Het weer. Vandaag stond de zon en de warmte opnieuw op het programma, met eventuele enkele sluiers van hoge wolken. De temperaturen stegen naar waarden tussen 25 graden in de Ardennen tot lokaal 31 graden in Laag-België. De wind was zwak uit veranderlijke richting of uit het zuidoosten. In de namiddag zorgde een zeebries wel voor enige verkoeling in de kustregio.
Bijna 300 miljonairs, economen en politieke vertegenwoordigers uit vrijwel alle G20-landen hebben in een open brief de staatshoofden van het economische topoverleg opgeroepen tot een nieuwe internationale overeenkomst over vermogensbelasting. De ondertekenaars, onder wie voormalig premier Yves leterme en de Amerikaanse presidentskandidaat bernie Sanders, vragen de rijkste personen ter wereld extra te belasten en een einde te maken aande belastingcompetitie en -ontwijking. Ze willen zo voorkomen dat extreme rijkdom onze collectieve toekomst blijft aantasten. Volgens hen ondermijnt de grote ongelijkheid de politieke stabiliteit over de hele wereld.
Opnieuw tropisch. Net geen 30°. De schaduw wat opgezocht en daarom de Finse piste vermeden. Het was ook al vrij laa toen ik van start ging zodat de zon toch al iets minder hoog stond dan deze namiddag. Bovendien heb ik het bij een al bij al vrij rustig tempo gehouden. De intervallen en het hogere tempo moeten nu even wachten.
Details: 5.28/km - 598 c - 169 pasfrequentie - 28,3°.
Het weer. Daar kunnen we vandaag kort over zijn. Het was heet. Jawel, nog warmer dan gisteren en dan eergisteren. Door het vele werk vandaag kon ik niet vroeg van start gaan. En dat was eigenlijk een meevaller. Alhoewel, ook rond 19 uur waren het nog tropische temperaturen. En dat begin september. Maar het schijnt niet abnormaal te zijn. En toch, dit heb ik nog niet elk jaar meegemaakt.
Of het door de warmte komt weet ik niet zeker, maar het zal er allicht toch wel iets mee te maken hebben. In het Oost-Vlaamse Hamme is een man bijna twintig keer gestoken door Aziatische hoornaars. Hij was er met zijn graafmachine aan het werk en heeft vermoedelijk het nest beschadigd in een bramenstruik. Hierdoor werden de diertjes agressief en staken ze de man, voornamelijk op het hoofd. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. De lokale brandweer werd opgeroepen om het nest zo snel mogelijk te verdelgen. Ook de brandweermannen zelf werden meermaals aangevallen, maar droegen beschermende pakken. Zij zullen de komende dagen de situatie verder in de gaten houden. De brandweer vraagt bovendien om voorzichtig te zijn.
Gezien de omstandigheden viel de run vandaag vrij goed mee. Het ging alvast terug al veel beter dan gisteren. Een vrij egaal tempo gelopen.
Details: 5.10/km - 606 c - 169 pasfrequentie - 28,9°.
Het weer. Vandaag was het opnieuw vrij zonnig met af en toe hoge wolkenvelden. 's Ochtends was er lokaal kans op wat nevel of een mistbank. De maxima lagen tussen 23 en 27 graden bij een zwakke en later matige oostenwind.
Wie al schulden heeft, zinkt nog dieper in de put. Wie de woonlening niet kan aflossen, kijkt gemiddeld tegen een achterstand aan van 41.500 euro. Bij problematische (kleinere) afbetalingen van de autolening of elektro is die achterstand opgelopen tot gemiddeld 3600 euro. Meer dan een kwart miljoen Belgen loopt dus achter met de terugbetaling van kredieten, goed voor alles samen 2,12 miljard euro aan achterstallen. Hallucinante cijfers eigenlijk.
Vandaag een recuperatierun. De afstand was meer dan voldoende. Het tempo ook, al was dat behoorlijk laag, en kon ik amper boven de 10 km/uur uitkomen. Maar dat deerde vandaag dus geenszins.
Details: 5.48/km - 627 c - 167 pasfrequentie - 25,6°.
Vandaag werd het, na het optrekken van lokaal ochtendgrijs, vrij zonnig met hoge wolkensluiers. De maxima varieerden van 21 graden in de Hoge Venen tot 26 graden elders. De wind waaide zwak, aan zee soms matig, uit oost tot noordoost.
