(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    10-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIWIBESBOEK

    Het  eerste Nederlandstalig boek over kiwi’s en kiwibessen is pas verschenen

    Naast de beschrijving van talrijke gekende en minder gekende rassen staat zowel het aanplanten, verzorgen, snoeien, vermenigvuldigen… er uitvoering in beschreven.

     

     

    Van kiwi tot kiwibes. Telershandleiding.

    Debersaques, Filip, en Christian de Kezel en Omer Mekers

    2012, 131 pp.  €30

     

    Voor meer inlichtingen kan je terecht op kiwifruit@skynet.be.

    10-12-2012, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    09-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ledenavond VELT-Voorkempen 27/11

    Ledenavond VELT-Voorkempen 27/11

    Het was weer een zeer gezellige en druk bijgewoonde ledenavond. Er was een duidelijke aanwezigheid van Natuurpunt.

    We vernamen dat met Natuurpunt werd overlegd om in 2013 een aantal activiteiten samen te organiseren. Zowel Velt als Natuurpunt staan in voor elk 2 theoretische thema’s en elk één praktijkactiviteit.

    De werking strekt zich uit over Malle, Zandhoven en Zoersel.   Van Malle waren enkele eminente personen aanwezig: Leen Laenens van Bioforum, Anny De Schutter van de dienst Leefmilieu en Walter D’Hertefelt van Natuurpunt.

    Aleide was in de weer om te fotograferen. Ik ben nu een hele tijd zoet geweest met de vele foto’s en sta in bewondering voor de fantastische fotoreeks met wellicht alle aanwezigen. (Sorry van enkele ken ik de naam niet).

    Bart Gysels en Nick stelden hun Sociaal-Ecologisch project VELDSTRAAT te Zoersel voor (Op een zijstraat links voorbij de Hulsten, komende van Sint Antonius).

    Van wei naar eetbaar landschap op 1,5 Ha

    www.develdstraatzoersel.be

    Jonge mensen zorgen voor nieuw bloed.

    Zelf was ik blij met de twee verenigingen die elkaar gevonden hebben. Wellicht zijn praktisch alle leden van Velt ook lid van Natuurpunt.

    In de loop der jaren is er een duidelijke evolutie.

    Destijds stonden vele natuurliefhebbers nog ver van een gezonde levenswijze en initiatieven in die aard.

    FOTO’S VAN ALEIDE

    1            Laetia en Walter

    2            François en Simonne

    3            Anny en ?

    4            Renée en François

    5            Christel en ?

    6            Moniek fotografeert

    7            Bart, de initiatiefnemer van het Project Veldstraat

    8            Paul en ik met zaadstengel Gele Ganzenbloem

    9            Leen



















    09-12-2012, 17:14 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg 1

    VERVOLG  1

     

    10   Nick en Berten

    11   Achter de gele Ganzenbloem (Ga naar zoeken links boven en vul in Gele Ganzenbloem)

    12   Laetitia en Miek

    13   Moniek en Gervaise

    14   Bea en Paul

    15   Agnes en Walter

    16   Anny en Christel

    17   Nick verzamelt zaadjes van de gele Ganzenbloem

    18   Ik met verre buurman van de Lindendreef



















    09-12-2012, 16:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    VERVOLG  2

     

    19   Veltuitgaven, maar de bijbel is al verkocht: Handboek Ecologisch Tuinieren

    20   Een van de jonge krachten

    21   Bart ( De initiatiefnemer van het Project Veldstraat) en Leen

    22   Groep

    23   Groep

    24   Groep

    25   Groep

    26   Groep    

    27   Berten



















    09-12-2012, 16:17 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 3
    VERVOLG  3

    28   Walter en Paul

    29   Gervaise

    30   Met het echtpaar Lambersy. Ik vernam dat zij er al bij waren tijdens de stichting in februari 1973. Toen gingen we van start als de tweede groep  “Vrienden van de Biologische Land- en Tuinbouw”.

    31   Berten, Simonne en Christel

    32   Bea met Miek

    33   Renée

    34   Bob en Walter

    35   Hilde en Simonne

    36   Christel en echtgenoot  




















    09-12-2012, 16:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    02-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met Velt en Natuurpunt proeven bij BIOTIEK

    Met Velt en Natuurpunt proeven bij BIOTIEK, allemaal biowijnen

    Te Zoersel

    Zie  www.biotiek.be

    Het was een goede gelegenheid om de maand november af te sluiten.

    Er werden wat vragen gesteld, vooral in verband met de bio-dynamische  wijnen.

     

    Men begint met de 8 witte wijnen te schenken

    Bij mij vielen er 3 in de smaak. Maar je weet, over smaak valt niet te twisten.

    La Rèze , een Minervois AOC

    Clos des Terrasses,  Cotes de Bergerac AOC

    Lazanou, Chenin Wellington Zuid Afrika

     

    Dan volgden de 8 rode

    Bij deze was er zelfs een wijn bij zonder bijgevoegde sulfiet:

    Natalino del Prete, Torre Nova, uit Puglia, de hiel van Italië.

