jan zijn woning in de gaten zodat hij nog net het erf kon onderscheiden. En nu maar afwachten of Jan op pad zou gaan. Na een tijdje werd het al maar kouder achter het hek en de veldwachter dacht; eigenlijk geen gek idee van Jan om toch maar een fles Beerenburg mee te nemen om het wat warmer te houden.

    Toen de veldwachter bijna op het punt stond om de missie toch maar op te geven zag hij in de schemering dat er beweging was bij de achterdeur van Jan zijn woning. Zou hij er toch nog op uit gaan? Nadat de schapen werden voorzien van wat hooi stond Jan nog even achter huis en keek naar het petgatengebied dat dicht achter huis lag. Daar had hij in de loop der jaren al heel wat eenden en meerkoeteieren gevonden. Ze smaakten best.  In een klein stukje moeras met trilveen moest toch nog een eendenest liggen, de vorige keer kon ie het nest niet vinden, doch het vrouwtje wilde eend kwam daar wel weg uit die omgeving. Zeker steeds van het nest geslopen en een stukje verder opgevlogen uit het water van het petgat. Toch maar eens kijken of ie het nest nu kon vinden, jas (met fles) en laarzen uit het klompenhok gepakt en er op uit.  De veldwachter dacht dat Jan weer in huis ging en stond al op het punt om op te staan toen ie nog net zag dat Jan wegglipte. Met de polsstok sprong Jan met een flinke aanloop over de sloot en liep richting het petgat.  De veldwachter zag dat en wreef zich eens in de al maar kouder wordende handen en dacht; It giet oan. Zou hij dan eindelijk Jan op hederdaad kunnen betrappen?

    Toen Jan over de sloot sprong zag ie nog net in zijn ooghoeken dat er een kievit verschrikt opvloog van de greppelkant van de derde eker op het weiland. Zou dan daar toch nog de eieren van het kievit legsel wat hij nooit kon vinden liggen? De locatie goed in de gaten houdend waar de kievit opvloog liep hij in rechte lijn naar de plek waar hij dacht dat de kievit was opgevlogen. Bij de plek aangekomen, gooide Jan zijn pet op het grasland neer en zocht dan ook geruime tijd in een steeds wijder wordende kring om de pet naar het nest. De veldwachter zag ook dat Jan nu aan het kievitsei zoeken was en dacht nog; zou hij dan toch de waarheid spreken?  Jan die moeite had om kievitseieren te vinden (hij had daar vaak minder geduld voor) wilde het eigenlijk voor gezien houden toen hij vlak voordat hij zijn alpinopet opraapte het nest met vier eieren zag liggen. Ha eindelijk dacht Jan, nu heb ik ze dan toch gevonden. Snel bukkend, een broedsje nog wel, (zijn eerste) en de eieren in de pet. Voorzichtig de pet met de vier eieren opgezet en zijn weg vervolgend naar het trilveen waar waarschijnlijk nog een nest met eieren op hem wachtte.

    Foto © Bart Rijpma

     Daar lag het prachtige mooie broedsje van de kievit wat Jan zijn eerste was.

     Klimmend over hekken en over smalle slootjes met een pet met vier kievitseieren eronder bereikte hij het trilveen. De veldwachter bleef Jan op gepaste afstand volgen en zag dat hij zich nu naar trilveen begaf. Jan hoorde het mannetje wilde eend al roepen in de plas en stapte flink door.

    Foto © Bart Kisteman.

    Het mannetje van de wilde eend  liet met zachte kwaakgeluiden weten dat er onraad op komst was zodat  het vrouwtje het nest voorzichtig kon verlaten.

      Daar bij wat zeggenpollen aan de rand van het petgat vloog het vrouwtje eend plotseling vlak voor Jan op. Jan schrok enorm. Het laatste kleine stukje moest ie wel wat voorzichtig aandoen want de bovenlaag van het trilveen was daar dun en je kon daar er zo maar doorzakken. Bij de plek aangekomen zag hij het nest al zitten tussen twee zeggenpollen in, mooi veilig en droog. Er lagen zeker acht eieren in.  Ook de veldwachter had gezien dat Jan naar de plek ging waar het vrouwtje wilde eend opvloog. Nu heb ik hem dan toch op hederdaad betrapt dacht de veldwachter op dat moment, eindelijk na zoveel jaren!  Jan had zich inmiddels gebukt en de pet naast zich naar gelegd. De Beerenburg fles kwam tevoorschijn! Het duurde nog zeker een vijf a zes minuten voor Jan weer opstond en de pet met eieren weer opzette. De veldwachter had al die tijd gewacht en kwam plotseling van achter een hek tevoorschijn en zag dat Jan weer over het trilveen terugkwam. Jan was geschrokken dat de veldwachter hem had gezien maar vervolgde zijn weg toch maar en liep de veldwachter tegemoet.

     Zo Jan, dan heb ik jou dan eindelijk betrapt! Goedemorgen veldwachter: U bent er ook vroeg bij, zei Jan. Jazeker Jan, maar jij bent erbij!  Jan keek hem met een paar verbaasde ogen aan en zei; maar veldwachter hoe kom je daar nu bij? Veldwachter lachte en zei; ja Jan hier red je jou niet uit! Laat de eieren maar zien die je gepakt hebt. Ik hem alléén vier kievitseieren antwoorde Jan en haalde voorzichtig zijn pet van het hoofd en liet de vier kievitseieren zien. Jan, zo red je jou er niet uit, maak je zakken maar leeg en leg de eendeneieren terug in het nest. Ik heb ze echt niet zei Jan, je mag alles wel controleren, je vindt toch verder geen ei.

    De veldwachter controleerde de broekzakken en trof geen ei aan. Jan deed de jas uit en pakte zijn Beerenburg fles eruit en zei deze jas mag je ook wel bekijken. De veldwachter, al wat vreemd opkijkend dat hij nog steeds geen eieren aantrof zei; Jan, waar heb je die eieren gelaten, ik heb duidelijk gezien dat je op de knieën een tijdje bij het eendennest hebt gezeten. Jan zei; dat zal ik je uitleggen als je wat tot bedaren komt.

    Wel nu zei Jan; Toen ik vanmorgen de schapen wat te eten had gegeven meende ik dat ik een kievit hoorde. Al een tijdje verbleef er een paartje achter huis op de landerijen en al die tijd had ik nog steeds het nest niet kunnen vinden. Toch maar een poging gedaan vanmorgen, want ja om eieren te vinden moet je er vroeg bij zijn veldwachter. De veldwachter keek hem aan met een blik van ja dat weet ik maar al te goed.

    Jan vervolgde zijn verhaal en de veldwachter begon al wat tegen te strubbelen en zei; ja dat weet ik allemaal wel Jan, ik heb gezien dat jij die kievitseieren daar geraapt hebt. Ik wil graag weten waar jij die eendeneieren verstopt hebt! Maar veldwachter ik heb geen eendeneieren verstopt zei Jan. Toen ik bij het trilveen aankwam realiseerde ik me dat ik een legsel van vier kievitseieren had gevonden en dat ik niet gecontroleerd had of de eieren al reeds bebroed waren. Dus liep ik naar de oever van het petgat over het trilveen en wilde de kievitseieren daar controleren of ze nog vers waren. Dit was me eens gezegd door een broodjager die ook altijd naar kievitseieren zocht. Vlak voordat ik bij de rand van het petgat was vloog die eend voor me van het nest. Ik heb toen voorzichtig de pet van mijn hoofd gezet, en nam eerst even een “slokje” uit de fles om wat van de schrik te bekomen. Ja Jan dat zal wel, ik weet dat je graag een slokje neemt in het veld, had er zelf vanmorgen ook wel een kunnen gebruiken daar ik een hele tijd achter een hek heb gezeten om je te betrappen. Vertel me nu eerst maar waar die eendeneieren zijn. Nou zei Jan, simpel die liggen allemaal nog in het nest. Na dat ik ze bekeken had (wat zijn ze toch groot hé veldwachter) heb ik het nestje weer met het dons van het nest bedekt zodat ze niet door een vliegende rover gepakt zouden worden. De bruine kiekendief is hier elke dag en struint menig plekje af naar prooien.

