WIE ZIJN WIJ?
   Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land
   Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.

Foto
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Foto
... en hier al tekenend op haar computer
Inhoud blog
  • Eindelijk!?... Eerst nog eens "proeven"
  • Afval sorteren: waarom makkelijk als 't ook moeilijk kan?!
  • (ON)gelukkige verjaardag!
  • "Sorry: een dubbelzinnige cultuur..."
  • Wegmarkeringen: zoveelste blunder?
  • Overstroming
  • Voetganger is GEEN zwakke weggebruiker!!
  • De laatste wandeling?
  • Lekkere stoelgang? Het kàn!
  • Frans is geen Frans
  • Bewegwijzering in industriezones
  • voorrang van rechts?
  • De grillen van OKRA
  • Verband tussen tafeltennis en een kunstgebit
  • Lieve bezoekers, HELP!
  • Ebola: "geen reden tot paniek"
  • Tsjechië (vervolg) - foto's
  • Tsjechië: OKRA-cultuurvakantie
  • Tsjechië-reis (OKRA): nog even geduld!
  • Mijn kennismaking met JEF BURM in 1970
  • Musical Leeuwenkoning: geslaagd!
  • oma en haar derde musical (bis)
  • Oma en
  • OKRA-slippertje...
  • "Mijn" Dictee
    mijn favorieten
  • computeroma
  • schetsblog
  • wimdelarte
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Blog als favoriet !
    kommaneuker
    Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites).
    Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
    29-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OKRA of OCRA?

       “KAV wil af van die ‘K’ van Kristelijk”, aldus Gazet van Antwerpen van 24.6. Het artikel verwijst echter ook naar de seniorenvereniging OKRA (Open, Kristelijk, Respectvol, Actief), die de ‘K’ van de vroegere “KBG” juist nadrukkelijk heeft behouden.
       Als OKRA-lid
    en
    taalliefhebber vroeg ik aan de toenmalige nationale voorzitter waarom men de bestaande taalfout in KBG (Christelijk is met een C!) niet tegelijk had verbeterd. Tot mijn verbazing schreef hij mij (ik citeer): “Kristelijk is geen zaak van taalregeltjes (… ); wij wilden de K van KBG bewaren omdat de bloem okra met K is geschreven (…)”. Vrij vertaald: Je mag taalregels overtreden als het om de C van ‘Christelijk’ gaat, maar niet als het de naam van een bloem (okra) betreft (N.B. Ik dacht dat okra geen bloem maar een groente is, maar dat terzijde) 
       Tegelijk met die naamverandering voerde men van hogerhand om onduidelijke redenen nog andere wijzigingen in. Het centrale beleidsorgaan in Brussel, vroeger “nationaal”, heet nu “algemeen”; regionaal waren er een of meer “verbonden”, elk bestaande uit lokale “afdelingen”; de term “verbond” bestaat niet meer, het is nu “regio“, en “afdelingen” zijn nu “trefpunten”. Leg maar eens uit aan een buitenstaander dat in zijn regio misschien twee of meer (OKRA-)regio’s bestaan…). En dat hij niet kan aansluiten bij een OKRA-afdeling, want die zijn er niet… Ik geef toe: ik maak er een karikatuur van, maar bij Okra-nationaal – pardon, “Algemeen” – zijn ze begonnen!
       O ja, in het “OKRA-Huisstijlboek” wordt gepleit voor een correct taalgebruik….

    29-06-2011 om 20:30 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    22-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mensen graag zien

    “Mensen graag zien”: een mooi ideaal, maar ik zou huichelen als ik zei dat ik ALLE mensen graag zie. Er zijn er zelfs die mij – op zijn zachtst gezegd – absoluut niet liggen. Alleen probeer ik altijd om dat tegenover de betrokkene(n) niet te laten blijken. Mijn motief: mijn eigen gemoedsrust maar ook een zeker eigen belang: “misschien heb ik hem of haar ooit eens nodig, dus kan ik beter vriendelijk en hulpvaardig zijn dan nodeloos ruzie maken”. Niet gemakkelijk, en soms lukt het me niet helemaal en dan voel ik me rot…

