(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    20-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZWARTE BESSEN VERVOLG 6

    Ziekteresistentie en smaak: uit de mond zelf van de onderzoekers in Schotland.

    Disease resistance

    Other agronomic objectives within the programme are resistance to gall mite (Cecidophyopsis ribis) and to Blackcurrant Reversion Disease (BRD). Resistance to gall mite has been a breeding objective in most blackcurrant programmes for many years (Brennan 1996). The most effective source of resistance used so far in western Europe is the Ce gene from gooseberry, and the introgression of this gene into R. nigrum is described by Knight et al (1974). A long-term backcrossing programme to restore acceptable fruiting characters was undertaken, latterly at the Scottish Crop Research Institute, and potential new varieties with resistance to C. ribis are now approaching commercialization. Work to develop molecular markers linked to mite resistance is also in progress. For reversion disease, resistance is derived from a Russian cultivar, 'Golubka', itself a derivative from the species R. dikuscha. This resistance has proved durable in the cultivar 'Ben Gairn' in a range of environments throughout Europe, and the development of new PCR tests for the viral agent causing BRD will facilitate the selection of further resistant material within the programme.

    Fruit flavour

    Sensory components, such as flavour, aroma and mouthfeel, are also part of the selection process within the SCRI programme. Advanced material is assessed by trained panels and the most suitable selections from the end-users' perspective are progressed in the breeding process. Flavour appears to be the most important sensory attribute, and initial studies have suggested that some flavour characteristics are dominant in their inheritance. Overall, however, sensory attributes show highly complex patterns of inheritance and further work is in progress to examine this so that specific breeding strategies can be used.

    20-12-2011, 13:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    18-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte Bessen 6

    Even over het gezondheidsaspect.

    Het vitamine C gehalte van zwarte bessen is het hoogst van al onze inheemse vruchten. Met een gemiddelde van 181 mg per 100 g verse bessen ligt dit extreem hoog en is volgens de Amerikaanse aanbevelingen voor volwassenen zelfs 3 maal zoveel als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Vergelijk hierbij appelsienen die met 50 mg per 100g vier maal lager scoren.                 Daarnaast zijn er nog veel secundaire inhoudsstoffen die door voedingswetenschappers als voorbehoedend voor hart – en bloedsomloopstoornissen en kanker erkend worden. Dit zijn de anthocyanen die de pel zwart en het sap zwartrood kleuren. Daarbij zijn de bessen nog rijkelijk voorzien van ballaststoffen en kalium, daarbij ook calcium en ijzer.

    Het gehalte aan antioxidanten is wellicht de voornaamste factor voor het bepalen van de gezondheidswaarde. Ze maken de gevaarlijke radicalen onschadelijk.

    Ik  voeg hieronder een tekst in van het Scottish Crop Research Institute

    Fruit quality and nutritional aspects

    The main fruit quality objectives in blackcurrant breeding have traditionally focused on ascorbic acid (AsA) content. The range of AsA in commercially available varieties varies from 130 - 200 mg/100 ml juice, but this increases to over 350 mg/100 in some breeding lines and even higher in wild accessions of R. nigrum var. sibiricum. Some reports suggest that the AsA contained in blackcurrant fruit is more stable than most other sources, possibly due to the protective effects of anthocyanins and other flavonoids within the berries. The main period of AsA accumulation coincides with the berry expansion phase, soon after fertilization, and genotypic rankings of AsA content established in this early stage remained constant thereafter (Viola et al 2000).

    Blackcurrants and other Ribes species are outstanding sources of antioxidants, both in the form of high ascorbate levels but also in the high concentrations of polyphenolic compounds that are contained within the fruit. The latter include flavonoids, such as anthocyanins and flavonols. The amounts of these compounds present in the berries varies with cultivar, environment and agronomic practices. The main anthocyanins in blackcurrant are cyanidin-3-rutinoside, delphinidin-3-rutinoside, delphinidin-3-glucoside and cyanidin-3-glucoside, and the relative proportions vary between genotypes. For example, a survey of available germplasm has shown that western European varieties contain more cyanidin derivatives, whilst Scandinavian varieties contain a higher proportion of delphinidin derivatives. Since the latter are generally more stable, many breeding programmes including the SCRI programme have preferentially selected for a high delphinidin:cyanidin ratio
    (Brennan 1996) and varieties such as 'Ben Alder' are particularly high in delphinidins. There are also within blackcurrant fruit minor compounds, such as cyanidin-3-sophoroside, delphinidin-3-sophoroside and pelargonidin-3-rutinoside, which collectively amount to ca. 5% of the total anthocyanins.

    The stability of these nutritionally important compounds in blackcurrant during processing has been assessed, and whilst juice processing can cause considerable losses of ascorbate, the phenolic compounds are relatively stable during processing and antioxidant activity is retained in the juice. However, there may potentially be changes caused within the phenolic compounds by the processing, which may affect bioavailability. There are at present various studies worldwide, involving clinical trials, to ascertain how much of the ingested blackcurrant phenolics are actually taken up by the body and thereby play a role in proposed health benefits from berry consumption.

    Tabel 1  Gemiddelde Voedingswaarde per 100 g verse bes

    (Gegevens: United States Departement of Agriculture: Nuttrient Database)

    Energetische waarde 

    264 kJ (63 kcal)

    Koolhydraten

    15,4 g

    Vetstoffen

    0,4 g

    Eiwitten

    1,4 g

    Thiamine (Vit. B1)

    0,05 mg

    Riboflavine (Vit. B2)

    0,05 mg

    Niacine (Vit. B3)

    0,3 mg

    Pantotheenzuur ( B5)

    0,395 mg

    Vitamine B6

    0,066 mg

    Vitamine  C

    181 mg

    Calcium

    55mg

    Ijzer

    1,5 mg

    Magnasium

    24 mg

    Fosfor

    59 mg

    Kalium

    322 mg

    Zink

    0,27 mg

     

     

    Tabel 2  Gehalte aan antioxidanten

    Zwarte bessen               14 – 50

    Blauwe bessen               20 – 45

    Frambozen                     13 – 22

    Aardbeien                         9 - 18

    Pruimen                          9,5

    Sinaasappel                     7,5

    Druiven                           7,4 – 18

    Appel                              2,2

    Witte wijn                          2

     

    18-12-2011, 19:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    17-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZWARTE BESSEN VERVOLG 5

    Op het Poolse Expererimentele Station te Dabrowice liepen 2 vergelijkende onderzoeken.

