Vandaag wisselden bewolkte perioden af met enkele opklaringen. Op enkele druppels na bleef het droog. In de provincie Luxemburg was er nog meer zon met hoge wolkenvelden. De maxima lagen tussen 13 graden aan zee en 17 graden in Belgisch-Lotharingen. De wind waaide zwak tot soms matig uit west tot westnoordwest.
Actueel.
Onderzoekers aan de universiteiten van Graz (Oostenrijk) en Montpellier (Frankrijk) hebben een nieuw soort plastic ontwikkeld van plantaardige materialen. Dat zou vervuiling beter kunnen tegengaan en bovendien ook gemakkelijk te recycleren zijn. 70% van de vervuiling in de oceanen bestaat nu uit plastic. Elk stuk dat in de oceaan belandt, blijft daar minstens voor 500 jaar. Na die tijd breekt het af, waarbij microplastics en chemische stoffen vrijkomen. Deze stoffen zijn enorm slecht voor de natuur. Met deze uitvinding kan de wereldwijde productie van plastic en de hoeveelheid afval dus sterk afnemen.
De run.
Even heb ik gedacht dat hij niet zou kunnen doorgaan. Ik had immers nog last van de run van gisteren in Nukerke en omgeving. Na enkele kilometers begon het toch wat losser te lopen. Het feit dat ik na een drietal kilometer overschakelde van de weg naar de Finse piste speelde hierbij allicht een grote rol.
Details: 5.25/km - 525 c - 170 pasfrequentie - 16,1°.
Zacht en zonnig met enkele hoge wolkensluiers. temperatuur tot ongeveer 23°. Warm. Het was met andere woorden uitstekend.
Actueel.
Het aandeel werkgevers dat gebruik maakt van tijdelijke werkloosheid om economische redenen is vorig jaar opnieuw gestegen. In totaal deed 10% van de werkgevers er een beroep op. En er lijkt niet meteen beterschap te komen. In de eerste drie maanden van dit jaar gaat het al over 6% van de werkgevers. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans op tijdelijke werkloosheid. Zo maakte de helft van de werkgevers met meer dan vijfhonderd werknemers er in 2023 gebruik van. Bij kmo 's met minder dan 20 werknemers was dat 6%. In 2023 was 1 op de 5 arbeiders tijdleijk werkloos, het hoogste cijfer van de laatste vijf jaar. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar gaat het al om 13% van de arbeiders.
De run.
Het werd een uitstap. Even getwijfeld of ik de wedstrijd in het Henegouwse Anvaing niet zou meepakken maar toch maar voor Nukerke gekozen. Het was ook nog maar een week geleden dat ik een wedstrijd had gelopen. Dus mogen we niet overdrijven.
Deze 'wandelrun' was trouwens best wel pittig. Veel op en af. De hellingen waren zwaar maar ook het bergaf lopen deed zich voelen. Van de bekende hellingen deden we: de Ladeuze: 1,1 km, 65 hoogtemeters, gemiddeld stijgingspercentage 5,8%; de Taaienberg: lengte 800 m, en een venijnige klim; en last but not least de Koppenberg.
Zoals geweten is deze Koppenberg een absoluut wielermonument waarover boeken volgeschreven kunnen worden. met stukken van ruim 20% is dit de meest explosieve beklimming in de Vlaamse Ardennen. Hij werd in 1976 voor het erest opgenomen in de Ronde van Vlaanderen, maar tussentijds vele jaren uitgesloten door de gevaarlijke staat van het wegdek. Meerdere keren moesten de kasseien volledig opnieuw worden aangelegd. De start van de beklimming is bij het dorpje Melden. De beklimming staat op veel plekken aangegeven met borden, of je volgt gewoon Zulzeke bij het ontbreken van precieze borden. Als je de moed hebt om te kijken kan je er genieten van prachtige vergezichten.
Dus toch wel een goede oefening vandaag. Als we wat heuvels willen doen moeten we hier zijn. In de Vlaamse Ardennen.
Details: 6.27/km - 1466 c - 157 pasfrequentie - 14,4°.
Vandaag begon de dag vaak zwaarbewolkt. In het westen waren er al wat opklaringen. In de loop van de dag werden de opklaringen groter. Het kwik steeg van 15 of 16 graden in de Ardennen en van 19 tot 21 graden in Laag- en Midden-België. De zwakke tot matige wind uit zuidzuidwest ruimde naar zuidwest en wordt eerder matig.
Actueel.
Bijna één op de twee militairen is te zwaar. Negen percent van hen is zwaarlijvig. Overgewicht komt vooral voor bij 40-plussers, en bij militairen die een meer zittende job hebben in het leger. Dit is dus eerder een probleem van de samenleving dan een probleem dat gebonden is aan Defensie. Maar een goede gezondheid van het personeel is vanzelfsprekend cruciaal. Een militair kan immers zijn opdracht niet uitvoeren als het lichaam niet volgt.
De run.
