mijn fiets- en wandeltochten
Welkom beste bezoeker.


Inhoud blog
  • Smeermaas - Neerharen
  • De benen wat losfietsen.
  • Nazareth
  • Maastricht
  • Pietersheim

    Afgelegde kms. en gegevens van 2024:

    op datum van: 19-05-2024

    wandelen: 1.060,89 km.

    fietsen: 2.103,26 km.

    verbruikte Kcal: 117.964

    hoogtemeters: 13.535

    uren in beweging: 297u46

    aantal stappen: 1.414.520     +/- 10.000 stappen = 7,5 km

    aantal wandelingen: 113

    aantal fietstochten: 30


    Zoeken in blog




    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    06-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doorheen de Holle Weg.

    Vanmorgen, vochtig en grijs weer. Desondanks toch voor het eerst dit jaar, wat gedaan aan het ongewenst kruid. Na dat werkje was de emmer toch zo goed als vol. Daarna mijn koersfiets nog even onder handen genomen, de ketting ontvet en daarna opnieuw ingevet.

    En na het middagmaal, was de goesting er om op pad te gaan. Deze keer wilde ik nog eens door de Holle Weg wandelen. Hiervoor koos ik de weg door de Com. Giddelostraat om aan de brug van Briegden, links af te slaan richting de fietssnelweg F72 oftewel de Albertkanaalroute. Maar na honderd meter, ging ik rechts omhoog, naar het Belvédèrepad met zijn weiden en paarden. Na goed één kilometer, koos ik rechts het Kronkelpad dat via het Kerkbergpad aan het voetbalstadion van Veldwezelt langskomt. En daar begint de Holle Weg. Hij lag er goed droog bij, dat is dikwijls anders.

    Terug aan de brug van Briegden, effe links aangehouden om vervolgens over het oude spoor, mijn weg verder te zetten langs de Kounterstraat en de Kewithstraat. Terugkeren deed ik via de Bosstraat en de Sint Servaaskerk waar nu ook tijdelijk de Bib is ondergebracht.

    Dadelijk mijn fietsroute voor morgen printen. Opgeplooid bevestig ik die op mijn fietsstuur. En die vlag, die is deze morgen opgehangen voor ons raam. Carnaval zit nog steeds in ons DNA.

    Nog ene fijne avond.































    06-02-2023, 16:13 geschreven door eddy meuris

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewoon effe naar de bakker.

    Opstaan met regen, en dat op 'n zondag, je zou voor minder mismoedig worden. De wegen nat, 'n strakke wind, grijs, ... nee, dan wacht ik op volgende week. Wat kouder en veel zon. Ik ben al plannen aan het maken om te fietsen.

    Maar goed, even naar de bakker dus, brood en wat lekkers voor straks tijdens het WK veldrijden. Het beloofd spannend te worden. En mijn paar foto's, die nam ik in het Uilenspiegelpark.

    Ik hou dus "platte rust" vandaag, al is plat natuurlijk relatief.

    Tot morgen en nog ene fijne zondag.







    05-02-2023, 10:23 geschreven door eddy meuris

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat de lente zo stilletjes aan maar komen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dag vrienden en vriendinnen, geregeld bezoek ik al eens jullie werkjes en lees dan ook hetgeen jullie zoal bezig houdt. En dan stel ik toch vast dat de meesten onder jullie snakken naar de zon en beter weer. De winter heeft zijn charme, maar het wordt zo stillekes tijd om over te schakelen naar ander weer. Da's toch tenminste mijn gedacht. Bedankt voor jullie trouwe bezoekjes.

    04-02-2023, 00:00 geschreven door eddy meuris

    Reageer (10)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    03-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een brood gaan kopen in Maastricht.

    Vanmorgen, nog in bed liggende, de vogeltjes horen fluiten, voor het eerst dit jaar. Even later (7u30) zagen we dat de buitentemperatuur 10° was, het was dus normaal dat de vogels aan hun ochtendgezang bezig waren.

    En zoals gisteren aangekondigd, ben ik vandaag te voet naar Maastricht gewandeld om daar brood te gaan kopen. Eerst voorbij 'n opmerkelijke opstelling van paaltjes naast de Brusselseweg. Ik kom er geregeld voorbij en ben dus benieuwd wat de bedoeling is. Verder langs de nieuwe Belvédèrelaan met zijn oude witte woning en de Noorderbrug, Maastricht centrum binnen onder de oude brug door. Op de markt zie je dat Maastricht 'n studentenstad is. De fietsen staan of liggen her en der. En op de vrijdagmarkt hadden de klanten toch al 'n paraplu nodig.