    I  van 2002 – 2006 : 5 oogsten

    Gemiddelde opbrengst ton/ha : Tiben: 9,9 ;Tisel: 8,4; Tines :  8,0  ; Ben Connan : 7,3 ; Ben Lomond : 7,0 en Titania : 6,2  

    Gemiddeld vruchtgewicht, gewicht van 100 bessen in gram : Tines : 135g ; Tisel: 124g ;  Ben Lomond: 110g; Titania en Ben Connan beiden 109g; iben 101g.   

    II  van  2006 -2007: 2 oogsten 

    Gemiddelde opbrengst ton/ha: Ruben: 5,6: Tisel: 5,5; Ores en Tiben:  5,1;  Obejin: 4,5; Titania: 3,9; Tines; 3,4

    Gemiddeld vruchtgewicht 2005-2007  : 3 oogsten   100 bessen in g.

    Ruben: 150g;  Tines: 146g; Ores: 131g; Titania en Tisel:121g; Tiben: 108g; Obejyn: 96g.                                       

    Hieraan wil ik nog de beoordeling toevoegen van Erika Krüger, medewerkster in de Duitse proeftuin te Geisenheim. “ Ik hou van de smaak van zwarte bessen. Persoonlijk eet ik Bona niet zo graag. Ik heb het meer voor de typische smaak van   ‚Ometa’, ‚Tsema’, ‚Tiben’ en ‚Tisel’. Dit zijn soorten die de typische  smaak van zwarte bessen hebben, zonder de opdringerige smaak,te wijten aan de zwavelverbindingen. “

    Nota:  deze beoordeling dateert voordat de dessertrassen Tines en Big Ben er waren.

    Andere

    Dr. Bauer`s Ometa – Duitsland  (1991)  Sterke, opgerichte groei ; weinig gevoelig voor de Bladvalziekte; resistent tegen Roest (Cronartium ribicola) en Meeldtauw. Vruchtgrootte: zeer grote vruchten aan lange stelen. Bloeit later, zodat het ras ontsnapt aan de late vorst. Middelvroeg rijp. Bessen vallen niet gemakkelijk af. Smaak matig. Hoog wat vit.-C betreft

    Triton (1985 Zweden) Vroeg,  tamelijk grote bessen met voldoende smaak; gezonde groeier.

    Titania (1985 Zweden) , sterke groeikracht, opgericht ,middentijds, zeer grote bessen, matige smaak. Zeer gezonde groeier. Te Dabrowice een gemiddelde opbrengst van 6,2 ton/ha. Gemiddeld bessengewicht 109g/100 bessen.

    Andega Frankrijk, vroeg, productief, kwalitatief goede vruchten, aan de zure kant.

    Cacak Black (1984 Servië) productief, midden-laat, lange tros, mooie vruchten, ook voor verse consumptie.

    Variëteiten (ook) als dessertvruchten

    Big Ben : Schotland

    Bona     : Polen

    Tisel      : Polen

    Tines     : Polen

    Cacak Black       :  Servië

    Dlinnokistnaja   : Rusland

    Lentaj                :  Rusland

    Czerezniewa      : Oekraïne

    Sofijewskaja      : Oekraïne

    Blizgiai               : Litauwen

    Gagatiai             : Litauwen

    Vyciai                : Litauwen

    17-12-2011, 18:39 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    15-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schwarze Beeren 4

    De nieuwe Poolse rassen van het Research Institute of Pomology and Floriculture (RIPF) te Skierniewiece.

     

    Vanaf 1997 is men in Polen doelbewust begonnen met het kweken van rassen die ook geschikt zijn voor de verse consumptie  m.a.w. het uitkruisen van de te sterke zwavelverbindingen.

    Bona  Gemiddelde groeikracht, opgericht ; vroegrijp, zachte smaak en weinig zuren, zeer grote bessen en Ceres , gemiddelde groeikracht,  zeer vroege bloei, nachtvorstgevoelig; rijpt ook zeer vroeg; gemiddelde besgrootte, naar de zure kant. Gezonde groeier (beiden 1991)

    Tiben (laat) Dit ras had de hoogste gemiddelde opbrengst over 5 jaar van 9,9 ton/ha en dit met het kleinste bessengewicht: gemiddeld 101g/100 bessen! Tiben is ook de felste groeier: gemiddeld 1,98 m. (vergelijk Titania die wij kennen als zeer groeikractig: gemiddeld 1,69m!) en Tisel (de vroegste) , gemiddelde opbrengst: 8,4 ton/Ha met een gemiddeld gewicht van 124g/100 bessen (2de plaats) . Ook nr 2 wat groeikracht betreft: 1,78m.   In 2000 op de Poolse rassenlijst.

    Ores (laat), Ruben (laat) en Tines (midden), gemiddelde opbrengst: 8,0 ton/ha. Dit ras had wel de zwaarste bessen: 135g/100 bessen. Wat resistensie tegen bladvalziekte betreft schoorde dit ras iets minder goed.  lancering 2005

    Gofert : 2009 Zeer productief; grote en gemiddelde vruchten; goede smaak; rijk aan vitamine C: zowel voor de verse markt als voor industriële verwerking Resistent tegen schimmels. Ook aanbevolen voor de biologische teelt.

    Behalve voor het ras Bona heb ik geen weet of deze Poolse rassen hier al ergens verkrijgbaar zijn. Als u meer weet graag een seintje.