Kort maar wel vrij goed. Dit wil zeggen dat het tempo toch wel meeviel.
Details: 4.55/km - 382 c - 175 pasfrequentie - 16,7°.
Vandaag was het op de meeste plaatsen zwaarbewolkt met soms lichte regen of motregen, vooral in het noordoosten en de hoge Ardennen. Later in de namiddag was het meestal droog op de meeste plaatsen, al was wat lichte regen in het noordwesten dan mogelijk. De maxima lagen tussen 12 graden in de Hoge Venen en 15 of 16 graden in Laag-België met mogelijk een uitschieter tot 17 graden in het zuidwesten. De wind waaide matig, en aan zee soms vrij krachtig, uit het zuidwesten.
Actueel.
Wie een reis boekt, kijkt maar beter uit. Via een nieuwe vorm van online oplichting viseren hackers hotelgasten. Plots krijgen zij een Whatsappbericht van hun hotel of een dringende boodschap van Booking.com in hun inbox met de melding 'de betaling kan niet worden verwerkt door het hotel; u loopt het risico dat uw reservatie wordt geannuleerd'. In werkelijkheid is het een gewiekste vorm van phishing. Op een uur tijd werden 180 klanten van een hotelier bestookt met dergelijke berichten. Sommigen gingen erop in en verloren heel wat geld. De hotelier krijgt dan boze klanten aan de lijn die denken dat hij hun geld afpakt. Ook overheidsinstelling Safeonweb, die mensen informeert over digitale veiligheid, kreeg al meerdere klachten. Deze vorm van oplichting is moeilijk te ontmaskeren.
De run.
Een fartlek gelopen vandaag. Goed algemeen tempo. Wat minder kilometers dan gisteren.
Fartlek is een vorm van training waarbij u willekeurige variaties aanbrengt in snelheid en intensiteit, wisselend tussen sprinten en langzamer joggen, om te herstellen. In tegenstelling tot intervaltraining waarbij u specifieke afstanden aflegt door te sprinten en vervolgens herstelt gedurende een specifieke periode, is fartlek veel flexibeler omdat u zelf bepaalt wanneer en hoe lang u sprint of jogt.
Voordelen van fartlek:
1° verbetering van de conditie: af en toe lopen aan een hoge intensiteit en daarna het tempo verlagen helpt u uw uithoudingsvermogen op te bouwen; het maakt u sterker en het zorgt ervoor dat uw lichaam sneller melkzuur kan afvoeren; dit betekent concreet dat u uiteindelijk sneller en verder kan lopen
2° plezier en variatie: steeds hetzelfde rondje lopen kan saai worden; fartlek zorgt voor nieuwe uitdagingen en plezier.
Hoewel fartlek-training veel voordelen heeft, zijn er ook wat beperkingen. met name het feit dat de willekeur van deze training inhoudt dat het bijna onmogelijk is om uw vooruitgang te meten. Toch is het zo dat, hoe meer u het doet, hoe meer u zult merken dat het uw conditie verbetert.
Details: 4.54/km - 531 c - 172 pasfrequentie - 13,3°.
Deze ochtend was het eerst zonnig. In de loop van de dag verschenen er vanaf het westen wat meer hoge wolkensluiers en in de namiddag ontwikkelden er zich ook enkele stapelwolken. De maxima lagen tussen 10 en 11 graden in de Ardennen en 14 tot 16 graden elders. De wind waaide overwegend matig uit het zuidwesten en was eerder zwak in het zuidoosten.
Actueel.
Een gedetineerde is ontsnapt uit de gevangenis van Hoogstraten. De man knoopte enkele lakens aan elkaar en kon zo uit het raam klimmen. Daarna zwom hij een slotgracht over en vluchtte hij weg. De ontsnapping werd 's morgens om 6.30 u opgemerkt maar wellicht was hij rond 23 uur al weg. Het zou gaan om een man die drugsfeiten heeft gepleegd. In de gevangenis zou hij al eens betrapt zijn op het bezit van flakka, een designerdrug die ook wel 'zombiedrug' wordt genoemd. Momenteel is de gevangene nog niet terecht.
Absurder moet het toch allemaal niet meer worden!
De run.
Een bruggenloop. Vrij zware inspanning. Ongeveer te midden van de run. De eerste kilometers gebruikt om in te lopen en op te warmen. De zon scheen al. Toch was het nog vrij fris. Maar ik had wel opnieuw mijn zomerkledij uit de kast gehaald. Het uitlopen verliep soepel en vlot. Slecht kan ik de conditie toch zeker niet noemen. En er ontevreden over zijn is zeker niet het geval.
Details: 4.54/km - 976 c - 173 pasfrequentie - 11,1°.
Vanochtend was het eerst nog zwaarbewolkt in het oosten met perioden van regen of motregen. Vanaf het westen werd het al snel overal wisselend bewolkt en ontwikkelden er zich in de loop van de dag enkele buien. De maxima lagen tussen zo'n 9 graden in de Hoge Ardennen en 12 à 13 graden in Vlaanderen. De zuidwestenwind was vrij krachtig tot krachtig in het binnenland en krachtig tot zeer krachtig aan zee. We kregen rukwinden van 70 tot 85 km/h in het noordwestelijke deel van het land en 60 tot 75 km/h elders in het land.
