WIE ZIJN WIJ? Mijn vrouw en ik zijn twee “oudere” senioren met een jong hart, vier kinderen en dertien kleinkinderen. We zijn beiden lid van een tafeltennis- en een wandelclub, genieten van klassieke muziek en moderne kunst. Ik speel af en toe piano in een nostalgisch salonorkestje, lees en praat graag over het heelal en ben sterk geïnteresseerd in veel aspecten van de Nederlandse taal en verkeers(on)veiligheid. Verder ben ik sinds 1995 bestuurslid van een zogenaamd "OKRA-trefpunt", een lokale afdeling van de grootste seniorenbeweging in ons land Vrouwlief schildert en tekent niet alleen, maar is ook een creatieve kokkin, houdt van bloemen en onderhoudt de tuin, naait graag en maakte vroeger avontuurlijke exploratiereizen naar Nepal, India, Mongolië, Atlasgebergte, … (is daar op mijn aandringen in 2005 mee gestopt). Ze leest snel en veel en houdt van Franse films.
oma tussen haar verfjes, kwastjes, papier, doek, javel enz.
Sommigen noemen me een kommaneuker (muggenzifter). Of ik die bijnaam verdien, moeten mijn bezoekers maar beoordelen. Op dit blog wordt in elk geval niet geneukt, misschien wel geluld (voor het eerste bestaan andere wipsites, pardon, websites). Op dit blog schrijf ik zowel persoonlijke “dagboek-notities” als commentaren, ernstig of luchtig, op uiteenlopende onderwerpen. De afbeeldingen zijn – tenzij anders vermeld – meestal geschilderd of op computer getekend door mijn echtgenote, waarbij haar 12 jaar academie-opleiding en workshops goed van pas komen. Tot eind 2008 toonde ze haar creaties trouwens op een eigen blog: http://blog.seniorennet.be/computeroma maar ze ziet meer in één gezamenlijk blog voor ons beiden.
08-03-2008
PC-, CD- en andere perikelen
Het maken van vakantie- en andere dias was tientallen jaren een van mijn hobbys. Ik heb er naar schatting een 15000 gemaakt. Gelukkig heb ik steeds gezorgd voor een gemakkelijk klassement plus een projector en een flink scherm. Alles binnen handbereik, zodat het nooit langer duurde dan hooguit 5 minuten om uit gelijk welke periode de betreffende prentjes op het scherm te krijgen; onze (klein)kinderen vroegen (vragen) dan ook regelmatig om nog eens bepaalde dias uit het verleden te zien. Maar inmiddels was de digitalefotografie volop in opmars en na lang aarzelen schakelde ik in 2005 definitief over op digitale fotografie. Het nadeel was dat het bekijken van mijn fotos voortaan moest gebeuren op het kleine scherm van mijn PC op de computerkamer, met alle beperkingen en ongemakken van dien; vroeger konden we comfortabel vanuit onze salonzetels met 5 à 10 man naar het projectiescherm te zitten kijken. Intussen staan er op mijn harde schijf en/of cds honderden afbeeldingen die we nog nooit op een behoorlijke grootte hebben kunnen bekijken. De conclusie lag voor de hand: aankoop van een volwassen TV-toestel en een DVD-recorder. Volgens de verkoper zou het vertonen van mijn digitale afbeeldingen op mijn TV-scherm een fluitje van een cent betekenen; we geloofden de man en volgens zijn uitleg leek het inderdaad allemaal erg simpel. Maar niet voor een (on)handige Harry als Kommaneuker. Toen we thuiskwamen met de nieuwe aanwinst, was ik alles vergeten of haalde ik zaken door elkaar. Bovendien gaven de handleidingen van zowel TV als recorder zo veel informatie dat ik er tureluurs van werd: teveel is trop en trop is teveel: allerlei snufjes en mogelijkheden die me voorlopig geen komma interesseerden; ik wou in eerste instantie maar één ding: eindelijk eens mijn fotos op mijn TV-scherm kunnen bekijken. Ik was de wanhoop nabij, werd al bang dat ik de verkeerde toestellen had gekocht. Ten einde raad riep ik een van mijn zoons te hulp en zoals ik gevreesd (of neen, eigenlijk liever: gehoopt!) had, was zijn reactie: allez Pa, dat je daar nu zo moeilijk over doet, kom hier, ik zal het eens laten zien. En inderdaad, met enkele klikjes op de afstandsbedieners bewees hij dat de verkoper toch gelijk had gehad: een fluitje enz. Binnen de kortste keren zagen we mijn digitale fotos (en de tekeningen van computeroma ) voor het eerst in hun volle glorie op mijn TV-scherm. Toen zoonlief weg was, probeerde ik het zelf en u raadt het al weeral noppes! Maar nu wist ik tenminste dat het KON; de volgende dag nog eens goed stap voor stap laten uitleggen, de hele procedure zelf een paar keer oefenen en nu kan den ouwe het helemaal alleen, zonder kinderlijke begeleiding Oef!
