lopen in lo en zo
Inhoud blog
  • TR235 - 6KM200 - 0:30:06
  • TR234 - 7KM000 - 0:58:36
  • TR233 - 10KM000 - 0:49:18
  • TR232 - 11KM000 - 0:55:46
  • TR231 - 15KM700 - 1:26:07
    Zoeken in blog

    06-04-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR103 - 14KM800 - 1:08:42

    Het weer.

    Vandaag was het zonnig met in de loop van de namiddag wat wolkenvelden vanaf het noordoosten.

    De maxima lagen tussen 13 graden vlak aan zee en 20 of 21 graden in de streken nabij de Franse grens. In het centrum kregen we maxima in de buurt van 19 graden.

    De wind waaide eerst zwak en later meestal matig uit noordoost en aan zee soms zelfs vrij krachtig uit noordnoordoost. Aan zee is er kans op rukwinden rond 50 km/h.

    Actueel.

    DIENSTPLICHT IN DENEMARKEN

    Deense vrouwen kunnen vanaf 1 juli 2025 opgeroepen worden voorde militaire dienst. Zo wordt Denemarken na Zweden het tweede EU-land dat de dienstplicht voor vrouwen invoert.

    Mannen vanaf 18 jaar moesten zich al melden op de ‘Defensiedag’, en nu dus ook vrouwen.

    Een loting bepaalt of en hoe ze in het leger moeten dienen, als er niet genoeg vrijwilligers zijn.

    Denemarken trekt de komende twee jaar 6,8 miljard euro extra uit voor defensie om in te spelen op de dreiging van Rusland.

    Terug in de tijd: maandag 5 april 2010.

    Geen run vandaag. De 7e dag zonder run dit jaar.

    Gevolgd: miniementornooi Lochristi

    1° Aalst – Lochristi 0-0. Een evenwichtige wedstrijd, maar weinig echte kansen. Logisch gelijkspel.

    2° Wetteren – Oudenaarde 0-1. Oudenaarde was de betere ploeg en wint verdiend.

    De run vandaag.

    Wedstrijd: Le jogging des marbriers – Basècles – 14km800 – 342 deelnemers.

    Basècles is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en een deelgemeente van de Waalse stad Belœil. De naam Basècles betekent trouwens Kerk (Basilica in het Latijn).

    Basècles was een zelfstandige gemeente tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 toegevoegd werd met de gemeente Belœil.

    Het is een heel eind rijden naar Basècles. Ik opteer om de binnenbanen te nemen en de autostrade links te laten liggen. Eens aangekomen zie ik een paar richtingborden die mij wat duidelijker maken waar ik mij nu ongeveer bevind. Peruwelz op 6 km, Beloeil op 10 km en Tournai op 22 km om een paar van de voornaamste te noemen.

    Basècles is niet zo klein als een paar andere plaatsen in Henegouwen waar ook loopwedstrijden worden ingericht. Je vindt er een juwelier, een winkel met algemene voedingswaren, een bakker, een boekhandel en dergelijke meer. Dat heb ik nog niet overal aangetroffen. Er is ook een basisschool. En natuurlijk zijn er ook enkele cafés. Niet te verwonderen natuurlijk met de Brassage de la célèbre ‘Diôle’ in de buurt. Er is ook de Brasserie des carrières.

    Een brasserie is een horecagelegenheid waar men iets kan eten en/of drinken. De brasserie vindt haar oorsprong in het Duitse Brauhaus, een brouwerij waar het bier ter plekke kon worden geconsumeerd. Dergelijke brouwerijen met café bestonden ook in de Elzas, waar ze de Franse naam brasserie kregen. Nogal wat Elzassers openden eind 19e eeuw een dergelijke brasserie in Parijs. Soortgelijke gelegenheden waar zelf geen bier meer werd gebrouwen, gebruikten op den duur ook die benaming.

    Zo ontstond de typisch Parijse brasserie: een ruime zaal met grote vensters en spiegels, vaak met een terras, waar men zowel kan eten als drinken. Kenmerkend voor de Parijse brasserie is dat er een grote keuze is aan vaste schotels à la carte, vaak aangevuld met suggesties, terwijl de term restaurant in Frankrijk eerder voorbehouden was aan een meer chique en formele gelegenheid, waar alleen menu's konden worden besteld. Brasseries zijn ook groter en drukker dan restaurants, waar een meer intieme sfeer heerst. Typisch voor de Parijse brasseries is ook dat ze vaak laat open zijn, omdat vroeger veel mensen er gingen eten na de theatervoorstellingen. Sommige brasseries serveerden eten op gelijk welk moment van de dag.

