WIE ZIJN WIJ? Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites). Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
30-04-2011
Tafeltennis
Tafeltennis Naast een aantal sterk uiteenlopende belangstellingen hebben oma en ik ook gemeenschappelijke hobbys (zie ook TOE(kom)MAATJE). Zon 2 à 3 keer per week bv. tennissen we tafel in de lokalen van de Sint-Niklase tafeltennisclub (SNTTC), waarvan we de twijfelachtige eer genieten de oudste leden te zijn. Onze club kan bogen op een actieve bestuursploeg, die voortdurend blijk geeft van creativiteit en originaliteit, ook als het gaat om het organiseren van nevenactiviteiten, die slechts zijdelings of zelfs helemaal niet met tafeltennis te maken hebben. Zo was er onlangs een eetfestijn, waarvoor de leden de volgende uitnodiging kregen:
( ..) Je kan komen eten met familie en vrienden tussen 18u en 21u. Daarna kan je gezellig de
avond doorbrengen met muziek van onze discobar, gebracht door SNTTC guest djs.
Je kan kiezen uit verschillende maaltijden. Alles wordt geserveerd met rauwe groenten
en frieten.
steak natuur, béarnaise, Provençaal, archiduc of peper: 15
stoofvlees: 13
vol-au-vent: 13
vegetarische burger: 15
kindermenu (tot 12 jaar): kipfilet met appelmoes: 8
kindermenu (tot 12 jaar): vol-au-vent: 8 ( ..)
De menukeuze moest gebeuren bij de inschrijving maar ter plekke konden we zelfs nog kiezen hoe we de steak gebakken wilden hebben. Ondanks al deze organisatorische valkuilen verliep de bediening (door vrijwillige, niet-professionele medewerkers) vlekkeloos. Het bestuur was verder zo attent geweest, een tafel te reserveren waar we samen met nog een tiental anderen uit onze groep recreantenspelers (de club telt ook heel wat competitiespelers en een flinke groep mindervaliden) konden genieten van een gezellige en smakelijke avond.
Intussen ontvingen we alweer een volgende uitnodiging: begin juni krijgen we een
( ) "TIROLERABEND", een gezellig samenzijn met een dubbeltornooi met voorgift. Je mag natuurlijk ook komen zonder aan het tornooi deel te nemen, familie en vrienden zijn welkom. ( .) Die avond is er ook eten te koop : kaas, worstenbroodjes, poffertjes en sachertaart. We vergeten uiteraard de dorstigen niet. Cocktails zijn te verkrijgen in onze "Weinstube", andere dranken aan de toog. Dankzij jouw aanwezigheid wordt het weer een superfeest. ( )
Geef toe: zon druk activiteitenprogramma bovenop de reguliere competities op nationaal en provinciaal niveau zou ondenkbaar zijn zonder een ruime schare vrijwilligers in en buiten het bestuur. Ik moet me inhouden om geen namen te noemen, want ik zou er ongetwijfeld vergeten. (voor alle duidelijkheid: ik ben geen bestuurslid, noch medewerker!)
TOE(kom)MAATJE. Sorry schat, ik moet even naar het toilet voor een kleine pislozing Naast tafeltennissen houden wij ook erg van een dagelijks woordspelletje, Boggle genaamd, dat amper een kwartier duurt en nog tal van andere voordelen biedt tegenover het bijna identieke Scrabble. Bij eventuele twijfelgevallen raadplegen we trouwens steeds de Officiële Scrabblewoordenlijst van Van Dale. Daarin kwamen we vandaag toevallig het verrassende woord pislozing tegen. En nu maar hopen dat ik tijdens een van onze Boggle-tjes de p(l)assende combinatie kan vormen!
