WIE ZIJN WIJ? Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites). Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
29-07-2006
Landis: bedrieger?
Het eerste nieuws over het positieve plasje van Tourwinnaar Landis was nog niet euh.. droog of Gazet van Antwerpen (28.7) kopte met vette letters op pagina één: “Heldblijktbedrieger”. Een klinkklare leugennatuurlijk, vermits het onderzoek nog maar net begonnen was. Vandaag 29.7 bericht GVA trouwens al veel genuanceerder maar intussen heeft de krant haar lezers van gisteren toch al lekker kunnen doen watertanden en roddelen.
Stel nu eens dat Landis uiteindelijk geenbedriegerblijkt maar eerder slachtoffer: zou GVA zich dan bij haar lezers (en bij Landis) verontschuldigen? Ik geloof er niks van. Begrijp me goed: de Tour interesseert me al jaren geen reet meer, precies omdat ik me steeds afvraag of ik niet belazerd word. Maar mijn gevoel voor rechtvaardigheid komt in opstand als ik zie hoe de media om puur commercieel eigenbelang mensen de grond in boren vóórdat daarvoor keiharde overtuigende redenen zijn gebleken.
TOE(kom)MAATJE. Vanmorgen aan het ontbijt had mijn vrouw haar appel in één trek geschild; resultaat: een mooie sliert van zo’n 30 cm. Ze zei: ‘Da’s een voorteken; het betekent dat ik dit jaar nog zal trouwen’ – Ik zei: ‘ik ben benieuwd wie de gelukkige zal zijn!’ – Zij weer: ‘Ah, IKKE natuurlijk!!’
Voor de VOLGENDE KOMMA ben ik nog steeds op zoek naar iets bruikbaars uit mijn vakantiedagboeken. In mijn zwaar overdreven zelfvoldaanheid vind ik al mijn schrijfsels natuurlijk juweeltjes van wereldliteratuur maar telkens twijfel ik weer of buitenstaanders aan mijn meesterwerken wel een boodschap hebben…
Ik weet niet hoe het andere senioren vergaat, maar de laatste tijd kijk ik steeds vaker naar de dagelijkse overlijdensberichten in de krant, en meer bepaald naar de geboortedatum van de overledene om zijn/haar leeftijd te vergelijken met de mijne. Meestal mag ik daaruit besluiten dat ik nog wel wat jaren “tegoed” heb; voorlopig toch, want vroeg of laat gebeurt het omgekeerde en zijn er anderen die dezelfde vergelijking maken als ze mijn doodsbericht bekijken…
Maar ik dwaal af. Waar ik het over wou hebben, is het volgende. Bij de eretitels, lidmaatschappen e.d. van de afgestorvenen stond/staat soms vermeld “lid van KBG” of voluit “lid van de Kristelijke Beweging van Gepensioneerden”. De nationale leiding van deze grootste seniorenclub van ons land vond echter in april dat de naam KBG te ‘oubollig’ klonk (?), en herdoopte de vereniging daarom officieel in OKRA. Het pessimisme van sommigen ten spijt, drong die nieuwe naam vrij vlot door in de media en – iets moeizamer – ook in de doodsberichten: af en toe sterft er nog wel een “KBG’er” maar onder de doden duikt er – sorry voor de uitdrukking – steeds vaker een ‘lid van OKRA’ op.
