Het weer. Vandaag was het wisselend tot zwaarbewolkt. 's Ochtends was het in vele streken droog, maar vooral in de kustregio en over het uiterste zuiden vielen er al enkele (onweers)buien. Op het einde van de voormiddag, maar hoofdzakelijk na de middag werd het overal wisselvallig met soms buien die plaatselijk vrij stevig en onweerachtig konden zijn. We halen maxima van 13 graden in de Hoge Ardennen tot 17 of 18 graden in de Kempen. De matige en aan de kust soms vrij krachtige zuidwestenwind ruimde in de loop van de dag naar westelijke richtingen.
Op en rond het Oud Dorp in Wichelen wonen op dit moment maar liefst vier honderdjarigen. Dat is daar nog nooit eerder gebeurd. Het gaat om vier sterke vrouwen: Agnes Grysolle, Marie-Louise Van Lippevelde, Mariette De Bruycker en Renilde Vermeulen. De buren zijn op het idee gekomen om een heuse stoet voor deze dames te organiseren, zoals dat trouwens vroeger vaak werd gedaan. De stoet vertrekt zaterdag om 15 uur aan het woonzorghuis Molenkouter aan de Dreefstraat in Wichelen. Hij gaat verder via de Nederkouter, Pastorijdreef, Oud Dorp, Moleken, Brugstraat en Scheldebrugstraat terug naar het woonzorghuis.
Vandaag een interval. Veel geluk gehad met het weer. Maar na afloop voelde ik mij niet al te best. Waarschijnlijk is er een verkoudheid op komst. Hopelijk valt het morgen mee maar ik vrees er eerlijk gezegd wat voor.
Details: 4.53/km - 705 c - 175 pasfrequentie - 15°.
Het weer. Vandaag trokeenactieve regenzone traag landinwaarts. Rond de middag werdpas het oosten van het land aangedaan. Op vele plaatsen kregen we 10 tot 20 mm neerslag in 12 uurtijd (of iets meer), maar over het westen (vooral dan in de provincies West- en Oost-Vlaanderen en het westen van Henegouwen) was plaatselijk zelfs 20 tot 50 mm mogelijk. Zeer plaatselijk was er kans op onweer, vooral in het oosten. In de loop van de namiddag werd het (na de doortocht van de regenzone) droger vanaf het westen, maar de kans op een lokale bui bleef bestaan. De maxima lagen tussen 17 en 19 graden in het westen en 18 tot 21 graden in het oosten. De wind waaide voor de regenzone matig tot vrij krachtig uit zuid tot zuidzuidwest, maar zwakte af na de doortocht van de regenzone en ruimde dan naar het westen. Rukwinden tot 60 km/h zijn mogelijk.
De Europese Commissie stelt voor om de vergunning van glyfosaat, dit is het actieve bestanddeel van de veelbesproken onkruidverdelger Roundup, met tien jaar te verlengen. Wegens de onzekerheid over de schadelijke gevolgen voor mens en milieu geldt in België reeds een aantal jaren een verbod op het kopen en gebruiken door particulieren van dit product. De huidige toelating van glyfosaat loopt nog tot eind 2023, nadat ze al verlengd was omdat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid meer tijd nodig had om alle studies en inzichten te analyseren. Omdat de analyse geen grote bezorgdheden aan het licht bracht, stelt de Commissie nu dus de verlenging voor. In oktober zal er over worden gestemd.
Vandaag had ik opnieuw de keuze tussen rusten of het afwerken van een herstelrun. Het werd het laatste. Het ging niet ver en het ging niet vlug. Ik lette tijdens het actieve halfuurtje vooral op de houding, de armen, de benen voldoende hoog en dergelijke zaken meer waar tijdens een 'normale' run toch minder wordt opgelet. Morgen wordt het allicht een zwaardere activiteit. Dat is althans de bedoeling.
Details: 5.26/km - 309 c - 165 pasfrequentie - 13,9°.
Het weer. Vandaag begon de dag met soms verspreide lage wolken in de Ardennen en een gesluierde zon elders. Nadien wisselden opklaringen en soms vrij veel stapelwolken elkaar af. De maxima lagen tussen 19 graden in de Hoge Venen en 22 of lokaal 23 graden in de meeste andere streken. De wind was matig tot vrij krachtig en aan zee vrij krachtig tot krachtig uit zuidwest met pieken tussen 50 en 60 km/h.
De burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever (N-VA), wil de wet op landloperij weer invoeren. Die wet verbood bedelen en leven op straat, maar werd dertig jaar geleden afgeschaft. Volgens De Wever is deze wet opnieuw nodig om de overlast door daklozen aan te pakken. De zeven opvangcentra aldaar nodigen die mensen uit, maar men stelt vast dat er een harde kern in dat publiek zit die niet geholpen wil worden. Bij hen is er een verruwing van het gedrag door gebruik van alcohol en drugs. De wet zou kunnen helpen om de probleemgevallen te begeleiden, en ook te vermijden dat zij kosten veroorzaken bij ordehandhaving en hulpverlening.
Geen landloperij voor mij, wel pistelopen. Opnieuw, net als gisteren, rondjes op de Finse piste. Nu zijn we wel iets vroeger gestopt. Een uurtje mocht, maar iets minder was ook goed. Eens ik de tien kilometer op de teller had staan ben ik dan maar gestopt.
Details: 5.16/km - 582 c - 171 pasfrequentie - 16,1°.
Het weer. Vandaag was het overwegend zwaarbewolkt maar het bleef wel vaak droog, behalve in de Kuststreek waar wat lichte regen mogelijk was. De maxima lagen tussen 15 en 17 graden op de Ardense hoogten en 20 graden in het centrale deel van het land. De wind was matig tot vrij krachtig, en aan zee vaak krachtig uit het zuidwesten. We kregen windstoten rond 60 of 65 km/h in het binnenland en tot 75 km/h aan zee.
In Boortmeerbeel (Vlaams-brabant) is een man opgepakt die het treinverkeer behoorlijk heeft gehinderd. Hij wandelde naar het station, en koos voor een route langs de treinsporen. Zijn tuin grenst immers aan de treinsporen, en hij vond er blijkbaar niets beter op dan daarlangs naar het station te gaan. Dit is levensgevaarlijk en uiteraard verboden. Hij heeft ongeveer 20 minuten langs de sporen gewandeld. De procedure 'voorzichtig rijden' is door de spoorwegen direct opgestart. Treinbestuurders die daar passeerden konden dan onmiddellijk stoppen indien nodig. Elke trein liep vanzelfsprekend een vijf- tot tiental minuten vertraging op.
Gisteren een rustdag. Volgens mijn schema kon ik kiezen tussen rusten of een korte run van een vijftal kilometer. Omdat ik een paar uur hard labeur had verricht in de tuin hield ik het dus bij rusten. Vandaag moest er wel gelopen worden. Een lange duurloop. Anderhalf uur klonk de opdracht. Ik bleef op de Finse piste zodat ik meteen kon stoppen als er een kink in de kabel kwam (spierpijn, vermoeidheid,...). Maar het viel mee. Het werd een meer dan degelijke run. Nu afwachten hoe het herstel is. Valt het mee dan wacht er morgen een duurloop van een uur.
Details: 5.04/km - 1035 c - 170 pasfrequentie - 13,9°.
Het weer. Vandaag begon de dag op veel plaatsen bewolkt en mistig, vooral danover het noorden en westen van het land. In het noorden verdwenen ’s morgensde laatste buien. In de loop van de voormiddag losteoveral de lage bewolking en mist op en werdhet een vrij zonnige dag met evenwel veel hoge wolken. Tegen de avond namde onweerskans toe. De maxima schommelden tussen 22 graden op de Ardense hoogten en 26, lokaal 27, graden in Vlaanderen. De wind waaide zwak tot soms matig uit zuidelijke tot zuidoostelijke richtingen.
Het aantal 100-jarigen in japan heeft een recordniveau bereikt. De derde grootste economie ter wereld telt intussen 92.139 mensen van honderd jaar of meer. Japanners leven gemiddeld het langst en het aantal eeuwelingen stijgt elk jaar. Volgens de jongste cijfers is ongeveer 88% van de 100-jarigen een vrouw. De levensverwachting van vrouwen bedraagt er gemiddeld 87 jaar. Bij mannen is dat 81 jaar. Maar de bevolking krimpt ook in recordtempo. Vorig jaar daalde het aantal japanners met 801.000. Dit is de sterkste terugval sedert het begin van de registratie. Het land veroudert ook sneller dan elke andere industriestaat. Dat komt door weinig geboortes en de lage immigratie.
Vandaag een rustige run. Even uitlopen na de wedstrijd van gisteren. Prima loopweertje trouwens. Warmer moet dat eigenlijk niet zijn. De hitteperiode zal nu ook wel voorbij zijn.