    Spijtig proefde ik er een fout in, een wrangheid die je ook bij veel Franse ciders aantreft.

     

    Vielen in mijn smaak

    Opnieuw La Rèze, een Minervois AOC

    Domaine de Bassac, Armonia VDP Cotes de Thonge

    Vooral Domaine Montmartel  Cotes du Rhone

    La Ventura, Carmenère  Maule Valley, Chili

     

    FOTO’S

    Antoon De Paepe. We tellen beiden 2X 7, maar ik ben toch bijna een jaar ouder !

    Verder foto’s van de aanwezigen en de flessen die mij bevielen.

     



















    02-12-2012, 21:39 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 3

    VERVOLG



















    02-12-2012, 21:35 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    29-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boomkwekerij De Linde Kemmel (Heuvelland)

    Boomkwekerij De Linde Kemmel (Heuvelland)

    Eigenlijk ben ik wel blij mijn webstek Fruit. Via deze weg heb ik al meerdere interessante tips gekregen en mensen leren kennen.

    Zo was er iemand die mij attent maakte op Reinette Dubois, een van de laatste rassen gelanceerd door Gembloux.(RGF-ras: Ressources Genetiques Fruitières).

    Het blijkt een zeer late, lekkere bewaarappel.                     Bart De Quidt, een van de beste boomkwekers van Vlaanderen verzekerde mij dat de vrucht nog beter is dan de President van Dievoet  (In Frans-Vlaanderen Cabarette).

    Daar het een zwakke groeier is zal hij het ras voor struikvorm voortaan kweken op MM 106.

    Maar niemand of niets is volmaakt, ook appelen niet. Ik lees dat het ras gevoelig is voor kanker.                                    Een van mijn voorkeurrassen, de Tsjechische Otava is dat ook. Daarbij is dat ras een beurtjaardrager. De vruchten houden wel tot april en zijn dan nog even lekker.

    Reinette de Waleffe (RGF)

    Matig grote dessertappel van eerste klasse, groengeel met oranjerode blos, matig glad, november tot maart, zoetzuur, stevig, fijn aroma

    (tussen Court-Pendu en Reinette de France), snel en goed vruchtbaar, alle boomvormen, weinig gevoelig voor schurft, matig gevoelig voor kanker en witziekte.

    Dit is het tweede ras dat ik aanschaftte.

    Reinette de Waleffe (RGF-Gblx) : Ancienne variété belge, originaire du village de « Vieux-Waleffe » en Hesbaye liégeoise, traditionnellement cultivée en haute tige mais s'adapte particulièrement bien à tous les porte-greffes (M 9, M 26 & MM 106).  Fruit de dessert de premier choix, d'un bon calibre, mi-lisse et bicolore, joue d'un orange-rouge intense, intermédiaire entre une ‘Court-Pendu' et une ‘Reinette de France' ; chair très blanche, très fine, ferme, non farineuse, très bon équilibre sucre-acide, aromatique et qui se conserve très bien en bonne cave durant tout l'hiver ;  tendance à se «friper» au cours de la conservation. Arbre frugal, rapide à se mettre à fruit, très fertile ; très peu sensible à la tavelure sur fruit, moyennement sensible sur feuille ; comme beaucoup de variétés de type ‘Reinette', l'oïdium et le chancre sont à surveiller : de ce fait, variété non adaptée aux zones très humides et froides ; tendance au point liégeux dans le jeune âge des arbres. Mauvaise qualité du pollen, demande un fécondateur fleurissant en période assez tardive - groupe de floraison 4 - 5, ex. ‘Reinette Etoilée', ‘Président Van Dievoet'.  

    Maar alle goede zaken bestaan uit drie zegt men:

     

    Essching

    LS


    1/2S

    HS

     

     

     

    Zeer oud ( 15de -16de eeuw?) Zuid-West-Vlaams ras.  

    Sterk groeiende, gezonde boom   Weinig ziektegevoelig Vorm:middelmatig grote, vrij hoge, calvillevormige appel met uitgesproken knobbels aan de kelkzijde, die  zich als ribben over de zijkanten van de vrucht, naar de steelzijde uitstrekken. De vrucht is bonkig en rustiek van uitzicht, conisch aan de kelkkant en plat aan de steelzijde.


    Zuid-Westvlaams ras 
    25/10

     

     

    SCHIL: van grondkleur groen, bij rijpheid geelgroenig en karmijnrood aan de zonzijde. Over het hele oppervlak met bruinroestige vlekken en strepen bedekt. Grijze lenticellen op groenige eilandjes, vrij ver van elkaar op de zijkanten.

    knappend, sappig
    keuken, dessert

     

     

     

    STEEL: korte,  middelmatig lange en middelmatig dikke steel, in brede, diepe steelholte met typisch bruine, uitstralende vlek.

    groen + lichtoranje
    middelgroot, vrij hoog, knobbels aan kelkzijde

    VLEES: witgroenig, hard, sappig. Bij overrijpheid en/of slechte bewaring droog en melig.

