Bereiding: De filets invrijven met peper en zout en overtollig vet wegsnijden. Laten bruin bakken in de hete boter. De filets uit de pan halen. 1 dl heet water met paprikapoeder in de pan met boter gieten en een beetje veenbessenjam. Doe er 2à3 eetlepels roze peperkorrels bij en breng op smaak met klontjes koude boter. De filets in schuine plakjes snijden en op een bord schikken en oversausen. Dien op met gespoten puree en gestoofd witloof.
Nodig: 18 gram gelatine 6 eierdooiers 75 gram suiker 300gram advocaat en 3 eetlepels cognac 3,5 dl. room 250 gram ananas(blik) 1 eetlepel olie 1 mérinques en 1 tas aardbeien of frambozensaus.
Werkwijze: Week de gelatine in koud water. Klop eierdooiers samen met de suiker samen tot ruban. Meng de advocaat met de cognac. Laat de ananas uitlekken en snijd in stukjes en verwarm 1,5 dl. sap en los hier de uitgeknepen gelatine in op. Voeg het bij het advocaatmengsel en roer er ook de opgeklopte room onder. Meng de ananas onder de lichtjes opgesteven bavarois en giet in een ingeoliede vorm. Laat 1 nacht opstijven in de frigo. Stort s'anderendaags uit opeen schotel. Verkruimel de mérinques op de bavarois en giet rondom een beetje aardbeien of frambozensaus.
Benodigdheden: 10 gram gelatine-15 à20 boudoir of madeirakoekjes-2 eieren- 100 gram suiker-250 gr. magere platte kaas-1 blikje1/4l. ananas of verse aardbeien.
Werkwijze: Gelatine weken in koud water. Koeken verkruimelen ,niet te fijn,op bodem van een glazen dienkom. Dooier en suiker schuimig kloppen. Ondertussen sap van de ananas verwarmen(niet laten koken). Uitgeknepen gelatine in het ananassap doen en laten afkoelen. Platte kaas mengen met de geklopte eierdooiers. De in stukjes gesneden ananas bij het afgekoelde ananassap voegen. De eiwitten stijfkloppen en voorzichtig onder de massa spatelen. Dit op de koekjes gieten,laten opstijven en laten afkoelen in de frigo. Opdienen met een madeirakoekje.
Benodigdheden: 1 kg. aardappelen-3 eetlepels aardappelbloem-2eieren-20 gram vetstof-peper en zout.
Werkwijze: De aarappelen schillen,wassen,gaarkoken en steek ze door.(passe-vite) Voeg de aardappelbloem,eieren en de vetstof toe. Breng op smaak met peper en zout Schep er met een lepel balletjes van en laat bakken in heet frituurvet(190 graden).
Men kan aan de puree ook nog geroosterde sesamzaadjes aan toevoegen indien men dit graag heeft.
Is lekker bij allerhande vleesschotels en verschillende groentjes erbij. smakelijk!
Werkwijze: De eieren mixen. De appelen apart houden. Al de rest samen mengen met de gemixte eieren. De appelen in schijfjes snijden. Eerst een beetje deeg in een bakvorm gieten . De appelschijfjes erop schikken(eventueel wat citroensap en een beetje calvdos en kaneel naar eigen smaak toevoegen). De rest van de deeg erover gieten. Ongeveer 20 minuten bakken op 180 graden.
Maak intussen een sausje van 1 ei-3 eetlepels suiker-4 eellepels gesmolten boter(niet te warm). Na 20 minuten de taart uit de oven halen en het sausje erover gieten.
Nu nog 15 min. in de oven laten op 180 graden ,wel in het oog houden!!
Suggestie: De taart mag altijd lichtjes opgewarmd worden voor het opdienen en is ook lekker met een bolletje vanilleijs erbij.
