Maak de sjalotjes en de knoflook schoon en hak alles fijn samen met de kruiden. Roer de yoghurt erdoor. Versier met de citroenschil en een beetje overgehouden stengeltjes bieslook.
Geef er rauwkost bij zoals staafjes wortelen,bloemkool roosjes ,stukjes komkommer en radijsjes.
Bereiding: De oven verwarmen op 180 graden. Hak de 80 gram walnoten fijn in de keukenmachine. Klop de boter samen met de kristalsuiker zacht en luchtig. Spatel de gezeefde bloem en vanillesuiker en de fijngehakte noten door het boter kristalmengsel. Laat het deeg afkoelen in de frigo. Neem 2 koffielepels en maak 24 balletjes van het deeg. Plaats de balletjes op een bakplaat en duw ze plat. Leg op ieder koekje een halve walnoot. Bak de koekjes 15 minuten in de oven . Neem de plaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen op de bakplaat.
Nodig: 1 kleine knolselder 1 grote appel 1 ui 100 gram geraspte kaas kerriepoeder thijm peper en zout Boter
Bereiding: Schil de knolselder en snij in schijven van 1/2 cm. Kook beetgaar. Schil de appel en verwijder het klokhuis en snij de appel in dunne schijven. Hak de ui fijn en bak samen met de appelschijven in de boter. Voeg kerriepoeder en de thijm toe,doe een deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes bakken. Haal alles uit de pan en schik de beetgare knolselder schijven in de pan,leg er de ui en de appels terug op. Kruid met peper en zout en voeg nog wat thijm en kerriepoeder toe . Strooi de geraspte kaas erover en laat de kaas smelten op een zeer laag vuurtje met het deksel op de pan. Schud af en toe met de pan om aanbranden te voorkomen. Versier met een takje thijm en dien op met lekker stokbrood.
Bereiding: Reinig zeer goed de mosselen. Hak de uien en doe ze in een pan met boter,voeg er de selder bij en laat alles uitzweten. Voeg er de gereinigde mosselen aan toe en kruid met peper en zout. Goed mengen en bevochtigen met de witte wijn. Laat de mosselen verder gaar worden ,nu en dan goed opschudden. Als ze gaar zijn laat de mosselen uitlekken en haal ze uit de schelp en zeef het kook vocht. Dit kookvocht binden met de beurre manié tot de gewenste dikte. Voeg er de gehakte kervel en de room bij. Serveer de mosselen met de saus.
Bereiding: Schil de peren en verwijder de klokhuizen en doe ze in de helft. Breng het water en de wijn aan de kook en voeg de peertjes toe. Laat de peren zachtjes gaar koken. Voeg na een half uur de suiker ,kruidnagel en de rozijnen toe. Laat het geheel nog een half uur zachtjes koken. Giet de peren af en vang het vocht op. Kook het vocht in tot er ca. 2 1/2 dl. vocht overblijft. Verwijder de kruidnagel en leg de uitgelekte peren en rozijnen in een voorverwarmde schaal. Leng het aardappelmeel aan met een lepel water en voeg al roerende toe aan het stoof vocht. Laat de gebonden saus nog een paar minuutjes zachtjes doorkoken en schenk het dan over de vruchten.
Deze gestoofde peertjes zijn heerlijk met kip en aardappelen.
Bereiding: De rozijnen 45 minuten laten weken in het flesje kriekbier. Verdeel de kip in stukken. Braad ze aan in de hete boter met de gesnipperde sjalotten. Voeg er wat vocht van de rozijnen aan toe en laat 45 minuten sudderen met het deksel op de pan. Verwijder de stukken kip en voeg er de rest van het vocht van de rozijnen toe samen met 4 lepels kippenbouillon aan het braadvocht toe. Even laten inkoken en roer ondertussen wat maizena door twee eetepels boter tot een homogeen mengsel en roer het door de saus. Zeef de saus en voeg er de rozijntjes aan toe. Kook de saus nog eventjes op om te dikken. Schik de warmgehouden kip op een schotel en giet er de warme saus over.