Het weer. Vanochtend was er lokaal wat mist of lage bewolking. Vooral in de voormiddag waren er soms middelhoge of hoge wolkenvelden. In de loop van de namiddag werd het vaak zonnig met soms nog hoge wolkensluiers en in het binnenland enkele stapelwolkjes. De maxima schommelden van 22 graden aan zee tot 27 graden in de Kempen en het uiterste zuiden. De zwakke zuidwestenwind ruimde naar west tot noordwest. In de namiddag werd de wind af en toe matig over de noordelijke landshelft.
De nepalese overheid overweegt om het beklimmen van de Mount Everest, met zijn 8849 meter de hoogste berg ter wereld, duurder te maken voor buitenlanders. Men werkt aan een voorstel om het bedrag dat buitenlandse klimmers tijdens het voorjaar moeten neerleggen te verhoen van de huidige 10.100 euro naar 13.800 euro. De Mount Everest ligt op de grens tussen Nepal en China, maar de kosten voor een klimvergunning zijn in China een pak hoger dan in Nepal. Volgens nepal is een verhoging van de kosten dan ook meer dan gerechtvaardigd, aangezien de prijzen in 2015 voor het laatst werden aangepast. Het voorstel moet wel nog goedgekeurd worden. Als dat gebeurt zou de prijsstijging in 2025 van kracht gaan.
Warm vandaag. Weinig wind. De schaduw wat opgezocht en de Finse piste verlaten. Goed tempo kunnen lopen zonder echt te forceren.
Details: 5.12/km - 626 c - 172 pasfrequentie - 21,7°.
Het weer. Vandaag was het, na het oplossen van het plaatselijke ochtendgrijs, opnieuw zonnig. In de namiddag de vorming van wat stapelwolken, vooral dan over het westen van het land en in de Ardennen. De maxima waren hoger dan wat normaal is voor de tijd van het jaar en lagen tussen 22 graden aan zee en 29 graden in het uiterste zuiden van het land. Er stond een zwakke en veranderlijke wind uit het westen tot het noordwesten.
Vorig jaar is in onze zorgsector een historische kaap afgerond. Voor het eerst klom het aantal artsen met een buitenlands diploma dat actief is in België boven de tienduizend. Het aandeel van de buitenlandse artsen in het volledige korps wordt steeds groter. Begin deze eeuw waren slechts vier op d ehonderd dokters in het buitenland opgeleid, vandaag zijn dat er al veertien op de honderd. Wat opvalt is dat het niet alleen om een instroom uit buurlanden gaat. Frankrijk (1620 artsen) en Nederland (1590 artsen) bezetten de eerste twee posities, maar Roemenië moet met 1558 artsen nog nauwelijks onderdoen. Meer dan waarschijnlijk steekt het land de komende jaren onze buurlanden voorbij. Ook andere Oost- en Zuid-Europese landen hebben steeds meer artsen in België. Volgens professor Dirk Devroey van de VUB is het dan ook stilaan tijd om maatregelen te nemen. Hij pleit voor het optrekken van de quota voor Belgische studenten geneeskunde en een taaltest voor buitenlandse dokters.
Veel tuinwerk gedaan vandaag. In de warmte. Ik was moe toen ik aan de run begon. Meer kilometers zaten er vandaag dan ook zeker niet in. Eigenlijk best tevreden dat ik deze ronde heb kunnen afleggen. Zelfs het tempo viel best wel mee. Meer moest dat dus zeker niet zijn.
Details: 5.35/km - 630 c - 169 pasfrequentie - 24,4°.
Het weer. In de voormiddag was het overwegend zonnig. Na de middag ontwikkelden er zich stapelwolken maar het bleef overwegend droog. De maxima lagen rond 22 graden aan zee en tussen 24 en 27 graden in het binnenland. De wind was meestal zwak en veranderlijk. Aan zee waaide de wind eerst zwak uit zuidwest, ruimend naar noordwest in de namiddag en toenemend naar matig.
Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) raadt aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Wie pasta toch langer bijhoudt en opeet, kan namelijk erg ziek worden. het risico bij deegwaren zit hem in de bacterie 'bacillus cereus'. Die komt van nature voor in pasta en rijst, maar het probleem is dat een 'spoorvormer' is. Dat wil zeggen dat de bacterie sporen nalaat. Als die zich ontwikkelen, kunnen ze toxines produceren waar je ziek van kan worden. Risicopersonen, zoals jonge kinderen en ouderen, kunnen ernstige implicaties krijgen, vooral aan de lever. Er zijn al kinderen gestorven nadat e bedorven pasta hebben gegeten.
Vandaag een echte recuperatierun. Gisteren na de wedstrijd niet meer uitgelopen. Daar heb ik het ook wat moeilijk mee geef ik toe. De spieren staan dan gespannen en ik vrees vaak voor krampen en pijnscheuten. Dus daar moet ik mee opletten. Ook vandaag ging het in het begin nog uiterst moeizaam en haalde ik nauwelijks enig tempo. Geduldig verder gelopen en na een vijftal kilometer begon het stilaan beter te gaan. Dat was wel een goed gevoel. Wat mij betreft is hiermee het doel van deze run behaald.
Details: 5.49/km - 598 c - 169 pasfrequentie - 17,8°.
Vooraf. Het was alweer van de stadsloop in Gent (mei) geleden dat ik nog een wedstrijd had gelopen. Eigenlijk iets te lang. Hopelijk komt wedstrijd nummer drie toch iets vlugger. Ik was op tijd ter plaatse. Zoals steeds eigenlijk. Het was prima weer. We konden, als er tijd genoeg was, nog even plaatsnemen in de tent op de Dries (dorpsplein). Daar konden ook de borstnummers afgehaald worden. Alles verliep vlot en vriendelijk.
Naar de kleedkamers dan maar aan de sporthal. In de buurt van de plaatselijke voetbalploeg Herleving Sinaai. Voetbalactiviteiten waren er (nog) niet. Dus zeker plaats genoeg om te parkeren.
Nog een half uurtje voor de start. Toch wat opwarmen. Ook wat versnellingen, jawel. Dus helemaal niet zo slecht.
Start. Gelukkig waren er niet zo heel veel deelnemers voor de vier mogelijke afstanden. Anders zou het toch wat drummen geweest zijn om in de voorste gelederen te starten want na amper honderd meter was er al meteen een scherpe bocht naar rechts en kwamen we op een looppad van nauwelijks een meter breed.
Eerste ronde. Maar alles verliep dus vlot. Geen opstoppingen. Ik kon vrijuit lopen. Al was het natuurlijk wel druk. Iedereen, de lopers van alle afstanden, bevond zich nu immers op het parcours. De eerste drie kilometers kon ik een tempo van circa 4.10/km aanhouden. Dus dat was goed.
Tweede ronde. Nog steeds veel atleten. Slechts weinigen liepen immers maar de 2,5 km. Enkele jongelieden denk ik. Ik bleef dus tussen dezelfde personen lopen. Een paar atleten liepen mij voorbij. Deelnemers van de vijf kilometer. Kilometer 4 en 5 in respectievelijk 4.17 en 4.19.
Derde ronde. Nu werd het wat rustiger. Heel veel lopers voor de vijf kilometer. Die waren dus gestopt na ronde twee. Ik liep alleen. Een paar atleten vijftig meter voor mij. Een atleet volgde op nagenoeg dezelfde afstand. De posities bleven ook behouden. Kilometer 6, 7 en 8 in 4.18, 4.21 en 4.26.
Vierde ronde. De laatste ronde. De afstanden onderling werden iets groter. Achter mij was er vrijwel niks meer. Gewoon tempo houden was de boodschap. Kilometer 9 en de laatste 700 meter in respectievelijk 4.18 en 2.52.
Ik had in het begin wat problemen gehad met de GPS. Die was maar na enige tijd beginnen werken. De afstand van 10 kilometer zal dus wel tamelijk juist geweest zijn. Misschien wel 100 tot 200 meter korter. Dat zou kunnen. Naargelang de gegevens eindig ik de wedstrijd dus in: 0:41:29 voor 9km700 of 4.18/km of in 0:41:48 voor 9km900 of 4.10/km.
Na de wedstrijd. Onder meer een 'Snoas Boksken' gekregen, een plaatselijk witbier van hoge gisting. Ook prima in orde: de douches en kleedkamers van de sporthal. Toch aangenaam als je de namiddag zo kan afsluiten.
