Vandaag was het zwaarbewolkt met af en toe regen in het oosten van het land. Soms kon er wat lichte regen tijdelijk het centrum van het land bereiken. Over het westen bleef het droog met enkele opklaringen.
De maxima schommelden tussen 6 graden in de Oostkantons en 14 graden in het westen van het land.
De wind waaide zwak uit noord of uit veranderlijke richtingen.
Actueel.
Studenten hebben het vaak te makkelijk vindt een professor van de Universiteit Gent.
In een opiniestuk in ‘De Standaard’ hekelt een hoogleraar aan de faculteit diergeneeskunde, de lakse houding van veel universiteitsstudenten. Het wordt hen zo makkelijk gemaakt dat je er niets mee kunt aanvangen als ze zijn afgestudeerd, zegt hij.
Men maakt er tere kasplantjes van. Dat zoveel jonge dierenartsen snel de praktijk verlaten, wijst erop dat men ze te veel opleid wars van een realiteit met dag-, nacht- en weekendwerk - en een vat vol uitdagingen.
In het e-mailverkeer van het decanaat worden steeds meer examenfaciliteiten aangekondigd. Dat gaat van meer tijd om een examen te doen, over een vrij te kiezen plaats in het examenlokaal, toestemming om een geluiddempende koptelefoon of een laptop met voorleessoftware te gebruiken en examen af te leggen in een stille ruimte, tot de mogelijkheid om het examen op een zelf te bepalen in te plannen.
Uiteraard vindt hij het perfect verdedigbaar dat studenten met ernstige gezondheidsproblemen of uitzonderlijke familiale omstandigheden worden geholpen. Maar de aantallen - mogelijk aangejaagd door allerlei nieuwe medische labels en aandoeningen - geven aan dat de slinger doorslaat.
Volgens de professor moet een universiteit een plaats zijn waar studenten zelfredzaam worden en veerkracht ontwikkelen. Maar door ze steeds meer bij het handje te nemen, door tevreden te zijn met een beperkter studentenengagement, doe je net het omgekeerde.
Het gevaar bestaat dat men zo steeds meer jonge mensen aflevert die een universitair diploma hebben behaald waarmee ze noch voor zichzelf noch voor de maatschappij (die al een deel van de meerkosten droeg) voldoende rendement halen.
Terug in de tijd: zaterdag 17 april 2010.
Gelopen: 8 km. Chrono 0:37:39. 4.41/km. Temperatuur 15°. Gestart om 10.15 uur. Korte tempoloop.
Gezien: Maldegem – SK Lochristi U19 provincie Oost-Vlaanderen
Een verzwakte bezoekende ploeg bood goed weerwerk tegen een thuisploeg (kampioensploeg) die allerminst kon overtuigen. Beide ploegen speelden veel met de lange bal. Na een hoekschop van Lochristi countert Maldegem en scoort 1-0 na 20’. Ondanks deze vrij vroege tegenslag bleef Lochristi tijdens de eerste helft goed meespelen zonder daarom daadwerkelijk rijpe doelkansen te kunnen creëren.
Hetzelfde spelbeeld in de tweede helft. Een wilskrachtig Lochristi streed voor wat het waard was en de thuisploeg had het er vrij moeilijk mee. Ook nu konden evenwel weinig echte doelkansen gecreëerd worden en werden beide doelverdedigers weinig op de proef gesteld. Het bleef dan ook 1-0. Verdiende maar toch moeilijk bevochten zege van de thuisploeg die daarmee op één zege van de titel staat.
De run vandaag.
Eerst het tuinwerk. Onder meer gras maaien. Daarna direct aan de run begonnen. Gelukkig mocht ik het kort houden. Wel een prima weertje voor een rustige jogging. Dit smaakt zeker naar meer.
Details: 5.07/km – 358 c – 172 pasfrequentie – 14,4°.
Vandaag was er vrij veel bewolking. Tussen het centrum en het oosten van het land kon het regenen in de voormiddag. Daarna werd het droger in het centraal deel. In het westen waren er mogelijks enkele opklaringen met droog weer.
De maxima lagen tussen 8 à 9 graden in de Hoge Venen en 14 graden in het westen van het land.
De wind waaide zwak tot matig, later eerder zwak uit zuidwestelijke richting. In het westen bleef hij de hele dag matig waaien.
Actueel.
VOEDING
Nederland waarschuwt om geen eieren van eigen kippen te eten. Men eet er best maximaal twee per week.
Mensen in heel Nederland zouden best geen eieren van hobbykippen meer eten. Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen mensen te veel PFAS binnenkrijgen als ze dat wel doen. Het instituut raadt aan om eieren in een winkel of op een markt te kopen.
In België adviseert het Vlaams Departement Zorg om te variëren tussen eieren uit de eigen tuin en die uit de winkel.
Het Vlaams Departement Zorg verwijst naar het reeds geldende advies waarbij wordt aangeraden om de voedselconsumptie te variëren: eieren en groenten uit eigen tuin afwisselen met artikelen uit de winkel. Algemeen geldt het advies om maximaal twee eieren van eigen kippen per week te eten.
Terug in de tijd: vrijdag 16 april 2010.
Gelopen: 16km200. Chrono 1:21:12. 5.02/km. Temperatuur 15°. Gestart om 17.45 uur. Mooi droog en helder weertje. Toch een tamelijk strak windje.
De run vandaag.
Tevreden. Het lijkt opnieuw beter te gaan. De inspanning was kort maar helemaal niet slecht. Ook het gevoel was goed. Hier kunnen we mee verder. Eindelijk!
Details: 4.49/km – 431 c – 174 pasfrequentie – 11,1°.
Het was wisselend tot soms zwaarbewolkt, met in het centrum en vooral het oosten een aantal buien, en met kans op een donderslag. In het westen bleef het zo goed als droog. Naar de avond toe werden de opklaringen breder.
De maxima lagen tussen 13 of 14 graden op de Ardense hoogten en 18 graden op veel plaatsen in Vlaanderen. In de Kempen was een uitschieter tot 19 of zelfs 20 graden mogelijk.
De wind waaide matig uit zuid of zuidzuidwest. Aan zee ruimde hij later naar west tot noordwest.
Actueel.
WELKOM WOLF
Het Eindhovens Dagblad start een onderzoek naar hoe Nederlanders denken over de wolf. Dat doen ze omdat de aanwezigheid van het dier een toenemende impact op de samenleving heeft.
Het onderzoek is door het Eindhovens Dagblad opgezet in samenwerking met De Stentor, De Gelderlander, AD Utrechts Nieuwsblad en AD Amersfoortse Courant. Al deze media zijn actief in het leefgebied van de wolf en merken dagelijks hoe dit onderwerp leeft in hun omgeving. Panel Inzicht gaat het onderzoek uitvoeren.
De wolf is sinds 2015 terug in Nederland. Inmiddels leven er naar schatting bijna honderd wolven in het land en zijn er elf roedels, waarvan de meeste op de Veluwe leven. Ook in de omgeving van Bergeijk en bij Someren werden onlangs wolven gezien.
De aanwezigheid van het beschermde roofdier roept uiteenlopende emoties op. Mensen vragen zich af of er in Nederland genoeg ruimte is voor de wolf, hoe zij vee en andere dieren tegen aanvallen kunnen beschermen en wat te doen bij een onverwachte ontmoeting met een wolf in het bos.
