(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    22-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EXIT YALDING
    iii

    EXIT YALDING

    Van Howard Stringer vernam ik dat Yalding Organic Gardens niet meer geopend wordt. Ik ben er tal van keren geweest met groepen, telkens met een smakelijke biolunch en gegidste rondleidingen. Het was steeds moeilijk om de mensen terug naar de bus te krijgen. Men wou er altijd nog wat blijven.

    Yalding bij Maidstone was de tweede tuin van Garden Organic, zelf gevestigd in Midden Engeland te Ryton-on-Dunsmore bij Coventry.

    We bezochten Yalding een laatste maal op 23 september vorig jaar. Die stond weer op het programma voor de tweedaagse van 13-14 september dit jaar: Wisley Gardens - Canterbury-Brogdale - en nu als vervanging Sissinghurst.

    Hieronder een gedeelte uit het verslag van Jan Vannoppen, directeur van de Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren vzw. (Seizoenen  1/2008  p. 8-9  )

    “Gezien het tijdsverschil konden wij bij de aankomst in Yalding al meteen aan tafel, voor een overheerlijk ecologisch middagmaal. Maar we keken toch vol ongeduld uit naar de rondleiding: een boeiende tocht door de tijd.         Yalding Gardens toont namelijk veertien aparte tuinen uit verschillende periodes, van de 13 de eeuwse apothekerstuin tot de ‘moderne’ ecotuin. Tof om ideeën op te doen. De met geurige kruiden beplante zitbedden uit de middeleeuwse tuin zijn uiterest geschikt om te verpozen en te minnekozen.  Bij de cottager’s garden van begin 19 de eeeuw vertelde de gids over William Cobbett, die in zijn boek Cottage Economy (1821) stelde dat een plattelandsfamilie zo goed als zelfvoorzienend kan leven op een kwart acre (10 are). De  m’as-tu-vu-stijl van de Victoriaanse tuin, met opvallende exotische bloempartijen en veel ornamenten, deed me onwillekeurig denken aan de kakafonie van attributen die je in sommige Vlaamse tuintjes ziet. Toen en nu geldt trop is te veel!                                                                                       Ook in de 20sts eeuw was de tuin een afspiegeling van de samenleving. In WO II was er bijvoorbeeld de ‘dig for Victory-campagne’, een grootschalige promotie van allotments of volkstuintjes, relevant in de strijd tegen de schaarste. We leerden ook hoe in de oorlog DDT een snelle opmars kende als wondermiddel om luizen- notoire tyfusdragers- en malariamuggen te bestrijden. En hoe het gif na de oorlog op grote schaal gepromoot werd bij boer en tuinder met strijdvaardige advertenties in de stijl van ‘Dit is de atoombom onder de insecticiden’. Dan liever de harmonie van de Gertrud Jekyll-borders, of het knusse van de kindertuin waar alles op miniformaat is.                               Tot zover de beschrijving van Yalding, een van de toontuinen van Garden Organic, onze zusterorganisatie in het Verenigd Koningrijk: ouder en veel groter dan Velt (toch 12.000 leden), met veel ideeën en projecten. We kunnen er van leren, maar liefst geen copy-paste, want Vlaanderen is Engeland niet. Hier en daar hoorde ik de verzuchting: “Mocht Velt ook zo’n toontuin hebben...”  Maar zelfs voor een grote organisatie als Garden Organic is de kost hoog. In de coulissen hoorde ik de gids klagen dat nu ook de laatste betaalde tuinman is overgeplaatst naar Ryton, de grootste tuin van Garden Organic.”Nu moet alles gedaan worden door vrijwilligers?” zuchtte hij. En ik dacht aan de vele Velt-vrijwilligers die in Vlaanderen en in Nederland helpen om tuinen in stand te houden, zoals de Dodoenstuin in Schilde, de groententuinen bij Comité  Jean Pain vzw te Londerzeel, en in Nederland de Natuurtuin ’t Loo in Bergeijk en de Velttuin in Gemert. "  


    22-03-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    19-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madeliefjes

    Madeliefjes

    Ik zag Aleide midden tussen de madeliefjes. Haar witte sokken harmonieerden wonderbaar met de madeliefjes. Direct het fototoestel gehaald!

