Bereiding:Verwijder de zaadlijstjes en pitjes uit de paprikas en snijd in smalle reepjes. Snijd de uien in ringen en het spek in blokjes. Snijd de geschilde aardappelen in schijven. De tomaten ontvellen en in vieren snijden. Vet een vuurvaste schotel in. Leg eerst de blokjes spek op de bodem. Leg er nu de groenten op. Bedek met de moten kabeljauw. Kruid met peper en zout. Giet er water bij tot alles juist onder staat. Dek de schotel af met aluminiumfolie. Laat alles gaar worden in een oven op 180 graden een 45 tal minuten. Haal uit de oven en bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Bereiding: De courgettes in schijfjes sniden en gaar stoven (ze moeten wel nog wat knapperig zijn) De parmezaan in krullen schaven. De courgettes over een schotel verdelen. Overgiet de courgettes met een mengsel van citroensap,olie,peper en zout. Bestrooi met de parmezaan krullen en de blaadjes verse basilicum. Serveer lauwwarm.
Voor de dressing: 1 dl. sinaasappelsap 4 eetlepels zonnebloemolie 2 eetlepels sherry peper en zout 1 klp. honig en suiker
Bereiding: Kook de rijst samen met de kippenbouillon. Snij de kipfilet in kleine blokjes en bestrooi met paprikapoeder en currypoeder en bak ze 10 minuten in 2 eetlps olijfolie. Snij de prei in ringetjes en bak zemee met de kipblokjes en zet dit mengsel even opzij. De appel schillen en in partjes verdelen en de banaan pellen en in schijfjes snijden.(besprenkelen met citroensap) Bak de banaan en de appel en de rozijnen in de rest van de olie. Schep nu het kip-prei mengselen de vruchten door de gare rijst. Meng de ingredienten voor de dressing samen. Leg een paar gewassen witlofblaadjes in stervorm op een schotel. Schep de salade erop en overgiet met de dressing. Garneer met de geschaafde geroosterde amandelen. Smakelijk.
Bereiding: Klop de eieren met de suiker en de kaneel. Doe er de melk bij en het snufje zout. Ontkorst het brood en maak het fijn. Meng het brood en de rozijnen door het mengsel. Laat het mengsel enkele minuten rusten en doe alles in een beboterde en met paneermeel bestrooide pudding vorm. Kook de pudding 2 uur in een warmwaterbad.
Warm opdienen.
( In plaats van rozijnen kan men er ook andere gedroogde vruchten in doen.)
Bereiding: Het witloof schoonmaken en grof snijden. De aardappelen schillen en in stukken snijden. Doe alles in een kookpot en voeg er de kippebouillon bij. Voeg er de peper,zout en poedersuiker bij. Gedurende 1 uur zachtjes laten koken en mixen. Voeg er van het vuur de room toe en goed roeren. Dien op met fijngehakte peterselie.
Bereiding: De gesmolten boter in de melk doen en mix er de gehele eieren bij. Voeg er nu de gezeefde bloem bij en nogmaals goed kloppen tot een glad deeg. Voeg er ook nog de vanillesuiker bij.
Laat de pan goed heet worden en doe er nu en dan een beetje boter in. Bak de pannenkoeken goudgeel.
Nodig: 1/2 kg bloem 25 gram verse gist 2 eierdooiers 2 tassen melk 100 gram verse boter 100 gram fijne suiker 2 eiwitten tot sneeuw geklopt 1 tas lauw water 1 snufje zout
Bereiding: De eierdooiers met de bloem mengen en het snufje zout toevoegen. De suiker en de gist oplossen in het lauwe water en toevoegen. De lauwe melk en gesmolten boter toevoegen. Alles goed mengen en op het laatst de stijfgeklopte eiwitten eronder spatelen. Laat op een warme plaats 1 uur rusten(maak dat de pot groot genoeg is om te kunnen laten rijzen.) Wafelijzer goed warm laten worden en goed invetten. Bak de wafels en smakelijk.
Bereiding: De pompelmoezen schillen en de witte vliesjes verwijderen. Verdeel ze in partjes en schik ze in vuurvaste (4) schoteltjes. Snij de witte korst van de kaas en verdeel in stukken. Leg ze in het midden van de pompelmoespartjes. Klop de eierdooiers met de room,peper en zouten de citroenjenever. Giet dit beslag over de kaas en pompelmoespartjes. Zet de vuurvaste schoteltjes in de oven op 200 graden en laat 10 minuten gratineren. Smakelijk!