    Traditionele brasserie-gerechten zijn onder meer biefstuk of charcuterie met frites en sla, oesters en gemengde salades. Vanwege de Elzasser oorsprong is zuurkool ook een traditioneel gerecht in Parijse brasseries. Grote brasseries beschikken vaak over een zeevruchtenbank op het terras.

    Brasseries komen nu in vele delen van Europa voor, maar zoals veel horeca-begrippen is de term nogal vervaagd. Zo is er nauwelijks een verschil tussen een brasserie en een taverne. Eetcafés, kleine bars en restaurants en zelfs broodjeshuizen hanteren de naam 'brasserie'. Toch blijven de eigenlijke brasseries populair. Sommige succesvolle koks die gastronomische restaurants uitbaatten, verkozen over te schakelen op een brasserie-formule.

    Die brasserie was vandaag wel van belang. Daar zou immers de start worden gegeven voor de wedstrijd. Een vrij brede weg met een lange rechte aanloopstrook zou ons naar moeilijker stroken op het parcours leiden.

    Maar we zijn niet naar hier gekomen om de plaatselijke brasserie en/of cafés te bezoeken. Na nog even de kerk te hebben bezocht begaven we ons naar de sporthal. Ondertussen hebben we ook al gezien dat de temperatuur tot 22e C aan het stijgen is.

    We komen zo aan de plaats van inschrijving, met name de sporthal en bijkomende accommodatie. Nu stelde dat laatste niet echt veel voor. Het voetbalplein was niet echt om aan te zien. Maar er werd deze namiddag wel gevoetbald door jeugdploegen. Vrij vlot zal het op zo’n plein allemaal wel niet verlopen. Maar goed, slechte terreinen komen ook in Vlaanderen wel meer voor. Helaas!

    De sporthal mocht er dan weer wel zijn. Groot en ruim, alles aanwezig wat er moet zijn. Mooi! Dat we daar terecht konden om alle faciliteiten te vervullen was toch wel een luxe die we niet elke week aantreffen. Ook de kleedkamers waren prima. En ja, er was voldoende parkeergelegenheid. Vooral als je, zoals ik, toch tijdig aanwezig bent.

    Na inschrijving, omkleden en opwarming moesten we dus naar de Rue de Condé (via de Rue Porte à Camps) waar de start zou worden gegeven.

    Het eerste deel was dus rechtdoor en vrij vlak. Maar dat zou vlug veranderen. De eerste kilometer ging vlotjes in 4.16, de tweede was al heel wat minder met 4.39 (eerste helling). Nadien was het wat op en af, kilometer 3 in 4.21. Maar dan hadden we terug prijs en moesten we weer klimmen. Kilometer 4 in 4.43. Dus eigenlijk de eerste echt trage. Kilometer 5 ging nog minder vlug in 5.00 (bergop + slechte aardewegen). Gelukkig konden we ons wat herpakken en keken we stilaan uit naar de helft van de race. Kilometer 6 en 7 in 4.33 en 4.45.

    Dat eerste deel ging ook nog eens in hoofdzaak met wind tegen. Af en toe probeerde ik wat te schuilen maar vaak moest ik toch de voetsporen van mijn medeloper(s) lossen. Het was dan telkens beuken tegen de wind in.

    Maar dat verbeterde in het tweede deel van de race als we terug richting Basècles liepen. Het werd ook wat vlakker. Dus twee positieve punten om het tempo wat op te drijven. Kilometer 8 tot 13 in 4.32 4.30 4.38 4.44 4.37 4.47.

    In de laatste kilometers kreeg ik het wat moeilijk maar probeerde ik toch enig tempo te houden in de laatste rechte lijn richting finish. Kilometer 14 en de laatste honderden meters in respectievelijk 4.58 en 3.35.

    Gezien de omstandigheden, weinig trainingskilometers en wat last van oude en bijna versleten knoken, toch wel tevreden over deze wedstrijd. Maar zoals vaak gezegd en geschreven, alles kan beter natuurlijk. Maar de volgende wedstrijden komen er opnieuw al vlug aan. Er is echt weinig verpozing!

