Nodig: (4 pers.) 4 moten vis (zoals zalm,kabeljauw,lotte, schelvis of wijting.) 2 preien 4 wortelen 1 selder 1ajuin 1sjalot teentje look 250 gram champignons boter witte wijn (sec) 1 glas Voor de garnituur: tomaat,garnalen peterselie en wortel.
Bereiding: Groenten fijnsnijden en stoven in de boter. Blussen met een glas droge witte wijn. Leg de moten vis op ingeboterde folie,kruid met peper en zout. Verdeel daarop het groentenmengsel,leg er een schijfje citroen op en een takje peterselie. Vouw de pakketjes toe en laat in 15 minuten gaar worden in de oven.(240 graden) Versier met de garnituur. Dien op met drooggekookte rijst.
Benodigdheden: 4 schoongemaakte forellen peper en zout 2 uien 1 teentje knoflook 125 gr. champignons 1eetlepel margarine 1/8 liter witte wijn sap van 1/4 citroen 125 gr. magere platte kaas
Bereiding: Spoel de forellen van binnen en van buiten goed af en droog ze met keukenpapier. Smeer ze van binnen en van buiten in met peper en zout,schil de uien en de knoflook,en hak fijn.Borstel de champignons,was ze en snijd in plakjes. Vet een grote bakpan in met de margarine,leg de uien ,de knoflook en de champignons op de bodem en daarop de forellen. Giet hier de wijn en citroensap over en stoof met gesloten deksel de vis 20 minuten op een zacht vuur. Leg de forellen daarna op een voorverwarmde schotel. Roer de platte kaas door het visvocht. Breng even op temperatuur en breng daarna op smaak. Giet de saus nu over de forellen. Lekker met aardappelpuree en een frisse sla erbij. Eet smakelijk!
Bak de in blokjes gesneden spek in de pan met boter en zet dan even opzij. Hak de ui en de look fijn en snij de courgette in stukjes; Laat een 10 tal minuten stoven op een klein vuurtje. Kruid met de cayennepeper,zout, laulier en de thijm. Voeg er de tomaten bij ook in blokjes gesneden. Laat nog een 10 tal minuutjes verder sudderen. Voeg er de spekblokjes bij en ook de room. Houd warm zonder nog te laten koken. Kook de farfalle(pasta) gaar a la dente. Dien de pasta op in voorverwarmde borden. Overgiet met de courgettesaus en bestrooi met geraspte parmesaan. Dien goed warm op.
Bereiding: Snij de avocados in de lengte doormidden en verwijder de pitten. Haal er het vruchtvlees voorzichtig uit met een lepel en besprenkel het met citroensap om verkleuring te voorkomen. Pureer de avocados met 6 ansjovisjes en meng er de kappertjes in. Vul de puree terug op in de schil van de avocados. Plaats een toefje peterselie erop en de overige rolletjes ansjovis als garnering op de avocados. Dien op met stokbrood of geroosterde sneden brood.
Voor de saus: 125 gram boter 2 eierdooiers 2eetl. lauw water 1 klp. citroensap zout en cayennepeper 1/2 dl.slagroom
Bereiding: De asperges schillen en de houtige uiteinden verwijderen. Een hoge kom vullen met water, zout ,suiker en boter en breng aan de kook. De asperges samenbinden in 4 pakketjes met keukentouw en laten koken in de kom met deksel op tot ze gaar zijn (ongeveer10 -15 minuten)
Saus: Laat de boter op een laag vuur smelten (niet laten bruin worden) Schep het schuim eraf en laat afkoelen. Doe de dooiers met het lauw water in een schaal en roer ze (au bain marie) tot een schuimige creme. Voeg er de afgekoelde boter druppelsgewijs bij. als de eierdooiermassa begint te dikken kun je er vervolgens verder in een dun straaltje bijgieten. Blijf hierbij voortdurend roeren zodat de creme niet gaat schiften. Breng op smaak met citroensap zout en cayennepeper en laat iets afkoelen. Voeg er de halfstijf opgeklopte room voorzichtig bij. Laat de asperges uitlekken en schik op warme borden en overgiet de lauwwarme saus. Geef er gekookte aardappelen bij.
Nodig: 150 gram boter 100 gram geraspte oude kaas 250 gram zelfrijzend bakmeel 1 ei peper en zout
Bereiding: Maak een deegje van de boter,kaas,zelfrijzend bakmeel,ei en peper en zout. Vorm er kleine balletjes van. Leg ze op een met bakpapier belegde bakvorm. Zet ze in een hete oven (200 graden) een 20 tal minuten .
Bereiding: ---------- Snij de ui fijn en pel de tomaten en snij ook fijn. Laat de boter smelten en stoof er de ui in ,voeg er de tomaten bij en de kruiden en het teentje knoflook. Voeg wat water en een scheut witte wijn bij en leg de opgerolde tongfilets op het tomaten uien mengsel. Doe het deksel op de pan en laat 10 minuutjes voorzichtig sudderen.
Maak een mengsel van de roomkaas de gemalen noten en de roquefort. De kwartels opvullen met dit mengsel. Braad ze in de boter en kruid met peper en zout. Flambeer ze met de cognac en laat ze gaar worden. Haal de kwartels uit de pan.Meng de room met de braadjus en werk de saus af met de fijngesneden bieslook.
Dien op met aarappelqroquetjes en sla. Smakelijk!!
