4. Dutch Blueberry Collective op veiling ZON te
Grubbenvorst
In De Peel, het grootste veengebied in Nederland, waren enkele grote
blauwbessentelers actief. Zij zagen hoe de tussenhandel floreerde met hun
vruchten. Vandaar hun idee om ook de verdere keten zelf in handen te nemen. Zij
richten het Blauwbessen Collectief op.
Op de Veiling Zon te Grubbenvorst kregen zij onderdak.
Daar werden wij ontvangen door directeur Harm Valckx van World Blueberry BV
Ze zijn steeds internationaler gaan werken. Ook de vruchtensoorten
verruimen: aardbeien, frambozen en bramen. Nu het blauwbessenseizoen afgelopen
is zaten in een koelcel Chinese Fuji.
De roodachtig gekleurde appel ziet er aantrekkelijk uit, niet te groot. De
vrucht is knapperig, zeer saprijk, iets zoetig, maar verder neutraal van smaak.
De appel beviel mij toch om wille van het overvloedige sap.
Ook de concurentie op wereldschaal neemt toe. Zo is er bv het concern
Hortifood in Chili, dat het jaar rond blauwbessen en verwanten wil aanbieden.
Er zijn aan blauwbessen verwante bessen o.a. Rabbiteye uit de warme staten van de V.S. Bij ons onder serre te
telen. In de Negevwoestijn in Israel is men volop aan het experimenteren.
Een andere mogelijkheid is misschien de teelt van veenbessen. Op Terschelling
zijn deze destijds aangespoeld en maakt men er een eigen drank mee. Nog een
herinnering aan een Paasweek met De Wielewaal in 1986. Recent las ik dat men onder
de Boschplaat, een natuurgebied aan de oostzijde , nu delft naar het verzwolgen
eiland Den Bosch.
Er zijn recent subsidies uitgetrokken voor veenbessenkweek in Noord
Brabant.
En de onderzoekscentra zijn nog meerdere soorten en rassen aan het
ontwikkelen. Een bedenking: Wellicht zal in de toekomst ook genetische
modificatie hier meespelen.
Op dit ogenblik wordt 50 % van de blauwbessen reeds verwerkt. In de
toekomst wordt dit aandeel groter.
Blauwbessen zijn een van de vruchten het rijkst aan antioxidantia. Dit
gezondheidsaspect is een medehefboom voor de blauwbessenteelt. Deze aspecten
worden o.a. onderzocht door de universiteit van Maastricht.
Momenteel is Duitsland (in Europa) de grootste producent van
blauwbessen. De teelt is er geconcentreerd rond de Lünenburgerheide in Noord
Duitsland. Er zijn heel veel, maar eerder kleinere bedrijven van rond 5 Ha. De
samenwerking is dan moeilijker, zodat zij zich tevreden moeten stellen met de
laagste prijzen.
Tussen haakjes op de Lünenburgerheide bevindt zich Dierking, het
grootste vermeerderingsbedrijf van Europa. Mijn goede fruitvriend Jules Reniers
van Rijkevorsel had er een tiental jaar geleden contacten gelegd voor
bestelling van de nieuwste Nieuw Zeelandse en Australische rassen. http://www.dierking.de/
Van de gelegenheid maakten we gebruik om Eckart Brandt te bezoeken te
Grossenwörden , Moor 1 tegen de Elbe. Eckhart heeft de verdienste om de 700-800
plaatselijk geteelde rassen te hebben verzameld en biologisch verder te hebben
geteeld. Finkenweder Herbstprinz is
een van zijn favoriten.
In de Elbestreek bij Hamburg is Jork een belangrijk
onderzoekscentrum.
Eckhart is een indrukwekkende verschijning, precies een profeet. Rijzige
gestalte, grote baard en wolkende haren. Hij spreekt daarenboven zeer goed
Nederlands.
Wie meer wil weten verwijs ik naar:
www.boomgaardenshop.de
In Polen is de uitbreiding het sterkst. De nieuwe bedrijven zijn
topbedrijven en voor het grootste gedeelte bio!
Polen wordt in Europa nr 1 wat blauwbessen betreft.
Harm meldde dat de biovruchten het eerst de deur uitgingen.
Gevraagd naar zijn mening omtrent
bioblauwbessen kregen we van Harm een eerlijk antwoord. Zelf heeft hij 22 Ha in
openlucht en 2 Ha in serre.
De meerprijs van biovruchten is
voor de teler 10 à 20 %. De
minderopbrengst, financieel gezien, bedraagt echter 30 %. Voor een groot stuk
komt dit door het wiedwerk, dat ook betaald moet worden.
In Nederland moet men het eerder van de verlate teelt hebben. Elliott was lange tijd het laatste ras,
maar in mindere zomers laat de smaak te
wensen over.
Sinds een paar jaar zijn er 2 nieuwe, zeer late rassen: Liberty en Aurora. Liberty valt op door een uitstekende smaak. Over Aurora
zijn de meningen meer verdeeld. Maar 2 jaar is te vroeg voor een oordeel.
Alle aanvoer wordt direct tot op 2 °C gekoeld.
Dan volgt de verpakking, met wel 20 verschillen dozen, al naar de verkoopsketen.
Een van de nieuwe verpakkingsmogelijkheden is de topseal. Deze gesloten
verpakking verlengt het uitstalleven met 3 à 5 dagen.
In de verpakkingshal is het steeds 12 °C, warm in de winter en lekker
fris in de zomer.
Mijn bedenkingen: in onze moderne tijden is het zo dat de boer maar
weinig vrucht haalt uit zijn arbeid. De kost voor de consument wordt veel meer
bepaald door de verdere schakels. Overal hoor je over de hogere prijzen voor
land en tuinbouwproducten. Het aandeel voor de primaire voortbrenger is
echter gering en wellicht een nuloperatie, als je de gestegen kosten mee
incalculeert. Naast de boer zijn er nog 4 mensen die op basis van zijn product
hun kost verdienen.
Zowel de rode bessenfabriek als het blauwbessencollectief hebben meer
touwtjes in handen. Maar dan moet je wel over kapitaal ( en spirit) beschikken.