Vertaald naar de lokale situatie in Sint-Niklaas: het was warm, er was veel zon en er waren weinig wolken. Niet echt ideaal voor een loopwedstrijd maar de omstandigheden waren natuurlijk voor iedereen gelijk. De ene kan er vanzelfsprekend beter tegen dan de andere. En op dat punt mag ik nog steeds niet echt klagen. Zolang het maar een paar graden onder de dertig blijft!
2. Het evenement.
De ballonloop die plaats heeft tijdens de Vredesfeesten heeft een nieuw parcours. Editie negen zag er dus anders uit dan de vorige. Ook het stadspark werd deze keer aangedaan. Andere trekpleisters zoals de Grote Markt, de Stationsstraat en het Stationsplein werden behouden.
Voor alle lopen samen waren er 2100 inschrijvingen. Het was meteen het sportieve hoogtepunt van deze Vredesfeesten. Het werd met andere woorden een topeditie.
3. De voorbereiding.
Het was van belang om een paar plaatsen goed te kunnen situeren. In de eerste plaats het Waasland Shopping Center en in het bijzonder de parking daarrond. Verder was er de plaats van inschrijving en/of afhalen van de borstnummers in het Romain De Vidtspark. Dit was trouwens ook de plaats waar start- en aankomstplaats gelegen waren. En tenslotte ook de kleedkamers en douches. Daarvoor moesten we in sporthal ‘De Witte Molen’ zijn in de Azaleastraat.
Inschrijven had ik op voorhand gedaan. Ook al was het niet echt verplicht. Je kon ook nog inschrijven ter plaatse. Maar het is wel handig als dat al in orde is. En meestal ook iets goedkoper. Zodus.
Borstnummer afgehaald. Nog wat de omgeving verkend en dan naar ‘De Witte Molen’. Daar staat hij trouwens ook, net naast de sporthal. Nog een paar bekenden gezien uit het arbiterswereldje en een gesprek gehad met een deelnemer van 72 jaar. Hij vroeg mij wat het tempo was dat ik zinnens was te lopen en ik antwoordde dat ik toch graag rond de 42 minuten zou willen afklokken. Al naargelang de correctheid van de afstand natuurlijk. Enkele honderden meters maken immers direct een groot verschil. Hij had destijds nog met Emiel Puttemans gelopen en dergelijke maar ging het nu toch rustiger aan doen en dacht aan een tijd van rond het uur.
4. De start.
Een redelijke opwarming gedaan. Bij een temperatuur van om en bij de 26 graden moet dat wat mij betreft niet super intensief maar het hart moet toch wat sneller hebben geslagen. Reeds een kleine tien minuten voor het startsein zou worden gegeven stond ik al ter plekke. Klaar om te vertrekken. Het voordeel van zo ’n warm weer is dat je het niet koud krijgt terwijl je wacht. Dat is bij meer winterse toestanden wel even anders.
Twee ronden moesten er worden afgelegd om de voorgeschreven afstand te lopen. Die was nagenoeg 100% correct zo bleek achteraf. Dus zeker een pluspunt. Er werd ook op voorhand duidelijk gecommuniceerd dat de tijd niet begon te lopen bij het geven van het startsein maar wel pas op de Grote markt. Vierhonderd meter verder dus. Heel speciaal. Had ik nog niet eerder meegemaakt. Toch niet zo. In Brussel duurt het ook wel even alvorens je de startmatten overschrijdt maar dit was toch anders.
Ik besliste om mijn chrono direct in te duwen. Zeker is zeker. Zo kon ik naderhand ook nagaan of een en ander overeen kwam met de gegevens van de organisatie.
Die start is en blijft telkens weer een verschrikking voor mij. Steeds opnieuw is het alsof ik stilsta. Ik kan niet harder en elke poging daartoe doet mij op de adem trappen. Ik ben dan ook altijd blij als die eerste kilometer voorbij is. 4.07 zie ik. Ja, supersnel is dit zeker niet maar het is wat het is.
5. De wedstrijd.
Dan begint het eigenlijk voor mij. Ik probeer toch een tandje bij te steken. Er lopen mij immers te veel atleten voorbij naar mijn goesting. En diegene die mij passeren lopen steeds verder van mij weg. Het moet dus iets sneller of het wordt een mindere dag. Dat kan natuurlijk altijd. Maar kilometer 2 is beter in 4.00 rond.
