Het weer. Deze ochtend was het in het zuiden van België zwaarbewolkt met vooral ten zuiden van Samber en Maas nog kans op enkele buien. Elders was het grotendeels droog met opklaringen. Maar vanuit het westen naderde er snel veel bewolking met regen en (felle) buien. In het uiterste westen van het land was daarbij onweer mogelijk. Deze namiddag trok de neerslagzone naar het oosten van het land en kwamen er in het westen opklaringen. De maxima lagen tussen 8 en 12 graden. De matige zuidwestenwind krimpte eerst naar het zuiden en ruimde 's namiddags naar west tot noordwest. Er was kans op rukwinden tot rond 50 km/h, maar vooral in het westen konden er tijdens felle buien windstoten tussen 60 en 70 km/h voorkomen.
Het zal je maar overkomen! Een tragisch en dystopisch ongeval in Zuid-Korea. Daar is een man overleden nadat een robot in een distributiebedrijf voor landbouwproducten hem verwarde met een doos groenten. Het slachtoffer was in het bedrijf een robotische arm aan het inspecteren, toen het plots helemaal misging. De robot identificeerde de man verkeerdelijk als een doos groenten en greep hem vast. De robot tilde de man vervolgens op en duwde hem met kracht tegen de lopende band. Daarbij werden de borst en het hoofd van de man geplet. Het was meteen duidelijk dat de man zwaargewond was geraakt. Hij bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Vandaag de regen niet kunnen ontwijken. Deze voormiddag zag het er nog vrij goed uit. Maar het bleef niet duren. In het begin van de run al wat gemiezer en regen, gepaard gaande met een aanwakkerende wind. Dan gelukkig toch een drogere periode. Maar dat veranderde naar het einde toe. Het laatste halfuur was het in de regen lopen. Geen plensbuien maar motregen wil ik het toch ook niet noemen. Nu ja, als je een tweetal uurtjes buiten vertoeft in de herfst is de kans natuurlijk groter dat je wat neerslag te verwerken krijgt. De omstandigheden waren dus niet echt ideaal maar toch redelijk vlot die kilometers afgelegd. Voldoende zuurstof was er vanzelfsprekend wel in de lucht. Dus zo zie je maar weer, elk nadeel heeft zijn voordeel.
Details: 5.04/km - 1673 c - 173 pasfrequentie - 10°.
Het weer. Vandaag was het wisselvallig met opklaringen en wolkenvelden en geregeld buien en vrij veel wind. De maxima lagen tussen 9 en 11 graden in de Ardennen en tussen 12 en 14 graden elders. De wind waaide matig tot vrij krachtig uit zuidwest of westzuidwest, met rukwinden tussen 50 en 60 km/h en tot 70 km/h aan de kust.
Benzine tanken wordt opnieuw goedkoper. Voor een liter benzine 95 betaal je maximaal 1,715 euro, de laagste prijs sinds eind december 2022. Benzine 98 kost je maximaal 1,919 euro per liter, en ook de diesleprijs zakt tot 1,853 euro per liter. De prijsdalingen worden bepaald door de noteringen van olieproducten of bio-componenten op de internationale markt. De voorbije weken namen de olieprijzen een duik door de slechte economische vooruitzichten in heel wat landen.
Opnieuw een zo goed als droge run. Dus weer wel wat geluk gehad. Want dat moet je dezer dagen wel hebben. Wat mij betreft mag het iets frisser worden maar dan liefst wel droger. Maar we bekijken het van dag tot dag en nemen het zoals het komt. We moeten wel.
Details: 4.53/km - 618 c - 172 pasfrequentie - 12,8°.
Het weer. Vandaag trok een vrij intense regenzone vanaf het westen door ons land. Over het centrum en het oosten was het deze ochtend nog enkele uren droog. De maxima schommelden tussen 5 of 6 graden in de Hoge Venen, 9 tot 11 graden in het centrum en 12 of 13 graden aan zee. Er waaide een matige wind uit zuid, ruimend naar zuidzuidwest. In de namiddag kon de wind hier en daar vrij krachtig worden met pieken rond 50 km/u.
Een treinbegeleider heeft haar trein met 25 passagiers 'geblokkeerd' in Opzullik (Henegouwen). De machinist, vermoedelijk dronken, had een halte gemist en zou twee rode seinen genegeerd hebben. De man verliet boos zijn post en trok te voeet verder. De passagiers geraakten uiteindelijk pas drie uur later weg omdat een eerste bus verkeerd reed en een tweede chauffeur onbevoegd was. De NMBS is een onderzoek gestart.
Zoals het de laatste weken meer het geval is geweest was het ook vandaag zaak om de weerberichten in het oog te houden. Het werd immers een kletsnatte dag. Wat motregen kan ik best verdragen maar die plensbuien vermijd ik liever. Een goede run trouwens. Prima gevoel. De conditie mag er best wezen.