    De madeliefjes waren sier - en eetingrediënten voor de rauwkostschotel met o.a. gekiemde tarwe en kiemen van luzerne of alfalfa. De groene bladeren zijn Roomse kervel. Verder zelf ingezuurde groenten.

    Smakelijk en gezond.





    19-03-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    16-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vergeten kas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    De vergeten Kas
    Na de avond van Aleide over haar projecten in Kameroen in het Koetshuis, was ik de kas met de drankinkomsten vergeten.  Maar geen nood.
    's Anderendaags was er het wereldetentje van Spirit met serieus volk o.a het gezin van Bert Anciaux.
    Hierbij de overhandiging van de vergeten kas door Lionel Vandenberghe.

    16-03-2008, 17:39 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Mollenhoeve

    De Mollenhoeve

    Vorig jaar verscheen die in ‘Man bijt Hond’.

    Mijn overbuur Gommarus Roelants, 78 jaar, is een algemeen bekende dorpsfiguur: “De Marus”. De ettelijke ha gronden aan de andere kant van de Lage Weg heeft hij allemaal in eigendom.

    In ‘De Mollenhoeve’ heeft hij regelmatig bezoek bij een witteke of een pint.

    Vorig jaar heeft hij wat fruit bij aangeplant. Gisteren was een geschikt moment om  bij te snoeien.

    Zijn grond is duidelijk verbeterd door afzetting van leem door de Schijn, aangevoerd van zijn ontstaan in Malle.

    Ooit heb ik geconstateerd dat zijn aardappelen onberoerd bleven, terwijl deze van mij serieus geraakt waren door lentenachtvorst.







    16-03-2008, 12:44 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Singing in the Rain

    Singing in the Rain

    Toen we om 0 u 45 het Koetshuis in het kasteelpark van Halle verlieten waren 2 roodborsten tegen elkander op aan het zingen. Er was veel verlichting en intussen was het stilletjes gaan regenen. Trouwens vannacht is er een heel pak water gevallen.

    Mij was de nachtelijke zang bekend van nachtegalen, die ik vroeger elk jaar hoorde in de omgeving en nu al jaren niet meer. Van roodborstjes wist ik dit niet. Was het vanwege de overvloedige verlichting en dat de vogels op dit ogenblik elk een eigen territorium claimden?

    De natuur komt volop tot leven. Gisteren (15/3) hoorde ik voor ’t eerst dit jaar de tjiftjaf zijn naam zingen van ’s morgens tot ’s avonds. Vanmorgen de eerste zang van de vink opgemerkt.

    Alles begint er al veel groener uit te zien.

    Zwellende botten van de Kempische pruim

    Japanse kwee







    16-03-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    12-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reus geveld

    Reus geveld

    Toen we de boerderij hier in 1962 kochten, plantte ik dat voorjaar nog populieren van het ras Gelrica.

    Al een viertal jaar had ik de vergunning om er een drietal te rooien. Nr 1 leverde geen problemen op om te vellen. Dat is al lang gebeurd.

    Van nummer 2 was ik niet zo zeker. Vorige winter had ik de boom al wat ingezaagd. Groot was mijn verrassing toen de boom kompleet afknakte tijdens de voorjaarsstorm. Toen waren er windstoten van 100 km. De boom was binnenin aan het afsterven. Aan de buitenkant had ik niets gemerkt. Ik mat de lengte van de boom: 32 m.

    Aldus was die gevaarlijke klus moeiteloos geklaard.

    Nu bleef enkel nummer 3. Deze boom, de dikste, had zijn dikste spil naar de westkant. De helling naar het oosten  leek mij eerder gering. De kans dat hij naar het noorden zou draaien en aldus op het woonhuis zou terechtkomen kon ik niet uitsluiten. Er zou best met spankabel en tire-fort gewerkt worden. Maar dat betekent volk mobiliseren en zoon Peter heeft het uiterst druk met een verbouwing.

    Maar de natuur kan een handje helpen had ik vorig jaar gezien.

    De felle wind van gisteren kwam te veel uit het zuiden, maar vandaag was het flinke westenwind.

    De nieuwe ketting erop gelegd en beginnen zagen. Eerst een diepe inkeping aan de oostkant en dan systematisch verder gewerkt. Ik was er direct gerust in toen ik merkte dat de zaagsnede aan de westkant begon open te trekken. Dieper ingezaagd. Er was op dat ogenblik weinig wind, maar na een tijdje stak die weer op. Nog een ietsje bijzagen, zover als ik kon met het 50 cm zaagblad. Nog iets meer gekraak. De volgende windstoot deed de rest, terwijl wij toekeken. De boom viel precies in de gewenste richting. Pas kwart voor 11. Ik was nog niet eens een uur bezig.