Dat tempo kan ik echter niet aanhouden. De derde kilometer (4.05) is weer iets langzamer en in kilometer 4 zak ik er bijna volledig door met 4.15. We peppen onszelf terug op en gaan naar een al bij al degelijke vijfde kilometer (4.06). Dat tempo hou ik nu een paar kilometer aan en klok achtereenvolgens twee keer af in 4.07.
We beginnen stilaan naar het slot van de wedstrijd te gaan. Nog een drietal kilometer te gaan. Ik denk aan de Finse piste waar ik zo vaak op loop. Nog vijf rondjes daar. Dat moet hier ook lukken. Ondanks de warmte. Maar toch begint de vermoeidheid te spelen. En de kilometers acht, negen en tien verlopen toch iets trager, respectievelijk met 4.11, 4.23 (traagste kilometer!) en 4.15.
Dan volgt er nog de sprint in de laatste rechte lijn. Die laatste vierhonderd meter vallen al bij al nog mee en doe ik in een redelijke 1.53.
Toch even uitpuffen nu. Het was toch zwaar geweest.
6. Na de wedstrijd.
In eerste instantie wat de schaduw opzoeken. En drinken. Tijdens de run had ik niks genomen. Ik krijg ook liefst geen koud water over mij. Ook al is dat allicht vaak goed bedoeld. Toch maar liever niet. Maar achteraf moet een en ander wel aangevuld worden natuurlijk.
Dat aanvullen kan ik ook via een goede verkwikkende douche. Die hebben we dan ook met heel veel plezier genomen daar nabij ‘De Witte Molen’.
Prijzen waren er enkel voor de top drie dames en heren. Toch een paar schitterende tijden. Er was dus toch wel wat kwaliteit aan de start gekomen. Maar eenieder kreeg een toch wel mooie medaille. Een beloning voor de geleverde inspanningen.
Het weer. In de voormiddag was het nog vrij fris en viel er wat lichte regen. In de namiddag was het wisselend bewolkt met landinwaarts nog kans op een lokale bui. De maxima waren relatief hoog voor de tijd van het jaar, tussen 21 en 26 graden. De wind waaide zwak veranderlijk en werd geleidelijk aan noordoostelijk. Aan de kust en later ook in het uiterste westen werd de wind matig uit noord tot noordoost, maar de zon kreeg daar wel snel de bovenhand.
Afscheid van wielrenner Tijl De Decker in thuisdorp Wommelgem. De dood is een palindroom dat je niet kunt omkeren. Familie en vrienden namen vandaag afscheid van Tijl De Decker, de 22-jarige wielrenner van Lotto Dstny die op 23 augustus betrokken raakte bij een verkeersongeval. De plechtigheid vond plaats in de Heilige Petrus en Pauluskerk in Wommelgem. Op het plein voor de kerk kwam een grote groep rouwenden samen.
Ter info. Een palindroom is een keerwoord of spiegelwoord, het is een woord waarin de letters symmetrisch gerangschikt zijn, zodanig dat het woord van achter naar voren gelezen hetzelfde is als van voor naar achter. Bij uitbreiding gebruikt men het begrip ook voor volledige zinnen, voor getallen (bijvoorbeeld 313) en soms voor datums. Lange palindromen zijn haast altijd zeer gekunstelde woorden of zinnen.
Ondanks de drukke voormiddag net op de middag toch nog een laatste keer kunnen loslopen voor de wedstrijd van morgen. Een wedstrijd over (ongeveer) tien kilometer. Dus uithouding zal belangrijk zijn maar ook het tempo zou in principe toch voldoende hoog moeten liggen. Nu ja, moeten, eigenlijk moet er niks (Wout van Aert zou zeggen 'ik moet just niks'), maar als het even kan en de beentjes meewillen mag het natuurlijk wel.
Details: 4.55/km - 390 c - 171 pasfrequentie - 21,7°.
Het weer. Vandaag was het zwaarbewolkt tot betrokken met matige regen of intense buien. In de namiddag werd het vooral in de westelijke helft van het land wisselvalliger, met nog enkele buien. De buienintensiteit zal sterk verschillen naargelang van de plaats, maar lokaal kunnen de buien fel zijn met onweer. De maxima liggen tussen 17 en 19 graden in de Ardennen en tussen 19 en 22 graden elders. De wind waaide meestal matig uit zuidwest, met kans op windstoten bij intense buien.
