Stokbrood met gandaham en mozarella. -------------------------------------------- Nodig: stokbrood snippers ganaham look olijfolie tomaat in schijfjes mozarella in schijfjes peper en zout verse basilicum
Bereiding: Snij het stokbrood in de helft en snij dan de 2 helften doormidden. Smeer het brood in met olijfolie en wrijf over het brood met het teentje look. Schik de snippers gandaham erop en de schijfjes mozarella op het stokbrood. Verdeel er de schijfjes tomaat over.Strooi er wat zout en peper op. Leg er ook nog de verse basilicum op. Leg er nu de deksels op.
En eet smakelijk!!!!
Ovenkoek met chorizo en paprika. ----------------------------------- Nodig: 1 ovenkoek dunne plakjes chorizo groen en rode paprika in blokjes. krulsla vinaigrette preischeuten.
Bereiding: Snij de ovenkoek doormidden. Beleg ze met krulsla die gemengd is met een vinaigrette. Schik hierop de plakjes chorizo. Strooi op de chorizo de blokjes rode en groene paprika. Werk af met de preischeuten. Plaats het deksel terug.
Bereiding: Wrijf de kalkoenfilets in met peper en zout. Bruin het vlees langs alle kanten en neem even uit de pan. Fruit de gesnipperde ui samen met de fijngehakte knoflook. Voeg er ook de in plakjes gesneden champignons bij en de fijngesneden paprikas en laat even sudderen. De rest van de ingredienten toevoegenen ook terug de kalkoen en laat terug 1/2 uur lichtjes sudderen. Indien de saus te vochtig is kan men ze desnoods binden met het maizenapoeder.
Opdienen met gekookte aardappelen of gekookte rijst.
Bereiding: De pruimen wassen en in twee snijden en er de pit uit halen. Leg ze op de bodem van een vuurvaste schotel. Bedk met de rijst en leg er de blokes boter op. Breng de melk met de vanillestokjes aan de kook en voeg er de suiker aan toe. Giet nu de kokende melk over de rijst en de pruimen. Zet de schotel in een voorverwarmde oven van 150 graden. Laat het geheel 1 uur koken. Bedek vervolgens de schotel met aluminiumfolie en laat doorkoken tot alle melk opgenomen is. Dien het gerecht koud op.
Nodig : 1 kg kabeljauw sap van 1/2 citroen 250 gram verse champignons 1 ui 2 koffielepels boter peper en zout 2 plakken grookt spek 1 glas witte wijn
Bereiding: De kabeljauw wassen en bedruppen met met citroensap. Maak de champignons schoon en hak ze fijn. Bak ze in de boter samen met een fijngehakte ui. Bestrooi de kabeljauw met peper en zout en leg in een vuurvaste schotel. Leg het spek erover en leg vast met prikkertjes. Voeg er de witte wijn aan toe en laat 40 minuten in de oven op 180 graden stoven. De vis uit de oven halen en de gestoofde champignons errond strooien.Dien op in de vuurvaste schotel en geef er een lekkere aardappelpuree bij . Smakelijk.
Bereiding: Schil de appelen en verwijder het klokhuis en rasp fijn. Besprenkel de appelen met citroensap. Snijd de preien in dunne ringen. Meng de prei en de appelen goed door elkaar. Bereid de saus met de yoghurt en de honing en overgiet hier mee het appel-prei mengsel.
Bereiding: Maak de paprikas courgettes uien en tomaten schoon,snij ze in blokjes en bak 15 minuten gaar in de olijfolie. De groenten op smaak brengen met het zout en de chilipoeder. Bestrooi de groenten met de suiker en de azijn en bak enkele minuten verder. Voeg de fijnghehakte bieslook en de pijnboompitten aan toe en neem de pan van het vuur. Snij het stokbrood in sneetjes en rooster ze onder de grill. Snij het knoflookteentje doormidden en smeer er het stokbrood mee in. Dien het stokbrood samen op met de ratatouille.
Karnemelktaart .........Heel eenvoudig en lekker!!!!!