    Comment from bart  (niet Bart De Quidt)
    Time: 25/02/2012, 20:27

    Dit jaar hebben we voor het eerst een twintigtal essings geoogst. Het is in elk geval een heel vaste appel, beetje droog maar wel lekker. De moeite waard om aan te planten. Hopelijk ben je zelf ook tevreden met je keuze binnen een paar.

    Ik combineerde het terugbrengen van leeggoed naar fruitperserij naar Lombarts Calville te Voormezele (Ieper) met het aanschaffen bij Bart De Quidt. Te elfder ure kreeg ik er nog 2 bestellingen bij van fruitkennissen die gehoord hadden van mijn lange rit uit het Antwerpse.

    En gelukkig kon Bart het nog klaarspelen, ondanks het hoogseizoen nu. Het is zijn beste seizoen met de meeste vraag.                                                                              De fruitteelt bij liefhebbers zit dus sterk in de lift.

    FOTO’S

    Bart en zijn bedrijf.

    Ik stopte bij het terugrijden ook op de Kemmelsteenweg te Voormezele voor foto’s van het speciale kasteel Elzenwalle, dat na de eerste wereldoorlog heropgebouwd werd begin de jaren twintig.

    Het kasteel is enig in zijn soort: een bouwwerk in gewapend beton. De koepelbekroning werd door de mensen van de streek de pinhelm genoemd, naar het Pruisische hoofddeksel.

     

     



















    29-11-2012, 19:47 geschreven door Daantje

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    27-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feedback Beurse Mispels: Mispellikeur

    Feedback Beurse Mispels: Mispellikeur


    Een plasticbidon met grote opening vullen voor 60% met rijpe(beurse) mispels.
    Ik breek de mispels in 2 om te zien of er geen schimmel in zit.
    Voeg 5 à 20 kruidnagels toe.
    1 kg suiker en vul aan met vodka.
    Laat dit tot minimaal 4 maand staan en decanteer.
    Laat bezinken tot klaar, decanteer en filtreer.
    Nu klaar om te drinken.
    Hoe langer je de likeur op vrucht laat staan hoe beter.
    max 2 jaar. Bij mij lukt dat zelden daar heb ik te weinig mispels voor.
    Smakelijk Leo


    27-11-2012, 18:26 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muizenvraat aan spruitkolen

    Muizenvraat aan spruitkolen

    Na 50 jaar tuinieren staat een mens nog altijd voor verrassingen.

    Vandaag was ik mijn rode kolen aan het oogsten en plots wordt mijn aandacht gevestigd op de kale stengels van de spruitkolen.

    Nog nooit zoiets gezien!

    Ik ben een exemplaar gaan tonen aan mijn buur, de 82 jarige Marus van de Mollenhoeve. Eerst dacht hij aan konijnenvraat, maar ik toonde hem de sporen van de fijne tanden op de stam. Hij had een dergelijk fenomeen ook nog nooit gezien.

    De grauwe bast leek mij op het eerste zicht op een onbekende schimmelaantasting. Van naderbij zie je de afdrukken van knaagtanden. Het zijn beslist geen verse sporen.

    De vraatschade dateert wellicht nog van deze zomer. Niet alleen de bast, over een wel aanzienlijke lengte, maar ook de spruiten zijn weggevreten. Enkele van de allerbovenste zijn de dans ontsprongen.

    Gezien de omvangrijke oppervlakte denk ik dat een ganse muizenfamilie aan de dis gezeten heeft. Alle tiental spruitplanten werden geconsumeerd! Gelukkig heb ik op een andere plaats de hoofdmoot van mijn spruiten staan en daar mankeert niets.

    Het verwondert mij dat de vreterij al een hele tijd gestopt is. Waarom? Niet mals genoeg meer? Ongeluk in de familie? Aan onze kat zal het niet liggen want die is een tijdje geleden verdwenen.

    Hebben de steenuiltjes die in de omgeving broedden deze kolonie ontdekt?

    Waren er nog andere predatoren?

    Heeft iemand anders van de tuiniers ooit al iets dergelijks meegemaakt?

















    27-11-2012, 18:05 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    25-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Physalis alkekenge, Chinese Lantaarntjes

    Physalis  alkekenge, Chinese Lantaarntjes

    Geniet mee van de foto’s van Aleide van een goede week terug. Nog een tijd zorgen ze voor een fleurige inkom. En wat ik belangrijk vind: ze trekken al vele jaren hun eigen streng.













    25-11-2012, 20:20 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    23-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beurse Mispels

    Beurse Mispels

    Mispels worden zacht en donkerder bruin: dan zijn ze beurs, in de betekenis van zacht. Dan zijn ze op hun lekkerst. Dat is heel wat anders dan zeggen dat de mispels eerst rot moeten zijn vooraleer je ze kan eten! Rot is rot.