Corona. Jawel, opnieuw wat nieuws daaromtrent. Er zijn opnieuw meer besmettingen met het virus. Dat is vroeger dan men had gedacht en verwacht. De stijging die in het afvalwater waar te nemen is, hadden de virologen eerder tegen september verwacht. Er circuleren tientallen varianten, vooral bij jongere mensen. Reden tot paniek is er vooralsnog niet. De absolute waarden zijn nog altijd laag. We zitten nu op het niveau van mei, en dat is nog steeds een stuk lager dan de winterpieken in januari en februari. En ook in de ziekenhuizen is het momenteel bijzonder kalm.
Korte run. Ter voorbereiding op de wedstrijd. Gewoon tempo gelopen. Geen versnellingen.
Details: 5.26/km - 402 c - 169 pasfrequentie - 17,2°.
Het weer. Vanochtend waren er in sommige streken lage wolken met hier en daar nog wat lichte neerslag, terwijl er elders dan weer brede opklaringen voorkwamen. Na dit lokale ochtendgrijswisselden zon en wolken elkaar af en kon er na de middag nog hier en daar een bui vallen. In de namiddag nam de bewolking vanuit het zuidwesten toe met op het einde van de namiddag een toenemende kans op regen. De maxima lagen tussen 16 graden in de Hoge Venen en 20 graden in de Kempen. De meestal matige zuidwestenwind krimpt in de namiddag naar het zuiden.
Sinds enkele jaren is er een gebedsplaats op de ULB-campus in Brussel, waar moslimstudenten, vrouwen en mannen apart, elke dag rond gebedstijd samenkomen om te bidden. Die plek is clandestien, is de universiteit er van op de hoogte en knijpt die een oogje toe. De ULB, een vrijzinnige unief, erkent het bestaan van de gebedsruimte. Sommige leden van onze universitaire gemeenschap hebben met bezorgdheid kennis genomen van het bestaan van gebedsbijeenkomsten op onze campussen, klinkt het. Het fenomeen is sinds deze zomer sterk toegenomen. De universiteit wil duidelijk maken dat het niet gaat om een geformaliseerde gebedsplaats en dat verzoeken om gebedsplaatsen of meditatieplaatsen in te richten niet door de universitaire leiding worden aanvaard. Bij de start van het nieuwe academiejaar zullen de studenten eraan herinnerd worden. Onze campussen zijn in de eerste plaats gewijd aan studie en onderzoek.
Vandaag opnieuw een interval. Maar heel wat minder intensief dan de vorige. De versnelling was telkens korter en de rustpauze langer. Dat scheelt een slok op een borrel.
Details: 4.59/km - 534 c - 172 pasfrequentie - 13,3°.
Het weer. Vanochtend trok een storing met lichte tot matige regen vanaf het westen door ons land. In de namiddag bereikte zij het oosten. Na deze storing werd het weerbeeld wisselvallig met enkele buien, eventueel met een donderslag, maar soms ook opklaringen. Het was koel voor de tijd van het jaar bij maxima tussen 15 en 19 graden. De matige zuidwestenwind ruimde naar het westen tot het noordwesten.
Eén op de vijf (dus 20%) Vlaamse werknemers met kinderen tussen 3 en 11 jaar oud neemt dit jaar vrijaf op 1 september. Vorig jaar was dat 18,6%, in 2021 nog 16,3%. Dat de eerste schooldag nu op een vrijdag valt verklaart allicht het hoge cijfer. Het gaat ook om het hoogste cijfer sinds 2017 toen die eerste schooldag ook op een vrijdag viel en ruim een kwart van de werknemers met jonge kinderen thuis bleef. Ook dit jaar nemen vrouwen vaker verlof dan mannen: bijna een kwart van de moeders, tegenover 16,6% van de vaders.
Opnieuw een interval. Gisteren 7 x 200 nu 7 x 300 met telkens 100 meter rust. Het was dus nog iets zwaarder. Maar we hebben het goed verteerd. Eigenlijk wel vrij tevreden over de conditie. Hopelijk kunnen we dit houden tot zondag en worden we niet ziek of lopen we geen hinderlijk blessuurtje op. Dat zou echt jammer zijn. In 2019 liep ik de Ballonloop quasi op één been. Dit jaar zou ik toch graag eens voluit gaan in Sint-Niklaas. Dat was trouwens de belangrijkste reden om mij nog eens in te schrijven voor deze race.
Details: 4.43/km - 415 c - 176 pasfrequentie - 15°.
