WIE ZIJN WIJ?
   Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land
   Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.

Foto
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Foto
... en hier al tekenend op haar computer
Inhoud blog
  • Eindelijk!?... Eerst nog eens "proeven"
  • Afval sorteren: waarom makkelijk als 't ook moeilijk kan?!
  • (ON)gelukkige verjaardag!
  • "Sorry: een dubbelzinnige cultuur..."
  • Wegmarkeringen: zoveelste blunder?
  • Overstroming
  • Voetganger is GEEN zwakke weggebruiker!!
  • De laatste wandeling?
  • Lekkere stoelgang? Het kàn!
  • Frans is geen Frans
  • Bewegwijzering in industriezones
  • voorrang van rechts?
  • De grillen van OKRA
  • Verband tussen tafeltennis en een kunstgebit
  • Lieve bezoekers, HELP!
  • Ebola: "geen reden tot paniek"
  • Tsjechië (vervolg) - foto's
  • Tsjechië: OKRA-cultuurvakantie
  • Tsjechië-reis (OKRA): nog even geduld!
  • Mijn kennismaking met JEF BURM in 1970
  • Musical Leeuwenkoning: geslaagd!
  • oma en haar derde musical (bis)
  • Oma en
  • OKRA-slippertje...
  • "Mijn" Dictee
    mijn favorieten
  • computeroma
  • schetsblog
  • wimdelarte
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Blog als favoriet !
    kommaneuker
    Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites).
    Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
    11-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noorse "straf": slecht signaal?
    Achter tralies; door computeroma geschilderd op computer met programma Painter Classic

      
    Bij de start van het nieuwe VRT-programma VOLT werd o.m. aandacht besteed aan Noorse gevangenissen waar gedetineerden een verrassend grote bewegingsvrijheid, comfort en zelfs een zekere luxe genieten, inclusief mogelijkheden om bepaalde opleidingen te volgen. De bedoeling is: de gevangenen voorbereiden op hun terugkeer in de samenleving zodra ze “echt” vrij komen. Ik vind dat als principe een goed systeem: de “noodzaak” om opnieuw misdaden te plegen vermindert bv. zeer sterk. Bij ons ligt de nadruk vaak uitsluitend op “straffen” en vallen de gevangenen na hun vrijlating in een zwart gat en (opnieuw) in het crimineel circuit.

       In het VRT-programma toonde ook onze bevoegde minister (Van Deurzen) zich in principe erg gewonnen voor het Noorse model, al waarschuwde hij voor een klakkeloos overnemen van het systeem. Toch houd ik mijn hart vast als we in ons land die weg opgaan, niet zozeer wegens het systeem zelf (dat ik immers principieel goed vind) maar wegens de publiciteit die de media er – omwille van de kijk- en andere cijfers - weer aan zullen geven, met onvermijdelijk het verkeerde signaal: “misdaden plegen is niet zo erg: als je gesnapt wordt, word je in de nor op kosten van de belastingbetaler comfortabel in de watten gelegd”. Een beetje vergelijkbaar met de overdreven media-aandacht voor valse bommeldingen, waardoor labiele personen in de verleiding komen om ook eens paniek te zaaien (zoals zeer onlangs nodeloos veel aandacht voor valse bomalarmen in diverse grote steden; prompt zorgde de volgende dag een psychiatrische patiënt voor paniek in Ninove).

    TOE(kom)MAATJE. “Twee of drie is oneindig veel meer dan één alleen, zeker als de ene blind, de ander doof, en een derde kreupel is. Want de blinde wordt het oor voor de dove en de dove het oog voor de blinde en samen dragen zij de kreupele en zo gaan ze alle drie waar één alleen niet kan komen…”
    (bron: onbekend)


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (6)