Details: 5.43/km - 750 c - 168 pasfrequentie - 17,8°.
Het weer. Vandaag was het zonnig nazomerweer met enkele hoge wolkensluiers en met in de namiddag hier en daar wat stapelwolken, die heel lokaal een bui konden geven tegen het einde van de middag. Het werd nog iets warmer dan gisteren bij maxima van 22 graden in de Hoge Venen tot 26 of lokaal 27 graden elders in het binnenland. De zwakke zuidoostenwind draaide naar het noordoosten of werdveranderlijk. Aan zee waaide de wind matig uit noordoost.
De 8e Kasseitjesjogging. Op Kasseitjes Kermis. Op wijk 't Kasseitje. Eveneens dit weekend: een rommelmarkt, een fietszoektocht, een barbecue, verschillende live-optredens en vuurwerk.
Twee afstanden: 5 km of 10 km. De 10 km-wedstrijd ging van start om 14 uur, die van 5 km begon later, om 15.20 u. Na de wedstrijden was er de prijsuitreiking en de verloting van een vlucht met een hete luchtballon. Die ballonmeeting gaat trouwens morgen door. Een twintigtal luchtballons stijgen op vanaf 17.30 u.
Het was dus warm deze middag. Het was dus afzien. Door de warmte. Maar ook door het parcours. Op sommige stroken verloor je tempo. Er waren wat grasstroken, enkele korte bochten en dergelijke zaken meer.
Maar misschien zoeken we uitvluchten. Omdat de conditie goed is maar misschien toch niet top. Het zou kunnen. Het heel soepel lopen gevoel was er niet echt. Het was op karakter. Op doorzetten tot aan de finish. En uiteindelijk, toch felicitaties gekregen, en dus toch wel blij met het resultaat.
Details: 4.19/km - 588 c - 175 pasfrequentie - 25°.
Het weer. Vandaag overheerstede zon opnieuw, na het oplossen van het eventuele ochtendgrijs. Er kwamen hoge wolkensluiers voor en er warenrelatief weinig stapelwolken. De maxima lagen tussen 20 en 25 graden bij een zwakke oosten- tot zuidoostenwind, die draaidenaar een zuidelijke hoek. Aan zee wasde wind matig uit het noordoosten.
China waarschuwt voor 'negatieve gevolgen' na het aangekondigde Europese onderzoek naar subsidies voor elektrische voertuigen die in dat land worden geproduceerd. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde het onderzoek aan omdat de Chinezen hun voertuigen veel goedkoper op de markt kunnen brengen dankzij overheidssteun. Europa staat open voor concurrentie, maar niet voor een race naar de bodem, zegt ze. We moeten onszelf dus verdedigen tegen oneerlijke praktijken. China hekelt het onderzoek en noemt het 'openlijk protectionisme'.
Vandaag het parcours verkend van de wedstrijd van morgen. Een omloop van een vijftal kilometer. De afstand leek mij vrij correct. Afwachten wat dat morgen precies geeft. En natuurlijk ook afwachten hoe de conditie zal zijn. Ik heb het deze week immers vrij rustig gehouden. Kwestie van niet te vermoeid aan de start te komen en vooral ook om kwetsures te vermijden. Ik voel toch wel dat een drietal wedstrijden op een korte periode misschien wel iets te veel van het goede is.
Details: 5.28/km - 521 c - 168 pasfrequentie - 13,3°.
Het weer. Vandaag bleefhet droog en werd het, na het optrekken van het lokale ochtendgrijs, zonnig met in de loop van de dag ontwikkeling van stapelwolken in het binnenland. De maxima lagen rond 18 graden in de Hoge Ardennen en tussen 20 en 23 graden elders. Er waaideeen zwakke wind uit oostelijke of veranderlijke richtingen. Aan zee was de wind eerst zwak uit zuidelijke richtingen, in de loop van de namiddag draaiend naar noordnoordoost.
België krijgt vanaf de volgende legislatuur een extra zetel in het Europees Parlement. Op 9 juni 2024 zullen bij de Europese verkiezingen niet langer 21 maar 22 Belgische leden verkozen worden. De nieuwe verdeling is ingegeven door de demografische veranderingen in de EU sinds de vorige verkiezingen in 2019. Het totale aantal zetels zal stijgen van 705 naar 720. Geen enkele lidstaat moet een zetel inleveren, verschillende landen krijgen er één of twee bij. Frankrijk, Nederland en Spanje krijgen elk twee bijkomende zetels. België, Denemarken, Finland, Ierland, letland, Oostenrijk, Polen, Slovenië en Slovakije elk één. ons extra zitje zal naar een nederlandstalige verkozene gaan. belgië zal zo 13 nederlandstalige, 8 Franstalige en 1 Duitstalig parlementslid hebben.