    Voor mij het sein om 'n tas koffie te scoren. Dat deed ik in de boekenkerk. Ook nog eens gekeken welke nieuwe boeken er op de markt zijn, kwestie ze te ontlenen in onze plaatselijke bibliotheek. Dwalend door enkele kleine straatjes, kwam ik aan in het Jekerkwartier waar ik aan de Bisschopsmolen mijn brood en broodjes kon kopen. Het werd 'n bruin spelt-desembrood.

    Op weg naar de bushalte, nog enkele merkwaardige gebouwen gefotografeerd, eentje heel smal, het andere - tegenover de bushalte - zeer imposant. Te voet terugkeren zat er niet meer in. Het was inmiddels beginnen te regenen en dat was natuurlijk niet zo best voor mijn brood en broodjes in mijn draagzak.

    Tot morgen.



























    03-02-2023, 13:35 geschreven door eddy meuris

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo goed als alleen in het bos.

    Wat was me dat toch deze voormiddag ....? Herfst met 'n hoofdletter. Grijs, vochtig, kil, ... gelukkig wat minder wind dan gisteren. Geef mij toch maar wat frisser weer met veel zon.

    Hoe ook, gewandeld werd er en deze keer weer eens het bos in. Gewapend met stevig schoeisel vertrok ik via de Sprokkelstraat. Onderweg al aan verschillende gevels de carnavalsvlaggen zien hangen. Eenmaal in het bos, de wandelroute blauw-rood gedwarsd. Enkele foto's ook van de verschillende beken in deze regio.

    Om mijn schoenen niet al te veel te belasten, gewoon rechtdoor de hoofdbosweg blijven volgen langs oa. het houten richtingbord. En zoals ik in mijn titel vermeldde, zo goed als niemand tegengekomen. Één wandelaar met hond en op het laatst nog 'n duo dat juist het bos in trok.

    Terugkeren deed ik via de Pannestraat. Het eerste stuk, juist uit het bos, leende zich niet voor design- of duur schoeisel. De hele straat lag onder 'n film modder, veroorzaakt door de vele vrachtwagens die af en aan rijden op de site naast Sparrendal.

    En hebben jullie nog advies nodig mbt. het weer, het staat er allemaal op.

    Eenmaal thuis, 'n lekkere douche om ons vervolgens te haasten naar 'n fijne eetgelegenheid. De Dame Blanche als afsluiter, was lekker.

    Morgen wandel ik normaal gezien naar Maastricht om er 'n brood te kopen om dan terug te keren met de bus.



















    02-02-2023, 14:14 geschreven door eddy meuris

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Door Kompveld.

    De zon scheen wel vanmorgen maar het was toch die schrale westenwind die overheerste. Nu ja, zo lang het maar droog bleef, en dat was het.

    Ik had nog eens de bedoeling om door Kompveld te wandelen. Waar dit gehucht zijn naam aan te danken heeft, is voor mij 'n mysterie. Als ik sommige websites open, zou het gehucht zelfs de naam Rattenbergh gehad hebben tot het in de 19de eeuw van naam veranderde. Met de aanleg van het Albertkanaal, verloor Kompveld helemaal zijn belang.

    Mijn wandeling dus. Ik vertrok nog eens 'n keer via de Boonakkerstraat in Gellik met zijn vele paarden en de kerk op de achtergrond. Aan de Wijerdijk, links af en de brug over om vervolgens in Kompveld te komen. De belangrijkste woning is nog steeds Hoeve Kompveld. Je kunt er overnachten in ofwel 'n studio of in één van de vier appartementen.

    Op het einde van de Kompveldstraat, kom je uit op de Kiezelweg in Veldwezelt. Langs deze straat ging ik terug richting Lanaken. Aan de brug van Briegden, ook nog 'n foto van die mooi geschilderde elektriciteitskastjes.

    In Lanaken zelf, nog rap 'n boodschap gedaan om zeker op tijd thuis te zijn voor het middagmaal.

    Zo, de wandeling zit er weer op, al was het toch met 'n koude en onaangename wind.













    01-02-2023, 13:48 geschreven door eddy meuris

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hocht - Neerharen.

    Vandaag heb ik drie keer gewandeld, vanmorgen om 8u00 diende ik bij de kapper te zijn voor renovatiewerken, vervolgens met mijn vrouw gaan winkelen - koffie drinken - naar de markt (in die volgorde) om tenslotte na het middagmaal mijn Strava-app klaar te zetten voor 'n stevige wandeling naar Hocht. Mijn eerste twee foto's maakte ik trouwens om 7u40 op weg naar de kapper.

