(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    04-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Senioren van de Landelijke Gilde naar het Odenwald

    Senioren van de Landelijke Gilde naar het Odenwald

    Op een familiefeest een paar dagen voordien was ook neef David er met zijn gezin. Zijn vrouw Nicki is een Berlijnse en vertelde dat zij eens met haar klas van Berlijn naar het Odenwald op vakantie ging. Een stimulans voor onze verwachtingen.

    De rit verloopt vlot en de eerste stop is al aan een Raststätte op Duitse bodem. Om toegang te verkrijgen tot de toiletten betaal je wel €0,70, waarvan je € 0,50 terug kunt gebruiken bij een bestelling. Het kaartje blijft een jaar geldig.

    Aan de kruising van de Ahrvallei bij Neuenahr zie je de eerste wijngaarden. Ik herinnerde mij de spreuk: “Wie an der Ahr war, und weiss das er an der Ahr war, war nicht an der Ahr!”

    De Moezel bij Koblenz is de volgende wijnstreek en drie de Nahevallei (Bad Kreuznach). Aansluitend hieraan rijden we meteen door de grootste wijnstreek van Duitsland: Rheinhessen. Een opkomende rode wijn is de Schwarzriesling. We proefden die bij het eerste avondmaal in het hotel; een aangename drinkwijn en in een 1 l fles, bijna “vom Guten zuviel”.

    Voor Worms is er een tweede stop aan een Raststätte voor wat middageten.

    Aansluitend rijden we naar Worms, een historische stad met zijn beroemde dom. Worms was al een belangrijke grensstad van het Romeinse Rijk. Hier liep de miles, grens met de barbaren, hier Germanen. Door het Edict van Worms op de Rijksdag van Worms (21 mei 1521), werd Martin Luther (1488-1546), Benedictijner monnik en hoogleraar, door keizer Karel V vogelvrij verklaard. In ditzelfde jaar was hij al door paus Leo X geëxcommuniceerd.

    We stoppen bij de Dom St. Peter (1130- 1181) met zowel een oostkoor als een westkoor die elk door twee ronde traptorens geflankeerd worden, en achtkante vieringtorens. Door een poort wandelen we tot buiten de muren naar het oudste joods kerkhof (Friedhof) in Duitsland. Daarna gaan we nog naar de synagoge. Op de weg er heen zien we de Stolpersteine, koperen plaatjes in de weg met de namen van weggevoerden.  Ook in Antwerpen werden dergelijke herdenkingsplaatjes aangebracht. Om binnen te gaan moeten de mannen hun hoofd bedekken. We zetten een keppeltje op.

    In Heppenheim, waar de grootmoeder van Grace Kelly woonde, verlaten we de Rijnvallei en komen in het bergland van het Odenwald met kronkelende wegen door het woud. Op open plekken zien we de eerste fruitbomen langs de wegen.

    Hotel Hirsch in het kleine bergdorp Rothenberg is ons onderkomen voor de volgende dagen. De grote kamers hebben een naam. Aleide en ik betrekken de “Blumenzimmer”. Dorpsgenote Gerarda heeft de heksenkamer met heksenpostuur en nog een paar heksentaferelen. Hier mag je niet bijgelovig zijn.

     

    FOTOMATERIAAL

    Aleide, de fotografe

    We stappen uit bij de Dom

    Dom

    Nibelungenstrasse. We horen en eerste deel van de Nibelungen sage.

    De groep naast de restauratiewerken

    Aan de andere kant

    Barok kerkinterieur

    Oud glasraam. Tijdens de oorlog had men het tijdig in veiligheid gebracht.

    Maquette van de Dom



















    04-09-2011, 20:13 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 1

    VERVOLG   1

    De groep

    Stadspoort

    Het oude joods kerkhof (1076-1911)

    Joods kerkhof

    Joods kerkhof

    Leerlooier. Elke stad had wel zijn huidevetters.

    Taxus

    De bessen zijn rijp. Het vruchtvlees smaakt lekker; het enige dat aan deze boom niet giftig is. De giftige pitten spuw je uit.