Actueel.
De moormaki of zwarte maki is een zoogdier uit de familie van de maki's. Deze halfapen zijn endemische dieren die leven op Madagaskar. Endemie of endemisme is het verschijnsel dat een soort van nature uitsluitend voorkomt in één geografisch gebied, in dit geval dus het eiland Madagaskar.
Bij de moormaki is er een duidelijk verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. Het mannetje heeft een zwarte vacht. Het vrouwtje heeft een bruine vacht op de rug en is van onder lichter bruin tot bijna grijswit. Een volwassen moormaki heeft een kop-romplengte van 39 tot 45 cm, een staartlengte van 51 tot 65 cm en een lichaamsgewicht van 1,8 tot 2 kg.
De moormaki is een bedreigde diersoort. Er wordt op gejaagd voor het vlees en er bestaat een kleinschalige maar onuitroeibare illegale handel in levende moormaki's als huisdier.
Maar er is goed nieuws vanuit de zoo in Planckendael. Voor het vierde jaar op rij hebben moormaki's daar voor een nageslacht gezorgd. En dat was deze keer een heuse verrassing voor de verzorgers.
De run.
Gisteren nog warm en aangenaam om te lopen. Vandaag was het heel wat minder. Heel veel wind. Bijna stormweer. Soms was het moeilijk om vooruit te komen. Toch een poging gedaan. Door te lopen op een lang stuk met tegenwind werd het toch een goede oefening. Maar tempoverlies was toch niet uit te sluiten. Het algemeen gemiddelde viel al bij al nog best mee. En er was niet alleen de wind. Ook de temperatuur was een stuk lager dan gisteren. Een zestal graden minder, dat voel je. Het was dus opnieuw lopen met de herfstkledij aan. Die gaan we voorlopig nog niet te ver opbergen.
Details: 5.03/km - 675 c - 174 pasfrequentie - 10,6°.
Vandaag wisselden opklaringen en wolkenvelden elkaar af. In de loop van de dag kwamen er plaatselijk buien tot ontwikkeling die eventueel konden gepaard gaan met een donderslag. In de latere namiddag kwamen er mooie zonnige perioden vanaf het zuiden. Het werd opnieuw zeer zacht voor de tijd van het jaar, met maxima tussen 17 en 22 graden. De zwakke zuidoostelijke wind werd geleidelijk matig en ruimde in de namiddag naar zuid.
Actueel.
Tijdens een huiszoeking bij de burgemeester van Avallon, een gemeente in het centrum van Frankrijk, hebben gendarmes zeker 70 kg cannabis gevonden (!). Er vonden daar meerdere huiszoekingen plaats, in het kader van een onderzoek naar drugshandel in de gemeente. Speurders kamden de woonplaats van burgemeester Jamilah Habsaoui (!) uit, net als het gemeentehuis en de apotheek waar ze werkt. Ze vonden dus die 70 kg cannabis, maar ook 983 gram cocaïne, 7000 euro cash en een twintigtal goudstaven. De burgemeester is samen met zes anderen, onder wie twee van haar broers, opgepakt. De 46-jarige Habsaoui is sinds 2014 gemeenteraadslid in Avallon en sinds 2021 burgemeester.
De run.
Een goede run om een beetje te leren wennen aan de iets hogere temperaturen. Het kon allemaal in zomerkledij vandaag. Het is toch aangenaam om zo te kunnen lopen. Een paar stukken textiel om ons lijf en we konden vertrekken. Ik vrees dat het nog wat te vroeg zal zijn om alle winterkledij op te bergen maar dit hebben we alvast toch gehad.
Details: 4.50/km - 832 c - 174 pasfrequentie - 16,7°.
Vanochtend viel er over het oosten en het zuidoosten nog wat regen. Daarna bleef het in de meeste streken droog met over het westen en het centrum eerst afwisselend opklaringen en wat wolkenvelden. In de loop van de namiddag nam de bewolking overal toe met op het einde van de namiddag kans op wat regen in het centrum en het zuidoosten. Het was nog steeds zeer zacht met maxima van 17 tot 20 graden. De wind waaide matig en in het westen soms vrij krachtig uit zuid tot zuidwest.
Actueel.
Met het sinds gisteren iets betere weer zijn hooikoortslijders er weer aan voor de moeite. Er vliegen immers extra veel pollen rond. Het betreft vooral het berkenstuifmeel, waar zeker één op de tien Belgen allergisch voor is. Het seizoen voor dit soort pollen begon al zo 'n twee weken geleden. Maar door het natte weer is nog niet al het stuifmeel uit de bloemen in de lucht terechtgekomen. Omdat het nu droger werd mag er een opflakkering verwacht worden.