Details: 4.46/km - 673 c - 171 pasfrequentie - 7,8°.
Het weer. Vandaag was het eerst zwaarbewolkt met plaatselijk ook kans op nevel. Voorts vielen er enkele buien. In de loop van de namiddag werd het droger vanuit het westen en verschenen er meer opklaringen. De maxima schommelden tussen 4 graden op de Ardense hoogten en 10 graden aan de kust. De wind was zwak tot matig uit zuidwest tot west.
Overstroming in de Westhoek. Daar zijn de evacuaties volop aan de gang. Ook die van de dieren. Een landbouwer uit Diksmuide kreeg hulp om zijn geiten op het droge te brengen. Maar niet iedereen wil vertrekken. Wat met mijn 85 melkkoeien? Alles achterlaten, dat kan ik niet. En dat vonden nog wel meer mensen. De politie ging van deur tot deur in de regio, maar lang niet iedereen wilde zijn huis verlaten. Het water staat intussen zo hoog dat het twee weken zal duren voor het weg is, zelfs als het een tijd droog blijft. Premier De Croo en de koning bezochten reeds het rampgebied.
Gelukkig geen regen tijdens mijn run. Ook in West-Vlaanderen zullen ze wel tevreden zijn met een eindelijk iets drogere periode. Ik bleef op de Finse piste. Rustig wat rondjes lopen en daarbij vooral gelet op de pasfrequentie. Toch alweer een goed tempo.
Details: 5.01/km - 704 c - 176 pasfrequentie - 7,8°.
Het weer. Vandaag begon het droog maar bewolkt. Aan het einde van de ochtend bereikte een gebied met actieve regen ons land vanuit Frankrijk. In de namiddag regende het in verschillende regio's. De maxima schommelden tussen 5 graden in de Hoge Venen en 8 graden in het centrum. De zwakke zuidenwind werd zwak tot matig en draaide eerst naar het oosten en daarna naar het noordoosten.
Als het aan de Vlaamse regering ligt worden er volgend academiejaar 1723 studenten toegelaten tot de opleiding geneeskunde en 252 tot die van tandheelkunde. Dit is respectievelijk 50% en 70% meer dan bij de start van de regering in 2019. Door de quota te respecteren is er een achterstand opgelopen, terwijl de samenleving geconfronteerd wordt met stijgende zorgnoden, is de argumentatie.
Vandaag een brugrun. Een paar keer een brug oplopen aan een goed tempo vergt ook een extra inspanning en is een soort van interval. Uiteindelijk kwamen we hierdoor ook tot een goed kilometeraantal.
Details: 4.51/km - 978 c - 173 pasfrequentie - 6,1°.
Het weer. Vandaag was het wisselend bewolkt met enkele plaatselijke buien, maar minder intens en minder frequent dan de voorbije dagen. De maxima lagen tussen 7 of 8 graden op de Ardense Hoogten en 11 à 12 graden in Vlaanderen. De wind waaide in het binnenland matig uit westzuidwest en aan zee vrij krachtig tot krachtig uit west.
Ruim 9 op de 10 Belgen (92%) doen aan internetbankieren. Ook bankapps worden steeds populairder. Van 2022 tot 2022 zien we een stijging van 11%. De app haalt dus stilaan het bankieren met de pc in. Bijna alle jongeren zijn vertrouwd met bankapps maar we zien ook dat een groot aantal vijftigplussers (73%) dat kanaal gebruikt. Bovendien gebeurt het merendeel van de overschrijvingen via de app, veel meer dan via de pc. 8% regelt zijn bankzaken dus nog niet online. Dit is om uiteenlopende redenen. Sommigen hebben schrik dat het niet veilig is, anderen hebben te weinig digitale kennis. Maar sommigen ontbreekt het ook aan middelen;: niet iedereen heeft een pc, smartphone of internetverbinding.
Gisteren rustdag. Het schema voorzag hem. Een vijftal kilometer mocht er eventueel wel gelopen worden. Maar het was echt geen weer om een hond buiten te laten. Dus zelf ben ik dan ook maar binnenshuis gebleven. Vandaag waren we dus goed uitgerust en deden we toch wel een stevige run. In schitterend herfstweer trouwens! Dit mogen ze mij de komende weken gerust nog wat meer voorschotelen.
Details: 4.55/km - 797 c - 171 pasfrequentie - 12,2°.
Het weer. Vandaag beïnvloedde een vrij actieve regenzone eerst ons weer. In de loop van de namiddag werd het droger vanaf de kust en verschenen er opklaringen. Het werd zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 11 graden in de Hoge Ardennen tot 15 of lokaal 16 graden in meerdere streken. De wind wakkerde aan tot vrij krachtig of lokaal krachtig uit zuidwest, ruimend naar westzuidwest. Aan zee was de wind soms zeer krachtig en op zee was het stormachtig. De rukwinden namen deze namiddag overal toe naar 70 tot 80 km/u.