    12-03-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rassen van Mechelse Pomologen in Tivoli
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rassen van Mechelse Pomologen in Tivoli

    of Mechelen koestert zijn cultuurschatten

    Dank aan Louis Hoegaerts voor het bezorgen van de lijst van verwezenlijkingen van de Mechelse pomologen voor de toekomst behouden in het Tivoli park. Veruit de meesten werden gecreëerd door majoor Esperen.

    In de 19 de eeuw behoorden we tot de wereldtop wat betreft het telen van nieuwe rassen. Peren waren toen onbetwistbaar vrucht nummer één.

    Ik verwijs naar de pomologie van Joseph Theyskens . Zie op 24/1, 27/01, 01/02 en 07/02.

    Pomoloog Esperen :

    Alexander Bivort 1848

    Beurré Bretonneau 1846

    Bergamotte Esperen 1830

    Bon Gustave 1847

    Calebasse d´Ete 1844

    Charlotte de Brouwere 1835

    Emile d´Heist 1847

    Fondante de Malines 1843

    Fondante de Noël 1842

    Josephine de Malines 1830

    La Juive 1846

    Passe Colmar Musque 1845

    Seigneur Esperen 1827

    Soldat Laboureur 1820

    Suzette de Bavay 1843

    Vineuse Esperen 1840

    Pruim R CL de Bavay 1843

    Pruim Drap d´Or 1845

    Kers Big. d´Esperen 1845

    Pomoloog les demoiselles Knoop met de peer Des Deux Soeurs

    Pomoloog Louis Berckmans met Alfons Karr 1849,Beurré de Wetteren 1846

    Pomoloog de Coloma Urbanist 1800 

     

    11-03-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    10-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een dag met ART FAN

    Een dag met ART FAN

    Een vereniging van ZOERSEL waar kunst en cultuur mensen samenbrengt

    We brachten eerst een bezoek aan de Wintertuin van de Ursulinen te Onze-Lieve-Vrouw-Waver, erkend als Werelderfgoed. De innemende, zeer onderlegde zuster Amanda was onze gids.

    We werden ontvangen in de Sint Ursulazaal, die al direct grote indruk maakt. We vernemen dat het om een gans complex gaat met als hoogtepunt de in 1900 gebouwde fenomenale wintertuin in art nouveau stijl.

    Zo’n overweldigende schoonheid had ik niet verwacht. Zo’n kleurig schouwspel, ondanks het overtrokken weer. Sierlijk ijzerwerk en kleurig glas zijn de hoofdmaterialen van het tongewelf. Onze aandacht gaat direct naar de enig mooi uitgewerkte halfroosvensters. Aan de oostkant badend in het licht. Het andere aan de westkant gedempt in maanlicht, met zwevende uil. Dan het glazen tongewelf met onderaan bloemen van Oost-Indische kers. Onder het roostervenster aan de oostkant een vijftal helder oplichtende glasramen (art deco stijl) in tere groenkleuren.

    Maar er zijn nog zoveel meer mooie dingen.

    Andere bijzondere onderdelen van het patrimonium zijn de omringende gaanderij met taferelen van Belgische provincies en steden, de Alpenzaal, de feestrefter met vele fruittaferelen, de eretrap, het oratorium, het museum, de pianogalerij...

    Een bezoek is een overweldigende ervaring!

    Voor info en beeldmateriaal, voer bij Google in: Wintertuin Onze-Lieve-Vrouw-Waver  Op www.begiumview... staan de beste foto’s. 

    Vandaar ging het naar Brussel. Antiek kraampjes rond De Grote Zavel, het Vossenplein, een cafétje of eetgelegenheid. De motregen maakte flaneren wel iets minder aantrekkelijk.

    Het hoogtepunt van de namiddag was de zeer gesmaakte rondleiding door de retrospectieve van Pierre Alechinsky met de hem eigen instinctieve vormen - en kleurenexpressie, in het Paleis voor Schone Kunsten.