    Als prijs voor onze prestatie mochten we toch een plaatselijk gebrouwen biertje mee naar huis nemen. Dat verzachte toch wat de pijn die we geleden hadden in deze wedstrijd die verliep in vrij warme omstandigheden. Zeker voor deze tijd van het jaar.

    Details: 4.39/km – 932 c – 176 pasfrequentie – 20°.





    06-04-2025, 13:16 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    04-04-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR102 - 5KM000 - 0:48:30

    Het weer.

    Vandaag bleef het zonnig en aangenaam zacht. De maxima schommelden tussen 17 graden in de Ardennen, 20 graden aan zee en 21 of 22 graden elders. De wind was matig uit het oosten en uit het noordoosten aan zee.

    Actueel.

    ONDERWIJS

    Bijna zes op de tien Vlaamse onderwijsprofessionals vinden dat het onderwijs moet evolueren naar het Engels model met een kennisrijk curriculum en orde in de klas. Concreet zegt 42% het ermee eens te zijn en 14% is het helemaal eens. Slechts 13% is het helemaal oneens.

    Politici gingen onlangs in enkele topscholen in Londen op zoek naar recepten om de orde te herstellen op onze scholen. Eind februari keurde de Vlaamse regering bovendien nieuwe minimumdoelen goed voor het basisonderwijs, met meer focus op kennis en gedrag.

    Terug in de tijd: zondag 4 april 2010.

    12km370 gelopen (20 rondjes Finse piste). Chrono 1:00:46. Gestart om 11 uur. Temperatuur 13°. Goede herstelloop.

    Gewicht 63,6 kg.

    De run vandaag.

    Rustig aan. Nog een kleine inspanning gedaan die vooral gericht was op herstel. De laatste tijd heb ik immers opnieuw meer last van de enkels. De slijtage komt er blijkbaar toch stilaan aan.

    Details: 9.42/km – 287 c -128 pasfrequentie – 8,3°.





    04-04-2025, 15:01 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    03-04-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR101 - 7KM000 - 0:34:41

    Het weer.

    Helder tot licht bewolkt.

    Vandaag was er opnieuw veel zon met hooguit enkele sluierwolken. Met maxima van 15 graden in de Hoge Venen en 20 à 21 graden in het centrum werd het lentezacht. Er waaide een matige wind uit oost tot zuidoost.

    Actueel.

    ECONOMIE

    “Europa heeft ons jarenlang geplunderd en beroofd”: president Donald Trump start handelsoorlog en legt wereldwijd importheffingen op.

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft een importheffing van 20 procent op producten uit de Europese Unie aangekondigd. Volgens hem komen Europese handelsbarrières neer op een heffing van 39 procent voor goederen uit de Verenigde Staten, die de Amerikanen vergelden met een “wederkerige” heffing die ongeveer de helft van die belasting bedraagt. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemt de Amerikaanse invoertarieven “een grote klap” voor de mondiale economie.

    Het tijdperk van de geliberaliseerde mondiale vrijhandel, dat we sinds het begin van deze eeuw kenden, is afgesloten. Dat is voor de geschiedenisboeken.

    Wat zijn invoerrechten – voor dummies.

    Met importheffingen, ook wel invoerrechten, importtaksen of importtarieven genoemd, wordt de belasting bedoeld die moet worden betaald voor het importeren van goederen uit het buitenland.

    Importheffingen zijn in de eerste plaats bedoeld als extra kostendrempel, om zo de eigen economie, landbouw en industrie te beschermen tegen (goedkopere) buitenlandse producenten. Wanneer die laatsten in een bepaald land importheffing moeten betalen, worden hun producten duurder in dat land.

    Daarnaast vormen importheffingen een inkomstenbron voor de overheid. Zo bepaalt in Europa de Europese Unie de hoogte van importheffingen die de lidstaten heffen. De tarieven zijn per productcategorie vastgelegd en alle EU-lidstaten moeten dezelfde importtarieven hanteren.

    De hoogte van de importheffing hangt vooral af van het soort product. Er gelden in de EU uiteenlopende percentages, variërend van 0% voor mobiele telefoons tot 17% voor bepaalde soorten schoenen.

    Voor goederen uit landen of regionale handelszones waarmee de EU een handelsverdrag heeft gesloten, gelden lagere importheffingen dan voor goederen uit landen of handelszones waarmee de EU geen handelsverdrag heeft, zoals China, de Verenigde Staten of Groot-Brittannië sinds de Brexit.

    Terug in de tijd: zaterdag 3 april 2010.