    22-06-2011 om 18:02 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opa's blunder

    Een van mijn 13 kleinkinderen wordt 5 juLi a.s. 20 jaar. Op 5 juNi (!) – per vergissing een maand te vroeg dus – stuurde ik hem een feestelijke verjaardagswens uit het E-card-gamma van Seniorennet.be. Vandaag schreef ik hem volgende e-mail:

    ””Dag kleinzoon,
       Mocht het je nog niet opgevallen zijn (?!): ik heb je op 5 juni, een maand te vroeg dus, gefeliciteerd met je 20ste verjaardag. Dat komt zo (ja, voor alles heb ik een uitleg hoor!): tijdens mijn gebruikelijke dagelijkse sanitaire activiteiten in “het kleine kamertje” overloop ik regelmatig de namen op de ter plekke hangende verjaardagskalender. Op het einde van elke maand sla ik een blad om, zodat we direct zien wie we de volgende maand moeten feliciteren. Bij dat omslaan loopt er soms iets mis zoals bv. in één keer twee bladen tegelijk omslaan.
       Maar geef toe, juNi of juLi, als het niet opmerken van één lettertje verschil de enige blunder is die je hoogbejaarde opa kan begaan (helaas bega ik er wel meer, vraag maar aan oma) …..  Wat er ook van zij, toen ik de laatste keer niet één maar onbewust twee maandvelletjes omkeerde, zag ik jouw naam prijken op de 5de dag en nam dus de nodige voorzorgen voor het op de “juiste” datum versturen van onze felicitatie.
       Pas later wekten enkele andere namen op de kalender mijn twijfel; ik zag toen dat niet de maand juni maar wel juli uithing! Gelukkig ben jij de enige bij wie mijn vergissing effectief een (ongewenst) gevolg had. In elk geval, om in ambtelijk jargon te besluiten: Wij bieden U onze oprechte verontschuldigingen aan voor het voortijdig verzenden van onze overigens oprecht gemeende verjaardagswens en verzoeken U deze laatste te aanzien als pas geldig op 5 juli a.s.
       Met de meeste hoogachting,

    Opa (mede namens Oma, al heeft zij – uiteraard – geen schuld aan mijn blunder) “”

    TOE(kom)MAATJE. Spelen met taal (bron onbekend):
    - Amerikaanse buffels hebben iets bisonders 

    - Kwaliteitslingerie is bijzondergoed 
    - Roken is en blijft een teer onderwerp