    Nibelungendraak. Buschauffeur Willem kon er plezant over parafrazeren. Hij wist wel een draakje zitten en meerdere ook.



















    04-09-2011, 19:04 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG   2

    We wandelen tot het Luther gedenkteken, een heel complex met personen die een rol speelden bij de reformatie.

    Idem

    Savonarola?

    Friedrich, keurvorst van Saksen, die de veroordeelde Luther in bescherming nam.

    We passeren nog een kerk

    Stolpersteine  Stolpersteine[1] is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt koperen plaatjes  aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. DezeStolpersteine (lett. 'struikelstenen') herinneren onder andere aanJoden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen,Jehova's getuigen en euthanasieslachtoffers.         (Bron : Wikipedia)

    Tekst  oude synagoge

    Groep voor het gebouw

    Ritualbad

















    04-09-2011, 18:55 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    VERVOLG   3

    Naar de reinigingsbron

    Idem

    Met keppeltje. Mannen moeten het hoofd bedekken in de synagoge.

    Terug naar de bus voor de laatste rit vandaag

    Bos

    Berglandschap

    Een rodelbaan

    Berglandschap

    Gasthof Hirsch (hert)



















    04-09-2011, 18:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gezocht: kers Rainier

     

    Daar ik een enorme krulwilg, een al even grote krulhazelaar en een grote hulst heb laten rooien, kan ik nu weer wat fruitbomen aanplanten. Ik ben o.a. op zoek naar het kersenras "Rainier".  Heel mooie en lekkere kers, gezien en geproefd in Frankrijk. Weinig fruitboomkwekerijen hebben het ras in hun assortiment. Misschien zijn er lezers van deze blog die mij kunnen helpen bij het zoeken naar boomkwekerijen die het ras wel te koop aanbieden.

     

    Mijn dank bij voorbaat,

     

    H. Vandepoele - Torhout

     

    herman.vdpvdb@pandora.be

    04-09-2011, 13:59 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    28-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met het Davidsfonds naar het MAS

    Met het Davidsfonds naar het MAS

    We maakten dankbaar gebruik van deze gelegenheid om het nieuwe Museum Aan de Stroom te bezoeken. Met het weer hadden we geluk, een warme, zonnige zomerdag, meer uitzondering dan regel dit jaar. We hadden het genoegen om Patricia Van De Velde als gids te hebben. Als jonge moeder met een dochtertje van 5 weken kwam zij een eerste maal hier gidsen. Vroeger was zij verbonden aan het Etnografisch museum, waarvan de collectie nu in het MAS is opgenomen. Ze wist de diverse aspecten van het MAS zeer goed aan te brengen: de architectuturale creatie, de materie, de grote, rode, vierkante zandstenen in vier tinten uit Indie, de handjes en poëtische medaillons, de begeleidende kunstwerken, de speciale inplantingplaats net voor het eilandje. Enz.

    Tijdens de eerste Veltjaren kwam ik geregeld naar het gebouw op deze plaats. Ik bracht er de teksten en stencils voor het ‘Tussenseizoentje’, ledenblad voor de grote Veltafdeling Antwerpen-Voorkempen. Mevrouw Wouters van Brasschaat die er werkte zorgde voor het intypen en liet ruimte voor het intekenen door grafisch kunstenaar Frank-Ivo Van Damme van Merksem die telkens ook zorgde voor een originele voorpagina. Voor het afdraaien der stencils stond een familie van Westmalle in. Een ganse zaterdag draaide de elektronische stencilmachine in onze living. Wie had er nog zo’n meubelstuk in de living? Het is er geen museumstuk geworden.

    Een gedeelte van het MAS is vrij te bezoeken: het kijkdepot op twee, waar al een massa voorwerpen en dingen te zien zijn. Via de roltrappen kan je naar de wandelboulevard op elke verdieping. Telkens schuift de roltrap een kwartslag op en verandert het zicht op de stad. Een curiositeit is dat je van op een bepaald standpunt door de gewelfde ruiten de torens dubbel ziet. Niveau 10, het grote dakterras, bereik je tenslotte via een paar vaste trappen.  Een van de attracties van het MAS vond ik dit steeds veranderend zicht op de stad. Bijzonder trof het mij dat je op de boulevard voor de plant Antwerpen Wereldhaven juist zo’n verre blik op de haven hebt.

