aantal stappen: 950.973 +/- 10.000 stappen = 7,5 km
aantal wandelingen: 79
aantal fietstochten: 39
Zoeken in blog
06-07-2024
Opboksen tegen 'n strakke wind.
Ik ben bijna letterlijk tot stilstand gekomen bij mijn wandeling deze namiddag, zo hard waaide het. Gelukkig had ik niet het stoutmoedige idee gehad om toch te gaan fietsen, het zou de processie van Echternacht geweest zijn, twee meter vooruit, een meter achteruit.
Maar eerst zijn we met ons tweetjes gaan shoppen in Maastricht. En wonder boven wonder, hetgeen op ons lijstje stond, hebben we allemaal gevonden. Nadien hebben we nog lekker getafeld in het Grand Café d'n Ingel op het Vrijthof. Altijd lekker daar. En waarom Grand Café? Omdat het maar smalletjes is als je er binnenkomt, maar groots eens je achteraan in het café komt. Het is geen eigen foto van d'n Ingel.
Eenmaal terug thuis had ik al direct mijn wandelroute in mijn hoofd. Naar Smeermaas, 'n stuk langs de Zuid-Willemsvaart, dan de veldweg in richting Hocht, om tenslotte via Pietersheim terug te keren. Op de Kanaaldijk in Smeermaas staan er nog enkele mooie oude huisjes, ik heb er altijd 'n zwak voor en ze zijn steeds 'n foto waard. Aan dat bankje ging ik linksaf, die veldweg in, de oranje wandelroute achterna. Ook hier heb je weer tijd om over de akkers heen, ver te kijken. Vandaag ben ik niet tot aan het kasteel gestapt, maar gewoon links afgeslaan, langsheen die vervaarlijke vogelschrik, nou ja, ... angstaanjagend ... jullie zeggen het maar!
Aan de sluis van Neerharen was het tijd om terug te keren. Dat deed ik via de brug van Tournebride en 'n stukje Pietersheim. Thuis heb ik naar de koers gekeken en het was wederom "Afrika boven". Die man krijgt beslist 'n standbeeld in zijn land.
Morgen wordt er in principe weer gewandeld, maandag - als de wind het toelaat - gefietst. Nog ene fijne zondag en voor de Nederlanders, succes straks.
Vandaag heb ik eens iets speciaals gedaan, gaan wandelen in de buitenwijken van Maastricht, en dan vooral in de kernen Wyck, Amby en Scharn. Het was voor het eerst dat ik daar gewandeld heb, maar het was niet voor het eerst dat ik er kwam. Tientallen keren ben ik al door die wijken gefietst. Ik heb mijn wandeling dan ook volledig afgestemd op de nummers van het fietsroutenetwerk.
Maar eerst was het deze voormiddag weer arbeid verrichten, het onkruid verwijderen aan de straatkant. Dat mijn overbuur nood had aan 'n babbeltje, dat heb ik er met de glimlach bijgenomen.
Ik vertrok met de bus van 13u12 naar Maastricht. En dat het 'n stad van fietsen is, dat wisten jullie al. Maar op vele plaatsen staan er ook massa's brommers en motorfietsen. Op de Maas was het 'n drukte vanjewelste, verschillende rondvaartboten kwamen ofwel toe of vertrokken aan de kade. En telkens zaten die boten zo goed als vol, de toerist was dus duidelijk op de afspraak.
Nadat ik de St. Servaasbrug was overgestoken, ging ik rechtsaf naar dat Maaspunttorentje of Lambrechtsrondeel. Het torentje is een Middeleeuwse waltoren van de 14de eeuw. In de richting van de Noorderbrug kwam ik die prachtige muurschildering tegen. En die tekening onder die tunnel, die mocht er ook zijn. Ik heb trouwens nare herinneringen aan die tunnel, 'n zestal jaren terug heb ik daar flink de grond gekust.
Eens in de wijk Amby heb je vrij zicht op de natuur. Je kunt er ver kijken, iets wat stadsmensen te weinig kunnen doen. Wat verderop kwam ik langs hoeve Klein Geusselt. Deze hoeve stamt vermoedelijk van einde de 18de eeuw. Op knooppunt 6 was het tijd om terug te keren naar het centrum van de stad. Op de Padualaan zag ik meerdere oude woningen staan, allemaal goed gerestaureerd.