Mijn zoon N. (fulltime klassiek violist) en ik (amateur-pianist lichte muziek) waren vorige woensdag 20.4 uitgenodigd om samen een bijeenkomst van een plaatselijke Ziekenzorg-afdeling muzikaal op te luisteren. Ik zag dat aanvankelijk helemaal niet zitten: N. is gewend is om samen te werken met collegas wier niveau een pak hoger ligt dan dat van zijne pa Maar hij drong aan en zei: allee pa, das toch leuk!, ik bedenk wel een geschikt programma, en met enkele repetities komt dat dik voor mekaar, wees gerust!. Het klonk zo oprecht dat ik me uiteindelijk gewonnen gaf! En zo verschenen we dan op het podium van onze parochiale cafetaria (ik nog niet helemaal gerust, N. volkomen ontspannen) met een wel zeer gevarieerd programma voor een al even gevarieerd publiek van zon 80 man. We brachten samen enkele licht-klassieke werkjes van Brahms e.a. en wat jazzy nummers van Gershwin. Ik mocht me van mn zoon zelfs even alleen uitleven in een solo-optredentje met enkele populaire riedels uit mijn vertrouwde salonorkest-repertoire (tango, foxtrot-jazz, trage wals, ). Op zijn beurt deed hij hetzelfde met zijn lievelingscomponist Bach, van wie hij een sonate voor viool solo speelde; ik hield mijn hart vast: zou het publiek deze prachtige maar zware klassieke kost wel de volle 6 minuten zwijgend kunnen aanhoren? Maar tot mijn verbazing bleef iedereen aandachtig en stil luisteren tot de laatste noot; meer zelfs: het beloonde N. met een duidelijk gemeend applaus. Ook na ons laatste nummer (een opzwepende Czardas van Monti) volgde een enthousiaste en langdurige ovatie; we moesten en zouden een bisnummer spelen. Gelukkig hadden we met die eventualiteit rekening gehouden en kozen voor het luchtige Humoresque van Dvorak. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Lang geleden: N. met zijn dochtertje, dat later eveneens haar carrière in de muziek zou maken
hetzelfde hummeltje 23 jaar later tijdens een professioneel recital; soms concerteert zij samen met papa, helaas heb ik daar geen enkele foto van
Het gebeurt nogal eens dat iemand eerst voor iets veroordeeld wordt en nadien in beroep door een andere rechter voor dezelfde feiten vrijgesproken (of omgekeerd, want dat kan ook). Telkens als ik zoiets lees of hoor, heb ik twee bedenkingen: 1) als een veroordeelde zich geen hoger beroepsprocedure kan/wil veroorloven, dan is hij/zij dus definitief de pineut 2) hoe kan het nu dat iemand voor dezelfde feiten zowel veroordeeld als vrijgesproken wordt? Is een van die twee rechters dan niet onbekwaam? Ik heb het nooit gewaagd om die eigenaardige dubbelzinnigheid (die overigens ook in andere landen bestaat) via een of ander kanaal aan te klagen, want wie ben ik tenslotte om als gewone leek het beter te willen weten dan al die geleerde juristen... Maar tot mijn aangename verrassing krijg ik nu toch een stukje gelijk uit onverdachte hoek. In mijn krant (GvA 16.4) lees ik letterlijk: De Brusselse stafhouder Dirk Van Gerven wil het hoger beroep afschaffen ( ) .Als de eerste rechter zijn werk goed doet, is er geen enkele reden voor hoger beroep .
Begin jaren 70 mocht ik dankzij een puur toeval enkele keren samen met Jef Burm optreden als tijdelijke pianist-begeleider ter vervanging van zijn zieke vaste pianist (Vandenbergh). Dat kwam zo. Samen met enkele bevriende Antwerpse gezinnen brachten wij en onze vier kindjes onze vakantie door in een van de populaire Zwitserse CM-vakantiehuizen (ik meen in Leysin). Jef Burm maakte daar deel uit van de animatieploeg; tijdens een gesprek met enkelen van onze groep in de cafetaria vertelde hij dat hij onverwachts zonder zijn vaste begeleider was gevallen. Hij had ter plaatse wel een goeie Zwitserse pianist gevonden, maar die had nogal moeite met het typische karakter van dat Vlaamse Burm-repertoire. Mijn vrienden zeiden hem dat er in de groep een amateur-pianist was die hem misschien uit de nood kon helpen; en zo zat ik dan een uurtje later achter de piano met de partituren van Jef voor een soort proef-auditie. Tot ons beider tevredenheid klikte het onmiddellijk en na de nodige aanwijzingen en afspraken waren we klaar voor ons eerste avondoptreden. Ook de rest van mijn verblijf mocht ik s avonds (uiteraard zo fier als een gieter) een beetje delen in het applaus. Vooral met zijn nummer Harlekijn oogstte Jef en ik dus ook een beetje - veel succes. Een tijd later belde Jef mij met de vraag of ik hem nog eens kon begeleiden voor twee optredens op dezelfde dag, eerst ergens in het Brusselse en daarna in Hasselt. Ik hoefde geen moment na te denken (zou desnoods alles hebben laten vallen!) en zegde onmiddellijk enthousiast toe. Om praktische redenen nodigde Jef mij te eten bij hem thuis in Meise en daarna reden we samen naar de places to be. Onnodig te zeggen dat die onverwachte contacten met Jef Burm altijd in mijn geheugen gegrift zijn gebleven.
Parageinen, pleziekwoorden of synonieten zijn bestaande woorden (bij voorkeur te vinden in een woordenboek) waarvan één letter is verwijderd, toegevoegd of vervangen, en voorzien van een nieuwe definitie. Ook ou, au, ui, ij, ei, eu, ch, ck, aa, oo, ee, uu, ng mogen als één teken worden gebruikt
(Kleine!) selectie:
Acoleut Misdienaar die te diep in het kelkje heeft gekeken. Adom Legendarische man die domoorcodicil tekende en daardoor voortijdig een rib kwijtraakte. Agneusticisme Levensbeschouwing die aanneemt dat de mens God niet kan ruiken. Allerzeulen Rooms Kaholieke gedenkdag waarop men grote hoeveelheden bloemen naar begraafplaatsen sjouwt. Anaalfabeet Iemand die zijn eigen kont niet kan vinden als hij jeuk heeft. Bedwater Goede reden om het kind weg te gooien. Bef-etage Erogene zone tussen benen en buik ener vrouw. (enz. enz.)
GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft. In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog.... Maar gelukkig mag ik op mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).