    Beurse mispels blijven nog een week of meer goed, afhankelijk van de omgevingstemperatuur waarin ze liggen. Zie je er niet naar om, dan verschijnen witte schimmels als rottingsteken.  De nog niet beurse mispels bewaren nog verschillende weken.

    Ik verwijder de kroonblaadjes en het puntje van de steelinplanting. Het vlees heeft een aangename, zoete appel-peerachtige smaak. De afgekloven pitten, zaden, stenen neem je uit de mond. De vrucht hoeft nog niet helemaal beurs te zijn. Als kind – bij mij thuis waren we de enigen in de wijde omtrek die mispels hadden - aten we ook de nog niet rijpe mispels, maar nu heb ik ze graag beurs.

    Ik heb 5 mispelaars staan en dit jaar waren er maar weinig vruchten. Mijn oudste exemplaar (50 jaar oud) dat het meest beschut staat droeg het meest. Waarschijnlijk is dit exemplaar geënt op kwee, want ik heb nooit een spoor van meidoorn gezien. De 4 andere staan op meidoorn, waarvan 2 zelf geënt. De mooiste vruchten staan op het ras Royal.

    Ik kwam een week geleden (half november) bij de bomen en zag dat de vruchten begonnen te vallen. Het ideale moment om ze te plukken. De meeste vruchten kan ik zo vanaf de grond plukken aan de tot 3m hoge bomen.

    Nu liggen ze fris onder een open afdak en de rijpende vruchten worden er uitgeraapt voor consumptie. Net belde mijn jongste dochter Tinneke of ik er morgen kon meebrengen o.a. voor ons jongste kleinkind Jonathan, pas 11 jaar geworden.









    23-11-2012, 21:11 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    18-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.N.B.S. zomertoer 2013

    Je mag dit verder verspreiden. Zoals al gesteld, iedereen die dit ziet zitten kan in principe mee.

     

    N.B.S. zomertoer 2013

     

    Onze vorige uitstap deden we in 2009. Intussen heeft de reismicrobe zich weer geroerd. We hebben ons nog eens aan het dromen gezet. Dromen alleen is natuurlijk niet genoeg. We hebben weerom vele ‘to do’s’ opgelijst, de routeplanner danig aan het werk gezet, vele combinaties van mogelijk te bezoeken plaatsen gelinkt – of proberen te linken. Dit is mijn voorstel voor het komende jaar. Waarschijnlijk het laatste voorstel naar mijn favoriete reisbestemming met zoveel reisdagen. Meer dan ooit beseffen we dat het misschien wel eens een keer te veel die kant op is, bovendien impliceert het aantal dagen een prijs die misschien niet iedereen wil spenderen aan een bustoer. Maar dat sterkt ons alleen in de overtuiging dat het programma goed moet zijn. Wie al met ons op stap was kent onze mix van fruit gerelateerde bezoeken, tuinen, parken en locaties die een maatschappelijke ontwikkeling inkleuren. Dit alles zit ook weer in het nieuwste voorstel.

     

    Dag één – zondag  – 18.08.2013

    Aanreis naar Zeebrugge voor een nachtelijke overzet naar Kingston upon Hull. We boeken een avondmaal en een ontbijt in buffet vorm. Bij een kalme zee ideaal om het reisgezelschap beter te leren kennen.

     

    Dag twee – maandag  – 19.08.2013

    Ontschepen omstreeks 08u30 plaatselijke tijd om koers te zetten naar Scampton. We bezoeken een ommuurde tuin, a walled garden, één van de vele die het Victoriaans tijdvak overleeft heeft. Hier geen fruit of groenten maar een heel eigentijdse invulling door de Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf. In de namiddag bezoeken we Fountains Abbey en Studley Royal Water Garden (World Heritage Site/Werelderfgoed) in centraal Yorkshire. Op een domein van ruim 300 hectaren treffen we de restanten van een van de grootste en machtigste Cisterciënzers kloosters uit de twaalfde eeuw én een unieke watertuin, opgesmukt met Neo Classicistische beelden, folies en prachtige vergezichten. Gegidst bezoek na een (vrije) lunch. Overnachting in Leeds.