    Dat geloof ik niet Jan zei de veldwachter. Nou zei Jan dan moeten we het nest dan nog maar eens bezoeken wat ik eigenlijk niet goed vind omdat het vrouwtje wilde eend nog steeds in de buurt is. Ik geloof jou niet Jan en wil het nest toch zien zei de veldwachter. Beiden gingen voorzichtig naar het nest. Veldwachter zei Jan, denkt U er wel om niet alle dons van het nest met eieren te halen omdat anders de eend het nest kan verlaten. Schuif het dons wat aan de kant met een rietstengel en controleer maar of de je de eieren ziet, er moet zeker acht in liggen. De veldwachter zei tegen Jan; ga maar wat naar achteren ik wil niet dat je me hier in de plop duwt!

     Jan ging naar wat naar achteren en de veldwachter naderde het nest. Voorzichtig met een riet schoof hij het dons wat aan de kant, en…… warempel daar zag hij al enkele eieren stijf tegen elkaar aanliggen door al het eenden dons. Verbaast keek hij naar de witte schalen. Jan had gelijk de eieren liggen nog in het nest. Snel vroeg Jan; en veldwachter klopt het?  Ja Jan, ik heb enkele eieren gezien. Nou doe dan voorzichtig het rest van het dons er maar weer over met het rietje en laten we hier dan snel vertrekken antwoorde Jan.  Zogezegd zo gedaan, de veldwachter dekte de eieren weer toe en liep voorzichtig terug. Geloof je me nu veldwachter vroeg Jan nog.  De veldwachter was nog beduusd hetgeen hij met eigen ogen had gezien en keek Jan met ongeloof aan. Hij was er dan toch zo zelf van overtuigd dat Jan de eieren had gepakt, hij had hem toch een tijdje hier zien zitten bij het eendenest. Ja zei Jan dat deed ik om de kievitseieren te controleren snap je? De veldwachter had daarop geen antwoord. Samen liepen ze nog terug naar de weg en de veldwachter maakte nog zijn excuus dat hij Jan van het rapen van eendeneieren had beschuldigd.  Hindert niet zei Jan, jij hebt nu zelf ook ondervonden dat het in de vroege ochtend toch nog flink koud kan zijn, ik zou toch maar overwegen om wat warms mee te nemen. Een slokje “beerenburg” kan niet maar een flinke kan met warme koffie in de fietstas zou wel kunnen. De veldwachter lachte en zei dat ie wel eens gelijk kon hebben. Bij de weg aangekomen namen ze afscheidt met een groet. Thuis gekomen vroeg de vrouw van de veldwachter of ie nou de eierraper had gepakt. Nee, helaas niet vrouw, ik neem een volgend keer als ik weer eens zo vroeg wegga toch maar een warme kan met koffie mee. Sinds die tijd heeft de veldwachter nog vele eendeneirapers gepakt en geverbaliseerd maar nooit heeft hij de slimme Jan kunnen betrappen op het bezit van eendeneieren.

       Tot zover het verhaal wat de broodjager me vertelde.

    Ik vroeg de broodjager hoe “Jan van Jel”, zo noemden wij hem altijd, dan wel aan zijn eendeneieren kwam en waarom de veldwachter hem al die tijd nooit heeft kunnen betrappen.  Nou zei de broodjager daar was ik ook benieuwd naar omdat ik steeds hoorde dat anderen wel betrapt werden maar de slimme Jan niet.  Na jaren wachten ging de veldwachter bijna met pensioen en nog steeds was het raadsel niet opgelost. Toch ben ik het te weten gekomen zei de broodjager.  Toen Jan al wat ouder werd en steeds minder in het veld kwam trok ik als broodjager de stoute schoenen aan en bracht een bezoekje aan Jan nadat ik de ronde in het veld had gedaan met het jachtgeweer op de schouder. Jan was bezig op zijn kampje grasland met de schapen.  Even een praatje over het wild in het veld over kieviten, grutto’s, reeen en de eenden stand in en rond de petgaten. Zo kwam het ter sprake dat er in de loop der jaren heel wat eendeneirapers gepakt waren en dat de veldwachter nu bijna met pensioen ging. Eentje had de veldwachter hem toevertrouwd heeft hij nooit kunnen pakken zei de broodjager.   De ogen van Jan glunderden en hij lachte toen. Of weet jij meer zei de broodjager. Dat was ik zei Jan toen. Maar hoe heb je dat altijd geheim kunnen houden Jan. Onder de ogen van de veldwachter eieren meenemen en toch niet gepakt worden.  Jan keek hem onderzoekend aan en zag dat hij de broodjager wel kon vertrouwen. Ik wil het je wel vertellen doch je moet mij beloven dat je het zolang de veldwachter nog dienst heeft en ik niet meer het veld in ga als dat niet meer kan het geheim zal houden. Dat beloofde de broodjager.

     De ontknoping.

     Wel nu zei Jan en pakte zijn alpinopet. In de pet zat nog steeds een lange (nu nieuwe) spijker achter in de rand. Deze heb ik altijd bij me als ik het veld in ga.  De alpinopet is me altijd wat te groot en daarom steek ik er spijker door achter in de rand. De broodjager keek naar de pet en antwoorde; met een spijker in jouw pet vroeg hij nog eens? Wat doe je met een spijker in de pet als je toch een ander maat alpinopet kan kopen, zo duur zijn die petten toch niet? Klopt zei Jan, maar ik heb de veldwachter wijs gemaakt dat ik die spijker nodig had omdat anders bij een te grote pet de eieren er wel eens uit konden vallen. De broodjager zag het verband niet met de pet en die spijker en vroeg; hoe kon je de eieren dan meenemen terwijl de veldwachter je in de gaten hield.  Nou zei Jan lachend; Ik neem altijd een donkere oude beerenburg fles mee het veld in. Met deze fles en die spijker heb ik al heel wat eendeneieren kunnen binnenhalen.  Vond ik een nest met flink wat eieren dan prikte ik met de spijker op beide polen van de eieren een gat en blies de inhoud in de fles. Zo deed ik met alle eieren en lag ze dan soms weer leeg terug in het nest, ook toen ik bijna betrapt werd door de veldwachter. Ook toen ik bijna door de veldwachter betrapt werd had ik de eieren uitgeblazen, dat nam even tijd en was mijn geluk. De veldwachter maakte ik toen wijs dat ik de kievitseieren aan het controleren was (alle vier!), hij trapte daarin. Toch geloofde hij me niet en wilde het nest met eieren zien. Gelukkig had ik de eieren (uitgeblazen ) weer teruggelegd om de concurrentie een lesje te leren. Dat was mijn geluk. Als ik haast had en er veel concurrenten (rapers) aanwezig waren brak ik de eieren ook wel doch dit is een kliederboel. Vandaar dat ik ook altijd een oude doek in de jaszak had. Simpel was het maar het was altijd opletten niet ontdekt te worden. Vandaar de spijker in de alpinopet en de fles zogenaamde beerenburg in de jaszak. Zo deed hij ook met eieren van meerkoet en werd nimmer gepakt met deze slimme combinatie omdat ik bekend stond als iemand die wel een slokje lust. Als ie dan thuiskwam nam hij de koekenpan en vulde de fles met een beetje zout, schudde deze, en bakte zo diverse eieren tot een omelet voor op brood of tijdens de maaltijd.

     Slimme Jan (“Jan van Jel”) is al jaren geleden overleden en de veldwachter is er ook al niet meer.

     Dit verhaal schoot me te binnen toen ik de meldingen van de eerste eieren van wilde eenden en meerkoeten binnen kreeg en heb het hierbij uitgewerkt en opgetekend. Heeft U ook zo’n “natuurverhaal “dat zich echt heeft afgespeeld laat het ons dan even weten.

     26 maart 2022.

    Jan de Jong, Joure.

    E.A. Borgerstraat 66

    8501 NG Joure.

    Tel. 0513-414788

    E: j.d.jonglc@home.nl

     Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant (sinds 1977).

    27-03-2022, 11:23 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 10 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Nieuwsbrief 10 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Witte kwikstaart overwintert vaker.

    De witte kwikstaart is een soort die in zwakke winters in Friesland steeds vaker wordt gezien. Kennelijk overwinteren er in ons land steeds meer vogels door de zachte winters. De herkomst van deze recente overwinteraars is echter nog onbekend. Dit jaar werden in de maanden januari en februari echter op veel plaatsen in de provincie Friesland witte kwikstaarten gezien, soms meerdere bijeen.