Anderen zien wolven juist als een verrijking voor onze natuur en wijzen op de voordelen. De aanwezigheid van het roofdier draagt bijvoorbeeld op natuurlijke wijze bij aan een gezondere populatie wilde zwijnen, edelherten en reeën.
Het Eindhovens Dagblad is dus benieuwd naar het maatschappelijk draagvlak voor de wolf. Daarom onderzoekt men nu hoe Nederlanders denken over de aanwezigheid van de wolf in ons land. Dat gebeurt door middel van een representatieve enquête onder 1000 respondenten.
De terugkeer van de wolf heeft zichtbare gevolgen voor onze samenleving: voor mensen, dieren en beleid. Zeker in de gebieden waar het roofdier zich heeft gevestigd ziet men een grote impact. Dit roept vragen op over veiligheid, natuurbeheer en het samenleven met wilde dieren in een dichtbevolkt land.”
Men ziet hoe het debat over de wolf steeds vaker gepaard gaat met scherpe tegenstellingen, niet zelden gebaseerd op vooroordelen. Het onderzoek moet helpen die tegenstellingen beter te begrijpen en vragen beter te kunnen beantwoorden.
Terug in de tijd: donderdag 15 april 2010.
Gelopen 16km200 (26FP). Chrono 1:28:20. Gestart om 10 uur. Temperatuur 15°. Rustige duurloop. Ideaal weertje.
Gevolgd: Vigor Wuitens Hamme – Deinze U12
De thuisploeg koos om te starten met wind in de rug. Een verstandige keuze. Toch waren het de bezoekers die het gevaarlijkst waren, en nadat er eerst een doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel, toch op voorsprong kwamen. Voor de rust kon men zelfs nog een tweede keer scoren. In de tweede helft toonde Deinze nog meer zijn meesterschap en scoorde men nog drie keer. Eindstand 0-5. Verdiende zege.
De run vandaag.
Korte run. Prima weersomstandigheden. Jammer van die aanslepende verkoudheid. Wordt echt wel vervelend nu. Het mag ophouden en verbeteren!
Details: 5.15/km – 498 c – 172 pasfrequentie – 17,8°.
Vanochtend was er kans op een bui in het noorden. Later werd het overal vaak droog. Het is eerst wisselend bewolkt met op sommige plaatsen mooie zonnige perioden en soms lage wolken of wat nevel, zoals in de Ardennen. Na verloop van tijd werd het wisselend tot soms zwaarbewolkt.
We haalden maxima van 16 of 17 graden in de Ardennen en aan zee, 18 of 19 graden in het centrum tot 20 of 21 graden in de Kempen en omgeving nabij Luik.
De wind was zwak tot matig uit zuid tot zuidoost.
Actueel.
WELKOM WOLF
Hardloopster in Nederlands natuurpark gebeten door vermoedelijke wolf: omstaanders jagen dier weg
Een Nederlandse jogster is zondagmiddag in Nationaal Park De Hoge Veluwe twee keer in haar been gebeten door wat vermoedelijk een wolf was. Dat meldt de provincie Gelderland. De vrouw liep op dat moment over een van de officiële wandelpaden toen ze plots werd aangevallen. Enkele omstaanders konden het dier verjagen.
De hardloopster werd meteen overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze behandeld werd aan haar verwondingen. Er werd ook DNA afgenomen om met zekerheid te kunnen vaststellen of het om een wolf ging. De resultaten van dat onderzoek worden later verwacht.
De provincie Gelderland is ondertussen in overleg met de gemeente Ede en het beheer van het Nationaal Park. Ze bereiden mogelijke maatregelen voor, mocht blijken dat het om een wolf gaat die opnieuw dergelijk gedrag zou vertonen.
De provincie heeft het voorval nog niet gemeld bij het Wolvenmeldpunt, zegt coördinator Glenn Lelieveld. Hij heeft dan ook geen aanwijzingen gezien dat het daadwerkelijk om een wolf gaat, zegt hij in een eerste reactie.
“Het is heel vervelend voor de hardloopster, maar is dit veroorzaakt door een wolf? Ik heb geen foto’s of ander bewijsmateriaal gezien, terwijl er kennelijk zoveel omstanders waren. Het lijkt me iets te voorbarig om te zeggen dat het ‘vermoedelijk’ een wolf is. De kans dat het een hond is geweest, is statistisch gezien heel hoog.”
Terug in de tijd: woensdag 14 april 2010.
Niet gelopen. Het werd de 8e dag dit jaar zonder run.
Gevolgd: Lochristi – Evergem U15 Oost-Vlaanderen
Wedstrijd zonder spanning door het klassenverschil.
Eindstand 0-7.
De run vandaag.
We blijven sukkelen met de verkoudheid. Het wassen en verfrissen in open lucht zaterdag zal er blijkbaar geen deugd aan gedaan hebben. Ik hoop nu toch op spoedige beterschap. Dus ondanks het gesnotter toch weer een deftige run afgewerkt. Dit was meer dan voldoende. Gans de week zal het allicht weer vrij rustig blijven.
En neen, geen wolf tegen gekomen tijdens de run. Ook geen hond. Beide zijn trouwens even rampzalig als je ze ontmoet. Ik vind het alvast heel erg voor deze dame. Dan ga je eens even het looppad op voor een ontspannende run. Zo zie je maar, het kan even anders aflopen!
Details: 5.05/km -548 c – 172 pasfrequentie – 16,1°.
Vandaag zondag begon de dag met vrij veel bewolking die op sommige plaatsen nog aanleiding kon geven tot wat regen of buien. In de namiddag werden de buien zeldzamer (tegen de middag enkel nog in het oosten van het land). Daarna werd het op de meeste plaatsen droog (op een geïsoleerd buitje na) met afwisselend zon en wolken. In het westen van het land kon het zelfs nog vrij zonnig worden.
Het werd minder warm dan zaterdag met maxima van 13 à 14 graden in de Hoge Venen en tot 18 à 19 graden in de Kempen.
De wind waaide matig uit het zuidwesten, en aan de kust soms vrij krachtig, met rukwinden van 40 tot 55 km/u.
Actueel.
ROKEN
De Stichting tegen kanker lanceert voor de vierde keer haar rookstopcampagne ‘Buddy Deal’. Met die actie wil de stichting rokers uitdagen om in de maand mei te stoppen met roken. Ze worden daarbij gesteund door hun buddy: een vriend, familielid of collega die hen motiveert en een kleine beloning belooft als ze slagen. Uit cijfers blijkt dat in ons land bijna een op de vijf mensen rookt, maar dat 73,5% van de rokers wil stoppen.
Terug in de tijd: dinsdag 13 april 2010.
15km500 gelopen. Chrono 1:16:06. 4.53/km. Gestart om 16.30 uur. Temperatuur 14°. Wat last van de sinussen. Komt waarschijnlijk door het wisselvallig weertje: afwisselend koud en, als het zonnetje er door komt, warm. Dus het gaat nog steeds niet zoals ik het zou willen.
De run vandaag.
Herstellen van de wedstrijd. Toch bijna 10 km gelopen. Had ik eigenlijk niet verwacht. Het liep dus beter dan gedacht.
Details: 5.44/km – 622 c – 169 pasfrequentie – 13,3°.
Vandaag zaterdag werd het zonnig en warm met maxima tussen 19 graden in de Hoge Venen en 25 graden in de Kempen. In de loop van de namiddag kwam er meer hoge bewolking opzetten vanaf het zuiden maar het bleef droog.