    15-12-2011, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    14-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Black Currants VERVOLG 3

    DE NIEUWERE RASSEN

     

    De rassen van het Scottish Crop Research Institute dragen de naam Ben, de benaming voor een Schotse berg.

    Ben Lomond (1975) was het eerste, moderne Schots ras. Door het late bloeitijdstip ontsnapte het aan lentenachtvorsten. De resistentie tegen meeldauw werd intussen echter doorbroken. Haalde h op het Poolse Experimentele Station te Dabrowice  van 2002 tot 2006 nog een gemiddelde opbrengstvan 7,0 ton/ha. Ben Lomond heeft grote bessen: gemiddeld bessengewicht:110g/100 bessen.

    Ben Alder (1989) heeft een zeer hoog gehalte aan anthoccyaninen.  Dit ras bloeit zeer laat. Typisch is de opgerichte groeiwijze die het ras zeer geschikt maakt voor mechanisch oogsten. De bessen zijn wel klein.

    Ben Tirran (1990) is de laatste bloeier, groeit eveneens opgericht  en is hoog in vitamine C.

    Ben Hope (1998), productief, goede smaak, resistentie tegen rondknopmijt.  Is momenteel het meest (industrieel) geteelde ras.

    Ben Gairn (1998) , het enige ras met resistentie tegen het reversie virus. Zeer vroege bloei en rijping. Op de proeftuin Houtig Kleinfruit te Tongeren was de waardering negatief, zowel voor productiviteit, vruchtsortering en troskwaliteit.

    Ben Avon en Ben Dorain (beiden 2003) hebben veel gemeen met Ben Alder en Ben Tirran.

    Voor de zelfpluk, in het Engels PYO, Pick Your Own en de amateurmarkt ontwikkelde men rassen met een beperktere groei, grote bessen en een relatief zoetere smaak. Enkel Big Ben beantwoordt aan dit laatste criterium. Bij het bezoek vorig jaar aan het Scottish Crop Research Institute  viel het mij op dat de in ontwikkeling zijnde rassen opmerkelijk zoeter smaken.

    Ben Sarek : zwakke groeikracht; vormt een kleinere struik met zeer veel grote bessen. Het ras heeft nog de sterke zwarte bessensmaak. Je mag niet te lang wachten met plukken want rijpe bessen vallen af. Gezonde groeier.

    Ben Connan (1993) Middelsterke groei; heeft eveneens grote, wel iets beter smakende bessen o.w.v. minder zuur. In het Poolse onderzoek gedurende 5 jaar een gemiddelde opbrengst van 7,3 ton/ha. Gemiddeld bessengewicht 109g/100 bessen. Vitamine-C rijk. Resitentie tegen meeldauw en bladvalziekte; wel gevoelig voor mijten en luizen.

    Big Ben het nieuwste ras, heeft de dikste bessen en een duidelijk zoetere smaak. Voor zover ik weet is dit ras nog enkel in Engeland te vinden. Gezien zijn excellente eigenschappen zal dit ras binnen luttele jaren ook hier te koop zijn.

    14-12-2011, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    13-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte Bessen VERVOLG 2

    Welke zijn vandaag voor zwarte bessen de Selectiecriteria?

    Minder vorstgevoeligheid. Een tijd terug waren er jaren dat (haast) alles bevroor tijdens lentevorsten. Een ramp voor de industriële teelt, waarbij het steeds meerdere hectaren betreft. Men zoekt vooral naar een later bloeitijdstip.

    Geschiktheid voor machinale oogst.

    Betere kwaliteit: mooiere trossen en grotere bessen

    Een betere smaak voor de verse consumptie. Deze optie is erbij gekomen omdat de teelt voor industriële verwerking verzadiging vertoont met als gevolg te lage prijzen. Wat consumptie betreft zijn er alleszins nog mogelijkheden.

    Meer vitamine-C  Globaal gezien is het vitamine-C gehalte het hoogst van al onze kleinfruitsoorten, maar er is verschil bij de verschillende rassen.

    Hoger anthocyaangehalte o.w.v. de anrtioxidanten, de gezondheidsfactor waarvoor zwarte bessen zo belangrijk zijn.

    Resistentie tegen de bessenrondknopmijt  (Cecidophyopsis ribis Westw.) In de gezwollen knoppen zitten vele tientallen mijten die in het voorjaar gaan zuigen aan de nieuwe bladeren. Bovendien zijn deze mijten dragers van het brandnetelvirus dat de bladeren aantast en productieverlies veroorzaakt.

    De bessenbladgalmug (Dasineura tetensi Rübsaamen) of Leaf Curling Midge.

    Resistentie tegen schimmelziekten:

    -Amerikaanse  kruisbessenmeeldauw (Sphaerotheca mors-uvae)

    -Bladvalziekte (Drepanopeziza ribis)

    -Zwarte bessenroest (Cronartium ribicola)

    13-12-2011, 12:31 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    11-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZWARTE BESSEN VERVOLG 1

    De takken van zwarte bes hebben een speciale geur, niet bepaald aangenaam, maar wel typisch zodat je alleen al hieraan zwarte bessen van rode kunt onderscheiden.

    Ik heb als kind zwarte bessen of beter paters (de volksnaam in West-Vlaanderen) leren eten. Deze rassen hadden de sterke smaak.

    Men is er in geslaagd deze stoffen op te sporen. Het zijn namelijk zwavelverbindingen, die reeds in zeer geringe concentratie te ruiken en te smaken zijn.

    Bij het onderzoek naar nieuwe rassen tracht men deze zwavelverbindingen er uit te kruisen. Een eerste ras waarbij dit lukte is het Poolse ras Bona (1991). Dit ras heeft grote bessen en een zoete smaak; blijkbaar een eerste selectie voor de verse consumptie. Dit ras heeft echter minder zuren. Kinderen vinden deze bessen aangenaam smaken , doch iemand die de sterke smaak gewend is vindt ze niet sterk genoeg.