    Foto © Jan van Wijngaarden

    Steeds meer witte kwikstaarten overwinteren in Friesland door de zachte winters.

    06 januari 2022.  8 bij de Grote Wielen bij Leeuwarden (Koos Klijnsma).

    17 januari 2022.  14 in het Lauwersmeer (Theo Bakker).

    24 januari 2022.  7 te Oosterwolde (Rudie Huiting).

    02 februari 2022. 12 te Oosterwolde (Lex Wieringa.

    Meer meldingen uit januari en februari dit jaar verspreidt over de provincie kwamen o.a. uit; Oudemirdum, Feanwâlden, Surhuizum, Beetsterzwaag, Stiens, Leeuwarden, Buitenpost, Bakkeveen, Ferwerd, Harlingen, Kootstertille, Opeinde, Makkum, etc.  

    Mogelijk zijn deze “wintervogels” meer afkomstig van wat noordelijker gelegen broedgebieden.  Normaal keert de soort bij ns in Friesland rond de eerste/tweede decade van maart terug uit Zuid-Europa (Spanje/ Portugal) en de Noord Afrikaanse westkust (Marokko). De echte terugkeer van “onze” eigen broedvogels komt door deze toegenomen recent overwinteraars minder goed in beeld.  Toch zijn er aanwijzingen zoals de melding van Ita Spoelman uit Berlikum.  Op 3 maart zag ze dat de witte kwikstaart weer terug was bij haar huis, de vogel zat druk te zingen op het dak. Vorig jaar had een paar daar een nest onder de zonnepanelen bij de buren. Ik ben dan ook benieuwd of de witte kwikstaart op meer plaatsen in Friesland begin maart al terug was op de broedplek. 

    Veel van de in Friesland in de omgeving van Kimswerd/Berlikum op slaapplaatsen (in kassen) geringde witte kwikstaarten in de jaren 1979-1981 zijn teruggemeld uit Marokko. Enkele voorbeelden uit het archief van het Vogeltrekstation in Wageningen (www.vogeltrekatlas.nl ).

     A…648119 op 13-8-1983 als eerste jaars geringd te Berlikum. 

    Vers dood teruggemeld op 3 december 1983 te Tiznit in Marokko.

     

    A…433124 op 4 juli 1981 als eerste jaars geringd te Berlikum.

    Op 8 november 1981 gemeld uit Echemmaia in Marokko.


    A…235736 op 27 augustus 1979 als volwassen geringd te Berlikum.

    Op 8 januari 1981vers dood te Jamaat Shaim in Marokko.


    A…408601 op 30 augustus 1980 als eerste jaars geringd te Kimswerd.

    Op 10 februari 1981 vers dood gemeld in Sidi Smail in Marokko.

    A…235682 op 3 september 1979 als eerste jaars geringd te Oosterbierum.

    Op 5 december 1979 gecontroleerd en los te Settat in Marokko.


    A…489548 op 29-8-1981 als eerste jaars geringd te Berlikum.

    Op 13 november 1981 gecontroleerd te Dar Bouazza in Marokko.


    A…356632 op 6 september 1979 als volwassen geringd te Kimswerd.

    Op 15 augustus 1989 vers dood gevonden onder Lahsasna in Marokko.

    Dit is meteen ook de oudste witte kwikstaart in ons land (9,9 jaar).


    A…592345 op 9 juli 1983 als volwassen geringd te Berlikum.

    Op 7 maart 1985 vers dood gevonden bij Ourtzagh in Marokko.

    Deze vogel was in maart dus nog in zijn overwintergebied in Marokko.


    Verder nog een opvallende vondst van een buitenlandse ring in Friesland.

    …2312651 op 7 januari 1976 geringd als volwassen man te Settat in Marokko.

    Op 14 mei 1976 vers dood gevonden te Rotstergaast.


    Er zijn weinig geringde witte kwikstaarten uit noordelijker gebieden gecontroleerd.

    Zo zijn o.a. deze twee meldingen bekend uit Denemarken;


    AG…07858 op 2 april 2004 als volwassen geringd te Lauwersoog.

    Op 10 juni 2004 dood gevonden te Hvide Sandre in Denemarken.


    DKC. …9101982 op 13 september 1967 als eerste jaars geringd te Naskov in Denemarken.

    Op 25 maart 1969 vers dood gevonden op Terschelling.

    Kokmeeuwen zwerven wat om.

     Uit de ringgegevens van kokmeeuwen die op de Tsjûkepolle in het Tjeukemeer geringd zijn als nestjong komen soms opmerkelijke zwerfgedragingen voor. Ik zal er eens twee uitlichten.

     NLA. …3738887. Geringd als nestjong op 26 mei 2016 op het Tjeukemeer op de Tsjûkepolle bij Oldeouwer. Teruggemeld op 6 februari 2022 in Zwolle in het winkelcentrum Westerholte te Zwolle.

    NLA. …2516729. Geringd als nestjong op 7 juni 2019 op het Tjeukemeer op de Tsjûkepolle bij Oldeouwer. Teruggemeld op 5 januari 2021 uit Montearagon, Toledo in Spanje.

    Foto © Jan de Jong

    Jonge kokmeeuwen hebben een opvallend vlekkerig dons kleed en zoeken wat beschutting bij brandnetels.

     De ene kokmeeuw in ons land en gaat niet ver weg (45 km) maar blijft in ons land in de wintermaanden in een winkelcentrum in Zwolle en de andere gaat wel naar het zuiden en verblijft zelfs in Spanje om daar te overwinteren (1643 km). Toch zijn het beide vogels van dezelfde geboortegrond (eilandje).  Ook bij vogels heb je dus individuen die meer in eigen omgeving blijven en vogels die de wijde wereld intrekken. We zien dit bij meer levensvormen. Ook onder de mensen heb je “huismussen” en “globetrotters”.  De kokmeeuw echter staat bekend om zijn zwerfgedrag. Vooral tijdens koude perioden komen er veel kokmeeuwen uit de noordelijke broedgebieden (Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland) bij ons, of trekken nog verder naar het zuiden, om daar te overwinteren.

    Daar de winters van de afgelopen jaren steeds zachter zijn door de klimaatsverandering zou je denken dat wegtrekken van onze eigen broedvogels en jongen tijdens zacht winters niet of nauwelijks nodig zijn. 

    Foto © Jan de Jong.

    Kokmeeuwen broeden op stenen walbeschoeiing in het Tjeukemeer op Tsjûkepolle.

     

    Boerenzwaluwen zijn in aantocht.

     De Boerenzwaluwen zijn in aantocht! De eersten zijn al in Zuid Frankrijk gezien en de aantallen beginnen al aardig op te lopen. Naast de boerenzwaluwen vooral op Corsica ook al een sterke toename van huiszwaluwen.

    © www.trektellen.nl Kaart Frankrijk.

    De aantallen op Corsica (Trekstation Dunes de Prunete) ,met rode stip op kaart in de Middellandse Zee nemen vanaf 1 maart t/m 12 maart al flink toe.

     

    1 maart. 1 boerenzwaluw/geen huiszwaluw.

    2 maart. 3 boerenzwaluw/18 huiszwaluw.

    3 maart. 9 boerenzwaluw/12 huiszwaluw.

    4 maart. 16 boerenzwaluw/22 huiszwaluw.

    5 maart. 12 boerenzwaluw/34 huiszwaluw.

    6 maart. 7 boerenzwaluw/8 huiszwaluw.

    7 maart. 15 boerenzwaluw/52 huiszwaluw.

    8 maart. 25 boerenzwaluw/11 huiszwaluw.

    9 maart. 71 boerenzwaluw/158 huiszwaluw

    10 maart. 48 boerenzwaluw/96 huiszwaluw

    11 maart. 188 boerenzwaluw/130 huiszwaluw.

    12 maart. 215 boerenzwaluw/236 huiszwaluw.