    Wedstrijd: Wijkloop Hazegras Oostende – 9km930

    Derde wedstrijd van het Oostends loopcriterium (na Sas Slijkens en Noordzeeloop. Het weer zag er in de voormiddag niet te best uit: regen die werd afgewisseld met hevige buien. Dus niet direct echt aangenaam. Rond de middag begon het evenwel uit te klaren en aan zee was het droog. Het parcours bestond uit drie ronden. Na een lange aanloop liepen we een park in om dan terug te keren via dezelfde aanloopstrook. Ik was goed gestart en zocht direct een eigen tempo. Zo vormden we nog tijdens de eerste kilometers een groepje van ongeveer een zestal lopers dat lang bijeen bleef. In het park zochten sommigen de grasstrook op. Ik deed dat in den beginne ook maar koos toch vrij vlug voor het lichter lopende pad. Alhoewel ik het tempo vrij vlot kon volgen voelden de benen toch vermoeid aan. Ook in de volgende ronde bleef dat zo. Maar toch bleef ik goed aanklampen. Dat veranderde echter vrij vlug in de laatste ronde toen een tweetal atleten afstand nam en ik niet meer kon volgen. Ik heb dan maar terug mijn eigen tempo gezocht en dat kunnen behouden tot aan de aankomst. Het vermoeid gevoel wijt ik aan mijn verkoudheid deze week. De trainingen zijn zo letterlijk een beetje verwaterd. Maar al bij al moet ik ook toegeven dat er toch niet veel meer in zat. De betere lopers waren mij voor!

    De organisatie was zoals steeds in orde. De mensen deden hun best om er iets fatsoenlijk van te maken. Je ziet dat er wat dat betreft ervaring is. De ruimte in de kleedkamer was miniem en de deugddoende douche mochten we ook vergeten. Er was helaas geen warm water, en dit ondanks de veelbelovende vermeldingen op de kranen van 50° en meer. Jammer want deze organisatie verdient verder alle lof!

    Na de prijsuitreiking naar huis gereden en een hevig onweer teisterde de autosnelweg. Toch zijn we heelhuids thuis geraakt. En hebben we ons getrakteerd op een pakje friet!