Een Brits koppel is overleden aan een vergiftiging door insecticiden tijdens hun verblijf in een luxeresort in Egypte. Dat gebeurde toen de kamer naast hen met de pesticide 'Lambada' werd besproeid om bedwantsen te bestrijden. Dit is de uitkomst van een gerechtelijk onderzoek naar de sterfgevallen die zich in 2018 voordeden. Blijkt dat het koppel stierf door een koolmonoxidevergiftiging als gevolg van het inademen van de pesticidedampen, met daarin dichloormethaan. Die stof zorgt ervoor dat het lichaam koolmonoxide metaboliseert of inneemt en ze kan ook leiden tot aantasting van het zenuwstelsel.
Zoals voorspeld deze voormiddag heel veel regen. Dan maar even wachten tot na de middag en hopen op beter. Mijn verwachtingen werden zelfs overtroffen want na een tijdje begon de zon zowaar te verschijnen. Hoe lang was het geleden dat we die gezien hadden! De zonnestralen deden deugd. Het was ook merkelijk warmer dan de voorbije dagen. Dus eigenlijk wel aangenaam lopen. Een minpuntje was misschien de wind. Die was vrij hevig. Vooral in het eerste deel van de run had ik die volop tegen en moest ik alle zeilen bijzetten om wat tempo te houden. Voordeel is dan natuurlijk dat je op het laatst bijna naar het einde 'zweeft'.
Details: 4.59/km - 754 c - 173 pasfrequentie - 15,6°.
Het weer. Na het optrekken van het ochtendgrijs, waren er deze morgen nog enkele opklaringen. Maar de bewolking nam snel toe en in de namiddag trok een eerste storing met wat lichte neerslag vanuit het zuidwesten door het land. De maxima lagen tussen 6 graden op de Hoge Venen en 9 graden in Vlaanderen. De wind was zwak tot matig uit zuid tot zuidzuidoost.
Stakingen bij het openbaar vevoer. Is het niet bij het busvervoer, dan zorgt het spoor wel voor de nodige problemen. Of dat allemaal terecht is, is maar zeer de vraag. Zo blijkt onder de meer de stiptheid van het spoorvervoer heel wat te wensen over te laten. Nog steeds. Amper 88,3% van de treinen reed op tijd dit jaar. Daarnaast werden er elke maand gemiddeld 3500 treinen deels of volledig afgeschaft.
Dus toch maar niet het openbaar vervoer genomen om in Berlare te geraken. Het was bijzonder fris deze morgen vond ik. Dat kwam waarschijnlijk vooral door de vrij dichte nevel en mist. Ook bij aanvang van deze rustige 'wandelrun' voelde het nog koud aan. Bovendien begon het dan nog te regenen ook. Gelukkig was dat maar van vrij korte duur en na ene tiental minuten werd het droger en verdween ook de nevel. Maar dat betekende geenszins dat er een zonnestraal te bespeuren viel. Dat miste ik deze voormiddag toch vooral. Maar voor het overige liep ik de afstand vrij gemakkelijk en ook na afloop had ik van niks last en was ik vrij vlug hersteld van de inspanning.
Details: 5.41/km - 1411 c - 169 pasfrequentie - 3,9°.
Het weer. Vanochtend was het zwaarbewolkt over het oosten met een verminderd zicht op het Ardense reliëf en kans op wat lichte neerslag. Elders waren er soms brede opklaringen. In de loop van de dag werd het wisselend bewolkt met plaatselijk kans op een bui. In de namiddag werd het over het zuidwesten helemaal droog. De maxima lagen tussen 5 graden in de hoge Ardennen en 10 graden in het westen van het land. De wind was overwegend matig uit westelijke richtingen. In de loop van de namiddag werd hij zwak en krimpte hij naar het zuidwesten.
Auto's die in hoge mate zelfrijdend zijn, krijgen in België voorlopig geen toestemming om te rijden. In Duitsland mag je met enkele wagens 'level 3' autonoom rijden, wat dus betekent dat de auto het stuur overneemt. De bestuurder moet wel steeds in staat zijn om het stuur weer over te nemen. Dat kan bovendien enkel bij daglicht, in een file en maximaal aan 60 km/uur.
Een lange duurloop vandaag. Met een eerder rustige start. Halfweg kreeg ik de wind iets meer in de rug en verhoogde het tempo. Uiteindelijk zeker een voldoende hoog algemeen tempo gelopen. Opnieuw geluk ook met het weer. Alhoewel er niet zo veel regen werd voorspeld begon het op het einde van mijn run toch wat te regenen. Eerst nog matig, maar na een tijdje toch wat heviger. Gelukkig zat mijn oefening er dan net op.