     

     

     

    Fountains Abbey and Studley Water Gardens 

     

     

    Dag drie - dinsdag – 20.08.2013

    Heel af en toe zaten grote werkgevers in het begin van de industriële revolutie echt in met hun werkvolk. In België kennen we de site van Grand Hornu. De Engelse evenknie vinden we in Saltaire (W.H.S.). Ook hier werd een nieuwe leefgemeenschap geschapen rondom een fabriek. Vandaag is Saltaire een levendig stadje rondom de oude textielfabriek, nu een winkelcentrum. We worden terug in de tijd meegenomen door een lokale gids. We voorzien een kort bezoek aan de fabriek, nu een eigenzinnige shopping mall. Je vindt er o.m. shops rond fietsen, buitensporten, interieurspullen, veel boeken en veel eigenzinnige prenten. Het werk van David Hockney, schilder uit het naburige Bradford, van vele markten thuis, fleurt nu menige muur op van dit enorme fabriekspand. We stappen naar het erg fraaie kerkgebouw, bewonderen ook de binnenkant en nemen een thee of koffie pauze. Ook hier is er tijd voor een vrij te nemen lunch. Verderop westwaarts stappen we af bij Levens Hall. Dit is waarschijnlijk de mooiste topiary tuin in het Verenigd Koninkrijk. Terwijl quasi alle gelijk opgebouwde tuinen ‘slachtoffer’ werden steeds weer nieuwe tuintendensen is hier alles honderden jaren onveranderd gebleven. Een tuin van onder een stolp als het ware. Overnachting in Leeds.

     


     

    Levens Hall

     

    Dag vier – woensdag – 21.08.2013

    Een gedeeltelijke reprise van het programma van 2009. In de voormiddag gaan we naar Southwell, de geboortegrond van ’s werelds meest beroemde keukenappel; Bramley’s Seedling.

    We hebben een afspraak met Adrian Baggaley. Ons bezoek in 2009 heeft vele monden doen openvallen. Adrian is ongetwijfeld een ‘amateur’ fruitteler buiten categorie. Voor zijn passie, het deelnemen aan fruitwedstrijden, heeft hij veel veil. Zijn resultaten zijn dan ook navenant. Steeds op zoek naar beter geeft een steeds interessante aanplant. Vernieuwen en verbeteren zijn hier geen holle woorden. Op de Tatton Park zomershow 2012 schitterde Adrian weerom met twaalf eerste prijzen op veertien inzendingen. Een hele prestatie als je weet dat het weer dit jaar rond Nottingham nog veel slechter was dan bij ons.

    Na de lunch  stappen we af bij John Starkey, om kennis te maken met een moderne Bramley teler. Zij die erbij waren in 2009 zullen Mr. Starkey herinneren als tekstdichter en voorzanger van het verjaardagslied voor de tweehonderdjarige Bramley. Typisch Engels zijn de village shows, al liggen de gloriejaren ook hier ver achter ons. Hier strijden dorpsgenoten voor het mooiste fruit, de fraaiste groenten, de lekkerst ogende cakes en liefelijkste bloemen. We hebben waarschijnlijk een unieke gelegenheid om de huidige ‘groenten kampioen’ te ontmoeten. Misschien geeft hij ons wat gouden tips. Dan kan éénieder proberen het gewicht van zijn top ui (8,3 kg) te overtreffen. Overnachting in Birmingham.

     

    Dag vijf – donderdag – 22.08.2013

    Eerst zetten we koers naar de thuisbasis van David Austin, wereldberoemd om zijn rozen. Een kort bezoek aan de ‘toontuin’ en de verkoopsafdeling voor wie het interesseren kan. Het wordt vooral een dag in het teken van Cider en Perry. Het vergiste appel- en perensap doen het weer beter, vooral in de graafschapen Herefordshire en Gloucestershire. We bezoeken het cidermuseum in Hereford. Een unieke verzameling tref je hier van alles wat met productie, consumptie en verkoop van deze lokale godendrank te maken heeft. Als toemaatje kan je hier in alle rust een stukje van de originele Herefordshire Pomona bewonderen. Na de lunch gaan we voor wat veldwerk. Bij goed weer bezoeken we een boomgaard vol met cidervariëteiten. Nadien doen we een vergelijkende warentest.

    De regio Much Marcle telt verschillende prijswinnende, lokale producenten. Wij gaan er bij eentje langs. We proberen die met de lekkerste Perry. Overnachting in Birmingham.

     

    Dag zes – vrijdag – 23.08.2013

    ‘s Morgens naar Waddesdon Manor. Waddesdon werd gebouwd in opdracht van Baron Ferdinand de Rothschild om zijn kunstcollectie op te bergen en vrienden te vermaken. Je vindt er het fraaiste achttiende eeuws Frans meubilair, een heuse ‘porseleinkamer’, werken van Engelse portretschilders en oude Nederlandse en Vlaamse meesters. Meer een museum dan een thuis, maar wel dik de moeite. Onze aandacht gaat ook naar het groen van Waddesdon. De tuin wordt geacht één van de mooiste uit het Victoriaans tijdvak te zijn. De parterre en de grote vogelverblijfplaats ogen alleszins beeldig.

    Namiddag naar Wrest Park. English Heritage is dé conservator van burchtruïnes in het Verenigd Koninkrijk. Ze beheren echter ook andere locaties zoals het mooie en bijna helemaal in haar oude glorie herstelde Wrest Park. Wrest Park is een beetje Frankrijk in Engeland. Het park heeft wat van Versailles met de beelden en de waterpartijen, maar dan op mensenschaal. Er is het typische parterre, een rozentuin, een Italiaanse en Amerikaanse tuin, een kanaal en meerdere prachtige paviljoenen.