Besluit. Geen grote organisatie maar alles goed georganiseerd. Een joggingclub met ervaring in het organiseren van een jogging.
Het weer. Deze ochtend en voormiddag maakte het ochtendgrijs heel langzaam plaats voor opklaringen. Toch duurde dit langer dan verwacht. Het werd maximum 25 graden.
Bijna 600 winkeldieven hebben reeds een zogenaamde 'lik-op-stuk-boete' gekregen. Die moet direct betaald worden. De helft daarvan werd de voorbije zes maanden uitgedeeld. Het systeem werd in januari 2022 ingevoerd. Wie betrapt wordt, krijgt een boete die kan oplopen tot 350 euro en mag meteen zijn bankkaart bovenhalen bij de agent. Op die manier wil men de 'kleine criminaliteit' effectiever aanpakken. het moet winkeliers en gerecht ook ontlasten, en de winkeldief ziet het feit niet op zijn of haar strafblad verschijnen.
Vandaag eerst een ferme fietsrit gedaan van 44 km. Dat voelde ik wel. Toch wou ik ook nog enkel kilometers de benen losgooien en deed ik enkele rondjes op de Finse piste. Het ging iets vlugger dan gepland want eigenlijk stond een heel rustige run geprogrammeerd.
Details: 5.11/km - 310 c - 169 pasfrequentie - 16,7°.
Het weer. Vandaag was het, na het optrekken van het lokale ochtendgrijs, wisselend bewolkt met soms ook mooie zonnige perioden. Ten zuiden van Samber en Maas en ook in het centrum was er meer bewolking en meer kans op geïsoleerde buien, eventueel met onweer. Aan zee kreeg men in de loop van de dag opnieuw volop zon. De maxima schommelden van 21 graden in de Hoge Venen en aan zee tot 26 graden in de Kempen. De wind was zwak tot matig uit noord tot noordoost.
Aan het Brusselse Flageyplein is een chauffeur van de MIVB gewond geraakt toen twee jongeren op een step zijn bus bekogelden. Vermoedelijk gooiden ze met stenen, maar dat moet het onderzoek nog uitwijzen. Hoe dan ook ,het projectiel kwam in het oog van de chauffeur terecht. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar is intussen weer thuis. Zijn oog doet uiteraard veel pijn, maar gelukkig zal hij zijn gezichtsvermogen neit verliezen. Hij is vanzlefsprekend wel in shock.
Korte run opnieuw. Alweer aan een goed tempo. Het ging wel moeizamer dan gisteren. Het was ook warmer. Dat kan een oorzaak zijn. Ofwel was het gewoon een mindere dag.
Details: 4.51/km - 392 c - 171 pasfrequentie - 23,3°.
Het weer. In de voormiddag trok de neerslagzone snel weg naar het oosten. Daarna werd het wisselend bewolkt met soms enkele geïsoleerde buitjes. In veel streken bleef het droog. In de namiddag werd het vrij zonnig vanaf de kust. De maxima lagen meestal tussen 20 of 21 graden in de hoge Ardennen en aan zee en 24 of 25 graden in de meeste andere streken. De wind waaide meestal matig uit zuidwest.
Zeven op de tien deelnemers aan de Dodentocht hebben de wandeltocht van honderd kilometer tot een goed einde kunnen brengen. In totaal bereikten 8122 mensen de eindmeet in Bornem. Het regenweer was bij heel wat mensen de spelbreker. Ook bij Hendrik Dupont uit Brasschaat, met zijn 94 jaar de oudste deelnemer aan de Dodentocht. De man moest na een zestigtal kilometer opgeven. Zijn tempo lag te laag en hij zou de volgende controlepost niet tijdig kunnen bereiken. Volgens zijn zoon speelden de selfies die mensen met hem vroegen hem parten. Al dat stoppen en opnieuw vertrekken zorgde ervoor dat zijn tempo zakte.
Geen selfies voor mij deze middag. Regen al evenmin. We konden dus goed doorlopen. Het was wel vrij warm. Maar dat gaat de komende dagen nog zo blijven. Misschien wordt het zelfs nog wat warmer. Dat wordt dan wel van het goede teveel.
Details: 4.37/km - 478 c - 173 pasfrequentie - 16,7°.