     Door de oplopende aantallen boerenzwaluwen op Corsica (eiland) neem ik aan dat de terugkeer uit de overwintergebieden in gang is gezet

    Uit de aantallen op Corsica kunnen we opmerken dat de eerste boerenzwaluwen in aantocht zijn. Of het echter Friese vogels zijn is nog niet te zeggen. Dat moet blijken of ze straks sneller dan andere jaren terugkeren naar de broedschuren. Opvallend is dat er ook al veel huiszwaluwen aanwezig zijn op Corsica.

    © www.trektellen.nl Kaart Frankrijk.

    Trekstation Falaise de Leucate/rode stip (oostelijk Pyreneeën).

    Opvallend is dat op de trektelpost Falaise de Leucate in Zuid-Frankrijk (oostelijk Pyreneeën) veel minder boerenzwaluwen en huiszwaluwen zijn gezien dan op Corsica in dezelfde periode.

     1 maart. 1 boerenzwaluw/2 huiszwaluw.

    2 maart. 4 boerenzwaluw/1 huiszwaluw

    3 maart 0 boerenzwaluw/44 huiszwaluw

    4 maart. 4 boerenzwaluw/23 huiszwaluw

    5 maart. 1 boerenzwaluw/52 huiszwaluw

    6 maart. 11 boerenzwaluw/63 huiszwaluw

    7 maart. 4 boerenzwaluw/25 huiszwaluw

    8 maart. 8 boerenzwaluw/ 0 huiszwaluw

    9 maart. 5 boerenzwaluw/11 huiszwaluw

    10 maart. 3 boerenzwaluw/23 huiszwaluw

     

    Fenologie van de tjiftjaf verzameld.

     Op 10 maart ontving ik van Johannes Grondsma uit Gorredijk de melding dat hij die ochtend zijn eerste tjiftjaf dit jaar weer had gehoord om 8:45 uur bij het sportcentrum Kortezwaag in Gorredijk.  Uit de correspondentie bleek dat hij al sinds 1986 (!) de eerste meldingen van deze soort bijhoudt. Op mijn vraag of ie het lijstje nog heeft werd positief geantwoord en werd me dit toegezonden.Een mooie lijst van 1986-2022 met gegevens van de tjiftjaf. Reden genoeg om deze lijst eens te tonen en aan te geven hoe groot soms de spreiding in aankomst jaarlijks wel kan zijn.

     

    Tjiftjaf /Fenologie gegevens Johannes Grondsma Gorredijk

    Datum

    Soort

    Aantal

    Plaats

    Opmerkingen

    9-4-1986

    tjiftjaf

    1

    Joure

    Bij Douwe Egberts

    7-4-1987

    tjiftjaf

    1

    Joure

    bij Douwe Egberts

    25-3-1988

    tjiftjaf

    1

    Joure

    bij Douwe Egberts

    14-3-1989

    tjiftjaf

    1

    Joure

    Wildehornstersingel

    15-3-1990

    tjiftjaf

    1

    Joure

    ook 1 in Oudehaske aan Nannewijd

    20-3-1991

    tjiftjaf

    1

    Joure

    bij Douwe Egberts

    25-3-1992

    tjiftjaf

    2

    Sint Nicolaasga

    Vegelinbossen

    15-3-1993

    tjiftjaf

    3

    Sint Nicolaasga

    Vegelinbossen

    21-3-1994

    tjiftjaf

    1

    Joure

    bij Douwe Egberts

    12-3-1995

    tjiftjaf

    1

    Joure

    museumtuin

    5-4-1996

    tjiftjaf

    1

    Joure

    museumtuin

    9-3-1997

    tjiftjaf

    1

    Joure

    Heremastate

    10-3-1998

    tjiftjaf

    1

    Joure

    Overspitting

    16-3-1999

    tjiftjaf

    1

    Joure

    Overspitting 07:00 uur

    16-3-2000

    tjiftjaf

    1

    Joure

    bij Douwe Egberts

    29-3-2001

    tjiftjaf

    2

    Joure

    Vegelinsweg

    16-3-2002

    tjiftjaf

    1

    Schiermonnikoog

    Kobbeduinen

    18-3-2003

    tjiftjaf

    1

    Joure

    Jousterweg bij Douwe Egberts

    18-3-2004

    tjiftjaf

    1

    Joure

    Overspitting

    2005

    tjiftjaf

     

     

    geen gegevens

    29-3-2006

    tjiftjaf

    1

    Katlijk/Oranjewoud

    12:40 uur. Na nacht met matige ZW wind Temp.14 graden

    13-4-2007

    tjiftjaf

    1

    Joure

    in kom van Joure

    2008

    tjiftjaf

     

     

    geen gegevens

    21-3-2009

    tjiftjaf

    1

    Gorredijk

    Dwersfeart. 17:35 uur

    22-3-2010

    tjiftjaf

    1

    Leeuwarden

    Begraafplaats

    22-3-2011

    tjiftjaf

    1

    Leeuwarden

    Begraafplaats

    18-3-2012

    tjiftjaf

    1

    Gorredijk

    De Leijen. Bomen. Klaas Boersma

    6-4-2013

    tjiftjaf

    1

    De Deelen

    geen zang

    8-3-2014

    tjiftjaf

    1

    Gorredijk

    Dwersfeart. 10:00 uur

    18-3-2015

    tjiftjaf

    1

    Grou

    Oud Friesmahiem/De Warring

    23-3-2016

    tjiftjaf

    1

    Gorredijk

    Dwersfeart. Bosje

    11-3-2017

    tjiftjaf

    1

    Gorredijk

    Dwersfeart. 17:50 uur

    27-3-2018

    tjiftjaf

    1

    Gorredijk

    De Leijen 69

    9-3-2019

    tjiftjaf

    1

    Gorredijk

    Dwersfeart. 09:40 uur

    14-3-2020

    tjiftjaf

    1

    Gorredijk

    De Leijen 69

    22-3-2021

    tjiftjaf

    1

    Gorredijk

    Dwersfeart 10:05 uur

    10-3-2022

    tjiftjaf

    1

    Gorredijk

    De Leijen/sportcentrum Kortezwaag.

     

    Natuurlijk ziet en hoort de een de tjiftjaf vaak wat vroeger of later dan andere waarnemers.  Door nu jaarlijks je eigen 1e waarnemingen bij te houden krijg je een indruk wanneer je de eerste weer ziet of hoort. Uit jou lijst van vroege aankomsten kan je dan een Top 10 samenstellen. Hieronder het lijstje met de Top 10 van Johannes.

    Gemiddelde aankomst Top 10 is 11 maart (11,2).

    Top 10 1e tjiftjaf

      Meldingen Johannes Grondsma Gorredijk

    Datum

    Plaats

    1

    8-3-2014

    Gorredijk

    2

    9-3-1997

    Joure

    3

    9-3-2019

    Gorredijk

    4

    10-3-1998

    Joure

    5

    10-3-2022

    Gorredijk

    6

    11-3-2017

    Gorredijk

    7

    12-3-1995

    Joure

    8

    14-3-1989

    Joure

    9

    14-3-2020

    Gorredijk

    10

    15-3-1990

    Joure

                                                                                                                                                   Dergelijke fenologie lijstjes zullen er ongetwijfeld wel van veel meer vogelsoorten zijn onder de lezers.  Bijvoorbeeld van; fitis/ rietzanger/ kleine karekiet/ bosrietzanger/ bonte vliegenvanger/ grauwe vliegenvanger/ boerenzwaluw/ huiszwaluw/ koekoek/ visdief/ tuinfluiter/ spotvogel/ gekraagde roodstaart/ zanglijster/ blauwborst/ grasmus/ braamsluiper/ etc.

     

     Wie heeft er nog oude (aankomst) aantekeningen liggen en zou ze aan ons willen melden?

     Ik ben ontzettend benieuwd of er meer mensen aankomst lijstjes en lijstjes met 1e waarnemingen bijhouden. Ook van vlinders (citroenvlinder/ kleine vos/ atalanta/ dagpauwoog/ koolwitje/ etc.) zijn zeker de moeite waard.

     Joure, 13 maart 2022.

    Jan de Jong

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant.

    j.d.jonglc@home.nl

    0513-414788.

    14-03-2022, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broedvogels keren terug naar broedgebieden

    Nieuwsbrief 9 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    door Jan de Jong

    Ransuilen kunnen al vroeg broeden.