    Overnachting in Harlow.

     

    Dag zeven – zaterdag – 24.08.2013

    ’s Morgens gaan we langs in wat er rest van de tuin horende bij de wereldbefaamde fruitboomkwekerij van Thomas Rivers, Mister Conference, in Sawbridgeworth. Na het failliet ging veel verloren. Een groot gedeelte van de kwekerij werd volgebouwd met o.m. een hospitaal. Er rest nog een fruittuin met fruitvariëteiten die door de verschillende generaties Rivers verdeeld of in de markt geplaatst werden. Een lokale werkgroep zet zich in voor onderhoud en organiseert er vele activiteiten. Hier treffen we geen experten maar liefhebbers met een hart voor fruit. Namiddag gaan we naar Ickworth Hall nabij Bury St. Edmunds. Na een (vrije) lunch laten we ons op sleeptouw nemen door een gids doorheen de tuin en het parklandschap, waarschijnlijk de meest Italiaans geïnspireerde tuin in Engeland. Er rest voldoende tijd om de binnenkant van de architectonische parel die Ickworth Hall is te bezoeken. Overnachten in Harlow.

     

    Dag acht – zondag  – 25.08.2013

    Naar huis via de traditionele tussenstop in Faversham voor een bezoek aan de National Fruit Collections. We vroegen Dr. Morgan voor de al even traditionele gidsbeurt. De beste gids voor de mooiste fruitverzameling. Na lunch richting Dover huiswaarts.

    Wat moet dat kosten?

    Voor vervoer, bootoverzet naar Hull en de shuttle van Dover naar Calais, in een comfortabele bus van de vervoersonderneming De Alk, alle toegangsprijzen, gidsbeurten waar aangestipt, vier maal lunch, een reisbrochure, bijstands-, bagage  en annulatieverzekering, fooi bestuurder, hotel in halfpension op basis van een tweepersoonskamer (Holiday Inn of gelijkaardig) geboekt via reisbureau De Alk aan 845euro per persoon. De éénpersoonstoeslag bedraagt 155 euro. Opstapplaatsen zijn er in Alken, Antwerpen en Gentbrugge. Inschrijven kan door overschrijving op het NBS rekeningnummer BE65 4518 5253 9196 van een voorschot ten bedrage van 345 euro voor uiterlijk 31 maart e.k. Overschrijvingen vanuit Nederland kunnen op hetzelfde nummer met bijkomend BIC nummer KREDBEBB.

    De tour gaat door vanaf 25 deelnemers. Vanaf 30 deelnemers gaat er 25 euro af van de totaalsom. Onder voorbehoud van drastische koerswijzigingen euro/pond sterling.

    Aanvulling

    Op de blog is veel info over reizen naar Engeland te vinden. Dit wordt de 5de NBS reis naar Engeland (naast de 4 naar Frankrijk), ingericht door Jeanpierre Billen.

    De vorige reis liep ook over Hull (blog van 01-09-2009). Als je bij zoeken Adrian invult krijg je ons vorige bezoek. Idem met Brogdale. Bij het intypen van Engeland krijg je meerdere reizen...

    18-11-2012, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    11-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedsel naUuitputting van de fossiele Brandstoffen

    Voedsel na Uitputting van de fossiele Brandstoffen

     

    Ons huidig voedsel hangt af van fossiele brandstoffen, daarom kan het zo niet blijven duren.  Het zal onbetaalbaar worden en schaars net zoals onze fossiele brandstoffen.  De aanzet is in elk geval reeds gegeven.  Zie deze prachtige BBC documentaire A Farm for the Future die het probleem uit de doeken doet en een begin van oplossingen aanbiedt.

    (Klik op de URL) Engelse tekst met Nederlandse vertaling.

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nhVWNwCRpKg#!

    (Met dank aan Andre Teirlinck voor de tip)

    11-11-2012, 20:03 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    09-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kastanjemineermot (Cameraria ohridella)

    Kastanjemineermot (Cameraria ohridella)

    Tekst en foto van Dirk Van Tulder

    Dit kleine motje (een zestal millimeter)waart sinds een goed decennium rond in onze streken. Het zijn de larven die verantwoordelijk zijn voor de spectaculair vroege bruinverkleuring van de bladeren. Aantasting betreft praktisch steeds de paardenkastanje maar bij hoge voedselconcurrentie kan sporadisch ook vraat optreden in naburige esdoorns. De bruinverkleuring van de bladeren is het gevolg van het “weggrazen “ door de larven van het bladmoes tussen de buitenste bladlagen.

    De vlindertjes planten zich vanaf eind april voort en realiseren tot 3 generaties per jaar. De laatste generatie overwintert als pop, onder de vorm van een ingesponnen cocon, in het blad.

