WIE ZIJN WIJ? Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites). Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
20-04-2010
Joepie!, ik heb slecht geslapen!
Ik ben al van kindsbeen af geïnteresseerd in van alles wat zich aan de zichtbare (en onzichtbare!) hemel afspeelt. Toen weerman Frank Deboosere aankondigde dat het bemande ruimtestation ISS zondagnacht 18 april tussen 4.52 en 4.59 uur heel duidelijk te zien zou zijn in het zenit (= recht boven ons hoofd) tijdens zijn passage van West naar Oost, dacht ik dan ook Wow, ik zou dat best willen zien maar waarom moet dat nu per se op zon ontiegelijk uur; kan het nu echt niet s avonds? Ik ga er in elk geval mijn wekker niet voor zetten. Dat laatste bleek echter niet nodig want gelukkig had ik een van mijn min of meer slapeloze nachten en zag op mijn horloge net op tijd dat het kwart voor vijf was. Ik sloop stilletjes (om madam Komma niet te wekken) mijn bed uit, trok mijn peignoir, mijn sokken en mijn pantoffels aan en trok naar beneden, zette een wollen muts op en vlijde me neer in een van mijn tuinzetels. Plat op mijn rug liggend keek ik recht boven mij naar een donkere hemel en wachtte op wat komen zou. En inderdaad verscheen even later vanuit het westen een zeer helder en snel bewegend licht, onmogelijk te verwarren met een vliegtuig (zelfs al zouden er geweest zijn, maar die stonden overal aan de grond wegens de stofwolk!). Amper één of twee minuten later verdween het tuig met zijn bemanning weer uit het zicht, richting Oost. Ik herhaalde dezelfde procedure in omgekeerde richting en belandde weer in mijn bed. Blijkbaar moet ik oma toch uit haar slaap gehaald hebben want ze vroeg waar ik in vredesnaam al die tijd gezeten had. Ik zei dat ik niet gezeten had maar gelegen, en wel achterover in onze tuinzetel, met mijn peignoir, enz. enz., genietend van het mooie uitzicht. Ze stond op het punt mij gek te verklaren, toen ik de ware toedracht onthulde. Toen viel haar frank (enfin 2,5 eurocent): ze kent mijn belangstelling voor alles wat zich in het uitspansel (en daar voorbij) afspeelt Conclusie: voor één keer ben ik toch eens beloond voor een slapeloze nacht!
TOE(kom)MAATJE. Elke seconde explodeert er ergens in het heelal een ster die daarbij het licht van een compleet sterrenstelsel uitstraalt (uit: de spectaculaire dood van sterren, artikel in National Geographic Magazin, maart 2007)
91% van de GVA-lezers (antwoordend op een vraag van de dag) keurt het goed dat een overvallen juwelier schoot op de (vluchtende!) gangsters (GVA 14.4). Ik vind dat een griezelige uitslag, die bewijst dat de meeste mensen er blijkbaar geen probleem mee zouden hebben om eventueel zelf het recht in eigen handen te nemen, in plaats van de regels van onze democratische rechtstaat (hoe gebrekkig soms ook) te eerbiedigen. Het is niet aan de burger maar aan justitie (politie enz.) om misdadigers op te sporen, aan te houden en te berechten. Voor alle duidelijkheid: op het ogenblik dat de juwelier op de vluchtende overvallers schoot werd hij niet (meer) fysiek bedreigd en ging het dus niet om een daad van wettige zelfverdediging. Geen goedkeuring dus, wel begrip: de ongelukkige juwelier zal allicht verzachtende omstandigheden inroepen als hij zich voor de rechtbank moet verantwoorden. TOE(kom)MAATJE. Democratie is geen goede staatsvorm, maar alle andere zijn nog slechter (Winston Churchill)
In Neerlandia, Nederlands-Vlaams tijdschrift voor taal, cultuur en maatschappij, jaargang 114 - nummer 1 2010 schrijft Peter Debrabandere:
<<( ) De Vlaamse journalist Ludo Permentier protesteerde in De Standaard tegen het woordgebruik van de Franstalige columnist Alain Berenboom, die in D.S. bij herhaling de taal van de Vlamingen Vlaams genoemd had. ( ) Dat Franstalige intellectuelen het op bezoek bij een Nederlandstalige Belgische krant nog steeds niet kunnen laten om onze taal Vlaamste noemen, dat zegt veel over een vandaag in Franstalig België nog steeds levend negatief sentiment tegenover de taal van Vlaanderen (en Nederland). Permentier schrijft dan ook terecht: Stel u voor dat een columnist uit Vlaanderen in een Franstalige krant zou schrijven dat onze hoofdstad tweetalig is: Nederlands en Waals. Wat een verontwaardiging zou dat niet teweegbrengen.>>
Permentier en Debrabandere hebben natuurlijk 100% gelijk. Maar dat veel Franstaligen maar al te graag het Nederlands, pardon, le flamand,bagatelliseren als een quantité négligeable (in Europa bv.), is voor een stuk ook onze eigen schuld. Ik erger me mateloos als ik (bv. in het buitenland) andere Vlamingen hoor verkondigen (of bevestigen) dat onze taal le flamand, Flemish, Flämisch is; ik voel me dan telkens weer gedwongen om uit te leggen dat het gesproken Nederlands, zoals elke taal, alleen regionale verschillen vertoont en dat het geschreven Nederlands in principe zelfs exact gelijk is voor de zestien miljoen Nederlanders en Vlamingen boven en onder de staatsgrens (Suriname dan nog niet eens meegerekend ).
TOE(kom)MAATJE (eigenlijk ook over taal ): ik vind het onbegrijpelijk en ontmoedigend dat onze nationale omroep VRT, ondanks zijn voorbeeldfunctie, op sommige punten hardnekkig het slechte voorbeeld blijft geven, ondanks taalraadsman Hendrickx. Zoals het regelmatig tutoyeren (je, jou ) waar het vousvoyeren (u, uw ) moet zijn; geen wonder dat dit on-Nederlands aanwensel meer en meer verspreid raakt (onlangs bleef een minister een heel interview lang de interviewer tutoyeren).
Een van de (noem het artistieke) hobbys van oma is altijd geweest: het verzamelen en/of naaien (met goedkope spullen) van allerlei verkleedkleren waar onze kinderen (en later de kleinkinderen) dan in konden/kunnen rommelen als ze voor school of een andere gelegenheid iets moe(s)ten opvoeren. Als oma tijdens haar wekelijks bezoek aan de markt ergens restantjes van stoffen of accessoires ziet liggen dan denkt ze direct dat kan wel eens dienen voor mijn verkleedkoffer. Ook van haar exotische reizen (Nepal, India, Mongolië, Afrika ) kwam ze soms terug met een bruikbaar souvenir. En zo bouwde ze in de loop der jaren een indrukwekkende verkleedcollectie op. De voorbije week doken drie kleinkinderen (toevallig onafhankelijk van elkaar) in omas verkleedkoffer op zoek naar een of andere gelegenheidsoutfit voor school of jeugdclub. Kleinzoon J.: oma, ik zoek iets zwarts, en blauwe gel om mijn haar rechtop te houden; kleindochter M.: oma, heb je iets prinsesachtigs voor me?; kleindochter S.: ik heb iets alternatiefs uit de jaren 1980 nodig. Overigens heeft oma (nu moet ik zeggen mama) ook onze dochter A. (leerkracht 3de studiejaar) en enkele collegas al eens voorzien van badpakken van vóór de oorlog voor een podiumoptreden tijdens hun schoolfeest Ter illustratie hierna enkele fotootjes, waarbij enkele mannequins een kleine selectie uit omas verkleedkoffer showen. Mochten ze zich in hun privacy geschonden voelen, dan moeten ze het maar aan Opa Komma laten weten, dan vliegen ze er weer uit (de fotos bedoel ik); overigens acht ik de kans nogal klein, want zo vaak komen ze niet naar mijn blog, misschien hebben ze gelijk
GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft. In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog.... Maar gelukkig mag ik op mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).