    10-03-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    08-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Effectieve Micro-organismen

    Effectieve Micro-organismen

    Vandaag hield VELT vzw (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) een studiedag over mogelijke effecten van Effectieve Micro-organismen (E.M.) op biologische bodems (minimaal reeds 3 jaar biologische teelt) en bij de bereiding van compost.

    E.M. stammen uit Japan.

    Het onderzoek gebeurde aan de Universiteit van Wageningen. De medewerkers kwamen de wetenschappelijke proefopzet en de conclusies toelichten.

    In een biologische bodem zitten zeer veel levende wezens, soms microscopisch klein, die samen zorgen voor een gezond gewas. Destijds hoorde ik Alwin Seifert van ‘Das Paradies’ te Remagen aan de Rijn spreken van: “Meine Millionen Mitarbeiter”.

    De conclusie die ik heb menen te vernemen is dat E.M. niet veel meer kunnen bijbrengen aan het ziektewerend vermogen van een reeds rijke biologische bodem, behalve een specifiek onderdrukkend effect op Rhizoctonia solani, die schadelijk zijn bij jonge worteltjes.

    De vertegenwoordiger van Agriton, dat de E.M. verdeelt, gaf later voorbeelden hoe E.M. op de duur niet-biologische bodems wel verbetert en bv broei voorkomt  bij gewassen die ingekuild zullen worden.

    Het rapport wordt kortelings op de webstek van Velt gezet: http://www.velt.be

    08-03-2008, 19:33 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    07-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Trommel

    Nieuwe Trommel

    Vanmorgen, iets na zeven werd ik gewekt door het zinderend getokkel van de Grote Bonte Specht op zijn nieuw speeltje. Ik zag het hem gisteren eenmaal uitproberen.

    Deze trommel is de afdekplaat van de grote thermometer die ik kreeg van de collega’s bij mijn pensionnering, nu bijna 13 jaar geleden. Daar een dergelijke thermometer toch altijd iets te veel in de grond zakt, beinvloedt die temperatuur te veel het geheel.

    De mezenbollen lopen op hun eind en straks stopt de wintervoeding. Vandaag waren er nochtans een drietal nieuwe klanten: sijsjes!







    07-03-2008, 00:24 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    05-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.President Van Dievoet trotseert de Vorst

    President Van Dievoet trotseert de Vorst

    Vannacht heeft het nog eens flink gevroren. Niet interessant voor de laatst bloeiende kerspruimen. Mijn allerlaatste ras begint nu te bloeien.

    Ik deed een ontdekking toen ik de President Van Dievoet, alias Cabarette ging snoeien. Aan de voet van de boom vond ik een gave en vaste vrucht, die al de vriestemperaturen (zeker -10° C en aan de grond nog kouder!) van de voorbije winter getrotseerd heeft.

    Een kennis die vandaag langs kwam, was opgetogen over de lekkere smaak en de houdbaarheid van dit oude ras. Ik gaf hem een paar enten mee.

    Op de foto van de vrucht zie je een klein schurftplekje.





    05-03-2008, 23:31 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    03-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NBS- Mechelen en de Fruithaag

    NBS- Mechelen en de Fruithaag

    Vorige zaterdag hield de afdeling Mechelen van de Nationale Boomgaardenstichting een zeer geslaagde activiteit rond het aanplanten van een fruithaag. Ik schat een zestigtal aanwezigen, meestal 30-40tigers, die op hun kleinere bouwplek eigen fruit willen kweken.  Vroeger had de NBS enkel oog voor hoogstammen; maar de realiteit wijst op de noodzaak van voor de meeste mensen beter aangepaste, lage kweekvormen.

    Je hebt enkel een strook grond van een goede meter breed nodig en liefst enkele meters lang. Om de meter kan je een boom van liefst een ander ras planten. Om wille van de bestuiving zet je de appels en de peren bij elkaar. Heb je nog plaats voor een tweede rij, dan dienen de rijen minstens 2 tot 3 m van elkaar te staan.

    De beste belichting verkrijg je wanneer de rijen op een noord-zuid lijn staan.

    Ook hier vertrek je met liefst eenjarig materiaal. Met oudere bomen dient al veel overtollig hout weggeknipt te worden. De onderste takken beginnen pas niet lager dan 70 cm.

    Heb je een eenjarige, goed gegroeide tak, dan knip je deze iets boven de 70 cm op een goed gericht oog. De twee ogen eronder wrijf je weg. De zijtakken die onder uitgewreven ogen uitschieten (iets boven de 70 cm) staan dan iets meer horizontaal ingeplant.