Een laatste muurschildering zag ik onder 'n tunnel, kort aan het spoorwegstation. In het station zelf heb ik nog eens wat kleingeld mogen bovenhalen (0,70 euro) om pipi te doen. Dat krijg je als je 'n grote drinkbus met water bij hebt voor onderweg en je in 'n druk bewoonde stadskern wandelt, je zou zomaar 'n GAS-boete kunnen krijgen voor wildplassen. Dan maar zoals het hoort, zij het dat het wat centjes kost.
En dat vele landgenoten oogkleppen ophebben, dat kon ik vaststellen aan de bushalte. Bus 63 (naar Maaseik) was aangekondigd op het infobord maar toevallig kwam eerst bus 45 (naar Hasselt en niet aangekondigd op het bord) eraan gereden, en wat denk je ...? De chauffeur heeft meermaals moeten zeggen: "neen mevrouw of mijnheer, dit is bus 45, ik ga niet naar Maaseik".
En bijna thuis zijnde kreeg ik het bericht dat mijn fiets klaar was. Die ben ik dan ook direct gaan halen. 40,00 euro was de schade.
Man, man, man, wat was me dat toch vandaag. Gisteren had ik de hoop al opgegeven dat mijn tuinman zou komen opdagen. Door de regen kon ik hem natuurlijk best begrijpen dat hij het niet zag zitten om te komen snoeien. Maar uiteindelijk was hij er toch, in de Tour de France waren ze juist begonnen aan de laatste 20 km. Drie hagen heeft hij met gezwinde spoed gesnoeid. Van twee ervan, heb ik gisterenavond al het snoeisel opgeruimd, de taxushagen met relatief weinig afval. Maar het opruimen van mijn grote en brede ligusterhaag, dat was 'n werkje voor vandaag. Ik schat dat ik ongeveer drie keer zo lang bezig ben geweest met opruimen, hier en daar wat bijknippen en afvoeren naar mijn composthoop, dan het snoeien zelf door de tuinman. Maar eind goed, al goed.
Daarna kriebelde het in de benen om 'n kleine fietstocht te maken, weliswaar met de stadsfiets want de koersfiets logeert momenteel elders. Ik wilde in Uikhoven nog eens de Maas oversteken. Ik vertrok uiteraard via het gehucht Herbricht met zijn nog allerlaatste bewoner. En dan in Uikhoven met het veer de Maas over. Er kwamen 'n zestal fietsers van het bootje gestapt en ook met zijn zessen vertrokken we naar de andere kant, naar Nederland, naar Geulle a/d Maas. In Geulle zie je dat mooie kasteel. Eigenlijk is het slechts 'n restant van 'n 17de eeuws kasteel dat voor 'n groot deel werd afgebroken.
In Itteren zag ik die kajak hangen. Ik ben er al dikwijls voorbij gefietst en telkens intrigeerde mij die kajak. Blijkbaar kun je vanaf dat punt ook starten aan 'n kajaktocht op de Maas. In het dorp verder, Borgharen, stond de kerkdeur open, 'n gelegenheid om eens naar binnen te gaan en wat foto's te maken, zo dacht ik toch. Maar de kerkdeur was wel open, maar de volgende deur, 'n glazen deur, die bleef potdicht. Preventie tegen vandalisme. De kerk is gewijd door de bisschop in 1891. Wat verderop, maakte ik 'n foto van de toegangspoort van het plaatselijke kasteel.
En dan was het tijd om terug te keren, ik wilde het einde van de koers nog zien. In Smeermaas maakte ik aan het kruispunt mijn laatste foto van een der resterende oude straatnaamborden. Die waren toch veel mooier dan de huidige borden.
En voor mijn Nederlandse volgers, hup Holland hup, Dylan Groenewegen, jullie landgenoot heeft gewonnen. Proficiat.
Met het oog op de hulp die ik straks krijg van mijn tuinman, ben ik maar direct aan 'n wandeling begonnen. Eerst naar de bakker en daarna langs enkele Lanaker kastelen. En volgens de buienradar zou het vanaf 10u00 beginnen te regenen, ik moest er dus wat vaart inzetten. Het is nu 11u00 en het begint nu pas te regenen.
Ik ben dus even naar Pietersheim gewandeld en teruggekeerd langs het kasteel van Alicebourg. Eerst was ik vanmorgen in de wijk 't Penseeltje. Die wijk bevindt zich uiteraard in de schilderswijk (alle straten zijn genoemd naar 'n schilder). Dan even doorheen Pietersheim om terug te keren via het kasteel van Alicebourg. Ik zag dat ze enkele oude prefab klaslokalen aan het afbreken zijn. Er komen volledig nieuwe gebouwen op de schoolsite.