Na de rustdag van gisteren zijn we er vandaag nog eens even tegen aan gegaan. Een jogging van een drie kwartier met een paar snellere laatste kilometers. Morgen normaal gezien nog een korte run en zaterdag wadstrijd.
Details: 5.11/km - 491 c - 171 pasfrequentie - 15,6°.
Het weer. In denamiddag wisselden zonnige perioden zichaf met geleidelijk meer stapelwolken. Er kwamen hier en daarbuien tot ontwikkeling, die gepaard konden gaan met onweer. Vooral in de oostelijke helft van België was er kans op felle onweders met lokaal veel neerslag. In de westelijke helft bleefhet op veel plaatsen evenweldroog. De maxima lagen rond 21 graden aan zee en op de Ardense hoogten en tussen 22 en 24 graden in de andere streken. De wind waaide zwak uit west, ruimend naar noordwest. Aan zee werdde wind matig.
Belgen die in een wijk wonen met propere lucht, en dus met weinig fijn stof, gaan jaarlijks gemiddeld bijna drie keer naar de huisarts. Bewoners van wijken met de slechtste lucht gaan gemiddeld 10% vaker. Het verschil is groot en toont aan dat luchtverontreiniging echt een probleem is voor de volksgezondheid. Zo werkt ze aandoeningen zoals astma en hart- en vaatziekten in de hand. De extra doktersbezoeken zouden de overheid ook jaarlijks 43 miljoen euro per jaar kosten.
Vandaag een korte run. Bewust. Er was een vermoeid gevoel na een toch wel drukke dag gisteren. De voorbije dagen ook al twee keer meer dan tien kilometer gelopen. Bovendien was er een fikse bui / onweer op komst en begon het net na mijn run fiks te regenen. Pijpenstelen!
Details: 5.49/km - 306 c - 169 pasfrequentie - 22,8°.
Het weer. Vandaag leek het opnieuw een vrij zonnige dag te worden. In de namiddag ontstonden er enkele stapelwolken die hier en daar al aanleiding konden geven tot een bui. De maxima schommelden tussen 23 graden aan zee en 28 graden in de Kempen en het uiterste zuiden van het land. De wind waaide over het algemeen zwak veranderlijk. Aan zee was de wind eerst matig uit west, daarna zwak uit noord.
De melkproductie in Vlaanderen is klimaatvriendelijker dan in andere landen. Uit een studie, waaraan ongeveer 150 melkveebedrijven deelnamen, blijkt dat een liter melk gemiddeld samengaat met 0,99 kilogram CO2-equivalenten. Dat is lager dan in alle andere landen waaronder bijvoorbeeld Denemarken (1,06), Ierland (1,13) enNederland (1,17). De melkveebedrijven krijgen van een klimaatconsulent een score en leren ook welke maatregelen ze kunnen nemen om de broeikasgasuitstoot nog verder te verlagen.
De hittegolf is bijna voorbij. Vandaag nog de laatste restanten ervan. Stilaan kwam er meer bewolking opzetten. Toch het zekere voor het onzekere genomen en de dag opnieuw gestart met een (frisse) ochtendrun. Nu ja, fris, het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk. Heel tevreden met de gelopen afstand en zeker ook met het tempo.
Details: 5.12/km - 665 c - 173 pasfrequentie - 19,4°.
Het weer. Vandaag was het opnieuw zonnig en erg warm met soms wat hoge bewolking. De maxima schommelden tussen 26 of 27 graden op de Ardense hoogten en tot 32 graden elders. Ook aan zee steeghet kwik vandaag vlot tot 30 graden of meer. De wind was zwak tot matig uit zuid tot zuidoost.
In de Mexico City Marathon zijn er maar liefst 11.000 van de 30.000 deelnemers betrapt op valsspelen / valslopen. Na een controle van de GPS-trackers van de lopers bleek dat ze één of meeredere checkpoints tijdens de wedstrijd niet gepasseerd waren. Die checkpoints zijn er elke vijf kilometer van het parcours, net om deelnemeres geen kans te geven om op een onsportieve wijze toptijden neer te zetten. De organisatie startte het onderzoek na verschillende klachten over deelnemers die een auto of het openbaar vervoer zouden gebruikt hebben om sneller de finishlijn te bereiken. Volgens de organisatie is een technisch mankement uitgesloten en gaat het wel degelijk om systematisch valsspelen. Alle 11.000 oplichters zijn gediskwalificeerd en hun tijden werden geschrapt.