Hoewel ik, zelf OKRA-lid zijnde, persoonlijk geen enkel probleem had met de vertrouwde, 50 jaar oude naam KBG, en dus ook geen behoefte had aan een nieuwe naam, juich ik het toenemend gebruik van ‘OKRA’ toch met volle overtuiging toe, niet omdat het zo’n gelukkige vondst zou zijn maar om de simpele reden dat het kind voortaan nu eenmaal zo heet. Ik acht de kans echter zeer klein (gelukkig maar) dat iemand ooit op het onzalige idee komt om in een overlijdensbericht de officiële volledige nieuwe naam van de vereniging te vermelden; ziet ge ’t al vóór u: “lid van Open Kristelijk Respectvol Actief” (want zo luidt de naam volledig)?! En om het nog ingewikkelder te maken kwam de OKRA-regio Land van Waas in haar tijdschrift “OKRA-ACADEMIE” met de volgende fantasierijke maar verwarrende variant: “Ontmoeting Kristelijk Respect Actie”. Mijn conclusie: het letterwoord OKRA prima, maar a.u.b. niet een of andere voluit-versie, dan nog liever de afgeschafte naam “Kristelijke Beweging van Gepensioneerden”
TOE(kom)MAATJE.Het nieuws van 24.7 gaf weer eens een uitgebreid platform aan een (voorlopig onbekende) man die een vals bomalarm verspreidde, met alle veiligheidsmaatregelen van dien; die grappenmaker zal ongetwijfeld voor zijn TV hebben zitten glunderen om de (onnodige) veiligheidsmaatregelen waartoe zijn geweldige daad heeft geleid. Weeral een aansporing voor andere labiele geesten om ook eens anoniem in het nieuws te komen. Mijn standpunt: dat de media er verdomme toch over zwijgen totdat de politie de man gevonden heeft en zo bewijst dat dergelijke lolbroeken wel degelijk risico’s lopen van ontdekt (en gestraft!) te worden …
VOLGENDE KOMMA. Nog geen idee. ’t Is me veel te warm om er over na te denken. Misschien toch weer een of meer anekdotes uit mijn vakantiedagboeken. Normaal moet ik het komend weekend toch iets uit mijn hoge hoed kunnen toveren.
In mijn blogje van 15.7 verklapte ik u al dat mijn vrouw van franskiljonse huize stamt. Tijdens een vakantie in de buurt van Diksmuide (zomer ’89) brachten we op mijn aandringen maar tegen de ‘principes’ (?) van mijn Chrisje een bezoek aan de IJzertoren aldaar. Ik schreef in mijn vakantiedagboek van toen: “”Chris had bij herhaling aangekondigd bij die gelegenheid uitsluitend Frans te zullen spreken (ah, cette vilaine tour ça, bah! etc.) maar toen ze tot haar verbazing zag dat dit monument een ‘gewone’ dodenherdenking vormde, dat er zelfs een Franse tekst op de toren stond, dat de 80 % Vlamingen aan het IJzerfront vooral door koning Albert I waren opgeroepen om ‘de Slag der Gulden Sporen te herdenken’ en hij hun (eindelijk) ‘gerechtigheid’ had beloofd maar dat ze – toen het zover was – alle bevelen in het Frans kregen, ja toen draaide ze bij en sprak toch maar ‘Vlaams’…””
TOE(kom)MAATJE Ik kan mateloos genieten van ‘knettergekke humor’ à la Monty Python maar Chris begrijpt niet wat ik er aan vind. Ook over de grappen van Kamagurka c.s. lopen onze smaken uiteen (onlangs in Humo: “Zwijgt u Frans?”; en deze ‘wijsheid’: “Wat deze wereld nodig heeft, is een andere wereld!”).
Voor de VOLGENDE KOMMA weet ik nog niks: met het huidige gure winterweer heb ik niet veel zin om diep na te denken. Om mijn geest niet te vermoeien blader ik de laatste dagen wat in mijn vakantiedagboeken en er is veel kans dat ik daarin af en toe nog wat tegenkom waarmee ik mijn blogbezoekers kan ‘verblijden’ (?).
Niets is zo vervelend als andermans vakantiedagboeken te (moeten) lezen; meestal zijn die achteraf alleen nog maar leuk voor de schrijver zelf en (soms) zijn naaste omgeving. Toch waag ik het erop, u lastig te vallen met een stukje uit mijn dagboek van een weekje in het mooie Ardense gehucht Lavacherie/Saint-Ode, o.m. berucht wegens een seksschandaal enkele jaren geleden (nee, ik had daar niks mee te maken, ik zeg het alleen maar om uw aandacht nog wat vast te houden…). Als u het tot de finish volhoudt en het achteraf toch maar tijdverlies vindt, dan vraag ik u nederig excuus.