    Polen, het Europees land met de grootste productie  van zwarte bessen heeft het proefstation: Research Institute of Pomology and Floriculture (RIPF) te Skierniewiece.

    Naast Bona  (1991) kwam in 1991 ook het ras Ceres op de Poolse rassenlijst. Dit laatste ras was een van de eerste met resistentie tegen de bessenrondknopmijt.

    Maar er zijn een reeks nieuwe rassen:

    Tiben (laat) en Tisel (de vroegste) :  in 2000 op de Poolse rassenlijst.

    Ores (laat), Ruben (laat) en Tines (midden): 2005

    Gofert : 2009

    Tines zou het beste desserttype zijn. Het is een kruising van Titania en Ben Nevis. Het ras is vroegrijpend en heeft middelgrote tot grote bessen, met een gemiddeld gewicht van 135 g voor 100 bessen. De gemiddelde productie bedroeg 7,1 ton per hectare in vergelijking met 5,6 voor Titania en 6,5 ton voor Ben Connan. Tines is resistent tegen de echte meeldauw.
    Op de Werktuigendagen deze zomer te St. Truiden liet men mooie, grote zwarte bessen proeven. Ze vielen ons danig mee. Er was echter niemand die het ras kon benoemen. Er is een serieuze kans dat dit het ras Tines was of was het Big Ben?
    Vervolgt

    11-12-2011, 21:12 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    10-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte Bessen (Ribes nigrum)

    Zwarte Bessen (Ribes nigrum)

    De “Paters “ in West-Vlaanderen

    Aleide vroeg van er terug werk van te maken en een nieuw veld aan te leggen. Zwarte bessen vragen af en toe nieuwe grond. Na een tiental jaar is het best een nieuw perceel voor te bereiden. Een overgroeid perceel heb ik deze zomer overtrokken met antiworteldoek om de begroeiing te doen afsterven. Deze winter wordt er compost en verteerde paardenmest op gevoerd.

    Uit Engeland wil ik Big Ben betrekken; een nieuw ras van het Scottish Crop Research Institute bij Dundee met zeer grote bessen en een zoetere smaak.

    De proefstations zijn de laatste jaren rassen aan het selecteren voor de verse consumptie: langere trossen en dikkere bessen.

    Met Big Ben is Schotland hierin geslaagd.

    Vervolgt

    10-12-2011, 16:31 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    06-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mashua

    Mashua

    Nog een knolgewas uit Zuid-Amerika

    Van Lieven David kreeg ik ook een paar Mashua knolletjes. En van Stijn Demeulenaere gelijkaardige, maar iets grotere knollen.  Beiden waren oranjekleurig. Het zijn beide grondbedekkers: de eerste meer gedrongen met kleine blaadjes, de tweede meer rankend met grotere blaadjes. Zijn het beiden Mashua’s?

    Rauw geproefd zijn ze beiden te sterk, met een peperachtige  smaak. Bereid, smaken ze een stuk beter. Voor de productie moet je het niet doen: weinig opbrengst of lag het aan de vroege vorst? De knollen ontwikkelen zich pas heel op het einde van het groeiseizoen.

    Volgende gegevens vond ik op het internet:

    Mashua is verwant met Oost-Indische kers van het Tropaeolum genus

    Een knolgewas uit Zuid-Amerika, ook wel bekend als Anu; nauw verwant met Oost-Indische kers, en een even vlotte klimmer. Voor de bloei en de knolvorming moet je wachten tot het najaar. Blad en bloem zijn erg sierlijk, en smaken pittig. (Tussen haakjes:  bloemen zijn mij niet opgevallen Was 10 mei een te late plantdatum?)

    Eventueel zet je het plantgoed vanaf begin april al in potjes met grond in de serre; zo heeft deze exoot al meteen een mooie start. Plant de knollen, al dan niet voorgekweekt, begin mei op één meter afstand van mekaar aan gaas of een andere klimsteun – ook als bodembedekker fungeert deze plant goed.

    Mashua heeft graag veel organisch materiaal op de bodem: regelmatig een laagje grasmaaisel aan de voet strooien helpt hierbij. Verder heb je er geen omkijken naar: het gewas komt traag op gang, maar tegen de herfst is het een prachtig groen gordijn van mooi ingesneden blaadjes. Ziektes of plagen: geen last van!

    Enige probleem: als de vorst te vroeg komt, zoals in 2009, heb je eigenlijk ... geen opbrengst.

    De knollen graaf je dus na de eerste vorst op, en je bewaart ze vorstvrij. Radijs met iets van gember erbij, daar smaakt deze Andesknol naar in rauwe toestand. Je kunt mashua ook koken, roerbakken, ... en dan smaakt hij duidelijk milder.

    FOTO’S

    1.De Mashua van Lieven David, bevroren door de paar graden vorst van half oktober.

    2.Van de vele blaadjes is een maand later niets meer overgebleven.

    3. We graven de knolletjes uit. De knolletjes zijn erg klein.

    4. Het gewas van Stijn Demeulenaere. Zijn het 2 verschillende rassen Mashua ? Of betreft het nog een andere soort?

    5. Bij deze plant zijn de blaadjes groter en de ranken langer.

    7. De geoogste knollen zijn iets groter

    Opmerking:  Het zou best kunnen dat de knolletjes iets groter hadden kunnen uitgroeien zonder de tamelijk vroege vorst. Wellicht is het ook wenselijk iets vroeger met de opkweek te beginnen.

    8. Ook de wilde doornappel was geraakt door de vroege vorst.

     

     

















    06-12-2011, 20:34 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    04-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yacon (Smallanthus sonchifolius)

    Yacon (Smallanthus sonchifolius)

    Een knolgewas uit de Andes

    Dit voorjaar leerde ik Yacon kennen door Lieven David (Zie blog van 03/05/2011).