Details: 5.00/km - 929 c - 170 pasfrequentie - 7,8°.
Het weer. Vanochtend was het wisselend tot soms zwaarbewolkt met enkele buien, vooral dan in de Ardennen en aan zee. Vanaf de middag trok een neerslagzone van west naar oost over ons land met soms matige regen. Aan zee behoorde een donderslag tot de mogelijkheden. De maxima lagen tussen 4 en 6 graden in de Ardennen en tussen 7 en lokaal 11 graden elders. De wind was eerst matig tot vrij krachtig uit zuidwest met rukwinden rond 50 of 60 km/h. In de loop van de namiddag werd hij geleidelijk matig ruimend naar noordwest in het westen van het land.
Het totale bedrag op Belgische gereglementeerde spaarrekeningen is in twee maanden tijd met zowat 28,46 miljard euro gedaald. Hoofdreden is de immens populaire eenjarige staatsbon waarmee de overheid eind augustus 21,9 miljard euro ophaalde.
Voormiddagrun. Het opnieuw droog kunnen houden. Dat lukt als de weersvoorspellingen nauwlettend in het oog worden gehouden en... als we veel geluk hebben. Het was ook vrij fris. We blijven met het vochtige herfstweertje zitten en stilaan komt inderdaad ook de winter om het hoekje loeren. We zullen er de komende maanden maar beter aan wennen zeker.
Details: 5.04/km - 1006 c - 173 pasfrequentie - 8,3°.
Het weer. Deze ochtend trok een regenzone weg via de Ardennen. Na een korte drogere periode, werd ons land opnieuw overspoeld door buien vanaf het westen. In de loop van de namiddag bereikten deze ook de Ardennen. De maxima lagen tussen 6 graden in de hoge Ardennen en 11 graden in Vlaanderen. De wind waaide matig tot soms vrij krachtig uit zuidwest, met rukwinden van 50 tot 60 km/h.
De prijzen van de goedkoopste auto's zijn sinds 2019 met zo 'n 41% gestegen in Europa. De prijs voor een Peugeot 208, Seat Ibiza of Renault Twingo is met bijna 6000 euro omhoog gegaan, een stijging tot 56%. De mercedes Aen B klasse werden zo 'n 10.000 euro duurder (+37%). De hogere prijzen zijn een gevolg van duurdere ondrdelen en gestegen peresoneelskosten. Maar de gemiddelde prijsstijging van 41% is bijna dubbel zo hoog als het opgetelde inflatiecijfer voor de voorbije vier jaar. De autobouwers hebben daardoor vorig jaar recordwinsten kunnen maken van 64 miljard euro.
Geen auto gereden vandaag, wel een run langs vrij landelijke wegen over een afstand van iets meer dan twaalf kilometer. Geopteerd om in de voormiddag te lopen om de in de namiddag talrijk voorspelde buien, die plaatselijk hevig konden zijn, te ontwijken. Een keer in de regen lopen, en al zeker niet als we er op voorbereid en gekleed zijn, is niet zo erg, maar alle dagen moet mij dat toch ook niet overkomen. Af en toe hou ik het toch graag eens droog. En het moet gezegd, het werd een heel aangename run, met een niet zo hoog tempo in de eerste helft, maar toch een beter laatste deel (mede te wijten aan de wind).
Details: 4.57/km - 737 c - 170 pasfrequentie - 9,4°.
Het weer. Deze ochtend was er vrij veel bewolking ten zuiden van Samber en Maas en viel er nog een buitje in de kustregio. Elders was er af en toe een streepje zon te zien. Maar vervolgens werd het vrij snel zwaarbewolkt vanaf het westen en op het einde van de ochtend viel de eerste regen in het westen van het land. In de namiddag was er een regenzone over het ganse land. De maxima lagen tussen 6 graden in de hoge Ardennen en 10 of 11 graden in Vlaanderen. De matige wind uit zuid tot zuidwest werd vrij krachtig met rukwinden van 60 tot 70 km/h.
De Belg lapt de parkeerregels regelmatig aan zijn laars. Eén op de vier automobilisten geeft toe wel eens te parkeren op het fietspad. Eén op de acht parkeert af en toe ook op een parkeerplaats voor personen met een handicap. Daarmee zijn we de slechtste leerling van Europa.
Bij het krieken van de dag had ik nog niet echt bepaald wanneer ik zou lopen: nog in de voormiddag of toch maar iets later op de dag. Ik zou wel zien wat praktisch het beste uitkwam. Het weerbericht had ik niet echt bestudeerd. Goed eigenlijk dat ik toch nog rond het middaguur aan mijn run ben begonnen. De start was nog droog. Op het laatst begon het al te regenen. Gelukkig geen pijpenstelen zodat ik de voorziene kilometers toch heb gelopen. Anders had ik er allicht iets vroeger de brui aan gegeven. En goed ook dat ik deze namiddag niet heb gelopen. Dan zou het helemaal een natte bedoening geweest zijn.