    Wij hadden enkel geboekt voor de vaste collectie en sloegen verdieping drie met de tijdelijke tentoonstelling over. Voor een andere keer.

    Je wordt al direct wat overweldigd door het thema machtsvertoon op verdieping 4. In het voorportaal flitsen de foto’s van machtige mannen je in een ontvankelijke gemoedsstemming.

    Verdieping 5 confronteert je met Antwerpen als wereldstad en op 6 kom je in contact met Antwerpen in het heden en het verleden als wereldhaven.

    Verdieping 7 en 8 heten leven en dood in verschillende culturen en religies. Op 8 bevindt zich de fenomenale verzameling precolumbiaanse kunst van het echtpaar Janssen, de stichters  van Janssen farmaceutica; uiteindelijk verworven door Vlaanderen en niet verdwenen naar het buitenland.

    Hier komen we nog enkele keren terug.

     

    Aleide zorgde weer voor het vele fotomateriaal.

    We verzamelen aan een door mankracht ronddraaiende molen; vissen en aanverwante in plaats van paardjes.

    Voorplein met het loodswezen

    Het Mas

    Aan de oostkant tussen het MAS en het Willemdok staat een rij lage gebouwen. In een hiervan een groot fotoplan van de stad en grote omgeving. Je treedt Antwerpen met de voeten, letterlijk dan.

    Achter deze gebouwen, zicht op het Willemdok, als jachthaven en omgeving. De hoge woontoren staat links op de hoek van de Italiëlei en de Londenstraat. Het andere gebouw rechts is van de Karel De Grote Hogeschool, op een uitloper van het nieuwe Park Noord.



















    28-08-2011, 23:46 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 1

    VERVOLG  1

    Inkom. Je staat in bewondering voor de gewelfde ruiten.

    Aan de kant van de inkom staat nog een antieke kraan.

    Voorstelling MAS

    Op de roltrappen

    We verzamelen met de gids

    De gids met voorzitter Lionel

    Kijkdepot, als onderdompeling in een museum

    Een van de 3000 Poëtische medaillons, ingewerkt in de Indische zandsteen

    Zicht naar de noordkant met nieuwe woonblokken en de oude van de luchtbal achteraan rechts,



















    28-08-2011, 23:41 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG  2

    Een passend kunstwerk naast de ingang van 4, met de gids Patricia Van De Velde

    Macht in Polynesië

    Illustratie

    Illustratie

    Zicht op het Felxpakhuis (middengebouw), nu stadsarchief. Let op het dubbelbeeld van de St Antoniuskerk op de Paardenmarkt.

    Nog het Felixpakhuis

    Hier heeft het loodswezen zelfs drie torens!

    Rita in rolstoel is gearriveerd. Het gebruik van de liften is o.w. v. de beveiliging streng gecontroleerd en gebeurt onder begeleiding.

    Een deel van de klokken met tijdsaanduiding van plaatsen op de wereld met Antwerpse namen.



















    28-08-2011, 23:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 3

    VERVOLG  3

    Wereldtentoonstelling 1894. Toen was mijn vader 6 jaar, evenals Adolf Hitler.

    Twee Boerentorens

    Waar de gele kraan staat, herrijst de Red Star Line, gebouwen complex vanwaar 1,5 miljoen mensen emigreerden naar Amerika. Opening voorzien 2014.

    ’t Stad

    Stad aan de Schelde

    Felixpakhuis vanuit de hoogte. Rechts naast St. Antonius het koperen dak van het Technisch Instituut op de Paardenmarkt.

    Naast de donkere woontoren zie je vaag de puntgevels van het Technicum van de Londenstraat, waar ik in vroegere tijden ambthalve zo dikwijls kwam.

    Voor de Scheldebocht zie je de unieke verzameling oude kranen die ook bij het MAS horen.

    De Scheldebocht voor de haven



















    28-08-2011, 23:32 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Velttuingroepje Voorkempen bij Myriam Lahou

    Velttuingroepje Voorkempen bij Myriam Lahou

    Zij komen er enkel in het weekend. In de vroegere stal hebben ze nu de kunstgalery Szymon.