    14-01-2008
    ouder-begeleiding

    Ik bedoel ondermeer ouders zoals die van Johnson - waar het thuis een oorlogszone was.  Ouders zoals bij mijn moeder vroeger thuis, waar drank, haat en geweld zegevierde en vrouw en kinderen met de regelmaat van een klok de vier muren van de kamer te zien kregen.
    In dat soort gezinnen zou op tijd efficiënte hulp moeten aangeboden worden aan de slachtoffers, meestal de kinderen en de vrouw.
    Net zoals Johnson heeft mijn moeder die vicieuze cirkel weten te doorbreken, maar enkel omdat ze mijn vader heeft leren kennen die haar levenslang met liefde heeft overladen.  Hij leerde haar hoe zij ons moest knuffelen, zij kon het niet, ze wist niet hoe het moest, wie zou het haar ooit geleerd hebben?   Toch werd ze een prachtmoeder die ik nog elk ogenblik van de dag mis.
    Naar mijn mening zou bv. in het secundair onderwijs naast de les sexuele opvoeding, ook 'kinder-opvoeding' moeten gegeven worden.
    Hoeveel jonge ouders kijken nu niet met belangstelling naar TV programma's zoals The Supernanny?
    Je ziet daar dat niet alle ouders het slecht menen met hun kinderen, maar ze weten dikwijls niet beter en zijn van mening dat ze goed bezig zijn tot alles uit de hand loopt.

    En dan spreek ik nog niet van de huidige trend : "de kinderen uit de nieuw samengestelde gezinnen " kinderen die geen basis meer hebben en steeds van hot naar her gesleept worden. 
    En zo'n gezinnen zijn er veel hoor Komma!  Kijk maar eens goed rond.

    14-01-2008 om 12:29 geschreven door bojako


    (Her)opvoeding ouders?
    Beste Bojako, Helemaal akkoord met je laatste zin ("Indien al de fondsen en deskundige begeleiding die men beschikbaar zou stellen bij uitstap van de gevangenis zou gebruikt worden bij de her-opvoeding van ouders, dan denk ik dat er wellicht veel minder mensen in de gevangenis zouden belanden." maar WELKE ouders bedoel je??, want veruit de meeste ouders hebben die opvoeding (gelukkig!) niet nodig!

    14-01-2008 om 11:04 geschreven door kommaneuker


    13-01-2008
    een veel te lange reaktie
     Een vicieuze cirkel is er pas wanneer de gevangene al een recidivist is. 
    Normaal gezien zou je denken dat iemand die voor de eerste keer in de gevangenis belandt zo geschrokken is van zijn straf dat hij nooit meer zal hervallen en dus niet zal recidiveren.
    Indien hij hervalt, waarom is dit?   Omdat hij niet voldoende begeleid werd?  Ik geloof het nooit.
    Het gaat hier ook over een heel breed spectrum, dus moeilijk in een korte reaktie te vatten.
    Een passionele moordenaar, een serie-moordenaar, iemand die 'per ongeluk' moordt : dronken - foute duw - auto ongeval - een moegetergde vrouw die een mes in haar man plant - een straatboefje - een gelegenheidsdief - een beroepsdief - fraudeurs groot tot zeer klein.
    Ik las gisteren in de krant over de vroegere dakloze, heroïne-verslaafde jeugddelinquent Mark Johnson die brak met zijn verslaving en enkele jaren later door Prins Charles tot beleidsadviseur benoemd werd.
    Hij was een product van zijn opvoeding.
    Daar zit volgens mij het knelpunt en daar zouden de fondsen naartoe moeten:  her-opvoeden van foute ouders. 
    Die vicieuze cirkel moet doorbroken worden want meestal zijn die foute ouders ook het product van hun opvoeding. 
    Mark Johnson schrijft dat het thuis een oorlogszone was.  De kinderen uit deze gezinnen worden heel dikwijls delinquenten en belanden uiteindelijk in de gevangenis.
    Er moet volgens mij dus niet OP HET EINDE ingegrepen worden, maar BIJ DE AANVANG, bij de opvoeders, m.a.w. de ouders, thuis - het disfunctioneel gezin.
    Enkelen zoals Mark Johnson kunnen de vicieuze cirkel van het disfuctioneel gezin doorbreken, maar het zijn er niet veel.  Meestal wordt het aangeleerd gedrag gewoon doorgegeven aan de volgende generatie, zo werd mij toch ooit door een deskundige gezegd. 
    Indien al de fondsen en deskundige begeleiding die men beschikbaar zou stellen bij uitstap van de gevangenis zou gebruikt worden bij de her-opvoeding van ouders, dan denk ik dat er wellicht veel minder mensen in de gevangenis zouden belanden.

