BIOBIEREN Geroen Vansteenbrugge
VELT-Middenkempen had deze
zytholoog = bierkenner (zythos: Grieks voor bier) uit Waregem uitgenodigd. Hij
is secretaris van de vereniging Zythos www.zythos.be
Er blijken momenteel al 67
biobieren te bestaan. En er komen er nog. Probleem is wel dat ze moeilijk te
verkrijgen zijn. De Bioplanets voeren
wel een uitgebreider assortiment.
Geroen beschikt over een rijke
kennis en ervaring door vele contacten en bezoeken die hij er in een tijdspanne
van meer dan 20 jaar heeft opzitten.
Hij weet er concreet en
boeiend in zijn zoetgevooisd West-Vlaams over te vertellen.
Naast de powerpoint presentatie
wordt de daad bij het woord gevoegd en worden een zestal bieren gedegusteerd.
We laten ze de revue
passeren.
Belval alc. 5.0 % voor Natuurpunt gebrouwd (voor een project in de
Argonnestreek, Frankrijk) door de vrij belangrijke Proefbrouwerij van Locristi.
Veel bekender is evenwel de Gageleer, eveneens daar gebrouwd voor Natuurpunt.
Dit bier was een aangename
starter voor de avond.
2. Keikoppenbier alc. 6,1 % in 75 cl fles.
Dit bier wordt sinds sept.
vorig jaar gebrouwd in nevenberoep door Joris Cambie, de enige bio-hoppeboer
van Poperinge.
Sterkere hoppesmaak.
3. Quintine 33cl alc. 5.9 % Brasserie des Légendes Ellezelles,
net onder Ronse in Henegouwen.
Verrassend aangenaam bier.
De topper van de witbieren. Een tarwebiersoort die dreigde verloren te gaan,
maar die door Pierre Celis zaliger met zijn eerste Hoegaarden terug populair
werd gemaakt. Het merk werd opgekocht
door Imbev en wordt nu commercieel uitgebaat en zinkt in het niet als men
vergelijkt met een Quintine.
Er zijn nog een 5tal
andere bio-witbieren.
4. Kriek - en Geuze Cantillon
van Brussel
Terecht spreekt men over
de Champagne der bieren. Ik ben al lang een fan van de echte geuze.
Geroen behandelt deze
biersoort wat omzichtig omdat blijkbaar veel mensen niet vertrouwd zijn met de
zuurheid van echte geuze.
Geuzeflessen bewaar je
best staande en dat kan 10-20 jaar.
5. Jessenhofke bruin 33
cl 7% Alc Vol. Gebrouwen te Hasselt
Deze brouwerij maakt ook
nog Jessenhofke Maya, blond. Bij het brouwen gebruikt men het zetmeelhoudende
restproduct van de Seitanproducent Maya.
Jessenhofke Triple 8 %
Alc. Vol.
De kruidigheid van hun
bieren komt van de biologische hop van Joris Cambie.
6. Lousberg Triple 8 % Alc.
Vol.
Dit bier wordt gemaakt
door de al 30 jaar bestaande coöperatieve Het Hinkelspel van Gent en nu ook
Sleidinge. Zeer bekend voor hun assortiment kazen.
Koriander, naast de
alcoholwarmte, geeft aan dit bier een speciale charme.
Tussendoor werden nog veel
andere biobieren vernoemd o.a. Kameleon en natuurlijk ook de pionier onder de
biobieren, de Henegouwse brouwerij Dupont met zijn straffe Moinette, Saison,
Blanche du Hainaut en Biolegère van een 2 tal % Alc.
Misschien moeten we meer
de lichtere bieren promoten zei Geroen met de verstrengende wetgeving.
Herhaaldelijk vertelde hij
dat de biokwaliteit het op gebied van smaak haalde op de niet-bio naamgenoot.
Er zijn er zelfs al die beter verkopen dan de niet-bio.
Hij haalde ook een
wedstrijd in Nederland aan waarbij door 3 Belgische en 3 Nederlandse kenners 6
bieren blind moesten beoordeeld worden. Een Belgisch biobier kwam er als eerste
uit en dit unaniem met de zes stemmen. Ook nr 2 was een biobier.
DE FOTOS SPREKEN VOOR
ZICHZELF
Ook nog vermelden dat er voor
tussendoor brood was met voor de helft van de gebruikte vloeistof biobier (Modest bruin van brouwerij Strubbe van Ichtegem, mijn geboortegemeente.)
Hier zie je Marie-Blanche
met het brood
Herman Rombouts,
voorzitter opent de avond.
Tong: vooraan proeft men zoet; opzij kruidigheid; achteraan bitterheid. Zout komt in bier niet voor.
We vernemen dat er 625 aroma's zijn.
De gist kan je nuttigen of niet, maar het is een bron van Vitamine B2.