Bereiding: Maak de venkel schoon en kook in gezouten water in ongeveer 20 minuten. Snij de stelen van de venkelknol in kleine stukjes. Smelt de boter voeg er de bloem bij en voeg er al roerende het vocht van de venkel en 2 bouillonblokjes bij. Breng de soep op smaak met de basilicum. Doe er de fijngesneden venkelsteeltjes bij de room en het scheutje sherry.
VISBALLETJES °°°°°°°°°°°°°°°°°° 15 tal stuks Nodig: 250 gr visfilets 2 sneden oud brood 1 eetl fijngesneden ui 1 eetl fijngesneden peterselie 2 eieren 25 gr boter peper,zout, muskaatnoot paneermeel
Bereiding: Stoof de ui zacht in de boter en neem van het vuur ,doe er de gaargekookte fijngemaakte visfilets bij,de verkruimelde oude sneden brood de fijngesneden peterselie ,peper,zout,muskaatnoot en 1 ei Meng alles tot een homogeen geheel en vorm er balletjes van,klop het andere ei los met een beetje water en wentel de visballetjes erdoor en rol ze daarna door het paneermeel. Bak de balletjes in heet frituurvet en dien ze op.
Nodig: 4 personen. 4 kipfilets (150 gr elk) 2 bosjes pijpajuin 25 gr boter 120 gr zonnebloempitten 2 teentjes knoflook 2 eieren cayennepeper en zout
Bereiding: Maak de pijpajuin schoon en snij ze in stukjes en laat ze blancheren in zoutwater( 4 min.) Laat ze uitlekken. Vet een vuurvaste schaal in met boter en leg de pijpajuin op de bodem van de schaal. Wrijf de kipfilets n met de cayennepeper en het zout. Doe boter in een pan en bak er de kipfilets goudbruin in . Haal het vlees uit de pan en leg ze in de vuurvaste schaal op de pijpajuin. Maal de zonnebloempitten en laat 2 eetlepels op zijn geheel. Doe de gemalen pitten in een kom en doe er de geperste knoflookteentjes bij; Scheid de eieren in de dooiers en eiwitten. Roer de dooiers door de gemalen pitten. Klop de eiwitten stijf en doe dit ook bij het mengsel van de pitten en voeg er zout en cayennepeper aan toe naar smaak. Bestrijk de filets met dit mengsel en beleg er de filet mee; Strooi er de overige pitten op en zet de schaal 10 tot 15 minuten in de oven op 150 graden;
Nodig: 5 rijpe bananen 3 eiwitten 2 zakjes vanillesuiker ( eventueel wat rhum om te flamberen
Bereiding:
Pel de bananen en maak er een fijn van met een vork. Klop de eiwitten stijf en roer er de fijngemaakte banaan door. Snij de andere bananen in de lengte door. Beboter een vuurvaste vorm en leg er de halve bananen in. Beleg met het eiwitmengsel en strooi er de zakjes vanillesuiker over. Zet de schotel in een voorverwarmde oven (180 GR.) tot het eiwit mooi bruin wordt. Neem uit en oven en flambeer eventueel met de rhum.
Makkelijk receptje en lekker en je kunt er gemakkelijk je rijpe bananen mee verwerken!
4 stronkjes witloof,1 gele paprika en een rode. 4 eetlepels mayonaise peper en zout
Bereiding: Maak het witloof schoon en was de paprikas en doe er de pitjes uit. Snij de groentjes fijn en doe ze in een kom. Bestrooi met peper en zout. Doe er de mayonaise op en meng alles goed door elkaar.
Nodig voor 4 pers. 600 gram mager varkensvlees in blokjes gesneden 3 wortelen 3uien 6 aardappelen 1 kruidentuiltje peper en zout 25 cl witte wijn (sec) 1 eetlepel olijfolie
Bereiding:
De aardappelen,uien en wortelen schillen,wassen en in stukjes snijden. Wrijf een vuurvaste ovenpan in met de olijfolie. Doe de groenten en het varkensvlees in laagjes in de stoofpan,bestrooi met peper en zout en doe er het kruidentuiltje bij. Bevochtig het geheel met de witte wijn. Doe een deksel op de stoofpan en laat in de oven 1,30 u stoven .
Neem champagneglazen en wrijf de rand in met citroensap en duw ze in de witte suiker zo bekom je een mooi suikerrandje.
Ontkurk de mousserende wijn . Strooi in ieder glas een paar aardbeien doe er een geutje aardbeienlikeur over en vul verder met de wijn het glas tot op 3 cm van de rand en versier nog elk glas met een blaadje munt.
700 gram kalfsgehakt + 300 gram varkensgehakt 2-3 beschuiten of 2 sneden brood verkruimeld 2 hele eieren + 1 eiwit 2 sjalotten of een grote ui 75 gram boter laulierblaadje-een takje thijm-zout en peper
Werkwijze:
De ajuin fijn hakken en stoven in wat boter. De eieren en het eiwit openkloppen en de beschuiten of het brood er in weken. Alles mengen met het gehakt en de kruiden toevoegen. Vorm met dit mengsel een langwerpig broodje.
Doe wat boter in de braadslede en bak ongeveer 1 uur in de oven op 225 graden. Bedruip nu en dan het vlees terwijl het in de oven staat met braadvocht. Bij het uitschakelen van de oven het vlees nog een 10 tal minuutjes laten rusten in de oven.