    De bestrijding van de kastanjemineermot is tweeërlei. Enerzijds ruimt men in de herfst het afgevallen blad zo snel mogelijk op en verbrandt het of voert het af voor professionele compostering. In de paartijd zal men de mannetjes trachten te controleren met feromoonvallen. De moeilijk vliegende vrouwtjes die zich over de stam naar boomkroon verplaatsen gaat men wegvangen d.m.v. lijmbanden.

    Zeer interessante bijkomende informatie en schitterende foto’s vindt men hier

    http://www.bladmineerders.nl/minersf/lepidopteramin/cameraria/ohridella/ohridella.htm

     

    De foto van het minuscuul klein vlindertje is door Dirk zelf genomen op 29/04/2012 op lijsterbes op 15 m afstand van een jong kastanjeboompje.

    De andere foto’s tonen de bladeren en boom van mijn 45 jarige Paardenkastanje op 7 nov. jongstleden.

    Er is een foto bij met gaatjes in het blad. Het zou kunnen dat daar het wormpje uitgepikt is door een pimpelmees.

    Ik schreef er een blog over op 24/06/2007

    Tik bij zoeken linksboven in: Pimpelmees.

     











    09-11-2012, 19:34 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    07-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeloogst 2012

    Appeloogst 2012

    Nog nooit zo’n slechte appeloogst gehad. Van de peren geen enkele vrucht moeten oogsten. Eveneens geen pruimen.

    Van de appelen gaven slechts 2 rassen een behoorlijke oogst. De ijzerappel of Marie-Joseph D’Othée en de Ontario. De laatste staat op Bittenfelder, een sterkgroeiende onderstam voor hoogstam. De dracht is zelfs zeer goed: meer dan 200 kg. Vorig jaar –jaar met een grote vruchtdracht- zat dit ras in zijn beurtjaar.

    De laatste vruchten heb ik geplukt op 1 nov. De eerste vanaf een maand vroeger en verder bij gelegenheid. Tussendoor was er vrij veel val.

    De ijzerappel moet zeer laat geplukt worden. Op 1 november was er nog zo goed als geen val.

    Beide rassen bewaren gemakkelijk tot maart; de Ijzerappel nog later. In het Frans geeft men ook de naam “Pomme de deux ans”.

    Ontario. Groene appel, met soms iets blos. De vrucht wordt al vlug geel, maar wordt niet melig. Al een oud Canadees ras (1820). Met de bewaring verzacht het zuurgehalte. Hoog vitamine C gehalte (21 mg/100 g) Ook goede sap - en moesappel. Bloei dag 12.

    Marie-Joseph D’Othée ontstond rond 1870 in het dorp Othée in de provincie Luik. Meer een keukenappel, maar ik vind de smaak goed na Nieuwjaar. Wij gebruiken de vrucht ook graag als droogappel. De bloei is laat: dag 23. De bloemen kunnen tegen wat vorst. Alhoewel een triploïde appel is het een regelmatige drager. Iets rood gestreept op donkergroene achtergrond. 

    Beide vind ik zeer goede winterappelen. 

     

    Foto’s

    Ontario

    Idem

    Idem

    Idem

    Ijzerappel

    Idem

    Idem

    Vergelijk:  links Ijzerappel, rechts  Ontario

    Idem



















    07-11-2012, 22:31 geschreven door Daantje

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
    03-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bessen uit de Tuin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bessen uit de Tuin

     

     

    (Klik op de foto voor vergroting)

    Dit is de sympathieke naam van de nieuwe Veltuitgave

    €25,95 verzending inbegrepen

    www.velt.be

    03-11-2012, 19:25 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIOBIEREN Geroen Vansteenbrugge

    BIOBIEREN  Geroen Vansteenbrugge

    VELT-Middenkempen had deze zytholoog = bierkenner (zythos: Grieks voor bier) uit Waregem uitgenodigd. Hij is secretaris van de vereniging Zythos  www.zythos.be

    Er blijken momenteel al 67 biobieren te bestaan. En er komen er nog. Probleem is wel dat ze moeilijk te verkrijgen zijn. De  Bioplanet’s voeren wel een uitgebreider assortiment.

    Geroen beschikt over een rijke kennis en ervaring door vele contacten en bezoeken die hij er in een tijdspanne van meer dan 20 jaar heeft opzitten.

    Hij weet er concreet en boeiend in zijn zoetgevooisd West-Vlaams over te vertellen.

    Naast de powerpoint presentatie wordt de daad bij het woord gevoegd en worden een zestal bieren gedegusteerd.

    We laten ze de revue passeren.

    Belval alc. 5.0 % voor Natuurpunt gebrouwd (voor een project in de Argonnestreek, Frankrijk) door de vrij belangrijke Proefbrouwerij van Locristi. Veel bekender is evenwel de Gageleer, eveneens daar gebrouwd voor Natuurpunt.

    Dit bier was een aangename starter voor de avond.