De wind waaide zwak tot matig uit oost tot zuidoost, toenemend tot matig uit het zuiden.
Actueel.
ZIEKENHUISVERBLIJVEN
In 2023 zijn er in ons land 5,6 miljoen ziekenhuisverblijven geregistreerd. De meest verblijven werden geregistreerd in het Vlaamse Gewest: grofweg 3,5 miljoen, tegenover 1,7 miljoen in het Waalse Gewest en ongeveer 425.000 in het Brussel hoofdstedelijk Gewest. Voor heel België steeg het aantal verblijven met 5% ten opzichte van het jaar voordien.
In de cijfers wordt een onderscheid gemaakt tussen klassieke hospitalisaties (een opname waarbij de patiënt moet overnachten) en hospitalisaties voor een dag.
De meest voorkomende chirurgische ingrepen voor klassieke hospitalisaties waren percutane ingrepen aan het hart (zonder dat er sprake was van een hartinfarct), vervanging van het kniegewricht en vervanging van het heupgewricht. Een kwart van de chirurgische hospitalisaties voor een dag hadden dan weer verband met oogingrepen.
Terug in de tijd: maandag 12 april 2010.
12km300 gelopen (20 rondjes Finse piste). Chrono 1:01:18. 4.56/km. Temperatuur 15°. De strakke wind maakte het moeilijk lopen. Het ging dus niet echt goed.
De run vandaag.
Wedstrijd: acrho – 12 april 2025 - Anvaing – La foulèe anvinoise – 12km300.
Anvaing is een dorpje in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van de Waalse gemeente Frasnes-lez-Anvaing. Anvaing was een zelfstandige gemeente voordat ze bij de gemeentelijke herindeling van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Frasnes-lez-Anvaing.
In het dorp ligt ook het kasteel van Anvaing. Dit kasteel is een zogenaamde waterburcht, eigendom en hoofdverblijfplaats van de graaf de Lannoy. Het kasteel is streng symmetrisch en heeft 4 hoektorens, die in de 19de eeuw werden verbouwd. Het interieur is Frans, en telt verschillende salons. De trap is in empirestijl uitgewerkt. De 18de-eeuwse tuinen zijn ook Frans van stijl en werden op last van de markies Jean de Mesgrigny aangelegd. De grote vijver aan het kasteel is gevuld met water uit de naburige rivier, de Rhosnes. Op 28 mei 1940 was het kasteel het toneel van een belangrijke historische gebeurtenis: de Belgische capitulatie voor de Duitsers werd er ondertekend. Het kasteel is niet voor publiek toegankelijk. En dat is jammer natuurlijk.
Dus dan maar gekeken wat er wel nog zoal te bekijken is in de gemeente. En eigenlijk is dat niet zoveel. Zoals andere gemeenten daar in de buurt is het vooral de kerk die in het oog springt. Die was wel toegankelijk. Dus even binnengewipt en wat rond gekeken. Er zijn wel wat kunstige stukken te bewonderen. Anvaing heeft blijkbaar ook een paar missionarissen in de wereld. En in juli dit jaar staat er een bedevaart naar Frankrijk op het programma zag ik.
Helemaal rond de kerk is de begraafplaats. Ik wandel er even rond. Doe ik trouwens graag. Even tot rust komen op wat voor velen de laatste rustplaats is. Moet kunnen vind ik.
Maar eigenlijk is tot rust komen in het centrum van deze gemeente geen probleem. Alles lijkt bijna te slapen. Is men met zijn allen aan de middagsiësta bezig? Wie zal het zeggen! Dan maar even verder gewandeld en een blik geworpen op de voetbalterreinen. Inderdaad, terreinen, want er waren er zowaar twee. Iets wat je hier niet direct zou verwachten. De staat ervan was niet meer optimaal maar dat is natuurlijk wel bijna overal zo in de provinciale reeksen.
Eens je het centrum uit bent kan je beginnen wandelen. Wandelwegen in overvloed. Het moet heerlijk zijn om er hier op een mooie zomerdag enkele van te doen.
Maar ik keer terug naar het centrum. Tijd om aan de run te beginnen denken. Ik zie zomaar een bordje met 12 erop geschreven. Van hier af aan mag je beginnen dromen van de finish. Maar dat is voor straks. Eerst naar de inschrijving en dus naar het gemeenteschooltje.
Een kleine school. Ik vermoed kleuter- en lager onderwijs. Er is een zandbak en een speeltuin. En er zijn natuurlijk klasjes. En een refter. Daar kunnen we ons inschrijfgeld van 5 euro betalen. Ik zoek de kleedkamers op. Eigenlijk zijn die er niet. Op de speelplaats is een kleine ruimte afgemaakt met wat zeilen en daar zullen we ons straks moeten verfrissen. Je kan niet alles hebben in het leven denk ik zo. Gelukkig is het prima weer met zo’n 24 tot 25°. We hadden het slechter kunnen treffen.
Nadat ik had gezien dat ‘Jean Jogging Photos’ alweer de meest verrassende en mooie foto’s aan het nemen was konden we stilaan aan de run beginnen denken. Gedaan met lanterfanten.
Wat zouden de obstakels worden vandaag? Nu ja, het hiervoor reeds vermelde weer allicht op de eerste plaats. Een temperatuur van 25° is niet niks. Zeker als je het parcours bekijkt en ziet dat het opnieuw veel op en neer gaat. Maar dat begint stilaan te wennen. Alhoewel, een super bergop loper zal ik niet meer worden. Dat is dus telkens hoe dan ook afzien. En dan heb je ook nog eens de wind. Het lijkt er op dat er, ondanks de warme temperaturen, toch een stevige bries staat. Dat heb je natuurlijk wel meer in dit open en weidse landschap. En alsof dat alles nog niet voldoende is hebben we dus ook nog de verkoudheid. Veel last heb ik er niet echt van, maar optimaal is het toch zeker niet. Het wordt dus afwachten wat deze cocktail van factoren zal teweeg brengen. Maar ik had vooraf gelezen: ‘Believe in yourself and all that you are; know that there is something inside you that is greater than any obstacle’. Met deze wetenschap zou ik het moeten doen. Dit zou mij moeten vooruit stuwen. Was het maar waar natuurlijk!
Ik had mij voorgenomen om niet supersnel te starten. Zo’n tempo onder de 4.30/km was meer dan voldoende. De eerste kilometers waren dan ook een meevaller met 4.24 4.19 en 4.18. Maar dit mooie liedje bleef helaas niet duren. Tussen kilometer 3 en 4 kregen we een helling van 4% en van verschillende honderden meters lang voor de voeten. Tempo amper nog 4.54/km. Dat was toch reeds een eerste serieuze opdoffer. En dit nog vrij vroeg in de wedstrijd!
Maar hoe zit het nu eigenlijk met die verhouding tussen een heuvel en mij. Sommige lopers vermijden heuvels het liefst. Maar ik niet eigenlijk. Het is gewoon zo dat ze in de buurt moeilijk te vinden zijn en dat ik ze dus moeilijk in een training kan opnemen. En een brug is niet te vergelijken met honderden meters vrij steil bergop lopen. Het is natuurlijk wel zo dat bergop hardlopen een van de beste manieren is om kracht, uithoudingsvermogen en snelheid op te bouwen. Heuvels moedigen ook een betere loopvorm aan, betrekken belangrijke spiergroepen en maken vlak terrein makkelijker. De sleutel tot het effectief lopen van heuvels is om inspanning te handhaven, niet tempo. In plaats van te proberen dezelfde snelheid te houden als op vlakke grond, focus je op hardlopen met een goede houding, het verkorten van je pas en het bewegen van je armen. We zouden er moeten aan denken om de grond weg te duwen bij elke stap in plaats van te klimmen.