    Iemand zei mij achteraf dat je met peren wel voorzichtig moet zijn. Best wachten tot februari als de kans op zware vorsrt voorbij is, want anders kan het bovenste oog bij zware vorst nog verloren gaan.

    Aan de westkant houdt een stevige paal het boompje op zijn plaats.

    Om woelmuizen, die soms de onderste bast helemaal wegknagen, te slim af te zijn kan je in een draadkorf planten.

    Voor onze minder groeikrachtige zandgronden dient de onderstam minstens een M26 of zelfs een MM 106 te zijn.

    De plantstrook moet al de tijd onbegroeid te blijven om wortelconcurentie te vermijden.

    Eddy Vets, de voorzitter, die de uiteenzetting hield, benadrukte dat alles volgens de ecologische regels dient te gebeuren. Geen scheikundige bemesting, noch herbicides of pesticides. Hij heeft het vooral voor een straffe bemesting met natuurlijke mest, maar niet tot tegen de stam. Met een MM 106 vooral dien je op te passen omdat deze onderstam vatbaar is voor stambasisrot. Met  natuurlijke mest kan je (haast) niet overdrijven. De plant haalt er voeding uit die  ze nodig heeft.

    Eddy heeft het minder voor compost. Als je die zelf maakt geen bezwaar, maar tegen compost van containerparken heeft hij bezwaren.

    NBS Mechelen zal nog vervolgcursussen inrichten over hoe je de fruithaag verder kunt onderhouden.

    http://users.pandora.be/nbs.mechelen

     

     

    03-03-2008, 01:11 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.René Debrouwere en de perenrassen van de Mechelse Pomologen

    René Debrouwere en de perenrassen van de Mechelse Pomologen

    Vorige zaterdag had ik het genoegen enkele fruitkennissen uit het Mechelse te ontmoeten.

    René Debrouwere, 82 is de specialist leifruit. Hij toonde mij trots de aanplant van 14 rassen van de befaamde Mechelse pomologen tegen de zuidermuur van een gebouw in het Tivolipark.

    Charlotte De Brouwer, een minder bekend ras (1835) van majoor Esperen gaf hij als naamgenote, plaats nr1!

    Hij heeft de rassen geënt op zaailingonderstam, want de groeikracht van de zandbodem in het park is maar gering. Daarbij heeft de groeiplaats tegen een muur ook beperkingen voor de wortels. Vandaar de keuze voor een sterke onderstam.

    Bij leifruit bestaat de kunst erin de frametakken op gelijke hoogte te laten ontspringen. Bij de Charlotte De Brouwer was dit prachtig gelukt. De bedoeling is nu de boom in de vorm van een dubbele U te telen.

    Hij toonde een ander ras waarbij het moeilijk bleek de basistakken op gelijke hoogte te laten ontspringen. De ingrepen die je dan moet doen is een zaak voor specialisten ter zake en laat ik aan hen over.

    Een ander verhaal vond ik interessanter.

    René kwam bij Eddie Vets. Eddie had dure enten besteld in Brogdale , £10 (tien Engelse ponden ) per stuk. Entspecialist Louis Millis (foto) had de enting verzorgd en de nieuwe veredelingen werden uitgeplant, goed voorzien van mest als afdekking. Hierin werd Oost-Indische kers gezaaid, een prachtige bloemenborder. De afgestorven ranken zorgden voor een bijkomende winterafdekking. In het volgende voorjaar bleek dat de woelmuizen een ware ravage hadden aangericht: praktisch van alle zeventig rassen was de schors weggevreten. René maakte hem attent op de muisvriendelijke afdekking.

    Oost-Indische kers bleek anders bij proeven interessant om blad – en bloedluisaantasting van boompjes te verminderen of zelfs tegen te gaan. De resten dus best in het najaar verwijderen bij pitfruit (appel en peer). Bij steenfruit (pruim, kers en perzik) lijkt woelmuizenvraat veel minder te vrezen (foto).

    René heeft een remedie om toch de woelmuizen weg te houden: plant narcissen, paasbloemen, doch doe dit met handschoenen. Dit leert men op de tuinbouwscholen, want het zijn giftige planten en ze veroorzaken anders een allergische jeuk, vernam ik van een tuinbouwleraar.