Nog even dit: de beschreven feiten in mijn dagboeken zijn uiteraard juist, maar voor bijkomstige details durf ik mijn fantasie wel eens de vrije loop laten. Stel dat ik b.v. zou schrijven dat ik tijdens een wandeling zegmaar de profeet Mohamedben tegengekomen dan is dat laatste natuurlijk fantasie (alhoewel, je weet maar nooit). Maar goed, genoeg geluld, hier komt dan een letterlijk citaat uit mijn dagboek (Lavacherie zomer 1998): “”Even afgestapt in het Syndicat d’Initiative om te vragen of onze wandelkaart van vorig jaar nog correct was. Antwoord van Monsieur Syndicat (et Mme Syndicate): ‘Ja, maar de aanduidingen op de bomen zijn soms verdwenen, of beter: de bomen zelf zijn omgehakt’ (…). We trokken dan naar de Chapelle de la Bonne-Dame. Meneer Syndicat had ons aangeraden ons te besprenkelen met het miraculeuze water uit de bron aldaar (tot hier zijn de feiten juist).Ter plekke gekomen heb ik eerst wat water uit de wonderkraan onder mijn rechter oksel gewreven want daar had ik flink jeuk. En verdomd, het werkte: prompt kreeg ik ook jeuk onder mijn linker oksel en zelfs op andere plaatsen. Echt wonderwater dus! (…)””
TOE(kom)MAATJE Burgemeester Willockx van Sint-Niklaas heeft het zes jaar geleden blijkbaar goed begrepen wat iedereen eigenlijk wel weet, toen hij besloot om voortaan jeugdige amokmakers SAMEN MET HUN OUDERS uit te nodigen voor een stevig gesprek: van de 70 tot nu toe uitgenodigden was er maar één recidivist (en dus 69 ‘bekeerden’ bij wie het gesprek had geholpen). Een voorbeeld ter navolging!
Voor de VOLGENDE KOMMA had ik enkele tips neergeschreven voor oudere en zwakke senioren, hoe zij zich het best kunnen wapenen tegen extreme koude (beneden –12°C), maar iets in mijn binnenste zegt mij dat ik daar niet zo’n geschikt moment voor heb gekozen … Het zal dus wat anders worden, waarschijnlijk over een bezoekje aan de IJzertoren met mijn (franskiljonse…) echtgenote.
Twee verschillende thema’s, maar wel nogal actueel, dus geef ik over beide mijn bedenkingen.
1) Als overtuigd Vlaming zou ik jaarlijks op 11 juli de Leeuwenvlag willen uithangen maar om de echtelijke vrede niet in gevaar te brengen laat ik onze huiselijke voorgevel maar bloot (mijn wederhelft is een schat maar vertoont nog altijd sporen van haar franskiljonse roots). Mocht zij zich ooit bekeren – never say never! – dan schaf ik me misschien alsnog een Leeuwenvlag aan om die op 11.7 uit te hangen. Maar zoals de eerbied voor dat symbool het eist, zal ik die vlag ’s avonds beslist weer binnenhalen, in tegenstelling tot heel wat andere Vlamingen die wel hun vlag uitsteken (bravo!) maar die dan soms dagenlang laten hangen (foei!), een nogal dubbelzinnige houding dus.
2) Enkele minuten voordat hij zijn voetbalcarrière feestelijk had kunnen afsluiten hielp Zinédine Zidane zijn eigen afscheid om zeep door in de WK-finale een kopstoot uit te delen aan een tegenstander; het zal de scheidsrechter wel wat moed gekost hebben om de onbetwiste sterspeler met een rode kaart het veld uit te sturen. Welke conversatie aan het incident voorafging zullen we wel nooit weten, maar eigenlijk is dat niet meer van belang: ik vind dat ook topspelers zich moeten kunnen beheersen en zich nooit mogen verlagen tot dergelijk geweld. Onbegrijpelijk trouwens dat Zidane ondanks zijn wangedrag toch nog de titel van beste speler van het WK kreeg. Een ander toppunt was, dat ook de Franse president Chirac ostentatief “begrip” toonde voor de uitschuiver van zijn nationale held. Allemaal mooie voorbeelden voor de jeugd; en dan verwonderd en verontwaardigd zijn als jongeren uit de bocht gaan…
TOE(kom)MAATJE. Tom Boonen vindt dat de huidige Ronde van Frankrijk veel te zwaar is en daardoor het dopinggebruik (door de anderen) aanwakkert (GVA 14.7). Tom is een sympathieke gast maar nu het hem in de Tour moeilijker afgaat dan verwacht, vind ik zijn opmerking eerder klinken als een flauw excuus: hij kende het hele Ronde-parcours op voorhand en had ook zijn opmerking dus beter vóór de start gemaakt.
Voor de VOLGENDE KOMMA plan ik weer eens wat luchtigers, nl. een of meer plezierige anekdotes uit mijn vakantiedagboeken.