    Prettige zondag nog Komma !

    13-01-2008 om 12:35 geschreven door bojako


    12-01-2008
    Antwoord aan Michelly en Bojako
     De strekking van mijn blog was: 1) misdadigers, zowel kleine als grote, moeten niet beloond maar passend gestraft worden. Het eerste deel van de straftijd is ook in Noorwegen bepaald geen pretje, en daar werd m.i. in de uitzending te weinig nadruk op gelegd. 2) als hun straf er op zit, moet hun terugkeer in de maatschappij zo goed mogelijk voorbereid zijn, zoniet belanden ze binnen de kortste keren opnieuw in de criminaliteit, met alle gevolgen van dien voor hen zelf EN (opnieuw!) voor de belastingbetaler! Het Noorse systeem is precies bedoeld om die vicieuze cirkel te doorbreken, en daar kan toch niemand principieel tegen zijn. Waar IK echter bang voor ben als men het systeem in België zou invoeren, is dat onze media het in hun bekende sensatiezucht zouden voorstellen alsof een gevangenisstraf  geen echte straf is maar eerder een soort beloning, een verkeerd signaal dus!

    12-01-2008 om 17:19 geschreven door kommaneuker


    ..
    Ik heb het er ook een beetje moeilijk mee, ik ga volledig akkoord met wat Michelly zegt. 
    Spijtig genoeg ben ik op dat gebied een wreedaardig persoontje.  Iemand zoals Dutroux zou voor mij voor de rest van zijn dagen in een cel moeten zitten zoals de cel waarin hij de kinderen zette, en nog liefst op zout water en droog brood en dan vind ik dat hij nog beloond wordt en niet gestraft.
    Ze hoeven van mij niet dood, want ik vind dat niet erg genoeg. 
    Sommige gevangen, en nu heb ik het natuurlijk niet over een fraudeur à la Lernout en Hauspie of een niet gewelddadig diefje, verdienen geen luxe of verwenpartij.  Ze zitten daar om gestraft te worden voor hun misdaden. 
    Denk je niet dat L&H nu al wreed spijt hebben dat ze niet op tijd gestopt zijn met zich te verrijken?  Ik denk niet dat ze terug zullen herbeginnen na een eventuele gevangenisstraf, met of zonder begeleiding.
    Het is toch net hetzelfde als opvoeden van kinderen.   Stout zijn wordt gestraft en braaf zijn wordt beloond.  Als je stout gedrag gaat belonen of minimaliseren, waar eindigt het dan?  Juist, dan worden het criminelen.
    Een vrij strenge, maar liefhebbende moeder en grootmoeder 

    Bedankt voor het doorzenden van de tekst hoor, als ik even vijf minuten tijd heb ga ik beide teksten vergelijken.

    12-01-2008 om 11:53 geschreven door bojako


    11-01-2008
    !?
    Dat mag dan allemaal wel heel lovenswaardig zijn, maar misdaad loont dan werkelijk! Je wordt niet alleen door de gewone burger onderhouden maar mag dan ook nog op zijn kosten studeren. En dat veel mensen dat op die manier zullen zien,en er aanstoot aan zullen nemen, is hen niet eens kwalijk te nemen, want er zijn tot op heden, genoeg families die het zich niet kunnen permiteren om hun kinderen hogere of dure studies te laten doen. Groetjes van

    11-01-2008 om 23:34 geschreven door Michelly




    E-mail mij


    Blog als favoriet !

    GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.


    Gastenboek
  • M.
  • Een goede namiddag
  • Geloof en leven
  • docteranders
  • Ridderballade

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


       De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft.
       In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog....
       Maar gelukkig mag ik op
    mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per maand
  • 09-2016
  • 06-2016
  • 04-2016
  • 02-2016
  • 12-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 01-2015
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 07-2014
  • 05-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!