WIE ZIJN WIJ? Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites). Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
31-03-2010
Fijn eten vraagt fijne drank
Zelf koken is aan mij niet besteed, ik kan nog geen ei bakken. Geen probleem, want mevrouw Komma beheerst de gastronomie in al haar vezels en ze vertroetelt mij alle dagen met een heerlijk diner, met als beloning (en aanmoediging) mijn voortdurend enthousiasme. De enige materiële inbreng die ik in dat dagelijks festijn lever, is het dekken van de tafel en de afwas na afloop. En als een soort eerbetoon aan de kokkin (ook een beetje uit eigen belang ) zorg ik ook voor een aangepaste drank. Die van vandaag had een kleine waterrand in de meniscus, een lichte kleurintensiteit en een warme neus, rijpe mispel, stal en rubber; ook in de mond eerder tertiaire indrukken van oud leder, potloodslijpsel, nootmuskaat, eik, koffie, zoethout, droge bladeren en hopjes; kortom, nogal streng maar toch een zalige neus met finesse en een verbazende balans. Wat kan die fruitsap van de Aldi toch lekker zijn!!! U hebt het al door, beste bezoeker: die geleerddoenerige drank-beoordeling is natuurlijk flauwekul; al ben ik al die hoogdravende termen tegengekomen in de wekelijkse, serieus bedoelde wijnrubriek van de Gazet van Apen. Voor alle duidelijkheid: het begin van mijn blog klopt helemaal: oma kookt wel degelijk fantastisch. Daarom geniet ik ook elke dag bij mijn diner van een glas (Aldi-)wijn, weliswaar zonder al die geleerde franjes; mijn analyse is iets eenvoudiger: lekker! (Merkwaardig genoeg is oma zelf geen wijnliefhebber, al verwerkt ze we wel af en toe wijn in haar gerechten).
TOE(kom)MAATJE. Slapeloosheid is de belangrijkste slaapstoornis. Wie zou zoiets kunnen bedenken? Wel, de "ontdekking" komt van BASS (Belgian Association for Sleep Research and Sleep Medicine).
Het Nederlandse jeugdprogramma Het Klokhuis op Nederland 3 biedt dagelijks rond 18.25 uur schitterende documentaires over de meest uiteenlopende aard, elke dag een ander onderwerp, verlucht met korte absurde sketches rond het item van de dag. Het programma heeft trouwens terecht al eervolle prijzen gekregen. Het beschikt bovendien over uitstekende (uiteraard jeugdige) presentatoren, die echter helaas helaas! bijna allen een afschuwelijk Nederlands spreken, een slecht voorbeeld voor de (vooral jeugdige?) kijkers. De kampioene van dat Poldernederlands is ene Dolores (haar ei lijkt veeleer op ai, veel wordt veeuw, door wordt doo-euh enz enz.). Ik kijk regelmatig met veel interesse en plezier naar het programma, maar dat taaltje brrrrr! Mijn excuses aan mijn bezoekers! Ik kan me voorstellen dat velen onder jullie denken: hij is weer bezig! Maar ja, taal is nu eenmaal een van mijn dadas en als ik eenmaal bezig ben, ben ik moeilijk te stoppen. Zorry zorry zorry!!!
Als TOE(kom)MAATJE een (oud) taalgrapje: als achter vliegen vliegen vliegen, vliegen vliegen vliegen achterna.
Ik begrijp de ophef niet die "Downsyndroom Vlaanderen" blijkbaar maakt over het woord "mongool" in een tv-aflevering van WITSE (GvA 23.3). Ik heb de uitzending niet gezien maar blijkbaar ging het niet over "mongool" als scheldwoord maar wel degelijk over "iemand die lijdt aan het syndroom van Down of mongolisme" (eenvoudigheidshalve "mongool" genoemd, cfr. Van Dale). Het doet me denken aan de eeuwige heisa van sommigen tegen het woord "gehandicapten" voor mensen met ... een handicap; eerst moest het "minder valide" zijn, maar dan mocht ook dat niet meer, het werd "andersvalide", of nog "iemand met een beperking of - de nieuwste vondst? - "iemand met een bijzondere uitdaging" en ga zo maar door. Op den duur zouden we door al dat voortdurende geëmmer over benamingen het belangrijkste vergeten: respect voor, gepaste hulp aan en maximale integratie van medemensen die de pech hebben om tijdelijk of voorgoed met een handicap door het leven te moeten. Zelf ben ik al vele jaren lid van een grote sportvereniging met o.m. een bloeiende afdeling voor euh.... gehandicapten, waar we deze principes optimaal in praktijk brengen.
TOE(kom)MAATJE. Ik lijd als ik hoor hoe onze taal vaak onzorgvuldig wordt gebruikt. Het omgekeerde is dan weer een vorm van genieten. Ik houd van mensen die spitsvondig omspringen met woorden en zinnen (schrijfster Kristien Hemmerechts, geciteerd in GVA 19.3.2010)
Geen enkel normaal mens kan ongevoelig blijven voor de tragedie die zich gisteren in enkele seconden heeft afgespeeld op een Bocheltse weg en waarbij tien 70ers van hun fiets gemaaid werden door een landbouwtractor. (Voorlopige?) balans: vier doden en enkele gewonden. Niet alleen een ramp voor de slachtoffers, hun familie en vrienden, ook de bestuurder van de aanrijdende tractor is allicht voor het leven getekend en zal deskundige psychologische hulp nodig hebben (en ongetwijfeld ook krijgen). Het parket zal de juiste omstandigheden zo goed mogelijk moeten reconstrueren. Hopelijk zal blijken dat noch de tractorbestuurder noch de fietsers schuld treft (het verdriet voor alle betrokkenen is zo al zwaar genoeg). Intussen lopen de media, zoals te verwachten was, alvast vooruit op de uitslag(en) van het onderzoek. In GVA van vanmorgen 19.3 stond een computertekening van de groep fietsers en de tractor achter hen. Als (als!!) die tekening correct is, zou dat betekenen dat de fietsers niet achter elkaar maar (sommigen met zijn drieën) naast elkaar reden en de volledige rechterhelft van de weg innamen. Los van de vraag of dat al dan niet een overtreding van de wegcode betrof, het zou voor de tractorbestuurder alvast een verzachtende omstandigheid kunnen zijn; een schrale troost, dat wel, maar toch een troost.