    Maar nu mijn grote wandeling. Ik vertrok aan de fiets- en wandelbrug naar links, onder de brug en grote weg Maastricht - Genk door om vervolgens via het winkelcentrum van Smeermaas naar Hocht te wandelen. Eerst tussen de bloembakken door, langs de beek om vervolgens tot aan de toegangspoort van Hocht te stappen.

    Naast het privé-domein van Hocht staan goed gesnoeide perenbomen. Aan de sluis van Neerharen, links af. Rechtdoor langs het kanaal, is het jaagpad naar Rekem. Naar het centrum van Neerharen wordt ik altijd gecharmeerd door die goed onderhouden oude woningen. En pal in het centrum zag ik dat er precies 'n einde begint te komen aan "het schandaal van Neerharen". Die bouwput is al jaren 'n doorn in het oog van de plaatselijke bevolking, maar nu, met die bouwkraan die ze er geposteerd hebben, gaat de nieuwe bouwheer de werken 'n nieuwe start geven, hopelijk nu wel met de juiste vergunningen.

    Mijn terugweg ging ondermeer langs Villa Violette, de steen op de Neerharenweg en de visvijver achter het Domein Pietersheim. Tot slot kwam ik nog langs de woning van Prins IV. De hoogdagen van carnaval komen nu wel héél kortbij. Mijn laatste foto, bijna thuis, maakte ik bij Abraham, 't is te zeggen, hij die 50 jaar wordt. Heb dat maar in je voortuin staan ...

    Thuis nog wat huishoudelijk werk gedaan. Mijn echtgenote en ikzelf hebben beiden last van allerlei kwaaltjes, zij in de nek en schouder, ik in de lage rug. Maar zo lang ik in beweging ben heb ik er niet te veel last van. Het is dat terug uit de zetel komen, dat voor gekraak zorgt. Koude en vochtigheid doen er geen goed aan.





































    31-01-2023, 16:15 geschreven door eddy meuris

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volop zon.

    Beste vrienden, zit ik gisterennamiddag bij jullie toch te mekkeren dat de zon ver te zoeken was, en wat zie ik deze voormiddag ..... jawel, de zon. Vooral boven Maastricht was de lucht bijna wolkenvrij zodat de zon optimaal kon schijnen.

    Uiteraard voor mij het sein om te gaan wandelen. Ik kon zelfs muts en handschoenen thuis laten.

    Ik vertrok langs 't Hofje, 'n klein straatje bij ons in de buurt om vervolgens langs het Huis van het Kind te wandelen. Via de trappen richting het kanaal, waar de wegen nog kleddernat waren. Ja, deze morgen omstreeks 7u30 had het nog geregend. Mijn route verdergezet langs de haven van Sappi om verder door te stappen naar de Sportoase. Ik wilde het speelterrein van de jeugd eens van nabij gaan bekijken. Ik moet op mijn woorden letten, maar de graffiti die ze op het skatepark hebben aangebracht, getuigt toch veeleer van vandalisme dan van kunst. De omgeving is nochtans zo mooi ontworpen door het gemeentebestuur.

    En bomen, die weken altijd iets bij mij los, zo oa. de oude bomen in het voormalige park van het college en vooraan op de straat, een der mooiste bomen van de gemeente waar in de achtergrond vroeger 'n heus kasteel stond. Ik heb er als kind nog door de gangen geravot. Het kasteel was vroeger de verblijfplaats van de priesters en broeders die de school beheerden. Mijn moeder heeft er verschillende jaren gewerkt. Het kasteel zelf is in de jaren '60 van de vorige eeuw afgebroken.

    Mijn laatste foto maakte ik deze namiddag op weg naar de schaakclub. Een der scholen die ik aflopen weken bezocht om 'n lesuur te gaan geven over carnaval, heeft 'n deel van de tekeningen van de kinderen uitgehangen voor 'n lege vitrine in onze winkelstraat.

    En het schaken zelf, vandaag niet te fameus, het kopje was er niet bij, niet plezant dus voor mezelf en mijn tegenstander. En omdat we toch met 'n oneven aantal waren, heb ik vriendelijk afscheid genomen tot volgende week. Hopelijk met 'n betere concentratie.































    30-01-2023, 15:55 geschreven door eddy meuris

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel volk in het bos.

    Het zag er maar bevroren uit vanmorgen, 0° gaf de thermometer aan omstreeks 11u00.