En dan heb je nog het andere uiterste. Bergaf lopen. Dit is eigenlijk even belangrijk. In plaats van bij elke stap te remmen, moet je iets voorover leunen. je laten gaan. Even zweven!
Omarm alzo de uitdaging van heuvels zegt men mij, en je wordt een veerkrachtiger, goede bergop loper.
Ik neem het allemaal voor waar aan maar het blijft lastig. Maar goed, een derde van de wedstrijd zit er reeds op. Daar trek ik mij nu aan op. Maar het is nog ver natuurlijk.
Kilometers 5 en 6 gaan in iets dalende lijn wat het tempo enigszins toch ten goede komt. Opnieuw 4.21 (km 5) en dan naar 4.37 (km 6). Dan gaat het helaas terug in stijgende lijn. Zware kilometers zijn dit met stijgingspercentages tot 6%. Km 7 4.57, km 8 5.09, km 9 5.14 en km 10 5.13.
Maar dan zijn we zowaar boven en op het hoogste punt gekomen en zie ik in de verte reeds de kerk te voorschijn komen. Daar moeten we naartoe denk ik. De aankomststreep is bijna aan de voordeur van de kerk gelegen. Maar echt vlot loopt het toch niet meer in km 11 5.02. De laatste kilometer is het nog eens alles geven wat we in huis hebben. Die kunnen we beëindigen in 4.40. Maar de warmte heeft zijn tol geëist. Toch efkens een paar seconden nodig om te recupereren. En dan maar wat verfrissing opzoeken! Dat vooral hebben we nu nodig!
Droog en helder met op vele plaatsen nevel of mist.
Vandaag werd het, na het optrekken van nevel of mist, zonnig met wat hoge sluierwolken.
De maxima lagen tussen zo'n 14 graden aan zee tot 19 à 20 graden in de Kempen en in Belgisch Lotharingen.
De wind waaide zwak uit zuidwestelijke of veranderlijke richtingen, later neigend naar noord tot noordoost.
Actueel.
DIENSTPLICHT
De helft van de Vlamingen (50,8%) is voorstander om de verplichte dienstplicht van één jaar opnieuw in te voeren. Vooral mannen (55,3%) en mensen die hoogstens een diploma van het middelbaar onderwijs hebben behaald (56,4%) zijn voorstander.
Oudere mensen zijn het idee meer genegen dan jongeren. Van de groep 55-plussers ging 60,8% akkoord tegenover slechts 36,1% bij de min 34-jarigen.
Hoe dan ook lijkt een verplicht dienstjaar er toch niet meteen te komen. Het leger is daar logistiek immers niet klaar voor.
Terug in de tijd: zondag 11 april 2010.
11 km gelopen. Chrono 0:58:15. 5.18/km. Gestart om 10 uur. Temperatuur 10°. Gelopen met Jonas en Jeroen aan een rustig tempo. De laatste twee kilometer wel iets vlugger.
Gewicht 64,3 kg.
De run vandaag.
Daags voor een wedstrijd houden we het meestal rustig. Zo ook vandaag. Zeker met de toch nog wat sluimerende verkoudheid. Maar het lijkt de goede kant op te gaan en we zullen allicht wel richting Hainaut rijden. Al weet je nooit wat er nog onverwacht komt opduiken natuurlijk.
Details: 9.42/km – 269 c – 127 pasfrequentie – 6,7°.
Vandaag bleef het droog en begon de dag met veel bewolking. De bewolking kon in de voormiddag hardnekkig zijn maar moest in de namiddag in het binnenland toch openbreken en meer en meer plaats maken voor de zon. Aan zee kon dit echter een groot deel van de dag duren. In het zuiden van het land werd het vrij snel zonnig.
De maxima schommelden tussen 11 graden vlak aan zee en 16 graden in Belgisch Lotharingen.
De wind was zwak tot overwegend matig uit noordelijke richtingen.
Actueel.
ELEKTRISCH RIJDEN
Uit een enquête van Europ Assistance blijkt dat 62% van de Belgen denkt dat hun volgende auto geen elektrische wagen zal zijn. Dat is een stijging van 10% tegenover vorig jaar. De voornaamste drempels zijn de energiecrisis, de koopkracht, de prijs, een gebrek aan laadpalen en onzekerheid over het ecologische aspect en het wegvallen van de Vlaamse premie voor e-wagens.
Opvallend is ook dat 70% geen tweedehands elektrisch voertuig wil kopen, vooral vanwege de batterij.
Europ Assistance merkt wel op dat jongeren een stuk positiever staan tegenover elektrisch rijden dan 55-plussers.
De verzekeraar benadrukt tot slot dat het aantal elketrische wagens het afgelopen jaar wel serieus is toegenomen. Een belangrijke nuance is dat het in 82% van de gevallen om een bedrijfswagen gaat. De particuliere consument is dus nog niet volledig overtuigd.
Terug in de tijd: zaterdag 10 april 2010.
16km800 gelopen. Chrono 1:19:49. 4.45/km. Gestart om 10.30 uur. Helder en mooi weer. Temperatuur 15°. Drie rondjes gelopen in het provinciaal domein van Wachtebeke.
Gevolgd: Poesele – Zeveren 3e provinciale A Oost-Vlaanderen
Belangrijke wedstrijd voor de thuisploeg die min of meer verplicht was te winnen wilden ze hun kansen op behoud in 3e provinciale vrijwaren. Op het einde van de eerste helft mocht de thuisploeg een strafschop trappen die feilloos werd omgezet 1-0.
In het begin van de tweede helft zette Zeveren meteen druk en de thuisploeg had niet direct een antwoord klaar. Dit resulteerde in drie doelpunten in minder dan 10’ 1-3. Poesele zette nu alles op alles en kon op het halfuur milderen en even later zelfs gelijkstellen 3-3. Beide ploegen probeerden op het einde van de wedstrijd nog de winnende treffer te scoren maar het bleef 3-3. Een billijk gelijkspel.
De run vandaag.
Een korte run. Eigenlijk was mijn eerste optie vandaag om er geen te doen. Vanwege een verkoudheid. Maar ik merkte een lichte verbetering wat dat betreft en heb dus toch maar even de loopschoenen aangedaan.
Details: 5.24/km – 420 c – 173 pasfrequentie – 11,1°.
In de loop van de voormiddag verschenen er tijdelijk meer wolkenvelden. Daarna werd het in vele streken opnieuw zonniger met vorming van enkele stapelwolken, wellicht wat meer aan zee.
De maxima bereikten 9 graden aan de kust, 12 à 13 graden in de Hoge Ardennen, 15 à 16 graden in Laag- en Midden-België en 17 graden in Belgisch Lotharingen.
De wind waaide zwak tot vaak matig uit noord tot noordoost.
Actueel.
FACEBOOK
De Amerikaanse sociale media gigant Meta gaat zijn betere bescherming voor tieners nu ook uitrollen naar Facebook en Messenger, in navolging van Instagram. Het gaat om de zogeheten ‘tieneraccounts’ voor gebruikers tussen de 13 en 17 jaar, die extra bescherming moeten bieden tegen ongepaste content en ongewenste contacten. Ook gaan de tieneraccounts ’s nachts automatisch in slaapstand en worden gebruikers aangemaand om de app na één uur te verlaten. Tieners kunnen bovendien enkel gecontacteerd worden door personen die ze volgen of met wie ze al een connectie hebben.