Het weer. Vandaag werd het vrij warm met soms mooie zonnige momenten. In het zuiden van het land nam de bewolking toe in de namiddag. De maxima lagen rond 23 graden in de hoge Ardennen, rond 25 graden aan zee en rond 26 of 27 graden in de meeste andere streken. De wind was meestal matig uit zuid tot zuidwest.
In de Duitse staat Baden-Württemberg zijn zes mensen gewond geraakt toen er een bliksem insloeg op een boom. Drie van hen zijn er erg aan toe. De slachtoffers, allemaal fietsers, hadden hun toevlucht gezocht onder een boom om zo te schuilen voor het onweer. Een deel van de groep zou gelukkig in een schuur van een boerderij beschutting hebben gezocht.
Ja hoor, het was warm deze namiddag. Even zelfs getwijfeld of ik nog zou lopen. Ik had immers al gans de dag in de tuin gewerkt en onder andere het gras gemaaid. Toch wou ik, als het effen kon, een goed tempo lopen. Kort en goed zeg maar. Dat is gelukt.
Details: 4.50/km - 433 c - 172 pasfrequentie - 24,4°.
Het weer. Vandaag kregen we, na het optrekken van het ochtendgrijs, een afwisseling van opklaringen en bewolkte perioden. Het bleef meestal droog. De maxima lagen rond 19 graden op de Ardense hoogten, rond 21 graden aan zee en tussen 22 en 24 graden in de meeste andere streken. De wind was meestal matig uit zuidwest.
In het Oost-Vlaamse Sint-Laureins is een 57-jarige fietser om het leven gekomen toen hij ten val kwam en aangereden werd door een personenwagen. De man maakte deel uit van een groep wielertoeristen uit Heist-op-den-Berg die een driedaagse fietstocht door het Meetjesland ondernam. Het slachtoffer reed helemaal achteraan de groep toen hij om onbekende redenen het evenwicht verloor en op het andere rijvak terecht kwam. Helaas kwam daar op dat moment een tegenligger aan en was een aanrijding niet meer te vermijden. De man werd nog ter plaatse gereanimeerd, maar hulp kon niet meer baten. De chauffeur van de wagen, een vrouw uit kaprijke, was zwaar onder de indruk en kreeg psychologische bijstand.
Ook ik deed vanavond nog een fietstochtje. Deze voormiddag had ik reeds mijn kilometers gelopen. Een deel ervan in gezelschap van een triatleet. Altijd eens interessant om het eens over hun trainingsschema en zo te hebben. De 45-jarige man had niet echt ambities qua tijden en zo. Maar goed, een volledige triatlon kunnen afwerken is op zich al een prestatie vind ik. Als je niet echt bij de toppers bent is de chrono toch van iets minder belang. Alhoewel je natuurlijk alles beter en vlotter wil doen als het even kan. Maar net zoals bij een jogger die af en toe een wedstrijdje loopt schept hij vooral genoegen met de voorbereiding op zo 'n uitdagingen. Dat begrijp ik natuurlijk volledig.
Details: 4.50/km - 668 c - 174 pasfrequentie - 19,4°.
Het weer. Vandaag kregen we eerst regen, maar over het westen werd het vrij snel droog met opklaringen. De maxima lagen tussen 20 en 24 graden. Er waaide meestal een matige en aan zee soms een vrij krachtige zuidwestenwind.
In de eerste maand van de zomervakantie zijn 2,3 miljoen passagiers gereisd via Brussels Airport, ofwel 5% meer dan in juli vorig jaar. In totaal ging het om maar liefst 2.333.665 passagiers. Vanwege de nieuwe vakantieregeling in het Franstalig onderwijs, waardoor de zomervakantie er een week later begon dan in het Nederlandstalig onderwijs, was de vakantie-uittocht voor het eerst meer gespreid. Juli is de start van de zomerevakantie, dus waren er meer vertrekkende dan aankomende passagiers. De tien belangrijkste landen waren respectievelijk Spanje, Turkije, Griekenland, Duitsland, Italië, Marokko, Portugal, de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Opnieuw een korte en trage run. De kleine kwaaltjes die ik op dit moment toch wat heb moeten volledig verdwijnen alvorens we verder en vlugger kunnen lopen. Ik hoop alvast dat het morgen al iets beter zal gaan.