    Terwijl enkelen de leiboompjes verder keurden, had ik een zeer interessante babbel met Louis Hoegaerts (foto). Vorig jaar ging hij als hoofdtuinier voor de parkverzorging met pensioen. Hij heeft een passie voor fruit en is er als vakman zeer bedreven in. Ik bewonder die praktische kennis.                     Ik heb mij al lang verzoend met mijn gebrek aan opleiding ter zake. Ook als je veel van die deskundigheid ontbeert, schenkt de natuur u toch veel vruchten.

    Je hebt het genoegen op den duur, beetje bij beetje, veel bij te leren.













    03-03-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 ste Trappistentocht

    25 ste Trappistentocht

    Op ‘ Zingen aan Tafel’, ingericht door het jumelagecomité van de gemeente vroeg Jef Joosten, de voorzitter van het comité of we de knappe foto gezien hadden op de voorpagina van ‘Het Stapperke’ van de 3 gebroers Van Hasselt op de Glüweinstand in onze schuur tijdens de ‘Driekoningentocht’.                                                 Zijn lange tafel van het ‘Laubachcomité’, waar hij ook voorzitter van is, viel op door de grootste uitbundigheid.

    Jef herinnerde ons aan de wandeling in de Trappistenbossen van de komende zondag. We zijn al een aantal jaren lid van ‘De Natuurvrienden’, de grote wandelclub van Zoersel met 600 leden, waarvan Jef stichtend voorzitter is, maar het was er nog nooit van gekomen mee te wandelen. Een activiteit van 2 dagen later kan je nog onthouden en het was eindelijk een geschikt moment. “We waren beter met de fiets gekomen zei Aleide.” Maar het zou moeilijk geweest zijn, want mijn fiets staat al een hele tijd met platte band.

    In de wijde omgeving van de Gemeenteschool St Antonius was er nog nauwelijks parking te vinden, formidabel veel volk en een uitgebreide ontvangstploeg.

    Al dadelijk hadden we een blij weerzien met Raymond De Leeuw uit Everberg. Halverwege de jaren zeventig leerden we hem kennen als initiatiefnemer voor Velt Midden-Brabant. Hij bleek nu een gepassionneerd stapper. Een 10-12 jaren terug was hij hier nog eens geweest. Kort na ons vertrek stak hij ons al voorbij, alhoewel we goed doorstapten achter 3 jonge moeders met een paar bengels.

    Op een wandeling charmeert mij de zang der vogels. Bij het begin van de tocht slechts eenmaal een mussenkreet gehoord, daarop de geeuw van een groenvink, regelmatig het gezang van koolmezen, eenmaal zwarte mees, bewoner van het dennenbos. Mij betovert de klaterenende waterval van het gezang van de roodborst, het fijne stemmetje van de sluipende heggemus. Een verrukking zijn de heldere zangstrofen van de sinds een week met zingen gestarte zanglijster.

    Als je midden de bossen wandelt krijg je het opvallend warmer. We wandelden een eind babbelend in het gezelschap van dorpsgenoten uit Sint Antonius. Onze wegen scheidden waar wij een korter traject insloegen. Terug in Sint Antonius wandelden we door het zeer uitgebreide complex grote paviljoenen van Bethanië (Psychiatrie). We bewonderden de schoonheid van het vroegere klooster- materniteit, waar ons Veerle, nu verzeild als specialiste in Canada, geboren werd.

    Het grote pand in een soort art-deco stijl, aangekocht door de gemeente, wordt volop gerenoveerd als toekomstig, nieuw gemeentehuis met plaats voor talloze gemeentediensten die nu overal verspreid liggen.

    Na 2,5 u ononderbroken stappen voelde Aleide het in haar benen. Het effect van de 3 maanden training in het hoge Noorden van Kameroen, waar ze 3 maanden was voor haar projecten, bleek na anderhalve maand thuis al te verminderen. “Ik zou er deugd van hebben vooraleer naar Afrika te gaan wat meer mee te stappen”. Van de gelegenheid maak ik gebruik om u uit te nodigen op de 2 de zaterdag van juli, de 12 de, voor het 7de Groot Afrikaans Tuinfeest in onze tuin te Halle –Zoersel.