Amélie Mauresmo verdiende met haar overwinning op Wimbledon 900.000 euro; Justine Henin moest het stellen met de helft. Ook in andere populaire sporten incasseren de sterren exorbitante bedragen. Mijn vrouw ergert zich daar mateloos aan en ze heeft gelijk maar toch ook weer niet. Als je bedenkt dat Jan Modaal misschien zijn hele leven moet werken om minder te verdienen dan wat die supersterren in een paar uur opstrijken, dan stuit dat inderdaad tegen de borst. Maar anderzijds is het ook zo, dat die astronomische prijzengelden en –wedden vooral het gevolg zijn van de wereldwijde belangstelling van een miljoenenkoppig publiek (waaronder mijn vrouw en ik!): het zijn immers voornamelijk de kijkcijfers die uiteindelijk bepalen wat de sterren opstrijken. Uiteindelijk bepalen wij zelf hoe groot of klein de media-aandacht voor welke sporten zal zijn. Als morgen niemand meer kijkt, zal het vlug gedaan zijn met de supergages. Maar zolang u en ik aan het scherm gekluisterd zitten om Kim, Justine of Tom bezig te zien, zijn we eigenlijk mede ‘schuldig’ aan toestanden die we veroordelen.
TOE(kom)MAATJE Sudoku-puzzels rijzen als paddestoelen uit de grond. Wie rekent mij eens voor, hoeveel verschillende mogelijkheden de ontwerpers (computers?) theoretisch hebben voordat ze in herhaling vallen? Ik vermoed dat het aantal in de miljoenen (miljarden?) moet lopen; in principe kan de berekening niet zo moeilijk zijn maar ik voel dat ik er onnodig veel tijd in zou steken en daar ben ik te lui voor…
In de VOLGENDE KOMMA wil ik mijn mening kwijt over enkele actuele thema’s (de Leeuwenvlag, de kopstoot van Zidane,…)
Naast zijn beroep als violist heeft onze tweede oudste nog enkele andere hobby’s. Zijn creatieve culinaire ambities b.v. zijn in familie- en vriendenkringen algemeen bekend (en gesmaakt!). Een andere oude liefde, geërfd van pa en ma, nl. bergbeklimmen, heeft hij om allerlei gezins- en beroepsredenen al decennia niet meer kunnen uitoefenen. Dat die jeugdige alpinismedroom echter nog steeds levend is, bleek dezer dagen toen hij aankondigde op zijn eentje (hij is gescheiden) nog eens met zijn klimuitrusting het Zwitserse hooggebergte in te trekken.
Ik ben er niet helemaal gerust in en zal hem op het hart drukken voorzichtig te zijn (of ben ik nu een ouderwets lullende papa?), en de ongeschreven regels van het alpinisme te eerbiedigen, zoals voor elke tocht steeds een tweede klimgenoot te zoeken (die in noodgevallen hulp kan bieden; een omgeslagen voet kan al genoeg zijn om hulpeloos geïmmobiliseerd ter plekke te moeten blijven), en verder een goed werkende gsm bij zich te hebben en vooral bij het eigenlijke klimmen constant aan zijn handen te denken (een gebroken vinger kan het einde van zijn loopbaan betekenen).
Ik twijfel nog of ik hem ook zal vragen ons regelmatig te bellen, maar als we dan niks horen, vrezen we misschien onnodig het ergste want hij is nu eenmaal een ‘echte’, dwz vaak vergeetachtige, artiest: misschien laten we het maar beter aan hem zelf over, en zullen we maar denken ‘Geen nieuws, goed nieuws’?