Te gek voor woorden zoiets. Ik heb wel de volle twaalf kilometer gelopen. Het weere was nagenoeg hetzelfde als gisteren. Maar nu heb ik mij niet laten verrassen en er een ochtendloop van gemaakt. In heerlijk koele temperaturen. De komende dagen voorspellen ze nog warm weer, alhoewel de dertig graden toch niet meer zouden bereikt worden. En daar ben ik toch ook niet rouwig om.
Details: 4.54/km - 701 c - 172 pasfrequentie - 17,8°.
Het weer. Vandaag was het opnieuw zonnig en zeer warm. Het kwik klom naar waarden tussen 26 graden in de hoge Ardennen en aan zee en 30 of 31 graden in de meeste andere streken. Er stondeen zwakke zuidelijke of veranderlijke wind. Aan de kust stakin de namiddag een zeebries op.
Voor de vierde keer in twee weken is op de grens tussen Marokko en Spanje een Belgisch gezin tegengehouden met tientallen kilo's drugs in hun wagen. Daarbij zijn Belgen van Marokkaande afkomst gearresteerd. In de auto van het gezin was 65 kilo hasj verstopt. Twee weken geleden werden bij de Spaanse grensovergang, op amper een uur tijd twee Belgische gezinnen betrapt met 200 kilo hasj. Een week later was het opnieuw prijs. Toen ging het om twee Belgische mannen met 50 kilo hasj. Ceuta is een Spaanse enclave op het Marokkaanse vasteland van waaruit veerboten vertrekken. Heel wat gezinnen keerden de voorbije weken op die manier terug naar Europa. De drugsbenden maken daarvan gebruik om hun smokkelwaar over de grens te krijgen.
Warmer moet het dus inderdaad niet worden. Het leunde wel echt dicht bij die 30° aan. De grens zeg maar die wat mij betreft best niet wordt overschreden. Maar al bij al liep het toch nog vrij goed. Dit wijst toch op een goede basisconditie.
Details: 5.24/km - 627 c - 168 pasfrequentie - 29,4°.
Het weer. Vandaag was het opnieuw warm en zonnig. De maxima lagen rond 26 graden in de hoge Ardennen, rond 28 graden aan zee en tussen 29 en 31 graden in de meeste andere streken. De wind waaide zwak tot matig uit oost tot zuidoost.
Het gemiddeld aantal gewerkte uren per werknemer in ons land zit nog altijd onder het niveau van voor de pandemie. Zo zitten we 0,7 % onder het gemiddelde van 2013-2019, wat resulteert in 2,5 uur per kwartaal per persoon. Werknemers werkten in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 357 uur. Bovendien blijkt het verschil hardnekkig en neemt het aantal gewerkte uren per persoon niet langer toe. Dat globale cijfer verbergt grote verschillen tussen sectoren. In de gezondheidszorg is de daling sinds de pandemie het grootst. Ook in de industrie, bij openbare diensten en in het onderwijs ligt het arbeidsvolume per werknemer merkelijk lager. De bouw, de communicatieberoepen en het bank- en verzekeringswezen zitten wel boven het precoronaniveau.
Wind. Neen. Geen zuchtje. Zon. Heel zeker. Dus warm. Dus niet te veel kilometers (alhoewel dit nog meevalt vind ik zelf). Dus niet te hoog tempo. We hebben gelopen. We hebben ook genoten.
Details: 5.26/km - 528 c - 169 pasfrequentie - 28,9°.
Het weer. Vandaag stond de zon en de warmte opnieuw op het programma, met eventuele enkele sluiers van hoge wolken. De temperaturen stegen naar waarden tussen 25 graden in de Ardennen tot lokaal 31 graden in Laag-België. De wind was zwak uit veranderlijke richting of uit het zuidoosten. In de namiddag zorgde een zeebries wel voor enige verkoeling in de kustregio.
