Voor de bouillon: Stuk gerookt spek (200 gr.) 1 sjalot kruidnagel thijm laulier cayennepeper 1,5l. water
Voor de afwerking: Geutje madeirawijn Beetje ketchup 1 dl. room Fijngesneden peterselie.
Bindmiddel: 80 gr. griesmeel -----------------------------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Bouillon bereiden: vlees + sjalot +kruidnagel +thijm +laulier +cayennepeper opzetten en 1 uur laten koken in 1,5 l. water.. Groenten reinigen,wassen,grof snijden. Ajuin stoven + wortelen + prei + 1 l. water toevoegen. Gaar laten worden en mixen. Haal het vlees uit de bouillon. Gemixte groenten bij de bouillon voegen ,griesmeel voorzichtig instrooientomatenpuree toevoegen en alles laten doorkoken. Van het vuur nemen en beetje ketchup+ scheutje madeirawijn + room toevoegen. Het spek fijnsnijden en er bij doen + fijngesneden peterselie.
Benodigdheden: 6 repen fondanchocolade 40 gr. boter 75 gr. bloemsuiker 11/2 eetlepel melk en een scheutje rhum of koffie Amandelschilfers
Bereiding:
De chocolade breken in een kom met de vloeistof erbij en laten smelten" au bain marie". Haal uit het warmwaterbad en voeg klontje voor klontje de boter erbij. Lepel voor lepel de gezeefde bloemsuiker erbij voegen. De massa op een plank doen en laten opstijven. Vorm er na het opstijven blokjes van. Wentel de truffels in de amandelschilfers.
Scampi's pellen en kort bakken en van het vuur nemen en flamberen met een klein glaasje cognac. Blussen met een klein glaasje witte wijn. Peper en zout toevoegen en een lepel of 6 soyaroom toevoegen en fijngesneden peterselie.
Op lepelhapje schikken en opdienen.
Dit receptje is voor zo'n een 40 tal scampi's. -----------------------------------------------------------------------------------------------------
Warm hapje:
250 gr.champignons borstelen en fijnsnijden en bakken en 1 pakje boursin toevoegen of andere kruidenkaas en goed roeren.
In seveerlepel doen en overstrooien met fijngesneden peterselie.
Eiwitten en zout in een pot doen en opkloppen. Voeg tijdens het kloppen de suiker en de vanillesuiker erbij. Voeg er nu de geraspte kokos bij en roer goed door, niet meer mixen. De oven vrwarmen op 160 graden. Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en leg er kleine hoopjes deeg op. Goed voor een 30 tal koekjes. Laat 15 à 20 minuten bakken tot een goudgeel korstje. Smakelijk!
Maal het kalfs en varkensvlees en de sjalotten. Week het brood in het beetje warme melk. Meng het brood met het vlees en doe er het eiwit en de kruiden door,goed dooreen kneden. Vorm er een broodje van en rol door de bloem. Vet de vorm met de olie en leg er het brood in. Dek af met alufole. Zet alles in de voorverwarmde oven op 200 graden en laat gaar worden.(40 minuten per 1/2 kg.) De alufolie verwijderen tegen het einde van de baktijd zodat het bovenste kan bruinen.
Bereiding: Bovenstaande ingrediënten in een pan doen met 3 liter water en 2 1/2 uur laten koken. In een andere pan in wat olijfolie de ui met de paprika en knoflook glazig bakken. De blikken tomaten met vocht en al toevoegen en de mosterd en sambal erbij. Dit zachtjes laten pruttelen zo'n 10 minuten. Als het vlees gaar is de knoest verwijderen en het tomatenprut je bij het vlees doen. Aan de kook brengen en de tomatenpuree toevoegen. Afmaken met de crème fraiche.
Bereiding: Smelt de boter met de chocolade en laat afkoelen. Voeg er de gecondenseerde melk aan toe en meng met een klopper. Vul mooie potjes met de chocopasta en laat enkele uren opstijven in de koelkast De choco kan afgesloten een paar weken bewaard worden in de koelkast.
Benodigdheden: 6 grote uien 1 prei 1 witte selder, kippenbouillon 1 liter 1 klont boter peper en zout 25 cl.soyaroom 1 liter water
Bereiding: Snij alle groenten grof ,neem een grote kookpot en smelt de boter,stoof er de grofgesneden groenten in zo een 10 tal minuutjes. Giet er de kippenbouillon en het water bij en laat nog een 3/4 uur zachtjes koken,neem nu van het vuur en mix de soep en voeg er de soyaroom bij en breng op smaak met peper en zout. Dien de soep op en eet smakelijk! Je kan er ook sneetjes geroosterd brood en gemalen kaas bij serveren.
Zet de asperges op in koud licht gezouten water en breng ze tot aan het kookpunt.
Als de asperges het kookpunt bereikt hebben, zet je het vuur af en laat je de asperges staan.
Haal ze uit de kom en dep ze droog op een servet.
Leg ze op een bord en schik er de twee stukjes gerookte zalm op (1 net achter de punten en 1 achteraan).
Kook witte wijn en water in een pannetje, doe er een snuifje zout bij en reduceer het tot 1/4.
Laat even afkoelen.
Smelt de boter.
Voeg de eidooiers bij het vocht en klop dit op een middelmatig vuur op totdat de dooiers gaan binden.
Doe er dan onder voortdurend kloppen de boter bij beetjes bij. Er moet een dikke mayonaiseachtige saus ontstaan.
Doe er af en toe een klein beetje koud water bij, in totaal 3 eetlepels.
Als alle boter is opgenomen, brengen we de saus op smaak met wat zout, citroensap en de mosterd. Let op dat de saus niet te heet wordt anders schift ze.
Schik de saus tussen de twee plakjes zalm en werk af met de kervelpluksels.