Het weer. Na het optrekken van het plaatselijke ochtendgrijswisselden wolken en opklaringen elkaar af. Hier en daar viel er nog een bui, maar op vele plaatsen bleef het droog. We haalden maxima van 16 graden in de Hoge Venen tot 20 of plaatselijk 21 graden in het centrum. De zwakke veranderlijke wind kwamvanhet westen tot het noordwesten.
Nadat India vorige week als eerste land ter wereld een maanlander nabij de zuidpool van de maan landde, gaat het land aanstaande zaterdag nu ook een observatiemissie naar de zon lanceren. De Aditya, betekent 'zon' in het Hindi, zal in een halobaan geplaatst worden in een sector in de ruimte die zo 'n 1,5 miljoen kilometer van de aarde is verwijderd. Deze reis zal ongeveer vier maanden duren. De Aditya moet voortdurend heldere beelden van de zon doorsturen. Het ruimtetuig zal zeven instrumenten bevatten om de buitenste lagen van de zon te observeren. De bedoeling is meer te weten te komen over de eigenschappen van zonnevlammen, de straling van de zon en de dynamiek van zonnewinden. De Amerikaanse NASA en het Europese ESA hebben al eerder ruimtesondes gelanceerd om de zon te bestuderen maar voor India gaat het om een primeur.
Goed weer voor een run. Maar ook prima weer om de grasmachine uit de garage te halen. Dat hebben we dan ook maar gedaan. Eens de klus geklaard, direct overgeschakeld naar de run. De bedoeling was om het kort te houden maar wel met intervallen en liefst aan een goed gemiddeld tempo. Opdracht volbracht.
Details: 4.56/km - 353 c - 173 pasfrequentie - 16,7°.
Het weer. Buien. Die konden hevig zijn. Als we vroeger op de dag van start gingen konden we het droog houden voorspelde men. Dat heb ik dan ook gedaan. De temperatuur was prima dus konden we genieten van een, zeker in het begin, vrij rustige run. Naar het einde toe wel het tempo wat opgedreven zodat het algemeen gemiddelde toch vrij goed meeviel.
Nieuws van de dag: file aan het Panamakanaal loopt op tot elf dagen. Door de aanhoudende droogte kunnen er immers nog altijd minder schepen via dat kanaal varen. Het waterpeil staat er namelijk te laag. Dit kanaal met een lengte van 81 kilometer verbindt de Atlantische Oceaan met de Stille Oceaan. per jaar varen er zowat 14.000 schepen door deze belangrijke transportader. Zowat 6% van de wereldhandel passeert er.
Details: 5.08/km - 830 c - 170 pasfrequentie - 15,6°.
Het weer. Vanochtend was het aan zee wisselend tot zwaarbewolkt met buien en kans op onweer. Elders begon de dag vrij zonnig. De buien verspreidden zich vrij snel uit over het noordwesten van ons land (grotendeels ten westen van de Schelde). Elders nam de bewolking toe, maar bleef het nog meestal droog. Deze namiddag bereikten de buien dan ook het noorden van het land. Ook elders kon er dan een buitje ontstaan. De maxima lagen tussen 18 en 21 graden. De wind waaide matig, en aan zee soms vrij krachtig, uit zuidwest.
Minder dan één op drie Vlaamse gemeenten gaan langdurig werklozen verplichten bepaalde jobs uit te voeren. In totaal schreven 94 lokale besturen zich in voor de verplichte gemeenschapsdienst van de Vlaamse regering. De bedoeling is dat personen die al twee jaar zonder werk zitten, zes maanden lang één tot twee dagen per week bepaalde taken moeten uitvoeren. per uur krijgen ze 1,30 euro bovenop hun uitkering, een symbolische vergoeding omdat het Grondwettelijk Hof eerder had geoordeeld dat het anders om dwangarbeid zou gaan. De meeste projecten zitten nog in de opstartfase omdat VDAB nog werklozen moet toezwijzen. Die zullen dan terechtkomen bij de groendienst, de kinderopvang of krijgen andere taken. Zo goed als alle deelnemende gemeenten worden geleid door de Vlaamse bestuurspartijen NVA, Open Vld of VD&V. Groenen en socialisten zijn tegen het systeem.
Nog eens een interval. Zware oefening. Tempo's van 600 m met slechts 200 m rustig, dat voel je wel. Maar dat is natuurlijk ook de bedoeling.
Details: 5.07/km - 584 c - 173 pasfrequentie - 17,2°.