Nodig: 3 eieren 1 tas zelfrijzende bloem 90 gram margarine 1 tas suiker =150 gram 1 tas karnemelk 11/2 dl. 3 appelen
Bereiding: De vetstof zacht roeren. De eieren en de suiker samen kloppen en mengen met de vetstof. Karnemelk toevoegen en mengen. Appelen in stukjes en toevoegen. Vet de vorm in en lichtjes inbloemen. Bak goudgeel in de oven op 175 graden,een 60 tal minuten.
Bereiding: De bloemkool wassen en verdelen in kleine roosjes. Doe de bloemkool in de pan met de tomatensap en de kippenbouillon en peper en zout. De champignons in fijne plakjes toevoegen en de gedroogde basilicum. Aan de kook brengen met het deksel op de pan en 15 minuten zachtjes laten koken tot de bloemkool beetgaar is. Bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Nodig: resten gaar visvlees resten gare aardappelen eierdooier peper en zout en muskaatnoot gestoofde ui eiwit paneermeel boter fijngehakte peterselie
Breiding: Doe het eiwit samen met iets water in een diep bord. Doe in een ander diep bord paneermeel. Doe de boter in een pan . Meng alle ingredienten samen en vorm er kleine platte rondjes van. Wentel goed door het eiwitmengsel. Laatst door het paneermeel. Bak ze nu bruin voorzichtig langs weerszijden. Serveer warm bij sneetjes stokbrood.
Nodig: (4 pers.) 800 gram mager varkensvlees 4 eetlepels olie sap van 2 citroenen 2 eetlepels bloem 1 rode en een groene paprika 2 uien 2 teentjes knoflook mespuntje gemberpoeder peper en zout 1 komkommer fijngehakte peterselie
Bereiding: Het vlees in kleine blokjes snijden en bakken in de hete olie samen met de gestoofde uien. Bestrooien met de bloem en het citroensap toevoegen. Verwijder het zaad uit de paprikas en snijd ze in reepjes. Doe de paprikas met de knoflook en het gemberpoeder en peper en zout bij het vlees. Laat 45 minuten gaar stoven op een zacht vuur. Schep de fricassee op een voorverwarmde schotel en versier met schijfjes komkommer. Bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Nodig: voor 1 grote pot choco 200 gram chocolade 200 gram vetstof (boter of plantaardige) 2 eieren
Werkwijze: Breek de chocolade in stukjes en snijd de vetstof in blokjes. Plaats dit samen in de microgolf gedurende 2 à 3 minuten(opgelet:niet op volle kracht wel op 3/4. Klop het eiwit van de 2 eieren stijf. De gesmolten chocolade en de vetstof goed omroerenen de eierdooiers toevoegen. Tenslotte het stijfgeklopt eiwit toevoegen en goed omroeren. Doe de choco over in een grote hoge pot en sluit af en laat opstijven in de frigo.
Enkele tips: Als je fondantchocolade verkiest mag je er wat suiker aan tovoegen. Wat minder vetstof mag ook (150 gram in plaats van 200 gram.
Nodig: 2 zakjes rijst voor 2 pers. 4 tassen water tijm,laulier 300 gram verse spinazie of uit diepvries 2 teentjes look 4 eetlepels spekblokjes 10 sneetjes chorizo 2 dl. room peper en zout
Bereiding:
De zakjes rijst opzetten met het water en de tijm en de laulier en laten gaar koken. De gehakte knoflook samen met het spek en de chorizo en de spinazie stoven. Voeg de gare rijst toe en laat nog even opkoken. Neem van het vuur en voeg er de room toe. Roer alles goed dooreen en dien op.
