nodig: 1 groene kool 3 wortelen 1 prei 4 sjalotjes 3eetlepels olie 100 gram dunne plakjes mager spek peper en zout 1 grote fazant 1teentje knoflook 1 kruidentuiltje
Bereiding: Maak alle groenten schoon. Snijd de kool in 4 stukken en verijder het harde deel van de stronk en was goed. Snijd de wortelen en de prei in dunne plakjes en snijd de sjalotjes in ringen. Verwarm een grote bakpan en doe er de olie in en doe er de fijngesneden groenten bij en laat op een zacht vuur licht kleuren. Snijd het spek in stukjes en doe het bij de zachte groenten. Wrijf nu alles door een fijne zeef. Kook de kool nu gedurende 5 minuten in ruim water. Neem de braadpan en leg de helft van de kool op de bodem. Verdeel hierover een deel van de uitgelekte groenten en strooi er peper en zout over. Plaats de fazant op dit bed van groenten en dek hem af met de rest van de kool en de groenten. Voeg het geperst knoflookteentje er aan toe en het kruidentuiltje. Peper en zout toevoegen en overgieten met water. Zet de afgedekte pan op een laag vuur gedurende 1 uur en 15 minuten. Laat zachtjes stoven.
Bereiding: De filets invrijven met peper en zout en overtollig vet wegsnijden. Laten bruin bakken in de hete boter. De filets uit de pan halen. 1 dl heet water met paprikapoeder in de pan met boter gieten en een beetje veenbessenjam. Doe er 2à3 eetlepels roze peperkorrels bij en breng op smaak met klontjes koude boter. De filets in schuine plakjes snijden en op een bord schikken en oversausen. Dien op met gespoten puree en gestoofd witloof.
Nodig: 18 gram gelatine 6 eierdooiers 75 gram suiker 300gram advocaat en 3 eetlepels cognac 3,5 dl. room 250 gram ananas(blik) 1 eetlepel olie 1 mérinques en 1 tas aardbeien of frambozensaus.
Werkwijze: Week de gelatine in koud water. Klop eierdooiers samen met de suiker samen tot ruban. Meng de advocaat met de cognac. Laat de ananas uitlekken en snijd in stukjes en verwarm 1,5 dl. sap en los hier de uitgeknepen gelatine in op. Voeg het bij het advocaatmengsel en roer er ook de opgeklopte room onder. Meng de ananas onder de lichtjes opgesteven bavarois en giet in een ingeoliede vorm. Laat 1 nacht opstijven in de frigo. Stort s'anderendaags uit opeen schotel. Verkruimel de mérinques op de bavarois en giet rondom een beetje aardbeien of frambozensaus.
Benodigdheden: 10 gram gelatine-15 à20 boudoir of madeirakoekjes-2 eieren- 100 gram suiker-250 gr. magere platte kaas-1 blikje1/4l. ananas of verse aardbeien.
Werkwijze: Gelatine weken in koud water. Koeken verkruimelen ,niet te fijn,op bodem van een glazen dienkom. Dooier en suiker schuimig kloppen. Ondertussen sap van de ananas verwarmen(niet laten koken). Uitgeknepen gelatine in het ananassap doen en laten afkoelen. Platte kaas mengen met de geklopte eierdooiers. De in stukjes gesneden ananas bij het afgekoelde ananassap voegen. De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig onder de massa spatelen. Dit op de koekjes gieten,laten opstijven en laten afkoelen in de frigo. Opdienen met een madeirakoekje.
Benodigdheden: 1 kg. aardappelen-3 eetlepels aardappelbloem-2eieren-20 gram vetstof-peper en zout.
Werkwijze: De aarappelen schillen,wassen,gaarkoken en steek ze door.(passe-vite) Voeg de aardappelbloem,eieren en de vetstof toe. Breng op smaak met peper en zout Schep er met een lepel balletjes van en laat bakken in heet frituurvet(190 graden).
Men kan aan de puree ook nog geroosterde sesamzaadjes aan toevoegen indien men dit graag heeft.
Is lekker bij allerhande vleesschotels en verschillende groentjes erbij. smakelijk!
Werkwijze: De eieren mixen. De appelen apart houden. Al de rest samen mengen met de gemixte eieren. De appelen in schijfjes snijden. Eerst een beetje deeg in een bakvorm gieten . De appelschijfjes erop schikken(eventueel wat citroensap en een beetje calvdos en kaneel naar eigen smaak toevoegen). De rest van de deeg erover gieten. Ongeveer 20 minuten bakken op 180 graden.
Maak intussen een sausje van 1 ei-3 eetlepels suiker-4 eellepels gesmolten boter(niet te warm). Na 20 minuten de taart uit de oven halen en het sausje erover gieten.
Nu nog 15 min. in de oven laten op 180 graden ,wel in het oog houden!!
Suggestie: De taart mag altijd lichtjes opgewarmd worden voor het opdienen en is ook lekker met een bolletje vanilleijs erbij.
Nodig: 6 eierdooiers-6 eetlepels fijne kristalsuiker-1/2 klein glaasje cointrau of grand-marnier. 250 gram frambozen of aardbeien-4 bolletjes vanilleijs-4 madeirakoekjes. Bereiding:
De eierdooiers en suiker opkloppen tot een schuimige massa(au bain marie). De likeur er aan toevoegen.
Opdienen in een glas op voet,eerst een schep vanilleijs erin doen,daarop vruchten(frambozen of aardbeien) Giet het sabayonmengsel erover en versier met een madeirakoekje!