Details: 5.14/km - 758 c - 169 pasfrequentie - 10°.
Het weer. Deze ochtend was het zwaarbewolkt (met nu en dan wat gedruppel) in de zuidoostelijke helft van het land en meer wisselend bewolkt buien in het noordwesten. Geleidelijk werd het overal wisselend bewolkt met af en toe wat zonneschijn. De maxima lagen tussen 6 en 8 graden in de streken ten zuiden van Samber en Maas, rond 12 graden aan zee en tussen 10 en 11 graden in de regio's daartussen. De wind waaide meestal matig uit het zuidwesten.
Met 340 kilometer file op de Belgische wegen is het fileseizoen op de eerste dag na de herfstvakantie weer ingezet. En met de winter in het verschiet valt de komende maanden nog meer verkeersellende te verwachten. We zijn dus goed op weg naar het zwaarste filejaar ooit.
Geen file voor mij. Wat rustige wegen opgezocht. Een beetje in de schaduw van de spoorlijn. Eigenlijk prima loopweer. Een heerlijk herfstzonnetje, een koele wind, meer moet dat eigenlijk niet zijn. Ondanks de toch wel opnieuw drukke dag, we zijn de tuin stilaan aan het voorbereiden op de winter, kon ik toch een aardig tempo vasthouden. Heel tevreden toch wel met de conditie op dit moment.
Details: 4.57/km - 593 c - 171 pasfrequentie - 11,1°.
Het weer. Deze morgen was het zwaarbewolkt, vooral in de Ardennen. Maar ook in het westen en het noordwesten van het land kwamen er vrij vlug (onweerachtige) buien die fel konden zijn. In de namiddag verschenen er meer opklaringen vanuit het westen en werd het in alle streken wisselend bewolkt. De maxima laggen tussen 7 graden in de Hoge Venen en 12 graden aan zee. De wind was vrij krachtig, en aan zee soms krachtig uit het zuidwesten met pieken rond 60 km/h.
Stormschade, stormdoden, maar ook een zesjarig kind dat in kritieke toestand is afgevoerd na een val tijdens een springkastenfestival in Sint-Niklaas. Het kindje maakte in nog onduidelijke omstandigheden een val van een drietal meter. Het werd naar het UZ in Gent overgebracht.
Zo zie je maar. Het blijft steeds opletten geblazen. Maar dan nog. Een ongeluk is zo vlug gebeurd. Ik liep vandaag deels op de weg, deels op de Finse piste. Op de piste is het zo goed als volkomen veilig. Op de weg is het ook steeds opletten en hopen dat de je tegemoetkomende auto's dat ook doen. Het begin verliep uitermate moeizaam. Ik ken de oorzaak. Van een paar droge uren had ik immers gebruik gemaakt om het gras nog eens af te rijden. Dat was al een hele tijd geleden dus het stond vrij lang. Stilaan zal het allicht wel iets frisser worden en dan zal het groen toch iets minder vlug groeien. Van dat werkje zijn we dan toch voor enkele maanden verlost.
Details: 5.16/km - 629 c -170 pasfrequentie - 11,1°.
Het weer. Vandaag was het eerst zwaarbewolkt tot betrokken met buien. In de namiddag kwamen er bredere opklaringen vanuit het westen en nam de buienneiging heel tijdelijk wat af. De maxima schommelden tussen 7 graden op de Hoge Venen, 11 of 12 graden in Vlaanderen en tot 13 graden aan zee. De wind draaide naar het westzuidwesten en nam weer toe en werd matig tot vrij krachtig in het binnenland. Aan de kust waaide de wind soms krachtig. Rukwinden tot 60 à 70 km/h.
De gewelddadige overval door een drugsbende op de grensinspectiepost Linkeroever in de Antwerpse haven zindert na bij de douaniers. Vooral bij de gewapende eenheden van de douane staan de zenuwen gespannen. De grensinspectiepost in Kallo (Beveren) in de Waaslandhaven huisvest zowel de douane als het federale voedselagentschap FAVV. Op het omheinde terrein stond al enkele dagen een container met dierenvellen die door het FAVV zou worden gecontroleerd. Vrijdagavond overvielen minstens drie verdachten, gewapend met een machete, de loods waar die container stond. Twee havenarbeiders werden met geweld overmeesterd,moesten hun gsm afgeven en werden dan vastgebonden. De overvallers hebben vermoedelijk een lading cocaïne uit de bewuste container gehaald. Het Antwerpse parket spreekt van een ‘ernstig geweldsincident’ en toont zich bezorgd over de escalatie van geweld tegen douanepersoneel. Twee weken geleden onderschepte de Antwerpse politie net op tijd een gewapend commando dat op weg was naar een douaneloods waar op dat moment 30 ton cocaïne lag opgeslagen. De vakbonden hebben de escalatie van geweld al veel langer zien aankomen. Verdachte auto’s meestal met Nederlandse nummerplaat rijden opvallend traag langs douaneposten. Een douanier die een verdachte auto wil controleren, moet wegspringen voor zijn leven wanneer de wagen de vlucht neemt. Douaniers die coketransporten wegbrengen, zien dat zij gevolgd worden. En soms worden douaniers zelfs gevolgd wanneer zij na het werk naar huis rijden. De douane heeft vanaf 2022 versterking naar de Antwerpse haven gestuurd om alle containers uit risicogebieden op drugs te controleren. Met succes want afgelopen maand is bijna 40 ton cocaïne in beslag genomen. Voor de drugsmaffia is dat een verlies van 800 miljoen euro, gerekend aan de huidige groothandelsprijs van 19 à 20.000 euro per kilo.