    Maar zoals het spreekwoord zegt: "hij is niet voor 'n kleintje vervaard", de wandelschoenen aangetrokken en het bos ingetrokken. Dat deed ik deze keer op de hoek van de Epsesiastraat en de Pannestraat. Eens in het bos, enkele paarden gezien in de vrieskoude op de naast liggende velden. En dan ging het omhoog naar de top van de Bessemerberg. Eenmaal boven, bevond ik mij in 'n heus wandelgebeuren, georganiseerd door Wandelclub De Sparrentrippers. Veel schoon volk op pad, oa. die laatste man op de foto in donkere kleding met 'n muts op. Met hem heb ik nog 'n heel gesprek gehad. Hij is 77 jaar, woont in Helchteren en is aangesloten bij 'n wandelclub. En als je met mekaar in gesprek bent, en het voelt goed aan, dan worden er al eens dingen gezegd die eigenlijk niet aan 'n vreemde gelijk ik verteld worden. De man had namelijk zijn 40-jarige zoon verloren aan 'n tumor.

    Maar gezien de route van de Sparrentrippers op 'n bepaald moment links afboog, heb ik die man het beste gewenst en ben zelf rechtdoor gegaan met weliswaar ook 'n stukje links, om daarna voorbij de overvloedige beek en het bevroren bos te passeren. Ik wilde het bos uitstappen langs het Domein Zangersheide. Ook hier stonden de paarden op bevroren weiden.

    Mijn laatste foto, op weg terug naar huis, moest ik absoluut maken. Dergelijke mooie oude auto's zie je niet zo dikwijls.

    Nog 'n fijne zondag. Het warme middagmaal heeft bvb. al heel goed gesmaakt. Felicitaties voor de kokkin.





















    29-01-2023, 13:26 geschreven door eddy meuris

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waw, ik heb 'n streep zon gezien.

    Het was deze namiddag rap beslissen, 'n fietstocht maken of gewoon gaan wandelen. Het hing van de zon en de wind af. Veel wind was er niet, maar de zon liet op zich wachten. Uiteindelijk toch maar besloten om mijn stadsfiets van stal te halen voor 'n tocht richting Moelingen.

    Om daar te geraken, nam ik het jaagpad langs het Albertkanaal met ondermeer de brug in Vroenhoven en in de verte, de brug van Kanne. In Kanne kun je 'n mooie foto maken van het kanaal dat doorheen de heuvelruggen, zijn weg vindt. Via de sluis van Lanaye, richting Lixhe. Daar aan de boorden van de Maas, staat er 'n mooie woning (maison Abbeyfield de Lixhe). Het doel van die Abbeyfieldwoningen is dat alleenstaanden of zelfs koppels, 'n meerwaarde vinden in samenwonen met anderen, vooral als middel tegen de eenzaamheid.

    Eens de brug over naar Moelingen, ben je direct in Eijsden met zijn 17de eeuws kasteel. Je kunt op het domein vrij binnen om oa. te wandelen. Wat verder in het centrum, 'n mooie beeldenrij.

    En op de terugweg naar Maastricht, gebeurde het wonder, de zon kwam even piepen. Heerlijk was dat. Met 'n ommetje langs Gronsveld met zijn Torenmolen, bereik je Maastricht. Het laatste stuk ging over de fietssnelweg naar de Noorderbrug om via Smeermaas huiswaarts te keren.

    Zo, ik ben blij weer eens 'n fietstocht gemaakt te hebben, weliswaar nog niet zo heel ver, maar ... het is pas januari.





































    28-01-2023, 17:02 geschreven door eddy meuris

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het blijft grijs weer.

    Veel verbetering zat er vandaag niet in het weer. Het was weliswaar niet meer zo koud, maar het bleef toch 'n troosteloze bedoening. Wat zon zou je motivatie en ingesteldheid, direct 'n boost geven.

    Niet getreurd, toch even 'n wandeling gemaakt. Op weg naar de Sportoase zag ik 'n container staan die op die plaats niet hoort te staan. Enkele leukerds die 'n grap wilden uithalen ....? In de sportoase zelf was er wel veel licht in de sporthal maar nog geen sporters.

    Mijn wandeling ging dan verder langs papierfabriek Sappi en de graffiti onder de tunnel aan de Stationsstraat. En bij de werken op die straat, zag ik dat ze de hele gevel links en rechts beschermd hebben met 'n groot zeil.

    In de rapte nog 'n pakje koffie gaan kopen in de Wereldwinkel (met uiteraard nog ene gezellige babbel met voorzitter Raymond). En om af te sluiten, in de Fitness 'n biertje gaan consumeren. Ééntje, voor de goesting.