Details: 5.48/km - 440 c - 170 pasfrequentie - 18,9°.
Het weer. In de voormiddag was het overwegend zonnig. In de loop van de namiddag nam de hoge en middelhoge bewolking toe en naar de avond toe kregen we enkele buien. Het was nog steeds vrij warm met maxima van 22 graden aan zee tot 27 graden in het centrum van het land. De wind was zwak tot matig uit west tot zuidwest.
Een bestuurder heeft paniek veroorzaakt aan het station van Namen. Hij reed enkele voetgangers aan. Drie personen raakten gewond aan de benen. De bestuurder stapte uit maar reed snel weer weg toen hij zag dat de voetgangers met metalen staven en stukken hout op hem afkwamen. Hij kon ontkomen maar zijn auto werd stevig toegetakeld. Even later dook de wagen opnieuw op aan het station, waar hij tegen twee geparkeerde auto's knalde. Daar werd hij weer aangevallen, maar kon hij wegrijden. Het parket heeft zowel de bestuurder als de mannen die hem te lijf gingen van hun vrijheid beroofd.
Een korte run. Alsnog eigenlijk want het was een vrij drukke werkdag en hier en daar voelde ik wat pijntjes. Het rustig aan gedaan. Even loslopen was meer dan voldoende en meer dan verhoopt.
Details: 5.42/km - 518 c - 169 pasfrequentie - 22,2°.
Het weer. Vandaag was het zonnig met in het begin wat ochtendgrijs. In de loop van de dag ontstonden er een paar stapelwolkjes enwat hoge wolken. Het was enkele graden warmer dan gisteren met maxima tussen 20 en 23 graden in Hoog-België en tussen 23 en 25 graden elders. De wind was overwegend zwak uit oost tot zuidoost of uit veranderlijke richtingen.
157.000 mensen in België krijgen een leefloon. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2003. Een deel van hen valt al sinds 2015 niet meer te motiveren voor een job. Nochtans is dat activeren noddzakelijk. Maar hoe langer het duurt vooraleer je (weer) aan de slag gaat, hoe moeilijker het wordt. Je doet geen nuttige ervaring, je verliest je zelfvertrouwen en werkgevers zien 'gaten' in je cv niet graag staan. Die gaten zijn voor hen een signaal van lagere motivatie, minder talent of lagere opleidbaarheid.
Vandaag een lange run. Aan een goed tempo. Het was warm. De zon scheen. Er was weinig wind.
Details: 5.10/km - 986 c - 171 pasfrequentie - 21,7°.
Het weer. Vandaag was het op de meeste plaatsen eerst nog zwaarbewolkt en regenachtig. In het noorden waren er al opklaringen. In de loop van de dag werd het vanaf het noorden overal zonnig met dan nog stapelwolken. In het uiterste zuiden van het land duurde dit tot een stuk in de namiddag. De maxima lagen tussen 17 of 18 graden in de Hoge Ardennen en 21 à 22 graden in het centrum. De wind was overwegend matig uit west tot noordwest.
Het gebrek aan leraren wordt steeds nijpender. Bij de arbeidsdienst VDAB zijn er 3195 vacatures in het onderwijs, ofwel 20% meer dan vorig jaar. Het lerarentekort staat daarmee op het hoogste niveau in tien jaar tijd. De stijging is het grootst in het secundair onderwijs. In vergelijking met juli 2022 raken daar 37% meer plaatsen niet ingevuld. Bovendien zullen er bij de start van het schooljaar nog heel wat lege plekken bijkomen. De laatste jaren haken almaar meer kandidaten vlak voor 1 september af omdat ze elders een betere opportuniteit zien.
Sneller dan 5.00/km is een heel snelle trainingsrun. Tussen de 5.00 en 5.15 is een heel goede temporun. Tussen 5.15 en 5.30 is ook nog goed wat tempo betreft. Trainingen die worden afgelegd aan tempo's tussen 5.30 en 5.45 zijn aan de trage kant. Trager dan 5.45 tenslotte is heel traag. Op die manier tracht ik wat afwisseling te steken in de gewone runs. De afstand maakt de ene run dan natuurlijk ook lastiger dan de andere. Hier kan de indeling gemaakt worden van 5-10 / 10-15 / +15 km. Respectievelijk kort, gewoon en lang. Intervallen laat ik hier even buiten beschouwing. Die zijn over het algemeen toch iets belastender dan een gewone loslooprun.