    Van de vroegere boomgaard schieten enkel nog een paar oude notelaars en een oude beuk over. Verder een grote graspartij  omringd door diverse struiken en bomen en een paar plekken waarop exhaustief getuinierd wordt. De adder komt er wellicht nog voor, want Myriam vertelde dat zij vorig jaar een giftige beet in haar voet opliep en men haar ziektetoestand in de kliniek diagnosticeerde als een adderbeet.

    Volgende afspraak: op 10 september bij ons om de tomatenrassen van Lieven David te proeven.

     

    FOTO’S

    De hoeve

    De gastvrouw

    Annemie en Monique

    Is het te vochtig voor een kalebasachtige? De gespeende bloemen vallen af.

    Een Sarpo Mira aardappel heeft ook hier nog niet te lijden van de aardappelplaag.

    In een natte zomer als dit jaar lukt het niet om buitentomaten te kweken.

    Heiligenboon  Saint Esprit. Het is een staakboon.

    Tomaten proeven: Malechiet (smakelijk) en gele (matig).

    Nabespreking



















    28-08-2011, 07:41 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    26-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RARE PATATTEN

    RARE PATATTEN

    In het voorjaar kwam hier Stijn Derammelaere. Ik gaf hem heel wat plantmateriaal mee en in ruil kreeg ik enkele speciale aardappelen die hij bij een specialist in Schoten had aangeschaft.

    Een paar dagen geleden heb ik ze gerooid. Ze waren allemaal compleet afgestorven door de aardappelplaag (Phytophthora infestans) en enkele knollen bleken ook al aangetast.

    Het meest opmerkelijke is de zwart- paarse kleur van de meeste rassen. Soms moest ik zelfs goed kijken om ze te onderscheiden van de grondkluiten. Je kan dit onmogelijk een attractieve kleur noemen.

    We hebben ze al eenmaal geproefd, in plakken gesneden en gebakken op het ovenblik in de elektrische oven.  Waarschijnlijk was dit Blauwe Zweden. Ze waren iets bloemiger dan de Biogold die we momenteel consumeren. Wat smaak betreft zou ik deze laatste eerder verkiezen. Biogold wordt in het biocircuit verdeeld als vroege aardappel. De aardappel vertoont iets weerstand en is meestal al volgroeid als de plaag toeslaat. Mijn andere patatten zijn de rode Agria, aardappelen die een fors gewas ontwikkelen en wat weerstand bieden. Als latere aardappel heb ik Toluca, die het meest weerstand biedt tegen de plaag, maar tenslotte ook bezwijkt.

    Het meest weerstandig blijkt het ras Sarpo Mira, dat pas een begin van aantasting vertoont, maar er al bij al nog zeer goed uitziet. Zie foto’s, genomen op 20/08/2011.

    FOTO-ILLUSTRATIE

    Enkele knollen heb ik gewassen om beter de kleur te laten zien.

    Vitelotte

    Sielad Blue & Rode Emma

    Detail Sielad Blue

    Blauwe Zweden: blijkbaar de meest gevoelige in de knol? Let op de aangetaste

    Bourgundy red & Shetland Black

    Idem in detail

    Blauwe St. Gallis

    Sarpo Mira

    Idem



















    26-08-2011, 15:36 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    24-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anne Späth of toch Altesse Double?

    Anne Späth of toch Altesse Double?

    Een tiental dagen terug vroeg iemand van de mailgroep Tuinieren welk ras pruimen hij had op een elk jaar vruchtbare pruimenboom: roodblauwe pruimen met een losse steen.

    Iemand zei dat het een Altesse Double was, een dubbele bakpruim, hierbij ondersteund door een handelaar.

    Daar ik nog nooit een zo’n vruchtbare Altesse Double gezien  had, ging ik vergelijken met mijn eigen pruimen.

    Het ras Anna Späth klopt perfect met de beschrijving. Ik had ook nog veel vruchten.

    Op mijn Altesse Double vond ik nog 2 vruchten ; op Altesse Simple nog 3. En veel meer waren er niet geweest.