Terug in de tijd: vrijdag 9 april 2010.
12km400 gelopen. Chrono 1:00:04. Temperatuur 15°. Gestart om 19.15 uur. Het gaat al een paar dagen iets minder. De conditie is niet echt top. Dit kan en moet beter.
De run vandaag.
Kort maar toch wel goed. Na een tweetal kilometer ingelopen te hebben begonnen we wat korte versnellingen in te lassen waardoor het tempo wat omhoog ging. De laatste kilometers dan nog eens het tempo constant wat verhoogd. Resultaat is een degelijke eindchrono.
Details: 4.56/km – 495 c – 175 pasfrequentie – 10°.
Vandaag kregen we veel zon met in de namiddag meer hoge wolkenvelden.
De maxima schommelden van 11 tot 14 graden in de Ardennen, rond 12 à 13 graden aan zee tot 15 à 17 graden elders.
De zwakke oostenwind draaide naar het noordoosten en werd overdag soms matig. Aan zee draaide de matige wind geleidelijk naar het noordnoordoosten.
Actueel.
WIJN
Franse wijnboeren produceren voor het eerst meer witte dan rode wijn. In 2023 werd 13,4 miljoen hectoliter witte wijn geproduceerd. Dat is 10% meer dan het jaar voordien en meer dan de 12,8 miljoen hectoliter rode wijn. Die verschuiving lijkt structureel en volgt de veranderende vraag.
De wijn consumptie in Frankrijk is sinds de jaren 60 met liefst 70% gedaald. Vooral rode wijn verliest marktaandeel.
Dat zien we ook in België. We eten de laatste jaren veel lichter en die gerechten combineren beter met witte wijn. Rode wijn wordt vooral gedronken door 55-plussers. Zij drinken het meest en drinken vooral thuis en tijdens de maaltijd. Jongeren doen bijna alles andersom: ze drinken minder dan hun ouders en verkiezen lichtere en frisse wijnen als ze een terrasje doen.
Terug in de tijd: donderdag 8 april 2010.
11 km gelopen. Chrono 0:57:16. Gestart om 19.30 uur. Temperatuur 14°. Een rustige duurloop.
De run vandaag.
Een wisseltempoloop. Een vrij goed gevoel. Het was warm. Ik had zelfs iets te veel kledij aan. Dat kwam waarschijnlijk mede doordat het deze morgen toch nog vrij fris was tijdens de ochtendwandeling.
Details:
5 km – 10.20/km – 296 c – 119 pasfrequentie – 3,9°
9 km – 5.02/km – 547 c – 171 pasfrequentie – 14,4°.
Vandaag was het zonnig met sporadisch wat hoge wolkenvelden. De maxima lagen tussen 9 of 10 graden in de Hoge Ardennen en 12 tot 14 graden elders. De wind is zwak tot soms matig uit het oosten tot noordoosten.
Actueel.
OORLOG OEKRAÏNE
Europa roept op om noodvoorraad aan te leggen voor 72 uur.
Alle Europese burgers moeten noodvoorraden in huis halen zodat ze minimaal 72 uur kunnen overleven bij oorlog, cyberaanvallen, rampen en pandemieën. Het gaat om voldoende water, eten, medicijnen, batterijen en toiletartikelen. Verder is er een checklist voor de auto, van een gps tot spelletjes voor de kinderen. De voorraad is volgens de Europese Commissie nodig nu ‘vrede en stabiliteit’ niet langer vanzelfsprekend zijn. Ook de Belgische overheid adviseerde reeds om een noodpakket in huis te halen.
Terug in de tijd: woensdag 7 april 2010.
12km300 gelopen. Chrono 1:02:18. Gestart om 17.30 uur. Temperatuur 20°.
Wetteren liep uit tot 2-0 maar Tournai scoorde nog voor de rust tegen via een penalty. In de tweede helft probeerden de bezoekers nog gelijk te stellen maar de stand wijzigde niet meer. Eindstand 2-1.
De run vandaag.
Eerst wat tuinwerk gedaan. Gras maaien en dergelijke. Daarna toch alsnog een run. Vrij goed gevoel moet ik zeggen. Tevreden daarmee!
Details: 4.58/km – 499 c – 172 pasfrequentie – 13,9°.
Vandaag was het zonnig, maar gevoelig frisser dan gisteren met maxima die niet hoger klommen dan 7 graden op de Ardense toppen en 12 tot 14 graden in Vlaanderen.
De wind waaide matig uit oostelijke richtingen. Vooral in het uiterste zuiden waren er windstoten mogelijk tot 50 km/h.
Actueel.
WIELRENNEN
Tadej Pogacar komt solo aan de aankomst in de Ronde van Vlaanderen. Opnieuw een indrukwekkende overwinning van de Sloveen. Met voorsprong de beste renner van deze generatie.
Terug in de tijd: dinsdag 6 april 2010.
12km300 gelopen. Chrono 1:00:58. 5.09/km. Gestart om 19.30 uur. Temperatuur 16°. Wat last aan het rechter schouderblad. Heb daar nog mee gesukkeld. Waarschijnlijk heb ik een verkeerde beweging gemaakt.
De run vandaag.
Herstel. Het weer was prima. We hadden, na het televisiekijken na de Ronde van Vlaanderen een uurtje tijd, dus het kon en het mocht. Ik heb het wel heel rustig gehouden.
Details: 6.35/km – 515 c – 167 pasfrequentie – 13,3°.
Vandaag was het zonnig met in de loop van de namiddag wat wolkenvelden vanaf het noordoosten.
De maxima lagen tussen 13 graden vlak aan zee en 20 of 21 graden in de streken nabij de Franse grens. In het centrum kregen we maxima in de buurt van 19 graden.
De wind waaide eerst zwak en later meestal matig uit noordoost en aan zee soms zelfs vrij krachtig uit noordnoordoost. Aan zee is er kans op rukwinden rond 50 km/h.
Actueel.
DIENSTPLICHT IN DENEMARKEN
Deense vrouwen kunnen vanaf 1 juli 2025 opgeroepen worden voorde militaire dienst. Zo wordt Denemarken na Zweden het tweede EU-land dat de dienstplicht voor vrouwen invoert.
Mannen vanaf 18 jaar moesten zich al melden op de ‘Defensiedag’, en nu dus ook vrouwen.
Een loting bepaalt of en hoe ze in het leger moeten dienen, als er niet genoeg vrijwilligers zijn.
Denemarken trekt de komende twee jaar 6,8 miljard euro extra uit voor defensie om in te spelen op de dreiging van Rusland.
Terug in de tijd: maandag 5 april 2010.
Geen run vandaag. De 7e dag zonder run dit jaar.
Gevolgd: miniementornooi Lochristi
1° Aalst – Lochristi 0-0. Een evenwichtige wedstrijd, maar weinig echte kansen. Logisch gelijkspel.
2° Wetteren – Oudenaarde 0-1. Oudenaarde was de betere ploeg en wint verdiend.
De run vandaag.
Wedstrijd: Le jogging des marbriers – Basècles – 14km800 – 342 deelnemers.
Basècles is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van de Waalse stad Belœil. De naam Basècles betekent trouwens Kerk (Basilica in het Latijn).