    Treja Snelter uit Tjerkgaast ontdekte dat er al een tijdje een ransuil bij haar woning in de bebouwde kom aanwezig was. Vorig jaar zag ze hem daar ook al vanuit de woning op die plek. Op 3 februari waren er plotseling weer twee.  Mogelijk dat deze ransuilen al teruggekeerd zijn naar de broedplek. In de dichte begroeiing van de boom kunnen ze best een oud nest van een houtduif of ekster gaan betrekken.

    Foto © Treja Snelter, Tjerkgaast.

    3-12-2022. Ransuilen keren vaak snel terug naar hun broedgebied in zachte winter.

     

    De ransuil kan bij zwakke winters soms al vanaf half maart beginnen met het leggen van de eerste eieren. Begin maart kunnen ze al wel een territoria bezetten. Zo vond ik in mijn archief een vijftal meldingen in maart van ransuilen die al bij de nesten waren en of al eieren hadden. Op 8 maart 1979 zat er in Terhorne al eentje op oud eksternest (Hans Noppert).  Op 8 april 1984 ontdekte H. Smits uit Terkaple in een natuurgebiedje van Staatsbosbeheer bij zijn woonplaats in een oud zwart kraaiennest op 2 meter hoogte in een wilg een nest met 1 jong en 1 ei. Het nest werd door mij gecontroleerd en het jong bleek 6 a 7 dagen oud te zijn.  Bij een broedduur van gemiddeld 28 dagen en legselgrootte van 2 eieren moet het 1e ei rond 10 maart al gelegd zijn. Ransuilen leggen met een tussenpose van 2 dagen een ei en het vrouwtje begint na het leggen van het eerste ei te broeden.

    Foto © Archief Jan de Jong, Joure

    4-4-2014. Broedende ransuil op een oud kraaiennest in de gemeente De Fryske Marren.

     

    De ransuil broedt steeds vaker in de bebouwde kommen van stad en dorp. Dit doen ze om zich te beschermen in de meer beschutte bebouwde kommen tegen de flink toegenomen populatie van haviken. Haviken jagen nogal eens op de ransuil. Vaak zoeken ransuilen oude zwarte kraai, ekster of houdduif nesten op in de meer dichte begroeiing. Zodra de vogels zitten te broeden vallen ze door hun nachtelijke leefwijze overdag zelden op. Tegen de avond zoeken ze vaak voedsel (muizen) en worden dan actief. Doch zodra er jongen zijn kunnen deze overdag in en de schemerig ook worden gehoord als ze bedelen om voedsel. Ik ben dan ook benieuwd of er na deze zwakke winter op meer plaatsen al ransuilen zitten te broeden.

     

    Speciale nestkast voor de boerenzwaluw. 

    De boerenzwaluw zal ook dit voorjaar wel weer vroeg terug zijn op de broedplek. De mannetjes keren dan    vaak als eersten weer naar hun oude nesten terug en bezetten dan de geschiktste broedplekken. Vaak zijn dat plekken die niet erg beschermd zijn tegen predatoren (uilen, ratten, steenmarters, sperwers, gaaien etc.). Jaren terug maakte ik eens enkele speciale nestkastjes voor boerenzwaluwen die we uitprobeerden in Terwispel. We noemden deze kastjes toen Hirundo Palace.

    Een bouwtekening is op aanvraag via email (onderaan nieuwsbrief) beschikbaar en wordt U dan toegezonden.

    Deze nestkastjes kunnen onder een brede balk worden bevestigd zodat steenmarters en ratten er niet zomaar bij kunnen. Vooral met slechte muizenjaren en langdurige periode met storm en zware regenval jagen kerkuilen ook vaak meer in de schuren en stallen op zoek naar prooien. Ze kunnen dan grote schade aanrichten in broedschuren van boerenzwaluwen als ze gemakkelijk in en uit kunnen vliegen. Vaak grijpen ze dan die nesten waar jongen en of oude vogels gemakkelijk zijn te pakken. Met het plaatsen van een speciale kast onder de steunbalken in schuren kunnen ze maar moeilijk landen en zien de kerkuilen de nesten van boven niet zitten.

    Foto © Jan de Jong, Joure

    02-7-2014. Nest met jonge boerenzwaluwen in schuur in speciale Hirundo Palace nestkast in schuur te Terwispel.

     

    Rita Delger in Bovensmilde (Drenthe) maakte gebruik van de bouwtekening en hing op 28 januari een vijftal in haar pony schuur waar elk jaar meerdere legsels groot worden. De nestkastjes zijn gemakkelijk te maken en te bevestigen en kunnen daardoor bijdragen tot een veiliger broedplek.

    Foto © Rita Delger, Bovensmilde.

    Zeven speciale Hirundo Palace nestkastjes zijn snel gemaakt.

     

    Naast het ophangen van nestkastjes kan men voor boerenzwaluwen al snel een plekje maken in schuur of stal waar de vogels hun nest kunnen maken. Soms zijn een paar langen spijkers al voldoende om een nestje van klei, modder en strootjes op te bevestigen. Ook een latje op een balk gespijkerd wordt wel al nestplek gebruikt.

    Foto © Jan de Jong, Joure

    27-7-2021. Nest van een boerenzwaluw op een plankje in de stal.

     We zijn benieuwd of boerenzwaluwen ook dit jaar weer vroeg in de stallen zullen terugkeren en of ze ook speciale nestplaatsen gaan benutten.  De eerste boerenzwaluwen zijn in februari alweer in Zuid-Frankrijk gezien. Hopelijk treffen ze dit jaar eens geen grote zand en stofstormen in Afrika en kunnen ze veilig bij Gibraltar oversteken naar Europa. Ook in januari en februari zijn er in ons land boerenzwaluwen gezien, voornamelijk in Zeeland en Noord-Holland. Mogelijk zijn dit toch weer vogels die overwinteren. 

    Waterrietzanger uit gemeente de Fryske Marren teruggemeld uit Frankrijk. 

    Op 11 augustus 2021 werden er aan de noordoever van het Tjeukemeer op Ringstation Rohel, in het Staatsbosbeheer gebied “Marswâl” twee waterrietzanger geringd samen met 33 rietzangers,  de laatste is de algemeen voorkomende soort die ook hier broedt. Waterrietzangers worden zelden in de gemeente De Fryske Marren gezien laat staan gevangen.

     Op 30 januari 2022 kregen we bericht dat 1 van de twee vogels door een vogelringer in Frankrijk is gevangen en gecontroleerd op 26 augustus 2021 bij Etang de la Mazière, Villeton, Lot-et-Garonne, Aquitaine in Frankrijk. Afstand 1032 km. Tijd 15 dagen. Gemiddeld dus 68,8 km per dag. Een snelle doortrekker dus. Dit is voor zover bekend de 4e terugmelding uit het buitenland van een geringde waterrietzanger in Friesland (1 x Duitsland, 3 x Frankrijk). Voor Friesland zijn er maar weinig gegevens voorhanden van teruggemelde waterrietzangers. Hier volgen nog drie. 

    NLA. F…644972. Op 6 augustus 1994 als eerste jaars geringd op de Zuidwaard te Makkum door Willem Bil van de Ringgroep Menork. Op 26 juli 1995 gecontroleerd en los door S. Mueller aan Galenbecker See bij Neubrandenburg in Duitsland.  Afstand 557 km. Tijd 354 dagen.

     NLA. F.213653. Op 11 augustus 1990 als eerste jaars geringd op de Zuidwaard te Makkum door Willem Bil van de Ringgroep Menork.  Op 31 augustus 1990 gecontroleerd en los door Franse ringer bij Etang de Turnvel, Finistere in Frankrijk. Afstand 894 km. Tijd 20 dagen.

     NLA. AS…32180. Op 8 augustus 2010 als volwassen vogel geringd op Vlieland. Deze vogel werd op 25 juli 2014 teruggemeld uit Polen bij Szorce.

    Foto © Jan de Jong, Joure

    11-8-2021. Een van de zeldzame waterrietzangers van Ringstation Rohel werd al na 15 dagen teruggevangen in het buitenland. 