Een uurtje vinden waarop het niet zou regenen was moeilijk vandaag. Men voorspelde iets bredere opklaringen in de namiddag maar heel zeker was dat allemaal niet. Net voor de middag het er dan maar op gewaagd. En ik heb geluk gehad. Geen spatje regen. Maar ik was nog maar net binnenshuis of de hemelsluizen gingen (alweer) open. Het is de laatste tijd toch een natte bedoening.
Details: 4.53/km - 781 c - 174 pasfrequentie - 11,1°.
Het weer. Deze ochtend was het (heel) tijdelijk nog droog met wel al veel wolken. In de loop van de voormiddag bereikte een actieve regenzone de Franse grens die vervolgens van zuidwest naar noordoost door het land trok. In de namiddag werd het weerbeeld wisselvallig met (stevige) buien en enkele opklaringen. Een paar donderslagen hier en daar waren niet uitgesloten. We haalden maxima van 7 graden in de Hoge Venen tot 12 graden over het westen en het centrum. De wind was eerst matig en later vrij krachtig of mogelijk hier en daar krachtig uit zuid, ruimend naar zuidzuidwest. In de loop van de dag liepen de rukwinden op naar waarden tussen 60 en lokaal 80 km/u of eventueel zelfs wat meer tijdens een felle bui.
In het Antwerpse havengebied heeft de douane (opnieuw) een grote cocaïnevangst gedaan. Het is zeker reeds de vierde in enkele weken tijd. Ditmaal ging het om 7,5 ton cocaïne, verstopt in een koelcontainer. Afgelopen weken werd bij enkele supervangsten bijna 40 ton cocaïne in beslag genomen. De politie kon de drugs onderscheppen op kaai 1742 in de Waaslandhaven. De drugs zaten er verstopt in een lading bananen op een schip dat aankwam vanuit Guayaquil (Ecuador). Niet ver van kaai 1742 arresteerde de Scheepvaartpolitie negen verdachten die zich verstopt hadden in een ‘Trojaanse container’. De mannen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter die moet beslissen over hun aanhouding. Zulke Trojaanse containers zijn lege containers die door drugsbendes naar een haventerminal worden gebracht, zogezegd voor export. Jonge uithalers laten zich dan opsluiten in de container. Ze zijn voorzien van proviand voor enkele dagen, hebben kniptangen en smartphones mee en kunnen wat rusten op matrassen die in de container zijn gelegd. Zodra de container met drugs is aangekomen in de haven, krijgen de mannen een seintje om uit hun container te komen en de lading cocaïne over te laden naar hun lege container. Die wordt naderhand terug opgehaald. De federale gerechtelijke politie onderzoekt nu of de negen verdachten gelinkt kunnen worden aan de gevonden 7,5 ton cocaïne. Twee verdachten zijn minderjarig.
Ik heb het geprobeerd maar het is mij niet gelukt. Ik wist dat het ging regenen maar had gehoopt op een droge voormiddag. Het werd dus een kletsnatte bedoening want net toen ik aan mijn run was begonnen gingen de hemelsluizen langzaam maar zeker open. En dat voor de rest van de tijd. Soms wat milder, maar vaak vrij hard. Opgeven wou ik evenwel niet. De benen voelden goed aan en ik kon de voorziene twintig rondjes op de Finse piste zonder veel moeite aan. Dit drie dagen na de halve marathon in Berlare kunnen zeggen is op zich al een succes. Bovendien was het tempo ook vrij stevig. Het regende te hard om wat te lopen lanterfanten en bovendien was het ook opnieuw iets frisser dan de voorbije dagen.
Details: 4.49/km - 778 c - 170 pasfrequentie - 8,9°.
