WIE ZIJN WIJ? Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites). Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
31-01-2010
De Reünie
De reünie In 1952 verliet ik, samen met zon 20 medeleerlingen, het laatste jaar van het college. We spraken af om elkaar regelmatig te blijven ontmoeten, samen met de lieven (voor zover we die al hadden, want op het college was het kijken naar het andere geslacht, laat staan het hebben van een lief, ten strengste verboden). Enkele toegewijde vrienden namen de organisatie van die (aanvankelijk jaarlijkse, later tweejaarlijkse) reünies op zich; en tot op de dag van vandaag zijn het nog steeds diezelfde enthousiastelingen die er telkens weer in slagen om de meeste (nog levende ) collegas van toen bijeen te krijgen. In ons jubileumjaar 2002 versierden ze zelfs een 3-daags verblijf in Frigolet bij Avignon (Z.-Fr.) de Provence, waar een van ons het gebracht heeft tot abt van een Norbertijner abdij aldaar. Een van die initiatiefnemers mailde ons nu de volgende Engelse tekst; de originele auteur is mij onbekend, maar hij (het is duidelijk geen vrouw ) weet de verschillende levensfasen van een ouder wordende vriendengroep met veel humor en opmerkingsgave te schetsen.
A group of 40 years old buddies discuss and discuss where they should meet for dinner.
Finally it is agreed upon that they should meet at the Gausthof zum Lowen restaurant because the waitresses there have low cut blouses and nice breasts.
10 years later, at 50 years of age, the group meets again and once again they discuss and discuss where they should meet. Finally it is agreed upon that they should meet at the Gausthof zum Lowen because the food there is very good and the wine selection is good also.
10 years later at 60 years of age, the group meets again and once again they discuss and discuss where they should meet. Finally it is agreed upon that they should meet at the Gausthof zum Lowen because they can eat there in peace and quiet and the restaurant is smoke free.
10 years later, at 70 years of age, the group meets again and once again they discuss and discuss where they should meet. Finally it is agreed upon that they should meet at the Gausthof zum Lowen because the restaurant is wheel chair accessible and they even have an elevator.
10 years later, at 80 years of age, the group meets again and once again they discuss and discuss where they should meet. Finally it is agreed upon that they should meet at the Gausthof zum Lowen because that would be a great idea because they have never been there before.
(Ik zal me zelf nooit aan een Engelse tekst wagen; mij niet gezien of op mijn Pfaff-Engels gezegd: Me Not Seen!)
TOE(kom)MAATJE. Uit een Engels opstel: He shot three times and now he is dad.
P.S. Ik had hier twee foto's willen tonen: een uit 1952, waar de fotograaf onze laatste klasfoto maakte, netjes in korte broek (niet de fotograaf maar WIJ dus), de andere foto genomen van dezelfde hoofdrolspelers tijdens onze reünie 56 jaar later.... Helaas vond ik die eerste foto niet direct terug en dan had die tweede ook geen zin meer.
Eindelijk nog eens Computeroma? Mijn andere helft heeft al geruime tijd geen computertekeningen meer gemaakt maar haar artistieke neigingen eenzijdig botgevierd op haar eigenlijke voorkeur, nl. het echte schilderen, met penseel en allerlei andere al dan niet stinkende hulpmiddelen, het een al wat viezer (vind ik) dan het andere. Ze heeft me echter beloofd dat ze daarnaast opnieuw (af en toe ) ook nog eens propere kunst zal plegen, dus rechtstreeks getekend op het pc-scherm via haar pc-computertekenprgramma Painter Classic. Intussen heb ik alvast toelating gekregen om nog eens in haar pc-archief te duiken en er naar mijn eigen goeddunken (wat een onbegrensd vertrouwen zeg!) enkele uit te pikken en op mijn blog te zetten. Ik laat daar geen gras over groeien en hierna volgt dus mijn eerste selectie; ik weet wel bijna zeker dat het niet haar eigen keuze zou zijn maar ze moet het nu maar goed vinden, punt. Daar gaat-ie.