De run.
Een ochtendrun. Gisteren na de wedstrijd opnieuw niet uitgelopen. Eigenlijk vergeet ik dat altijd en ik heb er ook wel wat moeite mee. Ik moet steeds opletten met de vermoeide en pijnlijke spieren na een wedstrijd. Zelfs traag uitlopen zou immers wel eens vervelende bijwerkingen kunnen hebben.
Maar dit hebben we dus deze morgen goed gemaakt. Een bijna elf kilometer op de nuchtere maag is zeker niet slecht. Het liep ook goed. Ik heb er deugd van gehad.
Details: 5.27/km - 626 c - 173 pasfrequentie - 13,9°.
Ik mocht zeker niet klagen. Alles verliep goed. Geen noemenswaardige problemen. Eigenlijk had ik steeds kunnen lopen als ik het wou. Het is wel al eens anders geweest. Ik had er ook wel wat voor gedaan. Of beter gezegd, ik had er ook wel wat voor gelaten. Ik schrapte de marathon van Gent in mijn programma. Na een marathon is er immers toch wat oplapwerk en ik wou deze wedstrijd niet in het gedrang brengen.
Waarom zoveel belang hechten aan deze run? Welnu, ik had hem al eens gelopen. Maar het was toch reeds van 14 april 2018 geleden. Zes jaar is lang. Dat zou ik vandaag trouwens ook ondervinden. Toen liep ik een tijd van 1:04:25. Die chrono mocht ik nu zeker vergeten. Streeftijd vooraf nu: 1:08:00. Maar ook dat zou te hoog gegrepen zijn. De tand des tijds. Zo is dat. Niks aan te doen. Of toch niet veel.
2. De omgeving.
Het provinciaal domein Puyenbroeck is een plaats met heel wat mooie wandelroutes. En dit voor zowel de kleine stapper als voor de geoefende kilometervreter.
Als je er kan wandelen kan je er dus ook lopen. Goed gezien van de organiserende joggingclub van Moerbeke-Waas.
3. Het draaiboek.
Alles ging door op zaterdag 6 april. Start en aankomst aan de sporthal in de Puidonkdreef in Wachtebeke. Er waren jeugdlopen van 650 en 1200 meter. Daarna, om 15 uur, gingen de hoofdlopen van start over 5 km, 10 km en 10 mijl.
Er was een goede tijdsregistratie via my.raceresult. com. Je kon op voorhand inschrijven aan de prijs van 10 euro of je kon het ook nog ter plaatse doen maar dan betaalde je 12 euro.
4. De wedstrijd.
Een tien mijl die gaat over één grote ronde. Is toch altijd aangenamer om te lopen dan een wedstrijd over verschillende rondjes. Je moest wel opletten aan de splitsingen. Er waren immers geen seingevers langs het parcours. Maar alles was goed aangeduid door middel van bordjes en pijlen. vergissingen waren dus zo goed als uitgesloten.
Het was goed weer. De 20° werden gemakkelijk overschreden. Dit zorgde er voor dat er ook veel wandelaars waren en dat zorgde af en toe toch voor wat problemen. Een paar keer heb ik maar ternauwernood een peuter kunnen ontwijken. Dat kon telkens minder goed afgelopen zijn.
Wat valt er over het parcours te zeggen? Dat het toch wel verraderlijk was. Vrij veel draaien en keren. Ook wat van die kleine brugjes. Telkens maar een paar meter omhoog maar je verliest wel tekens je kadans. Er was ook een modderstrook. Daar zakte ik ongeveer een tiental centimeter diep in. Het was op een paar kilometer van de aankomst. Hier moest ik alle moed bijeen rapen om de draad terug op te nemen.
En natuurlijk was er ook de wind. Die zorgde er enerzijds voor dat de temperatuur niet hoger opliep. Maar anderzijds maakte dat het lopen ook lastiger. Althans, toch voor mij. Sommige atleten lijken daar minder hinder van te ondervinden. Zo passeerden mij sommige lopers bij tegenwind maar kon ik die dan terug remonteren als we met meewind liepen. Eigenlijk is het de eerste keer dat ik dit zo extreem heb ervaren.
Analyse per kilometer: de eerste vijf kilometers verliepen eigenlijk goed; een tijd van ongeveer 21:00 is zeker niet slecht; in het tweede gedeelte kwam er helaas verval; dit had zeker te maken met de hier voornoemde wind; ik verloor tempo; km-tijden van 4.24 4.23 4.26 en 4.31 waren het gevolg; kilometer 10 was eigenlijk rampzalig met 4.40; in het laatste gedeelte (kilometer 11 tot 16) kon ik mij terug enigszins herpakken maar hier kregen we dus de voornoemde modderstrook voor de voeten en begon de vermoeidheid toch ook zijn tol te eisen; misschien speelde de warmte ook in beperkte mate een rol; ik kan er in principe vrij goed tegen maar het is toch steeds even wennen aan die eerste hogere temperaturen.