    Zelf voelde ik het meer in mijn knieën. In mijn jeugd was er het vele op je knieën zitten, in de kerk en op school als straf. Dat knieënzitten doe ik nog steeds veel gedurende de werkzaamheden in de tuin. Mijn ervaringen hierrond kunt u lezen op mijn blog op het steeds meer gekende Seniorennet. http://blog.seniorennet.be/fruit

     

    03-03-2008, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    01-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teelt aan draden, iets over mijn ervaringen


    Teelt aan draden, iets over mijn ervaringen

                                                                       

    Bedankt Karel voor de feedback.

                               :

    Zelf heb ik ook bessen aan draad, vooral rode maar ook stekelbessen. Het is mij nog nooit gelukt in 15 jaar om een stekelbes tot 1,80 m te laten opgroeien. Ze vertikken het gewoon, en schieten liever onderaan uit, ook uit de wortel. Daar is niet tegenop te snoeien. Met de rode bessen Jonkheer van Tets en Rotet lukt het me wel. Stanza lukte ook amper.

    Als kruisbes aan draad heb ik op dit moment nog Rochus en een zeer vroege gele, een oud ras. Met name de Rochus ziet er op dit moment uit als een gewone struik, en ik laat het maar zo, want hij doet het zeer goed. Ook met de bekende rassen Whitesmith en Achilles is het mij in het verleden niet gelukt. Ik houd de bodem onbegroeid door er gemaaid gras uit te spreiden. Dat geeft bij sommige struiken een goede groei, maar ik blijf het raar vinden dat die groei bij stekelbessen niet de hoogte in wil. Ik heb nog een stuk of vijf andere kruisbessen, maar ook die teel ik noodgedwongen tegenwoordig maar weer als struik. Zelfs met de witte bes Albatros heb ik een verticaal groeiprobleem.

    Verder is teelt aan draad prima, ik ervaar dat er veel mooiere trossen bessen aanhangen en zelfs heb ik bemerkt dat de merels alleen klassieke struiken leegeten, ze hebben volgens mij een hekel aan het doorzichtig gewas aan de draad, ze sluipen liever langs de onderkant een gewone bessenstruik in. Overigens heb ik tegenwoordig een draad of vier, dan kan ik korte scheuten beter aanbinden, en ook de Taybes die in de rij staat kan dan gemakkelijk worden aangebonden. Bovendien doe ik bovenop de palen een plat stuk hout, waaraan ik dan 2 draden bevestig. Hierover kan dan eventueel gemakkelijk een net hangen, plasticfolie tegen de regen zou ook kunnen. Vanwege de Taybes is het wel lastig werken met losse netten, ze haperen te veel in de Taybes, of ze groeien er doorheen.

     

    Het is al 3 jaar terug dat mijn kleinfruit aan hagen nodig diende verplant te worden voor de aanleg van de aardgaspijp. Ik moet in mijn herinneringen spitten en dat wordt moeilijker op mijn leeftijd.

    Met de rode en witte bessen was er over het algemeen geen probleem om ze tot 1,80 m te krijgen. Met zwakke groeiers was dit wel moeilijker. Je vernoemt Albatros en dat is inderdaad een zwakkere groeier.

    Sommige kruisbessen als de Hinnonmaki’s, Captivator en nog een paar andere geraakten niet tot boven.

    Met Rochus zou er normaal geen probleem mogen zijn. Ook Achilles groeide bij mij uitstekend.

    De heraanplant moet nu nog gebeuren. Eerst was het te nat. Anderzijds heeft de werkploeg van de NBS blijkbaar nog dringender werk.

    Het probleem zal nu zijn de intussen als struik ontwikkelde struiken terug in haagvorm te krijgen. Ik betwijfel of dit nog kan lukken. De struiken zullen zeker uit elkaar moeten worden getrokken en geknipt. Met een uitgestoelde wortelkluit is er zeker geen beginnen aan. Daarom denk ik de struiken nu voldoende ver uit elkaar te zetten en in de tussenruimte een enkele, afgescheurde, bewortelde tak te zetten; eventueel een stek, om opnieuw te kunnen beginnen. Als je stekt worden de ogen die in de grond komen, uitgewreven om overtollige takvorming zoveel mogelijk te vermijden.

    Voor haagvorm dien je te vertrekken van jong plantsoen om op korte tijd, hoogstens 2 jaar, tot aan de bovenste draad te geraken. Zoals reeds gezegd dient er voor gezorgd te worden dat de topscheut steeds vertikaal groeit.