    J. van der Veen  uit Drachten zag op 15 februari al dat de ooievaars  tussen Lippenhuizen en Beetsterzwaag weer op de nesten zaten. We zijn benieuwd of op andere plaatsen de ooievaars  terug zijn. Deels zijn het mogelijk  ooievaars die niet zijn weggetrokken(project ooievaars)  doch rond half februari kunnen ze al wel hier terug zijn uit Afrika. Mogelijk hebben de stormdagen van vorige week dat wat vertraagd.

    Foto © . J. van der Veen, Drachten.

    De ooievaar zocht vroeger vaak de grote daken van boerderijen uit om er op schoorstenen en “ûleboerd “te nestelen.

    We zijn benieuwd hoe het met de nesten en nestbomen is gegaan na de storm van vorige week. Er zijn nogal wat bomen in Friesland gesneuveld.

    Zwarte roodstaart in de winter.

     Van Keimpe Bleeker uit Oenkerk ontving ik een foto van een vrouwtje zwarte roodstaart die hij gezien had op 10 februari bij Holwerd. Normaal trekken zwarte roodstaarten toch weg schreef hij me? Ja, dat klopt. Een flink deel verlaat in augustus/september ons land en overwinterd in het westelijke deel van het Middellandse Zeegebied tot ver in Noord-Afrika. Een klein deel blijft hier waarschijnlijk in zwakke winters.  De winter waarnemingen in Friesland zijn schaars. Zal wel komen door die zachte winters van de laatste jaren dat ze nu hier nog zijn. De herkomst van de wintervogels is nog onbekend. Kan zijn dat het lokale overwinteraars zijn, doch kunnen ook vogels zijn uit meer noordelijker broedgebieden. De eersten komen zo rond begin maart al terug naar de broedplaatsen.

    Foto © Keimpe Bleeker, Oenkerk.

    10-02-2022. Een vrouwtje zwarte roodstaart overwinterd in Holwerd

     

    Meldt vroege broedgevallen, bijzonderheden en terugkeer van de eerste zangers.

     We zijn benieuwd of er dit jaar ook vroege broedgevallen door het zachte winterweer ontdekt zullen worden van merel, zanglijster, meerkoet en fuut. In Joure  zit een Turkse tortel op 16 februari al op het nest in de Midstraat (Tsjepke van der Honing). Ook boerenzwaluw, tjiftjaf en andere zangers worden vroeg verwacht. Houdt U ons op de hoogte van allerlei meldingen uit de natuur?

    Op 23 februari vonden we in huis een kleine vos vlinder op de bovenverdieping, de vlinder heeft hier kennelijk overwinterd. Tijdens een zonnige periode hebben we hem zijn vrijheid gegeven en fladderde hij rustig in de tuin op zoek naar de eerste krokussen.

    Opgemaakt 26 februari 2022.

    Jan de Jong

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant (sinds 1977).

    Email  j.d.jonglc@home.nl

    E.A. Borgerstraat 66 8501 NG Joure.

    Tel. 0513-414788

     BELANGRIJK!

     Mocht U verzekerd willen zijn van het lezen van de nieuwsbrief Vogelnieuws Leeuwarder Courant dan kunt U zich kosteloos opgeven (j.d.jonglc@home.nl) als correspondent/lezer van dit vogel en natuurnieuws uit Friesland. Regelmatig worden nieuwsbrieven verzonden. 

    Lezers die in het verleden al de Nieuwsbrief via de mail hebben ontvangen zijn automatisch al toegevoegd aan de verzendlijst.

    26-02-2022, 10:14 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-02-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenuil wordt steeds zeldzamer

    De steenuil is zeldzaam geworden in Friesland.

     Voor velen is de steenuil een onbekende uilensoort die maar weinig wordt gezien in de provincie Friesland. Kijken we naar de laatste broedvogelverspreiding in ons land van 2017-2019 (SOVON) dan is de gemeente De Fryske Marren geheel wit. Noord-Nederland stevent af op het volledig verdwijnen van de steenuil al er niks wordt gedaan aan de bescherming van zijn broedareaal. Vaak is er sprake van onbekendheid met de soort en wordt er maar weinig per gebied met geluid geïnventariseerd om te ontdekken waar de steenuilen zich bevinden. Vanaf half februari tot ver in mei kan men aan de hand van de baltsroep de aanwezige steenuil mannetjes opsporen.  Ook helpt een oproep in lokale en regionale couranten om meer aandacht te vragen voor deze voor Noord-Nederland steeds zeldzamer wordende soort te helpen bestaan.

    De broedplaatsen die er nog zijn worden soms per toeval ontdekt tijdens het afbreken of renoveren van oude gebouwen, opruimen van rommelige hoekjes en het verwijderen van oude boomsingels met holle bomen. De steenuil lijkt zich vooral uit Friesland, Groningen en het noord- en noordoosten van de provincie Drenthe terug te trekken als broedvogel.

    In Drenthe is de achteruitgang recent gestopt door het ophangen van speciale marterproof nestkasten. Zou het ophangen van deze speciale nestkasten in Friesland (en Noord-Nederland) voor de steenuil ook net zo goed werken als dat met de kerkuil het geval is? Zou best eens kunnen dat er toch te weinig (kunstmatige) nestgelegenheid aanwezig is. Of moeten we overgaan naar het uitdelen van oorkonden of vergoedingen (zoals ook bij de grutto) aan eigenaren bij het de zeldzame broed locaties die er nog zijn in Friesland?


    Hoe zien steenuilen  er eigenlijk eruit?

    Vaak wordt me deze vraag gesteld als we het over de steenuil hebben. Veel boeren, nazorgers, vogel waarnemers en correspondenten hebben de soort nog nooit gezien, laat staan gehoord tijdens de aanwezigheid in het veld. Johan de Jong van de Werkgroep Kerkuilen meldde het zo treffend in een artikel wat in maart 2003 in Geaflecht verscheen; De Steenuil is de kleinste onder onze uilen. Hij is herkenbaar aan de geringe grootte (22 cm) en de plompe gestalte. De helder citroengele ogen met de donkere pupil en de afgeplatte kop geven hem een fel en streng uiterlijk. Het verenkleed is van boven bruin met op de kop enkele witte vlekken. De onderzijde is licht gekleurd met donkere vlekken. De staart is bruin en heeft een aantal witte dwarsbanden. De vleugelspanwijdte bedraagt 55-60 cm. De Steenuil is veel minder nachtvogel dan andere uilen. Overdag zit hij vaak te zonnen en tegen de avond, wanneer het nog licht is, gaat hij al op jacht. Wanneer de uil opgewonden raakt, laat hij een blaffend "kjè - kjè - kjè - kjè " horen. De Steenuil is een vogel van het halfopen agrarische landschap met houtwallen en een korte vegetatie. Ook parkachtige landschappen en oude hoogstamvruchtbomen zijn erg geschikt voor de Steenuil. Maar ook bij boerderijen, aan de rand van dorpen en langs landwegen kan hij voorkomen, als er maar rustige hoekjes zijn, zoals oude schuren en holle bomen.

     

    Foto © Jan Houwen Steenuilen broeden graag in een wat rommelige schuren, hokken en loodsen waar ze zich overdag kunnen verstoppen.

     Het voorkomen in ons land en in de gemeente De Fryske Marren.

     Kijken we naar de meer uitgebreide gegevens uit vroegere jaren in ons land dan is daar maar weinig bekend over het voorkomen van de steenuil in de gemeente De Fryske Marren in Friesland.  Deels zal dat komen door onbekendheid denk ik. Laten we eerst eens gaan kijken wat men vroeger schreef over het voorkomen van de steenuil in ons land en wat de aantallen broedparen waren. Daarbij moet men bedenken dat het in de tijd veel minder hulpmiddelen had om de soort vast te stellen en door determinatie en inschattingsfouten grote verschillen konden ontstaan qua aantal broedparen tellingen.

    Wat zegt de literatuur.

     1897. Mr. Herman Albarda noemde in zijn Aves Neerlandicae (Naamlijst van Nederlandsche Vogels) in 1897 de steenuil al; In het gehele Rijk voorkomende. Zwerft na den broedtijd rond. Maakt haar nest somtijds in konijnenholen, wat te Lisse en bij Arnhem werd waargenomen.

     1925. Dr. G.J. van Oordt en Jan Verwey publiceerden in 1925 in Voorkomen en trek der in Nederland in het wild waargenomen vogelsoorten van de steenuil; “Vrij algemeene broed- en standvogel; op de Waddeneilanden ontbrekende; tegenwoordig ook veel in konijnenholen”.