    We proefden de ene knol. De smaak viel onmiddellijk mee.  De andere heb ik rond 10 mei geplant. Ik herinner mij dat de pel grijs-zwart was. Bij de oogst verwonderde ik mij over de klare violet-roodachtige kleur van de verse knollen.

    In Seizoenen 4/2011 verscheen intussen een zeer informatief en uitstekend geïllustreerd artikel van Velt-medewerker Luc Vanhoegaerden. Luc kreeg de knollen eveneens van Lieven David en teelt Yacon nu al voor het tweede jaar. Wat mij wel verwonderde was dat de knollen op de foto’s in het artikel een witachtige pel hebben. Blijkbaar zijn er meerdere rassen.

    Mijn plant groeide fors uit tot de vorst van midden oktober.

    Onlangs heb ik alles uitgegraven. Voordien was er al een knol geoogst en toen al werd geconstateerd dat de knollen voorzichtig dienen geoogst te worden, want ze breken gemakkelijk.

    Bij de definitieve oogst maakten we een ruime opening en ondergroeven de knollen. Bij het uittrekken komt de klont met wat men de vegetatieve knollen noemt mee en een gedeelte van de consumptieknollen die aan iets langere wortelranken groeien. Enkele consumptieknollen zijn toch afgebroken, zo bros zijn ze.

    Blijkbaar mag je de knollen niet in de grond laten als bij aardperen, waarmee ze overigens als plant veel overeenkomsten vertoont. Blijkbaar behoren ze allebei tot de zonnebloemfamilie. De bewaring gebeurt vorstvrij in zand tegen het uitdrogen en ze zijn te gebruiken tot april.

     

     

    Yaconknollen proeven knapperig, zeer sappig en aangenaam zoet. Yacon vind ik beslist een aanrader. De knollen zijn een stuk groter dan aardperen, groeien gelijkaardig, smaken beter en zijn productiever.

    Ze kunnen op meerdere manieren verwerkt worden en de bladeren kunnen gebruikt worden voor thee.

    Op het internet is over Yacon veel te vinden.

    Plantgoed bekomen (Info uit Seizoenen):

    -Cook & Herb Brasschaat

    -Sanguisorba  Ranst

    - Vreken’s Zaden Dordrecht

    -Hof van Twello  Twello

    -www.ecozoekertjes.be

    FOTOMATERIAAL

    1.  De plant

    2. Eerste opgraving knollen

    3. Idem

    4. Grootte plant met Berten

    5. Uitgraving

    6. Idem

    7. Idem, meer in detail

    8. Aparte stengel met onderaan vegetatieve knollen

    9. Totala oogst van één plant. Let op de vegetatieve wortelkluit rechts

     



















    04-12-2011, 15:41 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    03-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canadees onderzoek onthult geheimen blauwe bessen

    Canadees onderzoek onthult geheimen blauwe bessen

    Blauwe bessen zijn een geliefde fruitsoort en dat is geen wonder. Ze zijn lekker en ze zijn goed voor onze gezondheid. Ze zijn rijk aan antioxidanten, stoffen die kunnen bijdragen tot het verminderen van natuurlijke celschade in ons verouderend lichaam,wat kan leiden tot kanker, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen.

    Ik lees dat een onderzoeksteam van de Universiteit van Victoria ( de hoofdstad van de provincie Btittish Columbia, Canada ) onder leiding van bioloog dr. Peter Constabel een belangrijke doorbraak in het onderzoek van blauwe bessen heeft verwezenlijkt. Men was als eerste in de wereld in staat om te onthullen hoe blauwe bessen op moleculair genetisch niveau rijpen en antioxidanten, ook bekend als flavonoïden, produceren. "We weten al veel over de chemische samenstelling van blauwe bessen, maar tot nu toe heel weinig over hoe flavonoïde antioxidanten worden gevormd als het fruit rijpt", zegt Constable. "Deze nieuwe kennis heeft een enorm potentieel voor de blauwe bessenteelt in British Columbia en uiteindelijk voor onze gezondheid".

    In het onderzoek, onlangs gepubliceerd in het internationale tijdschrift Plant Physiology, heeft het team met gebruik van geavanceerde genomicatechnieken een groot aantal genen weten te identificeren tijdens het rijpingsproces. Zij verviervoudigden het aantal nieuw ontdekte genen, informatie die nu beschikbaar is in de openbare databases.

    Meer specifiek heeft het team genen geïdentificeerd die uitgeschakeld zijn tijdens het rijpen van de bessen, die zorgen voor de bittere tannines, en ingeschakeld worden bij de productie van de blauw-paarse flavonoïde pigmenten.

    Ze hebben ook een gedetailleerde chemische analyse van de flavonoïden gemaakt en ontdekt dat de schil van de blauwe bessen de grootste verscheidenheid en hoeveelheid van deze gezondheidsbevorderende stoffen bevat. Samen met onderzoekers van de University of Saskatchewan hebben ze ook een plantenhormoon gevonden dat een sleutelrol lijkt te spelen in het afrijpen van de bessen.

    "Veredelaars kunnen onze resultaten gebruiken om te selecteren op een hoog antioxidantgehalte en een grotere controle over de rijping te krijgen", zei Constable.

    Canada is 's werelds derde grootste producent van blauwe bessen. (Achtennegentig procent is afkomstig uit British Colombia).
    De studie is de eerste in zijn soort, zegt Constable. "Ik ken geen andere vruchten, waar al deze onderzoeksmethodes zijn toegepast".

    Nieuwsbrief   Fruit, startpagina. Ned.  02/12/2011

    03-12-2011, 13:40 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    02-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aleide terug van een maand Kameroen

    Aleide terug van een maand Kameroen

    Al 10 jaar heeft zij diverse projecten in het hoge, droge noorden van Kameroen. Zij startte toen al met o.a. een graanproject en de aanschaf van een 10 PK graanmolen. De kruik gaat zolang te water tot zij breekt. Dat doet ook een stevige graanmolen zonder onderhoud.