Als we dit dus vertalen naar de run van vandaag hebben we dus te doen met een gewone training aan een goed tempo.
Details: 5.20/km - 627 c - 171 pasfrequentie - 17,2°.
Het weer. Vandaag was het wisselend bewolkt en viel er hier en daar een lokaal buitje. In de late namiddag en tegen vanavond werd het vanaf het westen zwaarbewolkt met lichte regen. De maxima lagen tussen 15 en 20 graden. De wind waaide matig en aan zee soms vrij krachtig uit het westen tot zuidwesten met rukwinden van 40 of 50 km/u.
Een banaal ongeval. Een 74-jarige kaasmaker in de Noord-Italiaanse regio Lombardije is zondagavond op een wel heel tragische manier overleden. Terwijl de man aan het werk was, brak er een plank af, waarop kazen van elk veertig kilogram op lagen te rijpen. Hierdoor werd hij verpletterd door duizenden vallende kazen. De kazen en planken moesten volgens de brandweer met de hand worden verplaatst om tot bij de onfortuinlijke man te geraken. Dat duurde ongeveer twaalf uur. Voor de kaasmaker kon dan ook geen hulp meer baten. In het pakhuis in het stadje Romano di Lombardia, ten zuiden van Bergamo, lagen in totaal 25.000 kaaswielen te rijpen op metalen rekken van ongeveer tien meter hoog.
Iets langer gelopen. Een mooie afstand afgelegd. Een beetje goedmaken wat gisteren ontbrak. Ook het tempo viel globaal gezien goed mee. Vanaf ongeveer halfweg geraakte ik onder de 5.00/km. De eerste kilometers zat ik daar een stuk boven.
Details: 4.57/km - 886 c - 171 pasfrequentie - 12,8°.
Vandaag was het een droge dag. Vrij zacht ook. Wel veel wind. Stilaan komt er toch een beetje van de zomer terug. Laat het ons hopen. Ik kijk er alvast naar uit.
Het kwakkelweer van de voorbije weken speelt de landbouwers wel parten. Ze verwachten tot de helft minder aardappelen en ook de opbrengst van wortelen en graan zal beduidend lager liggen dan gewoonlijk. Het komt niet enkel door de regen, maar ook het veel te droge voorjaar heeft verstrekkende gevolgen. De gemiste groei kan niet meer worden ingehaald.
Vandaag dan eindelijk eens het gras kunnen afrijden. Af en toe zag het er wat dreigend uit maar regen en onweer bleven uit. Veel fut om nog aan een run te beginnen was er niet meer. Te vermoeid. Toch nog een korte run uit het lichaam geperst. Gewoon omdat we het niet kunnen laten. Veel zal het wel niet opgebracht hebben. Morgen moet het toch iets beter.
Details: 5.39/km - 317 c - 167 pasfrequentie - 17,2°.
Het weer. Vandaag was het zwaarbewolkt en winderig met regen of buien, en eventueel met enkele donderslagen. Er viel bijkomend 5 tot 10 l/m² regen en over de Ardennen nog meer. In de loop van de namiddag verschenen er over het zuidwesten wel enkele opklaringen met daarbij nog enkel kans op een bui. Het was fris voor de tijd van het jaar met maar maxima van 12 of 13 graden in de Oostkantons tot 17 of 18 graden in het zuidwesten. De noordwestenwind waaide vrij krachtig tot soms krachtig met pieken van 60 tot 70 km/u. Aan zee was de wind krachtig tot zeer krachtig met windstoten van 70 tot lokaal 90 km/u.
De Belgische banken hebben vorig jaar opnieuw ruim 10% van de locaties geschrapt waar geld kan worden afgehaald. Er zijn vandaag 376 afhaalpunten minder dan vorig jaar. Eind juli waren er alles samen nog 3049 locaties waar minstens één geldautomaat beschikbaar is. Vooral de vier grootbanken (Belfius, KBC, BNP Paribas Fortis en ING) blijven snijden in hun automaten. Zij zijn goed voor een daling van net geen 30% in een jaar. Toch gaat de financiële sector er trachten voor te zorgen dat elke gemeente tenminste één automaat zou hebben. Dat is nu nog zeker niet het geval. In 24 gemeenten is geen enkel afhaalpunt te vinden en in ruim de helft van de Vlaamse deelgemeenten en dorpen staat er geen automaat.
