Welke peren
planten
Hallo Daniel
Sinds begin dit
jaar lees ik trouw jouw blog, omdat jij veel interessants te melden heb. Zelf
doe ik ook nogal wat met fruit en groenten, weliswaar niet biologisch maar toch
op een vrij natuurlijke wijze.
Nu wil ik graag nog
drie hoogstamperen aanschaffen. Ik woon in NL in de gemeente Hulst, op 50 m
afstand van de Belgische grens. Qua rassenkeuze zou ik bomen kunnen planten uit
het Waasland, dat hier vlakbij is. De grond bij mij is zand, niet te nat en niet
te droog. De bomen komen in gras te staan, in een hoogstamboomgaard waar ook
runderen grazen. Mijn ervaring is dat er nogal wat bomen doodgaan, minstens een
stuk of acht al, door zaken als droogte, muizen, perevuur of ze kwijnen als
gevolg van schurft, soms kanker. Ik heb nu een stuk of zes hoogstammen van
gemiddeld 10 jaar oud en toch kan ik eigenlijk nooit een rijpe peer eten.
Kun jij mij advies
geven? Appels doen het bij mij redelijk tot goed, pruimen en kersen gaat ook
wel, meestal redelijke tot goede groei en redelijk gezond.
Behalve gezond en
groeikrachtig is mijn enige eis dat er af en toe eens wat lekkere peren
aanhangen. En liefst geen modern ras.
Ik wilde bestellen,
bij de NBS:
-Besi de Chaumontel
-Conseiller à la Cour
-Catillac/Pondspeer
Als reservepeer,
ingeval niet voorradig, dacht ik aan:
-Zwijndrechtse
wijnpeer
-Jodenpeer
(Esperen)
- Bruine Kriekpeer
Is dit een goede
keus? Of heb jij een beter voorstel?
Ik ben benieuwd
naar jouw reactie Daniel.
Alvast bedankt en
de groeten
Karel
Antwoord:
Het verbijstert mij dat:
1.
Zoveel
bomen doodgaan.
2.
Er
na 10 jaar nog geen vruchten zijn, zelfs rekening houdend dat het hoogstammen
zijn.
Daar heb ik
gewoon geen verklaring voor. Of bleef een rijke, organische bemesting achterwege?
Bij mij is
ooit maar één perenboom die hier al stond doodgegaan. Zou het kunnen dat ik te
kwistig was geweest met roze korrel? Die heb ik achteraf nooit meer
aangeschaft.
Toen ik deze
zomer in Wommelgem een bezoek bracht aan de boomgaard van Paul Boeye had ook hij
problemen gehad met afstervende hoogstamperen. (Blog van 31/07). Marguerite Marrilat vormde de grote
uitzondering.
Het lijkt
mij intetressant links en rechts in de streek te informeren wat de bevindingen
zijn met peren.
De Boomgaardenstichting
biedt een formidabel assortiment aan. Wel was (is?) er het probleem dat er te
veel verwisselingen tussen staken. Ik hoop dat je krijgt wat je vraagt.
Besi de Chaumotel is mij totaal onbekend. Ik heb er
mijn documentatie bijgehaald.
André Leroy in zijn Dictionnaire de Pomologie van 1867 schrijft uitvoerig over dit ras dat al beschreven werd in 1675!
Matige
groeikracht. De vruchtbaarheid is gewoon. De vruchten zjn groot. (Op hoogstam
kleiner).Vruchtvlees: wit,halffijn, halfknakkend, sappig, steencellen. Sap:
overvloedig, zoet-zuur, uitgesproken heerlijk parfun. Laat rijp, tot eind
januari, zelfs februari. (Bij een voorgaande beschrijving lijkt het
rijpingsstadium nu vroeger te liggen.)
Volgens
Theyskens speelt de grond een belangrijke rol. In een warme, lichte bodem als in het
zuiden van de provincie Antwerpen zijn de vruchten uitzonderlijk goed.
In compacte,
vochtige en koude bodems is het resultaat zeer teleurstellend.
Ik zou de
boom, na het wat hoger aanplanten,
voorzien van een berg compost; een dikke boomschijf rond de stam, niet in de
plantput.
Conseiller à la Cour Leroy beschrijft deze peer als Maréchal de Cour.
Groeikrachtige
boom. Zeer vruchtbaar. Vruchten onder de middelmaat bij zware dracht. Eerste,
soms tweede kwaliteit, als het sap te zuur is.
Het is een
Belgische peer van Van Mons. ( In de komende tijd hoop ik de vertaling van
Histoire de Pomologie Belge van Joseph Theyskens op de blog te zetten.)
De Catillac, Pondspeer
Gezonde,
groeikrachtige, zeer vruchtbare, grote keukenpeer. Bewaart
tot april. Uitstekende
bakpeer. Net als de eerst genoemde peer al beschreven in 1675.
De genoemde
reserveperen zijn eveneens de moeite
waard.
Je zou bv
ook aan de peer Wilma van Willy
Mahieu van Jabbeke, een zeer goede winterpeer, kunnen denken.
23-12-2007, 19:29 geschreven door Daantje
|