    De aankoop van graan gaat nog altijd door. Het wordt opgeslagen in een destijds van hieruit verstuurde container, die na veel gepalaver en vertragingsadministratie, met meer dan een half jaar vertraging daar toch eindelijk aankwam. Men koopt nu het graan tegen de hongermaanden juli- augustus en men aldus de woekerprijzen voor graan ontwijkt.

    In het totaal kocht men op de markt 100 zakken van 100kg . Dit gebeurde op diverse marktdagen.

    Hierna foto’s op een van die markten. Boeren-verkopers hebben meestal maar een of twee zakken te koop, want meer dan dat kunnen zij wellicht in een keer niet aanvoeren of wellicht hebben ze ook niet meer voor de verkoop. Zij hebben het geld vooral nodig voor het betalen van het schoolgeld voor hun kinderen.

    Dit graan is voornamelijk de rode sorghum of gierst, een kleinzadig graangewas, veruit het hoofdgewas in deze streek. De witte en gele sorghum worden vroeger geoogst.

    Op de eerste foto zijn de drie rassen te zien.

















    02-12-2011, 14:02 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    27-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lampionplant (Physalis alkekengi )

    Lampionplant (Physalis alkekengi )

    Een synoniem is Jodenkers. De soort behoort tot de familie van de Nachtschadigen, Solanaceae.

    De planten mogen woekeren naast de voordeur. Dat doen ze al meer dan 2 decennia, zonder dat er naar omgekeken wordt. Ze vormen tot in de winter een vrolijke noot voor de bezoekers.

    Binnenin hebben deze lantarentjes een kleine rode bes, niet onaardig van smaak, zoals ik er daarnet een proefde.





    27-11-2011, 15:01 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    24-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MISPELS

    MISPELS

    De mispelaar Mespilus germanica uit de Rozenfamilie/ Rosaceae is de enige soort van het geslacht Mespilus. De mispelboom (mispelaar/mispelstruik) is inheems in Europa en Azië. In Nederland en België wordt hij geteeld, maar is er ook inheems en verwilderd. De mispel is al eeuwenlang in cultuur. De Romeinen bevorderden de cultuur.

    Bij ons thuis in West-Vlaanderen stonden twee mispels in de haag. De ene boom had lekkere, zij het kleine vruchten, terwijl de andere groter waren maar absoluut niet lekker. Wij waren op het gehucht wel de enigen die mispels hadden.

    Eenmaal heb ik een paar wilde mispels gezien op een bergwand in de Ardennen. Ik las dat in het Muziekbos bij Ronse in de Vlaamse Ardennen de grootste verzameling van wilde mispels te vinden is.

    Zelf heb ik een vijftal bomen staan, vier op onderstam meidoorn, de andere wellicht op kwee (Ik heb op oudste onderstam  (1963) nooit uitschieters gezien, dit in tegenstelling met de regelmatig te verwijderen, doornige takken op de onderstammen van de andere bomen.

    Eind mei staan mispels getooid met grote, witte bloemen. Een mispel is zelfbestuivend. Een boom volstaat. Mijn bomen zijn niet hoger dan 3 m. Nochtans heb ik bij een tuinder in Rilaar, op vruchtbare leemgrond, vele jaren terug een reuzenexemplaar gezien met een horizontale tak van zeker 10 m.

    Vorige week heb ik de vruchten geoogst. Ze begonnen te vallen. Voor het ras Royal kwam ik te laat: zo goed als alles gevallen en voor een deel al geplunderd door de merels.

    De spreuk “Zo rot als een mispel” is niet juist. De geëigende term om een rijpe mispel te benoemen is “beurs”. Ligt de vrucht fris, dan blijft die een tiental dagen goed. Pas daarna begint de aftakeling of rotting. Meestal zie je dan een puntje witte schimmel verschijnen. Dergelijke vruchten zijn niet meer te genieten.

    Bij rijpe mispels verwijder ik de kroonblaadjes boven en pits het zeer korte steeltje af, eigenlijk is het alleen een vasthechting. Dan gaat de vrucht in de mond en het vruchtvlees, dat smaakt naar appel en banaan wordt afgekloven van de stenen, die vervolgens uit de mond worden genomen.

    Er zijn al jaren geweest dat het vruchtvlees verwerkt werd tot confituur. Eerst door een roerzeef steken.

    Een mispel is rijk aan vitamine C en zou goed zijn voor de spijsvertering.

    Vanavond ontmoette ik verre buur Guy. Hij had nog nooit van mispels gehoord. Het proeven van de rijpe vruchten met appel-bananensmaak viel hem wel mee.

    FOTOMATERIAAL

    1.   De bladeren zijn verdwenen. De vruchten hangen er nog.

    2.  Let bij deze foto op de verschillende, niet uitgegroeide, verdroogde vruchtjes. Ik weet er nog niet het fijne van. Een tijd terug dacht ik verwantschap te ontdekken met de takmonilia bij pruimen. Ik verzamel deze mummies zorgvuldig om ze te verbranden.

    3.  Bakken vruchten

    4.  Idem

    5.  Rijke oogst

    6.  Idem

    7.  Detail

    Op de Kerstmarkt te Zoersel op 10 en 11 december zullen o.a. deze vruchten aangeboden worden op de stand van COZOEGO. Aleide komt straks terug van een maand bezoek aan haar projecten in het droge noorden van Kameroen.

     















    24-11-2011, 23:22 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    16-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Siam - of Bananenblad Pompoen

    De Siam - of Bananenblad Pompoen

    Cucurbita ficifolia

    Deze pompoen is ovaalvormig en groen-wit gespikkeld. Het vlees is wit en we gebruiken het als vulstof bij bereidingen. Bakken als bij de Japanse of Hokkaïdo pompoen is er niet bij. Deze pompoen behoort tot een duidelijk andere soort die men vooral teelt voor zijn sierwaarde. Vorig jaar bewaarde ik een gedeelte van de vruchten in de living en die zijn tot heden praktisch allemaal intact. Het andere gedeelte lag in een onverwarmde, maar vorstvrije veranda, doch deze zijn vorige winter wel bezweken.