    Laat het weekend maar beginnen.













    27-01-2023, 15:26 geschreven door eddy meuris

    Reageer (4)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    26-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar blijft die zon?

    Vuil weer vandaag, geen zon, koud, vochtig, weinig of geen wind (dus mist), slechte lucht en toch kon deze jongen niet aan de verleiding weerstaan om te gaan wandelen.

    Ik had natuurlijk 'n goede reden, ik diende 'n brief te gaan posten en ik wilde dat zinkgat aan het kanaal eens gaan bekijken (dadelijk meer hierover).

    Ik vertrok via de Wijngaardstraat naar de wijnwijk met ondermeer het grote plein op De Stichel. Van daaruit naar Pietersheim met de burchtruïne en wat verderop enkele paarden. Eens terug op de Koning Albertlaan, naar links naar de tunnel. Daar zag ik 'n verloren-gezette-fiets staan met het zadel onder de snelbinder. De fiets zag er nog in redelijke staat uit.

    Aan het kanaal viel het mij pas op dat er toch wat mist hing. En dan even verder dan de sluis, was er dat zinkgat, veroorzaakt door bevers. Gelukkig werd er tijdig alarm geslaan zodat dat gat binnen de kortste keren kon opgevuld worden.

    Via de andere tunnel aan de Stationsstraat, terug naar huis om mij te warmen aan 'n lekkere en warme oosterse maaltijd.





















    26-01-2023, 13:09 geschreven door eddy meuris

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zutendaal - Lanaken

    De bedoeling was vandaag 'n tas koffie te gaan drinken in het centrum van Zutendaal en daarna te voet terug te keren naar Lanaken. Van dat eerste is niks gekomen - ik was te vroeg in Zutendaal - maar die wandeling was best aangenaam.

    Zoals meestal bij 'n ander vertrekpunt, nam ik de bus om rond 9u35 aam de "Warme William" in het centrum van Zutendaal aan mijn wandeling te beginnen. Om niet dat hele traject langs de grote weg te moeten volgen, nam ik de Mandelseweg binnendoor, 'n fietspad door het bos. Je komt er voorbij de Teerkeskapel, 'n getrouwe copy van de oorspronkelijke kapel van 1898.

    Eens het bos uit, kom je aan het vroegere "Oud Kantoor", 'n tolhuis en afspanning uit de eerste helft van de 18de eeuw. Via de Bessemerstraat met rechts het gebouwtje van de Watergroep, rechtdoor gewandeld naar het centrum van Lanaken. Op de hoek met de Heuvelstraat gezien dat de werken opschieten. En omdat 'n koffie er bij ingeschoten was, toch maar ene lekkere warme choco gaan drinken. Even nog iets gaan afhalen bij onze apotheek om tenslotte via het Uilenstraatje terug naar huis te gaan.

    Op het laatst toch nog even 'n foto gemaakt (noem het 'n laatste eerbetuiging) van de schutting die Mathy verleden jaar nog geplaatst heeft. Hij was bijzonder fier op zijn woning. Getuige ervan waren zijn laatste foto's op facebook die hij - de dag van zijn overlijden - nog geplaatst heeft. Nu vrijdag 27/1 is de begroeting bij de begrafenisondernemer.



























    25-01-2023, 13:42 geschreven door eddy meuris

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn schoenen zijn droog gebleven.

    Zoals mijn titel van vandaag zegt, zijn mijn schoenen droog gebleven. Het was ook de bedoeling om dat zo te houden.

    Eerst vanmorgen naar de markt geweest voor 'n brood en wat broodjes en bij 'n andere marktkramer, wat lekkere dingen gekocht die we bij ons middagmaal konden opdienen.

    En eens de voormiddagkoffie naar binnen gegoten, kon ik aan mijn wandeling beginnen. Ik wilde vandaag ietsje langer onderweg zijn. Ik vertrok langs de sportoase via het fietspad naar Gellik. Daar nog 'n korte babbel gehad met de echtgenote van een mijner vrienden. Hun speelse hond wilde maar absoluut dat ik aandacht aan hem schonk.

    Via de Kewithdreef en de paarden, naar de Sint Servaaswijk gewandeld. Ik ben eens gaan kijken naar de wegenwerken. De Epesiastraat is zo goed als klaar, de Roelerdreef is nog steeds niet toegankelijk. Daarna 'n klein sluipwegje genomen naar de Steenselberg waar ik zag dat de traditie nog steeds in ere wordt gehouden om bij 'n speciale verjaardag, wat deuren tegen de gevel te zetten.