Het weer. Vandaag was het eerst nog regenachtig op vele plaatsen in het binnenland. Later werd het licht wisselvallig vanaf het westen met een afwisseling van opklaringen en bewolkte perioden waarbij een bui mogelijk was. Aan zee en in het noordwestelijke deel van het land vielen er meerdere buien komende vanaf het Kanaal. De wind waaide matig tot vrij krachtig uit zuid tot zuidwest met rukwinden die konden oplopen tot 50 à 60 km/u. De maxima schommelden van 6 graden in de Hoge Venen tot 12 graden aan zee.
Het is al tien jaar een traditie in Nederland: het nationaal kampioenschap 'tegenwindfietsen', waarbij er 8,5 kilometer lang tegen de gierende wind op de Oosterscheldekering in Zeeland getrapt moet worden. Gisteren had het opnieuw zover moeten zijn, maar het kampioenschap werd uiteindelijk afgelast omdat het TE hard waaide. Volgens de hulpdiensten was het niet gegarandeerd dat ze snel zouden kunnen ingrijpen als er iets zou gebeuren, dit door de onvoorspelbaarheid van de wind. Er hadden zich ongeveer driehonderd mensen aangemeld voor de wedstrijd. Er waren veel teleurgestelde gezichten, maar er was ook wel begrip.
De storm Ciarán zorgde ervoor dat ik gisteren de korte voorziene herstelloop niet heb gedaan. Veiligheid eerst. Bovendien voelden de benen zeker ook nog niet heel ereg soepel aan. Dus vlug lopen zat er gisteren hoe dan ook al niet in. Dus wijze beslissing denk ik zo. Vandaag kon het wel. Alhoewel er ook nu nog een stevige wind waaide. Maar het stormachtig karakter was geweken. Her en der waren wel nog de restanten van de storm te zien. Vooral veel afgewaaide takken. Veel kleinere, maar af en toe toch ook enkele serieuze exemplaren. Heel traag begonnen vandaag. De wind zat ook tegen. Ongeveer halfweg kon ik draaien en begon het veel soepeler te lopen.
Details: 5.44/km - 838 c - 169 pasfrequentie - 9,4°.
In de voormiddag bleef het droog en af en toe kwam zelfs de zon eens piepen. In de namiddag werd het iets minder goed en vielen er een paar buien. Om half drie was het droog en dat bleef het ook de rest van de namiddag. De zuid- tot zuidwestenwind was matig tot vrij krachtig en er waren windstoten tot 50 km/uur.
De voorbereiding.
Verliep eigenlijk prima. Er is weinig op aan te merken. Een zestal weken een schema gevolgd. Niet strak. Maar toch de grote lijnen. En eigenlijk is dat niet van mijn gewoonte. Normaal doe ik alles op intuitie, op ervaring zeg maar. Ik weet dus eigenlijk niet of ik het nog ga doen in de toekomst. Het was een schema met vrij weinig kilometers. Vooral de snelheid / het tempo werd geoefend. Het moet gezegd, dat was wel wat ik een beetje nodig had. De VO2max was ook verbeterd: van 57 was die gestegen naar 60. Dus dat zat wel goed want het is nog maar zelden hoger geweest.
Voor de start.
Dat ik tijdig ter plaatse was is eigenlijk niet nodig om te vermelden. Ik wil immers altijd graag eens een en ander van naderbij bekijken: afhalen borstnummers, bewaring tassen, kleedruimte, doucheruimte, podium, enzovoort. Opmerkelijk: een aparte omkleedruimte was er eigenlijk niet. Misschien was het de bedoeling dat je eventueel gebruik maakte van de douchewagen. Ik weet het niet.
Toen ik alles zo wat gezien had heb ik ook nog even naar de andere wedstrijden gekeken: 6 km, 10 km, 10 mijl. Toen scheen de zon! Maar zou dat zo blijven binnen een uur of twee?
De start.
Ik besloot toch maar, zoals eigenlijk al een paar dagen voorzien, om met lichte kledij te lopen: korte broek, vanzelfsprekend zou ik zeggen want geen vriestemperatuur, en een enkel shirt zonder mouwen. Dat voelt voor de start wel eventjes fris aan maar tijdens de wedstrijd geraak je dan zeker niet 'oververhit'.
De organisatoren hadden trouwens alles zo geregeld dat er van gedrum in de verschillende startvlakken geen sprake was. Je hoefde daar dus op voorhand geen kwartier te staan lanterfanten. Een groot voordeel. Het startsein werd ook precies op tijd gegeven. Om half drie waren we dus vertrokken.
De wedstrijd - ronde 1.
Het gevolgde schema is één zaak. Een tweede vraag die ik mij stel naar de toekomst toe is of ik nog een pacer ga volgen. Dit keer heb ik het dus wel gedaan. En ja, het moet gezegd. De jongeman deed het voortreffelijk. Niks op aan te merken. Een vrij egaal tempo. Ik wil hem hierbij dan ook voor feliciteren.
De groep van 1:25 ging zoals verwacht te snel van start. Maar 1:30 volgde ik vrij gemakkelijk. Al is dat allemaal relatief natuurlijk.