5. Conclusie.
De chrono viel dus een beetje tegen. Ik haalde niet de verhoopte 1:08:00. Maar misschien moet ik mij in de nabije toekomst wel steeds meer tevreden stellen met 1:10:00. En op langere termijn zal ook dit natuurlijk nog wel te hoog gegrepen zijn.
Anderzijds was ik toch nog tweede bij de 60-plussers en mocht ik dus na de wedstrijd toch op het podium. Prijs: een medaille.
Details: 4.24/km - 990 c - 175 pasfrequentie - 22,8°.
Deze ochtend was er in het westen een storing met perioden van (lichte) regen. In de loop van de dag verplaatste de neerslag zich naar het centrum en uiteindelijk ook naar het oosten. Achter deze storing werd het later overdag eerst over het westen en later ook in het centrum opnieuw overwegend droog met opklaringen. We haalden maxima van 14 tot 18 graden. De matige tot soms vrij krachtige zuidenwind ruimde naar het zuidwesten. Aan zee was de wind soms krachtig. Windstoten van 50 tot lokaal 65 km/u waren mogelijk.
Actueel.
De verkoop van tweedehandswagens in België is in de voorbije drie maanden 9,1% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Het gaat om 185441 voertuigen, waarvan ruim de helft benzinewagens. Maar ook e-voertuigen doen het goed. Vlaanderen noteerde een totaal van 1981 inschrijvingen op een Belgisch totaal van 2576. Dat komt neer op een verdrievoudiging ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar, toen 655 wagens werden ingeschreven. In Wallonië ging het van 299 naar 487, een stijging van 63%. De elektrische auto is daarmee ook in de tweedehandsmarkt aan een opmars begonnen. Van alle tweedehandswagens die in ons land in het eerste kwartaal door een particulier werden ingeschreven, was 54,9% een benzinewagen, 31,9% een diesel en 9,9% een hybride. Elektrische auto's waren goed voor 2,8%. In dezelfde periode vorig jaar haalden ze nog maar een aandeel van 1,7%. Dat de toename in Vlaanderen aanzienlijk groter is, komt door de aankooppremie die particulieren sinds begin dit jaar kunnen aanvragen. Voor wagens tussen drie en acht jaar bedraagt die 3000 euro als de prijs onder de 40000 euro blijft. Andere gewesten kennen die premie niet.
De run.
Een laatste oefengalop. Als alles meezit gaan we morgen nog eens de beentjes strekken in een wedstrijd. Hopelijk ook met een degelijk resultaat maar natuurlijk blijft meedoen belangrijker dan winnen. Hopelijk kunnen we wat genieten van de zon. Dat zal dan, na al die regendagen, echt wel deugd doen. Ik kijk er naar uit, zowel naar de zon als naar de wedstrijd.
Details: 4.47/km - 395 c - 171 pasfrequentie - 15,6°.
Vandaag was het winderig. Het was gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met perioden van regen en vrij veel buien. Sommige van die buien konden stevig zijn en een paar donderslagen waren niet uitgesloten. In de loop van de namiddag werd het vanaf het westen en het zuidwesten geleidelijk droger en zonniger. We haalden maxima van 10 graden op de Ardense hoogten tot 15 graden in het centrum. De zuidwestenwind waaide meestal vrij krachtig en aan zee krachtig. Rukwinden tot 70 à 80 km/h waren mogelijk, en hier en daar eventueel zelfs meer tijdens een stevige bui.
Actueel.
De NAVO blaast vandaag 75 kaarsjes uit. Met de Russische dreiging is de alliantie actueler dan ooit. Op 4 april 1949 tekenden twaalf landen, waaronder België, het Noord-Atlantisch Verdrag. De NAVO wilde een dam vormen tegen de toenemende dreiging van de Sovjet-Unie. Het bondgenootschap vormde een militaire brug tussen de VS, Canada en West-Europa. De Sovjets lieten het er niet bij en kwamen in 1955 met de tegenhanger: het Warschaupact. De strijd tussen die twee machtsblokken ging de geschiedenis in als de Koude Oorlog.
De run.
Een vrij rustige run. Niet te veel kilometers ook. We hielden het dus kalm vandaag. Even op adem komen kan geen kwaad.
Details: 5.07/km - 481 c - 170 pasfrequentie - 13,3°.
Er was veel bewolking maar het bleef meestal droog. Vanaf het westen ontwikkelden zich enkele opklaringen. Een lokale bui bleef mogelijk. In de loop van de namiddag werd het weerbeeld onstabieler met soms wel opklaringen, maar vanaf het westen ook meer buien. De maxima lagen tussen 11 en 15 graden. De zuidwestenwind waaide matig en over het westen soms vrij krachtig. Aan zee was de wind eerder krachtig. Er waren rukwinden mogelijk tussen 50 en 65 km/u, vooral dan over het westen.
Actueel.
