Bereiding: Reinig zeer goed de mosselen. Hak de uien en doe ze in een pan met boter,voeg er de selder bij en laat alles uitzweten. Voeg er de gereinigde mosselen aan toe en kruid met peper en zout. Goed mengen en bevochtigen met de witte wijn. Laat de mosselen verder gaar worden ,nu en dan goed opschudden. Als ze gaar zijn laat de mosselen uitlekken en haal ze uit de schelp en zeef het kook vocht. Dit kookvocht binden met de beurre manié tot de gewenste dikte. Voeg er de gehakte kervel en de room bij. Serveer de mosselen met de saus.
Bereiding: Schil de peren en verwijder de klokhuizen en doe ze in de helft. Breng het water en de wijn aan de kook en voeg de peertjes toe. Laat de peren zachtjes gaar koken. Voeg na een half uur de suiker ,kruidnagel en de rozijnen toe. Laat het geheel nog een half uur zachtjes koken. Giet de peren af en vang het vocht op. Kook het vocht in tot er ca. 2 1/2 dl. vocht overblijft. Verwijder de kruidnagel en leg de uitgelekte peren en rozijnen in een voorverwarmde schaal. Leng het aardappelmeel aan met een lepel water en voeg al roerende toe aan het stoof vocht. Laat de gebonden saus nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken en schenk het dan over de vruchten.
Deze gestoofde peertjes zijn heerlijk met kip en aardappelen.