    Uitslag wijkloop Hazegras – 10km500 – 167 deelnemers

    1) Stieperaere Davy 0:33:20

    2) Deschodt Bert 0:33:40

    3) Van Petegem Patrick 0:33:59

    4) Coussement Wim 0:34:27

    5) Mory Wim 0:34:34

    6) Coopman Lorenzo 0:35:01

    7) Deruddere Geert 0:35:07

    8) Boone Dirk 0:35:19

    9) De Simpel Christof 0:35:32

    10) Debreyne Frederic 0:36:18

    11) Timperman Felix 0:36:26

    12) Van Belleghem Timothy 0:37:02

    13) Florisoone Hans 0:37:03

    14) Hamers Peter 0:37:08

    15) Tackx Koen 0:37:11

    16) Lust Christoph 0:37:16

    17) Patoor Dirk 0:37:20

    18) Poiz Sigurd 0:37:25

    19) De Ketelaere Luc 0:37:32

    20) Poppe Alain 0:37:39

    21) Ameloot Frederik 0:37:42

    22) Puystjens Gino 0:37:44

    23) Deramoudt Johan 0:37:47

    24) Creminger Bart 0:38:15

    25) Vrancken Jacky 0:38:18

    26) Watthy Johan 0:38:20

    27) De Vriendt Xavier 0:38:22

    28) Janssen Jan 0:38:26

    29) Coucke Francis 0:38:29

    30) Vannieuwenhuyse Michael 0:38:30

    31) Moeyaert Jerry 0:38:51

    32) Seynaeve Henk 0:38:58

    33) Schoolmeester Jan 0:39:04

    34) Ramakers Kenneth 0:39:11

    35) Van Camp Alfons 0:39:14

    36) Deweert Marc 0:39:31

    37) Viaene Christ 0:39:35

    38) Pacque Hans 0:39:38

    39) Liekens Peter 0:39:43

    40) Thibout Jean Marc 0:39:49

    41) Rammant Johan 0:39:58

    42) Cabooter Pascal 0:40:05

    43) Van Moortel Kevin 0:40:07

    44) Vanden Berghe Patrick 0:40:17

    45) Naert Marc 0:40:44

    46) Tondelier Dimitri 0:40:53

    47) Westerlinck Stefaan 0:41:00

    48) Diederen Stephen 0:41:03

    49) Debacker Curd 0:41:31

    50) Tanghe Philippe 0:41:33

    51) Tuyttens Gina 0:41:37

    52) Rogier Martin 0:41:41

    53) Pille Stefaan 0:41:59

    54) Birk Dirk 0:42:02

    55) Hauwelaere Erik 0:42:04

    56) Lefevere Willy 0:42:08

    57) Jonckheer Koen 0:42:11

    58) Gesquiere Philip 0:42:12

    59) De Groote Jurgen 0:42:15

    60) Provost Rik 0:42:22

    61) Van kerschaver Koen 0:42:26

    62) Vanmullem Christoph 0:42:29

    63) Van Sundert Benoit 0:42:33

    64) Carton Jan 0:42:36

    65) Knockaert kevin 0:42:39

    66) Devriendt Johan 0:42:43

    67) Baekeland Jan 0:42:47

    68) Jonckheere Patrick 0:42:49

    69) Dumon Gino 0:42:55

    70) Laflere Lieven 0:43:43

    71) Sabbe Geert 0:43:45

    72) Locke Stephane 0:43:53

    73) Luypaert Dirk 0:43:59

    74) Houtteman Wim 0:44:06

    75) Algoet Dominique 0:44:08

    76) Vanbeveren Camille 0:44:10

    77) Vermeersch peter 0:44:13

    78) Declercq Frederik 0:44:14

    79) Detever Michiel 0:44:16

    80) Leyzen Dennis 0:44:18

    81) Desmedt Martin 0:44:20

    82) Poorteman Kristof 0:44:27

    83) Boucquaert Patrick 0:44:32

    84) Treve Eric 0:44:38

    85) Bulteel Bas 0:44:50

    86) Vanmassenhove Stefaan 0:44:54

    87) Vansteenkiste Davy 0:45:00

    88) Deramoudt Tom 0:45:05

    89) Leroy Dirk 0:45:07

    90) Brulez Bart 0:45:09

    91) De Ceuninck Edwin 0:45:12

    92) Patoor Jeroen 0:45:25

    93) Gabriels Thierry 0:45:28

    94) Keukeleire Dirk 0:45:32

    95) Decoster Patrick 0:45:37

    96) Cosaert Jeroen 0:45:41

    97) Laenens Gunther 0:45:45

    98) Patoor Jonas 0:46:01

    99) Couvreur Martin 0:46:02

    100) Wyllie Jurgen 0:46:08

    De run vandaag.

    We blijven taperen. Ondanks het fantastische weer. Wel een aantal versnellingen gedaan 2 km in – (10 x 200) R100 – 2 km uit. Dus toch alweer een interval. Maar minder zwaar dan deze voor de voorbije dagen. En als alternatief voor een langere run kunnen we altijd nog wat buiten wandelen om op die manier van de zon te genieten. Binnen blijven is echt geen optie nu.

    Details: 4.57/km – 441 c – 177 pasfrequentie – 13,9°.





    03-04-2025, 12:55 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    02-04-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR100 - 8KM000 - 0:41:14

    Het weer.

    Licht bewolkt tot helder.

    Vandaag was het eerst zonnig. In de loop van de dag wisselden brede opklaringen af met enkele wolkenvelden.

    Het werd nog wat zachter dan gisteren met maxima van 12 tot 19 graden.

    De oosten- tot noordoostenwind was opnieuw matig tot soms vrij krachtig met rukwinden tot 60 km/u.

    Actueel.

    BITTER

    Bitter in de mond, gezond voor het hart.

    Bitter is naast zoet, zout, zuur en umami (wrang) één van de vijf basissmaken die door je tong wordt waargenomen. Bij bittere smaken kun je denken aan rucola, witlof, koriander, andijvie, spruitjes en grapefruit: allemaal producten die stoffen bevatten die goed zijn voor je lever.

    Zwavel en in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K) zijn belangrijk voor het lichaam om gal te kunnen produceren en dat is weer nodig voor gezonde spijsvertering én om de lever op topniveau te laten werken. Daarnaast zorgt bitter voedsel er ook voor dat je minder zin hebt in zoetigheid. Ze stabiliseren namelijk je bloedsuikerspiegel en zo krijg je minder last van dips in je energieniveau. Ook zorgen ze ervoor dat je smaakpapillen beter in balans zijn.

