Voor de bouillon: Stuk gerookt spek (200 gr.) 1 sjalot kruidnagel thijm laulier cayennepeper 1,5l. water
Voor de afwerking: Geutje madeirawijn Beetje ketchup 1 dl. room Fijngesneden peterselie.
Bindmiddel: 80 gr. griesmeel -----------------------------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Bouillon bereiden: vlees + sjalot +kruidnagel +thijm +laulier +cayennepeper opzetten en 1 uur laten koken in 1,5 l. water.. Groenten reinigen,wassen,grof snijden. Ajuin stoven + wortelen + prei + 1 l. water toevoegen. Gaar laten worden en mixen. Haal het vlees uit de bouillon. Gemixte groenten bij de bouillon voegen ,griesmeel voorzichtig instrooientomatenpuree toevoegen en alles laten doorkoken. Van het vuur nemen en beetje ketchup+ scheutje madeirawijn + room toevoegen. Het spek fijnsnijden en er bij doen + fijngesneden peterselie.
Benodigdheden: 6 repen fondanchocolade 40 gr. boter 75 gr. bloemsuiker 11/2 eetlepel melk en een scheutje rhum of koffie Amandelschilfers
Bereiding:
De chocolade breken in een kom met de vloeistof erbij en laten smelten" au bain marie". Haal uit het warmwaterbad en voeg klontje voor klontje de boter erbij. Lepel voor lepel de gezeefde bloemsuiker erbij voegen. De massa op een plank doen en laten opstijven. Vorm er na het opstijven blokjes van. Wentel de truffels in de amandelschilfers.
Scampi's pellen en kort bakken en van het vuur nemen en flamberen met een klein glaasje cognac. Blussen met een klein glaasje witte wijn. Peper en zout toevoegen en een lepel of 6 soyaroom toevoegen en fijngesneden peterselie.
Op lepelhapje schikken en opdienen.
Dit receptje is voor zo'n een 40 tal scampi's. -----------------------------------------------------------------------------------------------------
Warm hapje:
250 gr.champignons borstelen en fijnsnijden en bakken en 1 pakje boursin toevoegen of andere kruidenkaas en goed roeren.
In seveerlepel doen en overstrooien met fijngesneden peterselie.
Eiwitten en zout in een pot doen en opkloppen. Voeg tijdens het kloppen de suiker en de vanillesuiker erbij. Voeg er nu de geraspte kokos bij en roer goed door, niet meer mixen. De oven vrwarmen op 160 graden. Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en leg er kleine hoopjes deeg op. Goed voor een 30 tal koekjes. Laat 15 à 20 minuten bakken tot een goudgeel korstje. Smakelijk!
Maal het kalfs en varkensvlees en de sjalotten. Week het brood in het beetje warme melk. Meng het brood met het vlees en doe er het eiwit en de kruiden door,goed dooreen kneden. Vorm er een broodje van en rol door de bloem. Vet de vorm met de olie en leg er het brood in. Dek af met alufole. Zet alles in de voorverwarmde oven op 200 graden en laat gaar worden.(40 minuten per 1/2 kg.) De alufolie verwijderen tegen het einde van de baktijd zodat het bovenste kan bruinen.