WIE ZIJN WIJ? Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites). Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
31-05-2006
Julie en haar nieuwe hobby
Opa en Oma, ik heb een nieuwe hobby!! Met die vreugdekreet stormde onze kleindochter Julie een paar weken geleden bij ons binnen na haar eerste repetitie in een jeugdkoor. Haar enthousiasme verraste ons, want haar mama (onze dochter Ann) had nogal wat moeite moeten doen om dochterlief zo ver te krijgen: Julie wilde niet naar een koor, was bang dat ze er niemand zou kennen, of dat het repertoire haar niet zou aanstaan of … en wat weet ik nog allemaal voor uitvluchten om toch vooral niet te moeten gaan. Maar kijk, surprise surprise!, ze had tussen de andere kinderen al dadelijk een schoolvriendinnetje ontdekt met wie het goed klikte, en ook de vlotte liedjes spraken haar 100% aan. Kortom, we begrepen direct dat het met die nieuwe muzikale hobby wel goed zat, want het beschreven scenario leek precies op wat wij zelf met Ann hebben meegemaakt toe die zo oud was als haar dochter nu. Zij wilde niet naar de muziekschool, was bang dat ze er niemand zou kennen, of dat het repertoire haar niet zou aanstaan of … enz. enz. (zie hierboven!). Het was pas na enige zachte dwang dat we haar konden overtuigen het toch maar eens te proberen. En het duurde niet lang of ze was even enthousiast als haar dochter Julie nu; meer zelfs: ze doorliep probleemloos de muziekschool, ging daarna met volle overtuiging naar het conservatorium en haalde daar nota bene een eerste prijs notenleer! En of dat nog niet genoeg was, doorliep ze vervolgens ook nog eens de normaalschool. Met twee diploma’s op zak begon ze dan aan een dubbele onderwijscarrière: een halftime-opdracht notenleer …. aan een muziekschool en een duobaan in het gewoon lager onderwijs, waar ze erg blij zijn dat ze voor typisch muzikale activiteiten af en toe een beroep kunnen doen op ‘Juf Ann van het derde’. Moraal van het verhaal: ouders mogen niet al te bang zijn om hun kinderen in een bepaalde richting te “sturen” als ze denken dat die voor hen een goede keuze kan zijn; een “zachte dwang” kan een heilzame gulden middenweg zijn tussen enerzijds een keiharde aanpak en anderzijds een gemakshalve toegeving aan oppervlakkige kinderlijke grillen.
TOE(kom)MAATJE. Ooit las ik de volgende boutade (van wie?): “de vooruitgang in de wereld op tal van gebieden is heel vaak te danken aan onverstandige mensen”. Voilà, ik heb dus nog toekomst.
In mijn VOLGENDE KOMMA probeer ik me (als volslagen ondeskundige) voor te stellen wat er zou kunnen omgaan in de wereld van Alzheimerpatiënten.
Reacties op bericht (2)
03-06-2006
Dwang
Er zit veel waars in wat je zegt over die "zachte dwang"... achteraf heb ik spijt dat ik mijn kinderen niet meer onder die dwang heb gezet alhoewel ik mijn ouders ook sommige zaken stiekem verwijt... tja gedane zaken nemen geen keer maar de spijt blijft... groetjes van Myette
03-06-2006 om 11:50
geschreven door Myette
01-06-2006
..
heel juist komma, mijn vader heeft me ook onder serieuze dwang naar de dansschool gedaan en ik heb me enkele jaren lang ontzettend geamuseerd. Father knows best (sometimes :) ... benieuwd naar je visie over Alzheimer, 'Hersenschimmen' van Bernleff vond ik al zo beangstigend. nachtelijke groetjes,
GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft. In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog.... Maar gelukkig mag ik op mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).