Einde ronde 1: 3,3 km - 0:13:36 - 4.10/km - plaats 100 - leeftijd 7.
De wedstrijd - ronde 2.
Die eerste kleine ronde is zowat de 'inloopronde'. Nu begint de wedstrijd pas echt. De eerste grote ronde komt er aan. Van nu af aan zal de wind een grotere rol spelen. Vooral in dat gedeelte van het parcours waar die wind vrij spel heeft en er geen beschutting is van bomen of ander groen.
Maar ik blijf voorals nog vrij gemakkelijk volgen. Een eerste obstakel is genomen. Maar er volgen er nog!
Reeds op het einde van de eerste ronde krijgen we een modderig pad voor de voeten. De groep 1:30 is nog vrij groot en iedereen loopt dicht bij elkaar. Niet gemakkelijk. Ik slip dan ook even weg maar kan mij staande houden. Gelukkig. En dan komt het grootste obstakel er nog aan: een klein brugje. Nauwelijks het spreken waard. Maar ik verlies er wel wat tempo. Voor het eerst, maar niet voor het laatst.
Einde ronde 2: 9,2 km - 0:38:48 - 4.09/km - plaats 98 - leeftijd 6.
De wedstrijd - ronde 3.
Na die eerste keer over het brugje moest ik even een versnelling plaatsen om terug goed aan te sluiten. Mijn intervaltraining loonde hier. Straks komen we immers terug op de stroken met wind tegen en dan is het toch beter om wat beschut te kunnen lopen.
Maar het mocht niet baten! Ongeveer halfweg die ronde verlies ik even wat terrein. Niet veel: 10, 20, 50 meter. Maar het kwaad is geschied! Ik blijf hangen. En naar het einde van deze ronde kom ik toch door met een achterstand van een honderdtal meter.
Einde ronde 3: 15,2 km - 1:04:22 - 4.12/km - plaats 94 - leeftijd 6.
De wedstrijd - ronde 4.
Deze evolutie had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Ik dacht dat ik pas in de laatste ronde moeilijkheden zou krijgen. We zijn nu iets meer dan een uur aan het lopen en stilaan komen we aan de 10 mijl (geschatte tijd 1:07).
Nog een vijftal kilometer. Ik tel ze van nu af aan af. En vooral: ik probeer mijn eigen tempo te houden. Dat lukt! Maar versnellen zit er wel niet meer in. Een echte uppercut komt er evenwel ook niet. Ik ploeter nog even door de modder en door de plassen en kom zo een laatste keer aan het 'brugje'. ik sta er warempel stil. Ik voel immers dat mijn spieren wat verkrampen en wens geen risico te nemen. Een blessure op het eind van deze wedstrijd kan ik immers missen als kiespijn. De laatste vijfhonderd meter kan ik wel nog vrij goed naar de aankomst sprinten. Dus stikkapot waren we zeker niet! Maar moe wel, heel zeker!
Iemand sprak mij net voorbij de aankomst aan en hij vond het een vrij zwaar parcours. Ik kon dat alleen maar beamen. Door de wind, de plassen, de gladde modderstroken en, je raadt het allicht al, door het brugje!
Einde wedstrijd: 21,1 km - 4.23/km - plaats 91 - leeftijd 5.
Het weer. De dag startte grotendeels droog met over grote delen van Vlaanderen mogelijk brede opklaringen. Elders was het eerder grijs met veel lage wolken en soms zelfs nevel of mist. In de loop van de dag werd het overal wisselend bewolkt en werd ook de buienkans vanaf Frankrijk groter. Plaatselijk was een donderslag mogelijk, vooral dan aan de kust. De maxima lagen tussen 9 of 10 graden in de Ardennen en 13 graden in het westen en het centrum. Er waaide een matige zuidwestenwind.
Anderhalve maand na de start van de herfstcampagne is nog maar een derde van de 65-plussers zijn boosterprik tegen corona gaan halen. De prikbereidheid ligt dus laag. De prik wordt nochtans sterk aanbevolen voor 65-plussers, zwangere vrouwen, mensen met onderliggende aandoeningen en zorgpersoneel. Er zijn grote regionale verschillen. Wat de 65-plussers betreft is in Vlaanderen de helft gevaccineerd. In Wallonië en Brussel ligt het percentage veel lager. De campagne is nog niet afgerond. Nog de hele winter kan er een boosterprik gezet worden. Ook wie niet tot de doelgroep behoort, kan zijn huisarts of apotheker om een vaccin verzoeken.
Nog even een korte herstelloop gedaan. De zon scheen dus het was met plezier dat we buiten kwamen. Zeker na al die regen die we de laatste tijd al gehad hebben. Ik hoop dat het morgen even goed weer is.
Details: 5.04/km - 310 c - 172 pasfrequentie - 12,2°.