Basècles was een zelfstandige gemeente tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 toegevoegd werd met de gemeente Belœil.
Het is een heel eind rijden naar Basècles. Ik opteer om de binnenbanen te nemen en de autostrade links te laten liggen. Eens aangekomen zie ik een paar richtingborden die mij wat duidelijker maken waar ik mij nu ongeveer bevind. Peruwelz op 6 km, Beloeil op 10 km en Tournai op 22 km om een paar van de voornaamste te noemen.
Basècles is niet zo klein als een paar andere plaatsen in Henegouwen waar ook loopwedstrijden worden ingericht. Je vindt er een juwelier, een winkel met algemene voedingswaren, een bakker, een boekhandel en dergelijke meer. Dat heb ik nog niet overal aangetroffen. Er is ook een basisschool. En natuurlijk zijn er ook enkele cafés. Niet te verwonderen natuurlijk met de Brassage de la célèbre ‘Diôle’ in de buurt. Er is ook de Brasserie des carrières.
Een brasserie is een horecagelegenheid waar men iets kan eten en/of drinken. De brasserie vindt haar oorsprong in het Duitse Brauhaus, een brouwerij waar het bier ter plekke kon worden geconsumeerd. Dergelijke brouwerijen met café bestonden ook in de Elzas, waar ze de Franse naam brasserie kregen. Nogal wat Elzassers openden eind 19e eeuw een dergelijke brasserie in Parijs. Soortgelijke gelegenheden waar zelf geen bier meer werd gebrouwen, gebruikten op den duur ook die benaming.
Zo ontstond de typisch Parijse brasserie: een ruime zaal met grote vensters en spiegels, vaak met een terras, waar men zowel kan eten als drinken. Kenmerkend voor de Parijse brasserie is dat er een grote keuze is aan vaste schotels à la carte, vaak aangevuld met suggesties, terwijl de term restaurant in Frankrijk eerder voorbehouden was aan een meer chique en formele gelegenheid, waar alleen menu's konden worden besteld. Brasseries zijn ook groter en drukker dan restaurants, waar een meer intieme sfeer heerst. Typisch voor de Parijse brasseries is ook dat ze vaak laat open zijn, omdat vroeger veel mensen er gingen eten na de theatervoorstellingen. Sommige brasseries serveerden eten op gelijk welk moment van de dag.
Traditionele brasserie-gerechten zijn onder meer biefstuk of charcuterie met frites en sla, oesters en gemengde salades. Vanwege de Elzasser oorsprong is zuurkool ook een traditioneel gerecht in Parijse brasseries. Grote brasseries beschikken vaak over een zeevruchtenbank op het terras.
Brasseries komen nu in vele delen van Europa voor, maar zoals veel horeca-begrippen is de term nogal vervaagd. Zo is er nauwelijks een verschil tussen een brasserie en een taverne. Eetcafés, kleine bars en restaurants en zelfs broodjeshuizen hanteren de naam 'brasserie'. Toch blijven de eigenlijke brasseries populair. Sommige succesvolle koks die gastronomische restaurants uitbaatten, verkozen over te schakelen op een brasserie-formule.
Die brasserie was vandaag wel van belang. Daar zou immers de start worden gegeven voor de wedstrijd. Een vrij brede weg met een lange rechte aanloopstrook zou ons naar moeilijker stroken op het parcours leiden.
Maar we zijn niet naar hier gekomen om de plaatselijke brasserie en/of cafés te bezoeken. Na nog even de kerk te hebben bezocht begaven we ons naar de sporthal. Ondertussen hebben we ook al gezien dat de temperatuur tot 22e C aan het stijgen is.
We komen zo aan de plaats van inschrijving, met name de sporthal en bijkomende accommodatie. Nu stelde dat laatste niet echt veel voor. Het voetbalplein was niet echt om aan te zien. Maar er werd deze namiddag wel gevoetbald door jeugdploegen. Vrij vlot zal het op zo’n plein allemaal wel niet verlopen. Maar goed, slechte terreinen komen ook in Vlaanderen wel meer voor. Helaas!
De sporthal mocht er dan weer wel zijn. Groot en ruim, alles aanwezig wat er moet zijn. Mooi! Dat we daar terecht konden om alle faciliteiten te vervullen was toch wel een luxe die we niet elke week aantreffen. Ook de kleedkamers waren prima. En ja, er was voldoende parkeergelegenheid. Vooral als je, zoals ik, toch tijdig aanwezig bent.
Na inschrijving, omkleden en opwarming moesten we dus naar de Rue de Condé (via de Rue Porte à Camps) waar de start zou worden gegeven.
Het eerste deel was dus rechtdoor en vrij vlak. Maar dat zou vlug veranderen. De eerste kilometer ging vlotjes in 4.16, de tweede was al heel wat minder met 4.39 (eerste helling). Nadien was het wat op en af, kilometer 3 in 4.21. Maar dan hadden we terug prijs en moesten we weer klimmen. Kilometer 4 in 4.43. Dus eigenlijk de eerste echt trage. Kilometer 5 ging nog minder vlug in 5.00 (bergop + slechte aardewegen). Gelukkig konden we ons wat herpakken en keken we stilaan uit naar de helft van de race. Kilometer 6 en 7 in 4.33 en 4.45.
Dat eerste deel ging ook nog eens in hoofdzaak met wind tegen. Af en toe probeerde ik wat te schuilen maar vaak moest ik toch de voetsporen van mijn medeloper(s) lossen. Het was dan telkens beuken tegen de wind in.
Maar dat verbeterde in het tweede deel van de race als we terug richting Basècles liepen. Het werd ook wat vlakker. Dus twee positieve punten om het tempo wat op te drijven. Kilometer 8 tot 13 in 4.32 4.30 4.38 4.44 4.37 4.47.
In de laatste kilometers kreeg ik het wat moeilijk maar probeerde ik toch enig tempo te houden in de laatste rechte lijn richting finish. Kilometer 14 en de laatste honderden meters in respectievelijk 4.58 en 3.35.
Gezien de omstandigheden, weinig trainingskilometers en wat last van oude en bijna versleten knoken, toch wel tevreden over deze wedstrijd. Maar zoals vaak gezegd en geschreven, alles kan beter natuurlijk. Maar de volgende wedstrijden komen er opnieuw al vlug aan. Er is echt weinig verpozing!
Als prijs voor onze prestatie mochten we toch een plaatselijk gebrouwen biertje mee naar huis nemen. Dat verzachte toch wat de pijn die we geleden hadden in deze wedstrijd die verliep in vrij warme omstandigheden. Zeker voor deze tijd van het jaar.
Details: 4.39/km – 932 c – 176 pasfrequentie – 20°.
Vandaag bleef het zonnig en aangenaam zacht. De maxima schommelden tussen 17 graden in de Ardennen, 20 graden aan zee en 21 of 22 graden elders. De wind was matig uit het oosten en uit het noordoosten aan zee.
Actueel.
ONDERWIJS
Bijna zes op de tien Vlaamse onderwijsprofessionals vinden dat het onderwijs moet evolueren naar het Engels model met een kennisrijk curriculum en orde in de klas. Concreet zegt 42% het ermee eens te zijn en 14% is het helemaal eens. Slechts 13% is het helemaal oneens.
Politici gingen onlangs in enkele topscholen in Londen op zoek naar recepten om de orde te herstellen op onze scholen. Eind februari keurde de Vlaamse regering bovendien nieuwe minimumdoelen goed voor het basisonderwijs, met meer focus op kennis en gedrag.