    De pel van de siampompoen is zeer hard. Als we er een willen gebruiken laten we die enkele keren op de grond botsen tot hij voldoende barst.

    De zwarte zaden zijn, licht geroosterd, te gebruiken als de naaktzadige zaden van de Godiva pompoen.

    Ongeveer 15 jaar geleden was er een plant ontkiemd op een gunstige plaats zonder dat ik deze gezaaid had. Het werd een nooit geziene oogst van 40 grote pompoenen.

    Dit jaar is een plant uitgeschoten op de composthoop. De ranken hebben zich naar alle kanten verspreid, tot in de top van bomen in de omgeving, ranken van ongeveer 15 m en meer. Er hangen 19 grote en nog een aantal onvolgroeide vruchten. Met de vorst van half oktober zijn de bladeren voor ‘t grootste stuk bevroren. De jonge vruchten werden ook geraakt door de vorst, de volgroeide niet. Met het warme weer konden ze verder rijpen. De ranken zijn nog groen en sommige bladeren slechts gedeeltelijk bevroren. Het is duidelijk dat deze soort pompoenen een langer teeltseizoen nodig heeft dan de andere.

    Uiteindelijk heb ik de vruchten geoogst op 11 november (Vorige blog).

     

    In het verleden schreef ik al over pompoenen. Voor de geïnteresseerden is achtergrondinformatie te lezen uit een brochure die ik destijds schreef.

    Ga naar de blog http://blog.seniorennet.be/fruit

    en typ links boven bij zoeken : pompoenen

     

    FOTO’S

    De foto’s werden over een zekere tijdspanne genomen.



















    16-11-2011, 23:49 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    11-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehakkelde Aurelia

    Gehakkelde Aurelia

    Poligonia c-album

    Toen ik vandaag, 11/11/2011 mijn Siampompoenen oogstte

    zat deze vlinder ernaast te zonnen.

    Deze vlindersoort heeft twee generaties per jaar: de eerste van midden juni tot eind augustus; de tweede van eind augustus tot eind mei van het volgende jaar. Onze vlinder zal dus nog ergens een beschutte plek moeten vinden om te overwinteren, meestal in een holle boom.








    11-11-2011, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    06-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De trage Wegen in de Halse bossen

    Wandeling van Natuurpunt Voorkempen op

    De trage Wegen in de Halse bossen (6/11)

    met als gids Frans Van Gils. Ik maak dankbaar gebruik van zijn nota’s voor dit verslag. Een grote groep van 40 man was opgedaagd aan de kerk van Halle-Kempen. De kerk dateert van 1500, doch van voor 1300 stond hier al een kapel. In 1914 werd de kerktoren opgeblazen.

    Hier staat een eerste bord over de Halse bossen, die zich uitstrekken aan de zuid-westkant van het dorp. De meeste gronden zijn eigendom van het OCMW van Ranst. We wandelen over de straat de “Paardenmarkt”. Frans vond in een document dat Halle in 1621 74 paarden telde. Hoeveel zouden het er nu zijn met de huidige paardenliefhebberij? In 1625 breekt de pest uit. 1/3 van de bevolking bezwijkt. De slachtoffers werden hier begraven.

    Het bosbestand bestaat voor ’t grootste stuk uit Corsicaanse den (of is het Oostenrijkse?), ook grove den (Pinus silvestris), maar in mindere mate. In deze herfsttijd vallen de verkleurende bladeren van loofhout op: Amerikaanse vogelkers, wat berk en eik. Later zullen we ook Amerikaanse eiken en enkele oude zomereiken zien.

    Over enkele trage wegen door het bos, met o.a. een krater van een V2, komen we aan de hoeve “De hoge Cutse” op Liefkenshoek, daterend van 1725, in steen herbouwd door burgemeester Nuyts in 1844. Stamvader Eyskens kocht de 5 Ha in 1912 voor 2500 B. Frank. De huidige bewoner Eyskens vertelde dat hier tijdens de oorlog 13 joden ondergedoken leefden. De enige nog levende stuurt nog elk jaar met Nieuwjaar een kist appelsienen van zijn plantage in Israel. De plaatselijke beek heet “Lieveke”.

    Aan conferentieoord St. Martinus staat, op de hoek met de watermolen, de oude St Jozefkapel. Het altaar dateert uit de tijd van Rubens (17 de eeuw).

    Dichter tegen de Schijn - een bijrivier van de Schelde, die zijn naam gaf aan het Tervierenhof te Deurne, ontspringt aan de trappisten van Westmalle, - zien we de laagte voor het reservewater voor de watermolen. Deze functioneerde van voor 1350 tot 1600.                                                                   De Schijn zorgde voor het drinkwater van Antwerpen en water voor bier. Destijds telde Antwerpen 48 brouwerijen. Een tijd wou men ook water van de Nete betrekken. Daarvoor groef men de Herentalse vaart, doch veel verder dan een verbinding met de Schijn kwam men niet.

    We wandelen een eind over de Lemmekensbaan, destijds een schakel in de verbinding Breda, Hoogstraten, Lier, Mechelen, Brussel. Op grondgebied Schilde ligt de verkaveling Dreihoek, gronden van baron Van de Werve, die maar eventjes 700 Ha van de 2 094 van Schilde bezat. Een van de kleinmannen heeft een mooie, grote rups ontdekt en houdt die in zijn handen. Er een foto van maken lukt niet. Ik dacht terug aan de kleuterschool op de Reiger te Ichtegem. Men zette mij boven op de meidoornhaag om de rupsen te vangen.