TOE(kom)MAATJE. Verkeersregels zijn niet steeds even duidelijk (en dat is zacht uitgedrukt). Wie kan zeggen wat volgens onderstaande fotos wel of niet mag/moet?
Onlangs ontving ik (zoals iedereen?) een enquêteformulier met een aantal vragen die De Post moeten helpen haar service te verbeteren. Dat werd dringend tijd want aan die service-verlening schort nogal wat. Zo bijvoorbeeld krijg ik om de haverklap post die, hoewel duidelijk bestemd voor een ander huisnummer en soms zelfs een andere straat, toch in mijn brievenbus belandt. Ik neem dan steeds de moeite om de zending aan de juiste bestemmeling te bezorgen, maar steeds met het advies om bij De Post te reclameren wegens bestelling op een verkeerd adres. Uit diverse contacten met stadsgenoten weet ik dat dergelijke wanprestaties ook in andere wijken schering en inslag zijn. Nu die enquête. Mijn hoop dat er nu misschien eindelijk iets zou verbeteren, sloeg al vlug om toen ik de vragen las, kennelijk opgesteld zonder degelijke voorbereiding. Enkele staaltjes van amateuristisch geklungel: Hoe vaak ziet u uw postbode? (ik zie hem bijna dagelijks passeren, maar spreek hem zelden). Ander voorbeeld: Zat er de laatste keer dat u uw bus leeggemaakt hebt post in die niet voor u bestemd was? (de laatste keer was die ochtend en toen was alles correct. Toch heb ik maar ja geantwoord ) Derde voorbeeld: was de postbode die gisteren uw post bezorgde, uw vertrouwde postbode of een vervanger? Wat bedoelt men met gisteren? (strikt genomen had ik hier moeten antwoorden: geen van beiden want gisteren was het zondag. Enzovoort enzovoort. Kortom: de antwoorden op zulke dubbelzinnige vragen zijn uiteraard totaal onbetrouwbaar en ik ben benieuwd welke geleerde conclusies De Post er in hemelsnaam uit zal trekken.
TOE(kom)MAATJE. Twee bladzijden in GVA 13/14 maart over Veiligheid met volgende kopje: Negen doden bij een brand in Melle, dertien doden bij een ontploffing in Luik, achttien doden bij de treinramp van Buizingen. Drie zware rampen in België in goed een half jaar. ( ) Wablief? Slechts DRIE rampen? En die meer dan twintig doden (per week!!) op de weg dan, vormen die geen continue ramp? Antwoord: "verkeersdoden zijn slechts een fait divers, en dan kijken we niet op een dooie meer of minder " (maar hun nabestaanden moeten het verdriet wel verwerken zonder massale steun en troost van de bevolking)
Voor alle duidelijkheid: dit blogje is geen oordeel over het tv-programma mijn restaurant, dat ik trouwens nog nooit bekeken heb. Maar het is nu al weken, of langer, dat de media ons van s morgens tot s avonds menen te moeten overladen met recepten, artikelen en programmas van en over echte en would-be koks, wedstrijden om het beste restaurant enz. enz. Je kan er gewoon niet meer naast kijken, het wordt ons gewoon opgedrongen. Nu gun ik andere tv-kijkers, krantenlezers en radioluisteraars best wel hun pleziertje, maar aan mij en oma is die overdaad van al dat kook- en etengedoe beslist niet besteed, integendeel: het is misschien gek gezegd maar van al die culinaria worden wij euh kotsmisselijk, ondanks of misschien juist vanwege het feit dat we beiden zo intens kunnen genieten van een lekkere en originele maaltijd.
TOE(kom)MAATJE. Diamantroof. Voor het openen van geldkluizen moeten soms twee of meer personen tegelijk aanwezig zijn die over sleutels beschikken en/of de code kennen. Ik heb in de media nergens gezien of gehoord dat er ook voor diamantkluizen zoiets zou bestaan. Het zou voor kandidaat-dieven toch weer een extra drempel vormen.
Nee, het is geen tikfout!! Al zult u het woord SynonieTen (nog?) niet in Van Dale aantreffen. Synonieten zijn bestaande woorden waarvan één letter is verwijderd, toegevoegd of vervangen, en voorzien van een aangepaste, meestal knotsgekke definitie. Zelfs de meest onverschillige taalliefhebber raad ik aan, eens te surfen naar Van DaleN (sic!) Groot Woordenboek der Nederlandse Synonieten waar honderden vondsten te kijk staan. Enkelevoorbeeldjes uit de letter A: Acoleut Misdienaar die te diep in het kelkje heeft gekeken. Adom Legendarische man die domoorcodicil tekende en daardoor voortijdig een rib kwijtraakte. Agneusticisme Levensbeschouwing die aanneemt dat de mens God niet kan ruiken. Allerzeulen Rooms Katholieke gedenkdag waarop men grote hoeveelheden bloemen naar begraafplaatsen sjouwt. Anaalfabeet Iemand die zijn eigen kont niet kan vinden als hij jeuk heeft.
GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft. In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog.... Maar gelukkig mag ik op mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).