    Op de terugweg, nog even door de schrijverswijk gewandeld. Daar even  blijven stilstaan op de hoek van de Anne Frankstraat. In 2017 werd de Cyriel Verschaevestraat omgedoopt door het schepencollege, vooral onder druk van de publieke opinie. Veel inspraak hebben de bewoners van de straat niet gehad, de vorige naam moest weg en ze konden kiezen tussen enkele namen die eigenlijk niemand wilde. Cyriel Verschaeve was 'n priester en letterkundige en werd in 1946 bij verstek veroordeeld voor zijn tussenkomsten bij het werven van soldaten voor het Oostfront.

    Mijn laatste foto nam ik in onze straat waar 'n bord ons tips geeft voor allerlei activiteiten in onze gemeente.





















    24-01-2023, 13:24 geschreven door eddy meuris

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterse wandeling in Pietersheim.

    Nee, dat was ondenkbaar dat ik vandaag geen wandeling zou maken. Met dit winters landschap zou ik zeker niet alleen zijn om de wandelschoenen aan te trekken. Maar eerst heb ik toch geprobeerd om onze stoep (en die van de buurman) zo goed mogelijk ijs- en sneeuwvrij te krijgen. Doordat er zoveel overheen gewandeld is geweest, was dat toch 'n heel werkje. Het is niet helemaal in orde gekomen, maar stel dat de zon zich even zou laten zien, dan is de rest rap ontdooid.

    En om te wandelen kun je nu nergens beter zijn dan in Pietersheim. Vertrokken ben ik door mijn geboortestraat, de Wijngaardstraat. En op de Waterstraat naar links en je ben direct aan het kasteel en de burchtruïne. En zoals gedacht, mooie foto's zijn er voor het oprapen. De grachten, mooie bomen, de dreef, 'n bevroren vijver, het kasteel en de eendjes onder de brug. En inderdaad, ik was niet alleen. Vele wandelaars, al dan niet met hond, kon ik begroeten.

    Terugkeren deed ik via de Drie Eikenstraat, Lanaken centrum en de brug in het Uilenstraatje.

    En deze namiddag in de zetel met 'n goed boek van Jo Nesbo (het mes).

































    21-01-2023, 13:15 geschreven door eddy meuris

    Reageer (4)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mechelen aan de Maas

    Wat is mij dat allemaal...? Vanmorgen ben ik wederom met enkele vrienden naar 'n school geweest om les te geven aan kinderen van het 4de studiejaar. Het ging weer over onze carnavalskrant, hoe ze gemaakt wordt, het dialect van Lanaken enz.

    Maar op weg naar school, vielen er al wat vlokjes naar beneden, maar eens ons ding gedaan in de school - zo rond het middaguur - zag gans ons dorp wit. En niet zomaar wit, het was 'n flinke laag sneeuw die gevallen was. Ik moest ook nog naar de bakker voor brood, sandwiches en 'n paar abrikozenflappen voor bij de koffie dadelijk.

    Ja, het was bijna 'n sneeuwman die thuis arriveerde. Zo op de buienradar te zien, was het vooral onze provincie Limburg en de Ardennen die prijs hadden. Het zij zo. En het blijft nog even duren.

    Geen wandeling of fietstocht dus, gewoon thuis blijven en mijn blog aanvullen. Vandaag wil ik jullie wat laten zien van Mechelen a/d Maas. Deze gemeente ligt ten noorden van Lanaken en ten zuiden van Dilsen, aan de Maas. Mechelen a/d Maas is de kern van wat later in 1971 en in 1977 Maasmechelen werd, 'n fusie van 8 gemeenten. Ver ligt Mechelen a/d Maas niet van Lanaken. Een aantal dagen geleden ben ik er nog van de bus gestapt om te voet terug te keren, 'n afstand van +/- 12 km.

    Veel kijkgenot beste vrienden en vriendinnen. 





































    20-01-2023, 14:48 geschreven door eddy meuris

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Door vettige paden in het buitenland.

    Natuurlijk had ik het kunnen weten dat de wegen vettig waren, de temperatuur is juist boven 0°, voldoende dus om de stroken die in de zon liggen, te laten ontdooien. Maar niet gezeurd, ik had de juiste schoenen aan om mij door die paden heen te worstelen.