De militaire steun van België aan Oekraïne is sinds het begin van de oorlog opgelopen tot een miljard euro (!). De federale regering heeft tot nu toe 25 pakketten met militaire steun goedgekeurd. Het meest recente dateert van afgelopen vrijdag, toen de regering 100 miljoen euro vrijmaakte voor het onderhoud van de F16-gevechtsvliegtuigen die worden ingezet door de internationale coalitie die Oekraïne steunt.
In de militaire steun die sinds 24 februari 2022 wordt vrijgemaakt, zitten onder meer voorraden, brandstof en industriële aankopen. De geleverde steun wordt gecoördineerd met de coalitie die Oekraïne steunt om ervoor te zorgen dat de hulp complementair is en zo goed mogelijk is afgestemd op de noden van de Oekraïners.
De Belgische Defensie zal in elk geval blijven ingaan op de verzoeken van Oekraïne, hetzij door schenkingen uit haar voorraden, hetzij door het aanwenden van onze industrie. En de algemene defensiesteun aan de Oekraïense strijdkrachten zal zo lang als nodig worden voortgezet.
Wordt dus zeker vervolgd!
De run.
Het moest toch terug tussen de buien door gebeuren. Niet dat die zo talrijk waren, maar toch. Je moet dezer dagen toch het nodige geluk hebben om het min of meer droog te houden. Ik liep gemakkelijk. Het is reeds enige tijd dat ik over de conditie niet te klagen heb. De komende dagen zullen er iets minder kilometers worden gelopen.
Details: 4.49/km - 641 c - 170 pasfrequentie - 10,6°.
Vandaag werd het wisselend tot zwaarbewolkt en trokken er in de loop van de dag buien van west naar oost over het land die lokaal behoorlijk pittig werden. Op het einde van de namiddag werden de opklaringen tijdelijk breder en werd het ook droger. De maxima lagen tussen 8 graden in de Hoge Venen en 12 à 13 graden in Vlaanderen. De wind waaide matig tot vrij krachtig en ruimde van zuidwest naar westzuidwest. De rukwinden konden oplopen tot rond 70 km/u.
Actueel.
De oorlog in Oekraïne heeft in twee jaar tijd al meer dan 142 miljard euro aan directe schade aangericht. Het kostenplaatje van de wederopbouw van het land bedraagt sinds 31 december liefst 453 miljard euro. De grootste fysieke schadepost ligt bij flatgebouwen en woningen die beschadigd of verwoest zijn (37% van de schade). Maar ook schade aan transport (22%) kost veel geld, net als schade aan industrie (10%), landbouw en energie (elk 7%). Verder zijn er forse kosten voor het opruimen van puin en het verlies van inkomen en handel. Er zijn ongeveer twee miljoen woningen en appartementen beschadigd of verwoest. Daarnaast is er schade aan ongeveer 8400 kilometer aan snelwegen en kleinere wegen, aan meer dan 200 treinstations en bijna 300 bruggen.
De run.
Veel regen in de voormiddag. Het duurde dus wel even voor we van start konden gaan. Wilden we het min of meer droog houden tenminste. En dat verkies ik toch nog steeds boven een natte run. Het loopt iets aangenamer vind ik. Het blijft ook fris maar dat is op zich niet zo 'n probleem. Er was wel opnieuw heel wat wind. Toch lag het tempo vrij goed. Het was in feite niet de bedoeling om dit te halen. Dus wel tevreden over deze run en met deze conditie.
Details: 4.54/km - 736 c - 171 pasfrequentie - 8,9°.
Deze ochtend sleepte een regenzone over het oostelijke deel van het land terwijl het weer droog bleef over een groot westelijk deel. In de namiddag trok die regenzone zich terug richting Duitsland en werd het vaak droog met enkele opklaringen. De maxima schommelden tussen 9 of 10 graden in de Ardennen en 13 of 14 graden in Vlaanderen. De wind was over het algemeen matig uit het zuidwesten, met windstoten van ongeveer 50 km/u in de namiddag.
Actueel.
Wetenschap. ChatGPT krijgt voortaan een geheugen. De chatrobot met artificiële intelligentie (AI) zal informatie die gebruikers aan hem geven, kunnen opslaan en er rekening mee houden bij latere gesprekken. Zo hoeven gebruikers bijvoorbeeld maar één keer aan te geven hoe ze een samenvatting graag opgesteld zien en zal ChatGPT automatisch teruggrijpen naar die lay-out. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, benadrukt dat gebruikers zelf de volledige controle over het geheugen van de chatrobot behouden. Ze kunnen de functie volledig uitschakelen, alles opvragen wat Chat GPT onthouden heeft en specifieke of zelfs alle informatie laten wissen. De functie zal vanaf deze week beschikbaar zijn voor een klein deel van de ChatGPT-gebruikers 'om te leren hoe nuttig die is'. OpenAI belooft later zijn plannen over een bredere uitrol uit de doeken te doen.
De run.