    De historie

    Vraag van Bezembinder:

    Op 02 April 2002 kocht ik een pruimelaar in een "doe-het-zelf" zaak in Eeklo. Nu is dat reeds een ferme boom geworden. Afbeelding 1
    Elk jaar levert die boom een massa vruchten. De vruchten zijn niet zo groot, vast vruchtvlees, loszittende pit en lekker. Een aanrader voor confituur.
    Worden dergelijke pruimen soms "kwetsen"  genoemd?
    Aan de boom hing  een etikeket  ....Afbeelding  2...maar  "SUSINA"is dat niet het italliaans voor pruim.
    Kan iemand mij meer inlichtingen betreft mijn pruimelaar geven?
    Met  groeten van Bezembinder

    Antwoord van Hughes

    De getoonde pruimelaar is een "Italiaanse kwets".  De vruchten zijn goed vast en de "steen" komt makkelijk los van het vruchtvlees. 
    In de volksmond heet men deze pruimen ook wel eens "bakpruimen".  Ze zijn immers zeer geschikt voor het bereiden van pruimentaart.
    Zo, nu weet u hoe uw boom heet.    Let wel op: de bomen scheuren gemakkelijk in.  (belasting vruchten, wind).  Tijdige snoei is een must.

    Mijn antwoord:
    Toen ik het antwoord van Hughes las klopte dit in eerste instantie: goed vast en losse steen. Alleen ik heb hier nog nooit een vruchtbare Altesse double of Italiaanse kwets gezien. Ook de vruchten zijn zwarter blauw.

    Ik ben naar mijn pruimen gaan kijken en mijn vermoeden dat het om een Anna Späth pruim gaat klopt. Dit is een lekkere, wel duidelijk beter bij een niet te overladen boom, die bovendien regelmatig draagt, met een tamelijk losse steen. De normale rijpheiddatum is eind augustus, begin september. Dit jaar twee weken vroeger.

    Tweede antwoord Hughes

    Ik heb hier een Italiaanse kwets staan, althans onder die naam gekocht bij het grootste Waalse tuincentrum-postorderbedrijf (ca. 25 j geleden).  De vruchten en de overtollige dracht zijn krek dezelfde als bij Bezembinder.

    Hierna een foto van de vruchten, zowat een week geleden geplukt en nagerijpt (en dus ietsje kleiner geworden) in de teil. (de groene pruimen zijn Reine Claude Crottée, veruit de beste onder de pruimen)

    FOTOMATERIAAL

    1.         Boom en vruchten van Bezembinder

    2.         De vruchten van Hughes;  Dit zijn Altesse Double.

    3.         Mijn Foto’s van 15 augustus

    Pruimen; Anna Späth; Altesse Double; Altesse Simple; Damastpruim uit West-Vlaanderen en de kleinste Prune de Prince van Gembloux.

    Doorgesneden vruchten: boven Altesse Simple; links Anna Späth, rechts Altesse Doyble



















    24-08-2011, 21:18 geschreven door Daantje

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    23-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pruimen Brogdale

    Pruimen Brogdale

    Zo. 14/8 met Ingolf, Jan en Louis naar de pruimendag op Brogdale te Faversham. In de gietende regen tot in Frankrijk. In Engeland hadden we mooi zomerweer. We zagen er onze fruitvrienden uit Friesland weer, Nynke, Jet en Frits met nog een Duitse kennis van hen. Van Frits vernam ik dat in Friesland een pruimen-boomgaard met 120 rassen aangelegd wordt.

    Onze gids op de geleide wandeling was ditmaal Paul Jasphon.

    Bij de peren vroeg ik naar Belle de Jumet, een lekkere zomerpeer die door de heer Vogelaar in Zeeland gekweekt wordt.

    De pruimen kregen alle aandacht. En wij maar proeven! De pruimen zijn dit jaar minstens veertien dagen vroeger rijp.

    Thames Cross genoot de voorkeur van de gids

    Ingolf kende Gordon Castle van het bezoek met de NBS, 2 jaar terug, inderdaad een schitterende pruim.

    De pruim die mij het meest in de smaak viel was wellicht Brassai Szilvaja.