Nodig: 6 eierdooiers-6 eetlepels fijne kristalsuiker-1/2 klein glaasje cointrau of grand-marnier. 250 gram frambozen of aardbeien-4 bolletjes vanilleijs-4 madeirakoekjes. Bereiding:
De eierdooiers en suiker opkloppen tot een schuimige massa(au bain marie). De likeur er aan toevoegen.
Opdienen in een glas op voet,eerst een schep vanilleijs erin doen,daarop vruchten(frambozen of aardbeien) Giet het sabayonmengsel erover en versier met een madeirakoekje!
Nodig: 4 grote tomaten-250 gram cottagecheese-4augurken-80 gram tuinkers Bereiding: Was de tomaten en snijd er het kapje af en hol de tomaten voorzichtig uit. De goedgewassen en fijn gehakte tuinkers aan de cottagecheese toevoegen. Snijd de augurk in blokjes en voeg ook toe. Alles goed mengen. Vul de tomaten op met dit mengsel en zet er het kapje terug op.
Opdienen bij een varkens gebraad en gekookte aardappelen.
smakelijk.
(cottagekaas = vlokjeskaas) Dit recept is voor 4 personen en is een bijgerecht.
Meng de bonen met de fijngesneden tomaten en breng op smaak met peper en zout. Overgiet met balsamico en olijfolieen bestrooi met fijngesnipperde basilicum. Bak de baconreepjes bruin,voeg de scampi's toe en bak ze een paar minuten. Doe dit bij de groenten en kruid met zout,meng goed en dien op . Smakelijk.
Ingredienten: 1krop sla 1 komkommer 1rode en een gele paprika 1blikje witte bonen 2 takjes selder 1 appel radijsjes peterselie 1 dikke plak emmenthalerkaas 1/2 liter yoghurt beetje mayonaise
Bereiding: Sla schoonmaken en drogen. Komkommer wassen en in kleine blokjes snijden. Paprika's wassen drogen opensnijden en de zaadjes verwijderen en in kleine stukjes snijden. Blikje bonen openen en afgieten. Selder schoonmaken en de blaadjes afsnijden en enkele stengels in kleine blokjes snijden. appel schillen en klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden. Kaas in kleine blokjes snijden. De radijsjes in stukjes snijden. Alle groenten mengen en dan de mayonaise en yoghurt erbij doen.
Bereiding: Verwarm de oven op 180 graden en vet een bakblik in van 11 cm op 25 cm. in met boter. Roer boter en suiker glad en klop de eieren erdoor. Schep de bloem pompoen en citroensap erin. Roer daarna voorzichtig de vruchten en noten erdoor. Giet het mengsel in het bakblik en bak 40 tot 45 minuten. haal de cake uit de oven en laat hem 5 minuten staan.Ontvorm en laat afkoelen op een rooster. U kunt de cake glaceren met citroen glazuur. Roer daarvoor bloemsuiker door citroensap. Smakelijk!!
Ingedienten: 500 gram courgettes 3 uien Klontje vetstof 11/2 liter water 50 gram kervel of peterselie 1 tomaat Enkele takjes selder of lava 1 bouillonblokje Peper en zout 1/2 dl.melk of room *************************************************************** Bereiding:
Uien pellen en grof snijden,courgettes wassen en snijden. Vetstof laten smelten en uien toevoegenen lichtjes laten kleuren,courgettes bijdoen en laten stoven. Water bijdoen,de selder,peper en zout en de soep laten gaar worden. Ondertussen de tomaat ontpitten en in kleine blokjes snijden.Peterselie of kervel wassen,drogen en fijnhakken. De soep mixen,bouillonblokje erbij doen ,de tomatenblokjes en de gehakte kervel of peterselie. Juist voor het opdienen van het vuur de room of de melk toevoegen.
Benodigdheden: 2,5 eetlepels gemalen koriander 150 gr. boter 150 gr. suiker 3 eieren 150 gr.zelfrijzend bakmeel
Bereiding: Roer de boter met de suiker,klop de eieren erdoor en blijf 10 à 15 minuten verder kloppen. Meng het bakmeel met de korianderen schep door het beslag. Doe het deeg in een ingevette bakvorm en bak in de oven op 160 graden 1 1/4 uur. smakelijk!!