Bijna 300 miljonairs, economen en politieke vertegenwoordigers uit vrijwel alle G20-landen hebben in een open brief de staatshoofden van het economische topoverleg opgeroepen tot een nieuwe internationale overeenkomst over vermogensbelasting. De ondertekenaars, onder wie voormalig premier Yves leterme en de Amerikaanse presidentskandidaat bernie Sanders, vragen de rijkste personen ter wereld extra te belasten en een einde te maken aande belastingcompetitie en -ontwijking. Ze willen zo voorkomen dat extreme rijkdom onze collectieve toekomst blijft aantasten. Volgens hen ondermijnt de grote ongelijkheid de politieke stabiliteit over de hele wereld.
Opnieuw tropisch. Net geen 30°. De schaduw wat opgezocht en daarom de Finse piste vermeden. Het was ook al vrij laa toen ik van start ging zodat de zon toch al iets minder hoog stond dan deze namiddag. Bovendien heb ik het bij een al bij al vrij rustig tempo gehouden. De intervallen en het hogere tempo moeten nu even wachten.
Details: 5.28/km - 598 c - 169 pasfrequentie - 28,3°.
Het weer. Daar kunnen we vandaag kort over zijn. Het was heet. Jawel, nog warmer dan gisteren en dan eergisteren. Door het vele werk vandaag kon ik niet vroeg van start gaan. En dat was eigenlijk een meevaller. Alhoewel, ook rond 19 uur waren het nog tropische temperaturen. En dat begin september. Maar het schijnt niet abnormaal te zijn. En toch, dit heb ik nog niet elk jaar meegemaakt.
Of het door de warmte komt weet ik niet zeker, maar het zal er allicht toch wel iets mee te maken hebben. In het Oost-Vlaamse Hamme is een man bijna twintig keer gestoken door Aziatische hoornaars. Hij was er met zijn graafmachine aan het werk en heeft vermoedelijk het nest beschadigd in een bramenstruik. Hierdoor werden de diertjes agressief en staken ze de man, voornamelijk op het hoofd. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. De lokale brandweer werd opgeroepen om het nest zo snel mogelijk te verdelgen. Ook de brandweermannen zelf werden meermaals aangevallen, maar droegen beschermende pakken. Zij zullen de komende dagen de situatie verder in de gaten houden. De brandweer vraagt bovendien om voorzichtig te zijn.
Gezien de omstandigheden viel de run vandaag vrij goed mee. Het ging alvast terug al veel beter dan gisteren. Een vrij egaal tempo gelopen.
Details: 5.10/km - 606 c - 169 pasfrequentie - 28,9°.
Het weer. Vandaag was het opnieuw vrij zonnig met af en toe hoge wolkenvelden. 's Ochtends was er lokaal kans op wat nevel of een mistbank. De maxima lagen tussen 23 en 27 graden bij een zwakke en later matige oostenwind.
Wie al schulden heeft, zinkt nog dieper in de put. Wie de woonlening niet kan aflossen, kijkt gemiddeld tegen een achterstand aan van 41.500 euro. Bij problematische (kleinere) afbetalingen van de autolening of elektro is die achterstand opgelopen tot gemiddeld 3600 euro. Meer dan een kwart miljoen Belgen loopt dus achter met de terugbetaling van kredieten, goed voor alles samen 2,12 miljard euro aan achterstallen. Hallucinante cijfers eigenlijk.
Vandaag een recuperatierun. De afstand was meer dan voldoende. Het tempo ook, al was dat behoorlijk laag, en kon ik amper boven de 10 km/uur uitkomen. Maar dat deerde vandaag dus geenszins.
Details: 5.48/km - 627 c - 167 pasfrequentie - 25,6°.
Vandaag werd het, na het optrekken van lokaal ochtendgrijs, vrij zonnig met hoge wolkensluiers. De maxima varieerden van 21 graden in de Hoge Venen tot 26 graden elders. De wind waaide zwak, aan zee soms matig, uit oost tot noordoost.
Vertaald naar de lokale situatie in Sint-Niklaas: het was warm, er was veel zon en er waren weinig wolken. Niet echt ideaal voor een loopwedstrijd maar de omstandigheden waren natuurlijk voor iedereen gelijk. De ene kan er vanzelfsprekend beter tegen dan de andere. En op dat punt mag ik nog steeds niet echt klagen. Zolang het maar een paar graden onder de dertig blijft!
2. Het evenement.
De ballonloop die plaats heeft tijdens de Vredesfeesten heeft een nieuw parcours. Editie negen zag er dus anders uit dan de vorige. Ook het stadspark werd deze keer aangedaan. Andere trekpleisters zoals de Grote Markt, de Stationsstraat en het Stationsplein werden behouden.