    Maar nog veel andere smaakten uitstekend. Die dag waren we ‘fruitarier’.

    FOTO’S

    Op de boot

    Belle de Jumet

    Gids voor de geleide rondleiding van 2 uur: Paul Jashpon

    Cambridge Gage, een lekkere Reine Claude. We proefden trouwens nog meerdere R.C. Rassen. Allemaal zeer lekker

    Coe’s Golden Drop, nog een tikkeltje onrijp.

    Thames Cross

    Gordon Castle

    Brassai Szilvaja, viel bij mij zeer in de smaak, zoet en aangenaam zuur.

    Idem



















    23-08-2011, 00:38 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    Merton Gage

    Idem

    Agen Early, betoverende blauwe kleur

    We ontmoeten de Nederlandse vrienden. Frits schiet de foto.

    Mc Laughlin, nog een heerlijke pruim

    Yakima

    Excalibur

    Mirabelle de Nancy

    Nog een pint in de pup de White Horse te Chilham



















    23-08-2011, 00:34 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Do. 18/8 Open Dag KICK Randwijk

    Do. 18/8 Open Dag KICK Randwijk

    KICK staat voor Kennis & Informatie Centrum Kleinfruit. Twee jaar terug waren we aanwezig bij de start (Blog van 05/11/2009.  Gemakkelijk: typ bij zoeken: Kick in).

    ‘K kreeg een lift van Yves.

    Er was veel volk naar aanleiding van de open dag topfruit die de ganse namiddag in beslag had genomen. Het onweerde in de verte en het begon te regenen. We waren er net op tijd voor het kleinfruit om half zeven. We verhuisden naar een aparte ruimte.

    Onderzoekers hadden het over de proeven.

    O. a. Eutypa, een schimmelziekte die het afsterven van rode bes veroorzaakt, kwam aan bod. Snoeien tijdens de winter kan een inval zijn voor de sporen. Er zitten wel meerdere jaren tussen de besmetting en het afsterven.

    Verder werden de stengelziektes op frambozen besproken. Hier is de schorsgalmug een wegbereider. De larfjes veroorzaken vraatschade: een invalspoort voor schimmels. Men heeft ontdekt dat schorsgalmuggen biologisch te bestrijden zijn door inzet van een ander insect.

    Het bezoek aan de proefpercelen gebeurde in de regen, niet bepaald uitnodigend.  Het was te donker om de larfjes van schorsgalmug te zien.We kunnen even ook een blik werpen op de kiwibesaanplanting. De eerste aanplant met elf rassen heeft al vruchten. Over een tiental dagen zijn die rijp merkte Kris Lavens van O' Bio op. Hij houdt het op 1 stam. Hier zie ik er soms 2. En een kritische opmerking: 1 plant is helemaal rond de opklimstok gegroeid: absoluut te vermijden zegt Kris.

    Yves ontdekte op framboosbladeren de eerste dode plekken door een mineerinsect. In Pamel is dit op korte tijd een erge plaag geworden. In het voorjaar hebben de scharrelende kippen niet voor soelaas kunnen zorgen. Hoe deze pest op natuurlijke manier oplossen?

    Tijdens het terugrijden vernemen we het onheil door het onweer met vreselijke gevolgen voor Pukkelpop te Hasselt, met meerdere dodelijke slachtoffers..

    FOTO’S

    De insectenman van Wageningen. Let op de dode mineerplekken op de frambozenbladeren.

    Yves vertelt over de plaag met het mineerinsect in de proeftuin te Pamel-Roosdaal

    Toehoorders









    23-08-2011, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    20-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sierplanten met culinaire meerwaarde

    sierplanten met culinaire meerwaarde

    Ter attentie van de siertuinders

     

    Bramen

    & bottels

    Bramen vol heerlijk sap en struiken vol rozenbottels. Wat een rijkdom! En dan heeft u ook al kunnen genieten van hun bloei! In de tuin zijn sierplanten met culinaire meerwaarde ideaal. Steeds meer mensen zoeken die combinatie. Bramen zijn geweldig om van te snoepen, in desserts te verwerken of om sap en jam van te maken. Rozenbottels zijn heerlijk gekookt als zoete saus, in jams en compotes, om thee van te trekken en in ijs. Plant bramen beschut als leiplant tegen de schutting en zet bottelrozen gewoon tussen de sierplanten. Een aan­winst voor uw tuin en eettafel!