     1942. Mr. Fr. Haverschmidt publiceerde in 1942 in zijn Faunistisch overzicht van de Nederlandsche Broedvogels; Algemene broedvogel, die op de Waddeneilanden echter nog steeds schijnt te ontbreken,wat vooral met het oog op de beschikbare nestplaatsen, in de vorm van konijnenholen, opvallend is. Vroeger broedde de steenuil waarschijnlijk op Terschelling o.a. 1879 (Van Musschenbroek).

     1970. De Commissie van de Nederlandse Avifauna publiceerde in 1970 de Avifauna van Nederland. Deze noemde de steenuil; Vrij schaarse broedvogel (250-2500 paar), standvogel.

     1977. In Vogels in Friesland, 1977, deel2 blz. 871-873 schreef Piet de Bruin voor Friesland; jaarvogel en schaarse broedvogel (5-25 broedparen). In de periode 1972 t/m 1975 werden er tijdens de broedvogel inventarisatie geen steenuilen vastgesteld in de gemeente De Fryske Marren.

     1979. R.M. Teixeira, 1979, noemt in de Atlas van de Nederlandse broedvogels; De Nederlandse broed-populatie wordt (tussen 1973-1977) geschat op 6000-8000 paar, waarvan 75-130 in Groningen en Friesland, 75-150 in Drenthe, 100-150 in Noord-Holland, 950-1050 in Overijssel en de Achterhoek, 75—125 op de Veluwe en de Gelderse Vallei,2000-2400 langs de grote rivieren, 300-500 in Midden-Nederland, 250-400 in West Nederland, 250-500 in Zeeland, 700-1050 in Noord Brabant en 1150-1450 in Limburg.

     

    Vastgestelde steenuilen in gebiedsgrenzen van de gemeente De Fryske Marren.

     De gemeente de Fryske Marren (sinds 1-1-2014- heden) heeft een oppervlakte van maar liefst 549,1 km², waarvan 351, 29 km² land en 197,81 km² water. Het heeft een openlandschap met veel meren, plassen en enkele bosgebieden bij Oudemirdum, Sint Nicolaasga en Haskerhorne. Een gevarieerd landschap waarin de steenuil goed zou passen als broedvogel. Ook in de omgeving van Heerenveen en gebieden langs de Tjonger zijn geschikte gebieden te vinden. Nu blijkt dat we elders in Friesland een sterke afname is van de steenuil hebben we onze hoop gevestigd op deze gemeenten De Fryske Marren en Heerenveen. Vooral vanuit de oost en zuidoostelijke grens met de gemeente Weststellingwerf en de provinciegrens met Drenthe zouden steenuilen gelokt kunnen worden met het ophangen van nestkasten (voor broedgelegenheid) op geschikte plaatsen.  Ook zou er naast het ophangen/plaatsen van deze speciale nestkasten een intensievere inventarisatie van het gebied (met geluidsdragers) gestart kunnen worden. Naast de hulp van veel boeren (zij zijn vroeg op en horen of zien nogal eens wat) zou men ook overdag in geschikte broedgebieden op zoek kunnen gaan naar de vogel. Ze zitten overdag nogal eens in het zonnetje te rusten in de omgeving van de broedplek.

    © Wikipedia. Gemeente  grenzen van  De Fryske Marren.

    Voor de gemeente De Fryske Marren zijn er helaas maar enkele zekere broedgevallen in het verleden vastgesteld (Haskerhorne, Doniaga/Sint Nicolaasga en mogelijk Vegelinsoord).  Tsjepke van der Honing uit Joure van de Werkgroep Kerkuilen Friesland noemde de steenuil in het jaarverslag 2005 van de Vogelwacht Joure terecht het zorgenkindje onder de uilen.


    Ik zou het erg op prijs stellenom op de lijst met waarnemingen en  broedgevallen aanvullingen te mogen ontvangen. Naast de meldingen uit de gemeente De Fryske Marren houden we ook uit de andere gemeenten bij waar de steenuilen in het verleden zijn gezien en of er ook broedgevallen of vondsten zijn geweest. Mogelijk dat er toch op veel meer plekken de soort nog aanwezig is en kunnen we mogelijk deze plaatsen nog behouden als broedgebied. Hieronder een kaartje van Friesland met aangegeven plekken (per km²) waar steenuilen in het verleden zijn gezien en of mogelijk hebben gebroed.


    Hieronder zie je de verspreiding van steenuilen in Friesland van het aantal waarnemingen wat op www.waarneming.nl is gemaakt. Het kan zijn dat U gebied of woonplaats er niet op staat omdat die niet gemeld. Graag horen we waar recent, maar ook in het verleden, steenuilen aanwezig waren/gebroed hebben/gevonden of gezien zijn.

    © www.waarneming.nl Steenuil waarnemingen in Friesland van 1900- 2021.

    Hieronder het specifieke aantal meldingen binnen de huidige gemeentegrenzen van De Fryske Marren. Daarbij valt het op dat vooral aan de provinciegrens in zuid- oost Friesland nogal wat meer waarnemingen zijn geweest.

    Tabel waarnemingen in de gemeente De Fryske Marren.

    Foto © Uit het Archief van Tsjepke van der Honing, Joure.

    Nestje met jonge steenuilen in Waverveen, foto gemaakt door boer aldaar.


    Naast de waarnemingen en broedgevallen kijken we ook naar waar er in Friesland steenuilen zijn geringd.In de overzichtsfoto hieronder staan de omgevingen aangegeven waar tussen 1911 en 2021 steenuilen zijn geringd (www.vogeltrekatlas.nl ).

    © Vogeltrekstation Wageningen.  Steenuilen geringd in Friesland tussen 1911-2021 (stand 2-2-2022).

    In Friesland zijn tussen 1911 en 2021 zeker rond de 305 steenuilen geringd.


    Opmerkelijke terugmeldingen uit Friesland.

    Ondanks dat er maar weinig steenuilen in Friesland zijn geringd zijn er toch flink wat meldingen van gecontroleerde en of gevonden vogels. Daar de vogel geen echte trekker is maar een standvogel zijn de afstanden waarover ze gezien en of gevonden zijn niet zo groot.

    NLA. 3467232. Geringd door vogelringer Willem Louwsma op 17 juni 1992 als nestjong (uit een nest met 4 jongen) te Jonkershuizen bij boer Haarsma. Dood gevonden door Harry de Vries op 10 Januari 2004 te Sint Nicolaasga. Tijd 4224 dagen. Afstand 19 km. De oudste in Friesland?

    NLA. 3413986. Geringd door Willem Louwsma op 16 juni 1988 als nestjong (uit een nest met 3 jongen) te Heidenschap. Op 23 mei 1999 gecontroleerd en weer los door J. van der Sluis uit IJlst te Jonkershuizen bij boer Haarsma. Tijd 3993 dagen. Afstand 9 km.

    NLA. 3538393. Geringd door R. Dillerop uit Schildwolde op 7 juni 2008 als nestjong te Anderen in Drenthe. Op 9 juni 2011 vogel gecontroleerd te Blesdijke aan Markerweg (Friesland) door      Ringer Ultsje Jellema uit Steggerda. Tijd 1097 dagen Afstand 50 km.

    NLA. …78306. Geringd op 20 juni 1931 in de omgeving van Franeker. Gepakt door een kat te Bierum (Groningen) op 6-1-1940. Tijd plm. 3123 dagen. Afstand plm. 92 km.  

    NLA. 3755861. Geringd op 1 juni 2013 als volwassen vogel bij Randwijk (provincie Gelderland). De vogel is daar op 17 mei 2014 nogmaals gecontroleerd en weer losgelaten. Op 8 april 2016 de vogel gecontroleerd en los bij Burgwerd. Tijd plm. 1043 dagen. Afstand plm. 134 km.

    NLA. 3629392.  Geringd op 4 juni 2007 als volwassen vogel in de omgeving van Doesburg (bij Achter-Drempt). Op 12 augustus 2010 dood gevonden op eiland Griend in Waddenzee. Tijd plm.1166 dagen. Afstand plm. 150 km.  