Haïti Als ik de berichten over dit zwaar getroffen land hoor of de verschrikkelijke beelden zie, dan schaam ik me dat ik nog durf te klagen over tegenslagen, ziekte, ongemakken, materiële schade of noem maar op: het zijn slechts pietluttigheden, vergeleken bij de pijn, het verdriet, de machteloosheid, de angst, de eeuwige armoede bij 80% van de bevolking enz. En dat in een land dat een van de welvarendste ter wereld had kunnen zijn maar al sinds generaties door kleine corrupte minderheden wordt uitgebuit. Natuur- en andere rampen gaan vaak gepaard met chaotische toestanden, die op hun beurt weer aanleiding geven tot plunderingen en andere gewelddaden. We zijn geneigd om dergelijke reacties te veroordelen, maar in het geval van Haïti wil ik toch voorzichtig zijn: want wie ben ik om mensen te veroordelen die geen andere keuze hebben dan ofwel binnen enkele uren sterven van honger en dorst ofwel voedsel stelen (ook wel plunderen genoemd ) Ik ben te oud om ter plaatse hulp te bieden, weet ook niet of ik daartoe ooit de moed zou hebben, maar gelukkig hoef ik ook niet van op afstand met de armen over elkaar te blijven toezien op deze humanitaire catastrofe. Verschillende menslievende organisaties zijn immers beter georganiseerd om de hulpactiviteiten ter plaatse te coördineren, mits zij uiteraard voldoende financiële steun krijgen van de bevolking. Ik heb vandaag een bedrag gestort op de speciale rampenrekening 000.0000012.12; het zal allicht een druppel op een gloeiende plaat zijn, maar als elk Belgisch huisgezin een druppel bijdraagt, dan kunnen er mensenlevens mee gered worden. Om niks te moeten bijdragen verschuilen mensen zich soms achter het argument dat het geld toch in verkeerde handen terecht komt. Het zal inderdaad best waar zijn dat de opbrengst van zulke acties soms gedeeltelijk in verkeerde handen terecht komt, maar het zal mij er niet van weerhouden om toch mijn steentje bij te dragen in dat deel dat zijn bestemming wél bereikt.
Brol, smartlappen en misverkiezingen Een van onze zoons is voltijds violist en muziekleraar en wordt af en toe gevraagd om samen met een pianist (soms mag dat zijn vader zijn, ik dus) op te treden met een licht klassiek programma voor een receptie, een vernissage of een andere gelegenheid waar zware klassieke muziek minder gesmaakt zou worden. Speciaal voor die gelegenheden heeft hij enkele mappen in zijn kast die hij in een ludieke bui heeft versierd met opschriften zoals: Brol en smartlappen, voor recepties waar geen eind aan komt (soort toiletpapier-muziek) met o.a. Lascia Dinges Hij geeft toe dat die omschrijving erg oneerbiedig is en eigenlijk ook onverdiend voor heel wat van de betreffende werken: er zitten wel degelijk mooie dingen tussen maar die zo grijs gedraaid zijn dat een echte liefhebber van klassieke muziek ze stilaan wat beu is. Ook wordt hem soms gevraagd om een kerkelijke plechtigheid muzikaal te omlijsten; ook daarvoor legde hij een aangepaste map aan en gaf die als titel: Mis-muziek (daarom geen misse muziek, enkel muziek om te kiezen voor in de mis, een soort misverkiezing dus ). Ik moet ergens in mijn bestanden wel een foto hebben waarop wij beiden al musicerend staan te pronken, maar ik geef de voorkeur aan twee fotos van mijn zoon samen met zijn dochter (sinds enkele jaren professioneel pianiste, gelukkig heel wat begaafder dan haar opa die steeds een bescheiden amateurtje is gebleven ).
De "betrokkenen" zo'n 25 jaar geleden:
En hier dezelfde "hoofdpersonen" 25 jaar later tijdens een recital:
2010: begin van een nieuw decennium? NEEN! Sorry, maar ik kan het echt niet laten om nog eens een van mijn kommaneukerige stokpaardjes van stal te halen. Het is een wijdverbreid misverstand, vooral in stand gehouden door bijna alle media (op een zeldzame uitzondering na), dat we met het jaar 2010 een nieuw decennium zouden zijn binnengetreden. Het tegendeel is waar: 2010 is niet het eerste jaar van een decennium maar het laatste! Ik heb er alle begrip voor dat computeroma en andere bezoekers hier al genoeg hebben van het saaie onderwerp en dus afhaken. Voor de anderen wil ik mijn blabla graag verder toelichten. Het 1ste jaar van onze jaarTELLING (let op het woord!, jaren worden inderdaad geteld) heeft logischerwijze nummer 1 (en niet nummer NUL), het 2de jaar werd jaar 2 enz. Het eerste decennium (letterlijk: een periode van 10 jaar) eindigde dus logischerwijze met het 10de jaar; met jaar 11 begon dan een volgend decennium. Dezelfde redenering uiteraard voor eeuwen en millennia. De eerste eeuw eindigde op 31 december van het jaar 100; evenzo eindigde de twintigste eeuw (2de millennium) pas op 31.12.2000. Al die speciale festiviteiten ivm de eeuw- en millenniumwissel kwamen dus een jaar te vroeg! Allicht sprak de overgang van 31.12 1999 naar 1.1.2000 sterk tot de verbeelding, vandaar de fout. Enz. enz.: met het jaar 2010 zitten we dus nog voor één jaar in het decennium dat begon op 1.1.2001. Pas op 1.1.2011 (let op die laatste cijfers!) zitten we in een nieuw decennium . Oef! (Bravo voor wie het helemaal heeft uitgehouden!)