    Ook bramen behoren tot

    de grote rozenfamilie

    Er zijn zoveel bramensoorten met vaak grote verschillen dat de indeling erg lastig is. Veel gecultiveerde bramen stammen af van Amerikaanse bra­mensoorten. De echte Europese bos­braam is Rubus fruticosus met hoekige stengels die in een grote boog groeien. Iedereen kent deze planten met hun grote stekels en heerlijke vruchten. De vruchten bestaan uit een cluster kleine steenvruchten die rond een centrale kolf of spil zijn gegroepeerd_ Ze beginnen groen, worden dan rood en, als ze rijp zijn, glanzend zwart. Kies uit rassen met gestekelde takken (b.v. 'Himalaya') of stekelloze (doornloze), zoals Rubus 'Thornless Evergreen', 'Thornfree, 'Dirksen Thornless' of 'Smoothstem'. Ze geven grote vruchten, ieder jaar kilo's opbrengst en per ras verschilt de smaak van zoet tot friszuur. Proef en kies. Het is er nu de tijd voor (oogst van juli-augustus tot oktober).

    Medegedeeld: VLAM ((Vlaams Centrum voor Agro en Visserijmarketing).

    Post Sriptum

    Ik heb ook Himalaya, maar een beter gestekeld ras vind ik Fantasia.

    Ga naar http://blog.seniorennet.be/fruit en typ bij zoeken linksboven Fantasia in en je krijgt heel veel informatie.

    Bij de stekelloze vind ik Triple Crown momenteel het top ras.

    20-08-2011, 14:54 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    12-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uien

    Uien

    In de 49 jaar dat ik tuinier nooit een prachtiger ajuinenoogst gehad. Het plantmateriaal werd bij een toevallig bezoek in de Makro Deurne aangeschaft. Was het van de firma Somers? VELT verdeelde dit jaar geen plantgoed meer wegens de minderwaardige kwaliteit in het verleden.

    Enerzijds had ik goed uitgangsmateriaal, maar anderzijds sla ik het aandeel van de grond nog hoger aan. Daar hadden de aardbeien gestaan. Voor deze teelt waren er verhoogde bedden aangelegd met compost, leemgrond, verteerde paardenmest en gecomposteerd hakselhout.

    Daarenboven had ik nog wat bentoniet in de plantgaten gestrooid. Gevolg: door de rijke, vochthoudende grond hadden de uien geen last van de lange droogteperiode in het voorjaar, waarbij concurrerende onkruidgroei eveneens uitbleef.

    De regen kwam nog op tijd. Veel regen kan nochtans funest zijn. Dit plantmateriaal werd echter niet aangetast door een schimmelinfectie, wat in het verleden meermaals het geval was. Slechts een zeer beperkt aantal planten viel uit als slachtoffer van de maden van de uienvlieg.

    Deze oogst deed mij veel plezier.

     

    FOTOMATERIAAL

    De rode uien

    Idem.  Er zijn 5 bakken

    Dochter Leen vlecht de eerste streng

    Idem

    De gele uien

    In ’t totaal 11 bakken gele uien. Ze drogen verder in de kleinfruitserre

    Het geoogste veld

    Zo ziet de grond voor het nieuwe veld voor volgend jaar er uit

    De grond

     



















    12-08-2011, 18:59 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    09-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Collina
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Collina

                                        (Klik op de foto voor vergroting)

    Collina is een zomerappel uit een kruising van Priscilla en Elstar door Marc Vandewal uit Nederlands Limburg.

    Het is een schurftresistente vrucht, net als de Priscilla.

    Het zijn tamelijk grote, aantrekkelijke, rood blozende appelen met een verwonderlijk goede smaak, knapperig en sappig. Het is mijn eerste oogst van dit ras dat door biotelers geteeld wordt. Hoelang de houdbaarheid is, weet ik nog niet, zeker enkele weken.