Het weer. In de voormiddag her en der kans op enkele buien. In de namiddag werd het droger vanaf het westen met stilaan enkele opklaringen. De maxima schommelden tussen 18 en 20 graden in de Ardennen en aan zee en liepen nog op tot 24 graden in de grote steden en het uiterste zuiden. De wind waaide meestal matig uit west tot zuidwest. Aan zee waaide de wind matig uit noordwest.
Vandaag is Tijl De Decker overleden. De 22-jarige Belg van Lotto Dstny was woensdagmiddag tijdens een training betrokken bij een ongeluk met een personenauto. De talentvolle renner verloor daarbij veel bloed en werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Sindsdien lag hij in coma. Deze renner won dit jaar nog de beloftenkoers Parijs-Roubaix. Dat was de uitschieter dit seizoen. Maar De decker was een constant renner. Andere uitslagen dit jaar: 3e in Brussel-Opwijk; ritwinst in de Ronde van Taiwan; 2e in Rutland-Melton; 4e in Frankfurt; 4e in Omloop; ritwinst in de Ronde van de Elzas. De klasse van de één jaar oudere Remco Evenepoel had hij niet (wie wel?), het talent van de één jaar jongere Arnaud De Lie was hem ook niet gegund. En in de pikorde van de beloften stond de twee jaar jongere Alec Segaert ook nog hoger aangeschreven. Hij was zeker profwaardig. Maar helaas zal hij nooit prof worden.
Vreselijk nieuws natuurlijk. Daarmee dan maar op pad gegaan en aan een rustige duurloop begonnen. Gisteren was het vrij intensief, vandaag mocht het wat kalmer. Maar de rondjes op de Finse piste gingen er vrij gezwind door en ik eindigde goed. Dus mag ik zeker niet klagen wat de conditie betreft.
Details: 5.12/km - 618 c - 171 pasfrequentie - 18,9°
Het weer. Deze ochtend was het eerst in vele streken nog droog met opklaringen. Vanaf de Franse grens nam daarna de bewolking toe met in de loop van de dag in vele streken stevige buien, hoofdzakelijk na de middag. Sommige buien gingen gepaard met onweer, zorgden voor flink wat neerslag op korte tijd en gingen gepaard met rukwinden. Hier en daar viel er hagel. De maxima lagen tussen 23 en 29 graden. Er waaide een zwakke tot matige wind, meestal uit zuidelijke richtingen.
Op de nieuwe fietsostrade tussen Balen en Mol, in de Antwerpse Kempen, is een 21-jarige bromfietser uit Mol om het leven gekomen. De jongeman was met een 18-jarige vriend, die op een andere bromfiets zat, omstreeks 16.30 uur op de fietsostrade aan het rijden toen hij plots de controle over het stuur verloor. De bestuurder knalde daarop tegen de borstwering van de brug over het kanaal Dessel-Kwaadmechelen. Voor het slachtoffer was hulp niet meer mogelijk. Hij stierf ter plaatse. Er was niemand anders bij het ongeval betrokken.
Vandaag een interval. Dat was weer al enige tijd geleden. Het serieuze werk wordt vaak voor ons uitgeschoven. Interval wil immers meestal zeggen zuchten en wat afzien. Al viel het nu nog redelijk mee. Of is de conditie op dit moment zo goed dat we deze uitdagingen zonder veel moeite nemen. ik dacht het niet.
Details: 4.49/km - 478 c - 174 pasfrequentie - 20°.
Het weer. Vandaag was het opnieuw zonnig met wat hoge wolkenslierten. In de namiddag nam die hoge bewolking geleidelijk toe. De maxima lagen rond 22 graden in de kuststreek, tussen 23 en 26 graden in de Ardennen en tussen 26 en 28 graden elders. De wind was meestal zwak uit veranderlijke of westelijke richtingen, aan zee in de namiddag overwegend matig uit noordwest tot noord.
Ruim een kwart van de mensen die na vakantie terugkeren naar kantoor, zegt veel te veel werk te hebben. Ook zegt één op de drie tijdens de vakantie niet goed te kunnen ontspannen, omdat ze al denken aan het werk dat wacht bij terugkeer. En één op de acht zou op vakantie werkmails opvolgen, om stress later te vermijden. Geen goed idee, zeggen experts, vakantie is goed voor de mentale gezondheid, maar dan moeten we loskoppelen van het werk.