Voor de bouillon: Stuk gerookt spek (200 gr.) 1 sjalot kruidnagel thijm laulier cayennepeper 1,5l. water
Voor de afwerking: Geutje madeirawijn Beetje ketchup 1 dl. room Fijngesneden peterselie.
Bindmiddel: 80 gr. griesmeel -----------------------------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Bouillon bereiden: vlees + sjalot +kruidnagel +thijm +laulier +cayennepeper opzetten en 1 uur laten koken in 1,5 l. water.. Groenten reinigen,wassen,grof snijden. Ajuin stoven + wortelen + prei + 1 l. water toevoegen. Gaar laten worden en mixen. Haal het vlees uit de bouillon. Gemixte groenten bij de bouillon voegen ,griesmeel voorzichtig instrooientomatenpuree toevoegen en alles laten doorkoken. Van het vuur nemen en beetje ketchup+ scheutje madeirawijn + room toevoegen. Het spek fijnsnijden en er bij doen + fijngesneden peterselie.
Benodigdheden: 6 repen fondanchocolade 40 gr. boter 75 gr. bloemsuiker 11/2 eetlepel melk en een scheutje rhum of koffie Amandelschilfers
Bereiding:
De chocolade breken in een kom met de vloeistof erbij en laten smelten" au bain marie". Haal uit het warmwaterbad en voeg klontje voor klontje de boter erbij. Lepel voor lepel de gezeefde bloemsuiker erbij voegen. De massa op een plank doen en laten opstijven. Vorm er na het opstijven blokjes van. Wentel de truffels in de amandelschilfers.
Scampi's pellen en kort bakken en van het vuur nemen en flamberen met een klein glaasje cognac. Blussen met een klein glaasje witte wijn. Peper en zout toevoegen en een lepel of 6 soyaroom toevoegen en fijngesneden peterselie.
Op lepelhapje schikken en opdienen.
Dit receptje is voor zo'n een 40 tal scampi's. -----------------------------------------------------------------------------------------------------
Warm hapje:
250 gr.champignons borstelen en fijnsnijden en bakken en 1 pakje boursin toevoegen of andere kruidenkaas en goed roeren.
In seveerlepel doen en overstrooien met fijngesneden peterselie.
Eiwitten en zout in een pot doen en opkloppen. Voeg tijdens het kloppen de suiker en de vanillesuiker erbij. Voeg er nu de geraspte kokos bij en roer goed door, niet meer mixen. De oven vrwarmen op 160 graden. Leg een vel bakpapier op de ovenplaat en leg er kleine hoopjes deeg op. Goed voor een 30 tal koekjes. Laat 15 à 20 minuten bakken tot een goudgeel korstje. Smakelijk!
Maal het kalfs en varkensvlees en de sjalotten. Week het brood in het beetje warme melk. Meng het brood met het vlees en doe er het eiwit en de kruiden door,goed dooreen kneden. Vorm er een broodje van en rol door de bloem. Vet de vorm met de olie en leg er het brood in. Dek af met alufole. Zet alles in de voorverwarmde oven op 200 graden en laat gaar worden.(40 minuten per 1/2 kg.) De alufolie verwijderen tegen het einde van de baktijd zodat het bovenste kan bruinen.
Bereiding: Bovenstaande ingrediënten in een pan doen met 3 liter water en 2 1/2 uur laten koken. In een andere pan in wat olijfolie de ui met de paprika en knoflook glazig bakken. De blikken tomaten met vocht en al toevoegen en de mosterd en sambal erbij. Dit zachtjes laten pruttelen zo'n 10 minuten. Als het vlees gaar is de knoest verwijderen en het tomatenprut je bij het vlees doen. Aan de kook brengen en de tomatenpuree toevoegen. Afmaken met de crème fraiche.