    - Doodgaan is stoppen met sterven

    15-06-2011 om 18:52 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    11-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grasmaaier – perikelen
       In 1988 kocht ik voor mijn gazon(netje) een elektrische grasmaaier maar Handige Harry (ik dus…) reed ik al bij het eerste gebruik pardoes over de stroomkabel. Gelukkig bleef de schade beperkt tot een kapotte kabel en heb ik sindsdien nooit meer enig probleem of zelfs maar onderhoudskosten gehad. TOT vorige week: na 23 jaar trouwe dienst zakte het beestje plotseling door zijn voorpoten…
       Ik bekeek het “slachtoffer” en zijn losliggend onderste; zelfs een beginnende knutselaar zou de onderdelen makkelijk terug kunnen plaatsen; maar zelf ben ik nooit verder gekomen dan ’t niveau van een absolute kluns met twee linkerhanden en zag dan ook het spookbeeld opdoemen van een eindeloos beven en zuchten met NUL als resultaat.
       Ik vond dan ook het moment gekomen om het ding te vervangen door een nieuwe maaier. Ik zag bij Aveve een geschikt exemplaar staan dat ik wel in mijn auto zou krijgen mits de
    achterbank neer te klappen. Mijn beslissing was dus vlug genomen en ik sprak een bediende aan. Die zei: “meneer, uw achterbank hoeft niet neergeklapt: de doos gaat gemakkelijk in uw koffer”.
       Wat
    DOOS?, hoe DOOS?,…In mijn naïviteit drong het nu pas tot me door dat ik naar een gemonteerd toonzaal-model had staan kijken en dat ik “mijn” machine meekreeg in een gesloten doos met alle nodige onderdelen, compact verpakt, die ik zelf nog moest monteren volgens de aanwijzingen in de bijgevoegde handleiding…. Als er nu iets is dat ik niet kan, is het wel het lezen van technische handleidingen. De schrik sloeg me om het hart maar ik probeerde mijn domheid zo goed mogelijk te verbergen, ik had trouwens geen andere keus dan met mijn nieuwe aanwinst huiswaarts te rijden, onderweg in stilte biddend tot de Heilige Rita, die zich naar het schijnt bezig houdt met “hopeloze gevallen”.
       Thuisgekomen dacht ik al gauw dat Rita een vrije dag had, want na enkele uren sukkelen en zuchten was ik nog niet verder dan de “montage” (?…) van een onderdeel dat leek op een soort handvat, maar dan moest ik bijna dubbel gebogen over mijn grasmaaier hangen. Er was dus blijkbaar iets fout, en ik reed terug naar Aveve, in de hoop dat het “live” model in de toonzaal duidelijker zou zijn dan de tekeningen in de handleiding. En inderdaad zag ik nu – Rita was intussen blijkbaar weer standby …-  dat het handvat uit TWEE helften bestond; ik had (verkeerdelijk) de bovenste helft gemonteerd, terwijl het onderste deel nog in de doos zat…
       Ik dus terug naar huis en mijn fout hersteld, op weg naar mijn volgende blunder? Want ook de opvangbak moest nog in elkaar gezet worden. Kortom, amper een uur later stond ik opnieuw bij meneer Aveve met schaamrood op de wangen (neenee, niet meneer Aveve maar ikzelf maar dat hebt u al begrepen…), voor een woordje uitleg. De man had natuurlijk allang door met wat voor een oen hij te maken had maar hij bleef beleefd en vroeg of ik de onderdelen van de opvangbak bij me had (ja dus); u voelt het al zeker: inderdaad, in nog geen vijf minuten had
    hij de bak in elkaar gestoken (ik moet er niet aan denken dat ik het zelf had moeten doen: ik zou er het hele weekend mee bezig geweest zijn vrees ik…)
       De allerlaatste fase gaf godzijdank geen probleem meer: de opvangbak aan de grasmaaier hangen… Als dat ook mislukt was, dan zou ik de heilige rita (met kleine letters verdorie) van sabotage verdacht hebben…


    TOE(kom)MAATJE. Toen onze artistieke duizendpoot Jan Fabre een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen kreeg, zei hij: "vanaf nu ben ik een doctor en kan ik tegen een vrouw met hoofdpijn zeggen: kleed u maar uit!".

    11-06-2011 om 17:43 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    04-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Eigenlijk” een (nieuw?) stopwoord

       Misschien is het iets van alle tijden en is het me nooit eerder opgevallen, maar tegenwoordig hoor ik allerlei mensen van de meest uiteenlopende leeftijden en sociale status regelmatig en totaal overbodig het woord “eigenlijk” gebruiken. Ik betrap mezelf er op dat ik ze begin te tellen: soms kom ik wel tot zo’n 5 à 10 in een minuut. Wie me niet gelooft moet maar eens een paar interviews op radio of tv beluisteren, al is dat euh… eigenlijk niet zo’n goeie raad: ik heb al ondervonden dat ik soms meer gefixeerd ben op dat aantal “eigenlijks” dan op de inhoud van de betrokken interviews en dat is natuurlijk niet de bedoeling…

    TOE(kom)MAATJE. Toen onze artistieke duizendpoot Jan Fabre een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen kreeg, zei hij: "vanaf nu ben ik een doctor en kan ik tegen een vrouw met hoofdpijn zeggen: kleed u maar uit!".

    04-06-2011 om 21:49 geschreven door kommaneuker

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (2)


    E-mail mij


    Blog als favoriet !

    GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.


    Gastenboek
  • M.
  • Een goede namiddag
  • Geloof en leven
  • docteranders
  • Ridderballade

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


       De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft.
       In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog....
       Maar gelukkig mag ik op
    mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per maand
  • 09-2016
  • 06-2016
  • 04-2016
  • 02-2016
  • 12-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 01-2015
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!