Nog warmer dan de vorige dagen. Het was dus opnieuw zweten geblazen. Toch had ik de bedoeling om er een tempoloop van te maken. En dat is zeker heel erg geslaagd.
Details: 5.05/km - 619 c - 172 pasfrequentie - 27,2°.
Het weer. Vanochtend was er lokaal wat mist of lage bewolking. Vooral in de voormiddag waren er soms middelhoge of hoge wolkenvelden. In de loop van de namiddag werd het vaak zonnig met soms nog hoge wolkensluiers en in het binnenland enkele stapelwolkjes. De maxima schommelden van 22 graden aan zee tot 27 graden in de Kempen en het uiterste zuiden. De zwakke zuidwestenwind ruimde naar west tot noordwest. In de namiddag werd de wind af en toe matig over de noordelijke landshelft.
De nepalese overheid overweegt om het beklimmen van de Mount Everest, met zijn 8849 meter de hoogste berg ter wereld, duurder te maken voor buitenlanders. Men werkt aan een voorstel om het bedrag dat buitenlandse klimmers tijdens het voorjaar moeten neerleggen te verhoen van de huidige 10.100 euro naar 13.800 euro. De Mount Everest ligt op de grens tussen Nepal en China, maar de kosten voor een klimvergunning zijn in China een pak hoger dan in Nepal. Volgens nepal is een verhoging van de kosten dan ook meer dan gerechtvaardigd, aangezien de prijzen in 2015 voor het laatst werden aangepast. Het voorstel moet wel nog goedgekeurd worden. Als dat gebeurt zou de prijsstijging in 2025 van kracht gaan.
Warm vandaag. Weinig wind. De schaduw wat opgezocht en de Finse piste verlaten. Goed tempo kunnen lopen zonder echt te forceren.
Details: 5.12/km - 626 c - 172 pasfrequentie - 21,7°.
Het weer. Vandaag was het, na het oplossen van het plaatselijke ochtendgrijs, opnieuw zonnig. In de namiddag de vorming van wat stapelwolken, vooral dan over het westen van het land en in de Ardennen. De maxima waren hoger dan wat normaal is voor de tijd van het jaar en lagen tussen 22 graden aan zee en 29 graden in het uiterste zuiden van het land. Er stond een zwakke en veranderlijke wind uit het westen tot het noordwesten.
Vorig jaar is in onze zorgsector een historische kaap afgerond. Voor het eerst klom het aantal artsen met een buitenlands diploma dat actief is in België boven de tienduizend. Het aandeel van de buitenlandse artsen in het volledige korps wordt steeds groter. Begin deze eeuw waren slechts vier op d ehonderd dokters in het buitenland opgeleid, vandaag zijn dat er al veertien op de honderd. Wat opvalt is dat het niet alleen om een instroom uit buurlanden gaat. Frankrijk (1620 artsen) en Nederland (1590 artsen) bezetten de eerste twee posities, maar Roemenië moet met 1558 artsen nog nauwelijks onderdoen. Meer dan waarschijnlijk steekt het land de komende jaren onze buurlanden voorbij. Ook andere Oost- en Zuid-Europese landen hebben steeds meer artsen in België. Volgens professor Dirk Devroey van de VUB is het dan ook stilaan tijd om maatregelen te nemen. Hij pleit voor het optrekken van de quota voor Belgische studenten geneeskunde en een taaltest voor buitenlandse dokters.
Veel tuinwerk gedaan vandaag. In de warmte. Ik was moe toen ik aan de run begon. Meer kilometers zaten er vandaag dan ook zeker niet in. Eigenlijk best tevreden dat ik deze ronde heb kunnen afleggen. Zelfs het tempo viel best wel mee. Meer moest dat dus zeker niet zijn.
Details: 5.35/km - 630 c - 169 pasfrequentie - 24,4°.
Het weer. In de voormiddag was het overwegend zonnig. Na de middag ontwikkelden er zich stapelwolken maar het bleef overwegend droog. De maxima lagen rond 22 graden aan zee en tussen 24 en 27 graden in het binnenland. De wind was meestal zwak en veranderlijk. Aan zee waaide de wind eerst zwak uit zuidwest, ruimend naar noordwest in de namiddag en toenemend naar matig.
Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) raadt aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Wie pasta toch langer bijhoudt en opeet, kan namelijk erg ziek worden. het risico bij deegwaren zit hem in de bacterie 'bacillus cereus'. Die komt van nature voor in pasta en rijst, maar het probleem is dat een 'spoorvormer' is. Dat wil zeggen dat de bacterie sporen nalaat. Als die zich ontwikkelen, kunnen ze toxines produceren waar je ziek van kan worden. Risicopersonen, zoals jonge kinderen en ouderen, kunnen ernstige implicaties krijgen, vooral aan de lever. Er zijn al kinderen gestorven nadat e bedorven pasta hebben gegeten.
Vandaag een echte recuperatierun. Gisteren na de wedstrijd niet meer uitgelopen. Daar heb ik het ook wat moeilijk mee geef ik toe. De spieren staan dan gespannen en ik vrees vaak voor krampen en pijnscheuten. Dus daar moet ik mee opletten. Ook vandaag ging het in het begin nog uiterst moeizaam en haalde ik nauwelijks enig tempo. Geduldig verder gelopen en na een vijftal kilometer begon het stilaan beter te gaan. Dat was wel een goed gevoel. Wat mij betreft is hiermee het doel van deze run behaald.
Details: 5.49/km - 598 c - 169 pasfrequentie - 17,8°.
Vooraf. Het was alweer van de stadsloop in Gent (mei) geleden dat ik nog een wedstrijd had gelopen. Eigenlijk iets te lang. Hopelijk komt wedstrijd nummer drie toch iets vlugger. Ik was op tijd ter plaatse. Zoals steeds eigenlijk. Het was prima weer. We konden, als er tijd genoeg was, nog even plaatsnemen in de tent op de Dries (dorpsplein). Daar konden ook de borstnummers afgehaald worden. Alles verliep vlot en vriendelijk.
Naar de kleedkamers dan maar aan de sporthal. In de buurt van de plaatselijke voetbalploeg Herleving Sinaai. Voetbalactiviteiten waren er (nog) niet. Dus zeker plaats genoeg om te parkeren.
Nog een half uurtje voor de start. Toch wat opwarmen. Ook wat versnellingen, jawel. Dus helemaal niet zo slecht.
Start. Gelukkig waren er niet zo heel veel deelnemers voor de vier mogelijke afstanden. Anders zou het toch wat drummen geweest zijn om in de voorste gelederen te starten want na amper honderd meter was er al meteen een scherpe bocht naar rechts en kwamen we op een looppad van nauwelijks een meter breed.
Eerste ronde. Maar alles verliep dus vlot. Geen opstoppingen. Ik kon vrijuit lopen. Al was het natuurlijk wel druk. Iedereen, de lopers van alle afstanden, bevond zich nu immers op het parcours. De eerste drie kilometers kon ik een tempo van circa 4.10/km aanhouden. Dus dat was goed.
Tweede ronde. Nog steeds veel atleten. Slechts weinigen liepen immers maar de 2,5 km. Enkele jongelieden denk ik. Ik bleef dus tussen dezelfde personen lopen. Een paar atleten liepen mij voorbij. Deelnemers van de vijf kilometer. Kilometer 4 en 5 in respectievelijk 4.17 en 4.19.
Derde ronde. Nu werd het wat rustiger. Heel veel lopers voor de vijf kilometer. Die waren dus gestopt na ronde twee. Ik liep alleen. Een paar atleten vijftig meter voor mij. Een atleet volgde op nagenoeg dezelfde afstand. De posities bleven ook behouden. Kilometer 6, 7 en 8 in 4.18, 4.21 en 4.26.
Vierde ronde. De laatste ronde. De afstanden onderling werden iets groter. Achter mij was er vrijwel niks meer. Gewoon tempo houden was de boodschap. Kilometer 9 en de laatste 700 meter in respectievelijk 4.18 en 2.52.
Ik had in het begin wat problemen gehad met de GPS. Die was maar na enige tijd beginnen werken. De afstand van 10 kilometer zal dus wel tamelijk juist geweest zijn. Misschien wel 100 tot 200 meter korter. Dat zou kunnen. Naargelang de gegevens eindig ik de wedstrijd dus in: 0:41:29 voor 9km700 of 4.18/km of in 0:41:48 voor 9km900 of 4.10/km.
Na de wedstrijd. Onder meer een 'Snoas Boksken' gekregen, een plaatselijk witbier van hoge gisting. Ook prima in orde: de douches en kleedkamers van de sporthal. Toch aangenaam als je de namiddag zo kan afsluiten.
Besluit. Geen grote organisatie maar alles goed georganiseerd. Een joggingclub met ervaring in het organiseren van een jogging.