TOE(kom)MAATJE. Mobiele bellers blijken steeds vaker last te hebben van ringxiety, het verschijnsel of syndroom dat mensen zich inbeelden gebeld te worden, met een gevoel van teleurstelling als dat niet het geval is. (…) Het woord is bedacht door de Amerikaanse psycholoog David Lamarie. Hij beschouwt het syndroom als het gevolg van het onbevredigde verlangen naar intermenselijk contact.(bron: Taalpost)
De VOLGENDE KOMMA wordt iets van ‘Blabla van Vava’, maar ja dat was die van vandaag ook al, vindt u misschien…
Neen, die uitspraak komt niet van mij, ik zou niet durven, en trouwens ook niet willen. Het is niemand minder dan de beroemdste man uit onze nationale wielergeschiedenis Eddy Merckx die zich tegenover de pers (GVA 4.7) in die kwetsende bewoordingen uitliet over de tennissport, waarin onze landgenoten Kim Clijsters, Justine Henin e.a. op wereldniveau de hoogste ogen scoren. Roland Garros winnen, een finaleplaats in Wimbledon (wie weet met een Belgische winnares?), het is niet niks. Eddy steunt zijn uitspraak op zijn overtuiging dat (alleen) wielrenners echt afzien, in tegenstelling tot tennissers, die om de zoveel spelletjes mogen uitrusten, een massage of sanitaire stop mogen vragen of andere faciliteiten genieten. Nog afgezien van het feit dat het altijd riskant is om totaal verschillende sporten met elkaar te vergelijken, heb ik niet het gevoel – integendeel - dat tennissers inderdaad zo weinig fysische inspanning leveren. Bovendien vind ik de verwijzing naar bepaalde groepen medemensen niet erg geslaagd en ook niet meer passend in deze tijd. Ik wil niets afdoen aan de grote verdiensten van Eddy Merckx voor onze Belgische wielersport, maar uitgerekend op een moment dat de zuiverheid van die sport zwaar bediscussieerd wordt (doping…) zouden (ex-)wielrenners zich beter discreet onthouden van negatieve commentaren op andere sporten. Kortom, uitspraken als die van Merckx vind ik in één woord gewoon DOM, eigenlijk té dom om er woorden aan vuil te maken. Ik hoop dan ook dat Kim, Justine en andere tennissers er niet op zullen reageren; eigenlijk is het al te veel dat ene kommaneuker er – bij gebrek aan beter - een blog aan verspilt… TOE(kom)MAATJE “Ik noem mezelf een retro-futurist: iemand die vasthoudt aan de goede kanten van het verleden, en die aanvult met het beste van vandaag” Alex Callier, (Hooverphonic) De VOLGENDE KOMMA wordt een verrassing, ook voor mij...
Eén keer per jaar heb ik het twijfelachtig genoegen enkele uurtjes door te brengen in een gevangenis. Om misverstanden te voorkomen: mijn tijdelijk ‘verblijf’ is volledig vrijwillig en heeft te maken met mijn lidmaatschap van een gemengd zangkoor, dat eens per jaar door de gevangenisaalmoezenier wordt uitgenodigd om in de kapel een religieuze viering muzikaal op te luisteren. Gewoonlijk zijn er zo’n 20 à 30 gedetineerden die – uiteraard geheel vrijwillig – de dienst bijwonen; hun uitgesproken waardering voor ons ‘speciale’ repertoire is verrassend. De gesproken teksten worden bovendien voor een deel door de gevangenen zelf verzorgd, wat een bijzondere sfeer schept, zoals trouwens het hele gebeuren vanaf onze aankomstmelding bij de portier, het afgeven van onze identiteitskaarten, het passeren van allerlei detectiepoorten (inclusief het afgeven van piep-piep-piep veroorzakende voorwerpen), luid galmende metalen trappen en gangen en in het midden van het stervormig gebouw een controle-unit met een reeks tv-schermen. Kortom, het geheel ademt een zeer beklemmende sfeer. Hier werken als bewaker moet volgens mij bijna even erg zijn als het gedwongen verblijf voor de gevangenen zelf. Sommige koorleden kunnen die speciale sfeer trouwens niet aan – ook al is het maar voor enkele uren - en doen aan dit jaarlijks ‘optreden’ dan ook niet mee. Ik zelf daarentegen zou de confrontatie met dit milieu juist niet graag willen missen: ze doet me telkens weer dankbaar beseffen in wat voor een paradijs ik mag leven.
TOE(kom)MAATJE Mijn krant heeft nog steeds een kolom die ze vroeger de ‘rubriek van gebroken armen en benen’ noemden. Soms lees ik daarin zoiets als “een dame werd rond 13.27 u. beroofd van haar handtas” en denk dan: wat vaag!, “rond 13.27u”?, had die madam dan geen secondewijzer op haar horloge?… Vergelijkbare vragen komen bij mij op als ik lees dat een of ander project ongeveer 198.796,79 euro heeft gekost…
GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft. In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog.... Maar gelukkig mag ik op mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).