    De appel is schurfttolerant  en weinig gevoelig voor meeldauw en kanker. De vruchtbaarheid is in de aanvangsjaren minder groot.

    09-08-2011, 23:40 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    08-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlinderdag Natuurpunt

    Vlinderdag Natuurpunt

    De Vlinderdag van Natuurpunt ging dit jaar door in onze gemeente. Erg veel wind, geen best vliegweer voor de dagvlinders. Veelal bewolkt en toch af en toe wat zon. Gelukkig bleef de regen uit. Er kwamen een 25 -30 bezoekers. Het meest plezier deed mij nog het weerzien met de nu 81 jarige Marcel Couwels. In 1966 maakten we deel uit van de stichters van De Wielewaal Voorkempen. Marcel was samen met wijlen Michiel Hautekiet een gereputeerde vogelfotograaf. Velen hebben toen genoten van de diaseries.

    Ik zocht de meer beschutte gedeelten van de tuin op. Op al de passages achter de wegkant zagen we telkens het bont zandoogje, eenmaal zelfs vier exemplaren. Het oranje zandoogje werd tweemaal gezien. Slechts eenmaal werd een grotere vlinder, de Atalanta of nummervlinder waargenomen op een bos Koninginnekruid (leverkruid)aan de zuidkant van het huis.

    Al bij al zagen we 9 soorten: Atalanta, Gehakkelde aurelia, Landkaartje, Boomblauwtje, Klein koolwitje, Groot koolwitje, Oranje Zandoogje, Bont zandoogje en Dikkopje.

    Ik merk bv geen Dagpauwogen meer op – wel gezien in het voorjaar- die in vroegere jaren talrijk kwamen snoepen op het afgevallen fruit. In de vorige dagen wel een paar keer nog een Citroenvlinder gezien.

     

    08-08-2011, 22:11 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    05-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De oude Bellefleur een tweede maal bezweken

    De oude Bellefleur een tweede maal bezweken

    De oudste boom hier- de enige fruitboom die ik niet zelf geplant heb- en zeker een eeuwenling is een Bellefleur appel.

    Toen we hier in 1962 kwamen was het al een oude boom van meer dan 50 jaar. Ik herinner mij dat ik toen een versleten, onderste kankertak afgezaagd heb en nog meer dood hout verwijderd heb.

    Tijdens een zwaar augustusonweer in 1992, met felle storm, woei de boom omver. Ik heb de meeste takken op stompen gezaagd. Het werd een geliefde klimboom voor de kleinkinderen.

    Dicht tegen de wortelhals ontstond een eerste rugscheut. Die heb ik geënt met een Reinette de Flandre, die ik moest steunen met een paal. De voet werd aangeaard en de tak vormde eigen wotelscheuten en staat nu zeer stevig.

    Op 2 augustus laatst hoorden we ‘s avonds laat gekraak en een plof. De reeds gehavende stam kon het gewicht van de talrijke vruchten niet meer dragen en begaf. Hopelijk is het stuk schors dat nog aan de stam vastzit voldoende om de vruchten verder te laten rijpen. Op de stam staat nog een andere, jongere, maar ook al dikke tak, nog in goede staat ( de hoge tak) en dit voorjaar heb ik het ras al verder geënt, want ik vind het een goede appel, voldoende als handappel, maar vooral een uitstekende vrucht als bakappel, appelmoes. De vrucht bewaart gemakkelijk tot maart.

    Ik vind het een goed, oud ras, ondanks de kankergevoeligheid en de beurtjaren. Op een Bellefleur heb je maar om de 2-3 jaar vruchten.

    FOTOMATERIAAL

    1.  De boom voor de breuk; links de hoge tak  en nog een kleinere; rechts de verdere stam die zal afbreken.

    2. Nog een foto van de takken die behouden zullen blijven.

    3. De toptak, die er nog staat

    4. De zwaar beleden kroontak voor het afbreken

    5. De kroontak afgebroken

    6. De breuk

    7. De gebroken tak; wellicht kunnen de vruchten nog rijpen?

    8. De vruchten

    9. Idem

     



















    05-08-2011, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!