Op het Molenweideplein nam ik 'n laatste foto van het gedenkmonument van Henri Giddelo. Hij sneuvelde als commandant van zijn troepen op dag één van WO II op 10 mei 1940 op zijn commandopost in Lanaken.
Zo, mijn fiets is net binnengebracht bij de fietsenmaker. Ik ben hem dus enkele dagen kwijt. Maar geen nood, het weer nodigt toch de eerst volgende dagen niet uit om ver te fietsen, en in noodgeval, ik heb nog mijn stadsfiets als back-up.
Tja die regen, het was al 14u30 toen ik de deur uit kon om te gaan wandelen. Ik had niet 'n echt routeplan, het was meer mijn neus achterna. Ik had eerst wat cash geld nodig, mijn tuinman komt morgen, en dan ging het richting Smeermaas. Eerst via de Industrieweg en dan doorheen het winkelcentrum van Smeermaas. Aan de Lidl was geen plekje meer vrij voor aankomende auto's. Het is raar, de Nederlanders komen bij ons winkelen terwijl ik verschillende dorpsgenoten ken die juist in Maastricht gaan winkelen.
Vervolgens ging het naar de Keukelbeekstraat (op de foto staat ten onrechte "weg". Deze keer ging ik niet rechtsaf naar Hocht maar gewoon rechtdoor naar de sluis van Neerharen. Aan de andere kant van het kanaal ben ik de wijk binnengestapt met straatnamen die allemaal eindigen op "pad", zoals er zijn Dassen - Fluwijn - Vossen - Bunzing - Bever - Hermelijn - Wezel, allemaal eindigend op "pad".
In Tournebride nog 'n foto gemaakt van die woning daterend van 1822, al verschillende jaren 'n restaurant. En om terug te keren, wandelde ik doorheen Pietersheim met zijn toegangspilaren aan de kant van de Waterstraat. Het heeft gelukkig niet meer geregend, ik hoop dat mijn tuinman morgen ook in droge omstandigheden zijn werk kan doen.
En nu de Belgen zijn uitgeschakeld op het EK-voetbal, keert de rust weer en kunnen we ons nu concentreren op Remko. Hij heeft het vandaag goed gedaan in de Tour de France.
Je moet je dag altijd goed plannen, zo heb je zelden stress. Zo ook vandaag, gezien ik morgen mijn fiets wil binnenbrengen om te laten nakijken, was het misschien opportuun om hem eerst eens grondig te reinigen (lees: ontvetten - afspoelen - droogwrijven). Tussendoor - na het ontvetten moet je eerst je tijd nemen - mij buiten wat bezig gehouden.
Na het middagmaal wilde ik nog eens de bus nemen naar Zutendaal, om van daaruit, terug te keren. Het was alleen nog effe afwegen welke richting ik ging nemen om naar Lanaken te wandelen. Het werd uiteindelijk de route langs de Lieteberg, het Albertkanaal, de brug van Eigenbilzen en Gellik.
Ik vertrok dus aan de kerk van Zutendaal. Volgens info die ik las, dateert het oudste gedeelte van de O.L.Vrouwekerk - onderbouw van het koor - uit de 13de eeuw. Vervolgens ging het omhoog, langs de scholen op de Schoolstraat. Daarna nam ik de route die ik al meermaals per fiets genomen heb, via het gehucht Broek. De Bezoensbeek ontspringt in Zutendaal en gaat onder het Albertkanaal door.
In Eigenbilzen wilde ik aan de kanaalbar, aan de brug, iets gaan drinken, maar de zaak was dicht. Even verderop zag ik 'n groep jongeren van de een of andere jeugdbeweging, vermoedelijk op weg naar hun kampplaats. Ja, vanaf dag één van de zomermaanden, zijn meerdere kampplaatsen al bezet.
Dat gedenkteken langs de grote weg naar Gellik, dat behoeft geen uitleg. Deze jongen was pas 20 jaar toen hij daar 8 jaar geleden het leven liet. Op het Kerkplein in Gellik ben ik dan maar gestopt voor 'n drankje, het was nog warm genoeg voor 'n verfrissing. Ten slotte ging het via de Kewithdreef terug naar huis, om daar naar het einde van de koers te kijken. De winnaar had de durf zich door 'n klein gaatje te wringen. Die mannen kunnen blijkbaar het verstand goed op nul zetten. Proficiat Biniam Girmay.
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Over mijzelf
Ik ben Eddy Meuris
Ik ben een man en woon in Lanaken (België) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 03/03/1954 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen - fietsen - genealogie - schaken.