    2. Keikoppenbier alc. 6,1 % in 75 cl fles.

    Dit bier wordt sinds sept. vorig jaar gebrouwd in nevenberoep door Joris Cambie, de enige bio-hoppeboer van Poperinge.

    Sterkere hoppesmaak.

    3. Quintine  33cl  alc. 5.9 % Brasserie des Légendes Ellezelles, net onder Ronse in Henegouwen.

    Verrassend aangenaam bier. De topper van de witbieren. Een tarwebiersoort die dreigde verloren te gaan, maar die door Pierre Celis zaliger met zijn eerste Hoegaarden terug populair werd  gemaakt. Het merk werd opgekocht door Imbev en wordt nu commercieel uitgebaat en zinkt in het niet als men vergelijkt met een Quintine.

    Er zijn nog een 5tal andere bio-witbieren.

    4. Kriek - en Geuze  Cantillon van Brussel

    Terecht spreekt men over de Champagne der bieren. Ik ben al lang een fan van de echte geuze.

    Geroen behandelt deze biersoort wat omzichtig omdat blijkbaar veel mensen niet vertrouwd zijn met de zuurheid van echte geuze.

    Geuzeflessen bewaar je best staande en dat kan 10-20 jaar.

    5. Jessenhofke bruin  33 cl  7% Alc Vol. Gebrouwen te Hasselt

    Deze brouwerij maakt ook nog Jessenhofke Maya, blond. Bij het brouwen gebruikt men het zetmeelhoudende restproduct van de Seitanproducent Maya.

    Jessenhofke Triple 8 % Alc. Vol.

    De kruidigheid van hun bieren komt van de biologische hop van Joris Cambie.

    6. Lousberg Triple  8 % Alc. Vol.

    Dit bier wordt gemaakt door de al 30 jaar bestaande coöperatieve “Het Hinkelspel” van Gent en nu ook Sleidinge. Zeer bekend voor hun assortiment kazen.

    Koriander, naast de alcoholwarmte, geeft aan dit bier een speciale charme.

    Tussendoor werden nog veel andere biobieren vernoemd o.a. Kameleon en natuurlijk ook de pionier onder de biobieren, de Henegouwse brouwerij Dupont met zijn straffe Moinette, Saison, Blanche du Hainaut en Biolegère van een 2 tal % Alc.

    Misschien moeten we meer de lichtere bieren promoten zei Geroen met de verstrengende wetgeving.

    Herhaaldelijk vertelde hij dat de biokwaliteit het op gebied van smaak haalde op de niet-bio naamgenoot. Er zijn er zelfs al die beter verkopen dan de niet-bio.

    Hij haalde ook een wedstrijd in Nederland aan waarbij door 3 Belgische en 3 Nederlandse kenners 6 bieren blind moesten beoordeeld worden. Een Belgisch biobier kwam er als eerste uit en dit unaniem met de zes stemmen. Ook nr 2 was een biobier.

    DE FOTO’S SPREKEN VOOR ZICHZELF

    Ook nog vermelden dat er voor tussendoor brood was met voor de helft van de gebruikte vloeistof biobier (Modest bruin van brouwerij Strubbe van Ichtegem, mijn geboortegemeente.)

    Hier zie je Marie-Blanche met het brood

    Herman Rombouts, voorzitter opent de avond.

    Tong: vooraan proeft men zoet; opzij kruidigheid; achteraan bitterheid. Zout komt in bier niet voor.

    We vernemen dat er 625 aroma's zijn.

    De gist kan je nuttigen of niet, maar het is een bron van Vitamine B2.

     



















    03-11-2012, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG
    VERVOLG BIOBIEREN











    03-11-2012, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    01-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kastanjes

    Kastanjes

    Alhoewel ik maar één tamelijk goede tamme kastanje heb, had ik de indruk dat hij het dit jaar behoorlijk deed.

    Bij mijn wilde – of paardenkastanje waren er duidelijk minder vruchten.

    Slechts een van mijn zes notelaars had dit jaar vruchten : de Broadview, een geënt ras uit British Columbia, Canada.

    Maar een eekhoorn, die bovendien een compagnon had meegebracht, beet de nog totaal groene bolsters los.  Ik heb er enkele kunnen oprapen vooraleer die ergens verstopt werden.

    Na een drietal weken was de bolster zwart en week geworden en kon gemakkelijk door af te wrijven in water verwijderd worden van de noot. Zaak is wel de noten op een karton of vel plastiek te leggen om de ondergrond niet te beschadigen. Van schimmelvorming heb ik niets bemerkt.

    Aldus heb ik toch nog enkele noten. In 2011 waren dat bakken vol.

    FOTO'S


    Vruchten tamme kastanje

    Mijn 45 jaar oude paardenkastanje. De plaag met de mineerwormpjes in het blad is  wel duidelijk. Toch heb ik de indruk dat de boom er toch niet al te erg onder lijdt.

    Vruchten paardenkastanje.











    01-11-2012, 00:00 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!