Voor alle lopen samen waren er 2100 inschrijvingen. Het was meteen het sportieve hoogtepunt van deze Vredesfeesten. Het werd met andere woorden een topeditie.
3. De voorbereiding.
Het was van belang om een paar plaatsen goed te kunnen situeren. In de eerste plaats het Waasland Shopping Center en in het bijzonder de parking daarrond. Verder was er de plaats van inschrijving en/of afhalen van de borstnummers in het Romain De Vidtspark. Dit was trouwens ook de plaats waar start- en aankomstplaats gelegen waren. En tenslotte ook de kleedkamers en douches. Daarvoor moesten we in sporthal ‘De Witte Molen’ zijn in de Azaleastraat.
Inschrijven had ik op voorhand gedaan. Ook al was het niet echt verplicht. Je kon ook nog inschrijven ter plaatse. Maar het is wel handig als dat al in orde is. En meestal ook iets goedkoper. Zodus.
Borstnummer afgehaald. Nog wat de omgeving verkend en dan naar ‘De Witte Molen’. Daar staat hij trouwens ook, net naast de sporthal. Nog een paar bekenden gezien uit het arbiterswereldje en een gesprek gehad met een deelnemer van 72 jaar. Hij vroeg mij wat het tempo was dat ik zinnens was te lopen en ik antwoordde dat ik toch graag rond de 42 minuten zou willen afklokken. Al naargelang de correctheid van de afstand natuurlijk. Enkele honderden meters maken immers direct een groot verschil. Hij had destijds nog met Emiel Puttemans gelopen en dergelijke maar ging het nu toch rustiger aan doen en dacht aan een tijd van rond het uur.
4. De start.
Een redelijke opwarming gedaan. Bij een temperatuur van om en bij de 26 graden moet dat wat mij betreft niet super intensief maar het hart moet toch wat sneller hebben geslagen. Reeds een kleine tien minuten voor het startsein zou worden gegeven stond ik al ter plekke. Klaar om te vertrekken. Het voordeel van zo ’n warm weer is dat je het niet koud krijgt terwijl je wacht. Dat is bij meer winterse toestanden wel even anders.
Twee ronden moesten er worden afgelegd om de voorgeschreven afstand te lopen. Die was nagenoeg 100% correct zo bleek achteraf. Dus zeker een pluspunt. Er werd ook op voorhand duidelijk gecommuniceerd dat de tijd niet begon te lopen bij het geven van het startsein maar wel pas op de Grote markt. Vierhonderd meter verder dus. Heel speciaal. Had ik nog niet eerder meegemaakt. Toch niet zo. In Brussel duurt het ook wel even alvorens je de startmatten overschrijdt maar dit was toch anders.
Ik besliste om mijn chrono direct in te duwen. Zeker is zeker. Zo kon ik naderhand ook nagaan of een en ander overeen kwam met de gegevens van de organisatie.
Die start is en blijft telkens weer een verschrikking voor mij. Steeds opnieuw is het alsof ik stilsta. Ik kan niet harder en elke poging daartoe doet mij op de adem trappen. Ik ben dan ook altijd blij als die eerste kilometer voorbij is. 4.07 zie ik. Ja, supersnel is dit zeker niet maar het is wat het is.
5. De wedstrijd.
Dan begint het eigenlijk voor mij. Ik probeer toch een tandje bij te steken. Er lopen mij immers te veel atleten voorbij naar mijn goesting. En diegene die mij passeren lopen steeds verder van mij weg. Het moet dus iets sneller of het wordt een mindere dag. Dat kan natuurlijk altijd. Maar kilometer 2 is beter in 4.00 rond.
Dat tempo kan ik echter niet aanhouden. De derde kilometer (4.05) is weer iets langzamer en in kilometer 4 zak ik er bijna volledig door met 4.15. We peppen onszelf terug op en gaan naar een al bij al degelijke vijfde kilometer (4.06). Dat tempo hou ik nu een paar kilometer aan en klok achtereenvolgens twee keer af in 4.07.
We beginnen stilaan naar het slot van de wedstrijd te gaan. Nog een drietal kilometer te gaan. Ik denk aan de Finse piste waar ik zo vaak op loop. Nog vijf rondjes daar. Dat moet hier ook lukken. Ondanks de warmte. Maar toch begint de vermoeidheid te spelen. En de kilometers acht, negen en tien verlopen toch iets trager, respectievelijk met 4.11, 4.23 (traagste kilometer!) en 4.15.