Terug in de tijd: zondag 4 april 2010.
12km370 gelopen (20 rondjes Finse piste). Chrono 1:00:46. Gestart om 11 uur. Temperatuur 13°. Goede herstelloop.
Gewicht 63,6 kg.
De run vandaag.
Rustig aan. Nog een kleine inspanning gedaan die vooral gericht was op herstel. De laatste tijd heb ik immers opnieuw meer last van de enkels. De slijtage komt er blijkbaar toch stilaan aan.
Details: 9.42/km – 287 c -128 pasfrequentie – 8,3°.
Vandaag was er opnieuw veel zon met hooguit enkele sluierwolken. Met maxima van 15 graden in de Hoge Venen en 20 à 21 graden in het centrum werd het lentezacht. Er waaide een matige wind uit oost tot zuidoost.
Actueel.
ECONOMIE
“Europa heeft ons jarenlang geplunderd en beroofd”: president Donald Trump start handelsoorlog en legt wereldwijd importheffingen op.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een importheffing van 20 procent op producten uit de Europese Unie aangekondigd. Volgens hem komen Europese handelsbarrières neer op een heffing van 39 procent voor goederen uit de Verenigde Staten, die de Amerikanen vergelden met een “wederkerige” heffing die ongeveer de helft van die belasting bedraagt. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemt de Amerikaanse invoertarieven “een grote klap” voor de mondiale economie.
Het tijdperk van de geliberaliseerde mondiale vrijhandel, dat we sinds het begin van deze eeuw kenden, is afgesloten. Dat is voor de geschiedenisboeken.
Wat zijn invoerrechten – voor dummies.
Met importheffingen, ook wel invoerrechten, importtaksen of importtarieven genoemd, wordt de belasting bedoeld die moet worden betaald voor het importeren van goederen uit het buitenland.
Importheffingen zijn in de eerste plaats bedoeld als extra kostendrempel, om zo de eigen economie, landbouw en industrie te beschermen tegen (goedkopere) buitenlandse producenten. Wanneer die laatsten in een bepaald land importheffing moeten betalen, worden hun producten duurder in dat land.
Daarnaast vormen importheffingen een inkomstenbron voor de overheid. Zo bepaalt in Europa de Europese Unie de hoogte van importheffingen die de lidstaten heffen. De tarieven zijn per productcategorie vastgelegd en alle EU-lidstaten moeten dezelfde importtarieven hanteren.
De hoogte van de importheffing hangt vooral af van het soort product. Er gelden in de EU uiteenlopende percentages, variërend van 0% voor mobiele telefoons tot 17% voor bepaalde soorten schoenen.
Voor goederen uit landen of regionale handelszones waarmee de EU een handelsverdrag heeft gesloten, gelden lagere importheffingen dan voor goederen uit landen of handelszones waarmee de EU geen handelsverdrag heeft, zoals China, de Verenigde Staten of Groot-Brittannië sinds de Brexit.
Terug in de tijd: zaterdag 3 april 2010.
Wedstrijd: Wijkloop Hazegras Oostende – 9km930
Derde wedstrijd van het Oostends loopcriterium (na Sas Slijkens en Noordzeeloop. Het weer zag er in de voormiddag niet te best uit: regen die werd afgewisseld met hevige buien. Dus niet direct echt aangenaam. Rond de middag begon het evenwel uit te klaren en aan zee was het droog. Het parcours bestond uit drie ronden. Na een lange aanloop liepen we een park in om dan terug te keren via dezelfde aanloopstrook. Ik was goed gestart en zocht direct een eigen tempo. Zo vormden we nog tijdens de eerste kilometers een groepje van ongeveer een zestal lopers dat lang bijeen bleef. In het park zochten sommigen de grasstrook op. Ik deed dat in den beginne ook maar koos toch vrij vlug voor het lichter lopende pad. Alhoewel ik het tempo vrij vlot kon volgen voelden de benen toch vermoeid aan. Ook in de volgende ronde bleef dat zo. Maar toch bleef ik goed aanklampen. Dat veranderde echter vrij vlug in de laatste ronde toen een tweetal atleten afstand nam en ik niet meer kon volgen. Ik heb dan maar terug mijn eigen tempo gezocht en dat kunnen behouden tot aan de aankomst. Het vermoeid gevoel wijt ik aan mijn verkoudheid deze week. De trainingen zijn zo letterlijk een beetje verwaterd. Maar al bij al moet ik ook toegeven dat er toch niet veel meer in zat. De betere lopers waren mij voor!
De organisatie was zoals steeds in orde. De mensen deden hun best om er iets fatsoenlijk van te maken. Je ziet dat er wat dat betreft ervaring is. De ruimte in de kleedkamer was miniem en de deugddoende douche mochten we ook vergeten. Er was helaas geen warm water, en dit ondanks de veelbelovende vermeldingen op de kranen van 50° en meer. Jammer want deze organisatie verdient verder alle lof!
Na de prijsuitreiking naar huis gereden en een hevig onweer teisterde de autosnelweg. Toch zijn we heelhuids thuis geraakt. En hebben we ons getrakteerd op een pakje friet!
We blijven taperen. Ondanks het fantastische weer. Wel een aantal versnellingen gedaan 2 km in – (10 x 200) R100 – 2 km uit. Dus toch alweer een interval. Maar minder zwaar dan deze voor de voorbije dagen. En als alternatief voor een langere run kunnen we altijd nog wat buiten wandelen om op die manier van de zon te genieten. Binnen blijven is echt geen optie nu.
Details: 4.57/km – 441 c – 177 pasfrequentie – 13,9°.
Vandaag was het eerst zonnig. In de loop van de dag wisselden brede opklaringen af met enkele wolkenvelden.
Het werd nog wat zachter dan gisteren met maxima van 12 tot 19 graden.
De oosten- tot noordoostenwind was opnieuw matig tot soms vrij krachtig met rukwinden tot 60 km/u.
Actueel.
BITTER
Bitter in de mond, gezond voor het hart.
Bitter is naast zoet, zout, zuur en umami (wrang) één van de vijf basissmaken die door je tong wordt waargenomen. Bij bittere smaken kun je denken aan rucola, witlof, koriander, andijvie, spruitjes en grapefruit: allemaal producten die stoffen bevatten die goed zijn voor je lever.
Zwavel en in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K) zijn belangrijk voor het lichaam om gal te kunnen produceren en dat is weer nodig voor gezonde spijsvertering én om de lever op topniveau te laten werken. Daarnaast zorgt bitter voedsel er ook voor dat je minder zin hebt in zoetigheid. Ze stabiliseren namelijk je bloedsuikerspiegel en zo krijg je minder last van dips in je energieniveau. Ook zorgen ze ervoor dat je smaakpapillen beter in balans zijn.
Maar het spreekwoord had ik nog nooit gehoord, gezien of gelezen. Tot vandaag. Het heeft verschillende betekenissen.
De eerste betekenis is, dat vroeger de meeste medicijnen bitter waren. Dus als je het bittere medicijn slikte, dan werd je daarna weer gezond. Daar komt ook de uitdrukking “een bittere pil” vandaan.