TOE(kom)MAATJE. Opstelknipsel uit de lagere school: Ze hebben daar een grote hond. Als er iemand van voor belt, begint hij vanachter te blaffen.
De laatste dag van 2009 zal ik niet vlug vergeten. Al zon 40 jaar rijd ik vrijwel dagelijks achteruit uit mijn garage en via mijn oprit en het trottoir de weg op. Nooit enig probleem gehad, tot die vervloekte ochtend van de 31ste december 2009. Hoewel ik links en rechts voldoende maar ook geen zee van ruimte heb, houd ik altijd mijn beide achteruitkijkspiegels in de gaten. Maar deze keer werd ik door iets afgeleid (geen idee meer door wélk iets) en knalde met mijn achterwerk (allee, dat van mijn wagen) een muurtje omver dat ik deel met mijn buren. Het was een flinke bonk, hoewel je het aan de schade aan mijn wagen niet direct zou vermoeden (die kon normaal rijden), vergeleken bij de echte puinhoop (letterlijk!) die over de hele breedte van de stoep verspreid lag. Het leek me nog te vroeg om onze buren uit hun bed te bellen om hun het heuglijk nieuws te melden dat ik zojuist hun deel van ons gemeenschappelijk muurtje naar de kl gereden had. Toen we even later terugkwamen na onze boodschappen stonden zij (uiteraard nog niet op de hoogte van de ware toedracht) naar de ravage te kijken en verwelkomden ze ons met de opmerking hopelijk heeft iemand het zien gebeuren; waarop wij dus: ja, WIJ hebben het gezien!. Ik heb me natuurlijk verontschuldigd voor de tijdelijke last die ze door mijn fout manoeuvre zullen ondervinden. Overigens kon ik voor mijn fout geen slechtere dag uitkiezen: uitgerekend het begin van een lang weekend waarin zo ongeveer iedereen onbereikbaar is (behalve de solden-zaken maar daar heb ik weinig aan). Al een geluk dat we voor Oudejaarsavond niks speciaals gepland hadden: samen met madame Komma en haar culinaire gaven hebben we er ondanks alles toch iets gezelligs van gemaakt. De rest van oudejaarsdag heb ik grotendeels besteed aan verzekeringsformaliteiten, plaatsen van gevaardriehoeken op de stoep (ik wil het puin niet opruimen vóór het eventueel bezoek van de verzekeringsexpert; die zware stukken zal ik trouwens toch door een aannemer moeten laten weghalen ). Verder heb ik enkele geïnteresseerde ramptoeristen uitleg gegeven. Ik heb ook enkele fotos genomen, in de eerste plaats voor de verschillende verzekeringen maar ook voor mijn eigen ramptoerisme (ik heb een bizarre fotocollectie van eigen blauwe plekken, knie- en andere operatie-sneden, ziekenhuis-ervaringen enz.). En ten slotte hoef ik vandaag niet te zoeken naar plaatjes voor mijn blog,joepie! En op tweede nieuwjaarsdag heb ik nog maar eens geleerd hoe je ook zon frustrerende materiële tegenslag moet relativeren. Gisterenmorgen bleek dat onze buurman (inderdaad: die mede-eigenaar van het muurtje) s nachts getroffen was door een plotse en zeer ernstige aandoening. Voor onze deur stonden 100-ambulances, MUG-team en politie, alle met blauwe zwaailichten; even later ook een brandweerwagen om de patiënt (op brancard) met een brandladder te evacueren van de verdieping naar een van de ambulancewagens. Op dit ogenblik zijn we nog zonder verder nieuws en kunnen alleen maar hopen dat alles toch goed gekomen is. Als je zon 40 jaar als goede buren met elkaar omgaat, dan kun je gemakkelijk je eigen materiële zorgen even opzij zetten. TOE(kom)MAATJE. Toen onze jongste zoon de fotos zag, stuurde hij ons volgend mailtje: altijd gedacht dat er een échte hooligan schuilging in onze pa.... da kan geen licht tikske meer geweest zijn.... goeie reclam voor volkswagen....zonder extra terreinwagen-bumper!
GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft. In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog.... Maar gelukkig mag ik op mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).