Het werd nog een stevige inspanning vandaag. Over een vrij geaccidenteerd parcours. Gelukkig stond er niet heel veel wind. Die zou het lopen anders nog moeilijker gemaakt hebben. De temperatuur viel mee. Ideaal zelfs. Toch mag het wat mij betreft stilaan wat warmer worden. Rouwig zal ik daar zeker niet om zijn.
Details: 4.40/km - 916 c - 172 pasfrequentie - 9,4°.
Deze ochtend was er hier en daar nog kans op een bui en hingen er vrij veel wolkenvelden. Daarna werd het snel droog met soms brede opklaringen. Tegen de middag nam de bewolking echter wederom toe vanaf het zuiden en werd de kans op enkele buien groter. In het tweede deel van de namiddag en naar de avond toe konden de buien feller worden met lokaal kans op een donderslag. De maxima schommelden tussen 11 graden op de Ardense hoogten en 15 of 16 graden in Vlaanderen en plaatselijk 17 graden in de Kempen. De wind waaide meestal matig uit zuidoost.
Actueel.
Voor het eerst telt ons land ruim 500.000 langdurig zieken. Het gaat om werknemers en zelfstandigen die meer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn en erkend zijn als invaliden. In vijf jaar tijd is hun aantal met zowat een kwart gestegen. Vooral arbeiders, vrouwen en 45-plussers zitten thuis, al zit het aantal arbeidsongeschikte bedienden en zelfstandigen ook voelbaar in de lift. De meeste zieken komen uit Vlaanderen, al stijgt het aantal de voorbije jaren wel sterker in Wallonië en Brussel. De meest voorkomende redenen voor de invaliditeit zijn depressies, brun-outs en rug- en gewrichtsproblemen.
De run.
Omschakeling van winter- naar zomeruur. Dat betekent een uur minder slapen. Toch de moed gevonden om vroeg en op de nuchtere maag een goed half uurtje in de regen te lopen. De omstandigheden zaten dus niet echt mee. Dat kan trouwens ook gezegd worden van het weer de laatste weken. Heel veel regen en ook nog frisse temperaturen. Het kan alleen maar beter worden.
Details: 5.11/km - 413 c - 170 pasfrequentie - 7,8°.
Vandaag bevond de neerslagzone zich over het westen van het land en pas in de namiddag trok deze door naar het oosten om ons land tegen de avond te verlaten via Duitsland. In het westen was het veelal grijs met perioden van regen. Het was ook nevelig. Het centrum en vooral het oosten van het land bleven het grootste deel van de dag aan de voorzijde van de storing waar er opklaringen waren en het op een bui na droog bleef. Er waren grote temperatuursverschillen tussen west en oost. Over het westen en centrum werd het niet warmer dan 10 tot 13 graden. In het oosten werd het gemakkelijk 15 of 16 graden en in de Kempen kon het kwik klimmen naar 17 graden. In het westen en centrum stond er daarbij een zwakke tot soms matige noordwestenwind die later op de dag kromp naar westnoordwest. Over het oosten waaide de wind zwak tot matig uit het zuidzuidoosten die later ruimde naar het westen.
Actueel.
Natuurbehoud. De steenmarter is terug van weggeweest. Ooit was hij een inheemse soort. Maar het beestje werd als roofdier doelbewust bestreden vanuit de jachtsector tot hij in Vlaanderen quasi uitgeroeid was.
De steenmarter heeft weinig natuurlijke vijanden. In Vlaanderen heeft het dier naast de mens, steenmarters komen vaak om in het wegverkeer, alleen maar de vos, de wolf en de oehoe te vrezen. Omgekeerd: een van de belangrijkste prooien van de steenmarter zijn knaagdieren. Vooral de bruine rat staat bovenaan het verlanglijstje. Als ze in het kippenhok geraken, hebben ze het in de eerste plaats gemunt op eieren en laten ze de kippen vaak met rust.
De steenmarter is beschermd via het jachtdecreet. Officieel is het jachtwild, maar de jacht erop is niet open. Dat betekent dat hij eenzelfde status geniet als een beschermde diersoort. Wie een steenmarter vangt of doodt, riskeert een boete van 100 tot 250000 euro en/of een gevangenisstraf van een maand tot twee jaar.
Steenmarters zijn territoriaal. Ze bakenen hun territorium af aan de hand van uitwerpselen, urinesporen en via de geurklieren van hun voetzolen. Je kan ze het best buitenhouden door de toegangswegen te versperren en openingen dicht te maken. Ze kunnen via regenpijpen, muurplanten en tuinmeubels via de muur naar je dak kruipen. Ze hebben maar een smalle opening van vijf tot zes centimeter nodig om je huis binnen te dringen.
Op het internet circuleren huis- tuin- en keukentips zoals het gebruiken van wc-blokjes. Maar die hebben maar een tijdelijke verjagende werking. Als ze die al hebben. Steenmarters hebben doorgaans schrik van nieuwe dingen maar na een tijdje worden die zaken deel van hun omgeving waardoor afschrikmiddelen niet blijven werken.
De run.