    Maar het spreekwoord had ik nog nooit gehoord, gezien of gelezen. Tot vandaag. Het heeft verschillende betekenissen.

    De eerste betekenis is, dat vroeger de meeste medicijnen bitter waren. Dus als je het bittere medicijn slikte, dan werd je daarna weer gezond. Daar komt ook de uitdrukking “een bittere pil” vandaan.

    De tweede betekenis heeft te maken met de letterlijke betekenis, namelijk dat bittere smaken goed voor de gezondheid zijn. Het is niet de favoriete smaak van het gros van de mensen: bitter. Ik hou er wel wan. Ben eigenlijk altijd fan geweest, van jongsaf. Maar kleine kinderen hebben er meestal een hekel aan. Maar ook volwassenen zijn vaak geen fan. Hierom verdwijnt de bittere smaak van producten langzaam uit de supermarkten. Zo smaken andijvie en witlof een stuk minder bitter dan decennia geleden, omdat ze tegenwoordig worden gekruist met zoetere soorten. En dat is jammer want bitter is heel gezond.

    Er is nog een derde betekenis voor dit spreekwoord. Namelijk de figuurlijke betekenis. Soms moet je iets zeggen wat bitter is en als je dat gedaan hebt is dit gezond voor het hart, want maak van je hart geen moordkuil. Ook zeggen we wel eens “dit moet me echt even van het hart” of “het is een pak van mijn hart “als we opgelucht zijn. Deze uitdrukkingen houden hetzelfde in.

    Soms is het misschien moeilijk iets te zeggen maar als je het eenmaal gedaan hebt, dan ben je opgelucht en is dat een pak van je hart. En dus gezond voor het hart. Want het hart hoort licht te zijn. Als we allerlei negatieve gedachten, rancune, haat en jaloezie met ons meedragen dan drukt dit op ons hart als een zware baksteen en zo kan het hart niet lekker zijn gang gaan.

    DE POST – 19 februari 1950

    WITLOF

    ‘Brussels witlof’ is eigenlijk de ware naam van deze groente die nog niet zo heel veel jaren ingang in onze keuken gevonden heeft doch, eenmaal bekend, stormenderhand een van de eerste plaatsen onder onze groenten innam. Vooral in de winter, wanneer de groenten zeldzaam zijn en duur, houdt het witlof zijn veroveringstocht in al onze burgerkeukens.

    België heeft zich op het kweken van het Brussels witlof bijzonder toegelegd en de driehoek gevormd door de steden Mechelen, Brussel en Leuven, levert een rijke oogst. In de gewone volkstaal heeft de naam ‘witloof’ burgerrecht verworven.

    Wanneer men in de gure winter door deze streken reist, ziet men overal de lange lage stro-tunnels waarvan de koesterende donkere warmte het lof uit de ruige wortels moet halen en in een maagdelijke witte kleur tevoorschijn tovert. Deze stro-tunnels zijn het bewijs dat in België een teelt bloeit waarmee het land aan de spits staat.

    Jaarlijks produceert België ongeveer 50.000.000 kilo van deze gezonde bladgroente. Hiervan werd vroeger 30.000.000 kilo uitgevoerd en het overige deel was voor binnenlands verbruik bestemd. Maar de uitvoer wordt echter ook in deze tak van de landbouwproductie geweldig tegengewerkt zodat het de kwekers van witlof tegenwoordig niet voor de wind gaat.

    Het Brussels witlof is een dankbare plant en niet kieskeurig wat de grond betreft mits deze diep genoeg en los is. Bij voorkeur wordt er gezaaid op het einde van de meimaand. Het fijne zaad wordt op rijen met 25 cm afstand ingebracht, niet dieper dan 1 centimeter. Wanneer de plantjes 5 tot 6 centimeter groot zijn worden zij tot op 15 centimeter tussenruimte uitgedund. Eind oktober of begin november worden de wortels uit de grond gehaald. Het lof wordt afgesneden en de wortels worden ingekuild in diepe, brede greppels zo dat al de wortelhalzen op gelijke hoogte en tegen elkaar staan. Daarover komt dan een ongeveer 35 centimeter dikke laag tuingrond en uit het reservevoedsel van de wortels, die aldus geforceerd worden, groeien dan bladerspruiten die wit blijven bij gebrek aan licht. Broeimest kan de oogst nog vervroegen en ook warmwaterbuizen worden met dit doel ter hoogte van de hals langs de wortels aangelegd. De temperatuur in de grond mag op die manier tot 20° C worden opgevoerd. Daarbij overdekt men de bedden met een dak van planken of platen waarover een dikke laag stro komt te liggen. De planten die uit de halzen van de wortels tevoorschijn komen worden geoogst als zij ongeveer 15 centimeter lang zijn.