    01-03-2008, 20:44 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nachtvlinders

     

     

    Nachtvlinders

     

    Ik kreeg volgend antwoord van Wim Veraghtert, de eminente natuurkenner van Natuurpunt Malle-Zoersel.

    De onderste foto toont duidelijk de Grote voorjaarsspanner - Agriopis marginaria.

    De bovenste foto is een beetje overbelicht, de tekening op de vleugels van de vlinder is niet echt duidelijk. Kan dezelfde zijn, maar ik kan zo de Kleine voorjaarsspanner niet uitsluiten.

     

    Als je Agriopis marginaria invoert bij Google kom je een heleboel interessante zaken te weet.

     

    Ik heb er A van Frankenhuyzen Schadelijke en nuttige insekten en mijten in fruitgewassen  1988 bijgehaald.

    “Voorjaarsuilen kunnen vooralpleksgewijs (nl in de buurt van windschermen van els of populier) schade aanrichten. Het is echter nimmer te voorspellen of voorjaarsuilen een plaag zullen worden. Zij kunnen even goed aan de windschermen de voorkeur geven.”

    De grote boosdoeners bij mij zijn de rupsjes van de Kleine Wintervlinder. Wat ik denk de spansrups van een voorjaarsuil te zijn heb ik maar een enkele keer opgemerkt.

    01-03-2008, 09:38 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    27-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welke Nachtvlinder ?

    Welke Nachtvlinder ?

    Om 21u30 op 27 februari, na een zonnige dag en 10° zitten er maar eventjes 8 gelijke nachtvlinders plus nog een kleinere op het bureelraam.

    Om welke soort zou het gaan?





    27-02-2008, 21:46 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel Fruit op een kleine Ruimte voor de (Sier)Tuin

    Ik plaatste volgende tekst in de mailgroep Tuinieren

    Veel Fruit op een kleine Ruimte voor de (Sier)Tuin

    Vorige week was ik bij Marc Geens  http://www.proeftuin.info

    Er kwam een mevrouw die 8 m had om stekelbessen te planten. Marc liet haar de keuze tussen struik - of haagsysteem. Het haagsysteem met om de halve meter een ras sprak haar 't meest aan. Voor de zeer sterk groeiende Worcesterbes en verwanten raadde Marc een plantruimte van 1 m aan met 2 takken, waartussen 50 cm. Aldus kan de mevrouw een mooie variatie van opeenvolgend rijpende vruchten telen.

    Je kan de stekelbessen ook mengen met rode en witte bessen.

    Hoe ga je te werk?

    Plaats om de 4-5 m een paal. Ertussen worden 2 draden gespannen: op 60 cm en op 1,70 m hoogte. Met binddraad wordt een bamboestok van 1,50m aan de bovenste draad vastgebonden. Hij steekt er nog een 15 tal cm bovenuit. De stok steekt samen met de opgaande tak in dezelfde binder aan de onderste draad, waarmee ook de opgaande tak een eerste maal wordt vastgezet. De stok steekt er 10 tal cm door of al naar gelang de lengte van de bamboestok. Daar de stok niet in de grond steekt blijft hij meegaan. In de grond zou hij na een paar jaar gerot zijn. De opgaande tak wordt er tegenaan gebonden om volledig vertikaal te groeien.Dat vertikaal groeien is een belangrijke factor. Af en toe controleren. Het is de bedoeling dat de tak zo vlug mogelijk tot ongeveer 1,80m groeit.

    Zie foto’s op 25 jan   http://blog.seniorennet.be/fruit

    De planten staan op 50 cm van elkaar. Vroeger kweekte ik per 2 of zelfs 3 takken. Nu blijft het één spil. De onderste takken, beneden ongeveer 60 cm, worden verwijderd.

    27-02-2008, 00:27 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    25-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg op Kerspruimen dit jaar?
    Vervolg op Kerspruimen dit jaar ? (zie blog van 16/2)
    Na het nemen van de foto's hadden we enkele keren venijnige nachtvorst. Daarna kregen de bloemen een rossige verkleuring.
    Maar ook hier een tak die pas later ging bloeien.








    25-02-2008, 22:04 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prunus cerasifera met rozige bloei
    Prunus cerasifera met rozige bloei




    25-02-2008, 21:26 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!