Omwille van de televisieuitzending van het wk wielrennen op de weg in Glasgow (winst voor Mathieu van der Poel) en natuurlijk ook om het slechte weer zoveel mogelijk te vermijden, of toch om daar een poging voor te doen, vandaag weer vroeg vertrokken voor de run. Iets na zeven uur waren we reeds op weg voor een uurtje. Goed voor een twaalftal kilometer. Naar het einde toe toch een fikse bui over het hoofd gekregen. Gelukkig had ik wat voorzorgen genomen deze keer en was ik vertrokken met wat regenkledij aan.
Details: 4.59/km - 730 c - 174 pasfrequentie - 13,9°.
Het weer. In de loop van de dag kregen we af en toe regen of buien, die vanuit het westen intenser werden. Soms wade neerslag hevig met op sommige plaatsen kans op onweer. Het was fris voor de tijd van het jaar met maxima van rond 15 graden op de hoogten van de Ardennen en 18 graden elders of 19 graden tijdens nog schaarse opklaringen in het noordoosten van het land. De wind waaide matig, later soms vrij krachtig, uit het zuid-zuidoosten tot zuid-zuidwesten, met rukwinden tot 50 km/u.
België blijft de op een na grootste bierexporteur van Europa, na Nederland. Ons land nam vorig jaar 17% van de totale Europese bierexport voor haar rekening. Het gaat om 1,6 miljard liter gerstenat. Nederland blijft dus wel de kroon spannen met 2,6 miljard liter en een aandeel van 27%. Duitsland volgt op plaats drie, met 1,5 miljard liter (16%). Het gaat hier om export binnen en buiten de Europese Unie samen. De Belgische export van bier was goed voor 70,3% van de totale productie.
Deze morgen vroeg aan mijn run begonnen. Een beetje om het slechte weer te ontwijken. Maar eigenlijk bleef het vrijwel de ganse voormiddag vrij droog. Dat was deze namiddag wel even anders. Het liep vrij goed. Zeker het tweede deel van de run ging het vlotjes. Dus zeker tevreden met de huidige conditie.
Details: 5.09/km - 709 c - 171 pasfrequentie - 13,3°.
Het weer. Deze ochtend was het wisselend tot zwaarbewolkt met kans op buien. In de namiddag werden de buien talrijker en intenser en was er lokaal een onweer mogelijk. We haalden maxima van 15 of 16 graden in de Ardennen tot 20 of lokaal 21 graden in het centrum. De wind was meestal matig uit het noordwesten.
Goed of slecht weer, in Oekraïne woedt de oorlog verder. Maar onkruid en struiken hinderen het Oekraïense tegenoffensief tegen de Russen. Het zijn dus niet alleen de sterke Russische defensieve linies die hen parten spelen. Veel van de akkers in de gevechtszone liggen al achttien maanden braak en het onkruid en de struiken groeien nu heel snel door het warme en vochtige weer. Deze extra dekking helpt de Russische posities zich te camoufleren en maakt mijnenvelden moeilijker op te ruimen. Oorlog anno 2023. Dit is dus geen grap.
Zoals hiervoor vermeld blijft het weer enorm wisselvallig. Heel veel wolken, af en toe en bui en ja hoor, zowaar ook soms een streepje zon. Ondertussen worden de dagen stilaan al wat korter en kunnen we zeker niet genieten van de zomerse augustusdagen zoals het eigenlijk hoort. Maar het moet gezegd, voor te sporten valt dit weertje eigenlijk heel erg mee. Er is wel een strakke wind en die doet je dan wel af en toe de spieren eens testen. Reeds een paar dagen zowel een fietsrit als een run gedaan. Zo ook vandaag dus. Misschien het tochtje iets te lang gemaakt (26 km) want de beentjes hadden het verdomd lastig vandaag. Maar ik weet vanwaar het komt dus zeker geen paniek. Het ging traag maar dat mocht best wel eens.
Details: 5.46/km - 572 c - 168 pasfrequentie - 19,4°.