De tweede betekenis heeft te maken met de letterlijke betekenis, namelijk dat bittere smaken goed voor de gezondheid zijn. Het is niet de favoriete smaak van het gros van de mensen: bitter. Ik hou er wel wan. Ben eigenlijk altijd fan geweest, van jongsaf. Maar kleine kinderen hebben er meestal een hekel aan. Maar ook volwassenen zijn vaak geen fan. Hierom verdwijnt de bittere smaak van producten langzaam uit de supermarkten. Zo smaken andijvie en witlof een stuk minder bitter dan decennia geleden, omdat ze tegenwoordig worden gekruist met zoetere soorten. En dat is jammer want bitter is heel gezond.
Er is nog een derde betekenis voor dit spreekwoord. Namelijk de figuurlijke betekenis. Soms moet je iets zeggen wat bitter is en als je dat gedaan hebt is dit gezond voor het hart, want maak van je hart geen moordkuil. Ook zeggen we wel eens “dit moet me echt even van het hart” of “het is een pak van mijn hart “als we opgelucht zijn. Deze uitdrukkingen houden hetzelfde in.
Soms is het misschien moeilijk iets te zeggen maar als je het eenmaal gedaan hebt, dan ben je opgelucht en is dat een pak van je hart. En dus gezond voor het hart. Want het hart hoort licht te zijn. Als we allerlei negatieve gedachten, rancune, haat en jaloezie met ons meedragen dan drukt dit op ons hart als een zware baksteen en zo kan het hart niet lekker zijn gang gaan.
DE POST – 19 februari 1950
WITLOF
‘Brussels witlof’ is eigenlijk de ware naam van deze groente die nog niet zo heel veel jaren ingang in onze keuken gevonden heeft doch, eenmaal bekend, stormenderhand een van de eerste plaatsen onder onze groenten innam. Vooral in de winter, wanneer de groenten zeldzaam zijn en duur, houdt het witlof zijn veroveringstocht in al onze burgerkeukens.
België heeft zich op het kweken van het Brussels witlof bijzonder toegelegd en de driehoek gevormd door de steden Mechelen, Brussel en Leuven, levert een rijke oogst. In de gewone volkstaal heeft de naam ‘witloof’ burgerrecht verworven.
Wanneer men in de gure winter door deze streken reist, ziet men overal de lange lage stro-tunnels waarvan de koesterende donkere warmte het lof uit de ruige wortels moet halen en in een maagdelijke witte kleur tevoorschijn tovert. Deze stro-tunnels zijn het bewijs dat in België een teelt bloeit waarmee het land aan de spits staat.
Jaarlijks produceert België ongeveer 50.000.000 kilo van deze gezonde bladgroente. Hiervan werd vroeger 30.000.000 kilo uitgevoerd en het overige deel was voor binnenlands verbruik bestemd. Maar de uitvoer wordt echter ook in deze tak van de landbouwproductie geweldig tegengewerkt zodat het de kwekers van witlof tegenwoordig niet voor de wind gaat.
Het Brussels witlof is een dankbare plant en niet kieskeurig wat de grond betreft mits deze diep genoeg en los is. Bij voorkeur wordt er gezaaid op het einde van de meimaand. Het fijne zaad wordt op rijen met 25 cm afstand ingebracht, niet dieper dan 1 centimeter. Wanneer de plantjes 5 tot 6 centimeter groot zijn worden zij tot op 15 centimeter tussenruimte uitgedund. Eind oktober of begin november worden de wortels uit de grond gehaald. Het lof wordt afgesneden en de wortels worden ingekuild in diepe, brede greppels zo dat al de wortelhalzen op gelijke hoogte en tegen elkaar staan. Daarover komt dan een ongeveer 35 centimeter dikke laag tuingrond en uit het reservevoedsel van de wortels, die aldus geforceerd worden, groeien dan bladerspruiten die wit blijven bij gebrek aan licht. Broeimest kan de oogst nog vervroegen en ook warmwaterbuizen worden met dit doel ter hoogte van de hals langs de wortels aangelegd. De temperatuur in de grond mag op die manier tot 20° C worden opgevoerd. Daarbij overdekt men de bedden met een dak van planken of platen waarover een dikke laag stro komt te liggen. De planten die uit de halzen van de wortels tevoorschijn komen worden geoogst als zij ongeveer 15 centimeter lang zijn.
Een stukje van de wortelhals wordt mee afgesneden, de bedden worden weer dichtgemaakt met de beschutting tegen koude en licht en uit de wortels priemt weer nieuw lof op. Men kan op die manier tot 12 maal oogsten, zegge tot het reservevoedsel van de wortel geheel is uitgeput. Hoe lang de planten onder de afdekking in de greppels moeten vertoeven om volwassen te zijn is een geheim dat de landbouwer niet verklapt. Deze termijn hangt trouwens af van de wijze waarop de teelt gebeurt, van de verwarming, de weersomstandigheden, enzovoort.
Zoals men weet wordt van de uitgeputte wortels chicorei gemaakt.
Wel is aan het witlof steeds een zekere bittere smaak verbonden doch dit heeft de populariteit van deze bladgroente geen schade gedaan. Ons volk houdt zich immers aan de spreuk ‘bitter in de mond, maakt het hart gezond’.
Terug in de tijd: vrijdag 2 april 2010.
9 km gelopen (15 rondjes Finse piste). Chrono 0:47:05. Gestart om 19 uur. Temperatuur 11°. Regen en heel wat wind maakten het lopen deze avond minder gezellig. Nog weinig last van de verkoudheid. Misschien iets minder gerecupereerd dan anders maar voor de rest lijkt het mij OK.
De run vandaag.
Niet al te veel kilometers lopen deze week. Ondanks het goede weer. Maar eens een klein beetje taperen kan geen kwaad. Zegt men mij toch! En ik geloof hen.
Details: 5.09/km – 496 c – 174 pasfrequentie – 11,7°.
De dag begon op de meeste plaatsen zonnig. In de loop van de dag ontstonden er enkele onschuldige stapelwolkjes.
De maxima lagen tussen 8 of 9 graden in de Hoge Ardennen, 13 graden aan zee en 14 of 15 graden op de meeste andere plaatsen.
In vergelijking met gisteren was er wat meer wind. Hij waaide matig en aan zee matig tot vrij krachtig uit oostelijke tot noordoostelijke richtingen.
Actueel.
ASTRONOMIE
De Verenigde Staten hebben met één lancering een nieuwe NASA-telescoop en vier satellieten gelanceerd naar de ruimte. Bedoeling van de missie is om de oorsprong van het heelal te onderzoeken. De telescoop, SPHEREx, zal in twee jaar tijd vier keer de volledige sterrenhemel in kaart brengen. In de Melkweg gaat hij op zoek naar waterreservoirs die cruciaal zijn om leven mogelijk te maken. Wetenschappers hopen ook sporen te vinden van de eerste momenten na de oerknal. De vier satellieten moeten ons meer leren over de corona van de zon. Dit is de krans van licht rond onze ster die constant plasmadeeltjes op de aarde afvuurt. Die deeltjes zorgen onder meer voor het noorderlicht.
Terug in de tijd: donderdag 1 april 2010.
18km500 gelopen (30 rondjes Finse piste). Chrono 1:28:00. Gestart om 17.15 uur. Temperatuur 14°. Nog wat last van de verkoudheid. Hopelijk is het morgen beter!
De run vandaag.
Veel wind. In ieder geval meer dan gisteren. De tempo’s op de Finse piste deden dan ook pijn. Maar dit is toch ook waar het echt om draait bij een goede interval?! 2 km in – (10 x 400) R 100 – 2 km uit.
Details: 4.51/km – 559 c – 177 pasfrequentie – 11,1°.