Nodig: vers loof en de steeltjes van 3 bosjes radijzen 4 uien 2 liter water peper en zout
Bereiding: Het radijsloof wassen en snijden. De uien grofsnijden. Giet het water over de groenten. Doe er 4 magere bouillonblokjes bij en breng aan de kook. Laat gedurende 30 imuutjes zachtjes koken. Mix de soep en breng op smaak met peper en zout.
nodig: 1 bosje pijpajuin of 2 grote uien 1 bundel peterselie 1 tas rijst 1,5liter vlees of kruidenbouillon 3 eetlepels olijfolie
Bereiding: Stoof de gesneden ui of pijpajuin in de olijfolie. Voeg de bouillon en de rijst toe en breng aan de kook . Verminder het vuur en laat zachtjes koken tot de rijst gaar is. Neem van het vuur en voeg er de fijngesneden peterselie aan toe. Laat 10 minuten trekken. Je kan de soep nog verrijken met vleesballetjes of stukjes gebakken kip.
Bereiding: Snij de uien en de wortelen in schijfjes en stoof in de boter. Voeg de kipbouillon bij en laat 15 minuten koken. Mix de soep en voeg het sap van de 2 sinaasappelen erbij. Breng op smaak met peper en zout. Op het laatst de zalm en de bieslook erbij voegen en de room.(van het vuur). Men kan er desgewenst ook nog de geraspte schil (onbespoten) van een sinaasappel toevoegen. SMAKELIJK!!
Bereiding: Verdeel de kip in stukken. Boter smelten in de pan en stukken kip langs weerszijden laten bruinen Kruiden met peper en zout. Leg boven op de stukken kip het stuk camenbert en laat sudderen tot ze gaar is.
Bereiding: Smelt de boter in de pan en bruin er de lamsragout in. Doe er de ajuin bij en peper en zout. Doe er ook de verse tomaten of tomatenblokjes uit een doos erbij en ook het geperste teentje knoflook. Laat alles gedurende 1 uur lichtjes sudderen. Doe er op het laatst de verse blaadjes basilicum bij.
Bereiding: Doe de gekookte wortelen en de ontvelde tomatenen de kippebouillon knoflook en basilcumpeper en zout in een kom. Mix alles tot een gladde massa. Breng aan de kook. Laat alles 5 minuten lichtjes koken. Neem van het vuur en meng er de platte kaas door. Serveer met fijngehakte peterselie.
Nodig: 300 gram wortelen 1 appel 1 sinaasappel 2 eetlepels rozijnen 4 dadels met de pit eruit in kleine stukjes gesneden
Voor de saus: 150 gram magere yoghurt 1/2 koffielepel paprikapoeder peper en zout 2 eetlepels gehakte peterselie
Bereiding: Was de wortelen en rasp ze fijn. Schil de appel en de sinaasappel en snij in kleine blokjes en meng door de wortels. Strooi er de rozijnen en de dadels erover. Klop een smeuige saus van de yoghurt peper en zout,paprikapoeder en de peperselie. Giet de saus over de salade en laat 1/2 uur trekken in de koelkast. SMAKELIJK!!.
Nodig: 2 koolrabi's 4 wortels 2lepels azijn 1 lepel olie peper en zout enkele takjes dille enkele koolrabiblaadjes.
voor het sausje: 1/4 liter yoghurt sap van 1/2 citroen 1 koffielepel suiker 2 kleine zacht zure appels
Bereiding: Maak de koolrabi's schoon en snij in flinterdunne reepjes. Was de wortelen en schaaf in dunne schijfjes. Vermeng de groenten met de azijn , olie en peper en zout. laat de salade 1/2 uur in de koelkast trekken. Maak van de yoghurt,het citroensap,de suiker en de geraspte appel een saus en schep die over de salade. Bestrooi met gehakte dille en enkele koolrabiblaadjes.
Nodig:3eierdooiers-50 gram suiker-2 dl. melk of room-2 dl. rum--nootmuskaat.
Bereiding: Roer de eierdooiers met de suiker en giet er al roerende kokende melk of room bij. Voeg er de rum bij. verdeel over 4 tassen en rasp er wat nootmuskaat over.
Nodig: 4 appels 20 gram boter 1 koffielepel kaneelpoeder 1 eetlepel honing 4 dl vanillepudding Bereiding: Appels schillen en in partjes snijden en de vanillepudding maken.
Verhit de boter in de pan,roer er het kaneelpoeder en de honing door. Leg er de gesneden appelpartjes in en stoof ze een 5 tal minuten. Verdeel de appels over 4 schaaltjes en doe over ieder schaaltje 1 dl. vanillepudding.