    Vertrokken via de Jan Rosierlaan, de fiets- en wandelbrug over en dan naar rechts, de Industrieweg op. Langs het kanaal waren arbeiders aan het werk op een der werkschepen. Wat verderop, langs het fietspad, ligt er 'n reuzegrote steen. En dan begint het onverharde pad, redelijk slijkerig vandaag. Eens aan de eerste woningen van Oud-Caberg, de veldweg links genomen om op het uiteinde daarvan, wederom links af te slaan naar de aloude veldkapel.

    En ondanks dat er toch nog wat stroken waren met ijsplekken, was het vooral aan de oude spoorbrug, één grote plas water. Aan die paar woningen, wederom naar links naar de Grensstraat. Hier passeerde ik grenspaal 101.

    Bij terugkeer naar huis, op de Nijverheidslaan bij 'n speciaalzaak, wat kettingolie gekocht voor onze fietsen. De plannen voor 'n volgende fietstocht zijn in de maak.



















    18-01-2023, 16:45 geschreven door eddy meuris

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Les geven op school en 1ste fietstocht met koersfiets.

    Het was 'n drukke dag vandaag. In de voormiddag dienden wij - de redactie van de Bèssemgezèt (onze carnavalskrant) - les te gaan geven in een der lagere scholen van onze gemeente. Het ging hier over het 4de studiejaar. In de namiddag zou dan de andere klas van datzelfde jaar aan bod komen.

    Met drie redactieleden vertrokken wij dus met veel goede moed en 'n USB-stick naar school om de kinderen te onderwijzen in onze carnavalskrant die volledig in het dialect wordt opgemaakt. We leren hen wat carnaval is, hoe de krant gemaakt wordt en we proberen hen ook het dialect 'n beetje meester te maken. Elk van ons drie had zijn taak, gaande van de inleiding geven, de ander het vervolg en de derde duwde op de knoppen van de laptop. We doen dit al jaren, telkens bij dezelfde leerkrachten en zijn het dus al gewoon.

    Nu wilde het toeval dat in het 1ste klasje, alles zéér vlot verlopen was zodat we nog voor het middaguur in de andere klas ons ding weer konden doen. In beide klassen werden uitgebreid foto's gemaakt en die komen allemaal in het Bèssemgezètsje, het kinderkrantje van de grote carnavalskrant. De foto's zijn gemaakt op weg naar school en op de 2de staat Gunter uitleg te geven over de bezem (in het dialect is dat de bessem). Op de achtergrond Jef aan de laptop.

    Zodoende had ik vanaf 14u00 nog 'n zee van tijd om mij nog even sportief uit te leven. Het was op dat moment zonnig, droog en er was omzeggens geen wind. Tijd dus om mijn koersfiets van stal te halen en deze even te onderwerpen aan 'n vluchtige controle. De ketting smeren en de banden oppompen. Na de juiste warme kledij aangetrokken te hebben, kon ik op pad.

    Mijn route ging van Veldwezelt door Mopertingen naar Bilzen. Een foto van 'n speciale fiets op de markt en het stadhuis. Via Munsterbilzen, fietste ik naar Zutendaal en verder naar Opgrimbie. Een foto gemaakt op het punt waar je naar de Duivelsberg kunt rijden in Opgrimbie. En in die gemeente mocht ik 'n eerste keer omrijden wegens wegenwerken. Een tweede keer mocht ik dat doen in Boorsem om uiteindelijk via de Zuid-Willemsvaart terug naar huis te fietsen.

    46 kilometer voor 'n eerste keer met 'n snelheid van 22,4 km/uur, dan mag je van 'n geslaagde test spreken. En dat vraagt uiteraard om meer. En dat koud weer, daar heb ik niks van gevoeld. Ik was zo blij als .... ja als wat eigenlijk ... dat het droog was en dat de zon scheen.

















    17-01-2023, 20:54 geschreven door eddy meuris

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geprofiteerd van 'n droog moment.

    Gisteren hadden wij 'n familiereünie, de hele tijd zitten dus. Enerzijds is het belangrijk om op regelmatige tijdstippen samen te komen - familie is belangrijk - anderzijds voel ik dat met het ouder worden, 'n hele tijd stilzitten niet meer aan mij besteed is.

    Maar goed, het is weer achter de rug. De recente - maar ook oude - verhalen zijn weer opgedist en besproken, ook eigen zeker aan het ouder worden.

    Dus deze voormiddag gewandeld, geprofiteerd van 'n droge periode. Eerst 'n mooie bakfiets gezien. Tegenwoordig zie je de gekste tuigen. Dan de Asbeekweg in om vervolgens door de kinderboerderij en de speeltuin, naar het domein Pietersheim te wandelen. Langs de grachten en het kasteel, verder gestapt langs de sportvelden van Atla met rechts enkele nieuwe zitbanken (ik denk toch dat dit de bedoeling is).