Vandaag nog eens een goede oefening gedaan. Zowel qua afstand als tempo. Zelfs een vrij zware interval gelast. Na het inlopen werd het 10 x 500 met telkens 100 meter rustig joggen. Dus toch wel intensief. Afgesloten met iets meer dan vier kilometer aan een vrij goed tempo uitlopen. Dus best wel tevreden.
Details: 4.45/km - 961 c - 171 pasfrequentie - 8,3°.
Vandaag was het eerst op vele plaatsen zwaarbewolkt tot betrokken met tijdelijk nog wat lichte regen, maar al snel kwamen er opklaringen en werd het overwegend droog. Het bleef ook op de meeste plaatsen droog, al was wat lichte regen in het zuidoosten mogelijk of een bui in het westen. De maxima lagen rond 15 graden, 10 graden in de Hoge Ardennen. De wind waaide matig uit een zuidelijke richting.
Actueel.
Een elektrische fiets heeft vuur gevat in een garage in Wetteren. De brandweer moest uitrukken. De bewoners waren op het moment van de brand niet thuis. De buren konden de hulpdiensten tijdig alarmeren. Zo werd erger voorkomen. De schade bleef beperkt tot de garage.
De run.
Efkens een 'speelrun' ingelast. Zowat alle tempo's door elkaar, van ultra traag naar vrij vlug. Zonder enige structuur. Soms heel kort, dan wat langer. Ook de intermezzo's varieerden. Al bij al leuk om eens te doen.
Details: 5.06/km - 493 c - 171 pasfrequentie - 13,3°.
Deze ochtend trok een regenzone vrij snel over ons land vanuit Frankrijk in de richting van Nederland. Daarna volgden er opklaringen maar ook enkele buien, die over het zuidoosten talrijker leken te zijn. Tegen de avond hadden de opklaringen de neiging om breder te worden vanaf het zuidwesten. De maxima lagen tussen 7 en 10 graden in Hoog-België en tussen 11 en 13 graden elders. De matige tot vrij krachtige wind ruimde al snel naar zuidwest en nam later toe tot vrij krachtig of lokaal krachtig. De rukwinden liepen op tussen 60 en 75 km/h.
Actueel.
In de Verenigde Staten is de helft van de bevolking obees. Maar ook in België stijgen de cijfers, jaar na jaar. Bij volwassenen is het 1 op 5, bij jongeren 1 op 8. Ook hier gaat het dus pijlsnel. Liefst 60% van de Belgen heeft een BMI tussen 25 en 30. Het gemiddelde onder de gehele Belgische bevolking bedraagt 26,3. Ons voedingspatroon is op hol geslagen en slaat nergens meer op. Vooral toegevoegde suikers zijn de boosdoener. Ze zijn alomtegenwoordig: in conserven, klaargemaakte voeding, koekjes, allerlei bereidingen, enzovoort. Deze suikers berokkenen veel lichamelijke schade. Voeg daarbij onze sedentaire levensstijl en je hebt de perfecte combinatie en rode loper voor corpulentie. Vetten hopen zich op, en je bent vertrokken voor mogelijke hart- en vaatziekten, kanker, diabetes , verminderde weerstand, enzovoort.
De run.
Na de interval van gisteren mocht het nu wat kalmer. Een gewone duurloop stond op het programma. Relax lopen dus. Niet forceren. De wind was het moeilijkste obstakel. Als er al wat tempoverschil in de run zat was dat toch wel de hoofdschuldige.
Details: 5.01/km - 713 c - 171 pasfrequentie - 9,4°.
Vandaag waren er opklaringen in het westen. Elders was het bewolkt met in het oosten wat regen of enkele buien. Tegen de avond werd het droog in het oosten maar nam de bewolking en de kans op buien dan weer toe in het westen. De maxima schommelden van 7 graden in de Hoge Venen en 13 graden in het westen. De wind waaide matig en aan zee vrij krachtig uit zuid tot zuidwest.
Actueel.
Sport. Bij voetbalclub Vilvoorde City zijn ernstige feiten van oplichting opgedoken. De club zou bijna 280 euro inschrijvingsgeld vragen aan kinderen uit een kwetsbaar milieu, terwijl zij normaal gezien genieten van het voordeeltarief van 76 euro. Het gewone tarief bedraagt 380 euro. De bal is aan het rollen gegaan toen er klachten kwamen van ouders. Het schepencollege van Vilvoorde buigt zich over het dossier. Er wordt onderzocht hoeveel kinderen en families werden opgelicht. het gaat mogelijk om meer dan 100.000 euro.
De run.
Het werd een interval. Als een deel van een vrij intensieve week. Alhoewel, de zwaardere oefeningen worden afgewisseld met heel ontspannen runs. Dus het valt eigenlijk wel mee. De conditie is ook goed. Op dit moment hebben we zeker niet te klagen. Hopelijk kan ik dat doortrekken naar de komende weken toe.
Details: 4.49/km - 864 c - 173 pasfrequentie - 8,3°.