Reacties op bericht (3)
23-03-2008
Hallo-,-
Dag -,- Deze proza is voor mij zeer herkenbaar, het legt mij een riem onder mijn hart te weten dat ik niet alleen ben.
23-03-2008 om 17:47
geschreven door Wim
11-03-2008
Ja Bojako...
Fijn dat je zo met me meeleeft... Het frustrerende (in mijn geval!!) is, dat ik soms DENK het ei van Columbus gevonden te hebben, als ik op mijn scherm eindelijk precies zie wat ik had gehoopt, maar als ik de volgende dag nog eens hetzelfde probeer, mislukt het weer ("onderweg" op een verkeerde knop gedrukt zeker?...). Ook vind ik dat de handleidingen soms nodeloos veel en dan weer eens te weinig info geven. Bv.: in mijn handleiding voor de DVD-recorder staat dat een PDC-code een handig ding is (dat wist ik allang), maar ze zeggen nergens hoe en waar ik die code kan intikken... Om dood te vallen.
11-03-2008 om 15:11
geschreven door kommaneuker
10-03-2008
..
Vind je ook niet Komma, dat elke keer je eindelijk iets volledig snapt de heleboel weer verandert. Zelfs de namen! Je bent amper het woord floppy en diskette gewoon en het worden dan Cd's die dan weer DVD's RW of niet RWworden. Je hebt net de video leren programmeren en dan komt de DVD speler. Die heb je dan onder de knie en dan volgt de digibox en digirecorder, het is om gek van te worden. Met de digitale foto's vind ik wel dat het steeds gemakkelijker wordt. Eerst moest je een programma installeren om dan met een kabeltje de foto's te downloaden (weer zo'n woord) - vervolgens had je al geen programma meer nodig en nu zelfs geen kabeltje meer. Je steekt het kaartje gewoon in een mini gleufje en alles gebeurt vanzelf. Ik word er wel horendul van, maar je moet absoluut bijblijven, want als je één stap overslaat dan lukt het niet meer om bij te benen
We shall overcome .... zing ik dan maar terwijl ik nu weer worstel met Windows Vista ipv Windows XP.
GRAAG UW COMMENTAAR op mijn schrijfsels! Laat me vooral weten wanneer u het ergens mee oneens bent. Ik ben trouwens niet bang voor kritiek, integendeel: het kan me aanmoedigen om (beter) na te denken voordat ik iets schrijf. Ik krijg liever kritiek dan nietszeggende plaatjes of andere (goedbedoelde) “boodschappen” die niks met mijn blabla te maken hebben.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
De meeste afbeeldingen uiterst LINKS zijn FOTO'S van schilderijen (op papier, doek of andere materialen) die vrouwlief in haar schildersatelier gemaakt heeft. In deze RECHTERkolom staan afbeeldingen die ze op computer heeft getekend. U kan er ook vinden op haar eigen seniorennet-blog ("computeroma") maar de laatste tekeningen daar dateren van 27.10.2008: ze haat nl. de rompslomp van een eigen blog.... Maar gelukkig mag ik op mijn blog af en toe een of meer van haar creaties tonen. Ze inspireert zich meestal op het familiealbum, foto’s uit de media of bestaande kunstwerken, maar ze houdt niet van braaf copiëren en het eindresultaat wijkt dus nogal eens af van het origineel en benadert soms zelfs het abstracte, waarbij ze haar aangeboren kleurgevoel de vrije loop laat (tijdens haar academie-opleiding kreeg ze daarvoor felicitaties).