     NLA. 3746404. Geringd  als volwassen vrouw  op nest op 21juni 2018 te Amen door R. Dillerop uit Veenhuizen. Gecontroleerd  12 juni 2019 te Boijl door ringer Ultsje Jellema. Afstand 26, 9      km. Tijd  356 dagen.                 

    Tot zover de  aantekeningen van de steenuil. Wie vult deze aan?

    Jan de Jong

    Joure ,9 februari 2022 j.d.jonglc@home.nl 

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant (sinds 1977).

    Tel. 0513-414788

    12-02-2022, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-01-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staartmezen in de Winter.

    Staartmees zwerft in herfst en winter graag om.

     Op 20 januari melden Joke en Rinke Koopmans uit Oudemirdum me dat ze al een paar weken een groepje van 5 á 6 staartmeesjes op de voedertafel hebben. Ze vroegen zich af of het overwinteraars op doortocht of toch vroege terugkerende vogels zijn. We weten dat in herfst en winter onze “eigen” staartmezen aan het zwerven gaat en er vanuit het noorden van Europa soms flinke groepen hier proberen te overwinteren. Vooral in de wat strengere winters komen noordelijke vogels waaronder witkopstaartmees en de witkoppige staartmees hiervoor.

     Foto © Peter Boltje 

    25-04-2011. Staartmees (Europese vorm) komt op veel plaatsen in Friesland voor als broedvogel.

    In de maand januari zwerven in Friesland staartmezen om en worden dan vaak in groepjes gezien in het buitenveld en af en toe eens komen ze massaal op voedertafels af.

     Zo zijn er in januari onder anderen enkele grotere groepjes gezien op;

     01-01. 15 in Lauwersmeergebied (Jeroen Breidenbach/Merel Zweemer).

    01-01. 10 te Beetsterzwaag (Hiele Lootsma).

    05-01. 10 te Heerenveen/De Akkers (Jens Tamminga).

    12-01. 10 bij Sippefennen (Wiebe Sjoerd van der Veen).

    13-01. 10 bij de Knolle/Fochteloo (Willem Bosma).

    13-01. 10 Oranjewoud (Jens Tamminga).

    14-01. 12 Ketlikerskar (Peter Post).

    15-01. 10 Delleboersterheide (Haye Valkema).

    16-01. 10 Twijzelermieden (Joost de Bruin).

    20-01. 12 Duurswoudsterheide (Koert Scholten).

    25-01. 14+10 Wijnjewoude/Opperbuorren (Koert Scholten).

     De staartmees is in ons land een standvogel van bosrijke en parkachtige omgeving. In Nederland komt de soort in het hele land voor, maar in de open landschappen van Noord-Groningen, Friesland en Zuidwest-Nederland is de bezetting vaak dun.  Hieronder zien we dat er dit jaar in de maand januari opvallend minder waarnemingen binnen komen aan de kusstrook van de vaste wal van Friesland.

    Foto © www.waarneming.nl

    Verspreiding van staartmees waarnemingen in Friesland van 1-1-2022 t/m 26-1-2022.

    Ook in Zuid-Friesland (gemeenten De Fryske Marren/ Sûdwest Fryslân) en langs de kust van Afsluitdijk tot Lauwersmeer is vrijwel geen staartmees gemeld in de januari maand. Mocht U toch een staatmees hebben gezien in U woonplaats en staat deze niet op deze kaart dan zouden we U melding graag ontvangen.  

     Trekgegevens van ringvondsten/vangsten.

    Van in Friesland geringde staartmezen zijn 3 trekgegevens bekend geworden van vogels die in najaar en winter in Friesland zijn geringd en in Duitsland zijn teruggemeld (archief Vogeltrekstation Wageningen). 

    NLA. M…26830. Geringd 21-10-2007 als volwassen bij de Burgumermar.

                            Terug 06-06-2008 te Horumsiel in Duitsland.

                            Terug 12-10-2008 te Horumsiel in Duitsland (noordelijk van Willemshaven).

    NLA. Y…64650. Geringd 17-02-2011 als volwassen te Franeker.

                           Terug 18-04-2011 vers dood te Schortens Duitsland (oostelijk van Willemshaven).                                           

    NLA. G…02976.  Geringd 28-10-2004 als adult aan de kust bij Wijnaldum.

                            Terug 24-06-2005 levend te Ostercappeln Duitsland (noordoostelijk van Osnabrück).                                          

     Dat staartmezen ook meer uit zuidelijker streken in Friesland worden gemeld blijkt uit een melding van een geringde staartmees uit Belgie die in Friesland werd aangetroffen.

    BLB. AZ…71161. Geringd als jonge vogel op 29-10-2011 te Zele in Belgie.

                             Terug op 10-10-2012 te Laaxum.

    Terugmeldingen van geringde staartmezen in Friesland komen uit heel Nederland. Door hun omzwervingen worden ze vaak in het najaar gevangen/gecontroleerd door vogelringers. Ringvondsten komen niet vaak voor.

     Hoge leeftijden.

     De staartmees kan toch nog een respectabele leeftijd bereiken voor zo’n kleine vogel. De oudste werd zelfs 9,2 jaar geringd in Friesland (NL05) en teruggemeld uit provincie Overijssel (NL15).  Een enkele keer wordt een oude vogel vers dood aangetroffen zoals nr.7 van de Top10 lijst met oudste vogels uit ons land. Deze vogel (NLA. T…25671) geringd in Friesland werd na 6,7 jaar vers dood aangetroffen in de provincie Groningen (NL07).  De oudste vogel van Schiermonnikoog (NL12), nummer 9 van de top 10 lijst werd maar liefst 6,3 jaar en is ook op hetzelfde eiland gecontroleerd.

    Top 10 oudste vogels in Nederland (bron Vogeltrekstation Wageningen).

    Ringlocatie

    Terugmelding

    Plek

    Ringnummer

    Datum

    Plaats

    Leeftijdsklasse

    Datum

    Plaats

    Conditie

    Leeftijd (jaar)

    1

    G....64353

    17-10-2004

    NL05

    Leeftijd onbekend

    14-1-2014

    NL15

    Levend en gezond, losgelaten door ringer

    9.2

    2

    G....96447

    26-8-2007

    NL09

    Leeftijd onbekend

    27-12-2015

    NL09

    Levend en gezond, losgelaten door ringer

    8.3

    3

    M....83966

    3-10-2003

    NL14

    Leeftijd onbekend

    23-3-2011

    NL14

    Levend en gezond, losgelaten door ringer

    7.5

    4

    AAY....047

    30-9-2012

    NL07

    Leeftijd onbekend

    20-10-2019

    NL07

    Levend en gezond, losgelaten door ringer

    7.1

    5

    S....58862

    17-10-1964

    NL19

    Leeftijd onbekend

    24-10-1971

    NL19

    Levend en gezond, losgelaten door ringer

    7

    6

    T....07446

    6-3-1999

    NL14

    Volwassen

    22-1-2006

    NL14

    Levend en gezond, losgelaten door ringer

    6.9

    7

    T....25671

    4-10-1998

    NL05

    Leeftijd onbekend

    15-6-2005

    NL07

    Vers dood, maximaal een week

    6.7

    8

    G....96144

    30-10-2006

    NL09

    Leeftijd onbekend

    27-2-2013

    NL09

    Levend en gezond, losgelaten door ringer

    6.3

    9

    M....71400

    1-8-1998

    NL12

    Volwassen

    15-11-2004

    NL12

    Levend en gezond, losgelaten door ringer

    6.3

    10

    G....48606

    24-10-2004

    NL15

    Leeftijd onbekend

    24-1-2011

    NL15

    Levend en gezond, losgelaten door ringer

    6.3

    Bron; www.vogeltrekatlas.nl

     Staartmezen zwerven graag om en worden dan op allerlei plekken gezien. Vaak in groepjes, soms hangend aan vetbollen in tuinen, soms in gezelschap van groepjes pimpelmees of koolmees. Mocht U deze winter groepjes hebben gezien laat het ons dan weten. 

    Opgemaakt 29 januari 2022. 

    Jan de Jong

    Email  j.d.jonglc@home.nl

    E.A. Borgerstraat 66 8501 NG Joure.

    Tel. 0513-414788

     

    29-01-2022, 08:36 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 29/04-05/05 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!