Dan volgt er nog de sprint in de laatste rechte lijn. Die laatste vierhonderd meter vallen al bij al nog mee en doe ik in een redelijke 1.53.
Toch even uitpuffen nu. Het was toch zwaar geweest.
6. Na de wedstrijd.
In eerste instantie wat de schaduw opzoeken. En drinken. Tijdens de run had ik niks genomen. Ik krijg ook liefst geen koud water over mij. Ook al is dat allicht vaak goed bedoeld. Toch maar liever niet. Maar achteraf moet een en ander wel aangevuld worden natuurlijk.
Dat aanvullen kan ik ook via een goede verkwikkende douche. Die hebben we dan ook met heel veel plezier genomen daar nabij ‘De Witte Molen’.
Prijzen waren er enkel voor de top drie dames en heren. Toch een paar schitterende tijden. Er was dus toch wel wat kwaliteit aan de start gekomen. Maar eenieder kreeg een toch wel mooie medaille. Een beloning voor de geleverde inspanningen.
Het weer. In de voormiddag was het nog vrij fris en viel er wat lichte regen. In de namiddag was het wisselend bewolkt met landinwaarts nog kans op een lokale bui. De maxima waren relatief hoog voor de tijd van het jaar, tussen 21 en 26 graden. De wind waaide zwak veranderlijk en werd geleidelijk aan noordoostelijk. Aan de kust en later ook in het uiterste westen werd de wind matig uit noord tot noordoost, maar de zon kreeg daar wel snel de bovenhand.
Afscheid van wielrenner Tijl De Decker in thuisdorp Wommelgem. De dood is een palindroom dat je niet kunt omkeren. Familie en vrienden namen vandaag afscheid van Tijl De Decker, de 22-jarige wielrenner van Lotto Dstny die op 23 augustus betrokken raakte bij een verkeersongeval. De plechtigheid vond plaats in de Heilige Petrus en Pauluskerk in Wommelgem. Op het plein voor de kerk kwam een grote groep rouwenden samen.
Ter info. Een palindroom is een keerwoord of spiegelwoord, het is een woord waarin de letters symmetrisch gerangschikt zijn, zodanig dat het woord van achter naar voren gelezen hetzelfde is als van voor naar achter. Bij uitbreiding gebruikt men het begrip ook voor volledige zinnen, voor getallen (bijvoorbeeld 313) en soms voor datums. Lange palindromen zijn haast altijd zeer gekunstelde woorden of zinnen.
Ondanks de drukke voormiddag net op de middag toch nog een laatste keer kunnen loslopen voor de wedstrijd van morgen. Een wedstrijd over (ongeveer) tien kilometer. Dus uithouding zal belangrijk zijn maar ook het tempo zou in principe toch voldoende hoog moeten liggen. Nu ja, moeten, eigenlijk moet er niks (Wout van Aert zou zeggen 'ik moet just niks'), maar als het even kan en de beentjes meewillen mag het natuurlijk wel.
Details: 4.55/km - 390 c - 171 pasfrequentie - 21,7°.
Het weer. Vandaag was het zwaarbewolkt tot betrokken met matige regen of intense buien. In de namiddag werd het vooral in de westelijke helft van het land wisselvalliger, met nog enkele buien. De buienintensiteit zal sterk verschillen naargelang van de plaats, maar lokaal kunnen de buien fel zijn met onweer. De maxima liggen tussen 17 en 19 graden in de Ardennen en tussen 19 en 22 graden elders. De wind waaide meestal matig uit zuidwest, met kans op windstoten bij intense buien.
Corona. Jawel, opnieuw wat nieuws daaromtrent. Er zijn opnieuw meer besmettingen met het virus. Dat is vroeger dan men had gedacht en verwacht. De stijging die in het afvalwater waar te nemen is, hadden de virologen eerder tegen september verwacht. Er circuleren tientallen varianten, vooral bij jongere mensen. Reden tot paniek is er vooralsnog niet. De absolute waarden zijn nog altijd laag. We zitten nu op het niveau van mei, en dat is nog steeds een stuk lager dan de winterpieken in januari en februari. En ook in de ziekenhuizen is het momenteel bijzonder kalm.
Korte run. Ter voorbereiding op de wedstrijd. Gewoon tempo gelopen. Geen versnellingen.
Details: 5.26/km - 402 c - 169 pasfrequentie - 17,2°.