    Terug in de bewoonde wereld, 'n foto van het O.L.Vrouwebeeld op de Koning Albertlaan en in de Stationsstraat was er 'n heuse opstopping. Een rupsvoertuig werd er opgeladen en het verkeer stond volledig stil.

    Laatste stopplaats bij de bakker en terug naar huis. Deze namiddag wordt er geschaakt. Nog ene fijne maandag.





















    16-01-2023, 11:33 geschreven door eddy meuris

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-01-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De morgenstond heeft goud in de mond.

    Dat zijn zo van die spreuken die je altijd kunt toepassen en heel dikwijls klopt het ook nog eens. Vanmorgen waren we (zoals steeds) al vroeg uit de veren en omdat er op zondag geen krant te lezen valt, heb ik maar direct mijn wandelschoenen aangetrokken. Dat binnenzitten van gisteren werkte serieus op mijn zenuwen. Al moet ik zeggen dat ik wel 'n formidabele Sanne Cant gezien heb. Veertien keer na mekaar Belgisch kampioene worden in het veldrijden, het is 'n unicum.

    Maar om buien en regen voor te blijven, stapte ik deze morgen al om 8u15 ons huis uit. Met die schemerzone kun je mooie foto's maken, oa. de wijk tegenover onze straat en de Bessemerstraat met de kerk op de achtergrond. En op deze tijd van het jaar hangt nog overal de kerstversiering met bijhorende verlichting. Het is eens 'n andere kijk op ons centrum op dit vroege uur.

    Mijn wandeling heb ik verder gezet richting het kanaal waarbij ik eerst onder de tunnel door moest. Via de sluis verder door naar de Sportoase waar het zwembad goed gevuld leek. Ook op de sportvelden was er al veel bedrijvigheid, de plaatselijke voetbalploeg LVV, had precies veel trainers aan het werk gezet om de vele jonge voetballertjes de knepen van hun sport te leren. Te bedenken dat het op dat moment pas 9u00 was. Veel mama's en papa's hebben toch heel wat over voor hun sportieve kroost.

    Met 'n ommetje langs onze bakker - waar ik 'n Zondag kon meegrabbelen - terug naar huis voor 'n warme douche. Namiddag is het met de benen onder tafel. Dat heb je in deze tijd van het jaar al eens.

























    15-01-2023, 10:52 geschreven door eddy meuris

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Over mijzelf
    Ik ben Eddy Meuris
    Ik ben een man en woon in Lanaken (België) en mijn beroep is gepensioneerd.
    Ik ben geboren op 03/03/1954 en ben nu dus 70 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: wandelen - fietsen - genealogie - schaken.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Nieuw blogadres Eddy
  • MOJI MILÍ KAMARÁDI
  • Dikke proficiat met het lentefeest van de kleinzoon veel plezier
  • geniet samen met uw gezin van een fijne Pinksterzondag
  • fijne zondag..

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Facebook
  • Geneanet
  • Aldfaer
  • Bèssemgezèt
  • Corba Jack
  • Benthe & Ferre
  • Mariska
  • Oneroosje
  • Charlotte

    Mijn favorieten
  • Anneke en Henk
  • Evert
  • Jos
  • Marianne
  • Ester
  • Rebecca
  • Meidje
  • Meeuw
  • Sylvain
  • José

    Mijn favorieten
  • Patty & Freddy
  • Patricia
  • Bunic Jos
  • Dirk
  • Ingrid
  • Steffie
  • Annie
  • Arlette
  • Ria
  • Gerda

    Mijn favorieten
  • Claire
  • Myriam
  • Albert
  • Albert en Lenie
  • Martin
  • Christiane
  • Alois
  • Eddy
  • Fons
  • Pascha

    Mijn favorieten
  • Ani
  • Albert
  • François
  • hennie
  • Monique
  • Rita
  • Jeannine
  • Leo
  • Jan en Elena

    Mijn favorieten
  • Godelieve
  • Maria
  • Harmke
  • Derktje
  • Roske
  • Dini
  • Willy
  • Ton
  • Hugo
  • Annie en Rogier

    Mijn favorieten
  • Bernward
  • Marleen
  • Leen
  • Myette
  • Vlasta
  • Liliane
  • Alfy
  • Pol
  • Klaproosje
  • Gerda

    Mijn favorieten

  • Archief per week
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 27/12-02/01 2022
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!