Bereiding:Verwijder de zaadlijstjes en pitjes uit de paprikas en snijd in smalle reepjes. Snijd de uien in ringen en het spek in blokjes. Snijd de geschilde aardappelen in schijven. De tomaten ontvellen en in vieren snijden. Vet een vuurvaste schotel in. Leg eerst de blokjes spek op de bodem. Leg er nu de groenten op. Bedek met de moten kabeljauw. Kruid met peper en zout. Giet er water bij tot alles juist onder staat. Dek de schotel af met aluminiumfolie. Laat alles gaar worden in een oven op 180 graden een 45 tal minuten. Haal uit de oven en bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Bereiding: De courgettes in schijfjes sniden en gaar stoven (ze moeten wel nog wat knapperig zijn) De parmezaan in krullen schaven. De courgettes over een schotel verdelen. Overgiet de courgettes met een mengsel van citroensap,olie,peper en zout. Bestrooi met de parmezaan krullen en de blaadjes verse basilicum. Serveer lauwwarm.
Voor de dressing: 1 dl. sinaasappelsap 4 eetlepels zonnebloemolie 2 eetlepels sherry peper en zout 1 klp. honig en suiker
Bereiding: Kook de rijst samen met de kippenbouillon. Snij de kipfilet in kleine blokjes en bestrooi met paprikapoeder en currypoeder en bak ze 10 minuten in 2 eetlps olijfolie. Snij de prei in ringetjes en bak zemee met de kipblokjes en zet dit mengsel even opzij. De appel schillen en in partjes verdelen en de banaan pellen en in schijfjes snijden.(besprenkelen met citroensap) Bak de banaan en de appel en de rozijnen in de rest van de olie. Schep nu het kip-prei mengselen de vruchten door de gare rijst. Meng de ingredienten voor de dressing samen. Leg een paar gewassen witlofblaadjes in stervorm op een schotel. Schep de salade erop en overgiet met de dressing. Garneer met de geschaafde geroosterde amandelen. Smakelijk.
Bereiding: Klop de eieren met de suiker en de kaneel. Doe er de melk bij en het snufje zout. Ontkorst het brood en maak het fijn. Meng het brood en de rozijnen door het mengsel. Laat het mengsel enkele minuten rusten en doe alles in een beboterde en met paneermeel bestrooide pudding vorm. Kook de pudding 2 uur in een warmwaterbad.
Warm opdienen.
( In plaats van rozijnen kan men er ook andere gedroogde vruchten in doen.)
Bereiding: Het witloof schoonmaken en grof snijden. De aardappelen schillen en in stukken snijden. Doe alles in een kookpot en voeg er de kippebouillon bij. Voeg er de peper,zout en poedersuiker bij. Gedurende 1 uur zachtjes laten koken en mixen. Voeg er van het vuur de room toe en goed roeren. Dien op met fijngehakte peterselie.
Bereiding: De gesmolten boter in de melk doen en mix er de gehele eieren bij. Voeg er nu de gezeefde bloem bij en nogmaals goed kloppen tot een glad deeg. Voeg er ook nog de vanillesuiker bij.
Laat de pan goed heet worden en doe er nu en dan een beetje boter in. Bak de pannenkoeken goudgeel.
Nodig: 1/2 kg bloem 25 gram verse gist 2 eierdooiers 2 tassen melk 100 gram verse boter 100 gram fijne suiker 2 eiwitten tot sneeuw geklopt 1 tas lauw water 1 snufje zout
Bereiding: De eierdooiers met de bloem mengen en het snufje zout toevoegen. De suiker en de gist oplossen in het lauwe water en toevoegen. De lauwe melk en gesmolten boter toevoegen. Alles goed mengen en op het laatst de stijfgeklopte eiwitten eronder spatelen. Laat op een warme plaats 1 uur rusten(maak dat de pot groot genoeg is om te kunnen laten rijzen.) Wafelijzer goed warm laten worden en goed invetten. Bak de wafels en smakelijk.
Bereiding: De pompelmoezen schillen en de witte vliesjes verwijderen. Verdeel ze in partjes en schik ze in vuurvaste (4) schoteltjes. Snij de witte korst van de kaas en verdeel in stukken. Leg ze in het midden van de pompelmoespartjes. Klop de eierdooiers met de room,peper en zouten de citroenjenever. Giet dit beslag over de kaas en pompelmoespartjes. Zet de vuurvaste schoteltjes in de oven op 200 graden en laat 10 minuten gratineren. Smakelijk!