    We maken een zijsprong in het bos op afgravingsgebied ten tijde van het starten van de verkaveling de Dreihoek. Nu is het een vlak heidegebied met struikheide, maar ook dopheide. Frans Kerstens had er deze zomer de Nachtzwaluw gehoord. Een nieuw broedgebied ? Deze vogel is al tientallen jaren uit de streek verdwenen. Toen ik mijn eerste enting –geleerd uit een boekje- verwezenlijkte, begin mei 1963, hoorde ik de nachtzwaluw op het braakland met veel brem, waarop later de verkaveling van de Verscheurde Hoeve en de Berkemei kwam. Zou men niet best deze trage weg afsluiten?

    De rand waarover we verder wandelen ligt minstens een meter hoger. Na nog wat weggetjes komen we op het Sniederspad, genoemd naar de broers Snieders:  Renier, tijdgenoot van Conscience en arts in het Nederlandse Bladel schreef streekromans. Zijn broer August was te Antwerpen hoofdredacteur van het Katholiek Blad van Antwerpen en eveneens romanschrijver. Beide broers kwamen elkaar halverwege Antwerpen –Bladel te gemoet. Het tracé werd in 1937 ingehuldigd. In 1988 werd het gedeeltelijk GR route, ter hommage  voor de 100 ste verjaardag van het overlijden van Renier Snieders. Momenteel wordt het stuk naar Liefkenshoek verkaveld en verdwijnt daar een strook bos.

    Aan de Bergen staat het kapelletje Van den Nieuwenhuyzen en zijn compagnon, herbouwd in 1900. Elk heeft zijn arduinen steen.

    Na afloop gaan we nog een pint drinken in “De Pelikaan”, een goed draaiend dorpscafé. Ik hoor dat de brouwer van Halle destijds een soort trippel brouwde: de tuimelaar van maar eventjes 9°.  Ter vergelijking de trippel van Westmalle heeft    9, 5°. Een plaatselijke amateur- brouwer Hermans lijkt de oorspronkelijke tuimelaar al dicht te benaderen. De dorpsbrouwerij is al een tijdje afgebroken voor het nieuwe dorpsplein.

    Bij het terug naar huis fietsen merk ik dat de wind uit het Noorden komt, pal tegengesteld aan de zuidenwind van de vorige dagen. Het blijft helemaal overtrokken, maar droog. Thuis wijst de thermometer 13°. Vorige vrijdag, met stralend zonneweer, las ik 19°. We hadden dit jaar een zeer warm begin van de herfst.

    FOTO'S

    Kerk van Halle

    Halse bossen

    Frans Van Gils

    De heer Eyskens

    Frans Kerstens (links)

    Op de brug van de Schijn

    Idem

    Kapelleke Van Den Nieuwenhuyzen

    We zijn terug in het dorp. Ronny Van Soens, in het midden, dankt de gids. Op de achtergrond het voormalige gemeentehuis, nu bibliotheek.



















    06-11-2011, 20:42 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    03-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een interessante Aanvulling

    Een interessante Aanvulling

     

    Je hebt zeker gelijk , die verruwing op de elstar heeft niets te maken met de (kruis)bestuiving.

    Meest voor de handliggende is dat men bepaalde sproeistoffen gebruikt heeft na de vruchtzetting.

    Een ander reden zou bvb ook bepaalde schimmelaantasingen kunnen zijn .

    Ook de weersomstandigheden kunnen verruwing veroorzaken.

    Ik wou toch eventjes kort reageren.

     

    03-11-2011, 23:49 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een onwaarschijnlijk Verhaal

     

    Een onwaarschijnlijk Verhaal

    Mij werd volgende tekst toegestuurd

    "Red Elstar "
    Een gekregen boompje dat ook dubbel geënt is en droeg dit jaar voor het eerst 5 appels met een verhaaltje.
    Dit boompje staat naast een goudrenet met een ruwe schil.
    Het gevolg was dat door kruisbestuiving het een Elstar werd met ruwe schil.
    Ik denk dat ik ze verder uit elkaar zal moeten zetten.

    Ik heb ooit een sterappel en een goudrenet naast elkaar zien staan, beide hoogstam.
    De sterappels hadden allemaal het uiterlijk van de goudrenet maar de goudrenet bleef gewoon goudrenet.
    de sterappel bleef aan de binnenkant gewoon rood.

    Mijn commentaar:

    Van een dergelijke kruisbestuiving heb ik nog nooit gehoord en ik heb twijfel bij de waarnemingen.

    Kruisbestuiving zorgt voor betere vruchtzetting, betere zaadvorming en mooier gevormd vruchtvlees. Gedeeltelijk bestoven vruchten vertonen een mindere kant. Anderzijds komen de erfelijke eigenschappen pas tot uiting in het nageslacht, als de zaden zelf gezaaid worden en er na verloop van jaren vruchten gevormd worden, die gewoonlijk, maar niet altijd, zeer afwijkend zijn van de ouders.

    1.Mijn elstar appelen zijn ook verruwd.

    2.De ene appel is een goudreinet; de andere zeker geen echte boskoop, maar een zaailing. In dit geval mogelijks een kruising van Boskoop met sterappel, maar dan nog is het een zeer onwaarschijnlijk toeval: het uiterlijk van een goudreinet en innerlijk de roodverkleuring van een sterappel. Trouwens er staat niets over dezelfde grootte?  en kleurt een sterappel innerlijk wel zo rood? Ik heb er geen duidelijk beeld meer van. De sterappel is bij mij afgestorven en van de dubbele sterappel waren er dit jaar maar een paar vruchten, opgegeten door de vogels. Vorig jaar ook geen vruchten.

    03-11-2011, 23:46 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    30-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lezen en Computer voor senioren

    Lezen en Computer voor senioren

    Uit een onderzoek blijkt dat geheugenoefeningen zoals het lezen van boeken en tijdschriften, zelfs op oudere leeftijd een heilzaam effect hebben. 

    Ook computeractiviteiten zouden een beschermend effect tegen geheugenverlies hebben bij mensen boven 70 jaar. De kansen op geheugenverlies zou bij regelmatige computergebruikers met de helft verminderen.

    Bron: www.gezondheid.be

    30-10-2011, 12:37 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!