    Een stukje van de wortelhals wordt mee afgesneden, de bedden worden weer dichtgemaakt met de beschutting tegen koude en licht en uit de wortels priemt weer nieuw lof op. Men kan op die manier tot 12 maal oogsten, zegge tot het reservevoedsel van de wortel geheel is uitgeput. Hoe lang de planten onder de afdekking in de greppels moeten vertoeven om volwassen te zijn is een geheim dat de landbouwer niet verklapt. Deze termijn hangt trouwens af van de wijze waarop de teelt gebeurt, van de verwarming, de weersomstandigheden, enzovoort.

    Zoals men weet wordt van de uitgeputte wortels chicorei gemaakt.

    Wel is aan het witlof steeds een zekere bittere smaak verbonden doch dit heeft de populariteit van deze bladgroente geen schade gedaan. Ons volk houdt zich immers aan de spreuk ‘bitter in de mond, maakt het hart gezond’.

    Terug in de tijd: vrijdag 2 april 2010.

    9 km gelopen (15 rondjes Finse piste). Chrono 0:47:05. Gestart om 19 uur. Temperatuur 11°. Regen en heel wat wind maakten het lopen deze avond minder gezellig. Nog weinig last van de verkoudheid. Misschien iets minder gerecupereerd dan anders maar voor de rest lijkt het mij OK.

    De run vandaag.

    Niet al te veel kilometers lopen deze week. Ondanks het goede weer. Maar eens een klein beetje taperen kan geen kwaad. Zegt men mij toch! En ik geloof hen.

    Details: 5.09/km – 496 c – 174 pasfrequentie – 11,7°.





    02-04-2025, 12:36 Geschreven door dirk
    Reageren (0)


    01-04-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TR99 - 9KM000 - 0:43:44

    Het weer.

    Helder.

    De dag begon op de meeste plaatsen zonnig. In de loop van de dag ontstonden er enkele onschuldige stapelwolkjes.

    De maxima lagen tussen 8 of 9 graden in de Hoge Ardennen, 13 graden aan zee en 14 of 15 graden op de meeste andere plaatsen.

    In vergelijking met gisteren was er wat meer wind. Hij waaide matig en aan zee matig tot vrij krachtig uit oostelijke tot noordoostelijke richtingen.

    Actueel.

    ASTRONOMIE

    De Verenigde Staten hebben met één lancering een nieuwe NASA-telescoop en vier satellieten gelanceerd naar de ruimte. Bedoeling van de missie is om de oorsprong van het heelal te onderzoeken. De telescoop, SPHEREx, zal in twee jaar tijd vier keer de volledige sterrenhemel in kaart brengen. In de Melkweg gaat hij op zoek naar waterreservoirs die cruciaal zijn om leven mogelijk te maken. Wetenschappers hopen ook sporen te vinden van de eerste momenten na de oerknal. De vier satellieten moeten ons meer leren over de corona van de zon. Dit is de krans van licht rond onze ster die constant plasmadeeltjes op de aarde afvuurt. Die deeltjes zorgen onder meer voor het noorderlicht.

    Terug in de tijd: donderdag 1 april 2010.

    18km500 gelopen (30 rondjes Finse piste). Chrono 1:28:00. Gestart om 17.15 uur. Temperatuur 14°. Nog wat last van de verkoudheid. Hopelijk is het morgen beter!

    De run vandaag.

    Veel wind. In ieder geval meer dan gisteren. De tempo’s op de Finse piste deden dan ook pijn. Maar dit is toch ook waar het echt om draait bij een goede interval?! 2 km in – (10 x 400) R 100 – 2 km uit.

    Details: 4.51/km – 559 c – 177 pasfrequentie – 11,1°.





    01-04-2025, 14:35 Geschreven door dirk
    Reageren (0)



    Archief per maand
  • 08-2025
  • 07-2025
  • 06-2025
  • 05-2025
  • 04-2025
  • 03-2025
  • 02-2025
  • 01-2025
  • 12-2024
  • 11-2024
  • 10-2024
  • 09-2024
  • 08-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!